Keresés

Részletes keresés

szalonna Creative Commons License 2000.03.20 0 0 24
Nagyon érdekes és tanulságos a cikk, kedves Kovács bácsi. Én is elgondolkoztam már rajta, hogy mifélék-kifélék a Magyarországról közvetito ujságírók. De hát mindegy is. Rajtuk keresztül lehet a külföldhöz szólni. Ezt maga szerint miért csak a Vásárhelyi család tudja? Én nem tudok reajönni...
Előzmény: Kovács bácsi (18)
europeer Creative Commons License 2000.03.20 0 0 23
Hat nem errol van itt szo? Volt harommillionegyszazegy topic, csak az SZDSZ fikazasara, erre itt van a harommillionegyszazkettedig... szoval ez nem alnaivitas, hanem a valosag.
Megis mi tobb ertelme van ennek a topicnak?
Előzmény: olhado (15)
Patmore Creative Commons License 2000.03.20 0 0 21
"Ha veszel tehát egy jóféle holland sajtot a piacon, annak egy darabkáját szabaddemokrata érzelmű polgárok finanszírozzák."

Na látod daisy2? Ezután a sajt 3%-át tessék kiköpni!

zseboroszlan Creative Commons License 2000.03.20 0 0 19
Történhet bármi, hibázhat bárki, akkor is az SZDSZ lesz a bűnbak. Hát nem érdekes?
Kovács bácsi Creative Commons License 2000.03.20 0 0 18
Na, kiderült, hogyan születik egy weyerbélázás:

"Egy holland újságcikk háttere

S. G.
Szerző
Felküldve:
2000. március 20. ( 14. oldal)
Március 1-jén Runa Hellinga holland újságírónő nem mindennapi tényekkel lepte meg a Trouw (Megbízhatóság) című hollandiai napilap olvasóit. Az évek óta Magyarországon élő tudósítónő olyan, általunk is figyelemre méltónak ítélt mondatokkal tűzdelte meg Magyarország jobbratolódását taglaló cikkét, amelyek enyhén szólva nem felelnek meg a valóságnak.

Runa Hellinga azt írta elemző cikkében, hogy "... a kormány kedvence, a Napi Magyarország csak azért tud megmaradni, mert az állami intézmények kötelesek rá előfizetni, és benne hirdetni." Bár már ez a megállapítás sem állja meg a helyét, ennél nyugtalanítóbb, hogy a Trouw cikke szerint a Napi Magyarországban egy évvel ezelőtt a következők jelentek meg egy szerkesztőségi (vezér)cikkben: "egy bizonyos baloldali médiaszociológusnak a bőréből lámpaernyőt kell készíteni".

Sajnos kitartó próbálkozásunkat nem koronázta siker: ehhez legalább hasonló mondatot sem találtunk. Sikerült viszont elérnünk Runa Hellingát, aki azon kérdésünkre, vajon hol olvasta ezeket a sorokat, annyit válaszolt: "hallotta egy ismerősétől". Az ismerősről később az újságírónő elárulta: nem más, mint Vásárhelyi Mária (Vásárhelyi Miklós, az egykori Szabad Nép "újságírójának" és a Soros Alapítvány jelenlegi magyarországi elnökének lánya, Vásárhelyi István, a főváros vagyonkezeléséért felelős egykori vezetőjének húga).

Vásárhelyi Mária a MAG érdeklődésére elmondta, hogy ő csupán O. Kovács Attila - tavaly elhunyt - főszerkesztő-helyettes egy korábbi cikkére utalt, amelyben ez áll: "...Ha az én tesóm játszotta volna át Máté Lászlóval közösen a Vasárnapi Híreket a VICO-birodalomba, akkor nem lennék úgynevezett független médiaszakértő, s nem írnék az Élet és Irodalomba kolumnákat e témáról, arra gondolnék, bárkitől hihető az, amit én írok, de tőlem nem, pontosan az apukám és a tesóm miatt, őszintén szólva lesülne a bőr a pofámról. Csakhogy a krokodilbőr bírja a kiképzést. Cipőt csinálnak belőle" (az idézet magáért beszél). Az idézett cikk Vásárhelyi Máriát - aki szerint a Napi Magyarország olvasótábora "a gyűlöleten szocializálódott" - valóban név szerint is említi.

Runa Hellinga - akiről nincs okunk feltételezni, hogy cikkének megszületését rossz szándék vezérelte volna - egyébként bocsánatot is kért, amikor megkérdeztük, miért nem ellenőrizte a Vásárhelyi Máriától kapott információt. Mint mondta, huzamosabb ideje dolgozik hazánkban: férjével együtt üzemeltetnek egy kft.-t, amely ingatlanközvetítéssel és -kereskedelemmel foglalkozik Magyarországon.

