Keresés

Részletes keresés

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.27 0 0 5753

@seci > Ezert van itt a Dilbert Principle (hardcover!) a monitorom mellett, hogy amikor (torolve) az agyamat, akkor beleolvasok es megnyugszom itt munka kozben!

 

Ha szereted a kepes dolgokat es nem csak a munkahelyrol szolokat, akkor feltetlenul kukkants bele a Calvin & Hobbes-ba. Hosszu kepregeny eseteben a szamuraj nyuszit (Miyamoto Usagi; usagi = nyuszi japanul) tudnam melegen ajanlani. Ha anno nezegettel Pif-et, akkor a Corto Malteset most kiadtak szep gyujtemenyes papir ;) kiadasban. Politikai temaban a Stonetoss.com-ot tudnam ajanlani, bar gyakran "benfenntes" humor, ami az aktualis usakiai politikai cirkusz kontextusa nelkul nem mindig ertheto.

Előzmény: seci (5750)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.27 0 0 5752

@seci > No meg ki olvas manapsag papir alapu konyvet a tabletek/e-readerek koraban? Mi is "optimalizaltuk" a konyvtarunkat

 

Jogos, en is "optimalizaltam", es szepirodalmat amit ide-oda lapozgatas nelkul folyamatosan lehet olvasni inkabb elektronikus formaban fogyasztok. Matek, tortenelem, idegen-nyelv, ismeretterjeszto es hasonlo konyvek eseteben, ahol ugral az ember a tartalomban, a papir meg mindig praktikusabb. Meg regen tan kvadrat irt valami olyasmit, hogy egy regi, tobbszor ujraolvasott konyv az olyasmi mint egy barat amit erdemes eredeti papir-formatumban megtartani.

 

Az elektronikus formara valtas megmagyarazza miert kolcsonoznek kevesebb papirkonyvet az emberek. De b.veronik nem elsosorban errol panaszkodott hanem arrol, hogy nem olvasnak a gyerekek, e-book-ot se.

 

A masik problema az elektronikus konyvekkel, hogy mi van ha egy ujabb Carrinton-event tortenik? Ez egy napvihar volt 1859-ben ami szetcseszte az amerikai telegraf halozatot. Ha valami hasonlo tortenne manapsag - ami konnyen elofordulhat - akkor az internetet, cloud-ot, es a otthoni/ceges elektronika jo reszet el lehet felejteni. Es akkor ott all az ember elektronikus konyvek nelkul.

Előzmény: seci (5750)
roszner Creative Commons License 2019.06.27 0 2 5751

" ...Egri csillagok?

Eszre kellene mar venni, hogy ezek a regenyek idejetmultak"

 

Ebben biztosan tévedsz!

 

 

 

"kesobb sem lettem nagy kedveloje az 1000+ oldalas muveknek"

 

Én is azt hittem, hogy Kodolányi trilógiája véget nem érő olvasmány lesz. Aztán ahogy belemélyedtem, alig két hét alatt a végére értem. És utána sűrű egymásutánban jöttek a további művei.

 

Hidd el, ha nemcsak az első 20 oldalt olvassák el a "nehezebb" fajsúlyú művekből, rátalálnak az igazi varázsára. Olvasásnak, tartalomnak egyaránt.

 

Előzmény: seci (5747)
seci Creative Commons License 2019.06.27 0 0 5750

No meg ki olvas manapsag papir alapu konyvet a tabletek/e-readerek koraban? 

 

Mi is "optimalizaltuk" a konyvtarunkat, marmint a papirra nyomtatott reszet, e helyett felkerult a Mega-cloudunkba a Masters Of Sci-Fi 100 kotete.

Meg Rejto, meg Szabo Magda, meg Fekete Istvan, stb.

 

A MEK-en ugye mar vagy 2 evtizede megtalalhato majd az osszes klasszikus mu, a Project Gutenberg-en mindezek eredetiben is.

 

Tulajdonkeppen konyvtarba manapsag miert is jarjon az ember? Marmint ha nem "regiseg" kell neki, vagy nem kutat.

 

Tudom, tudom, illata van a konyvnek, meg olyan jol esik kinyitni es lapozgatni :) Ezert van itt a Dilbert Principle (hardcover!) a monitorom mellett, hogy amikor (torolve) az agyamat, akkor beleolvasok es megnyugszom itt munka kozben!

