én az első menet paprikákat és paradicsomokat március 4-5 körül vetem mert ezek mehetnek ki április 20 -30-án a hideg fóliába (az igaz, hogy a korábban vetett palántákat venni szoktam megszokott helyről ott február elején vetnek)
A második menetet a szabadföldre tervezetteket április elsején vetem, uborkát és tökféléket is , ezek május közepén kerülnek ki, illetve addigra kimegy a fóliából a burgonya-retek-saláta.. A szabadföldi uborkahálóra tervezett ubik egy része palántaként kerül ki , így korábban terem.
Ugye a szabadföldi paradicsom nagyon ki van téve az idő viszontagságának vagyis, ha 4-5 napot esik az eső akkor kaput. Ezért minden parit fólia alá tervezek.
Igen ám de kiszorulni látszik a folyton növő paprikák egy része.
Szabad földön megcsinálnám a támrendszert a paprikának talán a paprika a fenti szempontból (esők) kevésbé kényes??
Valakinek van tapasztalata külső támrendszeres paprika termesztésben? A cseresznyepaprikát meg az erős almapaprikát vinném ki. Mindegyik folytonérő természetesen. Ha kép is lenne....
Nekem volt már Ciklon, idén is betettem már csírázni. Ugyanúgy szokott kelni, mint a többi, a 8 napon túli még teljesen normális. Három hétig is elhúzódhat, főleg, ha nem egészen friss a mag. A lejárat évében már lassabban szoktak a paprikák kelni.
A kétféle színű furcsa, valószínűleg két csávázási tételből keverték össze.
A ciklon F1 paprikára visszatérve,elkezdtem utánanézni mivel még senki sem termesztette:) Csak hogy újabb kérdés merült fel a vetőmag terén elsőnek itt a mi Ciklon F1 vetőmagunk már ez is érdekes hogy két véle színű mag van benne.
Csak lekaszálod,ahová ültetni akarsz oda csak fúrsz egy lyukat mondjuk ültetőfával bele a palánta és kész.Ha vetni akarsz akkor egy sorban kikapálod és vethetsz is .
És azt hogy kell elképzelni amit olvastam, hogy ugye letépem a mustár szárát, azt használom mondjuk mulcsozásra és a gyökere pedig benne marad, oda ültethetek. De a gyökér elég jól beszövi a területet, akkor oda hogy ültetek, ha felásom kiforgatom, vagy csak közé ültetek gödröcskékbe vagy egy sorba a bentmaradt rész meg majd elkorhad.
Mustármagot szórtam már el én is többször,de nekem nem volt vele gondom,hogy mindenfelé jött volna .Pedig nem sorba vetettem,szórtam szanaszét :D Sőt facéliát is vetettem már. Az viszont szép volt ( én meg lusta) így klasszul szétszórta a magját. Ősszel ismét kelt mindenfelé,de télen elfagyott .Tavasszal már csak itt ott kelt egy kevés, de be lett forgatva.
Már vagy 8-10 éve kezdtem neki a kertnek, belelkesülve a biogazdálkodástól. No meg az unokáim miatt. Vettem egy zsák mustármagot és elvetettem. Na mindenhol az nőtt. Alig győztem kipusztítani.
Szóval szerintem mindent csak módjával. Ki kell tapasztalni. Ha van elég hely akkor árnyékolásnak kiváló, de szigorúan csak sorba vetve a másik elé. Azután lehet lassan tépegetni és betakarni az ágyást vele a vízmegtartás végett. Mindig a legnagyobbakat kiszedni. Így nem tudja a magját szétszórni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van valakinek tapasztalata közületek zöldtrágyázásban, mulcsozásban. Mondjuk mustárnak zöldtrágyaként illetve mulcsként való felhasználásában? Tudna nekem ebben segíteni valaki?
Ha mégis van korai vetés és mai "bújás" , akkor a Dithane-t milyen töménységben és hányszor kell alkalmazni?
(Gabi /1.2./ és egy manapság a Tescoban kapható, zacskós, darált/tört, piros csili, sok maggal, azt hiszem indiai, de ha kell, holnap mutatom - utóbbit kiválogattam, kb. másfél napig áztattam, majd Florimo földbe tettem. Épp' egy hétre keltek. Van még másik fajta is, azok még nem jöttek ki: Habanero, csili mix - sárga, narancs, piros.)
Ha arra gondolsz, hogy van-e jelentkező a tanfolyamokra, a válaszom, hogy igen. Persze nem egyformán. Az előadás, terepjárás, konzultáció nem egyenlő a szakkönyvekkel. Jó dolognak tartom. A jóságot nem anyagilag érte. Az két különböző dolog.
Egyébként nem kötelező járni rá. Ez egy lehetőség.
És ebből meg lehet élni? Dícséretre méltó a segítő szándék, de én értetlenkedem... ez minimum 6-7 vastag szakkönyv ára, tényleg ilyen tanfolyamokra is vannak jelentkezők?
KISKERT TANFOLYAM http://kertlap.hu/kertesz-tanfolyam/kiskert-tanfolyam/ Kiskert tanfolyam (dísz- és haszonnövények, kertgondozás) most kedvezményesen! Ha innen jelentkezel, ötezer forint kedvezményt kapsz! Csak másold ennek a hirdetésnek a szövegét az online jelentkezési lapra, ami a linkről érhető el. És egy lájk és egy megosztás! A kiskert tanfolyamra a részvételi díj így az Ön számára 32.900 Ft.-. 6x3 órás foglalkozások a kőbányai úti Oázis Kertészetben, és két kültéri 3 órás program.
Leszedem, bekapom, aztán kiköpöm a magját. Főleg télen, akkor nincs más, és akkor talán finomabb is.
A kertben nincs, ha útközben találok valahol, akkor eszegetem. Jó lenne a kertbe is. Egy magoncot találtam az ól előtt, rossz helyen, átültettem cserépbe, még keresem a helyét. Azt sem tudom még, hova ültetem, amit szeretnék rendelni, de csak kitalálom valahogy. Eddig még a magról ribizlik közül is kevéstől váltam meg, ott vannak, ahol kikeltek, és egész jól elférnek. Mondjuk a galagonya nagyobb...
16 éve mióta ott lakunk vagy 5ször próbálkoztunk barack fával, 2 sárgabarack és 3-4 őszibarack fát vettünk de mind elpusztult, akárhova ültettem, locsoltam vagy trágyáztam nem számított. még a fűzfa is kidöglött... viszont a szilva és körtefák élnek és virulnak, na meg az almák is :)
Gyere ide a Dráva mellé, itt már nem ragad! Kapirgáltam egy kicsit délelőtt, hát a vén csontjaim jajgatnak. Ebéd, szundi, aztán megint mehet minden tovább... :)
Sajnos pont a két említett fajta az, amit én sem tudok beszerezni. Ráadásul mindegyik F1 hibrid, így saját mag fogásának sem volt értelme. Amit jelenleg mekedveltem a Rapires f1, ez is finom ízű, csípős. (bár nem olcsó, de több évig használható)
Mi az a borsos ár? Én 200 fölött nem láttam még. Amúgy nekünk a kedvenc fajtánk, de elég belőle 5 tő, így ez a mag mennyiség legalább 4 évig elég.
Házikertbe támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas hibrid. Folytonos növekedésű, az őszi fagyokig szedhető fajta. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek.
Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást igényel. Vetés: januártól februárig üvegházba, márciusban fűtött fólia alá. 20-25 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kelés után ritkítjuk vagy pikírozzuk. Kiültetés márciusban fólia alatti hajtatáshoz és május közepén, a fagyveszély elmúltával szabadföldbe. Térállás:80x40 cm. Vetőmagszükséglet: 5 g 1000 palánta Szedés:júniustól szeptemberig.
Ma volt az idei első teljes kertes napom. Mulcsot készítettem, átpakoltam a komposztot, ástam, és persze vetettem is. Földben van a korai répa, a korai petrezselyem, vetettem korai karalábét, egy ágyás spenótot, és borsó is van egy adag. Földbe került fátyolfólia alá a retek és saláta vegyesen. Majd le szakad a karom :-)
Jó kis nap volt...
Más.
Telelt át zellerem, és szárzellerem. Kinek van ezzel tapasztalata, be fog fejesedni a zeller, és használható lesz a szárzeller?
A magbörze nálam is meg volt! De azt a FB oldalunkon hirdettem meg. Lehet, hogy most újra megteszem, mert sajna a hírfolyamban a dolgok elég hamar elenyésznek!
Valóban, nálunk ma gyönyörű idő volt. A vicc csak az, hogy ma még az elméleti alapozó volt, termőrész ismeret, és a metszés gyakorlatra először csak két hét múlva kerül majd sor. Na, akkor fog zuhogni a hó, vagy az eső, vagy az ónos eső.
Sajna mi nem árulunk semmit. A profilunk? Információs portál és hobbikertész tanfolyamok: www.kertlap.hu
Én is voltam egy hasonlón Gödöllőn, Endrődi úr beszélt a gyökéritatóról. Vettem is két csomagot kevesebbért mintha egyet vettem volna egy gazdaboltban.
nekem nagyon tetszenek az ilyen konyhakertek, de borzalmas munka fenntartani őket :) na meg akinek van a kertjében egy kis veteményes annak ígyis úgyis a csodájára járnak... mert hogy sajni már vidéken se túl népszerű... nem hogy a városban.
vicces hogy ott metszés tanfolyam van itt meg szakad a hó :D de ha már témánál vagyunk, van rezisztens sárgabarack fátok? persze földlabdás, a szabadgyökerűek sajni nem maradnak meg :/
Nyilván az eredetről lehetne vitatkozni, és talán szerencsésebb lenne úgy írni, hogy valószínűleg a francia eredetű.
A források akkor nem mutatnak rá közvetlenül a hivatkozásra, ha azok URL címe hosszú, és valószínűleg egy idő múlva már nem úgy érhető el. Ha gondolod, kibányászom a közvetlen hivatkozást. De most sajnos rohanok a metszés tanfolyamunkra, ahol amolyan hostess szerepem van. Du. jövök vissza.
Szerintem olcsóbb és praktikusabb csináltatni egy ügyes lakatossal, és a két ganyéhányó villa nyelet már te is bele tudod faragni. Ráadásul olyan lesz amilyet te akarsz, és nem utolsó sorban olyan kenyelmes is. Én csináltatok magamnak, mert már ránézésre könnyebb lehet ezzel a munka mint az ásóvillával.
Csak annyit fűznék hozzá: A potager, egyszerűen magát a zöldséges kertet jelenti. A kastélyok esetében a Le Potager csak a Zöldséges. Minden francia nyelvű szakkonyvben ez a neve, (jardin potager) nem csak a dekoratív díszkerteknek.
Az sem teljesen biztos, hogy ezt francia szerzetesek találták ki, mert ez egyenes leszármazottja a kolostor kerteknek, amik alapja viszont a római kert. Kolostorkertek pedig nem csak francia kolostorokban voltak. Az tény, hogy divat lett belőle
(A cikkben lévő forráshivatkozáson csak reklám jelenik meg.?)
Nem a hátsó kert veteményese, gazdája minden arra járónak elbüszkélkedik vele. A kert ékessége.
A potager francia szerzetesek találmánya, és a 16. századi Franciaországban igen nagy népszerűségnek örvendett. A kastélyoktól a farmokig mindenütt megtalálható volt. Ma a potagert dekoratív, művészi konyhakertnek nevezzük.
Attól is függ, milyen lehetőségeid vannak. 2 éve ennyit vettem 6000-ért, az jó érett volt, nekem nagyon megérte. Tavaly 80 mázsát tudtam venni 12000-ért, de az csak félérett volt.
A vadmurok nálunk a kertben őshonos, igaz a kezdetekhez képest csökkent a számuk a kertművelés miatt, a virágoskertben azért hagytam néhány tövet, mert ott is jól mutat, a katángkóró is bekerült a virágoskertbe, mert valójában gyógynövény.
