Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
A bár teraszán bámulgatással az gond, hogy mit igyak. Kávét csak reggel iszom, koffeinmentest nem merek kérni. Hátha az olaszoknál bűnnek számít. Colat nem szeretem, a narancslét sem, teát csak a fekete teát, azt is csak reggel. A gyümölcsteát nem iszom meg. Sört vagy bort pedig csak vacsorához. Egy ásványvizzel leülni egy teraszra pedig ciki.
Besokalltam és valami egészen mást akartam látni. Jött Zuccari háza. Még sosem láttam. Mivel itthon naponta elromlik a lift és kétnaponta beragad valaki, ezért nem vágytam arra, hogy felliftezzek a Spagnatól. Elbuszoztam a Barberiniig, onnan besétáltam a Via Sistinan. Ez egy jó környék, sokkal rendezettebb, mint a Belváros. Ennek megfelelően, a fagyi, ami a belvárosban 2,5€, itt 3€. A Via Sistinan középtájt, jobbra, az egyik házon levő tábla szerint Nicola Gogol 1838-42 között itt élt, és itt írta mesterművét. A címet csak oroszul írták ki, a Holt Lelkek. A Trinita dei Monti templom közelről is gyönyörű. A titkos könyvem szerint kolostorban is vannak vezetések, én most írtam nekik, kb. 2 héttel az utazás előtt, de nem válaszoltak.
Zuccari háza egészen közel van a templomhoz. Jópofa, de azt hittem, hogy nagyobb, hogy többemeletes. Csak a kapu és két ablak.
Viszont kellően kikapcsolt, jöhetett az utolsó menet a Capitoliumi Múzeumok. 2009 februárjában láttam legutóbb. Ezért nekem újdonság volt Marcus Aurelianus szobor új helye. Azt hiszem ez méltó elhelyezés. Ugyanígy a mellette folyosókon is számomra új volt a szobrok elhelyezése. A régi képeimet nézve, ezek a szobrok korábban a freskós termekben voltak. Takarták falfestményeket, azok pedig elvonták a figyelmet a szobroktól . felmentem a képtárba is, elsősorban a Caravaggio képek miatt. Az egyik, a Jósnő/Jövendőmondó júniusig Tokyoban van kiállítva.
5 után voltam az átjáróban, a Forum már zárva volt. Nagy kedvencem innen kilátás, így különleges, békés hangulata volt.
Fél 6 után már elég sötét volt a termekben, fotózni már nem lehetett. 6-kor jöttem ki, még bementem az Aracoelibe, ott gyakorlatilag már látni sem lehetett.
Hát ennyit láttam. Biztos emlékeztek, hogy azon aggódtam, hogyan igazodnak el az ismerősök nélkülem a reptéren. Nem volt semmi gond, mindent azonnal megtaláltak. És azon is izgultam, hogy ennyire lesz biztonságos reggel 6 előtt kimennem a buszmegállóhoz. Manipura nyugtatott, tökéletesen igaza volt, én hajlamos vagyok túlaggódni a dolgokat.
Augustus háza után jött Livia háza. Ez két külön épület. Itt is az alsó rész maradt meg. Kevesebb, de nagyobb helyiség. Jó állapotban megmaradt falfestmények, de ezeket áttették egy a fal elé állított "pótfalra", hogy ne nedvesedjen.
Az egész vezetés 11-kor kezdődött és 12.15-kor lett vége.