 

-seci

Előzmény: roszner (5749)
roszner Creative Commons License 2019.06.27 0 2 5749

Igen, volt TV. Ha elég öreg vagy nemcsak a hétfői de a pénteki adásmentes napokra is emlékezhetsz. Meg az összesen egy csatornára. Ifjúsági műsor - tanidőben - csak vasárnap délelőtt volt (esetleg szombaton is?). Matiné pedig csak a nyári szünetben lépett be, úgyhogy nem volt igazi ellenfele az olvasásnak.

A videómagnótól kezdődik a könyvtárak kiürülése. Ma pedig már ezernyi technika van ami az olvasásnak kárára van...

Előzmény: Ko_uszNotDead (5746)
seci Creative Commons License 2019.06.27 0 1 5748

Csak hogy a topiknal is (kicsit) maradjak: amikor en rendszeresen konyvtarlatogato gyerek voltam felso tagozaton, akkor a sci-fi polcrol hordtam haza a konyveket. A klasszikus szepirodalom kimaradt ott es akkor (mondjuk kesobb sem lettem nagy kedveloje az 1000+ oldalas muveknek)

-seci

Előzmény: seci (5747)
seci Creative Commons License 2019.06.27 0 0 5747

Most szerinted 2019-ben egy hatodikos szamara milyen katarzis-elmenyt nyujt az Egri csillagok? Vagy a tobbi, egyaltalan nem az adott korosztaly erzelmi beallitottsagahoz kivalasztott "remek" kotelezo olvasmany.

Pont annyit, mint nekunk adott 197x-ban. Elolvastuk, mert muszaj volt, de hogy ezek nem szerettetik meg az olvasast, az tuti. Sot, inkabb ellene hatnak.

Eszre kellene mar venni, hogy ezek a regenyek idejetmultak. Erdekelne, hogy pl a tanarok tudjak-e azt, hogy ifjusagi regenyt (mondjuk HP-t) mennyit olvasnak a gyerekek?

-seci

Előzmény: b.veronik (5745)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.27 0 0 5746

@b.veronik De talán nem ide való ez a téma...

 

 

Valoban nem szorosan Orion. De talan azert szeretjuk a klasszikus sci-fiket, mert szivesen gondolkozunk azon merre halad a vilag.

 

Nagyobb a baj, mint gondolják általában. Bár lehet, hogy nem baj, egyszerűen egy kultúra a végét járja

 

Ez benne van a levegoben mostanaban. Spengler es Toynbee ota lenyegesen romlott a helyzet.

 

Thomas Cole: savage -> pastoral -> empire -> destruction -> desolation

 

fia már kézbe sem veszi

 

A mi fiatalkorunkban is volt televizio, megsem artott meg annyira, hogy ne olvassunk.

Előzmény: b.veronik (5745)
b.veronik Creative Commons License 2019.06.26 0 1 5745

Nagyon sok mindent próbáltunk/próbáltam, de egyre rosszabb a helyzet, s ez nem csak az én véleményem. Ott tartunk, hogy már a magyar tanárok is feladták (a többség), s a kötelezőket megnézik együtt filmen az osztállyal. Pl. egy közel 20 fős 6.-ból ebben az  évben hárman olvasták el az Egri csillagokat. A családomban, rokonságban próbálkoztam Winnetouval, 20 éve még sikerült egyik unokaöcsémet rávenni. Az ő fia már kézbe sem veszi, pedig az osztálya egyik legjobb tanulója. Próbálkoztam westernnel, a spagetti változat még úgy-ahogy elmegy, a klasszikus nem. "Bedobtam" párszor az Oriont is, pár percig élcelődtek a technikán, aztán hagyták, nézzem csak. Tüskevár, Tenkes kapitánya: "Mi? Fekete-fehér? Nem nézzük." Nagyobb a baj, mint gondolják általában. Bár lehet, hogy nem baj, egyszerűen egy kultúra a végét járja, s a romjain épül valami más, valami új. De talán nem ide való ez a téma...

Az utolsó mondatodban van valami. Olvastam valahol, hogy epigonok vagyunk, ez a mai generációra fokozottan illik.