Tele volt viráglegyekkel, poloskákkal, nem is gondolnánk, hogy település belterületen mennyi rovar össze tud jönni egy ilyen kertben.
Mi is ettük már zölden is, mert már nem bírtuk kivárni, hogy megérjen. Pirosan persze sokkal jobb, de zölden se volt rossz. Még rántott paprikát is csináltunk belőle.
"A különbség, hogy az egyik zölden lesz szedésérett, a másik csak pirosan."
Nem hiszem, mert a zöld paprikás tasak hátuljára is az van írva, hogy: "Sötétzöldből pirosra érő." Tehát az is csak piros állapotban érett biológiailag. Az más kérdés, hogy már zöld állapotban is meg lehet enni, de hát minden paprikát meg lehet enni zöld állapotban is, legfeljebb íztelenebb és kevesebb benne a vitamin.
Mindkettő hátulján ugyanaz a szöveg van: "Középkorai érésű szabadföldi fajta. Bogyója csüngő, betűrt végű, vastaghúsú, édes ízű. Friss fogyasztásra alkalmas. Sötétzöldből pirosra érő."
A zöld hátuljára "Étkezési paprika: California wonder Capsicum annuum" van írva, a piros hátuljára pedig "Étkezési paprika: California wonder Capsicum annuum L.convar. grossum"
Szerintem ugyanaz a fajta lehet, az eltérő termésszín a tasakon valszeg csak reklámfogás. Az emberek azt hiszik különböző fajták és vesznek mind a 2 tasakból.
Én már többször használtam a zöldségesnél (nem a multinál) vett bepirosodott paprika magját, mindig kikelt, de alig hasonlított az eredetire, ami valószínűleg F1-es volt.
Ráadásul az étkezési szinten érett zöldség/gyümölcs magok gyakran biológiailag még nem érettek, így vagy semmi nem kel ki belőle, vagy csak csenevész, nehezen fejlődő kis növények lesznek. De próbálkozni mindenképpen érdemes, a magokat úgyis csak kidobnád.
Vettem California Wonder paprika magot, két félét, pirosat és zöldet. De mindkettőnél azt írják, hogy zöldből pirosra érik. Mi a különbség akkor? A nevük is ugyanaz. Vagy esetleg ugyanaz a fajta teljesen?
Valakitől itt a fórumon olvastam régebben de már nem találom, hogy létezik olyan paradicsom fajta ami 50-60 dkg ra is megnő. Talán még a nevét is említették ha jól emlékszem Yugo paradicsomnak hívják. Somogy, Baranya, Bács-kiskúnban elterjedt befőző fajta. Tudna valaki küldeni egy kis magot? Cserébe tudok küldeni mexikói chilli magot. Ez olyan mint egy hagyományos közepes nálunk is jól ismert erőspaprika kb 3 cm hosszú de legalább 10x erősebb. Aki tudna küldeni az alábbi email címre írjon.... info@nikosz.hu
Nem tudom, milyenek voltak (2 db), nem láttam rajtuk virágot. Nem volt rajtuk termés.
Mikor vettük, nem volt feltüntetve rajtuk. Később már fajtanévvel ellátva is árultak, külön porzósat és termőset, de elég volt belőle. Szép növény, de van sok más is, ami szép és hasznos, és nem kell vele küzdeni. És hiába nagyon egészséges, valószínűleg úgysem bírnám megenni azt a savanyú gyümölcsöt. Most a galagonyán gondolkodom, a dm-kertnél van több fajta, és a galagonyát szeretem.
Bárcsak jól emlékeznél, és bárcsak kötött talajom lenne (vagy legalábbis kötöttebb)!
De épp' olyan sz@r homokon garázdálkodom, mint Te (néhányszor már írtam róla).
Nem mondom, hogy nincsenek előnyei is, de azért sokkal szívesebben turkálnám, ha lenne benne egy kis agyag. Ez van! Igyekszem kihozni belőle, amit lehet.
Mindenesetre ettől függetlenül is érdekes kísérlet lehet, ha úgy lesz, ahogy írtuk.
Fut az, mint a fene. Három év alatt jópár métert terjedt minden irányban.
Bár nem tőlem kérdezted, de nekem pl. sikerült két azonos neműt venni, holott a faiskolában külön voltak választva a nemek. (Akkor még elhittem az ilyesmit...). Arra már nem emlékszem, porzós volt-e vagy termős.
Úgy rémlik, sekélyen futnak a gyökerei, tehát ha művelik a sorközöket, akkor valószínűleg kordában tartható.
Nameg a homoktövisnek is vannak termesztett fajtái, lehet, hogy azok közt van olyan, ami nem hoz gyökérsarjakat. Elvégre a termesztett fekete bodzát is könnyebb fácskává nevelni, mint a folyamatosan tősarjakat nevelő vad alakot.
Csak azért kérdeztem, mert a homoktövis hoz sarjakat, de tudtommal nem nagyon fut, ültetvényekben is 3x3-as kötésben is ültetik. Amit nálunk a népnyelv homoktövisnek hív, az nem az, van minden második háznál.
Úgy olvastam, hogy a homoktövis kétivarú: van termő és porzó növény. (Csak nem tudják megállapitani csemete korban, hogy melyik milyen.) Nektek mindkettő volt? És mit csináltatok a terméssel?
A homoktövissel vigyázz, ha nincs korlátlan helyed!
Veszettül terjed gyökérről. Volt nekünk, de a végén ki kellett irtani, nem bírtunk vele. Átnőtt a szomszédba, megjelent méterekkel odébb a fűben, a kocsibeálló betonjának a réseiben.
Az évszámot nem is figyeltem, ez valóban megmagyaráz egyet s mást. Pl. azt, hogy miért olyan rossz a film minősége, hogy nem vettem észre, hogy a szalma széna. :o))
A vetés-ültetés gondolom, inkább afféle demonstráció. Az még belefér.
Végül is mindegy, én a mama történetein így is jól szórakoztam. :o)
A "szalma" forditási hiba, mint a permafórumon kideritették: szénát kellet volna használni.
A film végén ott van a készités éve: MCMLXXVI (1976). Azt hiszem, hogy ez sok mindent megmagyaráz.
Az évszak behatárolása zavar. Olyan téli jellegű a fű, de zöldek a fák, virágzik a tök és zöld a kukorica, de krumplit ültett és veteményez. Kicsit zavaros: nem tél, nem nyár, nem tavasz, nem ősz. Akkor mi? Valami átmenet, de miből mibe?
Az alig korhadó szalma alapján ítélve valószínűleg elég száraz a talaja, és ugyebár nem locsol intenzíven. Meg szerintem a kertecskéje környékén burjánzó gyomvegetáció ideálisabb körülményeket, meg ízletesebb falatokat ígér a csigák számára.
Végülis, ez is egy jó módszer a csigabigák ellen... :o)
Viccet félretéve: ha én ilyen idős koromban még képes leszek egy ekkorka kertet akárcsak ilyen módon is fenntartani, hát nagyon boldog leszek. :o))
Nem is ez a bajom, hanem az, hogy úgy tálalják az egészet, mint valami egyedülálló, sohasem próbált csodálatos technológiát, amivel burjánzó kertet lehet varázsolni a semmi közepén. Közben meg látunk egy zsebkendőnyi, csúnyácska kertecskét, néhány átlagos meg néhány satnya növénnyel.
És közben hallgatunk egy nagyon szimpatikus, jó humorú mamát, aki jókat nosztalgiázik a régi szép időkről, amikor pucéran kapálgatta a kertjét, az autósok nagy örömére. :o)) Nagyon jól szórakoztam rajta, csak az a szenzációhajhász felütés zavar, ami ráadásul szöges ellentétben van a látottakkal. De ez nem az öreglány hibája.
http://kertlap.hu/kertesz-tanfolyam/kiskert-tanfolyam/ A kiskert tanfolyam (dísz- és haszonnövények, kertgondozás) most kedvezményes a hét végéig, ha innen jelentkezel! A kedvezmény ötezer forint! Csak másold ennek a hirdetésnek a szövegét az online jelentkezési lapra, ami a linkről érhető el. A kiskert tanfolyamra a részvételi díj így 32.900 Ft.-. 6x3 órás foglalkozások a kőbányai úti Oázis Kertészetben, és két kültéri 3 órás program.
Nálam is volt. Először, mikor időben elvetettem, lett rajta pár nagy, sárgadinnye illatú uborka. Hagytam megérni, uborkaként nem tudom, milyen lett volna. Atkákra sokkal kevésbé érzékeny, mint a kígyóuborka, de sokkal kevesebbet terem.
Jajjjj, hagyjuk már Ruth nénit a két szem, diónyi paradicsomával...
Amikor tavaly először láttam ezt a videót,...
Inkább hagyjuk. Nem akarok vitát generálni. Mindenesetre a teljes talajfelület ilyen mértékű takarásának (pláne szalmával, ami a szóbajöhető mulcsanyagok közül a legrosszabb választás) legalább annyi hátránya van, mint amennyi előnye.
Visszatérve az uborkára: akkor ez kísérleti év lesz nálam is. Felét mulcsozom, felét nem. Így legalább a végén összehasonlíthatjuk az eredményeinket. Ez már csak azért is tanulságos lesz, mert nálam homok van, nálad meg ha jól emlékszem, kötött talaj.
akkor asszem kihagyom, pedig jól nézett ki :) nekem mondjuk amúgy is az apró csemegeuborka fajták a kedvenceim, ízre sokkal jobbak mint a kígyó vagy a salátaubi.
A szabadtéri hálós uborkát én fű nyesedékkel mulcsoztam, jobban tartotta a föld a nedvességetés védett a gyomok ellen is. Igaz nekem csak 5 méteren volt.
Az egy érdekes "történet". Az illata enyhén sargadinnye, de az íze nem kifejezetten. Az savanykás és kissé vízízű. 2 termést sikerült produkálni, a növény végig gyengén fejlett volt és beteges, holott a többi ubim burjánzott mellette.
olyan mintha a néni azt se tudná hogy micsinál... az a krumpli ültetés nemsemmi :))) de mégis mindent olyan természetesen csinál, jó az ilyet látni, végignéztem :) asszem énse fogok sose már műtrágyázni, inkább legyen a szomszéd fűje zöldebb, annyi jó természetes szer van már ami rovar és kertbarát :)
Mindenesetre az alginitet már beástam, ahogy valaki már felhívta a figyelmet a dolog hasznára itt, vagy valamelyik kertes topikon a paradicsommal kapcsolatban.
Ahogy már írtam is nem rég, ott, ahol lehet, jómagam is ajánlom a lótücsök kártétele ellen a PET-palack alkalmazását. Tavaly nagy sikerrel használtam. Idén is fogom.
Én mindig takarom az uborka tövét (is) kaszált fűvel, nagyon bevált amiatt, amit Jani71 is írt. A talajlakók, konkrétan a lóbogár kiültetéskor szereti megrágni, illetve nálam csak szerette, amióta levágott PET palackkal ültetem ki, nem fér hozzá.
A répa kivételével ezek már nálam is földben vannak, plusz a rukkola, némi korai saláta, spenót, és főleg a mustár. Sikerült kihasználnom azt az egy napot, amikor elég szikkadt volt a talaj, azóta folyamatosan esik megint...
A sekély gyökeresedés miatti hirtelen kiszáradás ellen jó lenne, de tartok tőle, hogy a kártevők, kórokozók számára is ideális körülményeket biztosítana.
Jó lenne, ha valakinek lenne erről személyes tapasztalata. Akkor nem nekem kellene kísérletezgetéssel kockáztatnom az ezévi termést... :o)
Hááát, nem tudom, de én gyökérzöldségeket biztosan nem vetnék ugyanarra a helyre. Túl sok talajlakó kártevője van mindegyiknek.
Én ilyen szempontból óvatos duhaj vagyok, igyekszem három éves forgót kialakítani. Igaz, nem permetezek, így még jobban figyelni kell a kátrevők/kórokozók felszaporodására.
