Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2021.11.03 0 0 91161

Nem, nem ülepítjük a mustot. Sem én sem más.

Előzmény: Maci_P (91156)
Maci_P Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91160

Türelem! Ilyenkor nem szabad engedni a kísértésnek, hogy lefőzöd ;-)
Szerintem a fajtacsoport nem véletlen ilyen régóta megmaradt, nagyon jó dolgokat produkál, szépen tud fejlődni, savai szépek.

Előzmény: naivkezdo (91159)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91159

Az a szürke papíron jól nézett ki, 7sav, 21MM, de valahogy még nem az igazi:D

Előzmény: Maci_P (91156)
Hepci Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91158

Bott Frigyes a "Just Enjoy"-t feltehetőleg magára értette, miután eladta ezt a fost a sérült hipotalamuszú pupákoknak és megszámolta a zsetont. :)

Előzmény: Maci_P (91157)
Maci_P Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91157

Van pár kóstolt bor is a tarsolyomban.
Bott Frigyes Just Enjoy 2020 - egy szűretlen, eléggé seprős és gondolom kénmentes. Társaságban kóstoltuk, többiek egészen ki voltak tőle bukva, szerintem egész jó darab a maga nemében. Az erjedés végi seprős, szanaszét álló újborokra hajaz, csak egy kicsit pihentebb formában, nem maró savú. Most megnéztem az árát, hát az röhej mondjuk a beltartalomhoz képest.
Fattoria Lavacchio Cedro Riserva Chianti Rufina 2015 - emlékeim szerint ez a pince 20€-s bora, 90%sangiovese + merlot. Az árkategóriájában az ottani (mármint Toscana) kóstolási élményeim alapján eléggé kiemelkedő darab, nem nyomja agyon a hordó (bár a fajta szerintem nem is nyomható le hordóval). Piros bogyós gyümölcsök, egyszerűen jó inni.
Monsanto Chianti Classico 2017 - ez egyel alatta kategoria, mondjuk úgy, mindennapok vörösbora - de itthonira vetítva azért egy magasabb szintet képvisel

Centurio Diós Kékfrankos 2019 - egy nagyon szép, gyümölcsös, de még fiatal bor itthonról. Ez mondjuk a 20€-s szintjén van.
Aranysörte - Vadfekete siller 2020 egy kissé fehérjezavaros - mint korábban tárgyalva volt, a (volt)borásszal voltak apróbb hibák.... egyébként nagyon jó anyag, még szerintem fiatal, savai kicsit nyersek, de nem bántóak. A gyümölcsössége pedig igen jó.
Szignárovits-Maka - Furmint 2019 - egy kicsit túl savas, nyers nekem, de azért nem a bántó szint - de nem fogott meg, szemben a következő, másik nap kóstolt darabbal:

Trombitás Szűz Furmint 2019 - ez egy kis maradékcukrot tartalmazhat, de száraz kategória van rajta. Viszont fehér húsú gyümölcsök, méz, kompót - na ez megfogott, szerintem egy jó darab.
Domaine de Saint Pierre Prieur Sancerre Blanc 2019 - Ha nem írtam el, akkor ez egy Sauvignon Blanc. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy jó ez a fajta, csak itthon gőzük nincs a borászoknak, hogy mi kéne vele csinálni, így valami híg löttyként próbálják eladni. Na ez egy testes, érett, gyümölcsös darab.
A sajátok is folyamatos kóstolás alatt vannak, nincs velük gond, szerintem egyszer szebbek, de majd írjanak róla mások ;-)

Maci_P Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91156

Lehet, hogy Zoli borásza ülepíti a mustot? Egyébként érdekes a téma, mert ülepítés nélkül durva seprő keletkezik még a színmustból is. Zoli, mi a helyzet akkor ezzel?
Ja, láttam szürkebarátodat héjon áztatta. Én meg Pinot Noirból szedtem le bogyózás után közvetlen levet, egy szép rosé alakul belőle, de lelassult a forrása eléggé, még a végén édes marad. Vagy elindul benne az MLF is.

Előzmény: naivkezdo (91155)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91155

Zoli nem ülepít mustot.