Előzmény: Ko_uszNotDead (5744)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.25 0 0 5744

@b.veronik Emlitetted, hogy nem olvasnak a gyerekek. Letezik valami konyvklub, vagy szakkor a gyerekeknek ahol be lehetne a programba tenni mondjuk Winnetout es hasonlo "klasszikus" ifjusagi regenyeket, meg akar sci-fiket is? (Feltetelezem/remelem, hogy pl az Egri Csllagok azert meg kotelezo olvasmany.) Nem "nehez" konyvekre gondolok, hanem klasszikus ifjusagi szorakoztato irodalomra.

 

Esetleg valami filmklub ahol regebbi filmeket nezhetnek? Egy regebbi western lenyegesen jobb erkolcsi peldat mutat mint a mai filmek ugy altalaban. Van esetleg valami egyuttmukodes a cserkeszekkel, hogy pl bizonyos konyvek elolvasasat dijazzak?

 

Csak probalok itt otletelni mivel lehetne nepszerusiteni az olvasast a gyerekek koreben.

 

Egy random gondolat. Eszrevettetek, hogy a vallas es olvasas hanyatlasaval a hollywoodi szuperhosok (capeshit) gyakorlatilag atveszik a mitoszi hosok szerepet a mai generacioban?

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.20 0 0 5743

Igen, koszi!

Előzmény: roszner (5742)
roszner Creative Commons License 2019.06.19 0 1 5742

Az enyém megérkezett?

Előzmény: Ko_uszNotDead (5739)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.19 0 1 5741

Koszonom a tippet. Nem lattam meg, de most belepillantottam az elso reszben. Jokat mond a tag, de sajnos egy roppant lenyeges osszetevo folott elsiklik (elhallgat?), aminek pedig kulcs szerepe volt a Romai Birodalom megszunteben, iill. es az azutani antik kultura es civilizacio maradvanyainak lebomlasztasaban.

Előzmény: Ko_uszNotDead (5740)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.18 0 0 5740

Eolomea > Jefremov ugy fogalmazott, hogy egy cilivizacio akkor hanyatlik, amikor mar nem becsulik a szepseget. Na, ezt ki lehet pipalni.

 

Igaz. A Civilization sorozattal (Kenneth Clark, 1969) esetleg talalkoztal?

Előzmény: Eolomea14 (5724)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.18 0 0 5739

Kuldtem emilt. Szolj ha nem latod, vagy nem erkezett meg.

Előzmény: roszner (5738)
roszner Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5738

 Kedves Ko_uszNotDead szerettem volna írni neked, de email címed nem publikus. Légy szíves te írj nekem (mivel az enyém ott van az adataim között). Kösz!

Előzmény: Ko_uszNotDead (5735)
roszner Creative Commons License 2019.06.16 0 1 5737

Attila, mi az ami annyira megijesztett, hogy közös kedvencünknek hátat fordítasz? Tényleg érdekelne.

Remélem ezt a kérdést még olvasod és válaszolsz is rá. 

Előzmény: tillA (5736)
tillA Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5736

(ezúton elköszönök korábbi itteni ismerőseimtől, kénytelen vagyok felfüggeszteni jelen topik látogatását, túl fantasztikussá vált immár számomra, már nem kíváncsian nézek bele naponta, hanem félve)

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5735

b.veronik > A hosszúság vagy a tartalom miatt? Engem érdekelne.

 

A vilag mai helyzetet nem lehet megerteni a tortenelem, kulonosen a 20-ik szazad tortenelme nelkul. A tortenelmet pedig nem lehet megerteni egy bizonyos nepcsoport szerepenek kihagyasaval. Roluk viszont csak jot szabad mondani. Ehelyett egyszer egy masik topikban duplaplusznemjó gondolatbűnt kovettem el. A vetkem olyan nagy volt, hogy az indexes gondolatrendorseg az osszes hozzaszolasomat kiradirozta forumszerte, tematol fuggetlenul. Szerintem ez nekik nagyobb veszteseg volt mint nekem, ugyhogy azota nem eroltetem meg magam, hogy tartalmat generaljak nekik.

Előzmény: b.veronik (5733)
b.veronik Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5734

Engem nem bántottál meg - mivel is? :-)

Előzmény: Eolomea14 (5732)
b.veronik Creative Commons License 2019.06.16 0 0 5733

"Idonkent eltoprengek, hogy en lettem morgos venember, vagy a mai kor es a benne elok tenyleg rosszabbak-e annal mint ami par evtizeddel ezelott volt." Ezzel nem vagy egyedül, a kiöregedő nemzedékek mindig is gyanakodva figyelték a feltörekvő ifjabbakat. De magam is úgy látom, egyre rosszabb a helyzet - a mennyiség a minőség rovására megy.