Cserépben?? Értem én, hogy Skandinávia, meg minden, de hát.. :-)
Az iménti hsz-ben megtalálod a választ a kérdésedre.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne cserépben is sikeresen termelni, de őszintén szólva én még csak nem is hallottam ilyent. És az alább írtak miatt nem is fűznék hozzá sok reményt.
Nem tudom, hogy a vályogos talaj mennyire kedvez az uborkának, de ha azt nézem, hogy a laza, humuszos, nedves, meleg, trópusi területek növénye, akkor azt hiszem, az a legszerencsésebb, ha minél közelebb vannak a talaj és környezet ezen tulajdonságai a termőterületen (erre néhol fel is hívják a figyelmet a csomagoláson). Sekélyen gyökerezik, messze hatol, vékony, érzékeny a gyökérzete.
A környezet párás és meleg legyen (fontos a páratartalom!).
Gyakrabban, kisebb dózisban kell öntözni a fent leírtak miatt.
A tápanyagigényre oda kell figyelni, nem árt ismerni a hiánytüneteket (tavaly év közben ez mentett meg a termésidény korai befejezésétől!).
Ha érdekelnek a növény pontos igényei, termesztéstechnológiája, írj egy sort magánban!
Idén beszereztem további fajtákat, megpróbálkozom azokkal is.
Félreolvastad,a petrezselymet raktam ugyan oda,a 2 gyümölcsfa helyére,a rajnaiborsó ami vetve lett az egy teljesen új helyre lett téve,nem szoktuk ugyanoda.
A petrezselyem biztos nem fagy ki,a borsot meg remélem,a répa(mi nem vetettünk)
24 és 28C° a kikelésig tökéletes, de két szikleveles állapotban paradicsomnál 22C°-7C°: azaz 15C°, paprikánál 25C°-7C°: azaz 18C° javasolt a megnyúlás ellen. Amik kikeltek azokat vidd hűvösebbre, különben 3 nap múlva úgy megnyúlnak mint a franc. És minel több fényt nekik.
na nekem az uborka öntözése sose megy... cserépben mindig legyen nedves a föld? vagy napont adjak neki 1 liter vizet reggel? nem akart nőni a növény sehogyse, bár idén tápozással is próbálkozok :)
Köszi a választ,Írod,hogy ő volt az egyik sikerélményed,ha mondanál jó fajtát megköszönném /berakó,saláta/.Eléggé vályogos a talaj,bár most sikerült tehéntrágyát kapni,remélem sokat számít.
Termesztési módtól függ (meg egy kicsit benne van a talajerő, időjárás, stb., és a fajták növekedési erélye se egyforma!).
Nekem tavaly az vált be, hogy az alsó néhány kacsot tőből távolítottam el (ez mindenképpen fontos!!!), aztán már szinte egyáltalán nem (szakirodalomban olvastam, hogy nagyjából ugyanígy a helyes, csak ott az eltávolított kacsos rész feletti új mellékhajtásokat néhány levél után csípik vissza). Max. ha nagyon nem bírtam már a hajtással mit kezdeni, akkor lecsíptem a tetejét, vagy az utolsónak gondolt termés leszedése után tőből kicsíptem (jobb szellőzés). Azt tapasztaltam, hogy ha nem ezt teszem, akkor nagyon gyorsan eléri a növény a támrendszer tetejét, és visszahajlik, miközben még vissza van az idény fele. A termés is kevesebb, a talajerő sincs úgy kihasználva, és hamarabb is ér véget az idény.
Így jobban eloszlik a növekedési erély és sokkal több a termés is!!!
De nyilván a "zöld munka" is sokkal több és a növényvédelem szempontjából is aggályos, de egy kis odafigyeléssel uralni lehet a helyzetet.
Szuper termésem volt tavaly! Az uborka volt az egyik sikernövény.
Hülye kérdésem lesz és egy kicsit előre is ugrottam !Szerintetek a szabadföldi uborkát kell metszeni?? Mire itt lesz az ideje szeretnék vele tisztába lenni.
Mered a borsót ugyanoda vetni, ahol tavaly volt? Próbáltad máskor is?
Én is éppen most variálok, hogy ha ilyen kellemes marad az idő, elvetem a borsót, petrezselymet, sárgarépát és a paszternákot. Nem nagy felületek ezek, de ennyivel is előrébb lennék, meg már jól is esne egy kis kapirgálás a kertben. A növény talán tudja, mikor szabad kibújnia, nem fagynak ki... (?)
Én is ettől tartok. Nem is a hótól, hanem attól, hogy komoly fagyok is lehetnek még... Mostmár elég régóta vannak mélynyugalomban a gyümölcsfák ahhoz, hogy ez a meleg beindítsa a rügypattanást. Ha erre rájön akárcsak egy kemény fagyos hajnal, akkor nem alaptalanul fognak sírni-ríni a mezőgazdák.
Van hagyma is mindig. Retek nem (az a fóliában szokott lenni, és nincs hely a virágzóknak), de káposztarépa igen. A virágzó petrezselyem is nagyon jó, az illatát is szeretem, sok különböző ajakosunk is van, de a vadmurok a legjobb! Szerintem a virágok királynője nem a rózsa, hanem a vadmurok.
Nekem is sárgarépa magból keltek az elsők, és mivel kisgyerek korom óta az egyik kedvencem, én meghagytam. Most már jól felszaporodott. Érdekes, hogy a sárgarépa virágzata nagyon hasonló, csak tömöttebb, domborúbb és nincs rajta az az egy szem fekete virág, és mégis sokkal kevesebben jönnek rá.
Lepke tényleg nem jön ezekre olyan sok, inkább a dísznövényekre. A verbénák és a fészkesek is jók.
Különféle másodéves gyökérzöldségek meg vöröshagyma vegyes ágyásban, köztük néhány felmagzó retekféle. Próbáld ki ezt a társítást! Igazi rovar-eldorádó, ráadásul még a következő évi vetőmagodat is megtermeled vele. :o)
A méhfélék, viráglegyek meg a szöszös ökörfark kórót szeretik nagyon, ami nemcsak dekoratív, de értékes gyógynövény is.
A lepkékre még nem találtam haszonnövény-csalit, ezt a szerepkört a részben ültetett, részben magról kelt nyári orgonák töltik be nálunk. (Meg persze ilyen-olyan félig-meddig kivadult évelő virágok.)
Tavaly a ZKI-s bolti sárgarépamagból (vörös óriás) kelt néhány murokra visszaütött példány is, de nem hagytam őket magot érlelni. Viszont felszedéskor pár halványsárga répát is találtam, ezeket beültettem a tanya "vadvirágos"-nak szánt részébe. Kíváncsi vagyok, átteleltek-e.
T Jani! Helyes a meglátásod ! A BÓR a szölönek is jót tesz.de nem csak a virágzás idején hanem szüret elött 1 2 héttel kijuttatva növeli a cukorfokot!Gyönyörük lesznek a karfioljaid a brokoli ha bórral kezeled!A krumplin ha belül egy fekete gyürü van bór hiányos A répa félék nem pudvásodnak ha bór t is adsz nekik! Kert baráti üdvözlettel
Biztosan számít, hogy az a sziklakert nem túl gondozott. Ritkán szánom rá magam a gyomlálásra (kb. 3x egy évben) a kaktuszok miatt, így vidáman kel benne minden. Mivel nagyon száraz, a fajok száma korlátozott, az átlag veteményesben növő gazok nem nagyon élnek ott meg.
Na, a lestyán nálam zeller kategória. Gondoltam rá, hogy dísznek ültetek, de aztán kivirágzott pár tő pasztinák. Legalább kétméteresek lettek, tele voltak gyönyörű, nagy dudvabarkkal, úgyhogy teljesen megfelelt dísznek is lestyán helyett. Azóta mindig hagyok néhányat a bogarak miatt, bár messze nem olyan jó rovarcsalogató, mint a vadmurok.
Érdekes, hogy a kakukkfű nem marad meg, pedig az szereti a homokot. Nálunk egy déli lejtésű, homokos sziklakertben van a télálló kaktuszok között. A tövek nem hosszú életűek, de mindig van utánpótlás.
Jó sok éve vetettem utoljára. Csoportosan vetve, másodéves korában a zöldségeskert dísze volt! Azonkívül az egyik gyógyteámba is használtam. (Jó xar íze lett tőle...) :o)
Ideje újra vetnem.
A szárzellerhez is megjött a kedvem, de még utána nézek ennek a szárfeltöltésnek is. Ezt a fajt(fajtát?) hívják "halványító zeller"-nek is, vagy az valami más?
De még mindíg többre becsülöm a mások tapasztalatait, (meg persze a sajátomat), mint bármiféle szakirodalmat. Utóbbi csak afféle mankó, hogy legyen mitől eltérni... :o)
Szerintem tavaly keveseknek jött össze a petrezselyem. Nekünk is gyalázatos lett, ki sem szedtem. Ha éppen kell valamihez, akkor lemegyek a kertbe, és felások egy méternyit. Kb. annyiból jön össze egy főzet...
Nekem a ZKI-s Félhosszú, meg a Hanacka szokott bejönni. Tavaly vetettem Korai cukor fajtát is, de egyforma vacak lett a többivel.
Azért én plusz nitrogént nem adnék a gyökérzöldségeknek, mert attól inkább a levélzet gyarapszik.
Szerintem azt a gyümölcsfák által kiélt földdarabodat most tavasszal alaposan fel kellene tuningolnod jó minőségű szervestrágyával.
Kakukkfüvem pár éve kipusztult, azóta sem magról, sem cserepesről nem sikerült újraszaporítanom. Vagy kiszárad, vagy kirohad. Szerintem nem találtam még meg a megfelelő helyet neki... Idén vad kakukkfűvel fogok próbálkozni, hátha az joban bírja a gyűrődést.
Rozmaringot nem használunk. Vad oregánóm volt sok éven át, de annak (ahogy Nóra is írta) alig volt aromája. Valami jó fajtát kellene találni. A borsmentát nagyon szeretjük, de itt a homokon gyakorlatilag képtelen vagyok életben tartani. Az egyik kerticsap mellett bírta vagy három évig, de ott is kevés hajtást hozott. (Próbálkoztam tecsós cserepessel is, de nnak az íze-illata harmatgyenge volt.) Mindenesetre még nem adtam fel.
Tárkonyt, zsáját, majorannát, csombordot fogok ültetni/vetni az idén.
Bazsalikomot, kaprot, snidlinget, koriandert, eddig is termesztettem, a kapor meg a koriander már ki is vadult.
A citromfű is mindenhol kel, főleg ahol nem kéne. A turbolya nálunk gyomnövényként funkciónál, de nem használjuk semmire. (Már most is szépen zöldül.) Borókáért sem kell az erdőbe mennem, és jópár gyógynövény is vadon terem a tanyánkban. Részben betelepítettem őket, a többség viszont csak úgy van. :o)
Viszont évek óta próbálkozom az elvileg igénytelen sáfrányos szeklicével, de teljes kudarc. Virágzik, még kevéske magot is nevel, de érdekes módon nem, vagy alig növeszt sziromleveleket.
Ez trágyakomposzt. Úri nevén "gilisztahumusz". :o)
Nővérem használja Nógrádon, mert a nyaralójukon lévő betonkemény agyagban semmi nem marad meg máshogy. Felhasználás előtt át szokta nézni, mert időnként cserebogárpajor is van benne...
Ócsó virágfölddel (=döglött tőzeg) felesben keveri, aztán ezt keveri szintén felesben a kiforgácsolt agyaggal, ez lesz a "termesztő közeg". Tény, hogy szépek a növényei, amit ebbe a turmixba ültet.
Nekem egy vélemem van róla: irreálisan drága. Persze, én könnyen beszélek, nálam általában a trágya is "megterem", így nem kényszerülök bolti termékre.
Szerintem jobban járnál, ha valahonnan tudnál venni egy utánfutónyi nyúl- baromfi-, vagy istállótrágyát. Ez a zsákos cucc sokszoros áron van, úgyhogy szerintem elég magas szállítási költség is beleférhet. Persze ki kell matekozni.