0. fejtés az egy cseles megoldás, de nálam akkor a 0. lenne az 1.

Előzmény: Maci_P (91154)
Maci_P Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91154

Mondjuk ülepítenek és így nincs az a durva seprő? Vagy van egy 0. fejtés erjedés után?

Előzmény: naivkezdo (91151)
Daeril Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91153

Már emiatt is kitilthatnak? :) 

Előzmény: BZoltan (91146)
kifli Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91152

ez a megfejtés:)

Előzmény: naivkezdo (91151)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91151

Akkor valamit nem értek. Az első fejtés az első fejtés mindenkinél:) de mi van a durva seprővel?

Előzmény: BZoltan (91150)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91150

Finom seprőn van az első fejtésig.

Előzmény: naivkezdo (91147)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91149

27 mustfokot mutatott a mérője. Kékfrankos aszú :)

Előzmény: naivkezdo (91148)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91148

Mit tud?

Előzmény: BZoltan (91146)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91147

Na de ha jól emlékszem nálad is sokáig van seprőn, így meg ezt kizárom.

Előzmény: BZoltan (91142)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91146

Most gondolkodom, hogy Daeril olvtársat valami sunyi módon ki kellene tiltani innen... vagy valamit találjunk már ki. Most posztolta a fészbúkra a kékfrankosa mustfokát. Brutál...

BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91145

Ezt az írást ajánlom nem teljesen elfogulatlanul :) 
https://juhfark.hu/az-erjesztes-kiskateja/

Előzmény: homerx (91144)
homerx Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91144

Errol a sontan vs elesztos erjedesrol ejtenetek nehany szot? Vagy nem ertem, vagy teljesen mas kepzetem vt eddig au erjedesrol. Koszi!

Előzmény: BZoltan (91142)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91143

Mi is kőkorszaki eszközökkel dolgozunk. Már ha az elektromos prést, darálót, szivattyút és szellőző ventillátorát nem számolom :D Mondjuk ezek alapvetően nagyon hasznos high-tech cuccok. Most második éve használjuk a velem majd egyidős fekvőprést amibe 20 mázsa cucc is pakolható. Azért ég és föld ezzel egyben kinyomni egy napi szüret anyagát mint szopni a kis kapacitású kosaras préssel :) De a pinceklíma alapja azért nálunk is az ajtó meg a szellőző. Mondjuk a szellőző az már száz éve is megvolt. Mi csak egy ventillátort raktunk rá, hogy gyorsabb legyen a légcsere.

Előzmény: joskabacsi (91141)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91142

Én nem vagyok Bakó Ambrus kaliber (messze sem) de simán el tudom képzelni, hogy nálunk a mi stílusunkhoz passzoló élesztők vannak. Azt el szoktam mondani, hogy nálunk fajélesztő sosem járt a pincében és cirka 1901-ig dokumntáltan tudjuk, hogy minden évben volt spontán erjedés a pincetérben. Féltem is a pincét, piszkosul.

De amúgy varázslat nincsen. Ha lehűl a lé akkor leáll az erjedés. Ez után fejtés, kénezés és pihi. Az nyilván fontos, hogy ne kelljen 1g/l kénnel megfogni a bort :) szóval az nyilván kellemetlen ha kéntűrő élesztő kerül a buliba.

Előzmény: joskabacsi (91140)
joskabacsi Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91141

A bor mindig tud meglepetéseket okozni - és pont ez a szép benne.

Az édes hárs fejtésénél (sajnos mindig nagy veszteséggel dolgozom, nem derítem pl. a seprőt) a nagyon trutyis aljat beletettem egy 5L-es műanyag ballonba. A pinceajtón belül 3 fok volt, szinte hihetetlen, de ott kierjedt. Tavasszal megkóstoltam (PÉT nat lett :D ) érzetre tök száraz volt, persze sokáig nem örülhettem neki, nagyjából 5-10 másodpercem volt élvezni, aztán a bubi felkavarta ... 

 

Szellőztetőm nincs, sőt semmim sincs, kőkorszaki eszközökkel dolgozom, mint a nagyapám -  a tartályokat leszámítva + hogy a bogyózót delej hajtja, nem én. 

