Ma beszéltem a bankossal,megoldották az értékbecslési problémát.Be kell vinnünk a csok-hoz még a gyerekek adatait.Sajnos csak most ugrott be viszont hogy amit veszünk házat a tulaj az előlegből nem a ház tehermentesítését oldotta meg hanem leelőlegezett magának egy lakást.
Na ilyenkor mivan?Mert még az én vevőm sem fizetett nekem semmit a lakásom előlegén kívül.lehet megpróbáljuk összekaparni ami kell kölcsönből.
A banki alkalmazottak teljesítmény kényszeréhez: lehet, hogy nagy a nyomás, de sok eseteben még az oly sokat szidott közigazgatásban dolgozók hatékonyságát és összeszedettségét is alulmúlja némelyik. Amikor még csak terveztük az építkezést, egy hozzánk közelebb eső, kisvárosi bankfiókba mentünk be. A bank fix volt, OTP. Teljesen komolytalan volt a fiókban a hozzáállás, a bizonytalanság megijesztett. Majd egy fővárosi fiókban kezdtük meg az ügyletet. Az akkori ügyintézőnk nem volt mindig tökéletesen precíz, de pörgette a dolgot. Aztán felmondott. Jött a következő, aki viszont az aktánkat sem nézte át, teljesen más ügymenetet vázolt fel és úgy csinált, minta nekünk valamilyen "összefonódásunk" lenne az előző kollégával, azaz hogy 'én nem tudom, hogy mit mondott maguknak XY, de ez nem így van' és ehhez hasonlók. Hetekig ül az értékbecslés után az ügyön, és tudom, h nem rajta múlik a döntés, de egyáltalán nem kommunikál. Az pedig csak annyi lenne, hogy az ember türelmes lesz tőle.
Szerencsére, mi most zárjuk le az ügyet és nem volt különösebben gáz, de azt látom, h a banki működés a közigazgatás hierarchiájára hajaz, és a hatékonyság nem sokkal jobb, a precizitásról nem is beszélve... és tkp. ez is a mi pénzünkön.
Nincs a KH-ba jutalék az ügyletek után. Dolgoztam ott, most független hitelközvetítő vagyok! Most az történik, hogy vár a központ válaszára, ami jó eséllyel negatív lesz, mert elég konzervatív a KH. (ami nem baj, csak jó tudni) Az ügyintézőnek nem kell pénzt adni, akarja ő az ügyletet, mert komoly teljesítmény kényszer alatt dolgozik. Pont ezért nem akar elengedni...
Befogadásra került az ügylet vagy előértékbecslést kértetek?
Ha befogadták az ügyletet - és fogyasztóbarát - akkor már nem releváns a későbbi kamatváltozás, amennyiben nem kell átmenni másik bankba!
Meddig van fizetési határidő?
Ha másfél hónapon belül van akkor érdemes lehet párhuzamosan is elindítani egy másik szálat!
Független hitelközvetítőt kell választani, nem banki alkalmazottat.
A függetlenek ingatlanirodáknak dolgoznak. És az általad választott hitelt nyújtó banktól kapják a jutalékukat.
Banki oldalon BÁRMIFÉLE időhúzás, késlekedés simán előfordulhat. Akár HETEKIG nem történik semmi, te meg már az idegtől nem alszol és jóformán nem eszel.
egy kis infó kellene.Vettünk egy házat (használt),elindítottuk a hitelt CSOK-kal 2 gyerekre a K&H-nál.Volt egy kis gond az értékbecsléssel, mert kissé alulértékelték.A banki ügyintéző azt mondta hogy felül tudják vizsgálni, mert csak kb 500e-rel kell hogy többet mondjanak.
Elvileg ez meg is történt,de az ügyben semmi előrelépés nem történt,az ügyintéző össze vissza beszél, hogy még nem látja a pontos árat, stb. Most már kissé kezdek ideges lenni, mert kb 1 hete semmi nem történik.2 dologra gondolok,várják hogy menjen feljebb a kamat (már így is picit több lesz mint amit 4 hete kiszámolt nekünk) vagy a másik amire gondolok hogy vár egy kis juttatást.
