Sziasztok! Nemrég vettem egy wanton wt-398 uhf es rádiót ami 450-470 Mhz ig megy.Szeretném az amatör sáv miatt kinyitni 403-470 Mhz re.Lehetséges ez? Üdv!
100-200 kHz-en a hozzávezetések 1-2 centis drótjai nem igazán játszanak zavaró tényezőt. 100-200 megán már igen.
Mivel szinte kizárólag elkókat mérünk, ezek impedanciái szerintem reálisabban mérhetők alacsonyabb frekin. De ki mivel szokta meg. Kinek a pap, kinek a lánya.
A Yaesuk egydrótos progizója hibátlanul helyettesíthető a régi Nokia telefonok "M-bus" rendszerű kábeleivel. Ezek sok helyen már kidobásra várnak, de a teljes MAX232 cucc benne van. A teló felőli csatiban van egy diódával összekötve az RX és a TX szál. Ilyen volt az 5110,6110,6150,7110,6210 telefonhoz.
Ma betojt a gyári VPL1, vagy milyen nevű gyári kábelem és egy ilyen telefonkábellel kiváltva hibátlanul megokosodott egy FTH7010.
Beültetési és alkatrész oldala látható.Erre 8-18V-ig egyen/váltó fesz köthető,diódák és 5V-os stab ic rajta.A 9P soros port felé 2 szál+testpont.A rádió felé általában 1 szál,a "BUS+" (MAX232 IC 10.lába diódával a 9.lábra zárva)Ha igényli a rádió akkor ez a pont 4.7KOhmmal a +5V-ra is.
Nyák készítés: nekem egy kis műanyag dobozban van, egy hanyatfordított nyákon, azaz az alkatrészek a nyákoldalon vannak. A nyákot kézzel rajzoltam, és inkább képzőművészeti alkotás mintsem mérnöki :-)
A pannondx-en ex-HG9AI Lajos kínál készen ilyet: "Programozó interfészpanel MAX232(ADM232) IC-vel,rádió-COM1port közé. (3+2 vezetékkel beköthető) Ár:1500ft"
(Bár már learchiváltak néhány évfolyamot, de ez is KINCS!)
És minő szerencsém van! Dezsavű-vel jön! Sajna a gépem "generáljavítása" némi kínokkal teli! A PDF-k nézegetéséhez ez az Adobe nem akar telepűlni. Az már kiderűlt, hogy egy MSI 3.0-ás kell, de az meg sajna csak az XP szervízpakk2-ben van, az meg csak regisztrált XP-hez mén. (Nem mintha öt évvel ezelött az enyém is az volt, de most a MS illegalnak tanálta.) Most épp valami mást mint az Adobe keresgélek, ami tudja a PDF-et is. (Állítólag létezik.)
A folytatást meg nagyon köszönöm Qqberci olvtársnak!
Idenézz, Öreg Csóka, mit találtam Neked! Vasárnap beszélgettünk róla. Innen 1970-től 1999-ig letölthető a cirillbetűs újság. Az ifjak persze már el se tudják olvasni :-)))
nemrég kaptam egy leharcolt de még üzemképes Yaesu FTH-2010-est minden nélkül. Szerencsére akkum és antennám van hozzá, de sajnos programom nincsen. Szeretném átprogramozni és kellene nekem a bekötési rajza és a programja. Nem, nem fogok vele a DND-hez rohangálni vagy egyéb helyekre, kérem akinek megvan, küldje el nekem, vagy vegye fel velem a kapcsolatot :) nagyon nagyon megköszönöm előre is a segítséget (emailt csak esténként tudok olvasni, mobilt is csak este tudok felvenni 19 óra után)
Kösz' a fotókat...mint irtam közben meglett a mérési lap és a rajz is, sőt HG2RU Jóska barátunk is felajánlott két panelt!
Igazán kösz' a segítséget....és most kérek egy kis pauzét a témában, hogy Szeredából (ott az ominózus radio-gond) tudjanak reagálni a fiuk az eddigiekre.
...a fotók sokat fognak segiteni az azonositasban...es olyan jo minoseguek, hogy maga a rajz is...-kvázi el van küldve :-))
Látom itt BRG "hájtek"-ről cseverésztek. Nagyon szükségem volna a 301-es doksijára. Sajna Gyuri Barátomnak elveszett a forrása. Volna valami doksid róla? 160 megás készülékem van, amit le akarok hozni 2 méterre, és kapna egy szintézert, és ez vón a készülékem, amíg a "home made" százas nem lészen. Örök hálám, ha tudnál segíteni.
Az a vételjelzés kimenet, magyarul, mikor a zajzár nyit, akkor ott közel -24 V van, alapban pedig kevesebb. De ezen a ponton nyitja ki a kezelőegységen levő zajzár kapcsoló a zajzárat, ha oda -24 V-ot kapcsolsz.
Huuu de praktikus kis műszer lehet ez!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Egy skiccet kűldenél az e-mailomra: toth41@freemail.hu Még egy kérdés, egy másik fórumba leírnád-e ezt a megoldást? Várom a leveledet, nagyon felcsigátott! Nagyon köszönöm! Pista
Ezt a hibát okozhatja a kf erősítő hibája is, a kicsit gyenge, füllel még nem érzékelhető zaj miatt. Megvan a komplett leírás a méréshez, a lényeg, hogy a 10,7-et a sokszorozó panelen kell beadni a szűrő előtti átkötést megbontva. Az üresen álló kf-mérőponton 0-t kell látni ha pontos a bemenő freki, érdemes kipróbálni, eltekerni, akkor látni kell + - ba egy kis kitérést 100 mV-os nagyságrendben. A hangolás menete pedig nem okozhat gondot, persze ettől még lehet zajzárpanel hiba is, csak azért szóltam, nehogy belegeld.
FM 10-164 (titán, bizonyos szerveknél Veszprém-B néven) zajzár panel rajz kell akkor?
...igen.
Csak a rajz kell. A hibás panel amúgy 800 km-re van tőlem, Csíkszeredában. A baja, hogy torzítva adja ki a HF jelet a moduláló rész felé. Van ezen a panelen hat db. csatlakozó. 5 csati funkciója (HFbe, HFki, 24Vbe, 14Vki, test...ami ugye+) világos...de nem tudjuk, hogy mi a teendő a 6. csatival (ami egy 3,9V zenerre fut ra a panelon)
Ezert kene a rajza...de meg jobb volna, ha a szervizlapja (meresi beallitas) is megvolna.
De még lehet az FM-201 rádióban is, FM 10-164 zajzár panel van abban is. De látatlanban megmondom mi a baja, ha azt csinálja, hogy nyitva van a zajzár, nem tudod a potival sem már zárt állapotba hozni.
Ha nem áramkörben mérsz, akkor jó a 400 Hz vagy 4 kHz, de ha kiforrasztás nélkül mérsz, akkor a 100 kHz biztosítja, hogy (a hozzávezetések induktivitása miatt) ne mérd bele a környezõ alkatrészeket.
OK...OK...koszi' a jelentkezest, meg a felajanlast!
Titan panelrol van szo...a 302es sorozat mar ujabb, koszi' nem azt keressuk.
A rajzrol amugy beazonosithato, mert ha szerepel rajta A95-492...-akkor bingo...az kell.
Papirosan Pf. 252. H-8201 Veszprem, elektronikusan pedig a hivojelem, freemail, qsl.net, yahoo, fw.hu cimek valamelyikere varom...-ha tud valaki segiteni.
____________________TNX es 73! Gyuri ___________________
Ha jól emlékszem, ez a panel az FM-301,302, 303 rádiókban van, a számát így soha nem jegyeztem meg. A leírás alapján ez lehet, mert ezt a három egységet ez foglalja magában. Hova küldjem a rajzot? De ha kell adok egy ilyen vadiúj panelt is ajándékba. De továbbmegyek, ha kell adok egy komplett FM-301 rádiót is.
Amit meg édesapám csinált nekem és több kollégámnak, az 400 Hz-en és 4 kHz-en megy. Átkapcsolható, ha 50 uF felett mérek, akkor az alacsonyabb, ha kisebb a kapac, akkor a magasabb frekivel.
A lényege, hogy egy 555 IC gyárt négyszögjelet. A leosztott jele egy egytranzisztoros erősítőre kerül. Annek kollektorán egy diódás szintmérő van, egy kis indikátorműszerrel. A mérendő kapac az emittert hidegíti, így a tranyó erősítése döntően a kondi dinamikus ellenállásától függ, így a mért szint is. Több példányban, rendszeres pénzkereső használatban müxik sok éve. Annyira "kritikus", hogy még az új kondik között is lehet minőségi különbségeket látni.
Saját agyalás. Csak ötletként ismertettem. Egy kis magnóműszerrel és egy 9 V-os elemmel mérőfejszerűen kicsi. Természetesen beépített állapotban is lehet vele mérni a kondikat.
Én sem tudok okosabbat mondani, mint XANTI, azzal a kiegészítéssel, hogy minden ilyen ketyere, amit láttam, 100 kHz környékén mér, aminek azért lehet valami oka.
Nyugi, nem akarom én bántani Sch-t, csak froclizom egy kicsit. Egyébként nagyon hasonló területen voltunk sokáig, úgyhogy nem kell rögtön "irodázni"... :-)))
Szerintem úgy tudod ellenőrizni, hogy egy jónak vélt kondival sorbakötsz 20-30 Ohm-ot és így méred meg. Ha akkor is jónak mutatja, akkor hibás a mérőke.
Talán nem 150 kHz-en kellene mérni, max 3-5 kHz-en. Szerintem.
De próbálj SMD kondit mérni, a kis talpas aluházas fajtából. Kézi rádiókban, kamerákban van lapátszám. Ha elmúlt 8-10 éves a kütyü, na ott lesz rossz biztosan.
Zárlatra elötte Ohm-mérővel le kell tesztelni, mert valóban becsapós az ilyen egyszerű mérés.
Nem 'még' hanem 'már'. Szia Qqberci ! Lehet hogy Te addig nem vagy hajlandó dolgozni a munkahelyeden amíg a reggelidet és kávédat el nem fogyasztottad, de más nem biztos hogy így van ezzel... schlumberger védelmében szólok, de soxor én is csak estefelé tudok először enni valamit aznap, miután a munkámat elvégeztem, ezért nevezhető az 'reggelinek'... Talán ne magadról vegyél példát.. :-) Egy irodában persze az a divat, de ha máshol dolgoznál...
A 74HC14-el működő ESR- mérőt építettem meg, de nem bírom használni. Olyan problémám van, hogy nem tudok vele mérni, ugyanis lemértem kb. 50 db. régi Junoszt tv és Sokol rádió és más kondikat, de mindegyiknél egyformán mutat. Nehéz elképzelni, hogy minden kondi jó, próbáltam IBM-tápban is mérni, de ott is jót mutatott, pedig olyan kondi is volt ami már fel van púposodva. Mi van ha zárlatos a kondi, mert rövidrezárt mérőzsinornál is ugyanannyit mutat. Ezek szerint azt is jónak mutatja? Oszcilloszkóppal megnéztem a jelalakot és rendesen megvan a 150 kHz-es négyszögjel. Én úgy állítottam be, hogy a mérőzsinórt rövidre zártam és a műszert teljes kitérésre állítottam. Van-e valami ötlet, hogy mi lehet a baj, mit csináltam rosszúl? Köszönöm előre is a segítségedet! Minden jót! Pista
Bocs, de ez éppen az alsó keverés, amit te írsz. Ha a lokáloszcillátor frekvenciája kisebb, mint a vett frekvencia, és a KF-et "hozzáadod," akkor beszélünk alső keverésről. A kristályt eredetileg kereső kollega felső keverést írt, azért ezt a frekvenciát számoltam.
Ha ha! Nem kell annyit locsogni azon az IP telefonon. "Röviden, lényegretörően, tömören kell fogalmazni. És ne telefonáljon sokat, ezzel is javítva a távközlés minőségét." (idézet egy műszaki igazgató utasításból a 60-as évekből) Bárhova megyek a területen, déltől egyig megáll az élet, mert a szerelők "ábédeznek".
Igen... A céges gépemen van meg, majd bent előkotrom, remélem lesz rá időm. Tegnap nem volt, este hatkor reggeliztem :-))) Igaz, előtte egy hétig szabin voltam.
Eladó vagy elcserélendő2 db ML vevőkészülék; VU21-M20-100Mc/s-ig, VU32-MA100-500Mc/s-ig. Mindkét készülékhez tápegység és elektronikus rádióskála tartozik. Csere esetén keresek egy ML gyártmányú REV-251 vagy REV 259-es vevőkészüléket, üzemképes, jó állapotban. Érdeklődni a 06-20-4974-772-es telefonszámon lehet.
Kristályügyileg Schlumberger Kőrtárs már említett valami ....forrást. Tegnap is szót ejtettünk a kristály dolgában, -lévén Tibi örömömre meglátogatott- mert még ma is keresek én is a szintézerembe "kavicsot". Mielőtt összeomlott a gépem megvolt az elérhetőség kristályügyileg, de Tibi prolongálja majd a forrást. Ugyan nem hazai, de a dolog segedelemmel áthidalható.
Úgyhogy kis türelem, biztos olvas bennünket Tibor, és reflektál.
Itt van az asztalomon két darab 54,375 MHz-es eredeti cseh kvarc bontatlan zacskóban. Nem fogsz sehol kapni ilyen frekist, mert amikor a kvarcgyártás megszűnt, akkor a nevezett csatorna (17) még nem is volt, csak 1-12 ig. Nekem is úgy maradt meg, többet rendeltünk, így olcsóbb volt. egyébként 2004.08 havi gyártás, már akkoriban is több, mint háromezer forintvolt darabja+posta. Csak segítségképpen írom, hogy most 5000 alatt nem adnak a csehek kvarcot, a szállítás legalább két-három hónap. Mit kínálsz érte?
Ha jól számoltam, ez a frekvencia nem amatőrsávi. A varikapos megoldás nem működik, annak a frekvenciapontossága, ha hőkompenzáltra meg tudod építeni, akkor is két nagyságrenddel elmarad a kristály mögött.
Rendelni majdnem reménytelen, Csehországból lehetne, kb. 3-4 hónap átfutással, és iszonyat drágán, 2-3 ezer Ft/db. Annyit nem ér az egész rádió. Inkább keresgélj amatőrök között, börzéken. Jó eséllyel be tudod gyűjteni a rendeléshez képest tized áron a kristályokat. Milyen csatornára kellene, és milyen keverésű?
En most 706MKII-t hasznalok, s ennek jovore tiz eve lesz (nekem piszokul bevalt) de tiz ev az tiz ev...-ki kene' cserelnem egy IC7000-re....ezert az erdeklodesem.
