Én még csak az este tudtam kipróbálni kicsit az Ocad-ot. Először a 6-ossal kezdtem, majd jövő 7wn jön a 7 mega 8.
Figyu, hogy lehet útkereszteződésekbe, vagy háztömbök helyébe teret csinálni? Erre sehogy sem jöttem rá...
A jövő 7en én is szkennelek be papírtérképeket. Viszont valahol megvan elmentve egy jó kis sorozatom: Pintbrush-sal csináltam egy sorozatot egy városról, a kezdetektől, ahogy duzzad, növexik, változik. A progi miatt abszolút kezdetleges persze, de imádom :)
Te csak várostréképeket csinálsz? Mert én néha földrész-, illetve országtérképeket is. Anno az egyik gólyatáborba haveral összütöttünk egy prikitív szerepjáték-félét, én csináltam hozzá a viágot. Aztán az a kontinens valahogy a szenvedélyem maradt... Abból is szkennelek majd be. Már nem használt egykori szobám falán meg még most is ott figyelnek a falra felragasztott a2-es méretű karotnok, rajtuk a félig felrajzolt kontinens... Be kéne fejezni...
Mindenesetre íme az első béta-béta próbálkozásom az Ocad 6-tal:
Persze, ez csak játék, ismerkedés a progival... Lesz ez még jobb is :)
Ott van a 7/8-as verzió demója, valamint az 5/6-os verzió full változata. Elég kedves tőlük, hogy a régebbi változatokat ingyenessé teszik, a 6-os egész használható. Sajna a későbbi változatok "fullosítására" még nem találtam megoldást a neten ;)... Majd ha van rá igény, megpróbálom elérhetővé tenni a művemet.
Persze én is 6-8-10 A3-as lapot szoktam elpazarolni, de néha előfordul egy-egy "falucska" is. Csakhát a cellux nem egy időtálló dolog, ezért a 8-10 évesnél öregebb térképeim már darabokra estek, aztán elkallódtak, csak néhány darab van már csak meg :(
Szia,
jól értem, hogy ez vmi CAD progi? Milyen gépigényű, és hol lehet beszerezni?
A minap a suliban - angoltanár lennék - volt egy lukasórám, az utána lévőn meg az útbaigazításról volt szó - első sarkon balra, másodikon jobbra, az utca végén balra, stb... - nosza, rajzoltam nekik egy a4-esre egy hevenyészett térképet. A tanárok csodájára jártak :))) Csak azt nem értette egyik sem, miért nem a fiókban lévő London-térképből másolok ki egy részt, az sokkal könnyebb :))))
(4 db a4-es? Viccelsz??? 16 db a4-es... az már akár egy vidéki megyeszékhely is lehet :)))
Sajnos csak most találtam rá erre a topicra, de micsoda megkönnyebbülés!!! :) Azt hittem a világon én vagyok egyedül ilyen hülye, hogy ilyenekkel töltöm/töltöttem a szabadidőmet :) Jobbára én is nagyvárospárti vagyok, ezért én is úgy gondoltam, hogy egy város min. 4 A4-es lapnál kezdődik, bár később áttértem az A3-as "mértékegységre". Nekem ez ötéves koromban kezdődött, amikor a nagybátyám lerajzolta nekem a Baross teret felülről... és elszabadult a pokol :) Mostanság csinálom az első nem papír-alapú térképet Az OCAD demováltozatával, azt hiszem ez a legmegfelelőbb szoftver reá.
"Gyerekkoromban folyton térképeket rajzoltam. Fiktív városokról persze. Egy-egy várostérképhez 15-20 darab A4-es lapot illesztettem össze celluxszal, így elég tekintélyes méretű térképek lettek. Olyanok voltak, mint egy igazi várostérkép: folyó, utcák, terek, hidak, villamosvonalak, stb... "
Ismrős a dolog, ezen én is átestem, csak az a baj hogy a házi nagytakarítások alkalmával el is tűnt mindegyik. Azóta ordítok ha más nyulkál a dolgaimban.
Gyerekkoromban folyton térképeket rajzoltam. Fiktív városokról persze. Egy-egy várostérképhez 15-20 darab A4-es lapot illesztettem össze celluxszal, így elég tekintélyes méretű térképek lettek. Olyanok voltak, mint egy igazi várostérkép: folyó, utcák, terek, hidak, villamosvonalak, stb...
Ezzel a hobbimmal jó 10-15 éve felhagytam, de most megint előtört belőlem, és most is dolgozom egy térképen (amit ezúttal számítógéppel rajzolok meg).
Ja, a muterom térképész volt. Ismeritek a mondást: a vér nem válik vízzé. :-)
"meghalt a gép."
Azt hiszem ez magyarázatra szorul tehát: pár éve súlyos behatás érte, azóta csinál minden hülyeséget . El kéne vinnem egy szakemberhez!?
Hát az attól függ, milyen stílusú térképet szeretnél rajzolni. Tehát éppenséggel lehet próbálkozni az autocaddal,vagy az arcviewval, mapinfoval.