Grrrrr!!! Szóval a képek jobb szélén látható épületekről van szó...
Direkt ránézek az 'Előnézet'-tel, látom, hogy elmászik a linkre kattintva, erre annyival arrébb 'húzgálom', hogy az előnézeti linken pontosan mutassa, aztán a ténylegesített hsz-ban meg annyival van elcsúsztatva, amennyivel arrébb húztam...
Ha eredetiben hagyom, éppen jó lett volna...
De akkor az 'Előnézet'-ben miért mászik el?? Grrrrr!!!
A permetezést úgy értettem, hogy levéltetű ellen szórtam. Talán Karate és lehet, hogy volt előtte valami felszívódó is, de a részletekre most nem emlékszem.
Lehet, hogy volt némi lombtrágya is, de nem biztos, mert a talaj ezúttal jól el volt látva, szerintem ha nincs a meleg, működnie kellett volna. Persze nem biztos, a bór nyilván jót tett volna neki (feltéve, hogy nem szórtam rá).
Egyébként a bór tartalmú lombtrágyát évek óta nagy megelégedéssel használom pl. szőlőnél, ott nagyon látványosan tud működni. Lehet, hogy általánossá teszem, majd meglátjuk. Idén a veteményes rész egy darabján (a homokosabb területen) az Alginitet próbálom ki. Végül tavaly ősszel mégis elmentem Nagyvázsonyba (a kép közepén látható épületben írják a számlát és a tőle K-re levő telepen adják a cuccot ebben a hosszú épületben). ;-)
a napi világosság min.9-10 óra, vetési optimális hőmérséklet 16 fok, ha már 3-4 leveles palánta akkor éjjel 5-8 fok, nappal min.15 fok. térállás 30*30cm.
Látszik az állagán és a címkén is hogy nem gagyi. Csuda ..arul indul ez az évad csili és paprika dolgában nálam, úgyhogy elkezdem írni a blogomat. KUTTTTTYA! :(
A petrezselyem rajtam is kifog... Amikor még a kis horgásztanyánk telkén futóhomokon (de pihenten) ültettem, ott két éven át gyönyörű lett a sárgarépával együtt. Itt a házunk mellett a sárgarépa még csak-csak, de a gyökér az ritkán sikerül. A paszternák még elmegy, de a petrezselyemnek csak a zöldje jó, igaz az nagyon... Valószínűleg tápdúsabb és sokkal lazább talaj kellene neki.
Mi a véleményetek a bolti szarvasmarhatrágyáról? A virágoknak vettem egy zacskóval, de olyasmi az állaga majdnem, mint a virágföldnek. Trágyaszaga semmi. Persze lehet, hogy ilyennek kell lennie a trágyának teljesen érett állapotban, de ki tudjak mit kevertek ezek bele? Mindenféle növényi hulladékot stb.
Nálunk csak levélpetrezsem van. A gyökeret annyira szeretik a pockok, hogy ha ágyásban vannak szép sorban, ősszel az egészet ki lehet gereblyézni. A levélpetrezselyemből is esznek, de az összevissza van a kertben, ahol éppen kikel, és nincs annyira csábító gyökere, abból marad. Most már a pasztinákot is csak hagyom magot szórni, úgy is van annyi itt-ott, amennyire szükségünk van.
Amennyire én tudom, a petrezselyem eléggé szereti a vizet.
Mennyire locsoltad?
Egyébként én is épp' ezt a két fajtát vetettem tavaly (de az egyiket előző ősszel, hogy minél kevésbé legyen rászorulva a locsolásra).
A tavalyi kegyetlen és totál idióta időjárás nem éppen petrezselyemvastagító volt.
Gondolom...
Sokáig azt gondoltam, hogy a petrezselyem nem szeret nálunk, de aztán utánaolvastam a dolognak, igyekeztem megadni neki azt, amit szeret, így végül a tavalyi időjárás után amolyan közepes termésem lett.
Lehet, hogy idén is megpróbálom, de most tavasszal vetve. Ahogy felszáradt a föld.
Nekem is ez a problémám; minden nagyon-nagyon lassan fejlödik nálam, és az üvegház "jótékony" hatása egyáltalán nem bizonyított.
A nyári melegben, sok minden egyáltalán nem megy semmire, és csak az öszi hosszú enyhe idö hatására indulnak igazán fejlödésnek, -ebbe beleértve a dísznövényeket is.
Azt meg tudná valaki mondani, hogy érdemes-e üvegházba most salátát-retket vetni? Nálam a "hónapos" retek tenyészideje kb. 3 hónap.
Tavaly vetettem először őket és iszonyú lassan fejlődtek, értek be, a szeptemberi korai fagyok nagy pusztítást végeztek bennük. Megpróbálom, hátha előbbre tudom hozni az érésüket, ennyit megér... :) (Amikor kiültettem őket, nagyon fejletlenek voltak a palánták és csak nagyon lassan, vontatottan indultak be. Lehet, hogy ez az én hibám, esetleg valamit rosszul csináltam, ez sem kizárt.)
Én eddig csak chiliket (7 fajta) vetettem, ezek a kazánházban (kb. 25-32 fok) 3-7 nap alatt kicsíráztak, poharazás után pedig kb. 3-4 nap alatt ki is hajtottak, most már 2 lomblevelesek. Dél-nyugati ablakban vannak, radiátor felett, nappal kb. 20-22 fokon, éjjel 15-17 fok mellett. Eddig még nem nagyon nyúltak meg, kb. 3 hét után kaptak először vizet, egybekötve a tápoldatozással. A Habanero és a Bohócsapka voltak a leggyorsabbak, bár a Habanero fejlődik a leglassabban, de szépek! Az édes- és egyéb paprikák nálam is csak majd március közepén "vetődnek" majd el... :)
Szerintetek érdemes már most paprikát vetni? Nehezen kel, és nálam minden amúgy is nagyon sokkal lassabban fejlödik, mint az átlag, egész nyáron nem is kötött, csak összel.
Ugyanez vonatkozik az egynyári Daturára is. Érdemes már most elvetni ezeket, vagy túl nagy a megnyúlás/palántadölés veszélye? Legközelebb március közepe felé lesz rá alkalmam, ha most nem csinálom meg.
Vagy 25 éve jártam Stord szigetén, vendéglátónk elmesélte, hogyan alakítottak ki a telkükön termőtalajt, ami nem volt semmi, ugyanis szinte az egész telek sziklából állt a kezdetekben... A kialakult vékony talajrétegben összehozott egy kis kertet és büszkén mutatta a kb. nagyobb diónyi terményét, amiről kiderült, hogy krumpli... A lelkesedése megható volt. :)
na hát asszem nem itt fogom halálra vásárolni magam veteményesmagokkal... voltunk ma a helyi virág áruházban, volt is szépen zöldségmag, de átszámítva 2000 ft votl tasakja, a legolcsóbb meg 400, abból vettem párat, elvileg jól bírja a tiny Tim nevű paradicsom és a Moneta uborka az itteni klímát, kíváncsi leszek... :)
Kertészetben vettem. A fűszerkertben volt a többiekkel együtt, nem tapasztaltam semmilyen különös igényét. Virágzott is, legszebb a forróságban volt. Nagyon izgalmas az íze frissen használva.
Én vetettem tavaly római köményt a fűszerkertbe, és termett is, de elfelejtkeztem róla, így kipergett. Igazából csak az érdekesség miatt próbáltam meg.
A szárzellert mi egészen másként használjuk, keleti ételekben köretként szerepel, marokkói, kínai és indiai ételekben nagyon finom, ezenkívül salátákban és mártogatósként is. Elég 2-3 tő, nagyon szapora.
Nekem a kakukkfű többszöri nekifutás után sem jött össze, aztán láttam a TUSCO-ban 300.-Ft-ért és vettem is, annyiért nem szöszmötölök. Aztán máshonnan lett még mezei kakukkfüvem is. Szapora mint a rosseb szépen elterjedt, most kb. 1 négyzetméteren van tömötten, úgyhogy tavasszal viszem a fő kertbe a vegyeskultúrába.
Ahogy készülök rá eleinte még elég melós lesz, de megéri. A Gertrud Franck-féle rendszert próbálom létrehozni majd, kiegészítve a Wolfram Franke könyvében leírtakkal. Izgalmas év lesz! :)
Nekem magról van a kerti kakukkfű, gond nélkül kikelt és azóta magától is megjelenik itt-ott a sziklakertben.
A szurokfű is, de annak nem sok aromája van, úgyhogy azt tényleg nem érdemes magról, inkább valami jó fajta tövet kell szerezni.
A citromfüvet is lehet magról.
Érdemes még metélőfokhagymát is vetni. Az íze se rossz, és nagyon szép, mikor virágzik. Én a levelét ritkán szedem, hogy bőven virágozzon, de az éretlen termések is finomak, azt szoktam pl. paradicsomsalátára szórni.
A szárzellert (mint a neve is sugallja) a levélszáráért termesztjük, felhasználása hasonló a gumós zelleréhez. Szoktuk levesbe tenni, de a szárzeller nyersen is finom némi fűszeres sajtkrémmel például. Érdemes a zellerszárakat magasabban takarni a fény elől termesztéskor, mert úgy hosszabb része lesz zsengébb.
Fűszerek közül (ha még esetleg nincs neked) érdemes tartani:
(Ezeket ne magról próbáld mert iszonyat rosszul kel, hanem tövesen. Ha ismerősöknek nincs a kertészetekben vagy a multikban is találhatsz belőlük cserepes fűszernövényként, azokat érdemes kiültetni a kertbe.)
-kakukkfüvet
-rozmaringot
-oregano
-menták
-tárkony (ezt nem is lehet magról, kivéve az orosz tárkonyt, de jobb a francia)
Magról:
-zsálya
-bazsalikom (fényre kel csak a föld tetejére szórd)
-majoránna
-csombord
-turbolya
-borágó
-kapor
-metélőhagyma (fényre kel csak a föld tetejére szórd)
Nem rossz a rapa sem, de szintem a másik sokkal jobb. A kerekből télre nálunk elég sok el is rothad, mire megnő (időnként, ha van helye, jó nagyra), felülről bereped és ilyenkor inkább rothad, mint beforr. A napus nem szokott így járni.
Takarmánynak tényleg jó lehet, egy kecskét nyilván az sem zavar, ha szúrós a levele. Neked mindenképpen megéri kipróbálni.
Tegnap voltam a Madarasteszkóban, és találtam tarlórépa vetőmagot. Fajtanév nem volt rajta, csak a latin neve: Brassica rapa convarietas rapa. Asszem a Kertimag csomagolja.
A zacsin egy gömbölyded, felül piros, alul fehér répatest fotója van. 300,- Ft-ért (tapogatás alapján megsaccolva) vagy 50 m2-re elegendő mag van benne.
A leírása szerint takarmánynövény, de emberi fogyasztásra is alkalmas... :o))
Még csak most kezdem a nézelődést, hátha találok valahol karórépát is.
Más: próbálkozott már valaki közületek fűszerkömény termesztéssel? Nem az édesköményre gondolok, (arról azt sem tudom, mire jó), hanem a "rendes köménymag"-ra.
Érdekelne a római kömény termeszthetősége is.
És még egy kérdés: mire jó a szárzeller?
(Elegem van a bolti fűszerekből. Már eddig is termesztettem egy-két dolgot, de mostmár megvan a fűszerkertem optimális helye, úgyhogy mindenféle fűszertermesztéssel kapcsolatos ötletet köszönettel fogadok!)
Ha a madársalátára gondolsz, lásd 42214. hsz. Ha a tarlórépára, azt sem könnyű leírni, kóstolni kell. A répa kicsit karalábészerű, de enyhébb íze van és édes, ha nem is annyira, mint a cékla. Nyersen fogyasztva könnyebben emészthető, mint a retek, nem böfögi az ember vissza, utólag nem érezni belőle semmit. Reszelve, párolva rétestölteléknek is jó, cukor nélkül is édeskés. A levele íze emlékeztet a kelbimbó levélre, de nincs annyira erős káposztaíze.
