Próbáltam tegnap vilard mester egysebességes 29-es bringáját, bár csak síkon, érdekes érzés.
Kolossytól szerencsére vilard úgy látszik edzeni akart, mert eléggé tempósan mentünk felfelé, utánaosontam és próbáltam én is egysebességes üzemmódra beállni.
Az én 44/18-as áttételem 26-os kerékkel kicsit erősebb volt, mint az ő 32/18-a 29-es kerékkel.
A Szépvölgyi még nem is volt rossz ilyen áttétellel.
Szépvölgyitől a HHH felé az első meredek rögtön kiállósnak bizonyult. Persze nem gond, lehet haladni az egysebivel is, de azért váltóssal kellemesebben belőhető a csapásszám.
Az éles S kanyar után úgy döntöttem, hogy elég volt a hagyományos singlespeed érzésből.
Ha már szenvedés, legyen kövér. Extrém üzemmódra váltottam, 44/11 elég kényelmetlen volt, 44/12-vel viszont már végigevickéltem. Igazából talán a derekam nem szereti ezt a befeszülést.
Én minden görgős edzést pulzusra végzek, és kb. fordulatszámra (na meg időre). Aztán generálértékként beírok 25 km-t óránként, hogy valami táv is legyen. De szerencsére ilyen baleset is talán ha fél tucatszor történik egy évben, inkább a fagyhalál (de leginkább a sí :)).
Siman lehet hogy en is azt gondoltam volna, hogy ezeknek a barmoknak is itt kell bandazniuk vazze. Mondjuk csengetni nem csengettem volna, mert nincs mivel.
Én ilyet használok, már akár 5-6 km/h-nál is olyan fénye van, hogy bőven jó gyengén világított részekre. Nekem megváltás volt az elemes lámpák után ezzel közlekedni, főleg úgy, hogy sokszor jövök a vaskötét éjszakában is lakott területen kívül. Még a szembejövő autó fénye se zavaró, sőt már villogtak is le hogy erős a lámpám. 20 km/ körüli tempónál már bőven bevilágít jó 100 méteres utat is.
Tegnap estefelé, szürkületben - még nem volt vaksötét - rám szólt egy bringás, hogy égve felejtettem a lámpát. Nem mondtam neki, hogy akkor sem kapcsolnám ki, ha lehetne. Nem is értem, talán figyelmeztetni akart, hogy ne pazaroljam az elemet?
Viszontellenberger, mostanában elmászkálok késő este is tekeregni, és bizonyos helyeken kevésnek érzem a fix agydinamós halogén első lámpát, ami egyébként egy kicsi, de jól látható "fényfoltot" vetít elém az útra. Bitteplíz ne mondjátok, hogy menjek gyorsabban és akkor jobban világít. :-)
Szóval létezik olyan első lámpa agydinamóhoz (a jelenlegin ezt a feliratot találtam: Basta Ellipsoid Halogen), ami nem túl erős tempó mellett is kielégítő fényt ad nagyobb területet bevilágít városi közlekedéshez (tehát gyenge közvilágítás mellett látom az utat, nem csak én látszom, nem, nem fogok éjjel DH-zni), vagy tegyek fel a kormányra egy elemes lámpát? Ha a második, akkor elég lehet 3 led, vagy inkább 5+ ledes lámpákban gondolkodjak?
Nem volt sötét, inkább csak erős szürkület. A rakpart azon részén amúgy sincs sötét a közvilágítás miatt.
Minimum gyanúsnak kellett volna lenni, hogy ott csoportosul 8 - 10 bringás, és van egy gazdátlan kerékpár, meg egy éppen támogatott személy. Mint, ahogy sok arra haladónak nem a csengő jutott elsőre az eszébe.
Egyébként eszméletlenül sok lámpátlan kerékpáros jött. Vilard jókat szórakozott velük. Talán a rend pénzbehajtással megbízott őreinek ezekkel kéne foglalkozniuk és nem a fényes nappal küllőprizma nélkül tekerőkkel. Nagyon hamar rend lenne és a tervezett bevétel is összejönne.