Viszonylag konnyen megszoktam a menuvezerelt reszet es a tobbfunkcios gombjait. A ket radio menuje is nagyban hasonlit...-azert valasztanam ezt a tipust.
Igazabol az erdekelne, hogy a 2*IF-DSP es PBT segit-e vetel oldalon csokkenteni a lakokornyezet zajat?!
Olyan 1200-1500 euro egy IC-7000 ara.
Tovabbra is varom, jelentkezzen aki hasznalt mar IC-7000et!
Az NHH honlapján előzőleg rákerestem, akkor jól értelmeztem a dolgokat.
Még egy kérdés: Kizárólag CEPT PR27 matricás adóvevőt használhatok (legálisan), régebbi CEPTes CBket nem, akkor sem ha az előzőleg leírt paraméterekkel rendelkezik?
Érdemes egy ilyen CB rádióba befektetni? Csak hobbi szinten érdekel a rádiózás, nem használom munkám során, autóban stb., érdemesebb inkább rádióamatőr vizsgát tenni és egy nagyobb teljesítményű rádióval próbálkozni?
Érdekelne, hogy legálisan ( rádióamatőr vizsga és más engedély nélkül) használható CB rádió, 4 W kimenő teljesítménnyel, FM adásmódban, 26 960-27 410 kHzes frekin?
- en amiota mbejelentettek filoztam a keszuleken, megneztem eloben, hasznaltam kicsiket, vegul nem vettem meg, kicsit csalodas szamomra. :( - iden Friedrichsafen-ben vettem egy Kenwood TS480SAT -ot, nem bantam meg, es kozel mindenben odaver a 7000-nek. - http://forum.hasix.org/smf/index.php itt volt szo a cuccosrol..
Sziasztok. Kérlek segítsetek! 5perces oszcillószkópos vizsgálat kellene egy kis készülékről. Ha van valakinek Budapesten, vagy Budapest vonzáskörzetében ilyen mérőeszköze, megköszönném a segítséget.
Sziasztok Tisztelt rádóamatőrök!
Tanácsot szeretnék kérni! Vettem a vaterán egy Viking tipusú VHF sávban,153.0065 Mhz en üzemelő adóvevőt.Az alaposcilátor krisály vezérlésű.Szeretném folyamatos hangolásura alakitani 144-145Mhz ig úgy,hogy a kristály vagy az oscilátor helyére egy általam épitett áramkört illesztenék.Az adórész nem érdekes..Nem szeretném használni.Tudna nekem segiteni valaki,hogy milyen kapcsolást kell épitenem ennek a megvalósitásához?
Üdv:Petya!
A "technika ördöge" kib...... velem! Elszállot kedvenc ötéves PC-m. Most Életem Párja gépe vagyon. "Csökkentett üzemmódban". Kérek minden Barátot, dobjon egy mailt, hogy legalább a levelezési címjegyzéket tudjam "rekonstruálni". (Szerencsére a mailt fejből.....) :-((( Köszönettel: Öreg Csóka
Régóta nem foglakoztam amatőrködéssel, de már hiányzott, és vettem egy VX-6-ot. ........Remélem nem volt nagyon rossz választás. Kezdetnek elég lesz egyenlőre...tán
Kicsit kiestem a gyakorlatból, kéne egy kis segítség.
Próbálkozom átjátszók elindításával, de valamiért nem megy.
Keresek egy sorstársat, aki Miskolc környékéről jön kocsival a szarvasi találkozóra. Kérlek benneteket, hogy ha tudtok ilyen személyt, szóljatok. Köszönettel! Pista Tel:06-30-591-9251
Pontosan olyan műszaki paraméterekkel rendelkező adóvevő alkalmas a feladatra, amelyet a kérelmedre kiadott kísérleti frekvencia kijelölési határozat műszaki mellékletében az NHH Hivatala meghatározott. :P
Evvel azt akarom mondani, hogy ne építs! Illegális.
Kozben egy kis On -Topic tema . Velemenyeteket szeretnem kerni, milyen radio ado-vevot lehetne hasznalni nehany byte kuldes-fogadasra 50-100 meter tavolsagra, es milyen frekvencian?Cel az is, hogy epuletben mukodjon. Epites erdekel, nem vasarlas.
Az lesz a dolog vége, hogy összerakom én is a DC-DC konverter részt és kimérem. Az az érzésem, hogy az impuézus kitöltési tényezõnek állandónak kellene maradnia, viszotn a frekvenciának kellene sokkal jobban változnia a terhelés függvényében. Azt kéne látni, hogy a CVolt (5) lábon mi történik.
Ja, még némi picinység: Emlegettem, hogy annó súlytólég, és robbanásbiztos villamos berendezések javítását felügyeltem. Úgymon átment a kezem alatt néhány ezer villanymotor is. Soha nem találkoztam azzal a precíz tervezéssel, hogy egy adott tipus kétpólusú változatában -a fordulatszám okán- pölö más csapágy lett vón beépítve, mint az adott tipus hatpólusú, vagy akár nyolcpólusú változatába. Még a legtöbb esetben is ugyanazzal a geometriai méretekkel rendelkezett a ház, és a ventillátora is. (Persze belül a vasmag mérete természetesen más, és más volt.) Ennyire, gondolom nekem sem kell precíznek legyek. Öreg Csóka
Szia Barátom! Köszönöm bölcs, meggondolandó intelmeid! Kezd kialakúlni -a tanácsidra is- a megoldás. Vegyesen lészen mechanikus, és elektronikus is. A hűtése a motornak meg alacsony fordulaton kényszerhűtés lészen. Öreg Csóka
Nem is a létezéssel van a baj, hanem a motor viselkedésével. Az egyik probléma, amit rögtön a honlap is ír:
Ha a motor folyamatosan alacsony fordulatszamon üzemel, akkor arra szereljünk kényszerléghűtést, mert a tengenyre szerelt ventilátor nem tud elég levegőt szállítani alacsony fordulatszámon.
A másik, amit a miskolci tanulmány csak megemlít, a motor vasveszteségének növekedése. Ugyanakkor nem esik szó sehol arról, hogy például mechanikusan hogy viseli el egy motor a tervezési fordulatszám dupláját, nyilván ezek a kérdések egy másik tanulmányban lennének, ami a motorokkal foglalkozik és nem a hajtásvezérléssel.
Szóval meg lehet csinálni, csak nagy kérdés, hogy szabad-e.
És ennél a gépnél hidraulikus fejmozgatás volt, mikor selejtezték, el is hoztam emlékbe egy komplett hidraulikarendszert: olajszivattytú, vezérlõblokk, munkahengerek, fejcsomag tíz fejjel...
Az, hogy terhelésre kicsit megnõ a frekvencia, az rendben van, csak szerintem jobban kellene. Én - úgy, hogy az 1. sugár továbbra is a drain-en van és onnan megy a szinkron is - a másik sugárral rámérnék egyszer a CVolt (5. láb)-ra, meg a tápfeszre is (Vcc, 8-as láb), mert lehet, hogy a 12 V-ot nagyon megrántja nyitáskor a FET.
Igen, láttam, ki is nyomtattam a vonatkozó részét, és átadtam illetékesnek. Sajna, Debrecent elkerültük oda-vissza, odafelé Csegére mentünk be, visszafelé direktben...
Az EVIG gépnek kis fordulaton néhány perc alatt meg lehetett olvasztani a kefehídját, ha meg tovább hajtottad, akkor kiolvadtak a forrasztások a kommutátoron...
Aranybarát! Köszönöm, de van némi választékom iljen háromfázisú motorokból. Az 550W-osat konkrete említettem, mert még tarcsim is akad belőle. Ja és talpas. (Békebeli EVIG, VZ-80/4-es.) Öreg Csóka (Ui: Valszeg megesztergáltatom a 3 döbö négylépcsős ékszíjtárcsát. Már csak a feszítő megoldáson törpölök.)
A Ratkovszky-féle frekvenciaváltós rendszerben 16 2/3 Hz és 83 1/3 Hz között változtatták a motorok frekvenciáját, és ahhoz, hogy az áramfelvételt stabilizálni tudják, a fázisfeszültséget 550 és 900 V között kellett változtatni, valamint a motornak kényszerhûtést kellett csinálni. Egy indukciós motoros ventillátort le lehet szabályozni a maga 30-40 Wattjával nagyjából bûntetlenül, de ha teljesítmény kell, akkor mások a játékszabályok.
Tudok adni neked 0,8 kW-os három fázisú, 2850-es fordulatszámú peremes motort, szerintem jobban jársz, ha szíjtárcsát csinálsz. Nem jó az, ha megcsinálsz valamit aztán csak a bosszúság van vele...
Üdv Barátom! Hát, azt hittem, hogy az egyébbként "borsos áron" kapható kütyüket én is össze tudnám forrasztani. Mechanikusan nincs gondom, lészen akkor egy háromdarabos lépcsős ékszíjtárcsákból megesztergált hajtómű. Három döbö, négylépcsős ékszíjtárcsa szükségeltetik, és ezzel lépésenként elérem az 50-2500 f/perc tartományt. VAGY! Ha netán egy KOLLEKTOROS egyfázisu motorhoz (Einhel fúrókalapács 600W körüli teljesítmény) készítek egy thirisztoros oljan szabályozót, mint annó EVIG fúrógépemhez, talán mégsem kell esztergáltatnom. Ennek érdekessége az volt, hogy a szabályzónak volt egy izzólámpa-fotodióda áramkőr része, ami a fordulatszámot egy visszacsatoló ágban igyekezett a terhelés függvényében stabilan, a kívánt (beállított) értéken (fordulatszámon) tartani. Talán ez lenne megoldás? Öreg Csóka
Hercegem, inkább keress egy jó esztergályost... A 2500-as fordulathoz durván 87 Hz-vel kellene etetni a motort, ahol a vasvesztesége õrült nagy lenne, merthogy nem erre tervezték, a nyomatéka pedig egészen kicsi, merthogy alig tudna áramot felvenni a nagy XL miatt. Alacsony fordulatszámnál szintén gondok lennének, megnõne az áramfelvétele, meg a szlipje is mert az is függvénye az állórész reaktanciájának, így aztán terhelésre észrevehetõen csökkenne a fordulatszám... Frekvenciaszabályozáshoz olyan motor kell, amit arra csináltak...
Hercegem, inkádd keress egy jó esztergályost... A 2500-as fordulathoz durván 87 Hz-vel kellene etetni a motort, ahol a vasvesztesége õrült nagy lenne, merthogy nem erre tervezték, a nyomatéka pedig egészen kicsi, merthogy alig tudna áramot felvenni a nagy XC miatt. Alacsony fordulatszámnál szintén gondok lennének, megnõne az áramfelvétele, meg a szlipje is mert az is függvénye az állórész reaktanciájának, így aztán terhelésre észrevehetõen csökkenne a fordulatszám... Frekvenciaszabályozáshoz olyan motor kell, amit arra csináltak...
Üdv Barátim! Egyébb okokból vásároltam egy régi, békebeli, masszív asztali (műszerész)esztergát. Generálozásán kezdek túljutni. Mivel a gépecske hosszan pihent egy padláson, muszály volt alkatrészeire szedjem. Az idő során sajna leszerelték róla a hajtását. Mármint a villanymotort, a hajtóművel. A villanymotort könnyen tudom pótólni egy heleske 550W-os háromfázisu motorkával. A hajtómű helyett azonban nem soklépcsős ékszíjtárcsát gondoltam, hanem egy valami frekvenciaváltós megoldást. Keresgélek, de sajna csak késztermékes kütyüket találok, oljat amit megépíthetnék sajna nem. Van valaki látókörében olyan kapcsolás elérhetősége, ami után lehet építeni? A megfelelőség egy olyan áramkőr lenne, ahol ez az 550W tartósan terhelhet, és a freki változtatással a motor eredeti 1440n/p értékét a lehető legalacsonyabb szükségestől (50n/p) a max. kívánt 2500n/p-ig tudom változtatni, és természetes háromfázisú. Köszönettel: Öreg Csóka
Sőt, mindennak a fordítottjára is!!! :-))) Bevallom, volt is egy kis lelkifurdalásom, hogy úgy vittem el a ketyerét, hogy be se kapcsoltam, ki se próbáltam. A bekapcsolót azért megtaláltuk rajta, de potikhoz nem nyúltam! Isten bizony! Biztos a kutya volt!
Néhány évre visszamenőleg valamikor volt a RT-ben egy sorozat a Maros-D amatőrsávra alakításáról. Ott részletesen benne voltak a kapcsolási rajzok. Rendőrségi hírtechnikus koromban jó néhányat javítottam, de álmomban se jöjjön elő többet!
Minket most nem a feszültségek abszolut értéke érdekel, hanem a jelalakok közti összefüggés, méghozzá úgy, hogy a szinkront az a jel adja, ami valamilyen szempont szerint hibás ( ez van az 1. sugáron), ehhez keressük a hiba okát.
Ha a Cal potméter forgatására változik a kép helyzete, akkor nincs kiegyenlítve a függôleges erôsítô (Sch biztos össze-vissza tekergetett mindent unalmában...), de ez ne zavarjon, attól még a mérés jó lesz, majd megtanuljuk, hogy kell a DC kiegyenlítést beállítani (nem kell hozzá szétszedni a mûszert...)
Az 1. sugáron 5 V/cm-t állíts be, tizes osztóval, aztán ha még úgy is nagy, akkor a Cal potmétert balra forgatva összébb lehet nyomni, a 2. sugáron meg szintén jó az 5 V/cm, osztás nélkül, és ott is lehet összébb nyomni kalibrálatlanban.
Koszonom, intezkedek.. De hogy nekem nem fordult meg a fejemben a ket jel osszahasonlitasa..:-) Nem akarok beleokoskodni, de az egyik 180V, a masik 12V jel, nem biztos hogy egyutt meg tudom merni a kettot ..
Ha mégsem tudna senki kapcsolási rajzot adni a Maros D-hez, elég egy a belsejéről készült fénykép. Visszább láttam, hogy valakinek vagy egy ilyen rádió használatban. Megköszönném, ha elküldené a fényképet a belsejéről.
A függôleges rendszernél az 1. sugárra a FET drainje, a 2. sugárra a gate.
Beállítások:
Mindkét sugárnál csatolás: DC Mode: Chop Int Trig: CH1
A képet ugyanúgy állítsd meg, (szinkronizálásnál csak az 1. sugárra figyelj!) mint korábban, a két sugár képét a Position potméterekkel szépen különítsd el, hozd egymás alá (de NE a vízszintes pozició potival!!!). Lehet, hogy az érzékenységet csökkenteni kell, hogy jól elférjenek.