Amúgy 12 év tapasztalatom van, és rendetlen kertész vagyok. Ez kedvez a télen zöld salátáknak, akkor szaporodnak el, ha nincs mindig minden csupaszra kapálva, nincs szántás, őszi ásás is csak ott, ahol a korai vetemények lesznek. Mndig vannak itt-ott háborítatlan részek a magérleléshez (no meg a rovarok számára).
Van aki nem hisz ezekbe,pedig bevált,bizonyított dolgok. A palántáknak a növekedéshez szinte csak kék spektrumú fény kell. Amennyi pirosra szükség van azt az ablakba téve megkapja a napfénytől. A 4000K fénycső fényében nagyon sok kék van és,ha szerencséd van és régebbi generációs,lehet egy kis uv is. De a maiaknál már nincs uv,pedig sokszor jól jönne... Tehát,ha szerencséd van és mindent jól csinálsz,szépen fognak nőni a palánták sima fénycső alatt is (főleg,ha 4000K vagyis cool vhite). Aztán amikor már rá kéne kapcsolni a piros spektrumú fénnyel,akkora kell kiültetni és a nap megoldja a problémát. Nincs ezen sokkal több magyarázni való,működik,olcsó,egyszerű. Azért,ha van kérdés még,biztosan választ kapsz itt. Vagy a mesterséges topikban.
Eszembe juttatod, hogy mit össze tököltem vele, mire eldöntöttem, hogy mi is legyen. Én is a kompakt-nál kezdtem, s csak azért nem az lett, mert első nekifutásra nem kaptam, amit kerestem. Volt időm jobban utánanézni, s akkor jöttem rá, hogy fénycsővel kisebb fogyasztással, praktikusabban el tudom érni ugyanazt, így lett 4 db GE fénycső:
Wattage [W] 36 Lumen at 25°C 3350 Lumens [lm] 3350 Colour temperature [K] 4000 Colour Code 840
Ezt nem lehet megmondani, ízlés dolga. Mi szeretjük, a szomszédasszony nem eszi meg. Karakteresebb íze van, mint a fejes salátának. Ha kint vagyok, üresen is szoktam eszegetni belőle.
A téli porcsin nekem kevésbé ízlik, de van olyan ismerősünk, aki azt szereti jobban. Az akkor finom, ha éri a fagy, a madársalátánál nem nagyon érezni különbséget.
Ezekben az a legjobb, hogy ha hagyom magot érlelni, mindegyikből sok kikel magától, és ha nem csinálok semmit, akkor is találok valamennyit a kertben. Ha nincs éppen hó alatt és nem fagy, egész télen lehet szedni. A fóliában havas időben is.
Ma jártam egy másik gazdaboltban, ott rákérdeztem a fajtára (Summerwood), kapásból mondták, hogy Syngenta (meg, hogy nincs).
Most keresgéltem egy kicsit, a nevét helyesen Somerwood-nak kell írni, így mindjárt más a gyerek fekvése. :-) Itt a nagy zsákos a dunapataji cégnél, itt meg a földi-módis mag kis csomagban.
Egyébként vettem további borsófajtákat (szerintem idénre ez a vége): Debreceni korai velő, Karlos (kicsiben ez se volt, nagyobb adagból mérték ki), Junos.
Terveztem megrendelni a sokat dicsért Wuxal Ascofolt, de mivel 5000+-os, így végül lemondtam róla.. :-( Láttam, hogy a dunapataji boltban (cégnél) jóval kedvezőbb áron adják, nincs is túlságosan messze, de ha külön ezért mennék, akkor már nem érné meg. Viszont időnként járok a környéken, csak másik útvonalon, kihagyva ezt a települést. Azt hiszem, utánaérdeklődöm, és lehet, hogy ezúttal arra veszem az irányt... :-) Az ottani áron már 'megéri'. Ha a boltban ennyi lett volna, akkor megrendelem.
Úgy tudom, csak 1x viszik ki (nem a postás, hanem külön autó viszi ki a nehezebb vagy nagyobb csomagokat), és igen, a postán fizetés után adják ki neked, mivel utánvétes.
He-he, ide én is be vagyok linkelve, csak néztem, hogy mennyien jönnek onnan. Aztán megtaláltam, hogy rám is hivatkozik, mondjuk, a cikkben nem igazán bukkan fel tőlem semmi. Lehet, csak inspiráltam :D :D
Én is rendeltem a Szentesi magos cégtől szerdán vagy csütörtökön, de nem vagyok otthon hétköznap 8-4-ig, családtagom se. Ilyenkor mi a teendő? Jelzik előre e-mailben vagy telefonon, hogy melyik nap hozzák ki a magokat?
Vagy kérhetem, hogy csak 4 után hozzák? Nem tudom hogy működik ez, mert egy darabig munkanélküli voltam, akkor nem volt probléma.
Szentesi rendelés: hétfő este megrendeltem, csütörtökön megérkezett. 1 rendelésvisszaigazoló emilt kaptam közben. A 100 fölötti tasaknyi magból 2 van idei lejárattal, a többi 2015. 3.,7.,10. havi.
Azért annyira nem kell megijedni a lejáratközeli magoktól (meg hát akciós árért számíthat is az ember arra, hogy éppen készletkisöprés van). Januárban olvasgatom mindentudó kertészkönyvemet, ott írja, hogy a gazániát (napfényvirág) korán kell elvetni, ha még az idén akarjuk látni a virágját. Nosza, előkerestem a jó 3 éves magjaimat, beleszórtam egy virágládába, jó sűrűn, elvégre is 3 évesek elmúltak, biztosan nem fognak kikelni, nagyon kevés földdel betakartam... és 3 nap múlva elkezdtek kibújni, szinte 100%-ban.
A mag elég egyszerűen elmegy postán is. Nem mintha én könnyen elvánszorognék oda (bár munkába menet útba ejthető), de másnak is ígértem magokat, úgyhogy előbb vagy utóbb muszáj lesz.
Viszonzásnak az is jó, ha te is megpróbálsz magot fogni. Ha netán kikopnék belőle, lenne honnan újra kérni. Évekig eláll, úgyhogy nem sürgős, de célszerű megpróbálni, mert nem mindig sikerül. Tavasszal ellepik a tetvek és a káposztapoloskák, nem mindig éli túl. Így ha érlel magot, érdemes mindet begyűjteni és tárolni.
Köszi, ha tényleg nem lehet itthon kapni, akkor elfogadnám, csak az a ciki, hogy a fokhagymát sem tudtam még viszonozni. No meg mire a fiam elvánszorogna hozzád, már a betakarítási időn is túl lennénk...
:o)))
A fokhagymáért is másfél hónapig ment, ha nem lett volna ilyen enyhe a tél eleje, el sem tudtam volna ültetni...
Na mindegy, nálunk a Gigant nem pálya. Inkább sok finom zsenge "normál" karalábé, mint egy ilyen böhmnagy izé. Dehát tudjuk: kinek a papné, kinek a lánya, kinek a pap...
A csemegekukoricát mikor szoktátok elvetni? Én április közepén, de idén szeretném korábban kicsit. Talán március végén. Elfagyni biztos nem fog, mert kikelésig a föld védi, utána (április közepétől) meg már nem nagyon szokott fagy lenni nálunk.
Április 20.-a környékén szoktam kiültetni a paprikát és paradicsomot is, kivéve, ha rossz idő van vagy pedig rossz időt jeleznek előre.
Na, ez az, ami mindenkinél más :D Nekem pl ízlik, talán jobban is, mint a rövid tenyészidejű, de mondjuk én minden zöldet szeretek, semmi nincs, amit én ne szeretnék, sajnos :( Látszik is rajtam :D
Idén először próbálom ki a Római salátát, , Jégsalátát, a Lollo Rossa-t és az Amerikai barnát is. Remélem nem csalódom majd bennük. A leírások és fotók alapján szimpatikusak.
Kerti zsázsa pedig most is van a kertben, meg se kottyant neki a -8 fok meg a hó. Friss, szép méregzöld most is, naponta esszük. Imádom.
Köszi a linket, 2 napja rendeltem is a szentesimagtól egy csomó mindent, de még semmilyen visszajelzést nem kaptam a visszaigazoló e-mailt leszámítva. Szóval még azt se tudom, hogy van-e minden, amit rendeltem. Állítólag majd e-mailben közlik 3 munkanapon belül, ha esetleg nincs valami.
Mennyire gyorsak általában a kiszállítást tekintve? Kell-e félnem, hogy lejáratközeli dolgokat küldenek? Egyszer jártam már így (Alv..a kft). Nem volt lejárva semmi, de csomó mag lejáratközeli volt. Tavasszal rendeltem és némelyik mag szavatossága már az év decemberében lejárt.
Szerintem nem fair dolog ilyeneket küldeni, teljes áron legalábbis. Ha akciósak, az más, akkor talán még belefér.
A Kobak fóliába, korai hajtatásra jobb, kevésbé fényigényes. Később, mikor már lehet Május királyát is, tényleg nem érdemes.
Mindig januárban szoktam elvetni, a Kobak az első saláta. Esetleg még február elején vetek egy újabb adagot kicsit későbbre, utána már nem. Szabadba vetni nem szoktam, csk palántának.
Igen, én is tejfölös karalábélevest főztem a Gigantból. Csak főztem, kóstoltam, tovább főztem, stb., és csak nem lett igazán puha, ahogy szeretjük. Elrágtuk, ha már megfőztem, de többet olyan nem kell.
Például főz egy finom tejfölös karalábélevest. Hmm, még nem is ettem az idén, tavaly a karalábé rekordot döntött nálam, kisebb lett, mint amikor kiültettem.
A későbbi vetés, az meg csak nyuffoknak lett jó, olyan kicsi maradt, durván csak levele volt.
Tavaly termett sok magom, tudok küldeni. Karórépa (Brassica napus), boltban itthon ezt a fajt még nem láttam, csak a kerekrépát. Ez télállóbb, édesebb, a levele is finom, különösen most, hogy a fagytól édes lett. A kerekrépa karalébészerűbb, de érdes a levele és nagy hidegben kifagy, nem jó egész télen az ágyásban hagyni, nálunk legalábbis nem. Az van boltban is, a Praktikerben, meg talán máshol is a Snowball, és szokott lenni egy lilás fajta is, annak nem emlékszem a nevére. Valamivel gyorsabban fejlődnek, mint a karórépák, de szerintem minőségben nem éri el azt.
Külföldön (Thompson&Morgan) lehet tobzódni, rengeteg fajta van. Na én pl. ezért is rendelek neten magot, a Brora fajta pl. nagyon finom, puhább, a répája édesebb (a levele viszont nem!), mint a régi fajtánknak. Meg persze van ott még egy s más, dísznövények is, ami miatt rendelek. Itthonról nem szoktam, a Hermészben és a Praktikerben megkapok minden mást, ami kell.
Az a baj, hogy nekem csak délkeleti ablakom van, ezért kevés a fény.
A zeller nálunk nagyon megy, még az öt éves legkisebb fiam is imádja a zellerkrém levest, de a legtöbb húsos vagy zöldséges levesbe is kerül vagy levél, vagy gumó, vagy mindkettő. :o)
A tarlórépát már annyiszor dícsérted, hogy mostmár nagyon kíváncsi lettem rá. Ha találok magot, akkor én is vetek az idén.
Nekem a korai fejessaláta már kikelt, az ablakban van. Kobakot szoktam január végén vetni, a déli fekvésű fűtetlen szoba ablakában sokáig jól elvan, aztán kirakom az üvegházba vagy a fóliába, melegben nappal ki a szabadba. Bent kicsit nyúlik, de ettől még nagyon szép saláták lesznek belőle később.
Úgy rémlik, ilyenkor a zellert is el kell már vetni, de sose próbáltam, mert ki nem állhatom.
