Munchenben a Deutsches Museum-ban egy igen egyszeru aszalo szerkezetet lattam a regi paraszt-gazdasagokat bemutato reszen.
Olyan volt, mint egy ferde ulokeju szek, duplafalu ulekevel es duplafali hattamlaval, 6 labbal.
Az uloke dobozszeruen volt kialakitva. Alul feketere festett falemez, felul atlatszo holyagpapir. Ez hatrafele nyitott volt, az elejen suberrel allithato szellozo resek voltak. (Gyakorlatilag ez a resze egy napkollektor volt.)
A hattamla helyen is egy szekrenyke volt, ami alul ossze volt nitva az "uloke" alatti terrel. A hatlapja nyithato ajto volt, a teteje szellozok voltak. A belsejeben oldaly sinek voltak, ahova be lehetett pakolni az aszalo talcakat. Ezt teljes egeszeben holyagpapir fedte.
Rendkivul egyszeru szerkezet, erdemes jovo nyarra otthonra elkesziteni. A kiindulo merete megegyezik agy konyhai tamlas szekkel, A hatrasz vastagsaga tetszuleges.
Ha nincs elég meleg kint (a legtöbb évben nincs, az idei különleges volt), akkor legalább a befejezéshez mindenképpen energiát kell használnod, vagy aszalógép, vagy sütő. HA nem szárítod ki eléggé, megpenészedik. NEm drágák az egyszerűbb aszalók.
Ha a tojást a hűtűből vesszük ki, természetesen használ. Minden jó, ami hideg, de leghatékonyabb a folyó hidegvíz. A tojásfehérjét nem győzöd "upgradelni" :o)) Általában van mit kikapni hirtelen a fagyóból is, de azzal óvatosan kell bánni, az égett bőrre nyomva a fagyott cucc elég rendesen fáj.
A tojásfehérje, tejföl, tej mítosza azokból az időkből ered, amikor még nem volt hűtőszekrény. Ezek a cuccok valamennyire hűvös helyen voltak, tehát hűtötték a megégett felületet. Nagyanyám ha megégette az ujjá,t hamar a fülcimpájához nyomta. A semmitől az is jobb, és mindíg kéznél volt. :))
"Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet!Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem."
Ezt lehetoleg ne csinald. Az egest minel hamarabb folyo hidegvizzel kell huteni, legalabb 5 percig! Sulyosabb egest meg tovabb.
Magyarazat: A bor tobb retegu, minden reteg erekkel atszott. Ha hatasara a ver kicsapodik, mert a bor melyebb retegei is kezdenek felmelegedni. A bor felszine alatt levo zsirreteg nagyon jo hotarolo, ennek a hotartalma vandorol a melyebb retegek fele. Ezert kell ebbol a retegbol a hot elvonni. A raszort liszt, a tejfel keves hot von el. Erre legalkalmasabb a folyo hidegviz. Raadasul az minden konyhaban kezkozelben megtalalhato. Forrazasnal nagyobb felulet eg meg, raadasul gyakran ruha altalt takart felulet is. Ilyenkor rohanas a zuhany ala es huteni a ruhan at a feluletet. Aztan vetkozni, mert a hutes ruhan at nem elegge intenziv. De a ruha mar lehult, az nem eget tovabb. Javasolt a 15 percig tarto hutes.
tehetsz bele hasábokra vágott karalábét, karfiolt, brokkolit, mindeggyik nagyon finom ropogós. Télen az azstalon nagyon dekorativ ez a sokféleség.
Ezt én most kaptam, hátha találtok benne felhasználhatót
KONYHAI TURPISSÁGOK OTTHONRÓL...
Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tőle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielőtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.
Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a - kb. 2 nm-es - kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerniszivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertből.
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom(fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivelvégezzük, így biztos nem károsodik a forma.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha arántásba reszelt hagymát teszünk.
Ha aszárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikátadunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.
Ha acsirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk,nem "köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcshéját lereszelem, és cukorralösszekeverve egy műanyag, zárható tetejűedénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egyevőkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához,és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagymás illatos fűszereket szórunk,a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállalszaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegítettsütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet!Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp,ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit,ha vízfürdőbe rakjuk(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, hamegmossuk hideg vízben és a kést isbevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé
fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkülnéhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,
Ne tároljuk, a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáigeláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbetökéletes, ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzelkészítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavasásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hidegvizet öntünk a főzőléhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egykis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltanlecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyenreszelhető.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel amódszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyireszükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festékhígító).
Rágógumi a ruhában? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.
A fehérnemű nem elég fehér? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
Hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.
Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát.
Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,
Kínai közmondás; Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd másokkal !
Nyakunkon az ősz, és én most tettem fel egy 5 literes üvegnyi dobálóst. Az ok: megtáltosodtak az eddig csak ímmel-ámmal termő hokkaido tökjeim. Ami már komolyanbb méretű lett az újakból, azt hagytam, de a max teniszlabdányi méretűeket leszedtem savanyúnak, azokból már úgysem lenne legfeljebb csak tyúkkaja. Így viszont szép szinű lesz a savanyú, ezek a tökök már fiatalon is narancssárgásak, cirkásak. Van még minden nap pár uborkám, néhány apró cukkini is akad, remélem még tele lesz az üveg. Zöldparadicsomot egyelőre nem tettem bele, azt nem ngyon szeretjük, de ha kell töltésnek, még mehet, pár hagymát, sárgarépát mindig tehetek bele.
Neked is koszi es mindenkinek aki tanacsot adott. Valahogy majd csak belejovok! A fozes az atlagon felul megy de ez a nyomorult befozes akadozik. Otthon nem tudtam megtanulni, anyam nemigazan foglalkozott vele, megvette az uzletben meg nagymamam adott amennyi kellett. De talan most a helyes nyomon vagyok, foleg hogy vegre lettek igazi tartosito szereim.
A só ecet, cukor adja az összhangot. Meg adsz hozzá na-benzoátot. És a többit TE döntöd el. Milyent is szeretnél! Én most sárgaréoát csinálok hordóban mert nincs pincém és helyem sem !
én a káposztával töltött paprikába, nem teszek csak sót cukrot ecetet, és az izesítéshez a a mustár és koriánder magot fekete borsot, 1 db. babér levelet, ez van forralva, a végén jön bele a Na benzoát avval már nem forralom felöntés után megy bele a torma.
A felöntőlevet kóstold és ízlésed szerint állítsd be.
Felbbontás után tarts hűtőbe.
A vödrös egy szezonba sokszor van kinyitva és nincs hűtőbe ezért is más egy kicsit a leve.
Nekünk is van egy President szilvafánk. Nekem tetszik, hogy olyan remekül magvaváló, kellemesen édes-savanykás nyersen, még mindig van rajta egy-két darab, de azt is a fáról ettük. :) Fánként több tíz kiló jött le szerintem. Persze nem bírtunk volna vele nyersen, ha minden fa egyszerre ért volna, de most így maximum csak kettő érik egyszerre. A Zöld ringlón és a Hagantán volt talán a legtöbb.
Ja, es meg az hogy a vodros savanyu mar a pinceben pihen, a kaposztaval toltott paprikaval viaskodok, marmint Zsebitol azt kerdeztem hogy arra is jo a vodros tipusu le?
Én úgy készítem a savanyát , hogy zöldség bele az edénybe... lé elkészítem- só, cukor, fűszerek majd forralom és bele a na-benzoat , forralom tovább majd lezárom és hagyom kihűlni. Ezt ráöntöm a zöldségre kóstolás után!!!!!! majd lekötöm és irány a spájz.