A "Chopped" mód miatt lehet, hogy kicsit "hangyás" lesz a kép. de az "Alternate" mód pillanatnyilag jobban zavarna, ott még nem tartunk :-))) (majd még meg kell néznünk, milyen frekvencián jár az elektronkapcsoló choppere, de ez még ráér...)
És akkor most jöhetnek a képek a terheletlen és a terhelt állapotról :-)
jók a képek, kezdem is érzékelni a problémát, csak most nem a saját gépemnél vagyok. Mindjárt megkeresem a szkóp képét és akkor mondom, hogy mit mérjél milyen beállítással, áttérünk a kétsugaras üzemmódra :-)))
- amikor felveszed a kepet, akkor megjelenik egy [beszur] link alatta a istaban, erre kattintva beszurja a hozzaszolasba, majd ezutan fog megjelenni :)
A Gate negyszog abrat nixiek nelkul elfelejtettem lefotozni, de: H szint=10uS L szint=15uS
A negyszog freki Gaten 30uS koruli nixikkel,anelkul 25uS. A nagyfesz tuskek nixiekkel 60uS korul keletkeznek, nixiek nelkul pedig 75uS korul. Mindket esetben periodusidonek megfeleloen latszik, hogy keletkezik feszultseg 30V korul, 30uS negyszognel minden 2. , 25uS negyszognel pedig minden 3. periodus utan 100V folotti. Mostmar ertem hogy csovek nelkul miert hallok hallashataran levo frekit.
Mostmar az elozo kerdesem ugy modosul, hogy: -FET homerseklet valtozastol megy el a Gate freki? -miert nem keletkezik minden Gate-lefuto elnel nagyfesz tuske?
Szia, Holnap nem nagyon leszek gépközelben, majd kedden megnézzük az eredményt. Mindenesetre én megnézném a jelek burkológörbéjét úgy, hogy legalább 40-50 periódus legyen a képen (húsz-huszonötször lassabb vízszintes eltérítés).
Ha megnézed a terheletlen állapothoz tartozó képet, akkor látszik, hogy dupla rajzolat van, ami azt jelenti, hoyg az eltérítési frekencia és a táp frekvenciájának az arány nem jó, fantomképet kapsz. Az idõalap trigger- beállítások:
Mode: Normal (ekkor nagy valószínûséggel le fog állni az eltérítés, az Auto módot csak akkor szoktuk használni, ha épp keressük a jelet); Source:Int ; Level: középállásban, benyomva; SWP Var: jobbra, végállásban.
Ezután a Level potméter jobbra forgatásával stabil álló képet kell keresni. Ha most is van "fantomkép" mögötte, akkor SWP Var potméter lassú balra forgatásával "ki kell tisztázni" a képet. Ha ez megvan (sehol nincs dupla rajzolat), akkor ezt a képet küldd el vagy tedd fel a kapcsolással együtt.
Akkor nem nezted meg a belinkelt kepeket... Igaz a teljesseg kedveert meg egy kep kellene az 555 kimeneterol,hogy lasd 33KHz koruli jel van az 555-on. Terheles nelkuli tap/FET/Drainjen lathato hogy ~33KHz minden lefuto elenel van nagyfesz tuske .Ez sztem a normalis..Az a nem normalis mikor terheles alatt csak minden masodik lefuto elnel keletkezik nagyfesz tuske.
Vegulis mukodik, ez az egesz csak kivancsisag. Udv,gtk.
Mit nem értesz? Nézd meg a rajzot.Amig nincs terhelés a körön addig a tárolótekercs visszarugdal a fetre,ez nem gond, mert a beépitett védődióda, meg a kimeneti RC tag lenyalja a fetről a tüskéket.Amikor megkapja terhelést,(A nixie csöveket),akkor áll be stabilra a táp frekije.(meg a kimenőfesz) Ha van szkópod, akaszd rá a kimenetre aztán nézd meg. Ha szerinted nem indokolt a soros védőellenállás, akkor ne tegyél.
Igen, arrol van szo. Ertem en azt, amit irsz, csak eppen nem indokolt:-)A soros 100ohm max az 555-ot vedi, .. Na meg mitol termeszetes az, hogy csak minden masodik lefuto elnel van csak negyfesz tuske terheles alatt?
A hobbielektronikás kapcsolásról van szó? Mint előttem is irták a fet gate -jét illene testre kötni mondjuk egy 10k-val,meg az 555 ne közvetlenül,hanem lehetőleg egy soros 100 ohm-os ellenálláson keresztül rugdalja a fetet. A jelalak természetes hogy változik terhelésre.
A szekunder oldalon a kondikat nézd meg, néha lehet látni hogy ki van nyilva a tetejük. Ha megér neked annyit, pár száz forintból feljavitható. Összes kondit cserélni....
Bocsi az offert, de errol muszaly a velemenyeteket kernem. Vegre lehetosegem nyilt szkoppal megnezni a NIXIE csoves oram DC-DC konverteret fogyasztas alatt es -nelkul. Erdekes dologra lettem figyelmes. Fogyasztas alatt (mikor a nixie csovek rajta vannak a dc dc konverteren; -multiplexelve-) csak minden masodik lefuto elnel -mikor az 555 negyszogjele elengedi a MOSFET Drainjet- keletkezik 160V koruli feszultseg, mig fogyasztas nelkul minden lefutol elnel keletkezik 180V feszultseg.
Mi lehet ennek az oka? Kepeket remelem tudom mellekelni..
Bizony nem tudom,a mérőpontokon kapacitásméréskor 200mS-os négyszögjelet mérek.
A többit egy szoftver csinálja-nem tudni hogyan.
Az elkók hibakereséséhez őszintén tudom ajánlani a Kontakt Chemie "KALTE 75" fagyasztóspray-t. Ha valamelyik kondi gyanús,azt lehűtve a hibajelenség fölerősödik.
Én TV-javítósprének hívom,leegyszerűsíti a hibakeresést-de tényleg!
Elnézést, hogy ismét zavarlak! Az unokám hozott a barátnőjétől egy ATX-es tápot. Megy alapban a táp,a ventillátort és egy 12V/20W-os égőt is működtet, de ha egy vinyót rádugok, azzal már nem bír elindúlni. Szerintem kondi baja lehet. Ilyenkór mit nézzek meg? Előre is köszi a segítséget!
Köszi a segítséget! Probálkoztam én is olyan méréssel, hogy 50Hz-es váltófeszre kötöttem a kondit, ampermérőn kersztúl, de nem jártam sikerrel. A 10 mikrós is annyit mutatott mint az 50 mikrós. Többet is kipróbáltam, de nem jött össze. Pedig a kondi belső ellenállása a frekvenciától és a kapacitástól függ. Vagy kihagytam valamit??? Az az igaszság, hogy nincs kedvem 10-15 kondit kiforrasztani és újjat berakni, mert lehet, hogy más hiba van, akkór hiába kinlódtam. Mi a neve annak a műszernek, amit ajánlottál? Minden jót! Pista
Az egyik barátom mondta, hogy lehet ilyen műszert kapni, amivel kiforrasztás nélkűl meglehet állapítani, hogy jó-e az a kondi, csak nagyon drága. Ez lenne az ESR-mérő? Szerinted ez most milyen árú lehet? Köszönettel! Pista
Köszönöm a segítséget! Az a helyzet, hogy van a családban elég sok gép és annak a tápjait és a monitorait javítgatom, de csak a táp részével foglalkozok. Nem akarok, ill. nem tudok nagy beruházást csinálni, mert az anyagiak nem engedik. Milyen elven müködik az általad említett műszer?
Nem a kapacitása csökken először, hanem a soros belső veszteségi ellenállás nő meg. Kapacmérővel jó. Pár ezer forintért árul a Sini és a HQVideo is erre spéci kéziműszert. Vagy ha nem rendszeres az evvel való foglalatoskodás, marad a csere gondolkodás, mérés nélkül. Ma már alapvető hiba ez nem csak kapcsolós tápoknál. Mindenütt, ahol elkók vannak.
ESR mérő néven is fut,nem teljesen megfelelő elnevezéssel.. Sok monitort, meg kapcsolóüzemű tápot javitok,de nem szoktam méregetni,kiszórom az összes kondit a tápból.Annyira nincs aranyára még a 105 fokos kondiknak sem...
Multiméterrel hiába méred, mert egyenfesszel méri a kondikat,és fals méréseket kapsz.
Hallottam, hogy létezik olyan berendezés, amivel az elkókat meglehet nézni, hogy megfelelő-e a kapacitása, annélkűl, hogy kiforrasztanánk az áramkőrből Kapcsolóüzemű tápegységben szeretném megnézni, hogy melyik kondinak csökkent le a kapacitása. Két monitorom ment tönkre és jó volna egyszerűen bemérni. Tudtok ilyen berendezésről? Köszönettel várom a segítséget. Minden jót! Pista
Köszönöm Neked is, hogy foglalkoztatok a problémámmal. A korábbi válaszok között többen javasolták az F.BS típust. Átnézetem a ragasztós dobozomat és találtam egy tubussal és kiválóan megfelelt. Nem is gondoltam volna, azt hittem, hogy valami bonyolult keverékkel lehet csak üveget műanyaghoz ragasztani.
Szia! Nehéz ügy ez, mert viszonylag új dolog, ráadásul tartozék - amiknek mindig mostohább a sorsa mint egy nevezetesebb rádiónak. Egy 50 éves cucc reménytelibb lenne. Vadászok még 150Hz-es CTCSS adapter rajzára is (meg adapterre is!), amit az R107, R123-hoz fejlesztettek ki NATO kompatibilitás céljára - talán még rendszerben is vannak. De most felfüggesztem a keresést és elröppenek lábat áztatni az Atlanti óceánban (... csak, hogy sajnálj!)
Szevasz kollega. Jó a pillanatragastó nem marja, dea sima szilikon ragasztó is megfelel. Üveges mellett dolgoztam ismerösők.. István . HG3FRPISTA@CITROMAI.HU
Szia Ernő! Látom sajna a tippemmel nem sokra mentél. :-( Sajnálom. Vígaszul talán itt sikeredik partnert találni a problémádra. (Véletlenűl találtam, netán ...)
Helló lafal! Én az F.BS(igy ahogy leirtam) ecetszagú ragasztót szoktam használni üveg ragasztásra. Esetleg a Pattex,még szóba jöhet,de az előbbi a "tuti" Skálaüveghez ideális,mert rugalmas,és stabil.Egy kis csepp a négy sarkára, és OK!
Egy régi kis mutatós műszer bakelit keretéből kiesett az üveglap. Van-e tippetek, hogy mivel tudom visszaragasztani? A pillanatragasztókat üvegre nem ajánlják.
A mérő elem nyilvánvalóan egy nyomásmérő bélyeg. A mintavétel frekvenciáját kell kellően nagyra venni. Aztán ezt esetleg ha kell lehet lassabban is áttölteni a PC-be.
A nyomásmérő bélyeg fellelésére mondtam a mérlegből kitermelhető szenzort. Ennek hátránya, hogy semmi dokumentáció nincs, mindent kísérletileg kell kijátszani.
De töredékébe kerül, mint egy profi adószenzor, amihez viszont minden diagram, karakterisztika megvan. Vele a hozzá tervezett előerősítő chip.
A mérlegből kitermelthez komoly analóg erősítőt kell konstruálni, ami majd az A/D-t eteti.
Ideális esetben ez egy műv.erősítő és egy PIC v. hasonló mikrovezérlő.
Gyári mérleg semmilyen formában sem jó, mert nagyon lassú. A kis fogyasztás miatt lassú feldolgozás van. Másodpercenként 2-3 mérés maximum, 3-4 mp után áll be végleg.
Csak mint alapanyagra tettem javaslatot.
Kis finommechanikázással meg lehetne oldani kapacitív elmozdulás méréssel is. Ilyen pl. a vérnyomásmérők szenzorja. A levegő egy kondenzátornak kialakított membránt nyom, amit kapacitásmérés elvén értékelnek ki. Ha egy kondenzátor rugalmas fegyverzetét nyomja a raketta tólóereje, annak frekiváltoztató hatása jól mérhető egyszerű eszközökkel.
Az előállt változó frekijű jel egy PC hangbemenetére kerülve rögzíthető, utólag visszajátszható, kielemezhető.
Csak mindezt valakinek meg kell építeni. Pár tíz órát el lehet vele egerészni.
Igen erre mi is gondoltunk,de hogy ne legyünk maradiak,és számitogépre lehessen vinni az adatokat ahoz kell egy elektronika.
És ugye ott van az hogy a hajtomü 0,33/s-2-3/s ég,nem hiszem hogy van olyan bátor ember aki odaállna egy hajtomü mellé és nézné hogy meddig lendül ki a mérleg,0,33 égési idö alatt le se tudod olvasni az értéket,mert lehet hogy lassan reagál a mérleg,azon kivül 170-200 bar nyomás van a hajtomüben ha az robban neked annyi, arrol nem beszélve hogy megsüketülsz a hangjátol.Persze oda lehet rakni nagy sebességü kamerát hogy leolvasd ,de a kinek van arra pémze,a mérleg kap egy nagy nyomást 0,33 s alatt és utána kileng.
Jómagam egy elektronikával (gyengeáram) megmérgezett mechanikus vagyok. Annó valamikor (sújtólég és robbanásbiztos) villamos berendezések javításának gépészeti dolgait felügyeltem. (MSZ 4814) Szükséges volt, hogy az újratekercselt villanymotorok próbatermi mérései során a villanymotor tengelynyomatékát mérni lehessen. (És ezt műbizonylaton rögzíteni kellet.) Ezt a villamos kollégák természetesen villamos méréssel gondolták megvalósítani, úgy, hogy a villanymotor tengelyét fékpadon fogták volna meg. Így vagyon ez írva a tankönyvekben is. Ment ez a módszer pát tíz KW teljesítményig. Aztán úgy 30 KW felett a fékpad kicsiny volt. A probleme fokozódott a 100, és a feletti teljesítménynél. Szo-szo.... Aztán megoldottam a dolgot egy a villanymotor tengelyére felszerelhető 1 MÉTER hosszusági karral, aminek a szabad vége egy mérlegre (mázsa) támaszkodott, oszt lehetett mérni. Nomármost: Néked a dolog mérésére GYAKORLATILAG van szükséged. Minek akkor elektronizálni a problémamegoldást? Támaszd meg a rakettádat, azt egy mérleggel mérd mit nyom. Gyakorlatban: Fogd meg egy mérlegen a kütyüdet, úgy hogy begyújtás után az ellenhatás a mérleget nayomja, oszt nézd a mérleg mutatóját. Ez direkt mérés, de nem téveszt! Ajánlom figyelemedbe! Üdv: Öreg Csóka
Volt aki készitett olaj nyomás mérövel mechanikusat fék munka hengerböl,ott eléggé ugrált a mérömüszer ,a mérés közben ,pedig az olaj az igen csak csillapitja a rezgéseket.Valami jel stabilizátorra gondoltam elektronikusan.