Korai karalábét régen neveltem, úgy emlékszem, az fényigényes. De nem szoktam azt sem vetni, mert sose szedem le időben és megfásodik. Egyszer volt Gigant, az nem lett fás, de hosszú főzés után sem lett puha. Úgyhogy karalábé helyett eszünk tarlórépát, az már van ősszel, és még van tavasszal, sose lesz fás és gyorsan puhára fő. Nekem jobban is ízlik, főve is és nyersen is.
Zellert, korai karalábét, korai fejes salátát, más korai káposztaféléket palántanevelés céljából mikor érdemes elvetni?
Mesterséges világításom nincs. Úgy gondoltam, az ablakban kezdenék földi pályafutásukat, onnan fűtetlen fóliasátorba kerülnének előnevelésre, aztán mennének szabadföldbe.
Az ablakban csak két-három leveles állapotig maradhatnak, mert utána nyurgulni szoktak. (Legalábbis a paradicsom, paprika, padlizsán. Mást még nem neveltem így.) Jobb, ha eleve a fóliába vetem?
A víz önmagában nem mérgező, pusztán jobbá lehet tenni, de 100 ezer forintos szűrőkkel hááát... khm... házi desztvíz passz... alacsony ásvinyanyag tartalmú forrásvizet/ásványvizet viszont lehet kapni. Esővizet is lehet kezelni, sőt, egyes források vize is nagyon egészséges. Vagy fúrsz lefelé a kertben pár km-t...
Basszus! Ez milyen fajta? Csak ennyit nő egy bő év alatt? ;-)
Mikor lesz ezen termés? 10 év múlva? ;-)
Én is épp' tegnap rendeltem meg a boltban a 6500 K-es izzót. Egy kicsit ugyan vettem (9W, 450 lm - Polaroid), de azt hiszem, ez kevéske.. Aztán vettem még egy 23 W-os 4000 K-es, 1400 lm-es izzót is (Osram). Amit rendeltem, az kb. ez.
A kukta tetején távozó, majd kicsapódó gőzt vezetted bele a műanyag edénybe?
Szigorúan matematikai alapon: nem olcsóbb a flakonos/ballonos deszt./ioncserélt?
Tényleg: utóbbi is ugyanolyan jó a növénytermesztésnél, mint a deszt.?
(Legutóbb havat olvasztottam, azt használtam.. ;-) De az meg nincs mindig..)
Nem rég kiforraltam egy sötét bevonatú, zománcos edényből a vizet: nem semmi 'krétapor' maradt vissza. :-( A pH-t még nem mértem, de mivel van mérőm, így a napokban már csak kíváncsiságól is megmérem majd, hogy milyen a csapvizünk.
Idén kihagyjuk a talajfertőtlenítést, és vegyes kultúrában termesztjük a zöldségeket. A batátát bakháton fogjuk termeszteni, a talaj előkészítését a mustárra bízzuk és eddig a bársonyvirág tűnik a legjobb társnövénynek. Ha van aki ebben tapasztaltabb, kérem mondjon véleményt, hogy jó lesz-e így!
Nemrégiben Cegléden járva láttam akkora gazdaboltot, mint egy Praktiker. Mondtam is a zuramnak, hogy ha én ide beszabadulnék, egy hétig ki se tudnának rángatni! :)
Már nem klórt használnak a legtöbb helyen,valami mást,(lehet jobb,ha nem is tudjuk mi az). Mértem a víz PH értékét és szinte állandó 8.0 és 8.1 között van ez meg ugye lúgos. És ezt nagyon kevés növény szereti. Viszont a desztillált víz egy kicsit savas 6.0 és 6.1 körüli,ezt viszont szinte minden kerti növény szereti. Tudom,hogy drága,de néha érdemes lehet kipróbálni. Vagy vannak természetes savasító módszerek,de erről most nem írok. A csapvíz pihentetése mindenképpen ajánlott locsolás előtt!
Én tavaly próbáltam először a Zalánt. Az elvetett magok felét kirágta a lóbogár, a maradékot a jég verte el párszor. Néhány tő maradt, ami hosszú vegetálás után szépen erőre kapott és 2 méteresre felfutott. De alig volt rajta pár hüvely. Annyi magot se termett, mint amennyit elvetettem.
Idén adok neki még egy esélyt azért.
A Rajnai törpe az úgy tudom nem kifejtő, hanem átmenet a kifejtő és a velő típus között... legalábbis így rémlik. De lehet, hogy tévedek!
Mindenesetre bevált, jó fajta, nálam minden évben jól sikerül. Tuti befutó, Jolly Joker, csak kétnaponta kell szedni a csöveket, nehogy megöregedjenek.
Jó, jó, nem akartam én senkit piszkálni, tényleg csak egy kérdés volt! Ezek szerint én piszkosul el vagyok kényeztetve, mert Kecskeméten sok vetőmagot (is) árusító üzlet van, zömük a város belterületén, és a választék is zavarba ejtő.
Én úgy szoktam, hogy ilyenkor otthon átnézem, mi maradt ki tavalyról, összeírom mi kell, aztán beugrom minden útbaeső helyre a listácskámmal, felskiccelem mi-hol-mennyi, aztán amikor összeáll a kép, célzottan bevásárolok.
Na, ez volt a mese. :o)
A valóság az, hogy a beugrálásig stimmel is, de a vége az szokott lenni, hogy valahol leragadok, és "hűmégeztiskikellenepróbálni" felkiáltással olyan dolgokat is megveszek, amit nem is akartam, aztán ezen felbuzdulva nem veszek meg olyat, ami a listámon van, mert minek annyiféle, nameg "ha már itt vagyok, itt veszem meg azt is, ami amott olcsóbb, mert a fene se akar holnap megint boltba menni"...
Szóval a tervezés-felmérés tökéletes és költségkímélő, de a kivitelezésen még van mit csiszolnom... :o))
Természetesen itt is ZKI-s dömping van, de ezt nem bánom. Amíg belefér a keretbe, addig ezeket részesítem előnyben, ha meg nincs rá pénzem, (vagy nincs olyan, amit keresek) akkor veszem az olcsóbbakat.
Különlegességeket, virágmagvakat itt egy mindennap útba eső mg.boltban is tudok venni, de a barkácsboltok is sokféle extra dolgot forgalmaznak (főleg az OBI-ban elég nagy a választék).
Jártamban-keltemben akciós zsákos földeket szoktam venni. Mikor hol van, egy-két zsákkal, nem feltétlenül akkor, amikor kell, hanem akkor, amikor nagyon leárazzák. Így aztán majdnem mindíg van otthon pár zsákkal. Ezek az olcsó földek általában "üres" tőzegek, amit szerves trágyával és/vagy komposzttal szoktam dúsítani.
A postán rendelésre azért kérdeztem rá, mert ha olcsóbban kijönnék, mint így, akkor átállnék erre a módszerre. (Na, nem az idén, mert tavaly annyira túlvásároltam magam, hogy most nem sok mindent kell vennem.)
Semmi különös, egy vagy két Tisza I-es szórófej,nyomás függvényében,szépen be lehet állítani hogy permetezzen,ezt rákötőm a kb 80 méteres kútra,amin egy kis kínai szivattyú üzemel talán 80l/min es, késő délutánonként ha ráérek vele
bibelődni tehát hetenként kb 3-4x ha nagyon meleg van.Persze ezt csak átlagként
vedd van hogy többször,van hogy nincs is időm rá.A víz hőmérséklete olyan 14°C
Mesélj egy kicsit részletesebben erről a hideg-vizes permetezésről! Permetezővel, slaggal, naponta, vagy gyakrabban... Tudom, hogy párás környezetet igényelne virágzáskor. Nálam az első eresztés virágözön alig köt meg, aztán később már jobban, pedig egyre melegebb az idő. Nagyon szeretem a díszbabot, jó lenne, ha bővebben teremne, mert kevés a helyem rá.
Ahogy írtam ,nálunk a tűzbab kötés segítségére a hideg vizes permet használt
és volt hogy igen bőtermő is volt,persze nem minden évben egyformán,És ott van az Ascofol nem mint reklám de..... ki kel próbálni,hogy ennek a Zalának is jó e lesz? hát majd meglátjuk.
SASA1949: Nem tudom,de mintha kb 3 évvel ezelőtt megpermeteztem volna
a korai lugas babot valami hasonló Bór,vagy talán az "Ascofolal" mint első kísérletként?? Tényleg nem tudom. De nagyon szeretett valamit mert nagyon sokat termett.Persze az is lehet hogy épp az időjárás kedvezett neki és én csak
mint egy illuzió ként szeretném elkönyvelni hogy milyen jól csináltam mindent,közben meg a nagy ....... csináltam.
Itt a környéken az összes gazdabolt átállt ZKI-ra. Ami nem baj, csak pl. virágmagok nincsenek náluk. Tavaly mindent bejártam (tecsót, ósant is) egynyári sóvirágért, sehol nem volt. Gondolhatod, mennyi pénz ment el üzemanyagra. Meg arra, ami mellesleg beugrott a bevásárlókosárba. A szentesi cégnél meg megrendeltem kb. a 80%-át annak, ami kellett, nagyját akciósan 50.- (nem tévedés, ÖTVEN) forintért. Sok mindenből két évre valót vettem. Szerinted nem érte meg?
T Jani ! Irod hogy öntözted és permetezted is a Zalánt.Mivel permeteztél?Termés kötés elösegitésére adjál BÓR tartalmu levéltrágyát A foszfor mint alap szükséges ! Üdv Sasa !
Maximálisan elégedett vagyok vele, gyönyörű áru, arról nem is beszélve, hogy igen bőkezűen mérték az egy kilót ugyanazért az árért!
- a leghosszabb kb. 22 cm-es, és 6 cm átmérőjű.
Kettőt már meg is sütöttünk saját héjában alufóliába tekerve, és nagyon kellemes ízű. Tényleg egy kicsit sütőtök, egy kicsit gesztenye ízű, de még egy kis sárgarépa beütést is felfedezni véltünk benne.
Három darabot elkülönítettem hajtatásra, aztán majd meglátom hogy mennyire leszek sikeres vele. Ha nem jön össze még akkor is rendelhetek ugyanitt palántát, de azért jó lenne ha összejönne a sikerélmény, és az érdekesség miatt leginkább. :)
A Zalán termesztésével én is megpróbálkoztam tavaly. Úgy dobálta a virágait a meleg beköszöntével, hogy 'öröm' volt nézni... A levéltetvek se szerették... Végezetül értékelhetetlen mennyiségű termés lett rajta.. :-( (Öntöztem is, permeteztem is!)
Amúgy tényleg szép 'lugast' lehet belőle nevelni...
Nálam ezek a futós, meg egyéb nagy szemű babok nem váltak be.
Az Euréka is addig kötött, amíg jó idő volt rá. A meleg jöttével minden virágát elszórta. Amúgy lenne rajta szép és sok termés, de így nem éri meg foglalkozni vele.
Maradok a kisebb szemű baboknál és a sárga hüvelyűeknél. Főleg az utóbbi nagyon bejövős volt tavaly (az általam a múlt évben termesztettek közül a Sonestát javaslom, ha valaki fajtát 'keres').
A Korvinnal is bepróbálkoztam tavaly, mert talán Gergely volt, aki jókat írt róla.
Szerencsére vettem egyebeket is, ezért tudom mondani, hogy igaz ugyan, hogy a Korvin korai, de nem igazán éreztem nagyon édesnek. Nála kicsivel még korábbi a Léda, na az nagyon finom, édes! De tudni kell, hogy rövid hüvelyeket hoz, kevés, átlag 5 db maggal, és viszonylag rövid tenyészidejű, hamar vége van.
De primőrnek, a nyersen kóstolgatásnak tökéletesen megfelel.
