Keresés

Részletes keresés

Victor1988 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 46957

Én megmaradok a jól bevált paraszttyúkoknál. :) Egyszer próbálkoztam az itáliaival, de nem volt hozzájuk szerencsém. Ígyis van itt mindenféle, csak az idén a kopasznyakú valahogy kimaradt.

Ami az oltásokat illeti, ekkora létszámú állományra nincs értelme és szerintem nem is adható - bár majd hozzászól, aki tapasztaltabb a témában. Mindenesetre úgy hiszem, az oltás csak ipari mennyiségben kifizetődő.

Előzmény: majdmegse (46956)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.21 0 0 46956

Neked milyen fajták lettek?

Előzmény: Victor1988 (46954)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.21 0 0 46955

Köszönöm!

Azóta is jól vannak mindannyian (12 csibe lett a vége)

20db volt a tojás ebből 18db volt megtermékenyítve, 2db a hatodik napon halt el, 4 db pedig nem is kezdett el kikelni.

A 23. napon este kapcsoltam le a gépet. Aki addig nem kelt, gondoltam már nem is fog.

Kérdezném, hogy vannak oltások különböző nyavaják ellen - egész csúnya betegségek - valahogyan be lehet szerezni, érdemes-e ezzel foglalkozni vajon? 

Victor1988 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 46954

Jaj de szép!

Látod, milyen eredményt hozott a kitartásod és a bizakodás. :)

Szívből örülök a sikerednek; kívánom, hogy lelj bennük sok örömet!

Nálam az az érdekes, hogy nyolcvanpár csibéből egyetlen sincs kopasznyakú. :)

Előzmény: majdmegse (46950)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46953

Igaz ! Rongy alkalmasabb, mint a reklámújság.

Előzmény: meszi67 (46952)
meszi67 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46952

Öröm és bóóódotttáá! :)

A papír helyett inkább valami olyan anyagot használj, amibe könnyebben megkapaszkodik a lábuk. Pl. rongy, szőnyegpadló darab, forgács, száraz homok, stb. 

Omosimama Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46951

Gratulálok!!! Nagyon édes banda!

majdmegse Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46950

Jó hírem van!

Már megvannak az elsők a hűtős brigádból!

A kis kopasznyakú kakas tette a dolgát, és reménykedtünk, hogy majd 1 az apára üt, de azt nem, hogy idásig a 9 kikelt csibe mind kopasznyakú lett. :)))

A különbség annyi, hogy az öreg kendermagos tyúkanyó fehér tojásaiból eddig mindegyik "fekete" csibe lett- kopasz nyakkal.

A bábolnai tyúkok tojásaiból pedig a sárgák lettek - kopasz nyakkal.

A többi 7 tojásból 2 már meg van pattanva a másik 5 még nem csinált semmit.

Nagyon nagyon szépen köszönjük nektek a biztatás és a sok segítő tanácsot!!!

Ladybee Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46949

Az első 24 órában nem szükséges etetni, még tele a bélrendszerük szikanyaggal. A kelésgyengéket nem érdemes megtartani, de ha sok van, akkor keresni kell az okát, ami lehet keltetési probléma, vagy a szülőállomány genetikai, takarmányozási hiányossága, Salmonella fertőzöttsége.

Előzmény: Törölt nick (46946)
claas patrol Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46948

Kiválló ... (!) ...a gázcsere tökéletes így .

Előzmény: Ladybee (46947)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46947

Érdemes lenne beszerelni egy PC ventilátort és betenni egy analóg páramérőt. Én este szoktam a gépeket indítani, a 20. napon kezdődik a pattogzás, másnapra 80 % kikel. Reggelig hagyom, ami marad az valószínűleg kelésgyenge lesz, így visszaetetem a tyúkokkal. 

Előzmény: majdmegse (46940)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46946

Szia:

Tojás héj repesztés után akár pár óra alatt, de néha akár 1,5~2 nap is mire ki tud kelni.

Sajnos itt néha kevés, néha sok befullad, a kelésgyengék.

Ha 1,5~2 nap nem kel ki, akkor kezd a 0 felé közelíteni az eséje, hogy még egészségesen kikel,

mert elfárad, a burok kezd rászáradni és erősebben tapad, valamint kelésgyenge és a feneke körül

lévő gubó vagy micsoda sincs ilyenkor gyakran még felszívódva.

Ha az nincs felszívódva, nem fogja túlélni a kikelést (ez a kelésgyenge csibe).

(Ilyenkor jó a nagyon magas pára.)

A segítséget nagyon mérlegelni kell, inkább nem szabad.