Utána elmentem a Palatinus múzeumába. Egyrészt mert a guide említett több szobrot ,amelyek most itt vannak a múzeumban és korábban Augustus vagy Livia házában voltak. Másrészt ugye itt a mosdó, de más is gondolta, hogy itt a mosdó, ezért elég sokat kellett sorba állni. A feslő szinten van filmvetítő. Fehér lebernyeges Livia sétált a virágos mezőn, engem kb. fél percre kötött le, a terem viszont tele volt. Valószínűleg az ülési lehetőség volt a fő vonzerő. Tavaly nagyon alaposan végignéztem a Forumot és a Palatinust is a nagyon részletes jegyzeteimmel. Most csak az egyes feliratokat olvastam el. Bent volt Romulus templomában, a kerek épületben, amit janka is említett tavaly. Ezt most láttam először ugyanúgy mint az a kutat, amely lent a Forumon a Palatinus sarkán található. Több helyen van bódé, ahol audioguide bérelhető, van olyan , amelyik csak a forum, van ahol a Forum és a Palatinus is. Csak kártáyval lehet fizetni. Az egyik ilyen bódén láttam egy feliratot, mely szerint kedden, szerdán és pénteken látogathatók az " Arcate Severiana". Az én alaprajzaim csak Domus Severiana-t jeleznek, szerintem a kettő ugyanaz. A nagy monumentalis árkádos épület, amely a Circo Massimora néz. Én hétfőn voltam ott, nem érintett a dolog. Nem tudom, hogy fizetős-e, hol van a bejárat. Nyitvatartási idő talán 9-15.30. De ez lehet, hogy szezonálisan változik. Ez min- dig érdekel, hogy miért nem lehet ezt a részt megnézni.
Viszont ne, találtam meg a rampát. Tény, hogy nemkerestem nagyon, mert 2 körül besokalltam. Ráadásul kiderült, hogy a Colosseum földalatti része már könnyen látogatható és erőkerült ez a Arcate Severiane is. Szóval még biztos vissza kell menni, majd akkor megtalálom a rampát.
Idemásolom Neked Manipura bejegyzését, de kérlek használd a keresőt! A nyilvános wc keresőszóra 33 találatot dob ki, körülbelül kettő perc megtalálni ezt. Ezen a fórumon minden rajta van.
"A többiek haragudni fognak, és jogosan, mert itt a fórumon minden fent van. Érdemes keresni, olvasni.
Itt az én listám itt lentebb, és Bonnita február elején hozott egy linket. http://goo.gl/maps/82nq5
Wc: (Bagno) Bányó mosdót jelent, értik a toalett szót is :) . Minden múzeumban van, és néhány nyilvános utcaitis találsz. Valóban érdemes készülni, mert kellemetlen tud lenni, ha nincs komfortérzeted. Fontos szabály, hogy akkor kell menni, ha wc közelében vagy, tehát előre végig gondolni. :) Minden étteremben van, és ha ott fogyasztasz, akkor nem kell fizetni érte. (Voltam már úgy a Piazza Navona egyik éttermében, hogy nem fogyasztottam semmit, de nem fogadtak el pénzt érte, és elvileg mintha rendelet is lenne rá, hogy meg kell engedniük.) Colosseoban a földszinten, Foro Romano és Palatino múzeumaiban van, de pénztárzáráskor ezek is zárnak, erre figyeljetek. (1 órával korábban, mint a látogatási idő vége.)
A Via Fori Imperialin ahol a Via Cavour becsatlakozik, van egy klassz információs központ, ingyenes wc, kávé, árnyékos virágos udvar.
Vaticánban több helyen is van, a Bazilika rendezői jobb oldalán az alsó szinten, a Téren ha a Bazilikának háttal állsz, (amerről kijössz) akkor jobb kéz felől a posta környékén van tiszta wc, és papír is van.
Ezen kívül, majdnem szemben a Bazilikával, attól kicsit balra a Tiarás kút irányában van egy Galéria üzletház, ott bent 1 ajtó mögött kb. 8 wc van, alig vannak, mert kevesen ismerik. 1 bejárat, és nincs külön férfi-női, sor alapján következtek. Itt egyébként jó kávé, és képeslap, ajándéktárgyak is vannak.
- az Angyalvár rendezői bal oldalán a turista Info pont után van fizetős, és persze bent az Angyalvárban is van,
- a Monumento Vittoriano gyomrában az ingyenes kiállításon.
- A Santo Stefano Rotondo mögött az udvarban is van egy toalett.
- A Palazzo Barberini földszintjéről az alagsori toalett belépő nélkül is elérhető,
- A Rózsakert tetején közel a realy-romantic szívecskés lugashoz is van egy illemhely,
- A San Giovanni in Laterano Bazilikában a jobb oldalhajóból megközelíthető egy, kicsit eldugott, és kevesen ismerik.
- A San Paolo Bazilika új melléképületében több wc is van.
- A Santa Maria Maggiore bazilikának a földszintjén a múzeumnál, valamint a közelében a főbejárat rendezői jobbján lévő Upim üzlet, alul olcsó ásványvíz szendvics alapanyag, emeleten a próbafülke mellett 1 db wc is van.