A Kelvedon cs. nálam is abszolút favorit! Csak kár, hogy olyan későn tudtam elvetni a márciusi hó miatt, aztán épp' miután elkezdett teremni, már ki is nyírta a meleg... :-((
Épp' csak megkóstolni tudtam, pedig nem keveset termett volna. A Frilát és a Rondót meg se kóstolhattam. A Favorit amolyan semmilyen lett, idén még kap egy esélyt.
Mivel annyit dicsértétek, ma vettem Rajnai törpét, megpróbálkozom vele (eredetileg nem terveztem, de meglátjuk - úgy általában kizártam a kifejtőket, de hátha...).
Amit még vettem ma (részben az előzetes netes infók alapján kiválasztva, részben a boltban eldöntve): Tristar, Tiara, Sprinter, Garai velő.
Kerestem még a nem rég tárgyalt Karlost is, most nem volt.
A késői fajtákat eleve ott hagytam, mert a tavalyi időjárás megmutatta, hogy elvetni se érdemes. Csak koraiak, középérésűek, és a mostani Rajnai kivételével velőfajták (ill. a kifejtők közül még a Glória de Quimper-t szerettem volna beszerezni, de most az se volt - tavaly azt is láttam, a ZKI-től és a Rédei Kertimagtól is, nem baj, nem egy nap a világ, megyek máshová is :-) ).
Gondolom, mindenkinek más-más oka van rá. Én pl. volt hogy több zsák különféle földet (a nejem virágoskerti, balkonládás igényeire is figyelemmel), műtrágyát, permetszert, stb. is rendeltem a magok mellett a Gazdaboltnál az év végi ingyenes szállítással. Így nem csak olcsóbb volt, mint a helyi boltokban, hanem a nehéz cuccot ingyen a helyembe is hozták. Ami ott nem volt, azt keresem máshol...
Vagy csak nagyobb a választék. Mert mire én mindent végigjárok, és mindenhol meglesem hol adnak tavalyit vagy frisset, az pár óra... mondjuk csomagban is küldhetnek régit, de speciális fajtákért az a +1200 forint szállítás annyira nem sok, pár kiló zöldségen már bejön az ára :D
Többen írtátok már, hogy netről rendeltek vetőmagokat. Nem a különlegességeket, hanem a sima, hétköznapi fajtákét. Ezen nagyon elcsodálkoztam.
Annyival olcsóbbak az internetes üzletek, mint a hagyományos mezőgazdasági boltok, hogy még a tetemes postázási költséget is elbírják? Vagy csak nincs lőtávolban hagyományos üzlet?
Ilyenünk volt egyszer. Túl árnyékos helyre került, valószínűleg emiatt keveset termett. Annyira, hogy meg se főztem, úgyhogy nem tudom, milyen íze volt.
F1 nem lesz, mert más faj (Phaseolus lunatus), mint a tűzbab (Ph. coccineus), nem fog kereszteződni.
Itt vannak fél kilósak, nem tudom, ez mennyire akciós ár, én tőlük rendeltem most: Bácsgazda coop, neten keress rá, van honlapjuk. 314+áfa áron adják a velőborsót. Korvint és Keldvendont vettem tőlük, meg még néhány terméket, csicsókát, burgonyát, magokat. :)
Nincs valahol akciós fél kilós velőborsó vetőmag? Bármilyen fajta. A Teszkóban most csak a negyed kilós akciós úgy tudom. De jobban szeretem a fél kilósat, mert az gazdaságosabb és abból is jó pár zacskó kell.
Évek óta minden évben vetek Rajnait, szerintem zsengén nagyon is finom. Igaz aztán nagyon hamar megöregszik. De szeretem, mert nagyon korai és megbízható fajta. Mindig ebből van az első borsóleves.
A Korvint nem ismerem, de majd kipróbálom.
A Kelvedon nálam még sosem sikerült, pedig borsóban jó vagyok, általában jól szokott sikerülni a legtöbb vetés, fajtától függetlenül.
Sziasztok! Jártam ma az aldiban és újdonságként hoztak "hajtatóház" nevű terméket. Két fajta kiszerelésben 2x20 és 4x10 verzióban. Kókuszrost pogácsák és műanyag ház átlátszó tetővel,jól néz ki. Az ára 2000Ft. Tehát 40 palántához elég egy csomag,gyorsan vettem egyet. Megnéztem az édes krumplit is 600Ft-os kilós áron van.
Üdw mindenkinek! Véletlenül nem tudja valaki,hogy a gazdabolt.hu-n februárban lesz ingyen szállítás?Úgy rémlik,hogy februárban lesz. Elöre is köszi aki pontosabb infót tud adni!
Az iránt érdeklődöm, hogy tud-e valaki, saját tapasztalat alapján, vagy ismerősének a tapasztalata alapján valami információt adni a Nemastar nevű biológiai szerrel kapcsolatban? Ezen a linken olvastam róla.
Nagyon sok a lótetű a kertembe és a burgonya mindig annyira össze van rágva, hogy alig használható belőle valamennyi. Az arvalint használtam már néhány éve, de nem sok eredménnyel, mert hiába látok több elpusztult lótetűt, még mindig marad bőven ahhoz, hogy kárt okozzon.
Arra figyelj oda a Show Perfection-nél, illetve a Purple Podded-nél, hogy ha egyszer beindult a virágzása, akkor teljesen soha ne száradjon ki a talaja.
A lila borsónak a virága és a hüvely külseje lila, nagyon dekoratív. Kibontva a hüvelyét épp olyan, mint bármelyik másik borsó.
Ha felszaporítottam, szívesen küldök belőle magot, ősszel kérdezz rá nyugodtan. A lila és a show p. nem lesz gond, a telefonpózna fajtából 10 szemet vettem, ezt sikerült kb. 12-re felszaporítani. :) Talán idén jobban megy.
Ezt csak kapával és gyomlálással tartottam tisztán,mulcsozni nem szoktunk és igazán nem is tudom hogy valaki használja e erre felé.
Ez a paprika nagy része az önnek is küldött Claudius F1,kivéve a kép felső részén
lévőket mert az ha jól emlékszem fehér özön volt,és ott a 2. sor végefelé
némi kápia beütés is van.Tehát ilyen szép paprikája lehet magának is.
CBNora: Persze én csak a tökre értettem,mert látszik a kerítés "kicsit" ami 1,8méter magas,és a jól megnézed talán 2 napraforgó szár is látszik közvetlen a töknél tehát leárnyékoltam eléggé:) erre értettem hogy kezdő voltam,és olyan közel
már nem vetek semmit sem.
De persze értem a mondandód másik értelmét is és köszi.
Ausztriában vettünk lila hüvelyű bab magot, Blauhülsiger Specket. Az jó volt, szép húsos hüvelyek voltak és nehezen szálkásodott. Nem vagyok egy konyhatündér, nem szeretek állandóan a zöldbabbal foglalkozni, ez pont megfelelt, mert nem kellett túl gyakran szedni.
Később ezt már nem kaptuk, Blauhilde volt helyette. Az se volt rossz, de nem voltakolyan egyöntetűen húsosak a hüvelyek, a vékonyabbak kicsit jobban szálkásodtak.
Ezek annak nem valók, aki egyszerre akarja szedni és eltenni, de arra, hogy nyáron annyszor legyen ebédre zöldbab, amennyi még éppen jól esik, pont jó.
Ma megkapirgáltam a 2 hete elvetett borsó (rajnai) fölött a földet, és 2 centis hajtások vannak a föld alatt. :))))) Ha ilyen szép napos marad az idő, lehet hogy hétvégére elkezd kibújni.
Valaki megírná, mikortól lehet vetni ezt az Oszkárt, és mennyi a tenyészideje? Nem találok róla infót.
Nekünk volt olyan zöldbabunk, ami három hullámban termett őszig. Tehát az első termést leszedve két hét múlva elkezdett ismét virágba borulni, szeptemberben szedtem az utolsó adagot. Akkoriban került itt szóba, hogy az első hullám után vissza kell vágni, és újra terem, csak én addig-addig húztam a visszavágást, hogy anélkül is beindult. Valami ZKI-s fajta volt, majd eszembe jut a neve is (vagy előszedem a zacsit :) ), ja, és árnyékba vetettem, egyrészt mert ott volt hely, másrészt mert az utóbbi nyarak extrém Uv-sugárzásos napjain szeret megégni a teteje.
Üdv! A kifejtö borsót hamarabb kell leszedni mert ha a tövén hagyjuk teljesen kifejlödni a szemeket ,a cukor át alakul sikérré.A velöt lehet tovább érleni a benne lévö cukor később alakul sikérré.Ajánlom a Karlos (Oskár ) fajtát 9 10 szemes és finom Kerbaráti tisztelettel !
Na, ezekről még csak nem is hallottam! Érdekesek lehetnek, szívesen kipróbálnám őket. Szaporítsd csak tovább, hogy jövőre tudjak tőled vetőmagot venni! :o)
A lila borsónak mije lila?
Két éve vetettem fekete "zöld"-babot. Annak ugyebár a hüvelye lett volna fekete, de alig termett egy párat, és az is olyan zöldes-feketés "égett-vizihulla" színű lett. Nem indultam be rá...
A lila borsót, a telefonpózna borsót, és egy show perfection nevű óriásborsót tavaly kipróbáltam, folytonérő címszó alatt. Tovább élnek, mint a "hagyományos" borsók, magasabbra futnak (1,5-2 m), és folyamatosan teremnek, de nem túl bőségesen. Arra jó, hogy kb. nyár közepéig mindig tudsz szedni egy fél marék borsót ragulevesbe, salátába. (Persze minden csak vetőterület kérdése. Mindhárom fajtából csak pár szemet kaptam, és igyekeztem felszaporítani, a főpróba idén lesz.) Az ízük nem olyan jó, mint a zsenge velőborsónak, de azért elmegy.
Tavaly az enyém lehúzta az uborkahálót, hiába volt vezetődrótra feszítve. Egy vastag, haragoszöld sövény lett belőle, ami annyira leárnyékolta saját magát, hogy egy szem sem tudott beérni. Mehetek a piacra vetőmagért.
A zakuszkába meg szégyenszemre kénytelenek voltunk tarkababot főzni! :o) (Nem igazán jó bele, sokkal lisztesebb, mint a zsenge tűzbab...)
Tartottam tőle, hogy borsónál nincs ilyen. :-( Akkor marad a két-háromszori vetés.
Zöldbab tudom, hogy van, nekünk is volt ilyen csak már nem emlékszem a nevére. Valamilyen futó bab volt. Persze, nem véletlenül tettem idézőjelbe a folytontermő jelzőt. Nem azt jelenti, hogy májustól októberig egyfolytában tele van hüvellyel, de az utolsó virágokat az őszi fagyok csapták le. Későn kezdett teremni, és onnan kezdve inkább szakaszos volt.
Fagyasztásra persze nem ilyet vetünk, de szeretem, ha a vegetációs időszak minél nagyobb részén lehet minél többféle zöldségből frisset enni.
Nem, sajnos a borsóval nincs olyan, hogy egyszer elveted aztán egész nyáron szeded.... szerintem ilyen bab sincs. Nemhiába vannak másodvetemények a borsó után... tehát a borsó letermett, ki kell szedni aztán mehet még a helyére valami.
Kösz, de jobban örülnék egy elhúzódó érésűnek. Azt csak egyszer kell vetni, oszt jóccakát. :o)
Az nem baj, ha sok szalmája lesz, a háló elbírja, a nyulak meg nagyon szeretik. :o))
Vagy borsóban nem létezik ilyen "folyton termő" fajta?
Zöldbabot vetettünk tavaly, amit folyton termőnek írtak, (nem emlékszem a nevére, otthon fel van írva), az pl. két hét alatt letermett... Igaz, kánikula volt, de aránylag árnyékos helyen volt, és vizet is kapott rendesen.
Tavaly vettem egy meggymagozót. Hűdeakciós volt, úgyhogy nem sokat buktam vele...
Kb. öt kiló után adta be az unalmast, aztán még az is kiderült, hogy a magoknak kb. 10%-át benne hagyta.