Az internetet is felhasználva cserháti falvakban épült házakat és kerteket árul külföldieknek, kizárólag euróért és dollárért egy három éve átvett és azóta Budapestről Legéndre áttelepült kft. nevében. Az Antracit Kft. német, angol és holland nyelvű internetes honlapján egyébként külön felhívják a figyelmet a külföldiek földvásárlására vonatkozó magyar jogszabályokra, és megtalálható egy, már-már sértően leegyszerűsítő országismertető is Magyarországról.

Ez azonban valószínűleg nem hátráltatja újságírói tevékenységét, hiszen - mint mondta - a munka nagy része férjére marad. Így maradéktalanul elláthatja tudósítói posztjából adódó kötelezettségeit, sőt még arra is marad ideje, hogy a külföldi tudósítók magyarországi ügyeit intézze: a hölgy ugyanis a Hungarian International Press Association (HIPA) elnöke. A szervezet a Magyarországra akkreditált külföldi tudósítók munkáját segíti.

A HIPA titkárától, Lapos Ágnestől kapott információ szerint tevékenységük elsősorban tolmácskeresést, valamint havi egyszeri sajtóreggelik szervezését jelenti. Ezen összejövetelekre neves közéleti személyiségeket hívnak meg, itt hallotta Hellinga Vásárhelyi Máriától a fent említett "idézetet".

A HIPA-nak jelenleg 55 tagja van, a belépéshez nem kell külön igazolás vagy ajánlás. Az éves tagdíj 25 ezer forint, az egyesület ebből az összegből tartja fenn magát.

Megkerestük Runa Hellinga főnökét, a Trouw külpolitikai rovatának vezetőjét. Wera Delonge kifejtette: igen nagy élvezettel olvasta a Hellinga tollából származó említett cikket, és nem is javított rajta. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a szerkesztés során a mai korszellemnek megfelelő, progresszív irányvonalat szeretnének megvalósítani a lapnál.

A kereszténydemokrata irányultságú Trouw naponta 110 ezer példányban jelenik meg Hollandiában A "trouw" magyarul annyit tesz: megbízhatóság.

Fenti cikkünkkel nem szerettünk volna kellemetlenkedni: legkevésbé sem irányul az itt dolgozó külföldi újságírók ellen, akiknek többsége minden bizonnyal lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon látja el feladatát. Senki sem tévedhetetlen, üzemi balesetek minden szerkesztőségben előfordulhatnak. Tény azonban: az utóbbi időben megszaporodtak azok a Budapestről keltezett, külföldi lapokban megjelenő "tudósítások", amelyek arról tanúskodnak, hogy azok írói bizony nem tettek eleget kötelességüknek, hogy az általuk hallott információkat több forrásból is megerősítsék.

Nem tudom, hogy az MSZP és az SZDSZ holdudvarához tartozó "médiaszakértők" munkáját dicsérjem, vagy egyes tudósítók kényelmességét hibáztassam, ha ilyen hanyagul megírt, a tényeket eltorzító írással találkozom egy-egy külföldi újság hasábjain. Egyetlen orvosságnak az efféle áfium ellen az mutatkozik hatékonynak, ha az olvasóknak tényszerűen bemutatjuk azokat a tévedéseket, amelyek elárulják: az ilyen cikkek írói legtöbbször arra sem veszik a fáradságot, hogy felemeljék a telefont, és felhívják a leginkább érintetteket: megelégszenek ismerőseik egyoldalú és elfogult közléseinek papírra vetésével.

Márpedig ezek az "ismerősök" - talán érezvén azt, hogy a hazai közéletben súlyuk csökken - egyre agresszívebben próbálják őrizni azt a tudatosan kialakított mítoszt, miszerint a sajtószabadság egyetlen letéteményesei ők lennének a pannon síkon és bérceken, és csupán e maroknyi csapat az, amelyik fényt gyújtva az éjszakában kordában tartja a vérszomjas magyar törzsek setét seregét.

A fenti eset is mutatja: itt lenne az ideje megbékélni. No nem egymással, hanem azzal, hogy a rendszerváltozás után dolgozni kezdő "médiageneráció" helyet követel magának a Nap alatt, és gyökeresen más fogalmai vannak a hazai és a külföldi médiáról, mint például Vásárhelyi Máriának.