- Piazza Navona közelében van egy nyilvános wc is, talán a via Rinascimenton, de egészen közel a Palazzo Altemps, aminek előteréből kissé takarásban, de belépés nélkül megközelíthető a wc.
- A Villa Torlónia "Madárházában" a földszinten kívülről is megközelíthető a mosdó,
- A Gianicolon a Garibaldi szoborral szemben a lépcsőn le kell menni érte, de korán bezár, estefelé már bizonytalan.
- Pantheonnál a Tazza d'Oro kávézóban a pénztár után jobbra le egy meredek lépcsőn van mosdó, de csak vészhelyzetekre ajánlom.
- A Róma központjában (Piazza Colonna közelében) levő Sciarra palota oldalsó ajtaján, ahol a kijárata van a múzeumnak, kívülről is megközelíthető a kávézó és a mosdó.
- A Terminin az épületben van 2 fizetős wc, 1 eurós érmével lehetett bemenni, egyik a poggyászmegőrzőnél vagy ott van a Giusto étterem, annak is van a bejárathoz közel wc-je, 0,70 cent, de ha ott étkezel, akkor (blokkot mutatni kell, és úgy nem fizetsz érte.)
Parkok villák környékén a benti múzeumok mosdói szintén megközelíthetőek kívülről is."
Így van, egyszerűen nem kell ezekkel foglalkozni, nem a mi gondunk. Én tényleg nem tudok egyetlen kellemetlen emléket felidézni a 6 napos ott tartózkodásom alatt, mert egyszerűen nem figyeltem ilyesmire. Ha valami zavaró, azok az árusok, de őket is ki lehet zárni, nem kell figyelni rájuk, meg a "gladiátorok", de úgy tudom, őket már leállították. A minap néztem meg 8ismét) egy nagyon régi filmet a háború idejéről, amikor igazán nem voltak rózsásak az állapotok, de a parancs ellenére sem volt képes a menekülésre kényszeredett német főparancsnok felrobbantani a város nevezetességeitt..., mert Róma az Róma, minden körülmények között. Legalábbis még ...
Készítsd ünneplőbe lelked, és hagyd hatni ami ott csak személy szerint neked szól majd. Légy felkészült, de ha a kedved akarják elvenni, egyszerűen légy "süket". (egy tanmese szerint az egyetlen célját elérő béka süket volt, és az volt sikerének a titka, hogy fogyatékossága révén nem hallhatta meg mások sirámait.)
Egy 2012-es levélkét másolok be, egy Első-Rómás írta privátban 2 napos útja után.
"Kedves ....! Nagyon köszönöm az összes tanácsot, türelmet, amit kaptam Tőled! Megjártam Rómát, Neked és tanácsaidnak, valamint a fórumozóknak köszönhetően csak kisebb bakikkal.
Viszont most veszem észre, nem tudom elmesélni az élményeimet. Talán Te megérted, milyen az az érzés, amikor először meglátod a Szt Péter teret, csupa libabőr leszel, és megérted hogy milyen pici és törékeny az ember. Amikor az Angyalvártól visszanéztem, láttam a Bazilikát a lenyugvó nap utolsó fényeiben, de már kivilágítva, rózsaszín felhőkkel felette és csak tátott szájjal, meredten néztem, még a hideg is kirázott. Hiába fényképeztem le, hiába próbálom elmesélni, nem tudom átadni ezt az érzést. Megvallom becsülettel, többször is elsírtam magam városlátogatás közben. Nem vagyok mai csirke, nem is vagyok vallásos, de ez a város bizonyos részeivel lenyűgöz. A többi pont olyan mint máshol. Koldusok, kosz, káoszos közlekedés. Egyszóval nagyváros. De ezt mind el tudtam felejteni. Ja és még egy. Első benyomásom az volt, hogy itt minden olyan nagy. Túl nagy. Óriásiak a fák, túlnőnek a házakon, pedig azok se kicsik. Hazafelé néztem Pesten a házakat és a fákat. Az épületek itt is nagyok, de a fák feleakkorák mint a házak. Köszönöm hogy írhattam, jólesett valakinek elmondani, aki talán megért. "
Csak önmagam ismétlem, de leírom: a nagyobb fény mellé mindig nagyobb árnyék társul. Választhatunk melyiket erősítjük/éltetjük, a napos oldal a derűsebb életteljesebb része az egésznek.