Még megboldogult főskólás koromban jártunk valami kisüzemben, (manapság manufaktúrának illene nevezni), ahol konyakos meggy bonbont készítettek. Volt egy saját gyártmányú (?) meggymagozójuk. Valami aránylag egyszerű és ötletes szerkezet volt, amit egy hajtókarral tekertek, mint egy közönséges háztartási darálót. Teljes biztonsággal nyomta ki a magot, és közben nem roncsolta szét a gyümölcsöt. (A konyakos meggyre már akkor is komoly előírások vonatkoztak, még elvben sem fordulhatott elő, hogy mag maradjon benne!)
Évek óta keresek valami hasonlót, vagy legalább fotókat, leírást valami efféléről. Az se lenne baj, ha minden századik meggyben benne hagyná a magot... :o)
Mi is több fajtát vetünk minden évben, általában érési sort, de a fele mindíg rajnai. Korán, biztosan és bőven terem. Ha időben leszeded, nincs azzal baj, és ahogy mondod: igazi borsó íze van, ami nem mindegyikről mondható el.
Amúgy érdekesek ezek az érési sorok. Kipróbáltunk már vagy hármat, de korán sem olyan markáns eltérés van az érésidőben, mint ami rájuk van írva. Ha az utasítás szerint egyszerre vetjük, akkor két-három hét alatt lejön az egész, max. egy kis böngészni való marad későbbre...
Asszem, tavalyról nem maradt magom, úgyhogy az idén csak rajnait vetünk, meg valami elhúzódó érésű lenne jó, hogy ne kelljen már nyár közepén a fagyasztottat ennünk. Erre nincs valakinek egy jó tippje? Mármint valami "folyton érő" fajta.
Nálam az egész kert 80 m2. :)))))) Vigyázok is a borsóvetéssel, mert csak az a nagyon korán leérő jöhet számításba, ami után paradicsomot, paprikát lehet kiültetni. A később ültetett dolgokból általában nem sok minden lesz.
A zacskón lévő 90 napos tenyészidő helytálló. Az első nagyobb terméshullámot egy, max. 2 kisebb követi még, de akkor vége is, ki lehet szedni. Ez durván 2 hét alatt lezajlik.
Nálunk eddig a rajnai volt az egyetlen, ami valamirevaló termést tudott produkálni, bármilyen volt is az időjárás, bármennyire volt (vagy nem volt) trágyázva a talaj, évek óta megbízható, jól kel. Ezért is szórtam egy kis maradék magot a fóliába január 18-án. :)
Tavaly kb. 20 dkg elvetett magból 2 kg borsónk lett. Az állaga kissé lisztes, de borsóízű :) De mint már írtam volt valahol, az év első borsólevese friss termésből teljesen mindegy, az már a tavasz! Fagyasztva is teljesen mindegy, mert olcsóbb, mint a zenélős autóról 600-ért. :)
Volt, hogy én is próbálkoztam vele, de nekem nem jött be. A koraisága nem akkora előny, mint a macera... szakaszosan szedhető, és kell is, mert öregszik...
És hát ami szubjektív az az íze.... én nem ültetem.
Nem, sajnos nem az enyém, rokonságban van. A gépet pedig a tulaj keresztapja/nagybátyja készítette, már nem lehet kideríteni, hogy milyen a motor teljesítmény (max. ha szétszednék a szerkezetet). Ettől eltekintve én is úgy kalkuláltam, hogy valahol 1200 -1400 W lehet, legalábbis mostanában úgy látom, hogy ekörül vannak a porszívók.
Sok sikert hozzá, ha elkészíted!
Én is nagy mákimádó vagyok, épp' ma is mákos kalács lesz, néhány napja pedig mákos guba volt... ;) Éljen a mák! :)
Sajnos hely hiányában nem tudok termelni, minden alkalommal meg kell vennem.
Nem is olyan korai kérdés: máktok barkó ellen mivel szoktatok védekezni?
Hogy miért nem korai? Mert már mindjárt vetni kell, de ha nem találok jó megoldást, akkor nem bohóckodom vele. Nagyon szép, amikor virágzik, de nem csak esztétikai élmény céljából vetném. Márpedig eddig akárhányszor próbálkoztam vele, az a nyüves ormányos mindíg megfúrta a gubókat.
Azt hittem, a tied a cucc, ezért kérdeztem. De amit írtál, az teljesen jó támpont. Ha porszívó motor, akkor 1kW körüli teljesítmény. A fordszáma meg adott.
Azt már kiderítettem, hogy a kést a széles, "régi fajta" fémvágó fűrészlapból készítik.
Porszívó motorom van, használt kuktát zsibin ócsóért lehet venni, a jó minőségű fűrészlap meg pár száz pénz. Mostmár "csak" rá kell szánnom magam, hogy nekiálljak. :o)
Sziasztok! Vettem eper palántákat,kint voltak teleltetni a boltban letakarva. A kérdés hogyan kell feléleszteni őket,már nagyon várja őket a szekrényem,ahol meleg és fény van.
Nehéz, meg kell tapasztalni. Egy biztos jel van, fényesebb, mint az éretlen, szinte csillog. Én úgy állapítottam meg, hogy mikor érett, hogy az elsőt hagytam megérni, és láttam milyen, mielőtt túlérik.
Nagyon szeretem én is a padlizsánt, de már feltettem itt a kérdést, na most mégegyszer: mikor lehet leszedni? Kicsinek olyan mint nagynak, mármint a színe. Válaszoltátok, hogy érezni kell.... tényleg nincs ennél kézzelfoghatóbb útmutatás?
Én tavaly neveltem néhány tövet. Íze, állaga egyforma (feleségem szerint), viszont sokkal nagyobbra nő, nagyobb a húsaránya. Egy tövön sokkal kevesebb terem, mint a hagyományosból. Összességében kuriózumnak mindenképp jó volt, mindenki a csodájára járt, de nincs nagy különbség ahagyományoshoz képest, és ugyanezt tapasztaltam a hosszúkás típusnál is (melanzana viserba).
Tavaly én is februárban elvetettem, hogy minél hamarabb teremjen. 36 tővel ültettem ki a végén, de nem volt olyan sikeres mint előző évben, öntözés ellenére nehezen bírta a szárazságot.
Az idén megvárom a március első hetét, és csak 5- 6 tövet fogok ültetni kifejezetten friss fogyasztásra, befőzéshez pedig ősszel veszek a piacon, mert általában 15 kg kell belőle.
Próbálta már valaki a fehér, vagy cirádás padlizsánt? Íze, állaga ugyanaz?
Szépen virágzik a paprikám a nappaliban, be kéne akkor a virágokat porozni? Fülpiszkálóval maszatoltam, nem tudom lesz-e eredménye. Normál esetben a rovarokra szoktam bízni:)
Szobában, paprikával paradicsommal egyidőben vetve rendre kipurcant nálam, úgy látszik azoknál is fényigényesebb. Amikor a paprikát-paradicsomot kiviszem a fóliába, akkor szoktam elvetni a padlizsánt fólia alatt pohárba. 40 tövet ültettem ki májusban, késő őszig termett, rengeteget (ZKI Kecskeméti lila).
Én meg egy jó ledlámpát is tennék,és akkor nem kell talán teáztatni a palántát. De nyilván vannak betegségek,gombák amik ezt okozzák. Sajnos személyes tapasztalatom még nem sok van e-téren. Viszont azt látom,hogy hogyan reagálnak a megfelelő fényre a növényeim,és az nagyon tetszik!
Sajnos változik az időjárás és nem a jó irányba ami a kertet illeti. Lassan fel kell készülni rá,hogy egyre több extrém esemény lesz. Valószínűleg még megérem,hogy már alig lehet majd szabadban növényeket tartani. A hiperekben szinte már csak mesterségesen tartott zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni döntő részben. Csak az a baj vele,hogy szándékosan olyan fajtákat termesztenek amik nem jók,viszont sokáig elállnak,cserébe rossz ízük van. És a legtöbbje agyon van trágyázva,hogy még nagyobb lehessen a profit. Viszont lehet ezt jól is csinálni és gyönyörű egészséges és főleg finom gyümölcsöket termelni mesterséges környezetben. Most vettem éppen ma eper palántát és már megy is a szekrénybe,mindenképpen beszámolok az eredményekről.
Nálunk az egész család szereti,és ezért is szeretnék bőven az idén. Tavaly nemigen sikerültek nekem sem a palánták,vennem kellett. Ezért is voltam kissé tanácstalan a vetés idejével kapcsolatban. De így még maradok nyugiban a hátsómon. Köszönöm
Nem a kedvencem nekem se, de egynek elmegy. Nagyon egészséges és dísznövénynek is elmegy. Ha hússal együtt sütöd vagy párolod, akkor átveszi az ízét és elég finom úgy.
Én február 20.-a fele szoktam, de tavaly jól megjártam a hideg, borús tavasszal. Fényhiány miatt megnyúltak a padlizsánok és a palántadőlés elvitte őket. Egész zacskóval vetettem, a végén talán 10 tő ha maradt. Mondjuk friss fogyasztásra az is elég volt, csak eltenni nem tudtam belőle.
Március közepe, vége felé javasolják azok az oldalak, melyeket gyorsan megnéztem. Az idén én is megpróbálom "kibírni" legalább március közepéig, ugyanis az elmúlt években már február közepe felé elvetettem a magokat, de csak nagyon lassan lett belőlük valami...
Tavaly vagy tavalyelőtt láttam a Praktikerben a szokásosnál kicsit nagyobb zacskóval Aranymazsolát. Azt hiszem, az is csak 10 dekás volt, de azért elég normális adagnak tűnt.
A borsikafűről azt olvastam, hogy egyéves növény, de nekem van egy tavalyi tövem. Meg van fásodva a szára, de a tetején zsenge hajtásokat hajt, én ezeket használom. Most akkor ezt dobjam ki és vessek újat? Nincs tapasztalatom a csomborddal.
Minden évben újra kéne vetni? Esetleg az idősebb tövet szaporíthatom dugványozással?
Köszi, csak amit megspórolok a kukoricán, azt rákölthetem a postaköltségre. Nagyobb mezőgazdasági boltokban nem lehet fél kilós, esetleg 1-2 kilós kiszerelésben kapni Aranymazsolát?
Kedvelem ezt a fajtát, ez adja vissza a régen megszokott ízeket és állagot. Finomak a szuperédesek is, de azok valahogy szegények aromában és túl levesek, roppanósak a szemek vagy nem tudom.
Aranymazsola kukorica magot milyen üzletben lehet kapni nagyobb kiszerelésben? Tehát nem a szokásos 4-5 dekás kis tasakban, hanem olyan negyed vagy félkilós mennyiségre gondoltam.
Ennél a fajtánál működik a magfogás? Mert úgy tudom nem hibrid.
A Brill F1-et próbálta már valaki? Én igen tavaly, de nagyon vacak lett. Közepes, vékony húsú kis vízízű bogyók. Valószínűleg a rossz időjárás miatt, mert elvileg ez egy hatalmasra növő, vastaghúsú fajta. Nem tudom mit rontottam el vele, mert a többi paprikám jól sikerült.
Még a Soborban csalódtam kicsit, az bár nagy bogyójú, de vékonyhúsú lett, persze lehet, hogy csak én rontottam el valamit, rossz helyre ültettem vagy ilyesmi.
A ZKI Édesalmája nagyon jó, húsos, bőtermő. Mi édesnek ezt savanyítjuk. Enyhén csípősnek a ZKI Javított bogyiszlóiját, nagyon jó az íze, és itt előny a nem túl nagy méret is, több fér belőle az üvegbe.
Sziasztok, szeretnék egyféle almapaprikát ültetni, elsősorban savanyításra, másodsorban friss fogyasztás céljából. Milyen fajtát ajánlotok? Úgy rémlik valaki szidta az Édesalmát. A leírás alapján a Nagykúti szimpatikusnak tűnik. Vagy a sima Almapaprika. Persze ZKI mag lesz, mert bennük bízom.