Brian W. Aldiss: Amig világ a világ zümzümjei jutnak eszembe a körülöttem levő fiatalokról. Kapkodnak, gyorsan élnek (??), nem tudják hová tartanak. Kiakadok, amikor megkérnek, segitsek valamit keresni a neten, aztán végig húznak előttem oldalakat, hogy káprázik a szemem. S persze nem találják meg, amit akarnak, de már rohannak is, hogy majd máskor... Vagy légyszi, keresd meg.

 

"(Erre tudnek hosszas magyarazatot irni, de egyszer mar kiradiroztak innen)"  A hosszúság vagy a tartalom miatt? Engem érdekelne.

Előzmény: Ko_uszNotDead (5731)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.15 0 1 5732

Elnezest, nem akartam senkit megbantani - amugy jomagam a romantikat legalabb annyira kedvelem, mint a felesegem (es jobban, mint az altalam az elmult evtizedekben megismert - fiatal - nok barmelyike). A giccset/ponyvat viszont utalom.

 

>>>"Kinek érdeke, hogy az emberek gondolkodjanak, ill. gondolkodó nemzedékek nőljenek fel? Úgy borzasztó nehéz irányitani a tömeget."<<<

 

Igy van. Sajnos, mar nem is kell iranyitani (manipulalni) a tomeget - minthogy a birkaknak sem nyugtatot adni. Kurt Vonnegut latnoki, disztopikus Harrison Bergeron nevellajaban ha az emberek kobakjaban valami gondolat allna ossze, akkor azt egy kulsoleg beepitett mutyur rogvest megzavarja. Ma viszont az emberek onkent es dalolva ok maguk epitik az "elektrodakat" a fejukbe (fokent a TV, de akar celtalan internetes tallozas formajaban). Es ha megis osszeallna valami az egyre simabba valo agytekervenyeikben, annak szetoszlaatasarol pedig pedig a fulukbe plantalt hangszoro [a la Fahrenheit 451] es a csipogo/bizsergo mobil gondoskodik.

 

 

Előzmény: b.veronik (5730)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.15 0 2 5731

b.veronik > Több hozzászólásban emlegetitek a matematikát. Nekem fájóbb pont, hogy a történelem tanitást tönkrevágták, a gyerekekkel megutáltatták a történelmet. Miért is? "Megismerve a múltat, érthetjük meg a jelent, s okulhatunk a jövőre" Kinek érdeke, hogy az emberek gondolkodjanak, ill. gondolkodó nemzedékek nőljenek fel? Úgy borzasztó nehéz irányitani a tömeget.

 

“The most effective way to destroy people is to deny and obliterate their own understanding of their history.” - George Orwell

 

Forditas ugy nagyjabol: "Egy nep elpusztitasanak leghatasosabb eszkoze ha megtagadjuk es eltoroljuk sajat tortenelmuk ismeretet."

 

Usakiaban mostanaban a polgarhaborus szobrok, es elso vilaghaborus katonasirok dontogetese divatos. "Mer' gonosz feherek".

 

b.veronik > Talán a sci-fi is hasonló okok miatt népszerűtlenebb. A régi Galaktikákon olvashattuk Jacques Bergier szavait: " A science fiction hiveinek egyik kongresszusán, amelyen hat Nobel-dijas és ötven egyetemi tanár volt jelen, elhangzott az a kijelentés, hogy a tudományos fantasztikus irodalom nagyobb erő, mint az atomenergia"

 

Szamos ismert tudos emlitette interjuban, hogy eredetileg a sci-fi adta az inspiraciot, az vitte a palyara.

 

b.veronik > De nem viszik.
...
De ennél egyszerűbb olvasmányok is kifognak korunk gyermekein, ifjain.

 

Idonkent eltoprengek, hogy en lettem morgos venember, vagy a mai kor es a benne elok tenyleg rosszabbak-e annal mint ami par evtizeddel ezelott volt. Aztan megallapitom, hogy nem en vagyok morgos, hanem szamos dolog tenyleg szarabb lett. Az Orion megjelenese ota megketszerezodott a fold nepessege. Minek?

