A Gate negyszog abrat nixiek nelkul elfelejtettem lefotozni, de: H szint=10uS L szint=15uS
A negyszog freki Gaten 30uS koruli nixikkel,anelkul 25uS. A nagyfesz tuskek nixiekkel 60uS korul keletkeznek, nixiek nelkul pedig 75uS korul. Mindket esetben periodusidonek megfeleloen latszik, hogy keletkezik feszultseg 30V korul, 30uS negyszognel minden 2. , 25uS negyszognel pedig minden 3. periodus utan 100V folotti. Mostmar ertem hogy csovek nelkul miert hallok hallashataran levo frekit.
Mostmar az elozo kerdesem ugy modosul, hogy: -FET homerseklet valtozastol megy el a Gate freki? -miert nem keletkezik minden Gate-lefuto elnel nagyfesz tuske?
Szia, Holnap nem nagyon leszek gépközelben, majd kedden megnézzük az eredményt. Mindenesetre én megnézném a jelek burkológörbéjét úgy, hogy legalább 40-50 periódus legyen a képen (húsz-huszonötször lassabb vízszintes eltérítés).
Ha megnézed a terheletlen állapothoz tartozó képet, akkor látszik, hogy dupla rajzolat van, ami azt jelenti, hoyg az eltérítési frekencia és a táp frekvenciájának az arány nem jó, fantomképet kapsz. Az idõalap trigger- beállítások:
Mode: Normal (ekkor nagy valószínûséggel le fog állni az eltérítés, az Auto módot csak akkor szoktuk használni, ha épp keressük a jelet); Source:Int ; Level: középállásban, benyomva; SWP Var: jobbra, végállásban.
Ezután a Level potméter jobbra forgatásával stabil álló képet kell keresni. Ha most is van "fantomkép" mögötte, akkor SWP Var potméter lassú balra forgatásával "ki kell tisztázni" a képet. Ha ez megvan (sehol nincs dupla rajzolat), akkor ezt a képet küldd el vagy tedd fel a kapcsolással együtt.
Akkor nem nezted meg a belinkelt kepeket... Igaz a teljesseg kedveert meg egy kep kellene az 555 kimeneterol,hogy lasd 33KHz koruli jel van az 555-on. Terheles nelkuli tap/FET/Drainjen lathato hogy ~33KHz minden lefuto elenel van nagyfesz tuske .Ez sztem a normalis..Az a nem normalis mikor terheles alatt csak minden masodik lefuto elnel keletkezik nagyfesz tuske.
Vegulis mukodik, ez az egesz csak kivancsisag. Udv,gtk.
Mit nem értesz? Nézd meg a rajzot.Amig nincs terhelés a körön addig a tárolótekercs visszarugdal a fetre,ez nem gond, mert a beépitett védődióda, meg a kimeneti RC tag lenyalja a fetről a tüskéket.Amikor megkapja terhelést,(A nixie csöveket),akkor áll be stabilra a táp frekije.(meg a kimenőfesz) Ha van szkópod, akaszd rá a kimenetre aztán nézd meg. Ha szerinted nem indokolt a soros védőellenállás, akkor ne tegyél.
Igen, arrol van szo. Ertem en azt, amit irsz, csak eppen nem indokolt:-)A soros 100ohm max az 555-ot vedi, .. Na meg mitol termeszetes az, hogy csak minden masodik lefuto elnel van csak negyfesz tuske terheles alatt?
A hobbielektronikás kapcsolásról van szó? Mint előttem is irták a fet gate -jét illene testre kötni mondjuk egy 10k-val,meg az 555 ne közvetlenül,hanem lehetőleg egy soros 100 ohm-os ellenálláson keresztül rugdalja a fetet. A jelalak természetes hogy változik terhelésre.
A szekunder oldalon a kondikat nézd meg, néha lehet látni hogy ki van nyilva a tetejük. Ha megér neked annyit, pár száz forintból feljavitható. Összes kondit cserélni....
Bocsi az offert, de errol muszaly a velemenyeteket kernem. Vegre lehetosegem nyilt szkoppal megnezni a NIXIE csoves oram DC-DC konverteret fogyasztas alatt es -nelkul. Erdekes dologra lettem figyelmes. Fogyasztas alatt (mikor a nixie csovek rajta vannak a dc dc konverteren; -multiplexelve-) csak minden masodik lefuto elnel -mikor az 555 negyszogjele elengedi a MOSFET Drainjet- keletkezik 160V koruli feszultseg, mig fogyasztas nelkul minden lefutol elnel keletkezik 180V feszultseg.
Mi lehet ennek az oka? Kepeket remelem tudom mellekelni..
Bizony nem tudom,a mérőpontokon kapacitásméréskor 200mS-os négyszögjelet mérek.
A többit egy szoftver csinálja-nem tudni hogyan.
Az elkók hibakereséséhez őszintén tudom ajánlani a Kontakt Chemie "KALTE 75" fagyasztóspray-t. Ha valamelyik kondi gyanús,azt lehűtve a hibajelenség fölerősödik.
Én TV-javítósprének hívom,leegyszerűsíti a hibakeresést-de tényleg!
Elnézést, hogy ismét zavarlak! Az unokám hozott a barátnőjétől egy ATX-es tápot. Megy alapban a táp,a ventillátort és egy 12V/20W-os égőt is működtet, de ha egy vinyót rádugok, azzal már nem bír elindúlni. Szerintem kondi baja lehet. Ilyenkór mit nézzek meg? Előre is köszi a segítséget!
Köszi a segítséget! Probálkoztam én is olyan méréssel, hogy 50Hz-es váltófeszre kötöttem a kondit, ampermérőn kersztúl, de nem jártam sikerrel. A 10 mikrós is annyit mutatott mint az 50 mikrós. Többet is kipróbáltam, de nem jött össze. Pedig a kondi belső ellenállása a frekvenciától és a kapacitástól függ. Vagy kihagytam valamit??? Az az igaszság, hogy nincs kedvem 10-15 kondit kiforrasztani és újjat berakni, mert lehet, hogy más hiba van, akkór hiába kinlódtam. Mi a neve annak a műszernek, amit ajánlottál? Minden jót! Pista
Az egyik barátom mondta, hogy lehet ilyen műszert kapni, amivel kiforrasztás nélkűl meglehet állapítani, hogy jó-e az a kondi, csak nagyon drága. Ez lenne az ESR-mérő? Szerinted ez most milyen árú lehet? Köszönettel! Pista
Köszönöm a segítséget! Az a helyzet, hogy van a családban elég sok gép és annak a tápjait és a monitorait javítgatom, de csak a táp részével foglalkozok. Nem akarok, ill. nem tudok nagy beruházást csinálni, mert az anyagiak nem engedik. Milyen elven müködik az általad említett műszer?
Nem a kapacitása csökken először, hanem a soros belső veszteségi ellenállás nő meg. Kapacmérővel jó. Pár ezer forintért árul a Sini és a HQVideo is erre spéci kéziműszert. Vagy ha nem rendszeres az evvel való foglalatoskodás, marad a csere gondolkodás, mérés nélkül. Ma már alapvető hiba ez nem csak kapcsolós tápoknál. Mindenütt, ahol elkók vannak.
ESR mérő néven is fut,nem teljesen megfelelő elnevezéssel.. Sok monitort, meg kapcsolóüzemű tápot javitok,de nem szoktam méregetni,kiszórom az összes kondit a tápból.Annyira nincs aranyára még a 105 fokos kondiknak sem...
Multiméterrel hiába méred, mert egyenfesszel méri a kondikat,és fals méréseket kapsz.