Egyébként érdekesek ezek a szituációk a másik oldalról nézve. Egyszer az Árpád fejedelem útján mentem befele autóval (időre, munkába), a Szépvölgyinél volt egy baleset, a járókelők az úttesten ápolták a sérültet, de el lehetett volna férni mellette, csak nagy volt a nyüzsi. A gyalogosok a közelben viszont teljesen összezavarodtak, mert amíg nekik volt zöld, csak néztek, mint Rozi a moziban, amikor pedig nekem váltott zöldre, akkor letódultak az úttestre, és kezdtek kolbászolni. Mivel láttam, hogy jól elférek, és segíteni már nem tudok, mert nem fér oda több ember, dudáltam egyet, mert én velük ellentétben nem mehetek pirosban, és mögöttem állt a sor. Erre a HÉV-megállóban állók, akik nem látták közelről, csak annyit vettek észre, hogy én dudálni merészelek, mikor baleset van, elkezdtek átkozódni meg hógolyóval dobálni (noha gondolkodni is próbálhattak volna, de ilyenkor más agyrészek működnek jobban).
ezt én is meg akartam jegyezni, hogy milyen kőbunkó csávó volt. nem hogy ezerrel beletekert az épp segítő emberek közé, de még veszettül csengetett is. jól bele is ordítottam a fülébe, de szvsz az agyáig nem sikerült eljutni...talán mert nem is volt neki...
hát egy komolyabb agyrázkódása biztos volt, mert nagyon nem tudta mi van... :-/
én 99%-ban biztos vagyok benne, hogy a műanyag pedál volt a ludas, mert az külön hevert a földön, a tengelynél hosszában végigrepedve, viszont egy darab karc vagy kopásnyom nem volt rajta. gondolom épp beletekert (talán kiállva) letört a pedál és lecsúszott a lába.
ő nem emlékezett (nem is csoda), a gyalogosok meg a sötétben az esést nem látták, így csak tippelni lehet.
ha esetleg korlátba akad be, akkor az a pedál több részre törik az tuti.
egyébként egy relatíve drágább bringa volt (1 hónapos), telóval, jó felszereltséggel. rémes, hogy ezekre is ilyen fos pedált raknak spórolásból...
u.i. a Rekis hírek sajna igazak, sorompó van, de ennek ellenére a szokásos zsíroskenyeret megkaptuk, nagyon nagy köszönet nekik!!!
vagy csak siman jo bazi kemenyre kell venni, es akkor meglepi lesz hogy valojaban milyen konnyu 30-al hasitani.
mint a vivok, akik medenceben vivnak, meg a futok akik sullyal futnak, meg asszem boxolni is szokat ugy, hogy gumikotel huzza hatra a kezet. aztan amikor elesben nincs ott a gumikotel, de azzal az erovel/rakeszulessel ut mint amit megszokott, akkor maga is meglepodik milyen gyors lesz.
Nem tudom milyen megoldás van erre... talán a pulzusmérőt lehet felhasználni. Ha mondjuk 42/15 áttételben 90-es fordulatnál sík úton 140 a pulzusod, akkor görgőn ugyanilyen áttételnél, ugyanilyen fordulatszámnál addig kell változtatni az ellenálláson, amig 140 nem lesz a pulzus.
Megjöttem a TeleHold túráról, de nem ez lesz a legszebb emlékű. Még a Kacsa utca előtt láttuk, hogy fekszik egy bringás lány (ifjú hölgy) az aszfalton és két gyalogos próbál rajta segíteni. Szegénynek nagyon csúnyán nézett ki az arca, de remélem, rendbe jön. Kb. fél órát vártunk, míg a bátyja megérkezett a bringáért. A mentő sokkal hamarabb ott volt. Az meg egyenesen felháborító, hogy míg páran segíteni próbáltak, az épp' csak embernyi résen fékezés nélkül zúzott át egy sietős bringás.
A Hold egyébként szépen világított. A felső parkolónál visszafordultam, mert a csúszás miatt már elég késő volt és amúgy is az 1.25-ös gumi van fent a montin, amivel kizárt, hogy fel tudtam volna mászni.
A felturbózott lámpám viszont még mindig jól világít, pedig van már vagy 9 óra üzemidő az akksikban. A 3 LED-es korszakához képest fényágyú, de eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne egy 2-3-szor erősebb...
kivi, épp az általad leírtak miatt próbálnám kideríteni, mi volna a helyes beállítás,súrlódási együttható, hogy ne essek pofára majd országúton amiatt, hogy az erkélyen mennyire király vagyok :)
off kicsit:írtam mailt a fórumos mail címedre napokkal ezelőtt,kérdeztem egy dolgot.odaért a levél?