 

(Erre tudnek hosszas magyarazatot irni, de egyszer mar kiradiroztak innen. Kulonosebben nagy veszteseg nem volt, de nem szeretek foloslegesen potyogni.)

Előzmény: b.veronik (5730)
b.veronik Creative Commons License 2019.06.14 0 2 5730

Akár meg is sértődhetnék, olyan lekicsinylően irsz a nőknek irt művekről...;-)

De ha általánosságban nézzük, sajnos igazad van. Viszont a férfiak nem ezért nem olvasnak (átlag ez is), hiszen az ő olvasói körükben is ezek a "nőies" művek mennek. Igaz a könyvesboltok választékáról irt kritikád, de én könyvtárakban gondolkodtam, ott még vannak Verne művek és Marcus Aurelius is. De nem viszik.

Rejtőt nem értik, mert ahhoz kellene egy olvasói alapműveltség. Csülök szintjéről nem fogják megérteni az utalásokat, s fogalmuk sincs, mit nevetgél egy P. Howardot lapozgató alak. De ennél egyszerűbb olvasmányok is kifognak korunk gyermekein, ifjain.

Több hozzászólásban emlegetitek a matematikát. Nekem fájóbb pont, hogy a történelem tanitást tönkrevágták, a gyerekekkel megutáltatták a történelmet. Miért is? "Megismerve a múltat, érthetjük meg a jelent, s okulhatunk a jövőre" Kinek érdeke, hogy az emberek gondolkodjanak, ill. gondolkodó nemzedékek nőljenek fel? Úgy borzasztó nehéz irányitani a tömeget.

Talán a sci-fi is hasonló okok miatt népszerűtlenebb. A régi Galaktikákon olvashattuk Jacques Bergier szavait: " A science fiction hiveinek egyik kongresszusán, amelyen hat Nobel-dijas és ötven egyetemi tanár volt jelen, elhangzott az a kijelentés, hogy a tudományos fantasztikus irodalom nagyobb erő, mint az atomenergia"

Előzmény: Ko_uszNotDead (5722)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 5729

talan ugy volt jo, ahogy irtam (hiaba, mar beszel en mar nem jol magyar :)

Előzmény: Eolomea14 (5728)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 5728

abba = abban

 

Előzmény: Eolomea14 (5727)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.14 0 2 5727

es Seci-nek:

 

Szomoru, hogy az "atkosban" vilagszinvonalu magyar oktatas is ide jutott. (Pl. abba az iskolaban, ahol anno en tanitottam, japan delegacio jott oktatasi tanulmanyutra). Ahogy nezem, Magyarorszagon is atvettek az amerikai mintat [amiben - szo szerint! - irni-olvaso ember is kaphat diplomat] - pedig ahogy Sandor Gyorgy fogalmazott: ruhestol ne kerj kucsmat.

 

 

 

 

 

Előzmény: Ko_uszNotDead (5725)
seci Creative Commons License 2019.06.14 0 2 5726

A sok-sok diplomas kepzese (legalabbis Mo-on) a halasztott munkanelkuliseg megvalositasa volt.

 

En 10+ evig tanitottam, a kilencvenes evek kozepen tortent a felvett letszam brutalis megemelese es ugye ezzel egyutt a  ponthatarok brutalis leszallitasa.

Ergo a mondjuk 100 hallgatod helyett radzudiottak 250-et, bonuszkent megszuntettek a 3x-buktal-mehetsz-a-fenebe szabalyt is, bejott a johetsz-fiam-vizsgazni-10x

 

Nomarmost ezt az oktatoi garda kb ketfelekeppen kezelte: a. Elhuzott az egyetemrol b. Kiment ZH iratas kozben (a szobeli vizsga a multe lett)

 

Es lass csodat, a 100-bol 80 vegez (merthogy az a 100 meg volt valogatva a felvetelivel) helyett 250-bol 200 vegez lett, amibol pont 80 volt "hasznalhato".

 

A szamokat mindenki igazitsa amihez tetszik (ezek progmat-os szamok)

 

De pl elmeleti matematikus es kutato vegyesz szakokon meg durvabb volt a helyzet, itt 20 forol 100-ra duzzasztottak a letszamot. Es ugye nem kell mondanom, hogy tenylegesen hany elmeleti matematikusnak valo ember szuletik evente Mo-on...