Tóth Szabolcs Töhötöm
Napi Magyarország hírlevél


Napi szavazás
Olvasó által beküldött kérdés: Fogyasztana/felhasználna-e konyhájában géntechnológiai úton módosított élelmiszert?
Semmi esetre sem.
Csak végszükség esetén.
Soha, mert a mesterséges génmódosítás természetellenes tevékenység, amit vallásos meggyőződésem nem enged meg.
Igen, mert ezek semmiben nem különböznek a hagyományos úton termelt alapanyagoktól.
Csak akkor, ha a kérdéses alapanyag ártalmatlanságát a termelőtől független tudományos testület tanusítja.
Ezen még nem gondolkodtam.

A mai szavazás állása
Legutóbbi eredmények : Olvasó által beküldött kérdés: Véleménye szerint indkolt-e a kutatás-fejlesztés kiemelt anyagi támogatása?
Archív szavazások

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------"



jeges Creative Commons License 2000.03.06 0 0 17
pindiy
Igen,ilyen ellentmondásos a világ.
H.Gyula is azt hitte, hatalmon van, közben egészen más erők irányították az országot Ő legfeljebb a gondnoki teendőket látta el.

Most sem vagyok elégedett. Nekem semmivel sem jobb, mint Hornék idejében volt, legfeljebb a lelki békém nagyobb, hogy nam azok vigyorognak a művezetői állásban, akiket tíz éve már el akartunk zavarni, mert folyton cseszegették az embert és még loptak is.

Előzmény: pindiy (16)
pindiy Creative Commons License 2000.03.06 0 0 16
Érdekesek vagytok fijjugg, lányok, az SZDSZ minden el tud érni a világon, csak 2002-ben azt a nyomorult 5%-ot nem...
olhado Creative Commons License 2000.03.06 0 0 15
Álnaivitás...
Előzmény: europeer (13)
szalonna Creative Commons License 2000.03.06 0 0 14
Kösz. Belenéztem, de téma szerint nem találtam, Heilinga nére is hiába kerestem az Altavistan. De nem néztem elég részletesen, lehet hogy ott vanvalahol - néhány utolsó szám tartalomjegyzéke mintha fent lenne (hollandul csak extrapolálva tudok, de ha megtalálom, megnézetném egy holland haverommal).
Előzmény: riverain (12)
europeer Creative Commons License 2000.03.06 0 0 13
Hogy jon ide az SZDSZ?
Inkabb nyissatok magatoknak egy topicot, a "hogyan keverjek bele mindenbe egy kis SZDSZ-t" cimmel. mert ebben jeles a teljesitmeny.

udv: euroPeeR

Előzmény: daisy2 (-)
riverain Creative Commons License 2000.03.06 0 0 12
Megtaláltam a Trouw honlapját: www.trouw.nl.
Előzmény: szalonna (11)
szalonna Creative Commons License 2000.03.06 0 0 11
Kedves daisy2!

Elég hihetetlen sztori. Vagy csak valaki megint viccelt? Van olyan, hogy Trouw? (Gondolom van, de én még nem hallottam róla, honlapját nem találtam).

Ahhoz viszont érdemes hozzászokni - Te ezt biztos tudod - hogy a "náci szenzációk" az európai sajtó jelentos részében egyszerüen fontos uborkaszezoni kelléknek számítanak. Én nem fogalmaznék olyan élesen, mint rocky, de én is észlelem, hogy a külföldi újságírók magyarországi tájékoztatása idonként belpolitikai érdekek szerint történik, és ennek eredménye idónként a teljes félretájékoztatás, plusz az ország reputációjának lassú de biztos felörlése. Nem tudom persze, most is ez történt-e, de nem is tudom kézböl cáfolni, mint itt lejjebb valaki... Mindenesetre érdekes egy hir... :-)

Üdv

szalonna

riverain Creative Commons License 2000.03.06 0 0 10
Van egy tippem. Vásárhelyi Mária médiaszociológusnak adja ki magát és - az apján keresztül is - kapcsolatai vannak az újságírókkal. "Kivel kell találkoznom?", kérdi az újságíró a kollégájától Magyarországra jövetele előtt. "Óh, feltétlenül találkozz Vásárhelyivel, Harasztival, Kőszeggel. Kemény antikommunisták és beszélnek angolul". Ez kb. így működik. Azután idejönnek és még a taxist sem kérdezik meg. Ezek a "magyarok" a többiek helyett is beszélnek.
Előzmény: Kovács bácsi (7)
picur Creative Commons License 2000.03.06 0 0 9
Nem mondjatok, hogy az a kis 2%-os partocska mar a holland Trouw-ot is megvette... Fel vagyok haborodva.