És tényleg bárhova megy az ember, mindenhol talál okot bosszankodásra és fanyalgásra - pláne, akinek erre genetikaliag (?) különös érzéke van.
De azért ami a közállapotokat illeti immár több mint negyed századnyi tapasztalatom alapján tényleg az a benyomás alakult ki bennem, hogy Róma sok tekintetben valóban egyre lepukkantabb. És nemcsak Észak-Olaszországhoz képest, és nem is csak más, jómódúbb NyEu nagyvároshoz képest és pláne nem csak saját magához képest, de egy csomó déli nagyvároshoz képest is.
Csak egy partikuláris példa: a közbringa rendszer szerte Európában remekül működik, olyan helyeken is, ahol a kutya sem gondolná. Rómában ez is becsődölt: lerohadt, szétlopták, stb.
Lehet, hogy ovis a kérdés, de vállalom. A Capitóliumi múzeumot szeretném megnézni. A Palazzo Konservatori-nál kell jegyet venni, ami most 15 euro és ezzel a Palazzo Nuovo is megtekinthető? Azt olvastam, hogy föld alatti átjáró van. Ez észlelhető menet közben? Ha szemben állok a marsu Aurélius szoborral, melyik épülethez kell menni a jegyvásárláshoz? Bocsi, de az újszülöttnek minden vicc új alapon, szeretném a segítségeteket igénybe venni. Köszönöm szépen! :)
A lelkesedésemet nem tudod elvenni, hidd el, hisz próbálták már, de még bennem van a látni/tudni/érezni stb. akarás. :) Hisz nem azért megyek mert muszáj, hanem mert szeretnék. Nyilván nem fogom szó szerint magam mellé dobni a csomagokat és tátott szájjal bámulni Rómát. :)) Főleg nem Termininél, hisz nem is ezt írtam (: "csak azt a fröcsögős - megérkezem a Terminihez és rögtön elájulok részt hagyjuk el, mert ez nem valódi" ). De azt hiszem bámulni fogok. Mert olyan-számomra-érdekes, esetlegesen szép dolgokat fogok látni, amit még sosem láttam....és itt nem a katonákra, zsebtolvajokra, hajléktalanokra,piszokra vagy akármi más negatívumra gondolok. Tény és való, mindenhol van. Igazad van, hogy nem lehet nem észre venni. De ha ezek zavarnának (mármint az egészségestől eltérően), akkor el sem mennék...de nem csak ide,hanem sehová. Azért köszönöm, hogy ezt is megosztottad velem (bár már olvastam ezekről a dolgokról), hisz erre is fel kell/lehet készülni :) Nincs tökéletes város, nem is várom el Rómától sem , hogy az legyen. De ha keres az ember, mindenhol talál valami számára tökéleteset...és én ezeket szeretném megnézni...:)
Remélem semmi rosszat nem írtam. Nem akarok megbántani semmivel senkit.:)
Szerintem Te nem értesz, vagy nem akarsz érteni minket. Itt nem az elvakultságról van szó, hanem a hozzáállásról.
Manapság mehetsz bárhová Európában, mehetsz Rómába, Párizsba, Brüsszelbe, Amszterdamba, Londonba, Bécsbe, tényleg szinte bárhová, az általad felvázolt negatívumokkal mindenhol lehet találkozni. Mindenhol vannak katonák, rendőrök, hajléktalanok, bevándorlók, bűnözők. Senki nem annyira idióta, hogy ezeket ne lássa, ne tudja.
De mi, akik szertjük Rómát (Párizst, Londont, Bécset, Brüsszelt, Amszterdamot, stb), nem azért megyünk egy adott városba, hogy azon sopánkodjunk, ami azokon a helyeken ugyanolyan, mint máshol, hanem azért megyünk ezekre a helyekre, hogy azt nézzük-lássuk, ami a többi várostól megkülönbözteti.
És ebben Róma igenis majdhogynem verhetetlen. És igen, simán lehet 5-10, akár 50 napig, vagy még tovább tátott szájjal bámulni a csodáit, még akkor is, ha pontosan tudjuk-látjuk a negatívumait is, amik kb pont ugyanolyanok, mint bármelyik másik európai nagyvárosnak.
