Türelem! Ilyenkor nem szabad engedni a kísértésnek, hogy lefőzöd ;-) Szerintem a fajtacsoport nem véletlen ilyen régóta megmaradt, nagyon jó dolgokat produkál, szépen tud fejlődni, savai szépek.
Van pár kóstolt bor is a tarsolyomban. Bott Frigyes Just Enjoy 2020 - egy szűretlen, eléggé seprős és gondolom kénmentes. Társaságban kóstoltuk, többiek egészen ki voltak tőle bukva, szerintem egész jó darab a maga nemében. Az erjedés végi seprős, szanaszét álló újborokra hajaz, csak egy kicsit pihentebb formában, nem maró savú. Most megnéztem az árát, hát az röhej mondjuk a beltartalomhoz képest. Fattoria Lavacchio Cedro Riserva Chianti Rufina 2015 - emlékeim szerint ez a pince 20€-s bora, 90%sangiovese + merlot. Az árkategóriájában az ottani (mármint Toscana) kóstolási élményeim alapján eléggé kiemelkedő darab, nem nyomja agyon a hordó (bár a fajta szerintem nem is nyomható le hordóval). Piros bogyós gyümölcsök, egyszerűen jó inni. Monsanto Chianti Classico 2017 - ez egyel alatta kategoria, mondjuk úgy, mindennapok vörösbora - de itthonira vetítva azért egy magasabb szintet képvisel
Centurio Diós Kékfrankos 2019 - egy nagyon szép, gyümölcsös, de még fiatal bor itthonról. Ez mondjuk a 20€-s szintjén van. Aranysörte - Vadfekete siller 2020 egy kissé fehérjezavaros - mint korábban tárgyalva volt, a (volt)borásszal voltak apróbb hibák.... egyébként nagyon jó anyag, még szerintem fiatal, savai kicsit nyersek, de nem bántóak. A gyümölcsössége pedig igen jó. Szignárovits-Maka - Furmint 2019 - egy kicsit túl savas, nyers nekem, de azért nem a bántó szint - de nem fogott meg, szemben a következő, másik nap kóstolt darabbal:
Trombitás Szűz Furmint 2019 - ez egy kis maradékcukrot tartalmazhat, de száraz kategória van rajta. Viszont fehér húsú gyümölcsök, méz, kompót - na ez megfogott, szerintem egy jó darab. Domaine de Saint Pierre Prieur Sancerre Blanc 2019 - Ha nem írtam el, akkor ez egy Sauvignon Blanc. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy jó ez a fajta, csak itthon gőzük nincs a borászoknak, hogy mi kéne vele csinálni, így valami híg löttyként próbálják eladni. Na ez egy testes, érett, gyümölcsös darab. A sajátok is folyamatos kóstolás alatt vannak, nincs velük gond, szerintem egyszer szebbek, de majd írjanak róla mások ;-)
Lehet, hogy Zoli borásza ülepíti a mustot? Egyébként érdekes a téma, mert ülepítés nélkül durva seprő keletkezik még a színmustból is. Zoli, mi a helyzet akkor ezzel? Ja, láttam szürkebarátodat héjon áztatta. Én meg Pinot Noirból szedtem le bogyózás után közvetlen levet, egy szép rosé alakul belőle, de lelassult a forrása eléggé, még a végén édes marad. Vagy elindul benne az MLF is.
Most gondolkodom, hogy Daeril olvtársat valami sunyi módon ki kellene tiltani innen... vagy valamit találjunk már ki. Most posztolta a fészbúkra a kékfrankosa mustfokát. Brutál...
Mi is kőkorszaki eszközökkel dolgozunk. Már ha az elektromos prést, darálót, szivattyút és szellőző ventillátorát nem számolom :D Mondjuk ezek alapvetően nagyon hasznos high-tech cuccok. Most második éve használjuk a velem majd egyidős fekvőprést amibe 20 mázsa cucc is pakolható. Azért ég és föld ezzel egyben kinyomni egy napi szüret anyagát mint szopni a kis kapacitású kosaras préssel :) De a pinceklíma alapja azért nálunk is az ajtó meg a szellőző. Mondjuk a szellőző az már száz éve is megvolt. Mi csak egy ventillátort raktunk rá, hogy gyorsabb legyen a légcsere.