A szenzornak utánajárok, első ránézésre nem ismerős. A többit sikerült eltalálnom :-) A DB9 az bizony a csatlakozó. Szokták még Canon-D csatlakozónak is nevezni. De ha nem a PS/2, ill. az USB csatlakozó ugrik be, amikor a PC-s egérre gondolsz, akkor máris tudod miről van szó! A 7805 pedig a +5V-os stabilizátor.
A szenzorral kapcsolatban vasárnap jelentkezem újabb hírekkel. De azt hiszem, hogy az A/D konverter sem kapható minden sarki alkatrészüzletben :-(
A kapcsolási rajzokon pont a lényeg nem látszik, azaz az alkalmazott IC-k típusjele. Különösen a bal oldali érdekes, mert ha jól sejtem, az a szenzor. Mellette alighanem az A/D átalakító, míg az a termetes darab valószínűleg egy MAX232.
De ha nagyobb méretben is elérhető lenne a rajz, az megkönnyítené a dolgot!
Elég komoly toloerövel rendelkeznek,viszonr ahoz hogy ezt mérni tudjam létre kell hoznom egy méröpadot.A mechaikai része nem is gond,de az elektronika!
Van rajz is,összerakni összetudom.
Az lenne a kérdés hogy milyen nyomásérzékelöt kellene beszerezni és hol lehetne megvásárolni ,amit az elektronikával összelehetne kötni.Analog jelet kéne digitális jellé alakitani,hogy számitogépen egy szép diagramm jöjjön ki!
Van itt 2 rajz.Segitségeteket köszönöm. Ilyen rajzot kéne csinálni a kütyünek
Üdv Tibor! Mondanám, hogy nagy örömmel várlak, de sajna vasárnap Anna napok okán felkeresem Pápán Barátnőmet egy malomkeréknyi virágcsokorral egy üveg Metaxa kiséretében. Vagyis vasárnap nem vagyok itthon. A jövő hét második fele már kb jó a találkozásra. Vagy én, vagy Te, valahogy összejön...... Főleg, ha sikeredik egy győri ismerős rádióját (öreg VEF) generálozni, némi kopott alkatrészeket cserélni, -potik, hullámsáv-váltó- és "élesre húzni". (Kissé elhangolódott.) Meg dobok hozzá egy sk tápot is hálózati pótlónak. Öreg Csóka
Hazataláltam, de rossz lelkiismerettel: megittuk legalább a felét annak a piros/vörös színű folyadéknak, amit gtk vezetett elő a találkozó nagyobb dicsőségére... ez pedig Téged illetne. Nagyon jól esett, egészségünkre vált, ami megmaradt, az a Te egészségedre válik, mert lezártam, meghagytuk Neked. Ha legközelebb összefutunk, leltárilag átadom. A kisebbik felét...
Még Tatabányán vagyok nem tudom megnézni otthoni fiókomat, se a cégest. Hétfőn leszek majd Győrben, estefelé már látom majd. Nem sokára kell mennem HA0-ba, lehet, hogy akkor összejöhet egy personal QSO
Épségben, hál'Istennek. Az idén nem láttunk annyi csúnya balesetet, mint tavaly, mi szerencsésen megúsztuk a mintegy 2 és félezer megtett kilométert. Valószínűleg vasárnap megyünk Tbányáról Győrbe, akkor bekopognék Hozzád egy percre, átadni, ami jár...
Ugye, ugye! A bemeneti puffer elko miatt a táp slew-rate-je nem emelkedett olyan gyorsan, hogy az a pici időállandó triggerelje az 555-öst. 10-szeresére növelve mindjárt jobb.
Ha arra cégre gondolok amire ti is, akkor a régi nem használt analóg hálózat már felszámolás alatt van. Pesten is a felszámolás nyomai látszanak, mindenütt bontják. A II-III kerületi "kiszolgáló egység" is csonkult a IIIashatárhegy tetején, 1/3-ával lett rövidebb a beton monstrum.
Amúgy az Ascom SE550 az SE450 utódja. Az SE450 = BRG TR321 lényegében. Hátha ez segít.
Pedig létezik. ASCOM SE550. Szintézeres PLL-es, kétsoros kijelzős, EPROMOS és közvetlen frekibeütéses. Elvileg. Csak ennek kitörölték az epromját :((((
Nem volt szinkron. Legalábbis a KITE rendszer nem. Ha jól tudom, a BM használ/t Ascom szinkronrendszert, de erről nincs ismeretem, mert a mi megyénkben nem volt belőle, amikor a szervnél dolgoztam hírtechnikusként.
SE 550-est még csak nem is láttam! Volt SE 156, SE 55 Ez utóbbi egycsatornás, kristályos rádió volt, sárga színű. Az átjátszó a SE 560-as volt. Ezt annak idején sem tudtuk programozni, volt egy EPROM készletünk, benne a beprogramozott frekikkel, amik közül egy DIP kapcsolósorral lehetett választani.
Sajnos utóbbi kettőről, 55 és 560 nincs doksim, ezek szintén ahhoz a debreceni céghez kerültek.
Régebben hívták autophon-nak, majd később ascom-nak. A régi, még autophon nevű szinkron átjátszórendszerek nagyon ott voltak a szeren. Még ma is megy belőlük kis hazánkban néhány.(már nem sokáig)
Szia! Én szervizeltem az országban egyedül ezeket a rádiókat, amíg a KITE rendszerében működtek, és elmondhatom magamról, hogy azon kevesek közé tartozom, akiknek még most is van információjuk és rálátásuk ezekre a rádiókra. Kapcsolási rajzom van is, még valamelyik CD-men talán a SW is megvan, de sajnos egy programozó célhardvert használt, amit soha nem sikerült lekoppintanom, mert rendkívül bonyolult volt, saját belső szoftverrel, ami egy cél-mikrovezérlőbe volt égetve. (Sajnos ezek a svájciak nagyon túlbonyolították az egészet). A programozó elektronika egy debreceni céghez került a KITE rendszerének felszámolása után, de miután én attól a cégtől eljöttem, nincs egy ember ott, aki ismerné annak a programnak a "lelkivilágát". Néhány egyszerűbb dolgot megírtak hozzá, részben még az én segítségemmel, részben már nélkülem, de már az az ember sem dolgozik a cégnél, akinek annak idején átadtam a tudást. Így született meg az az egyetlen programverzió, amit valaki a 8-as körzetből alkalmazott, és néhány ilyen rádiót átalakított amatőrsávra. A programozó neki sincs meg, nem tudja módosítani a programot, csak másolni tudja az EPROM tartalmat.
Szóval nem egyszerű eset. Ja, a kapcsolási rajznak is volt több verziója...
Próbáld megnövelni a kettes lábon levő kondi értékét (amely a 2 láb és a föld között van). Akár mikrofarados érték is szóba jöhet, mivel ez a kondi indítja az időzítést a tápfesz rákapcsolásakor. A 2,2 kiloohmos ellenállást is növelheted, 15 kiloohm körül szoktuk felhúzni a bemenetét. 4,7 k alá nem ajánlják. Ha nem működik az áramkör, akkor a hibát úgy szűkítheted, hogy a kettes lábat földre zárod, ha erre sem indul meg, akkor valószínű az ic rossz.Ha megindul,akkor menni kell az időzítésnek, mindaddíg, míg a 6-7 lábon 2/3 tápfeszültség körülire töltődik a kondi. Ekkor billen vissza az időzítő.
Mert gondolom, a szabványokat magasról ignoráló Internet Explorer-re írták a script-et, esetlegesen azzal a feltételezéssel, hogy Windows-ról nézelődik valaki. Gány az az oldal, semmi köze a W3C ajánlásokhoz. Például hiányzik a dokumentum típusa az elejéről...
Jó az, éppen csak letölteni nem lehet. Egy ostoba javascript ténykedik, így még a link kinézése utáni manuális letöltés sem megy. :( De legalább kiderül, ki a gyártó, s annak honlapjáról letölthető a katalógus.
Valószínűleg inkorrekt az áramkör. Esetleg küldj kapcsolási rajzot, ha van egy kis időm, megnézem. Az is hasznos lehet, ha megnézed, ki gyártotta a működő változatot, s ki azt, amelyik nem működik az áramkörödben. Aztán a gyártótól letöltöd a katalóguslapokat, s összehasonlítod azokat a paramétereket, amelyek az áramköröd szempontjából fontosak lehetnek.
Ha az "olcsón és jól"-t válassza, gyakorlatilag "Isten tudja mikor lesz kész!" Ha a "jól és gyorsan"-t választja, gyakorlatilag Önnek milliomosnak kell lennie. Ha az "olcsón és gyorsan" kategóriát választja, egy silány minőséget kap.
Most még az üdülésemet töltöm, (csupán gépközelbe kerűltem és azért lógok a neten) így addig is amíg egy részletesebbet nem írok addig látogass el erre a linkre:
Nagyon örülnék ha segítenél. Elvileg egy órán belül szabadulok (melóhelyről) de ha irnál nekem egy emailt (publikus az adatlapomban) akkor nagyon örülnék, rengeteg kérdésem lenne, hogy mire kell figyelni.
Összeállitottam magamnak a neten lelhető tananyagokból egy listát különösen ügyelve a legfontosabb kérdésekre, de így is sokmindent maradt amiben elkelne a segítséged!
Van némi tapasztalatom rádió-amatőr (sikertelen) vizsgát illetően, tudok részletes infókat, és példákat is mondani. Szívesen segítek. Más: A rádió-forgalom gyakorlására nagyon jónak tartom az "eQSO" progi adta lehetőséget. Keresd meg a guglival a progi letölthetőségét. Én alkalmasnak tartom arra, hogy gyakorolni lehessen az öszzeköttetések menetét. Vagyunk páran itt a topikon akik értegetnek hozzá, és bizonyosan segítenének. Ennek a proginak a használóköre általában "koca rádiós" (bocs Tőlük, de ez egy finom kifejezésem), de lehetséges a progiban külön "szobát" létrehozni kifejezetten rádió-amatőr céllal is. Mivel itt "PTT"-t is kell nyomkodj, kicsit modellezi a rádiós kapcsolatot. Ajánlom mindannyiatok figyelmébe. (Szerintem jobb, mint a skype. Az telefon progi.) Van ennek a progi használó kőrnek néhány "GURU" rádió-amatőr használója is, és lehet Őket nyaggatni. :-) (szvsz)
Én meg még szólni sem szólhatok :))) Hisz még sajnos amatőr sem vagyok :) Csendesen fülelek, egyenlőre csak otthon, nem szeretném ha a rádióm elvenné egy rendőr (valljuk be jelen állás szerint jogosan. NEM, NEM loptam csak nincsen zengedély :)
Nézd, engem sem érdekel különösebben mindaddig, amíg
- egy "szabályos", valóban rádióamatőr célú qso-t tesznek vele tönkre, vagy híúsítanak meg, - partnerállomást keresvén a hívásomat semmibe veszik, mondhatni levegőnek néznek.
Az, hogy miről cseverésznek, az csak hab a tortán. :-( Azért voltak/vannak jó tapasztalataim is, és egyelőre még ezekből van több, vagyis a helyzet nem reménytelen, HI!
10712 hsz első sora :))) De ez sem rossz ötlet :) Jövö héten lesz kis időm. Amint ma hazaérek este, megnézem hátha van a közelben egy :) Addig maradnak a szimplexek és az átjátszók.
Ez szép és jó de mégsem mehetek oda hogy "szia amatőrnek készülök, szeretnék megtanulni szakszerűen rádiózni". Emailre sem sokkal szívélyesebben reagálnának szerintem. Nem vagyok negatív, csak az emberek mentalitása manapság olyan érdekes (tisztelet azon keveseknek akik NEM ilyenek és akiket a jó ismerőseimnek, barátaimnak mondhatok, ők sajna nem amatőrök).
Látod erre nem is gondoltam. De mikor? Reggeltől mikulásig dolgozom, itt a melóhelyen le van tiltva minden, amikor otthon lehetek, akkor meg mindenre vágyom csak arra nem, hogy a gép előtt üljek :)))
Skype? Nem is rossz ötlet, most hogy mondod. Sajnos fogalmam sincs, hogy a közelemben lenne amatőr állomás, közösségi, de nem vagyok az a hajdenagy társasági emberke (még?) :) De a skype nem rossz. Valaki nem ajánlja fel a címét? :D
Nem csak amatőr sávon vannak ezek a magán QSO-k, hanem sávon kívül is. Szerintem ti is tudjátok kikre gondolok, ha azt mondom, hogy a vezeték néküli mikrofonok sávjában vannak.
Amúgy a magánozó amatőrök sem zavarnak csak így a kezdő (mint én) nem tudok tőlük tanulni. Mert hülyülni, nyomkodni, fingani én is tudok de akkor annak mi értelme?
Értem.Hát ez gáz... Mondjuk ha van jó példa is,akkor legyen az a mérvadó,a többivel pedig nem kell törődni.A kör qso pedig ugye nem kötelezö.:-) Amikor én kezdtem rádiózni, szerencsém volt, mert nagyon jó mentoraim voltak, akik nem csak szakmailag,hanem emberileg is jók voltak. Sok mindent tanultam tőlük,aminek még a mai világban is sok hasznát veszem. A mai napig barátságot ápolok velük.(Ha nem is mindig személyesen,de rádión keresztül igyekszem..) Mondjuk elég nehéz olyan embert találni ,aki tud segiteni olyan módon,hogy az jó is legyen..
Az a baj, hogy amiről írtam, sajnos rádióamatőrök követik el. Megvan a szokásos fix csatorna, ahol szinte napi rendszerességgel forgalmaznak ugyanazok, rendszerint nem amatőr témákról. Mivel ismerik egymás hangját, így nem mondanak hívójelet, qth-t, a világon semmit. Az éppen bennüket hallgató amatőr meg csodálkozik...
Van azért jó példa is szép számmal, de ezektől a telefonpótlóvá minősített egykori kör-qso-któl feláll a hátamon a szőr.
Lelkesen jegyzetelem az esetményeket, tanácsokat, hogy ne hagyjak ki semmit a vizsgán. Úgy hallottam, hogy ezt a részét is nagyon szigorúan veszik (megértem), nem szeretnék (sokat) hibázni majd.
>Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?
Mivel lehet olyan összeköttetés folyamatban a fekvencián amelynek legalább egy egy állomását nem hallod de az adásod zavar legalább egy állomást, ezért első dolgod megbizonyosdni, hogy nem zavarsz már folyamatban lévő összeköttetést.