Mert ha a repesztéskor még a burok ereiben lévő vér nem szívódott fel a csibébe, (ezért is erőtlen),

így ha segítünk az a burok jelentős vérzésével, a csibe  vérveszteségével jár, ami

vérszegény csibét eredményez, amik többnyire pár óra múlva ~max 12 óra múlva többnyire elpusztulnak.

De ha ~2~3 nappal a repesztés után (ha még nem kelt ki), már valószínű hogy nem is fog, magától el fog pusztulni.

Ezért én ilyenkor mégis szoktam segíteni kikelni nekik, a tojáshéj körberepesztésével (pld kiskaállal való körbeütögetés),

vagy esetleg ha ez kevés  ki ís bújtatom őket.

Ez nagyon változó eredménnyel jár, volt hogy a "világra segített" csibék fele túlélte, fele nem-

de olyan is volt hogy 10-ből csak kettő élte túl.

Amiket viszont nem "hámoztam" meg, azok mind elpusztultak.

Azonnal jól beállított infralámpa alá kell tenni öket- és gondoskodni kellene vízről és ételről.

Az a baj, hogy ha nem jut 1-2 napig ételhez és vízhez biztosan elpusztul, de ezek a legyengült csibék nem tudják összeszedni

magukat annyira, hogy feláljanak és ételt-vizet keressenek.

Nem szeretem, mert vérzik, és kellemetlen szagok is vannak. 

De amikor túl sok kelésgyenge volt, akkor mégis csináltam.

Amikor kevés van, akkor nem foglalkozok ilyemivel, mert van elég csibe ez nélkül is.

Azonban ha túl hamar a segítségükre sietnél, akkor elvérezhet az a csibe is, ami másnapra lehet vígan és egészségesen kikelt volnamagától...

Szóval nehéz döntés, de elkapkodni nem szabad, csak végső megoldás lehet.

A leg jobb persze az lenne,ha olyan jó keltetés lenne, hogy nem is kell ilyesmivel foglalkozni...persze nem mindig van ez így. 

Előzmény: majdmegse (46942)
meszi67 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46945

Szia. Persze, ez is lehetett volna egy verzió, de egyik eset sem állt fenn. Inkább csak érdekességként írtam, magamban már eltettem a tyúkos X-akták közé :)  túl sok álmatlan éjszakát nem okozott. :) 

Az X-akták között van pl. egy olyan eset is amikor a kotlós az egyetlen üres tojást -nagyjából a 14-15 nap környékén- kilökte a többi /mind szemes/ tojás közül a fészekből. Azt még értem, hogy azt kisasolta, hogy abban nincs embrió, de azt már nem, hogy fizikailag hogyan tudta kilökni a fészek ládájának kb. 15 centis körben meredek  peremén! Nem megtörte és csőrrel belenyúlt a tojásba, az gyakorlatilag sértetlen volt csak az alja horpadt be az eséskor.  

Előzmény: claas patrol (46943)
meszi67 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46944

Ne aggódj, kap az levegőt, amennyi kell neki. Eltelhet 1-1,5 nap is a pattogzás után mire kijön. Egyébként nem fogja "kidugni a csőrét" csak simán körbetöri a héjat. Nehogy megpróbálj tágítani a résen, mert többet ártasz mint segítesz vele.

Előzmény: majdmegse (46942)
claas patrol Creative Commons License 2019.05.17 0 0 46943

Szia, ...  "- Sose tudom meg, hogy ez mitől volt  ---de  néhány hónapja már nem is agyalok rajta :) "

- A megtojás után pl. ült rajta a tyúk (esetleg követve ,ill. váltva a következő).. és így a csírakorong a szikén fejlettebb formában került tárolásra majd aztán a keltető aparátba a berakásnál . Külömböző fajták esetében (ami nálad most nem valószínű) a tojáshéj vastagsága mellet a tojás nagysága is vezethett a pattogzás , ilyen idővallumú elcsúszásához ,szerintem .

Előzmény: meszi67 (46941)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.16 0 0 46942

i1-2 órája megpattant 2 tojás, de nem tört ki teljesen. Az egyik nagyon-nagyon csipog, de a másik már nem mozog.
A pattanás után mennyi idő kb míg a csőrt ki tudja dugni, hogy erőt gyűjtsön?

Magyarul mennyi idő múlva fullad bele szegény...?

A pattanás után már gondolom nagyon rövid időn belül ki kellene jutnia levegőt venni. Vagy tévedek?
Lehet pl, hogy még mondjuk 1 napig csak csípog benne mire ki tudja dugni a csőrét?

meszi67 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 46941

Valószínűleg egy picit magasabb volt a hőmérséklet a kelleténél, ezért gyorsabban fejlődtek és hamarabb kelnek.

Néhány nap eltérés simán előfordulhat mindkét irányban. Főleg a hőmérséklet befolyásolja, de a tojások "életkora" is számít egy picit. 