Igen, a kerék által megtett "út" nem változik. De amikor valaki azt mondja, hogy "tekertem 30km-t a görgőn", akkor azzal becsaphatja saját magát is. Ha a görgő ellenállása nulla, akkor ezt a 30km-t pikk-pakk bele lehet pörgetni, sokkal kisebb munkával, mint kint a sík úton. Ugyanez igaz a sebességre is: ha 10 percet tekersz görgőn 60km/h-val, akkor az nem azt jelenti hogy baromi erős vagy, hanem azt, hogy nincs megfelelően beállítva az ellenállás.
Ezért nem érdemes a görgős edzést kilométerben vagy átlagsebességben mérni, mert nem megfelelő erősség esetén túl könnyen (vagy túl nehezen) gyűlnek a kilométerek. Aztán amikor kimegy az ember az útra, akkor jön a meglepődés, hogy amilyen erővel a görgőn elérte a 30-at, azzal kint a Szigeten épphogy megvan a 25.
Kivi, ez nekem nem áll össze. Szerintem a sebesség és a táv is tök pontos lesz, persze a befektetett erő változhat, de az így van kint az úton is, nem mindegy, hogy hegynek fel vagy le próbálod a 30-at elérni.
Akkor lesz ugyanannyi, ha a görgő ellenállását olyanra állítod be, mint amennyi a bringa gördülési ellenállása sík úton és a légellenállás összesen.
A két szélsőséges eset nyilván érthető: ha csak meg van emelve a hátsó kerék, de a görgő nem fékezi, akkor szinte nulla erőkifejtéssel tudod 30-as tempóra gyorsítani a kereket, és tartani a sebességet. De egy órányi ilyen "kamu" tekerés közel sem jelent akkora erőkifejtést mint ha ugyanezt kint teszed az úton. A másik véglet a nagyon erősre állított görgő, itt meg vért kell izzadni a 30-ért, holott sík úton azért ez nem olyan nehéz.
Egy szó mint száz, görgőn lehet sebességet és akár távolságot is mérni, de ehhez az kell, hogy a görgő ellenállása megfelelő legyen. Ezt nem egyszerű eltalálni, sokáig kell vele próbálkozni. Addig viszont nem lesz hiteles a mérés.
sziasztok, korábban kérdeztem a görgőn való tekerésnél a sebesség megállapítását, összevetését a normál kerózás során elért sebességgel.
most még kérdeznék egyet, s lehet hogy nagyon buta dolog lesz :)
szóval, országúton tekerve a sebességmérő kis érzékelője az első villára,kerékre van rakva, s mér 30 km/h sebességet.
amennyiben átrakom a hátsó villára,kerékre a sebességmérőt, s a görgőn tekerve 30 km/h-t látok a mérőn, ez ugyanakkora sebesség mint az országúti tekerés során az első keréken mért sebesség?
A szabál az szabál, azt megizélni csak a jogkövetkezmények tudatos vagy tudattalan kockáztatásával lehet.
A veszél meg fütyül a szabálra, de ezt itt nem kell magyarázni, mert több a fizikavégzett ember a topikban, mint a jogvégzett.
Egy ideális világban a jogalkotók az ahhoz értők segélyével felmérnék a valódi veszélyeket, és olyan korlátozásokat és lehetőségeket biztosítanának, amelyek óvnának a reálisan felmerülő veszélyektől, nem óvnának a nem létezőktől (hogy mondjuk a pernahajder biciklis tíz másodperc különbséggel kapcsolja a két lámpáját), és mégis lehetségessé tennék a közlekedést mindenkinek.
Jónak tartom az összefoglalásodat, ebből már az jön ki, hogy a kerékpárútnak bizony számtalan veszélyforrása van, amelyek jó része az úttesten nem, vagy kevésbé jelentkezik. És mivel tényleg nehéz lenne megoldani szabályozásszinten, hogy ezek mindegyike megoldódjon, az egyszerűbb és jobb megoldás az lenne, ha nem lenne kötelező a használata. Mari néni nyugodtan tudna rajta tovább közlekedni, és nem kellene attól tartania, hogy a száguldók fellökik. És én is eldönthetném, hogy használom-e vagy sem. Ahol jó, ott nyilván, és ez talán némileg ösztönözné a bringaút-tervezőket is, hogy olyan utakat tervezzenek, amelyeket önként használnak a biciklisek.