Leadod: "QSL?" vagy bemondod: "Foglalt a frekvencia?" és vársz legalább 10 s-ot. Ha nincs válasz, akkor adsz általános hívást.
Igazad van, túl könnyen hozzá lehet jutni rádiókhoz, (Sok kinai sz..r)a sok dömperke meg egyből "rádiós"lesz,aztán osztják az észt,ha kell- ha nem. Mivel a rádiós szabálysértésekkel az illetékes hatóság nem foglalkozik, nem is fog változni semmi :-( Az meg sovány vigasz hogy saját magukat minősitik a delikvensek, mert a bosszuságot másnak okozzák,és az amatőrők jóhirét is rontják.
Az igazi csemegéket mostanában szimplexen hallom. :-( Se hívójel, se név, se QTH. Az esetek többségében QRX-re nincs reagálás. Hááát, így is lehet, de minek?
Nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót :) Sokat segítettetek, most már tudom majd hogyan is fussak neki a vizsgának vagyis a gyakorlati részének.
Az átjátszók népessége tanulási szempontból minősíthetetlen, tisztelet azon nagyon kevés kivételnek akik épp értelmes témáról szakszerűen beszélgetnek.
Szoktam hallgatni az S és R csatornákat is, már amikor olyan helyen vagyok és időm engedi de néha még a vasutasok adok-kapok beszélgetése is több értelmet sugároz. Isten őrizz, hogy bármelyik amatőr kollégát itt ezek vagy az ott hallottak alapján minősítsem! Bízom benne, hogy leendő amatőr QSO-im első példányai örömteliek lesznek és kedvet csinálnak a további forgalmazáshoz :)
A log-nak tartalmaznia kell a "lényeges körülményeket".
Dátum, Pontos idő UTC (gyakorlatilag Greenwich, téli időszámítás), Hívójelek, sáv, üzemmód, ellenállomás helye (QTH), a összeköttetés értékelése (beszédminőség, jelszint: szubjektív számjegyekkel, pl. 59).
Beírható még: A pontos freki (amióta van pontos frekijű rádió, azóta ez könnyebb, mint mondjuk 1935-ben volt) - vagy frekik, ha duplex jellegű az ök., Az antennák fajtája (a tied is, ha több van:) ), A kimenő teljesítmények, A vett jelszint (ha hihetsz a rádiódnak, vagy egyáltalán kijelez valamit az S-mérő) bővebben az értékelő kód (SIO kód, SINPO kód, stb; van sokféle) Terjedést befolyásoló körülmény ("extra terjedés volt", zivatar volt, talajmenti köd volt)
A log lehet egy kockás papírfüzet is. Vannak log-programok (versenyzésre jó, mert gyorsabb, aut "lapátol" adatokat, meg ilyenek.) Elég lehet egy jól megszerkesztett excel táblázat (lehet benne keresni) - mivel én nem versenyzek, ilyenem van (ill. volt; amikor rádióztam...)
Beirod az ellenállomás hivójelét, a qso kezdetét/végét,(dátum,óra ,perc,) Ált: GMT, milyen minőségben vetted (vételjellemzés)az ellenállomás operátorának neve, qth-ja. Ez a minimum. A qso hogy zajlik?
Leadod az általános hivást,(persze előtte meggyőződsz hogy szabad-e a frekvencia) vagy ha célzottan valakit hivsz bemondod a hivójelét: Pl: HA1xxx HA6yyy hiv, vétel. ha létrejön az összeköttetés, szépen bemutatkoztok, elmondod az állomásod földrajzi helyét(QRA),hogyan vételezed (riport),milyen adóteljesitményt használsz, milyen antennával.Utána beszélhettek a többi,ide tartozó dologról.QSO közben néha nem árt bemondani a hivójeletek,de legalább a qso elején és végén KELL! Ha befejezted a beszélgetést, szépen elköszönsz, megköszönöd a qso-t, elmondod hogy kérsz-e,és küldesz-e qsl lapot,meg ilyenek. Amit kerülj/tarts be(ez csak az én meglátásom): -Hagyd szóhoz jutni a partnert, -Lényegtelen hülyeségekről ne rádión beszélgessetek, Ha ezt betartod, nem fogsz olyan lenni mint a sok "dömper",aki telefon helyett használja a rádiót. Röviden ennnyi.
de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.
A maradék időben hosszasan kell búcsúzkodni, akkor is, ha tudod, hogy holnap újra beszéltek, asszonynak, gyereknek sok sikert kívánni az élethez, az aktuális orvosi problémákat (prosztata, stb.) részletesen ecsetelni. :)))) Hallgass bele a galyai átjátszóba, ott profin nyomják :DDDD
Feltennék egy igazi amatőr kérdést (ki hogy érti. Amatőr mert totál kezdő vagyok a kérdést érintő körben és amatőr mert amatőr téma :))
Hogy néz ki pontosan egy LOG? Hogy kell kitölteni? Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?
Tudom, van egy weblap ahol pár szóban le van írva, de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.
Az túlzás, hogy beszéltem :) Megpróbáltam :) Csak minden nap 9-re esek haza a melóból elküldök neki egy levelet, másnap 9kor este megnézem, harmadnap válaszolok :)))
Eddig arra jutottam, hogy vállalná, és meglepően kedvező áron ahhoz képest amilyen árakat én eddig hallottam. Majd szívrohamot kaptam, ehhez képest a barátodé kítűnőnek mondható.
Szerintem a postaköltség nagyban megdrágitaná a dolgot.(Vidéki vagyok) Azért küldd el a rajzot, megnézem mennyiből tudom kihozni. A kollégámmal beszéltél?
Mondd meg az ismerősödnek,hogy nézzen jobban utána a dolgoknak,cégeknek rengeteg megoldást kinálnak a mobilszolgáltatók a számlák összegének csökkentésére, nemegyszer 0 Ft percdijakkal operálnak. Szerintem ha a mostani számláját soknak találja,a hivatalos engedélyezés, frekihasználat diján ,és rádióárakon el fogja sirni magát.
Lenne egy újabb jó kérdésem, vagyis nem nekem, hanem egy ismerős tette fel, és valljuk be nem tudtam neki mit mondani.
Van neki egy kis cége és a mobilszámlájuk igen magas. Egy kis településen dolgoznak mindenféle fuvarozással meg egyebekkel. Próbálkoztak már CB-vel, PMR-el, de nem vált be. És most URH kézirádiókat szeretnének persze hivatalos úton. Néztem neki az NHH oldalát de elég zavaros volt. Hol, hogyan és mennyiért lehet engedélyt kérelmezni a 160-as sávra, max 25 W-ra, 1 szimplex csatornára?
- A gány munkát nem szeretem és így hosszú kihagyás után tuti az lenne főleg ezekkel a kezdetleges eszközökkel
- Marad a készíttetés, de az ár nem mindegy, ezért keresem a legolcsóbbat. Mert ha van egy X minőség ahhoz soksok ára tartozik. Egy ár itt, egy ár ott. A legolcsóbb köll :)))
Kedves kortársaim! Kegyetekre számítva keresek egy kapcsolási rajzot ... netán gépkönyvet. A berendezés katonai célra készült, és "zajzáras hangszóró erősítő" a felirata ... a gyártó: "HTÜ" (???). Műszerszürke dobozban van, a hátulján hűtőbordákkal (3db), az elején pedig MH4-es (BRG) mikrofonnak is van csatlakozása. Az eszköz az R107-es és az R111-es rádióhoz készült stabil telepítéshez kihangosítónak és mikrofonerősítőnek. A belseje meglepően sok alkatrészt tartalmaz. Bagóért vettem és illeszteném az R107-esemhez, de kapcsolási rajz nélkül nem megy, csatlakozó kábelem pedig nincs hozzá.
Nevess ki, de sosem tudtam szépen dolgozni próbanyákra, mindig gány lett és a szép munkát szeretem Ezért inkább ama kevés pénzből ami van, de fizetek az illetőnek ha szépen megépíti nekem! Nem vállalod? :))
Öreg Csókának igaza van, ha nem bonyolult az áramkör, csináld meg próbanyákra. A Lomex-nél lehet venni egy csomó fajtát, én is sokat épitek ilyen panelra, kis gyakorlattal szépen lehet dolgozni rajta. (Ez egy primkó progizó a fotón,igy néz ki próbanyákon.) Sok sikert!
No, már sokat agyalogtunk itt a nyák-gyártás kapcsán. Nagyon egyszerüen túl lehet lépni a problémán, ha az alábbi linken levő próbanyáknak nevezett panelon csinálod meg az áramköröd.
http://www.hqvideo.hu/info/hu/pp-um-13a.html
(Vergődtem a kétoldalas nyák-készítéssel. Mivel létezik kétoldalas kivitelű próbanyáknak nevezett panel, -sőt olyan is, ahol minden perforáció egy-egy pöttyöcske, és nem sávos- én már csak ilyenre építkezek. Azért az egyszerübbeket, és az egyoldalasokat legyártom magamnak.)
Köszönöm a tippet, már régebben is nézegettem az általad írt oldalt. Sajnos félelmetes haszonnal és árakkal dolgoznak. Inkább legrosszabb esetben körömlakkal rajzolom meg a nyákot. Najó csal vicc. Rusnya lenne, így hát inkább várok.
HG3GG
Köszi, érdekelne a rajz is, táp is, várko türelmesen.
A kolléga szabin van, jövő héten lesz rajz, ha kell táp is. Én holnap legközelebb hétfőn este leszek gép közelben. Holnap leruccanunk 9A körzetbe pancsolni.
Köszönöm minden kedves fórumozónak akik segítettek fellelni a rádióamatőr tananyagokat és egyéb infókat szolgáltattak. Sikerült egy használható anyagot összevagdosnom a sok kósza anyagból és jelentkeztem vizsgára (bár még nem lehet tudni mikor lesz).
Most abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy egyszerű kis primitív áramkört kellene megépítenem, de sajnos jelen körülmények között (költözés, felujítás stb stb) nem tudok nyákot maratni stb stb stb.
Ez nagyjából 6 x 10 cm-es egyoldalas nyák lenne mely tartalmaz 2 IC-t, 3 tranyót, pár kondit és pár ellenállást és néhány tűs csatlakozót.
Keresnék olyan emberkét, amatőr kollégát aki ezt meg tudná csinálni nekem, az alkatrészeket és a nyák költségét stb én állom! Egyszerű kis kapcsolás, ha adott lenne minden feltétel, egy óra alatt meglennék vele.
Nem láttál még ezek szerint igen érdekes dolgokat művelő IE-t. Én már találkoztam ugyanilyen hibát előadó IE-vel egy ismerős gépén. IE a férfiak böngészője, kaland, veszély nyitottság.....
Bezony ez hatályos. Régen volt a kezdő (E azt hiszem) volt az URH-A az alap, ez volt jó a 144/432 MHz-re. Most nincs URH-A hanem van helyette Cept-Novice ami jó 144/432 megára és még 8 RH amatőrsávra is. 3,5/7/14/28 megára azt hiszem.
Új vagyok én is a rádióamatörök világába és szeretnék közéjük tartozni ezzel kapcsolaba lenne kérdésem: EZ a rendelet a jelenleg hatájban lévö? És ha jól értelmeztem a szöveget akkor 3 fokozat van E=kezdő A=alap B=harec . Már csak azt nem találom hogy melyik fokozat mely sávokat és milyen körolmények között használhatja?
Ha minden igaz, sikerült meglelni a rádiós probléma forrását. Kölcsön kértem egy tápot, egyszerű toroid trafós megoldás, egy nagy pufferkondival, stabkockával és 2n3055-ökkel.
Rátettem az egyik antennakábelt.....PTT......tökéletesen megy!
A másik kábelt is rátttem toldásnak....PTT.....tökéletesen megy!
Nem szégyen ez bizony. Így leszünk okosabbak. Jó pap holtáig tanul. Most, hogy már tudom mi a követelmény a vizsgára, már csak ez a hülye rádió leoldogatós dolog aggaszt. de itt ülök reggel 7-től este 7-ig, megnézni meg csak este fogom tudni. A műszerezettségem szerény...hát majd csinálok amit tudok.
Akkor a yagi leföldelése (ahogy egy oszlopon is érintkezne a földdel) nem segítene semmit? Tápom meg sajna nincs erősebb, 3 db ilyen BRG 301 tápom van :) Eddig nem volt gond, ez a rádió "sok" nekik.
Ja, és még valami. Kérdezni nem szégyen! Itt, a fórumon nekem is sokat segítettek. Nem is sorolom fel a nickneveket, nehogy kihagyjak valakit. :-) Sőt, a forumról néhány topiktárssal már volt személyes találkozó is. Úgyhogy kérdezz bármit, legfeljebb nem tudunk segíteni. De olyan itt még nem nagyon volt :-)
Régebben foglalkoztam áramkörök építésével, adókkal, vevőkkel, sokat felejtettem, de jönnek vissza az emlékek :)
Hát akkor nincs más hátra mint tanulni. Forgalmazási ismereteim vannak, szerények, sávon kivüli összeköttetések voltak amatőr ismerősökkel, általában csak 100-200 mW-okkal próba szinten, hogy ne zavarjunk másokat. De legalább vannak ismereteim :)
Engem inkább a URH rész vonz, mert az ipari URH rádiókat kedvelem.
Én is hallottam már mind átjátszón mind szimplexben történeteket a metszőollóval való kecskekörmölésről és egyebekről. Erre szerintem nemcsak én de más sem kiváncsi :) De hát mit lehetne tenni.
Jövőhéten berobogok egy szabadnapon az NHH-hoz, remélem, hogy ezúttal nem elhajtani akarnak a vizsga hallatán hanem tájékoztatnak is pontosan, befizetem a díjat, viszem nekik amit csak kérnek :)
No, nekem hosszú idő után tavaly lett engedélyem. Igaz, még az előző rendeletnek megfelelően vizsgáztam le, ám az új rendelet szerint most CEPT Novice fokozattal rendelkezem. Gyakorlatilag a neten fellelhető anyagokból készültem fel, no meg ott volt az a közel 20 év áramkörépítő tapasztalat is, tehát ennyi elég volt. Szerintem a Novice-hez bőven elég a neten található anyag. Ha van némi elektronikai tapasztalatod is, az nem hátrány. A munkahelyemen használunk rádiót, ez félig-meddig munkaeszköz, tehát a forgalmazásról volt már fogalmam, de az első rádióamatőr összeköttetést a hatósági vizsgán csináltam! Hívójel nélkül egyébként sem lehet "élesben" qso-zni, csak ha van a közelben egy klub, ahol segítenek felkészülni. Nálam ez kiesett, és mégis le tudtam vizsgázni. Tanulni kell, de megéri! (A prefixektől és a Q-kódoktól meg ne félj, be kell magolni és kész. A szomszéd országok prefixeit amúgy is illik ismerni, mert több qso-m volt már szlovák, ukrán és román prefixű állomással, szerencsére magyarul. Ha rövidhullámozni akarsz, ott meg azért célszerű minimum a nagyobb országok prefixeit ismerni).