Volt, hogy a rossz pipahőmérő miatt nálam a 23-ik napon kezdődött a kelés, de ezt leszámítva minden különösebb prücök nélkül keltek. De olyan is volt, hogy a 20.  napra már mindenki kint volt. A saját tapasztalatom szerint ha előbb jönnek akkor gyakoribb a kelésgyengeség --főleg a kizáródott szik--  mintha később vagy időben elhúzódóan /akár 2-3 nap az első és az utolsó csibe között!/ kelnek. 

Idén volt egy olyan keltetésem, amikor az első csibe valamikor a 20. nap körül kikelt úgy, hogy a többi tojás még megpattanva sem volt! Aztán vagy 25-30 órán keresztül egyedül sipákolt a keltetőben mire a többi pattogzani majd bújni kezdett.  Sose tudom meg, hogy ez mitől volt  ---de  néhány hónapja már nem is agyalok rajta :) 

Előzmény: majdmegse (46940)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.15 0 0 46940

A párát csak saccolni tudom kb 80 % felett mert az üvegen is párás. Azt mondtátok emeljem fel. 

A hőmérséklet 38, 3 rá van visszvéve reggel óta 38,6 ról.pipahőmérő a tojások síkja amire állítva van. 

De tudod ez nem légkeveréses gép!!! 

Alul a tálcán van egy digitális de az csak saccos 37,5 amit ír éppen, van amikor 36,8 viszont köztes soha.

Annyít elírtam hogy nem a 18 hanem a19. Napon vagyunk.

Ez ekkora gond, hogy néha hallani mocorgást kopogást? Megijesztesz! Remélem nem gond... 

Előzmény: Ladybee (46939)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.15 0 0 46939

Kopognak ? Mekkora a hőmérséklet és páratartalom ?

Előzmény: majdmegse (46938)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.15 0 0 46938

Értettem! :)

Ma néha kopogtak a kiscsibék (18. nap), de egyre jobban izgul a család :D Hiszen egyre jobban nem tudjuk rendben lesznek-e.
Mindenesetre várunk, várunk és majd jelentkezem az eredménnyel! ;)

meszi67 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 46937

Hát igen...

Nekem a kedvencem az volt, hogy "az első  lámpázás idejére már 10 %-al csökken a tojások mérete, ezért jobban elférnek a gépben" :)) És a szigorúan egy irányban forgatás is meglepett. Még a kotlósaim is tágra nyílt szemekkel hallgatták ezt a módszert, hiszen eddig össze-vissza forgattak ----általában 100 %-os kelési eredménnyel :) 

De alapvetően nincs baj vele. A 20 mp talán csak elírás lehet, vagy  arra gondolt, hogy amikor már zajlik a kelés és fel nem száradt csibék is vannak a gépben olyankor  ne sokáig tököljön az ember a felszáradtak kikapkodásával.

Előzmény: Ladybee (46936)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46936

Megnéztem a videót. Mond pár butaságot, de a jó szándék vitathatatlan.

Előzmény: tizsi_85 (46933)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46935

Nem szellőztetés, hanem hűtés. 20 mp. semmit nem ér. 20 perc !

Előzmény: majdmegse (46934)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46934

Köszi!

Sajnos nekem a régi gépet - nem légkeveréses - sikerült azonnalra beszereznem.Nem késlekedhettem, mert mire postán megjött volna már kifutottam volna az időből.Még így is a legfiatalabb tojás kb ha 4 napos lehetett.
Ez a gond, hogy minden leírás a légkeveréses gépekre van - hiszen már szinte mindegyik az.Ott mások a paraméterek.

Ilyeneket olvasgatva pedig nem tudom, hogy a gyári értékek a jobbak-e hiszen azóta eltelt kb 20 év  amikor ez a leírás készült.

Lehet pl a páratartalom egy olyan példa, hogy 20 éve még úgy gondolták, hogy végig 55-65% között kell tartani és végig napi 10 percet szellőztetni, most viszont több tapasztalat után inkább a növelt 75-80% a jobb napi 20 másodperc szellőzéssel.

Ekkorát változott???

Az ellenpélda ami mindig változatlan pl.: a forgatás.Az utolsó 3 napban anno is tilos volt, és most is.

(Köszi a részvétet - senkinek hasonló élményt...)

Köszönöm az eddigi sok-sok segítséget a fórumozó topiktársaknak!