Én nem vagyok Bakó Ambrus kaliber (messze sem) de simán el tudom képzelni, hogy nálunk a mi stílusunkhoz passzoló élesztők vannak. Azt el szoktam mondani, hogy nálunk fajélesztő sosem járt a pincében és cirka 1901-ig dokumntáltan tudjuk, hogy minden évben volt spontán erjedés a pincetérben. Féltem is a pincét, piszkosul.
De amúgy varázslat nincsen. Ha lehűl a lé akkor leáll az erjedés. Ez után fejtés, kénezés és pihi. Az nyilván fontos, hogy ne kelljen 1g/l kénnel megfogni a bort :) szóval az nyilván kellemetlen ha kéntűrő élesztő kerül a buliba.
A bor mindig tud meglepetéseket okozni - és pont ez a szép benne.
Az édes hárs fejtésénél (sajnos mindig nagy veszteséggel dolgozom, nem derítem pl. a seprőt) a nagyon trutyis aljat beletettem egy 5L-es műanyag ballonba. A pinceajtón belül 3 fok volt, szinte hihetetlen, de ott kierjedt. Tavasszal megkóstoltam (PÉT nat lett :D ) érzetre tök száraz volt, persze sokáig nem örülhettem neki, nagyjából 5-10 másodpercem volt élvezni, aztán a bubi felkavarta ...
Szellőztetőm nincs, sőt semmim sincs, kőkorszaki eszközökkel dolgozom, mint a nagyapám - a tartályokat leszámítva + hogy a bogyózót delej hajtja, nem én.
Nagyon nem szeretek távolról okoskodni. Én azt tudom, hogy nálunk mi működik. De simán lehet, hogy nálunk más erjesztő törzsek működnek. Az fix, hogy nálunk a pince padozata a leghidegebb és az édesebb cuccok részben kényszerből, részben már tapasztalatból oda kerülnek és a mi pincénk nagyon hideg. Ilyenkor szüret után pedig éjszaka meg hajnalban megy a szellőztető ezerrel és kicseréljük a levegőt alaposan. De azért ez erősen lutri... nekünk is volt már 15 fokos borunk és volt 11 fokos is, hasonló alapanyagból.
A Zelnától kóstoltam már egészen jó szürkebarátot, 2017-est, pedig ritkaság a jó szürkebarát - ezért vettem ezt a palackot, meg a ráírt 13,5% szesz miatt. A Penke dűlő balatonszőlősi, aminek az előnyeiről itt Bakó Ambrus értekezett. Illatban zöldalma, némi vanília és talán banán, ízben pedig sok, almás karakterű sav és más szinte semmi. Végre sikerült valakinek nem lágy szürkebarátot készíteni, de hát nekem semmi nem jó...
A '20-as nálam végül 7 fokon pötyögött ki (11-12 g maradt).
A 86g maradékcukrost úgy tudtam leállítani, hogy közben lehűlt, én pedig kifejtettem egy tartályba a pince elé és a -3,-4 fok + kén - aztán a steril szűrés megállította. A spontán erjedt cuccot nehezebb megfogni - akkor van esély ilyesmire melegben, ha kén-érzékeny élesztőtörzzsel oltod. Szerintem, persze vannak bőven képzettebbek a témában nálam ...
Hát ja, Mediaworks (= Orbán Press), ott van méretes betűkkel a borítóján.
Ez a Fiáth csak ennyire agyas bubu és ennyire kibaszottul lusta, hogy magától schmitteli az előző évi irományát? Még a saját magyartalanságait se korrigálja a mondatokban, hogy legalább ne szó szerint egyezzenek?
Ennyire hülye, vagy ennyire hülyének nézi a kiadóját és az olvasóit, vagy mindkettő?