Előzmény: BZoltan (91139)
joskabacsi Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91140

Nem sikerült.

Meleg volt és spontán erjedt, az élesztő törzs ami végig vitte vsz. kéntűrő volt.

Végig héjon erjedt, kb. 60 g cukornál préseltem, de nem állt meg a kéntől.

Nincs friss analitikám, de nem fájlalom, ha nem rontom el akkor szép lesz félszárazon is.

 

Nem sikerült bemásolnom a 2 héttel ezelőtti mérést (túl hosszúnak ítéli az index)

de akkor volt 57,7 maradék cukor, 9,8 teljes sav (ezen belül 2,4 almasav), 13,6 alkohol, 2,93 pH, 0,43 illó, 17 potenciális alkohol.

 

 

BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91139

Nagyon nem szeretek távolról okoskodni. Én azt tudom, hogy nálunk mi működik. De simán lehet, hogy nálunk más erjesztő törzsek működnek. Az fix, hogy nálunk a pince padozata a leghidegebb és az édesebb cuccok részben kényszerből, részben már tapasztalatból oda kerülnek és a mi pincénk nagyon hideg. Ilyenkor szüret után pedig éjszaka meg hajnalban megy a szellőztető ezerrel és kicseréljük a levegőt alaposan.
De azért ez erősen lutri... nekünk is volt már 15 fokos borunk és volt 11 fokos is, hasonló alapanyagból.

Előzmény: joskabacsi (91137)
Hepci Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91138

Zelna Penke Szürkebarát 2020

A Zelnától kóstoltam már egészen jó szürkebarátot, 2017-est, pedig ritkaság a jó szürkebarát - ezért vettem ezt a palackot, meg a ráírt 13,5% szesz miatt. A Penke dűlő balatonszőlősi, aminek az előnyeiről itt Bakó Ambrus értekezett. Illatban zöldalma, némi vanília és talán banán, ízben pedig sok, almás karakterű sav és más szinte semmi. Végre sikerült valakinek nem lágy szürkebarátot készíteni, de hát nekem semmi nem jó...

4 pont, 3000 Ft (Hello Vino)

joskabacsi Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91137

Az kevés, attól nem fog leállni. 

A '20-as nálam végül 7 fokon pötyögött ki (11-12 g maradt).

A 86g maradékcukrost úgy tudtam leállítani, hogy közben lehűlt, én pedig kifejtettem egy tartályba a pince elé és a -3,-4 fok + kén - aztán a steril szűrés megállította. A spontán erjedt cuccot nehezebb megfogni - akkor van esély ilyesmire melegben, ha kén-érzékeny élesztőtörzzsel oltod. Szerintem, persze vannak bőven képzettebbek a témában nálam ...

 

Előzmény: BZoltan (91132)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91136

Megint bontottunk egyet, továbbra is cseszett jó. 

Előzmény: naivkezdo (91128)
naivkezdo Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91135

Van, ha akarom, de a pincében végig 11-12 volt az elejétől, azt hittem elég ez és ahogy nő az alkohol szépen leáll, mint a mesében:)

23MMról indult kb.

Előzmény: BZoltan (91132)
Hepci Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91134

Autókereskedő volt Szentendrén, ha jól emlékszem, a Ford Petrányinál.

Aztán bedőlt a kereskedés és elhatározta, hogy főállású gasztroblogger lesz.

Előzmény: csalapet (91131)
Hepci Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91133

Hát ja, Mediaworks (= Orbán Press), ott van méretes betűkkel a borítóján.

Ez a Fiáth csak ennyire agyas bubu és ennyire kibaszottul lusta, hogy magától schmitteli az előző évi irományát? Még a saját magyartalanságait se korrigálja a mondatokban, hogy legalább ne szó szerint egyezzenek?

Ennyire hülye, vagy ennyire hülyének nézi a kiadóját és az olvasóit, vagy mindkettő?

Előzmény: BZoltan (91127)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.02 0 0 91132

Hűtsed ahogy tudod. Fagyasztott Pet palackok vannak kéznél?

Előzmény: naivkezdo (91130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!