Előzmény: tizsi_85 (46933)
tizsi_85 Creative Commons License 2019.05.14 0 1 46933

Szia! Ha sötétek a tojások akkor minden rendben lesz. Az utolsó három napban: forgatás ilyenkor már nincs, fontos a magas páratartalom, 80-85% lehet bátran. A hártyával sokkal nehezebben birkóznak meg mint a héjjal. Ha alacsony a páratartalom könnyen rászárad a hártya a csibére kelés közben és csak szenved tőle, de ha sok a pára akkor nem szárad rá. Szellőztetés max. 20 másodperc, csak a levegőfrissítés idejére.
Nekem is nemrég keltek ki, 37 termékenyített tojásból 34 kelt ki, 32 maradt életképes. Négynek segíteni kellett a kelésben, tudom nem lenne szabad, de ezen ne múljon.  :)
Amit linkeltél videót a 46903 hsz-ben jól elmondja mind a három részben, talán a 3. részben mondja: "jól meglocsoljuk langyos vízzel, hagy tocsogjon"

Ui: olvastam az előzményeket, sajnálom a történteket, kitartást, fel a fejjel. :)

Előzmény: majdmegse (46932)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46932

17. napon azt láttam a tojásokban, hogy teljesen sötétek. A végében levegő buborék lehet. Vagy az elemlámpám miatt nem láttam többet...

A záp tojás belseje állítólag fekete. Most kicsit megijedtem hogy ez akkor most nem záp mind ugye?A zápban is van levegőbubi? 

(2 biztos rossz azokban elhaltak borsonyi állapotban) 

majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46931

4 nap múlva kelnének elvben a csibék. 

Több leírást is olvastam. 

Az egyik szerint a páratartalmat növeli kell locsolni permetezni,  másik szerint( gép saját könyve)  nem kell.

A szellőztetés 20 másodpercre kell visszavenni. Ez alatt talán ha még lehet permetezni. Könyve szerint marad végig a 10 perc (vagy nem térnek ki rá) 

Melyiket csináljam az utolsó 3 napban? 

claas patrol Creative Commons License 2019.05.08 0 0 46930

Csak a lényeget ...  :-))

Előzmény: majdmegse (46929)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.08 0 0 46929

Köszi a részletes leírást!
Leborulok a tudásod előtt!!! :)

Hát ha negyedét megjegyzem is nagyon fogok örülni! :)

Előzmény: claas patrol (46928)
claas patrol Creative Commons License 2019.05.08 0 1 46928

Terminológiailag keveset esik szó pl. a keltetés alatti hűtésekröl és azok fontosságárol .

A keltető gépeink akár milyen fajtája legyen is az és ott elhelyezett tojások hűtésére különösen a keltetés második felében lesz szükség , ha azok a fölösleges hőtől más féleképpen nem tudnak "megszabadulni" . Ez a "hadművelet" a legnagyobb hatással a levegőcserére van , mert egyrészt a keltetőgép friss levegővel töltjük meg , másrészt a lehűlés következtében a tojásban is élénkül a gázcsere . A szakaszosan ismétlődő hűtés segíti az embrió hőszabályozását valamint  az anyagcserét is . Fontos az egészséges csibék és késöbb tyúkok élettanára pl. magas koruk elérésére .

A ventillátoros ,tehát légkeveréses gépek korábbi típusaiban a renszeres hűtés mindennapos keltetői tevékenységünk volt , amikor a tojásokat a gépek ajtajának kinyitásával vagy is ezen túlmenőleg  a "tojcitálcák" kihúzásával a gépen kívül lehűtöttük .

A modernnebb gépekben a szellőztetés módosításával és beépített hűtőberendezéssel pl. hűtött víz cirkulációjával  "ótomatiízálják" a tojáshűtést . Minden koppúter vezérelt , még a csipogás is . ,-)).. Így ez a folyamatos hűtés a tyúkfélék esetében szükségtelenné teszi a szakaszos hűtést már , bár az utóbbi a vizsgálatok szerint a tyúktojások keltethetőségét 2-3 % kal és a pulykatojásokét pedig különösen a nagytestű hybrid  típusoknál 4-5 % kal javítja . A kacsa lúd ,tehát víziszárnyasok keltetése folyamán a rendszeres hűtés kihagyása pl. akár még 20 %  - kal is ronthatja a kikeltetés eredményét . Azon géptípusok használatakor , amelyekben nincs hűtőkütyű beépítve , a szakaszos hűtés szintén elkerülhetetlen . Ennek tartama a keltetésben eltöltött időhöz , a levegő hőmérsékletéhez és a tojások tömegéhez igazodjon . Arany szabály lehet hogy, ddig hűtjük hűtögettjük a tojásokat , ameddig a tojások hegyes végének egy akvarisztikai finom tapintóhőmérővel lemért hőfoka 29 °C le nem hűl  ill. el nem ér .

Na, ennyi elég , (mert aki többet ír) ... ,az több aljaságokra is képes lehet ... ,-)) :-))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!