Annak ellenére, hogy az átjátszókon tapasztalható morál és tartalom erősen megkérdőjelezhető, azért néha én is qso-zom az átjátszókon. Jelzem, hogy szimplexen is nagyon gyakori az, amit az átjátszókon tapasztalunk (egészségi állapot ismertetése, félórás búcsúzkodás, stb.) - ráadásul itt sokszor azt sem tudom, kik forgalmaznak, mert a hangjuk alapján már ismerik egymást a felek. Az eszükbe sem jut, hogy egyrészt a rendelet megköveteli a hívójelük bemondását, másrészt más is hallja a forgalmazásukat. Sokkal durvább dolgokat hallottam már szimplexen, mint átjátszón - sajnos!
De ez nem tántorított el, hiszen egy csomó más lehetőség is kínálja magát, amiért érdemes levizsgázni. Nekem már az elején megtetszett a gyalográdiózás. Még egy év sem telt el, és megkaptam az első gyalográdiós diplomámat. De van, akinek az echolink a kedvence, megint más CEPT Novice fokozattal inkább a rövidhullámot részesíti előnyben. Meg kell ismerni a lehetőségeket, tanulni kell, aztán meg gyorsan levizsgázni! :-)
Köszi, igérem többet nem kérdezek amatőr témában :) Nem azért mert megsértődtem hanem mert már mindent tudok (hogy miből kell készülni :)) Most már arra törekszem hogy valóban mindent tudjak amia vizsgára kell :) Hajrá, tanulás :))
Multiméter az akad :) A kábel jó. Megmértem, ellenőriztem többször is.
A Cept Novice a valamikori URH és RH A fokozatú vizsgák megfelelője, csak most nem kötelező a távíróvizsga letétele, valamint ezzel a fokozattal 5 rövidhullámú sávon is engedélyezett a forgalmazás. A MRASz oldalon megtalálható anyag a http://tankonyv.ham.hu/B_vizsga-HA5LQ/ oldalról lett beollózva, aminek pedig az eredeti elérési helye a http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/r_tananyag.html hivatkozáson található. Ez az anyag a HAREC fokozatú vizsga anyagát tartalmazza, pontosabban a régi, és már meglévő kérdéseket ebből az anyagból egészítik ki. Ha ezt megtanulod, akkor nagy meglepetés nem érhet a vizsgán. A HAREC fokozat a régi B és C fokozatú engedélyek mai megfelelője.
No végre egy hozzáértő :) Akkor hogy is van most a kezdő fokozat? Ez a CEPT Novice nevezetű? Akkor ebben ugyanúgy benne foglaltatik (mint az URH-A-ban) a forgalmi, műszaki, jogi, bizt technikai? És a Q kódok is? Mind? Vagy melyikek? Akkor az mrasz oldalon a tananyag elavult lenne?
Azt hiányolom, hogy hiába hallgatózok, csak az átjátszókat hallom és szívesen gyakorolnék amatörökkel de sajnos hivójel hiányában nem vennék jó néven... :((
Szia! Ma már nincs URH A vizsga. Cept Novice viszont igen, amivel 5 különböző rövidhullámú sávon is forgalmazhatsz. A Q kódok ismerete a kezdő fokozatú vizsgánál is szükséges, tehát tanulgasd csak őket nyugodtan! ;-)
Csak azért nem a tápra gondolok elsőnek, mert van egy régi adóvevőm BRG amit ha ráteszek, lecsuklasztja a tápot, a védelem "megszólal" és a jelfogók lekapcsolják. Akkor a motorolának is "meg kellene szólaltatnia" a táp védelmét. Nem?
Nem jól sejted. A rádiók 50 Ohmos tisztességes antennához vannak kitalálva. Ma már a rövidhullámú kütyük jó részéhez is külső antennatuner kell. De URH-ban sose volt. Van sok esetben valamilyen védelem viszont, ami lefogja az adó "kezét", ne öngyilkolja meg magát, ha túl rossz az antenna.
Egy Motorola nem 2 Ampert fogyaszt! Lepróbálhatod, hogy a tápod csuklik-e meg, ha a rádió mellé rákötsz egy kis 12 V-os izzót. Ha annak a fénye is lesápad, akkor nem bírja.
Bocs hogy ennyit szövegelek, de mivel amatőr témájú fórum, hát hova máshova írjam :))) Szóval összeszedve minden rádiós ismeretemet ara jutottam, hogy tényleg az swr miatt oldogathat le a rádió. A kábel jól készített, a csatlakozók is, a kábel 3m, az antenna szélessávú yagi, külön hangolást nem nagyon igényel (szerintem) a használt sáv kzöelében volt használva ezelőtt is. Akkor csak az yagi "fő rúd" földeletlensége okozhatja a problemát. Nemde? Vagy a reflektor elemet kellene arrébb helyezni? Elemektől szigetelt félhullámú dipól a sugárzó rész.
A modern (1988/1990 utáni) rádiókban úgy tudom automatikus antennaillesztő egység is van, tehát ilyen szempontból jól van illesztve az antenna a végfok kimenet szempontjából. Jól sejtem?
Közben eszembe jutott egy fontos dolog....a yagi antenna amiről szó volt, nincsen fémes kontaktusban a földdel, csak az antennakábel hideg erével az arnyékolással, a rádióval ami ugye nem elegendő. Megoldaná a bajt, ha mondjuk egy kábelt kapcsolnék a yagi végére az antenna csatihoz és mondjuk hozzákötném egy olyan pontra ami földelné? Pl fémrúd?: Fűtés cső stb stb? Gondolom ez az SWR-re is jelentősen hatna, szerény ismereteim szerint kissé csökkentené ugye? Mondjátok meg nyugodtan ha fatális baromságokat gondolok!
Sajnos tapasztalom a nyomkodókat. Nemcsak amatőrsávon vannak hanem néha bemerészkednek hivatalos frekvenciákra is. De tekintve, hogy önmagukat nem vállaló gerinctelen jellemtelen és arctalan vagy arcátlan emberekről van szó, igazán "kibontakozni" csak az amatőr csatornákon tudnak. Kezdem azt hinni, hogy ezeknek az embereknek komoly fizikai fájdalmat jelent mások öröme, ha esetleg két távoli állomás nagynehezen kapcsolatot létesít egymással....fene sem őrti őket, nem is akarom. Sajnos elég rossz pozícióban lakom a legtöbb szimplex vételéhez, így hát korlátozottak a lehetőségeim. De azért majd próbálkozni fogok. Meg ugye este amikor hazaesek 8-9-re, akkor csak annyi vágyam van, hogy aludjak. A szabadnapok a postán sorbanállással mennek, de ezt nem kell bemutatni., No igen miért nem hallgatom útközben? Nem akarom, hogy egy magát túl okosnak képzelő közeg belekössön akár a scannerembe is :(((
Nem merem kijelenteni,hogy nem érdemes figyelni az átjátszókat.
Azonban egy idő után tapasztalod majd,hogy mindig ugyanazok,mindig ugyanarról és mindig ugyanúgy traccsolnak.
Ezt néha változatossá teszi egy-két frusztrált "rádiós-humanoid",nyomkodásokkal,böfögésekkel,fingásokkal,stb.
Az átjátszókat arra találták ki,hogy gyors és rövid üzeneteket lehessen váltani.
Ezzel szemben kialakult egy olyan amatőr réteg,aki reggel (délben,este) végigindítja az összes átjátszót,amit elér;napjában két-háromszor képes meghívni valakit "csak egy üdvözlés erejéig",vagy beszámol hogylétéről,anyagcseréjéről,stb.
Nos,ettől létezik magasabb színvonal is;még aki inkább szimplex csatikon keresgél,az már haladóbb,méginkább SSB-n,minthogy a 2m-es sáv nem csak FM-en használható.
Ha teheted legalább egy 80m-es vevőd legyen,minthogy a távíró követelmény kötelezőségének eltörlésével örvendetesen megnőtt a sávban a magyar állomások száma.
Különben ne hallgass rám-ez is csak egy vélemény. Majd ráérzel. Üdv! Gyuri
:)) Nem közvetlenül nincsen kapcsolat, de annyi van hogy így is a közlekedéssel foglalkozom, a V63-nak inkább a rádiózáshoz van köze, vasúti rádiórendszerekhez és egyebekhez :) Szóval ott sem lelem meg a nagy igazságot? Akkor hol érdemes fülelni?
Nem puskázni akarok csak ama kevés időm beosztani ami van :) Akkor nem marad más mint kinyomtatni mindent és a héven, buszon olvasgatni meg hallgatni az átjáccókat :))
Szó szerint ez a helyzet; de azért nem reménytelen...
Tehát vannak kezdeményezések-nagyon is komolyak.
Azonban nincs meg az a "kényelmes lehetőség",hogy megadják:milyen kérdésekre lehet számítani,csak tematikus lista létezik,de már ebben sem vagyok biztos.
A régi szép időkben legalább lehetett falból vizsgázni-miáltal sokszorosodhattak a feladatlapok.
Természetesen én ilyenben nem vettem részt,csak hallottam... :))
Már sok anyagot gyűjtöttem, sokmindent áttanulmányoztam, csak azért érdeklődtem, hogy ne fecséreljem az időt olyasmire amire nem kell és nehogy kimaradjon olyan ami nagyon fontos. És miért akarok ennyire maximalista lenni? Azért mert napi 12 órázás mellett nagyon kevés időm van sajnos eme kellemes hobbi művelésére :(((
Nézegettem itt a netet rádióamatőr tananyagok és vizsgasegédlet, illetve követelmények iránt, de eléggé zavaros a helyzet.
Találtam az NHH oldalán egy követelménysort PDF-ben, de egyértelműen nem derült ki sajnos, hogy az URH-A vizsgához pontosan mely tárgykörök is kellenek? Mert ha jól láttam akkor ott minden ömlesztve van.
Más weblapokon pedig remek segédleteket találtam, de mintha kevés lett volna.
Tudtok segíteni, hogy pontosan mostanság mit is kérnek? Mert láttam nyakatekert képleteket, jogszabályokat, paragrafusokat, és hát halvány lilám sincs, melyiket kellene. Ne tanulja magát túl az ember és keveset sem....mert az NHH-nál az ügyfélszolgálaton nemigen segítettek sem az OStrom sem a VIsegrádi utcában :(((
A táp mág csakcsak megoldható postán ahogy szoktam, nade a mérés :(((
Én tápra is gyanakszom, mert sokszor megnéztem a kábelt és jól csináltam. Új csati, új kábel, nem elkapkodott asztalsarkán összedobott dolog. Mindkét antennával ugyanazt műveli. A tápra tippelek. Szerintem alacsony az áramhatár és előbb old a rádió. 2-2.5A-ra van állítva a táp, ez a gyári értéke úgy tudom. Majd áttekerem kicsit nagyobbra. Végleg tanácstalan vagyok :) vagyis :(
Igen szélessávú, ezt tudom. Az egyik 138-160-ig megy a másik meg 138-174-ig. Nekem bármelyik is van, mindegy, mindegyikben benne van a kívánatos tartomány. Jelenleg adott a BRG táp (ami eddig minden rádiónál jelesre vizsgázott), 3m RG58 és a BRG 5 elemey Yagi meg a Motorola.
Ha az antennát kilőjük a körből akkor marad a kábel. Új csatlakozók vannak rajta, békebeli csatik, most bontottam ki a zacsiból, ezek még West Germany-k, nem made in china :))
A másik, körsugárzó antennával is ugyanezt produkálja, pont ugyanezeket pont ugyanígy.
De nem tudom így hirtelen mi lehet a gáz.
A régebbi rádióim nagyobb áramfelvételnél (FM301, FM10-164) leültetik a tápot, kijelzi, a tirisztorok behúznak meg a jelfogók is, de létezik, hogy a Motorola nem ültet hanem előbb leold és a táp lenne gyenge (elhalványodnak a ledek kicsit)?
Ismerem a tápot, attól még lehet rossz. De a rádió sem biztos, hogy 10 wattos... Itt jön ismét a műszerhiány... Egy 25 wattos rádió 5 amper feletti áramot igényel.
szerintem a tápfesz nem megy a nagyfrekitől, eleve ilyen célra készült táp, az FM301 tápja, HÁI220/12T, 13.8V/2.5A (húzható 8-10 A-ig, van benne 8 db 2N3055).
Óh ez remekül hangzik :) nagyon megköszönném és a táp is érdekelne, remélem nem dobálta ki lomtalanitáskor...
És azt mondjátok az SWR miatt oldogat le? Érdekes. Csippanni nem csippan, nem ad hangot. Csak villan egyet és visszaáll vételbe. Pedig az antenna oda van hangolva ahol használva van (142-146 közé, aki nem ismerné, ez egy BRG mozdonyantenna, amit lehet hangolászni ilyen kis tartományokban, pl 142-146, 146-152, 152-158 stb stb). A másik antenna egy 5 elemes BRG yagi ami elvileg nagyon lent volt használva 148 mega táján, tehát szintén közel van a használni kivánt frekihez. Sajnos erről viszont nincs behatóbb ismeretem, hogy lehet azt a Yagit hangolni....a reflektor elem ideoda huzkodásával talán? És sajnos nincs SWR mérőm :"(((((
Jövő héten meglesz a táp rajz, de ha kell tápot is tud adni a kollégám egyet, ő nem dobálta ki mindet, családi háza van, nagy a padlás:) Állítólag újszerű a táp állapota.
Vagy a tápfeszed megy le vagy fel a nagyfrekitől, de elsősorban az swr védelme old le a motorolának.(csippanik egy rövidet, aztán adás megáll, irány a vétel)
én ezeket az ősi BRG dolgokat nem bontani hanem helyreállítani szeretem és a kis gyüjteményemben nézegetni a polcon vagy épp aktivan használni :))) Barbárok! Szébontani?
Rádióklubunk minden évben megrendezi a magyarországi katonai rádiós hétvégét a Military Weekendet. Ezt az immáron hagyománnyá vált rendezvényt klubunk 2001 óta szervezi, amely a katonai rádió gyûjtõ, használó, javító amatõrök találkozója.
A találkozó minden évben augusztus elsõ teljes hétvégéjén kerül megrendezésre és csütörtöktõl vasárnapig tart. A találkozót 2005-ig a rádióklub gerecsei versenyállomása közelében, a versenyállomásot körülvevõ réten tartottuk, de a találkozó népszerûsége és évrõl-évre nagyobb látogatottsága miatt, 2006-tól új helyszínen Pusztamaróton, a Marót-hegyi Sólyomfészek közelében rendezzük meg.