Fogsz egy vonalzót vagy mérőszalagot, és megméred, hogy milyen messze van most a féket a vázhoz rögzítő csavar és a fékpofát rögzítő csavar egymástól. Ez nálad kb. 60mm lesz. Olyan féket kell venned, ami képes ebbe a mélységbe lenyúlni. Ha túl rövid, akkor a gumit fogja fékezni a felni helyett, ha meg túl hosszú, akkor a küllőkön fog xilofonozni.
Arra gondoltam, hogy manapság sok olyat látni, amikor megvágott(?) koskormányt tesznek országútira, spec pesten már sztem hagyományos koskormányos outiból kevesebb van, mint egyenes és mindeféle vágott kormányosból. De iagzából mindegy, a szűkös pénzforrások miatt azonban valszeg csak fék-rendszert cserélem, mert azt tényleg fontos. Akkor ezek szerint bármelyik nem jó rá, csak ami jobban benyúl?
Mint mondtam, nem vagyok jogász, csak igyekeztem művelődni. De más az, hogy mi mit gondolunk, és más az, hogy a jogászok. Én azt gondolom, hogy a jogalkotói szándék helyenként világos és logikus, máshol pedig -- ezt mindannyian tapasztaljuk a kerékpáros közlekedés terén -- nyomokban sem tartalmaz átgondoltságot vagy szakértelmet, és ez a kétféle eset tetszőlegesen keveredhet. (Meggyőződésem például, hogy véletlenül sem vett részt ezeknek a jogszabályoknak a megalkotásában országútis tapasztalattal rendelkező ember.) Minden kérdésedre ezért biztos nem tudok logikus választ adni, de ez nem jelenti azt, hogy a jogszabály tetszőlegesen értelmezhető.
Az országút eleve egy veszélyes hely, ahol a gyalogosnak fokozott óvatossággal kell közlekednie, alapesetben (gyalogosok zárt csoportját, kerékpárját toló gyalogost, kézikocsist nem számítva) a menetiránnyal szemben. Az országút szélességét rendeletek írják elő, nyilván a biciklistől is elvárható a kellő oldaltávolság tartása a gyalogostól.
A kerékpárutak szűkössége és pocsék útburkolata biciklisre és gyalogosra egyaránt veszélyes.
A járda menti kerékpárutakon is lehet konfliktus a szatyrát a kormányon egyensúlyozó Mari néni meg a negyvennel száguldozó Friczy között, tekintettel a keskenységre, a beláthatatlan kanyarokra és Mari néni kerékpárvezetési ismereteire is. Márpedig az tény, hogy ha van kerékpárút, azt Mari néninek is joga van biztonságosan használni, és a túl nagy relatív sebesség ezt veszélyezteti. Persze nyilván a negyvennel menőt is. A logikus szabályozás valóban az lenne, hogy a gyorsakat leengedjék az úttestre (mondjuk azt mondani, hogy ahol van kerékpárút is, ott csak 25 km/h felett szabad az úttesten biciklizni), de attól, hogy ez lenne a logikus, még nem láthatjuk bele ezt a meglévő szabályozásba.
És hát persze a minisztérium nem a WIkipédia, ahol mindent meg lehet vitatni, és mindenben konszenzudra kell jutni és érvelési kényszer van; a jogalkotás az államhatalom eszköze még a XXI. században is. Meg lehet próbálni elmagyarázni nekik, de nem biztos, hogy sikerül.
SZVSZ már az A-heades stucni önmagában is hülyén néz ki egy Favoriton, egyenes kormánnyal pláne. Az a bicaj viszonylag (KGST-hez képest) jól kitalált volt és stílusos, én a jobb működés érdekében is csak nagyon óvatosan változtatnék rajta, hogy maradjon minél korhűbbkülsejű.
Létezik elvileg a Sorából is hosszabb benyúlású, kérdés hogy neki az elég-e. Vannak olyan (a Sora működési elvét követő kétforgáspontú) fékek, amik viszont akár 75mm-es lenyúlásúak is lehetnek, ezzel ki lehet váltani a Favorit régi fékjeit. Ezek kb. 2000Ft/kerék áron mennek, és még számoljuk hozzá a bowdent is, mert ha már új fék van, akkor ne a régi ócska bowdennel tegyük össze.
Ha mindenképp ahead-esíteni akar, akkor az ahead átalakító kb. 1500Ft, a kormányszár 2-3000, egy új koskormány szintén 2-3000. Ehhez még bandázs is kell, újabb 1500-ért.