Én vettem magamnak a fáradtságot és elolvastam ezt a topikot az elejétől a végéig, szóról szóra már kétszer is. Mondhatom, igen elenyésző számú hozzászólás jött azzal kapcsolatban, hogy Rómában valakit valamilyen attrocitás ért volna, főleg akkor, ha kellő körültekintéssel és óvatossággal járt el, ahogy ez manapság mindenhol szükségeltetik.
Akkor inkább folytatom Augustus és Livia házaival.
Először Augustus házát néztük meg. Az idveznél volt egy alaprajz, amelyen mutogatta a változásokat. Augustus a Palatinuson született, persze nem pontosan ezen a helyen. Még a 2. triumvirátus idején építtette az első házat, majd ahogy egyeduralomra tett szert építtette át, tulajdonképpen az első fölé kerültek az új. De legfelső réteg elpusztult, csak egyetlen helyiség maradt meg. Az alaprajzon állandóan néztük, hogy éppen hol vagyunk. Volt kelti kert és nyugati kert, kelti könyvtár és nyugati könyvtár. Az alsó szinten elég jól maradtak meg a falfestmények. Ez az ún. Pompeji 2-es stílus. Domináns szín a piros. Főleg építészeti elemek a téma, köztük növényi minták és figurális jelenetek is. Ismerték a perspektíva törvényeit. A többi vendég elég aktív volt, nekem azért eléggé figyelni kellett a szövegre. Megállapították, hogy Masacciohoz hasonló a perspektíva ábrázolás. Sőt előkerült egy modern olasz festő, Giorgio de Chiricho neve, mint akinek a képei ehhez hasonlítanak.
OFF: Nem vagy egyedül a véleményeddel. Szerintem sem szabad elrugaszkodni a valóságtól annyira amennyire ebben a topikban teszik. Semmi jóra nem vezet az.
Budapesten ne keresd azt ami Rómában van és fordítva se tedd. :)
Látom, itt elvakult fanok vannak. Semmi rosszat nem szabad mondani Rómáról, mert nincs is. A baj az, ha valaki ezt ép ésszel olvassa azt látja hogy tátott szájjal kell bámulni öt napon keresztül pislogás nélkül, ez szerintem túlzás. Kívánom hogy maradjon meg ez a rózsaszín köd amin keresztül látjátok, ez tök jó,, de az élet Rómban sem olyan százezreknek mint azt gondoljátok és ez bizony sok helyen meglátszik, még ha nem is akarjátok látni. Lehet mondani, hogy nincs sok hajléktalan a Termini oldalában, attól még ott vannak.
Ezt a túlzott elvakultságot feleslegesnek tartom, aki idetéved mert első utazó lenne nem azt a képet látja a városról, ami a valódi arca. A leírások tök jól, de ezek az elvakult kommentek nem kellenének. Nem tudom hogy írjam hogy ne sértsek meg senkit, és tudom nektek ez a szép, hogy a rosszat nem veszitek észre vagy azt is jónak látjátok, máshol meg csak a rosszat emelitek ki. Így lesz még nagyobb a kontraszt amit ide generáltok.
Mégegyszer hangsúlyozom, bár lehet felesleges, hogy nem vitázni szeretnék, mert tudom értelmetlen és jöhetnek a minuszok, de ezzel többet ártotok mint ami haszna van ennek a topicnak.
Vélemény olvtárs is elvakult, sokáig maradjon is ilyen mert ez jó, de ott lebeg a rózsaszín köd. Rómában mindenki becsületes, nincs lopás és bűnözés, Bpen bezzeg lopnak és tele van cigókkal, Londonban a nyomában sincs , ahol ahol nyilvános helyen élnek nemi életet a helyiek... kár hogy neked ennyi ragadt meg belőle.
Majd ha nem lát mindenhol katonákat lehet érdemben megvitatni, addig szerintem felesleges.
Tényleg nem vitázni szeretnék, és megbántani sem szeretnék senkit, csak azt a fröcsögős - megérkezem a Terminihez és rögtön elájulok részt hagyjuk el, mert ez nem valódi.