HONLAP és BŐVEBB INFORMÁCIÓ: http://www.ha5kdr.hu/militaryweekend/
még az is kimaradt, hogy a kijelző ledek adás közben (ahol épp engedi) kemények behalványodnak, szerintem a táp határán dolgozik a rádió, bár érdekes, hogy a rádió előbb leold mint a táp.
ugyanez a helyzet van akkor is, ha egy totál más antennát használok (0 dB-s körsugárzó) totál más helyen (15 méterrel arrébb bár ez tökmindegy) és megfelelő ellensúllyal (yaginál ugye ilyen nincs :))
Kaptam kölcsön pár napra egy 10W-os Motorola mobilrádiót. Ki is akartam próbálni azzal a táppal és antennával amivel eddig rádióztam. A tűp egy BRG HÁI220/12T (FM301 tápja, 13.8V és elvileg gyárilag 3A-ra van visszavéve de 8-9-ig bírja). Az antenna egy BRG 5 elemes Yagi. A kábel rajta 3 m RG58-as.
A jelenség ami miatt írok, érdekes...ha közvetlen a 3 m kábellel van összekötve a rádió és az antenna akkor az alacsonyabb frekiken rendesen megy, magasabb frekin viszont visszaáll vételre a ptt nyomáskor.
és ha...
beletoldok egy 15 centis darabot a kábelbe (eredetileg azért mert jobb csati volt rajta), akkor a magasabb frekiken is ad és az alacsonyabbakon ha nyomok egyet akkor a kijelző villan és visszaáll vételre.
Mi lehet a baj?
1.) Arra tippelek, hogy a rádió előbb leold mint a táp áramhatárolója.
2.) Vagy arra hogy az SWR túl nagy....
(a régi rádiónál nem volt, illetve az antenna is jól méretezett gyári, a kábelen is
minőségi jó csatik vannak, most tettem fel, 2x is megnéztem)
Sajnos nem tudok róla. Annyit tudok, hogy pontosan ugyanaz ami a titán inverterében van. Most meghajlitgattam kicsit az érintkezőket, WD40-et is kapott, megcsiszolgattam kis reszelővel, de így is csak 10-ből egyszer hajlandó befogni.....hát ez selejt :(
Tud valaki segíteni nekem egy olyan problémában, hogy kellene egy olyan jelfogó ami a BRG HÁI220/24T tápban vagy a titán inverterben volt? Ami nekem van az berohadt, beállt és nem tudom mire cserélni :(
Mint mondottam, nem bántásból írtam ezeket :)) Csak szomorú hogy az autók manapság 5 évre vanna tervezve, a mobilok 1-re sem, a rádiók pedig szintén kevésre. Fejlődünk, gyorsulunk... :)
És ezek a kiszórt, kidobott, szétvert, de egykét helyen még üzemelő rádiók velünk lesznek 20 év múlva is.....pedig most sem fiatalok, némelyik nálam is öregebb....és akkor a csilivili kis Yaesuk már nem lesznek sehol sem. Sajnos vagy szerencsére.
Én személy szerint sokkal hangulatosabbnak tartom a rádiózást egy régebbi kütyüvel ami még "kalapáccsal szerelhető", gondolok itt pl az FM10-164 titán-ra :) Szerintem külön hangulata van amikor az ember leül, bekapcsolja a régivágású lemeztrafós tápot, bekapcsolja az ormótlan kezelőt, majd hallja, hogy az inverter felsípol a készülékben és adáskor vagy vételkor dolgoznak a jelfogók! Ez ém a hangulat, nem a zsebben elférő millió programhelyes soküzemmódos rádió :) Szerintem (nem fikázok, nem véleményt nyilvánítok, csak leírtam :)))
Addig volt jó, amíg ezeket a gyári xarokat nem lehetett beszerezni, mindenki azzal vrédiózott amit össze tudott fabrikálni, nem is volt sok konyharádiós...kábelvégére csatlakozót nemnehéz ráforrasztani.
Bár nézőpont kérdése honnan indul ez a fogalom - Rádióamatőr -
Viszont,ha az ember túl tud lépni azon,hogy a rádió nem divatcikk,akkor egy régebbi bevált típus jó vétel lehet. Már ha rádiózni és nem seftelni akar vele.
Én kifejezetten szeretem a nem karcmentes rádiókat,mert azok "olcsóbbak" és esetleg még ki sem nyitotta senki a burkolatát. Az sem zavaró,ha ez nem így van,ha tudja a leckét.
Te is általában itt sokszor azt hangoztatod, hogy kézi rádió nem külső antennára való. Az életkora miatt viszont már ezek a rádiók annyi pénzért nem igazán "jó vétel" kategóriák.
Igen, sokan tudják is ezt, mármint, hogy sokkal hosszabb életű.....mikori rádiókról is van szó? 1986-ban dobták piacra, a magyar rádiós újságokban 1988-1989-ben cikkeztek róla és csak ha jól tudom 1990 után jelent meg. Tételezzük fel hogy a piacon futók nem első generációsak hanem mondjuk 1990-esek....akkoris 17 éves rádiókról van szó ami nem kis teljesítmény! Ismerőseim kezében egy csilivili Icom vagy Alinco nem bírta ennyi ideig csak ezek a fémházas "gagyi" Yaesu-k. Ezért is voksolok ezek mellett. Bár már nagyon eltűntek a piacról :(
más téma....
jó antenna elhelyezésre tud valaki valami jó tippet adni? Panelben lakom és a tetőre semmit sem lehet feltenni, főleg azért sem mert 9 emelet van fölöttem. Tudom a kötekedők máris írják, hogy sz*r gy.....de tipp?
Hm valóban régi készülék, ezt elismerem :) De annyira nem drágák, már olyan 8-12 ezer között hozzá lehet jutni hogyha az ember kifog egy jó adásvételt. Sajnos az újabb készülékekbe is nagy előszeretettel piszkálnak bele. És amiért ezt a régi készüléket választanám, fémházas, biztosan vízálló (volt egy ilyenem és beleesett egy vödör felmosóvízbe és még mindig üzemel :))). Sajnos az újabb jobb készülékek nagyon drágák amiket nemigen tudok megfizetni. A táp rajzért pedig hálás lennék!
Én nem vennék FT-23/73-at a helyedben, az egy őskövület, csekély tudással. Ki tudja hány hozzánemértő turkált bele. Ettől függetlenül nem adják olcsón. De nem szeretnék beleszólni....
Az MH-3 átalakítása elméletileg lehetséges, de az arany színű betétnek borzalmas ronda hangja lesz adásban és vételben is. A régebbi ezüst Csehszlovák betét, amely a Maros-B-ben is volt már szebb hangot produkál. Először az MH-2, MH-3, MH-4 be ilyeneket raktak, csak később váltotta le a magyar rondahangú betét. Az aranyszínű azért is rossz, mert ha véletlenül leesik az MH, vagy odakoppan valahová, akkor nagy valószínűséggel kiszakad a membrán a betét belsejében. Egy szatyor rossz betét van a szekrényben.
Anno úgy mértük, hogy 1:1-es trafót tekertünk. Szignálból jel bele, túloldal lezárva illendően. Primer oldalon reflektométer (SWR mérő), szekunderen URV millivoltmérő. Így 0,1-1000 Mhz-ig hamar kiderült a lényeg. Ha nem volt rossz, rezgőkörbe rezonancia mérés. Akkor már az AL is megsaccolható volt.
(sokszor lesz még utóiratom, általában nem sikerül egy hozzászólásban leírnom amit akarok, rövid az eszem, istenem.. :)))
És ha már BRG-nél tartunk....nincs meg valakinek a HÁI220/24-T táp rajza ha épp egy ilyen tápja nincs? Súgok...titán falitápja volt jó régen :)) És keresek megvételre titán rádiót de főleg kezelőt ha lehet természetesen amatőr sávra.
No hát igen, ezaz, csak hagyjam ott a pénzem. Volt már "szerencsém" egykét ilyen kereskedőhöz ifjú tudatlan koromban amikor még nem értettem annyira a rádiókhoz. Ott is hagytam 30e ft-t egy 10e ft-os rádióért. Két nap múlva megtudtam, hogy mennyire átvágtak.....kicsit sem voltam ideges :))) Azóta óvatosabb vagyok, de sajnos FT73R-t még csak eddig képen láttam :( A csatlakozókiosztásról pedig, egy BRG MH-3ast akarok átalakítani, nem tudom alkalmas e ilyen célokra??
A dánoknak, a Radiometer-nek volt egy igen jó Q-mérõje, egy EM4 meg két EF6 volt benne és 30 MHz-ig ment. Igen jól lehetett vele vizsgálni mindenfélét, amikor selejtezték (1973-ban), meg is akartam venni, de akkor inkább lekezelték a nagykalapáccsal...
Pár éve sokat kísérleteztünk ilyenekkel. Igen nagy permeabilitású, de 100 kHz környékétől már kornyadó jóságú vasak voltak a fojtókban. Az is a céljuk, hogy fölzabálják a felharmonikusokat. Pontos műszerek nélkül igen ingoványos terep ez, ezért érdemes a biztosan ismert adatú "profi" vasak közül választani.
Egy balunnál sokkal kisebb Q is megteszi, így pár megáig biztos elmegy. De kár lenne hőtermelésre fordítani a QRP kis villanykáját.
Ha a "bótban" veszel egy normál műanyagházas 3,5-ös és egy 2,5-ös Jackdugót, azokat szorosan egymás mellé fogva pont kiadja a félcoll csatlakozó távot. Bekötés után egy kis zsugorcső remekül összefogja, majdnem mint a gyári.
Ha egy sima elektretbetétet használsz, ami tök megfelel, egy 3,3 v. 4,7 kOhm-ot tegyél párhuzamosan vele. Egyes betétek túl kis áramúak, nem indítanak stabilan. Azonkívül tőben egy 1 nF-os kis kerámia kondit is rá kell kötni a kapszlira.
Ha jól tévedek ugyanaz mint az FTH2010 bekötése. A mikrofoncsati 2,5 mm-es mono jack, a ptt sorosan a mikrofonnal. A mikrofon sima kondimikrofon.(kb:1 kohm belső ell.) A hangszóró 3,5 mm-es mono jack. A polaritás egyértelmű, a dugó "hegye" a pozitiv.
Ilyen csatlakozó típust nem fogsz találni,ugyanis "nem létezik".
Azt,amik az MH1 és MH12 beszélőkészleteken vannak,azt a gyártók csinálják-csináltatják egy 2,5-ös és egy 3,5-ös jack dugóból.
Kár,hogy nem előbb jutott eszedbe,nemtudommelyik börzén szotyiért adták a kishibás MH1-eket,vettem is egy marékkal,mindenki cukkolt :"minekazavacak?"-aztán szétkunyerálták,maradt egy.
A bekötés nem ördöngösség,ahogy szokás a fejhallgató és mikrofon jack-eket kötni.
A mikrofon egyben a PTT-is: amennyiben 4kOhm alá megy az ellenállás,adásra kapcsol a készülék.
Az FT 73 vásárlása pedig csak pénzkérdés;bármelyik "jobb" rádiókereskedő beszerzi,csak hagyd ott a pénzedet!
Szeretnék a Yaesu FTH-2006 rádiómhoz egy külső mikrofont fabrikálni egy külső headsettel. Tudom, venni is lehet, de én mégis megpróbálkoznék a saját gyártással :) Azonban neten sehol sem találtam meg a pontos csatlakozó típust, méretet és a bekötést. Esetleg tudtok ebben segíteni nekem? Valamint keresek Yaesu FT-73R rádiót....esélytelen. Ugye?
Sziasztok. Adriára készül családunk egy hajóútra és szeretném hallgatni a hajós frekiket. A csatornák megvannak csak a hozzájuk tartozó vhf frekik nem, tud valaki segiteni hogy honnan tudjam meg? (pl Az usa marine guardnál az összes frekit megtaláltam a honlapjukon de vmiért itt európában nincs :(
Tekintve, hogy egymásnak ellentmondó híreket hallottam a találkozóról, ezért vannak bennem kételyek. Tavaly is eléggé "nyögvenyelősen" sikerült lebonyolítani a szervezést, akkor is szinte az utolsó percig kétséges volt a rendezvény megtartása (elsősorban a helyszín volt sokáig kérdéses). Sőt, a találkozó után olyanról is hallottam, miszerint az üdülő üzemeltetője a jövőben elzárkózik a találkozó helyszínének biztosítása elől.
Remélem, hogy a fentiek ellenére valóban lesz találkozó!
Kedves Kőr, és Olvtársak! Schlumberger Olvtárshoz hasonlóan jelezném én is, hogy péntektől aug 12.-ig jómagam is "üdülési projekt" részese vagyok. :-) Öreg Csóka
A szolnoki találkozónak tudtommal nincs ( sincs ) "hivatalos" honlapja. Mostanában szervezője sem :( Hagyomány szerint működik a dolog.
Az idei időpontról tud az üdülő üzemeltetője: a befejezési időpontot ő adta meg ( utána más rendezvény lesz ott ). A 2007-es árak is tőle származnak a wiki.ham-on.
Ha bárki bármilyen hiányt, pontatlanságot talál a wiki.ham.hu-n, kérem egyszerűen javítsa ki. Tnx.
Itt már keresgéltem, de mivel hiányosnak találtam az infókat (több rovat nincs kitöltve, míg más találkozóknál viszont igen), ezért nem vettem 100%-osnak a rendezvényt. Ettől függetlenül azért köszönöm a linkeket!
Schlumberger kolléga még jár ide, de holnaptól kezdetét veszi a nyaralás projekt, ezért aztán Erdélyben leszek elérhető mostanában. Ha visszajöttem, aug. 13. után elérhető leszek itt.
Hűh :) Mennyi hasznos dolog :) Köszönöm :) Ezeket elmentem és ebből fogok akkor készülni :) A hozzászólásokat olvasgatva jól sejtem hogy itt már senki sem őrizget régi "lom"-okat, mindenki csak modern készülékekkel dolgozik, hiába élném ki gyűjtő szenvedélyem a régi vackok iránt? :)
A pecabot-os vertikált ebben a formában nem ismertem, de azt hiszem nem nagy befektetéssel pár órás melóval meg tudom csinálni. Köszönöm.
A GDO-m egy nagyon régi gyári darab orion 1196/S. HA7JUK Bandi barátom rakta rendbe (mert sok más dolog melett a csövekhez sem értek). A gyári kiegészítői között van kifejezetten L&C mérő adapter is. Reményeim szerint ez alkalmas lesz erre a feladatra.
