És ennél a gépnél hidraulikus fejmozgatás volt, mikor selejtezték, el is hoztam emlékbe egy komplett hidraulikarendszert: olajszivattytú, vezérlõblokk, munkahengerek, fejcsomag tíz fejjel...
Az, hogy terhelésre kicsit megnõ a frekvencia, az rendben van, csak szerintem jobban kellene. Én - úgy, hogy az 1. sugár továbbra is a drain-en van és onnan megy a szinkron is - a másik sugárral rámérnék egyszer a CVolt (5. láb)-ra, meg a tápfeszre is (Vcc, 8-as láb), mert lehet, hogy a 12 V-ot nagyon megrántja nyitáskor a FET.
Igen, láttam, ki is nyomtattam a vonatkozó részét, és átadtam illetékesnek. Sajna, Debrecent elkerültük oda-vissza, odafelé Csegére mentünk be, visszafelé direktben...
Az EVIG gépnek kis fordulaton néhány perc alatt meg lehetett olvasztani a kefehídját, ha meg tovább hajtottad, akkor kiolvadtak a forrasztások a kommutátoron...
Aranybarát! Köszönöm, de van némi választékom iljen háromfázisú motorokból. Az 550W-osat konkrete említettem, mert még tarcsim is akad belőle. Ja és talpas. (Békebeli EVIG, VZ-80/4-es.) Öreg Csóka (Ui: Valszeg megesztergáltatom a 3 döbö négylépcsős ékszíjtárcsát. Már csak a feszítő megoldáson törpölök.)
A Ratkovszky-féle frekvenciaváltós rendszerben 16 2/3 Hz és 83 1/3 Hz között változtatták a motorok frekvenciáját, és ahhoz, hogy az áramfelvételt stabilizálni tudják, a fázisfeszültséget 550 és 900 V között kellett változtatni, valamint a motornak kényszerhûtést kellett csinálni. Egy indukciós motoros ventillátort le lehet szabályozni a maga 30-40 Wattjával nagyjából bûntetlenül, de ha teljesítmény kell, akkor mások a játékszabályok.
Tudok adni neked 0,8 kW-os három fázisú, 2850-es fordulatszámú peremes motort, szerintem jobban jársz, ha szíjtárcsát csinálsz. Nem jó az, ha megcsinálsz valamit aztán csak a bosszúság van vele...
Üdv Barátom! Hát, azt hittem, hogy az egyébbként "borsos áron" kapható kütyüket én is össze tudnám forrasztani. Mechanikusan nincs gondom, lészen akkor egy háromdarabos lépcsős ékszíjtárcsákból megesztergált hajtómű. Három döbö, négylépcsős ékszíjtárcsa szükségeltetik, és ezzel lépésenként elérem az 50-2500 f/perc tartományt. VAGY! Ha netán egy KOLLEKTOROS egyfázisu motorhoz (Einhel fúrókalapács 600W körüli teljesítmény) készítek egy thirisztoros oljan szabályozót, mint annó EVIG fúrógépemhez, talán mégsem kell esztergáltatnom. Ennek érdekessége az volt, hogy a szabályzónak volt egy izzólámpa-fotodióda áramkőr része, ami a fordulatszámot egy visszacsatoló ágban igyekezett a terhelés függvényében stabilan, a kívánt (beállított) értéken (fordulatszámon) tartani. Talán ez lenne megoldás? Öreg Csóka
Hercegem, inkább keress egy jó esztergályost... A 2500-as fordulathoz durván 87 Hz-vel kellene etetni a motort, ahol a vasvesztesége õrült nagy lenne, merthogy nem erre tervezték, a nyomatéka pedig egészen kicsi, merthogy alig tudna áramot felvenni a nagy XL miatt. Alacsony fordulatszámnál szintén gondok lennének, megnõne az áramfelvétele, meg a szlipje is mert az is függvénye az állórész reaktanciájának, így aztán terhelésre észrevehetõen csökkenne a fordulatszám... Frekvenciaszabályozáshoz olyan motor kell, amit arra csináltak...
Hercegem, inkádd keress egy jó esztergályost... A 2500-as fordulathoz durván 87 Hz-vel kellene etetni a motort, ahol a vasvesztesége õrült nagy lenne, merthogy nem erre tervezték, a nyomatéka pedig egészen kicsi, merthogy alig tudna áramot felvenni a nagy XC miatt. Alacsony fordulatszámnál szintén gondok lennének, megnõne az áramfelvétele, meg a szlipje is mert az is függvénye az állórész reaktanciájának, így aztán terhelésre észrevehetõen csökkenne a fordulatszám... Frekvenciaszabályozáshoz olyan motor kell, amit arra csináltak...