ps. Teljesen siralmasok vagytok, minden hatterinfo nelkul kapasbol csontig benyelitek, hogy ezt csak az SzDSz bujtogatasara csinalhattak. Kivancsi vagyok, hogy kinek milyen fobiaja fuzodik az SzDSz-hez. Rockyet mar tudom :)

Előzmény: daisy2 (-)
Patmore Creative Commons License 2000.03.06 0 0 8
Előzmény: daisy2 (6)
Kovács bácsi Creative Commons License 2000.03.06 0 0 7
meg kéne kérdezni a holland újságírót, hogy ki fordította neki ezt az idézetet a napimaóból. Médiaszociológus? Az meg ki lehet. Ha megtaláljuk, közelebb jutunk a ferdítőhöz is.
daisy2 Creative Commons License 2000.03.06 0 0 6
Kedves Patmore, van egy olyan érzésem, hogy nem a fordítással van a baj. Elég nehéz megtalálni a lapszemlét. A Napi Maó honlapjára rámész és a keresőbe beírod: "lapszemle".
Előzmény: Patmore (2)
MGperY Creative Commons License 2000.03.06 0 0 5
fijug el kéne már dönteni h most az szdszé-e a médiákok (tv-sajtó-rádió-interneteshírmagazinok) vagy nem.
ha az ővék akkor mindenkit ki kell rúgni, betiltani az újságokat stb, és akkor van esélyetek, ha nem akkor meg nem az ővék akkor valóban érdemes drukkolni h ne legyen meg az 5% (vö: 2002).

mindkét esetből következik, hogy hazudni tudni kell.

M.

Előzmény: rocky (4)
rocky Creative Commons License 2000.03.06 0 0 4
Dausy2,

Miért csodálkozol? Az SZDSZ egyenes folytatása az ÁVH-s-szélsöbalos moszkovita társulatnak. Ott a belépöjegy minimum hazaárulás, és a megszálló ellenséggel való cimborálás, az itt lakók érdekeinek semmibevétele volt. Az SZDSZ csupán felelevenítette ezt a "nemes" hagyományt. Lásd pl. az ingatlanadót Demszkyéktöl. Vagy Haraszti és a hozzá hasonszörüek gyalázkodásait. Nem baj, 2002-ben végleg eltünnek a közéletböl, s aztán már nem lesz lehetöségük közérzetünk mégezésére. Az emberek szeme végül is csak kinyílik, s helyükre teszik ezt a hazaáruló bandát.

Előzmény: daisy2 (-)
luis Creative Commons License 2000.03.06 0 0 3
No persze a holland újságíró nem a Napi-ból szedte az infót hanem honi liberátoraink"súgtak" ismét, semmi sem drága nekik. Érdemes lenne megfontolni egy satjtópert a lap ellen amelynek neve magyarul : "Megbízhatóság". Egy röhej.
Patmore Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2
Legyünk jóindulatúak, biztos csak rosszul fordítottak vmit.
Hol a Lovas cikke?
molar Creative Commons License 2000.03.06 0 0 1
Azt írod: hazájuk hírneve.
Aki ilyeneket terjeszt, az biztos nem tekinti Magyarországot hazájának, legfeljebb egy jó kis szélvédett helynek, ahonnan ki kell űzni az őslakosokat.

Már a gyerekek is megvetik azokat a társaikat, akik hazugságokat kitalálva rohannak árulkodni az erősebbhez.
A mostani ellenzék ballib része pontosan ezt csinálja.
Elég undorító szokás.

Előzmény: daisy2 (-)
cinquecento Creative Commons License 2000.03.06 0 0 0
Inkább nullázzunk, abból nem lehet se szappan, se bőrtáska.
daisy2 Creative Commons License 2000.03.06 0 0 topiknyitó
A Napi Maóban Lovas kb. két hete nemzetközi lapszemlét készít - tényleg felső fokon. Ma a holland Trouw c. lapból idéz, amely szerint a Napi Maó egy éve azt írta , hogy egy baloldali médiaszociológus bőréből lámpaernyőt kell készíteni. Tényleg dicsekvés nélkül mondhatom, hogy míg szüleim itt - és néhány más jóérzésű, tisztességes és kötelességét tudó diplomata más helyeken - mindent megtesznek az országkép javításáért, addig ilyen információkkal táplálnak Magyarországon újságírókat. Kérdés: nem kellene ennek most már tényleg véget vetni? És ha igen, milyen módon lehetne ráébreszteni az SZDSZ értelmiséget, hogy a tűzzel játszanak, nem is szólva a hazájuknak okozott irtózatos károkról?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!