Gabi! Nem akarok félrevezető lenni, de az előző e témáju hsz.-emben nem írtam oda, hogy toroidos tekercset GDO-val, (mivel nincs szórt mágneses tere a rezgőkőrnek), csak akkor tudsz mérni, ha a GDO galvanikusan is tud csatlakozni a mérendő tekercshez. Ez valahogy úgy néz ki, hogy a GDO saját rezgőkőrének forgókondenzátora ki van vezetve a műszer oldalára egy NF-es csatira. Kb úgy, mint az enyémen: Öreg Csóka
Üdv Gabi! A pecabot vitele jutatta eszembe Ed(e) HA5BWW antenna projektjét. Kifejezetten egy könnyű súlyu, többsávos kitelepülő antennát adoptált egy orosz amatőrtárs konstrukciójából. A tartó egy 8m hosszú teleszkópos horgászbot. Valahogy így néz ki:
"5bww" nem a két belinkelt balunból az egyik egy longwire antennához készült balun. A másikat dipólhoz tervezten használni. (egy nagyon kicsi és könnyű trap párt csináltam koaxból és akár 15 perc alatt w3dzz-t is össze tudok így állítani. előre nagyon nehét eldönteni mi lesz a kitelepülésen éppen használt antenna :) pl.: A Baskói kilátónál adott a lehetőség akár nayon hosszú dipól kifeszítésére is vagy inverted V használatára. De a magoskán rengeteg a fa így ott szóba sem jöhet. (A magoska jóval meredekebb is így lehet, hogy kihagyom).
Köszi a kiegészítést. Selytettem (mint macska a rossz időt), hogy a szinjelölgetés ennél jóval bonyolultabb, mert nálam akad sárga gyűrű fehér felsővel sőt kék és zöld szinkombináció is. van jópár amiknek csak "eredeti" ferrit szinük van és rajtuk semmilyen jelzés,...
Esetleg valakinek van ekzakt mérési módszereis, vagy marad a tekercs-kondi + GDO... Köszi a segítséget.
Üdv Gabi (Ha lehet akkor sokkal inkább mint a Gábor, mert így csak a hadseregben szólítottak, meg a közúti rendőr, ha megbüntet..)
Lesz-e Szolnokon a hétvégén találkozó? Biztos információ kellene, amit eddig még nem kaptam. A találgatásokra alapozva pedig nem érdemes hétvégi programot tervezni...
Munkahelyen unalmas perceimben nézegettem a bejegyzéseket régebbről, láttam rengeteg kérdés hangzott el a "hol van rádióamatőr tananyag" témában. Sajnos az évekkel ezelőtt beírt linkek egy része nem található. Google-ban is megpróbáltam utánanézni sajnos kevés sikerrel. Esetleg tudtok élő linkeket adni ahol olyan tananyag van amiből a mostanság esedékes vizsgákra fel lehet készülni? Pl aktuális szabályok, változott követelmények, új teljesítményhatárok, egyszerű példa pl a CEPT CB 4W, ugyan nem ide vág de hirtelen nem jutott jobb az eszembe!
A balunról: kitelepülés és gylográdió a cél (az az minél könnyebb és minél kisebb kivitel kell). A rádió max 5W-ot ad ki magából (ft-817), de aksikkal ez kb 2,5W. Szóval tényleg QRP-re kell. A max 3,5cm-nyi toroidban ezért gondolkoztam, mert kicsi és fajlagosan könnyű. A hegyre felcipelés közben még 50dkg is számít. A Zemplén jónéhány elhagyatott pontjáról szeretnék rádiózni és a kaja+sátor+víz+... melett a rádió a pecabot meg az antennalitze, ... jelentős többlet, így próbálok valamicskét könnyíteni a hátizsákomon.
Köszi a linket és a segítséget.
Üdv ui: a linkek megint (cut and paste) http://www.webx.dk/oz2cpu/balun-voltage.htm http://www.cq.hu/ha%2Dqrp/antenna.htm
Nicsak, a "gyüjtő" itt is megjelent? (V63_106) Jó gyerek, csak üzletelni nem kell vele. Ingyen, vagy még olcsóbban szivesen megszabadít bármitől... HI! Ja, és ha a barátnője nevében kapsz e-mailt, annak sem bedőlni... :-)))
Hát Nejem Őnagysága időnként rászed némi "szanálásra". Látnád miként örűlnek a "szinesfém-gyűjtők a faluban! :-)
Más!: Gábornak:
A bontott PC alkatrész gyanánt lejövő toroidokat nyugodtan sorold a kissebb frekire jó, (N200) kategóriába. Meglehetősen sok vasat megvizsgáltam. (Van barátom a faluban aki "lomizik", és Tőle rengeteg "hasznos" elektronikai cuccot kaptunk. Mármint a rádiós szakkőr gyerekei. A "Gyakorlat teszi a mestert" örök igazság alapján ezeket a gyereket tanítgattam a forrasztás fogásaira, és irdatlan mennyiségű "baszafütyit" termeltek le a panelokról. No onnan jött sok toroid vas.) A vizsgálatom a következő volt: Tekertem rá némi huzalt sacperkábé, és pontos kondenzátorral egy rezgőkőrt csináltam belőle. "Pippirippi 001-es" GDO-mmal aztán megnéztem melik frekin hangolódik. Onnan meg mán nem is számoltam. A frekvencia volt lényeges, hogy hol kaptam dippet, és ezért mondom: Ezek zöme csak alacsony frekire jók. (Ritkán akadt egy-egy, pölö rádiós hálókártyán lévő vas, de az sem a 100 MHz környékére. Főleg a tápok bontásából jönnek ki a gyűrük.) Ha Te most 30, vagy 50 MHz-ig akarsz balunt csinálni, akkor min H20, vagy N50-ben kell gondolkodj. Nem jön be nékem a linked, milyen balunt akarsz csinálni, de ajánlom, ha csak QRP-re kell, (csak mert kitelepülő antennához akarod) az un.: TV-Balun vasat. Ez az a kétlyuku vas. ( Ez van vagy 16x16x8 mm-es. Vagy láttam sima ferrit rúdra készűlt balun változatot is.) Valahol olvastam, hogy 10W kimenőn még jó, bár én sohasem csináltam! :-) (De van itt amatőrtárs aki "testközelből" megmondja a tutit.! :-) ) Ha a dolog nem ily egyszerű, mint gondolom, akár magánban is írhatsz, és én "beajánlak" néhány "Öreg Csóka"-nak, bár bizti reagálnak, mert olvassák Ők is a topikot! :-) Öreg Csóka
Köszönöm a segítséget! Ezek sajnos PC (és egyéb informatikai eszközök) bontásából származnak... Ha van egy jelgeneretorom és egy szkópom akkor esetleg a tekercselés után le tudom ellenőrízni a helyes működét? (mint ez előbbi linken)
Üdv minden topic-lakónak! Régóta olvasom az itt folyó "beszélgetést", de csak most akadt problémám amiben a segítségeteket szeretném kérni. A válaszokkal eddig mindíg megelőzött valaki (már azokkal amikre én is tudtam volna válaszolni).
kb 12 éve rádiózok, de vizsgát csak az előző év őszén tettem, így január óta rádiózok már amatőr frekiken is... Most a nyárra és a mániáimra való tekintettel egy gyorsan összerakható QRP-s kitelepülő antennát szeretnék összedobni gyalográdiózáshoz.
A következő 2 balun elkészítésénél az a problémám akadt, hogy nem ismerem a toroid (ferrit) magok szinjelölését. Ha tudnátok egy linkkel, vagy táblázattal segíteni akkor a bontott anygokból a legjobbat tudnám felhasználni.
Eddig még nemigen volt alkalmam ide regisztrálni, valahogy nem ment. Sokszor olvasgattam a hozzászólásokat és nagyon megtetszettek az emberek, a témák. Segítőkész társaság van itt, remélem én is csatlakozhatok és ki is használom az alkalmat és segítséget, tanácsot kérnék tőletek!
Az első problémám:
Van egy BRG FM301 rádiója egy barátomnak. Remek kis darab, benne 1-2 csatornával amatőr sávra. Érzékeny jószág, teljesíti a 0.35-0.4 uV-t. Nemrég kapott ajándékba egy olyan régi Motorolát ami végigfogja az egész 144-172 MHz sávot kb, de ennek az érzékenysége mintha sokkal rosszabb lenne, legalábbis hallomásra a zajok élesebbek, sercegőbbek. Lehet hogy csak a fülünk csap be minket mert élesebbek a zajok és a jobb vevője miatt hiteti ezt velünk?
és egy kis segítséget kérnék tőletek az alábbiakban:
Schlumberger kolléga egy régi hozzászólásában olvastam hogy van egy fölös FM40-160-a. Gyűjtöm az antik BRG dolgokat így ha még megvan szeretnék valahogy hozzájutni persze nem ingyen :) Csere vagy egyéb :)) Kérlek szóljatok neki ha már nem jár ide.
HG9MCK kolléga írta régebben hogy vannak ex MÁV-os FM10-160-jai. Ezekhez is szeretnék mindenképp hozzájutni amennyiben megvannak még neki, nem tudom szokott e még ide járni? Kérlek szóljatok neki!
Dj Szegecs kolléga is régebben sokat irkált olyan témában amikre tudnék neki válaszolni illetve segíteni főleg a közlekedési kérdéseit illetően, kérem őt is értesítsétek ha esetleg erre jár :))
Igyekszem ezentúl, hogy regisztráltam, majd még sűrűbben ide járni és válaszolgatni, kérdezgetni :)
Köszönöm, hogy elolvastátok a kérdéseim, remélem tudtok segíteni nekem!
utóirat:
A BRG mellett kifejezetten gyűjtöm a dán Storno / Stornophone rádiókat. Amennyiben van nektek és fölösleges, szívesen átvenném a gyűjteményembe, persze ezt sem ingyen, bár egy jó amatőr mindig talál megoldást mindenre ha meg kell egyezni, nem? :))
Keresd meg a NHH XIII. Visegrádi u. 100-ban lévő Ügyfélszolgálati Irodáját. Nagyon segítőkész, korrekt és kedves hölgyek tudnak naprakész infókat adni minden formáról.
Az alapok: A CB, és a PMR sávok mindenkinek ingyen vannak. Nagy zaj, tülekedés, semmi nem garantált. Olcsó kütyük. Kicsi távolság, mindenki beleugat a másik életébe.
A fizetős frekiken a megkívánt szolgáltatást kapod, annyit, amiért fizettél. Több kevesebb garancia a használhatóságra. Rendszeres költségek, drága rádiók.
Szükségem lenne némi segítségre a rádiócsatornák magáncélú használatával kapcsolatban. PL: mire van szükségem, mik a feltételek, menyibe kerül, hogy használhatom.
Anno a Telefongyárban a mûszerosztályon jó széles asztalaint voltak, középen a mûszerállvány, de a szkóp csak úgy fért bele, hogy a szemben ülõ kolléga szkópjának a feneke az én oldalamon volt, az enyémé meg nála (nekem akkor EMG 1549-em volt). Persze egy rendes szkóp hátulján van mindenféle igen hasznos és érdekes dolog, fûrész-kivezetés, fényvezérlés, eltérítõ elektródák áthidalásai, stb... Ezekrõl ki lehetett hozni a jeleket a saját mûszereimre és némileg átparametrizálva visszavinni... Úgyhogy lehetett ott "csodákat tenni..." A sikert általában a szembõl jövõ hatalmas ordítás jelezte :-)))
No meg a ventillátor. Az már az újoncokkal szemben alaptrükknek számított, hogy egy mipoláncsövön át hátulról cigarettafüstöt kellett fújni a mûszerbe... Szegény fazon csak azt látta elöl, hogy elkezd füstölni a szkóp... Idõbe telt, mire ráeszmélt, hogy de viszont Fecske szaga van...
Húúúú.... Fiúk! Micsoda durva élmények, és esetek! :-) Nékem ifjú korom szkópos élménye: Kiindulás: A szkóp drágább, mint az arany! -Idézet néhai Tanárom HG9PD, Olajos Tanár Úrtól- És így is kellet a szakköri, vagy klubb foglalkozáson viszonyúlni hozzá! Csak jelenlétében, és felügyelete mellet lehetett a lezárt (kulcs az Öregnél) szekrényt kinyitni. Kivenni onnan a szkópot nem is lehetett, mivel nagysága egy "nach-kaszni" nagyságával vetekedett. Úgy kellett mellé telepedni, és dolgozni. Önállóan, -de a Tanár Úr felügyeletével- csak akkor dolgozhattam, ha pölö a "kopaszok" RIM-jének a KF-jeit hangoltuk. Az első alkalommal pölö előszőr lépésről lépésre el kellet mondani, hogy mit csinálok. Azt ha netán közben máshová nyúlt az "ember buta fia" -kedvenc szavajárása volt- a léniával b@szott egyet a kezedre. De nagyon szerettem az Öreget, tanúlmányaim legjobb tanára volt. Úgy okított, hogy úgy kezde.:Amit most elmondok, a könyvben le vagyon írva. Na, az ötös. Én mivel már tizenöt éve verem bele ezt az ember buta fiába, tudom már négyesre. Aki remekelni akar nálam az a legjobb esetben hármast kap. No lehet tanúlni! Lehet, hogy nekem csak azért adott mégis ötöst, meg megnyertem a sulinak néhány országos fizika versenyt. (Leginkább az elektrósakat.) Ha már mozgástan volt, hát.... :-) No, de a szkóp: Szóval az az aranynál is drágább műszer! :-) Üdv Néktek: Öreg Csóka
Annak idején odakerült hozzánk a mûszerorsztályra egy srác a Gelkától, és egyik legelsõ ténykedése az volt, hogy egy 20 MHz-s Siemens messplatz-vevõ osztójának az aranyozott Yaxley-jét megsmirglizte...
Vajon ez milyen jó vétel kategóriába tartozik? 4 éve vettem 5.000HUF -ért. Egy két tranyót 3055-öt (asszem) kellet cserélni, de müxik minden funkciója.
Hááá....t? Nem tóm, de nekem a 10 MHz-s Philips jó vételnek tünt 20HUF-ért. Igaz megtaláltam nyomát, hogy ez a műszerecske valahonnét a német nyelvjárás területéről való, és ahogy néztem a nekem nem tetsző Veterát, meg eBay-t...... Nekem megérte.
Sziasztok, tapasztalatcsere vegett kerdeznem hogy hasznal valaki ICOM 706MkII radiot? Most tettem szert egy ilyen keszulekre. Akinek van ilyen, milyen antennatunert hasznal hozza? A gyarit vagy mast pl egy MFJ? En MFJ-re gondoltam, mivel olcsobb es eleg jok tudomasom szerint, bar 50MHz-t mar a legtobb nem tudja.