Sajnos ezek a programok azonban főleg illegálisan terjednek, így megszerzésükben nem tudok segíteni.
Ezt igazából nem szeretném részletezni különféle okok miatt, maradjunk annyiban, hogy mérnök végzettségem va, de 30 alatt vagyok.
tehát igazából kisebb szájjal kellett volna rendelkeznem. Bocs.
V.mi tervezőfélének készültem, de mivel nem vagyok jó matekból meg fizikából(meg ami ehhez kell), így más irányba indultam el, de ugy igyekszek hogy egy.két dolog nem csak a füzetemben valósuljon meg. Szerencsére még nem vagyok annyira öreg.
Semmi gond, tudom nem fogalmaztam elég világosan. Ennél jobb szoktam lenni, de mostanság sok dolog rossz hatással van rám. Pl. hogy k..va lassú a Paint, és a számítógéppel se vagyok annyira jóban, inkább szeretek mindent a saját két kezemmel csinálni.
Amúgy pontosan mivel foglalkozol?
Pontosan v.mi ilyesmire gondoltam. Amúgy Teljesen egyetértek, én is a tömegközlekedésre bukok, miután innen kiszállok, épp azt fogom csinálni. De jó hogy nem vagyok egyedül.
Na látod, így már mindjárt más.
De azért nem kell rögtön a fellegekeben járni, csak világosan fogalmazni.
Ne haragudj, nem akartalak lehűteni, csak egyszerűen így alakult.
Amúgy természetesen én is rajzoltam már térképet otthon, meg anno a diplomámhoz.. S ezek mind olyanok voltak, amik a valóságban nem léteznek.
Na, akkor tisztázok a topiknyitó helyett.
Ő valszín azt akarta tudatni velünk, hogy hobbija a térképrajzolás. semmi több. Várostervezést hivatalosan természetesen csak az művelhet, akinek erre van pár kiló dokumentje és megfelelő munkaköre.
A várostervezés hobbiként nem ismeretlen dolog - példának okáért itt vagyok magam is bár én egyáltalán nem műveltem magam a témakörben, rengeteg várost "terveztem" már, de ezek valszín teljesen életképtelenek lennének a valóságban. Magam is mulattam, amikor nemrég kezembe került egy régebbi várostérképem (monnyuk 12 a4-es papíron van, 2 évig csináltam, még a házak is be vannak jelölve...), és a "régi" reptér köbö oylan helyen van, mintha Pesten lenne egy reptér mondjuk Ferencvárosban :))).
Én amolyan "történelmi" alapon csinálom ezeket, vagyis először egy kis faluból indítok, azt fejlesztem szép nagy metropolisszá.
Városokba tömegközlekedést tervezni - no, ez már maga a Nirvána!!! Imádom. Ilynekor már életre kel a város. Ekkor népesül be, lesznek frekventáltabb, és kihaltabb részei stb...
Nemtom, emlékeztek-é, még a 80as években volt egy játék Police 07 címen. Ebben Pesten kellett tömegközlekedéssel ill .taxival üldözni egy képzeletbeli kémet. No, kicsit untuk már a térképet, ezért rajzoltunk egy maszek, képzeletbeli várost. Na, asszem, itt kezdődött a mánia :)
Na, de, mondom, mindez csupán hobbi, nem "komoly".
Topiknyitó szaktárs, ugye te is így gondoltad? Mert akkor üdv, testvér :)))
"hogy nem Te tervezed, esetleg Te rajzolod."
Ha úgy vesszük... igazad van.
Abban is igazad van, hogy elég kevés munkán áll a nevem. Pontosabban 0. Azért mert mivel nem vagyok hivatásos, nem dolgozok olyan helyen ,ez egy egyszerű hobbi.
Nagyjából ilyen indíttatásból hoztam létre ezt a topicot v.miféle eszmecsere céljából a hozzám hasonlóaknak (és a szakmabelieknek) akiknek szintén vannak kérdései.
Rendben 10 éve tervezel. Fogalmazzunk úgy, hogy nem Te tervezed, esetleg Te rajzolod. Ezt a fenti mondatod ékesen bizonyítja. A tervező mondjuk azért a szabályok javarészét ismeri, követio a változásokat, stb.
Tehát maradjunk annyiban: az én véleményem szerint igen kevés munkán áll a neved a közlekedéstervező címszó után. És pont.
Bocs, de szvsz. azért városokat meg ilyesmit azért nem sokan szoktak tervezni, volt mondjuk Niemeyer, aki megtervezte Brasiliát, vagy Le Corbusier, aki tervezett egy új várost Indiában, Chandigarht - voltam ott múlt nyáron, nagyon vicces, tervezett három fajta épülettípust, egy sakktáblarendszert, és ugyanaz az épület van lerakva több ezerszer teljesen egyformán, aztán van egy kormányzati negyed a városból kihaladva egy kicsit, két egymással szembenéz? dombon, két tipikus Corbu vasbeton épület....
Na de azért ezek a dolgok is már vagy 30-40 éve történtek...
Azt meg végképp nem értem, ha nem vagy szakmabeli, akkor hogyan csinálod ezt 10 éve???