 

Es akkor most ugye az orszag patinans egyetemerol beszelunk (ELTE), olyan szakokrol, amik nem humbug tudast adnak es nem egy kihelyezett foiskolai karrol valahol a vilag vegen.

 

-seci

 

Előzmény: Ko_uszNotDead (5725)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2019.06.14 0 2 5725

Eolomea > Mara mar a kitanult ember elmeje is is begyepesedett. Klisekeben fogalmaznak, a tudomany jo esetben kritika targya, es nagykanallal beveszik a regen csak a balgaknak szant maszlagokat. A  mai ertelmiseg mar nem faklyavivo, nem almodoja a szep jovonek, es nem lazadoja egy bolygot eppen most tonkreyevo vilagnak.

 

Regen a diploma pozitivan korrelalt az intelligenciaval. Voltak kivetelek, de jellemzoen az intelligencia harang-gorbe jobb szelen tanyazo kevesek kaptak diplomat. Aztan egyesek kitalaltak, hogy a diplomasok tobbet keresnek, adjunk minel tobb embernek diplomat, es akkor mindenkinek magasabb lesz a jovedelme. Odaig nem jutottak el, hogy a diplomasoknak azert van magasabb jovedelmuk mert intelligensebbek, nem pedig azert mert van valami papirjuk. Meg azt sem sikerult megerteni, hogy egy tarsadalomban az atlagosnal lenyegesen intelligensek szama korlatozott. Volt aki rosszindulatbol tamogatta ezt az otletet, a tobbseg ostobasagbol. 

 

Ahhoz, hogy sok diplomat ki lehessen adni, le kellett egyszerusiteni a tananyagot, le kellett szallitani a kovetelmenyeket, es ki kellett mindenfele altudomanyt talalni (gender studies, afro-american studies, colonial studies, vizalatti kosarfonas). Van olyan ahol egy fiatalabb evjarat 60%-anak van diplomaja. Konyorgom, a nep 60%-a nem lehet atlag feletti ! Ilyet csak az gondolhat, akinek mar az altalanos iskolas matekkal is gondja van. Ugyhogy most ott tartunk, hogy van egy csomo ember diplomaval aki csak maszlagokat tud mantrazni, nem tud onalloan es kritikusan gondolkodni de "ertelmiseginek" kepzeli magat. Ezzel persze a diploma elvesztette a jelzeserteket, elinflalodott. Most mar nem eleg beirni a jelentkezesre, hogy valaki diplomas. A munkaadok kenytelenek tesztelni a jelentkezoket, hogy tenyleg hasznalhatok-e. Es olyan munkakorokre amiket regen kozepiskolaval kenyelmesen elvegeztek arra ma "diplomas" kell.

Előzmény: Eolomea14 (5724)
Eolomea14 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 5724

Sajnos, a helyzet ennel sokkal rosszabb. Regen ugyanis a butanak nevezett ember lenyegeben inkabb csak tanulatlan volt - de mergsuvegeltek a falusi tanitot, es ahitattal ittak a tudos emberek szavay, aki a vilag csudairol regeltek. Ahogy a 60-as evekbeli kivalo Het tonna dollar c. magyar filmben elhangzik: a butanak is megvolt a magahoz valo esze. (Vegtere is: jozan paraszti esz.)

 

Mara mar a kitanult ember elmeje is is begyepesedett. Klisekeben fogalmaznak, a tudomany jo esetben kritika targya, es nagykanallal beveszik a regen csak a balgaknak szant maszlagokat. A  mai ertelmiseg mar nem faklyavivo, nem almodoja a szep jovonek, es nem lazadoja egy bolygot eppen most tonkreyevo vilagnak.

 

Jefremov ugy fogalmazott, hogy egy cilivizacio akkor hanyatlik, amikor mar nem becsulik a szepseget. Na, ezt ki lehet pipalni. En azzal toldom meg, hogy halodo civilizacio jele az is, amikor mar az ertelmes ember sem tud gondolkodni (a "gondolkodas" samomra a sokszor a hatterben mehuzodo lenyeg, a Nagy Egesz meglatasa - ahogy az angol mondja [tukor-forfitassal]: osszekotni a pontokat.)

 

 

Előzmény: seci (5719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!