Nehéz lenne összefoglalót írni, mert sok elvi lehetőség adódhat. Az a rendezőelv, hogy ugyanazon igénylők esetén, ha korábban már vettek igénybe támogatást, a csok összegéből le kell vonni korábban folyósított támogatás összegét. Függetlenül attól, hogy milyen gyermekekre igénylik most. Ha pl. vkinek van 5 gyereke és 2-re már korábban kapott 2,4 millió szocpolt, akkor 7,6 millió csokot kaphatott. Most (ez az új szabály) ezt a két gyermeket figyelmen kívül hagyva kaphat 10 milliót új lakásra. Ha 4 gyerek van, akkor már nem kedvezőbb ez a lehetőség, a különbözet összege magasabb, mint a két gyermek után járó 2,6 millió összeg.
Aztán jönnek a különböző lehetőségek, pl. válás után az egyik korábbi igénylő másik személlyel igényel ugyanarra vagy más gyermekre... Ilyen esetben fele támogatást viszi magával, ennyit kell levonni. Ugyanarra a gyerekre csak az igényelhet, aki korábban is, ha anyuka már igényelt, apuka ugyanarra a gyerekre már nem.
Konkrét élethelyzetre le lehet vezetni, hogy mennyi az annyi. A levonandó összeg meghatározása is érdekes lehet, le kell vonni a később született gyerekre folyósított támogatást, vagy a megelőlegező kölcsönnél a jóváírt tőkésített kamattámogatás összegét is. Jó kis feladványok vannak :-)
Nem vagyok szakértő, csak az általam összegyűjtött infókat osztottam meg. Lehet, hogy okosabb lenne ezt kiszedetni a modikkal, ha Te írnál egy ettől pontosabb összefoglalót. Megteszed?
ez így nem igaz, csak bejött egy kedvezőbb szabály, hogy a támogatás megállapításakor figyelmen kívül hagyható az a gyermek, aki(k) után már igénybe vettek támogatást. Nem gyakori eset ez, mert sok gyerek kell hozzá...
Ennél jobb hír már csak az lenne, ha a nem telt le a 10 év esetnél veszik fel a CSOK-ot és csak a különbözet, akkor ha letelik a 10 év, a maradékot is fel lehetne venni. Vagyis menne a banknak, ennyivel kevesebb lenne a tőke.
Sziasztok. Olyan létezik még a hiteleknél,hogy 3 hónap törlesztés szünetet lehet kérni? Lakáshitelről vsn szó. Ha igen,mik a feltételek és ez milyen időközönként vehető igénybe?
Külföldön elő magyarok vagyunk, van 3 db. lejárt lakástakarékpénztári megtakarításunk. Rendelkezünk egy budapesti lakás 50%-s tulajdonrészével. Van-e bármilyen jogszabályi akadálya, hogy az ingatlan másik tulajdonrészét megvegyük a lakástakarékpénztári megtakarítást felhasználva és a lakást ezután (1-2 honapon belül) eladjuk?
Bemész a helyi kormányhivatal lakástámogatási osztályára. Ha még azok foglalkoznak ezzel.
Mondjuk most elgondolkodtam jobban, de már zavaros. Nekünk 1 évet várni kellett volna, hogy a 3 gyerekes szocpol 10 éve leteljen.Nem vártunk és a csokból az levonódott.
Mintha az lett volna, hogy ha vártunk volna, mind járt volna.
Szuper ha tényleg így van, de én még csak arról tudok, hogy a 10 év leteltével a tulajdoni lapról le lehet törölteni a terhelési és elidegenítési tilalmat.
Aki kérte már a használatba vételi engedélyt, leírná a menetét?
Amit tudok, de lehet, h rosszul, hogy át kell adnia mindenkinek a munkaterületet az e-naplóban, azt le kell zárni és egy ÉTDR-es nyomtatvány kitölteni, azt leadni a kormányhivatalban. Onnan kerül a jegyzőhöz, aki kiad egy függő határozatot és értesíti az illetékes hatóságokat ellenőrzés céljából. Szakhatósági ellenőrzés van akkor? A járástól jönnek? Utána mi történik? Csak akkor tudom megigényelni az utolsó szemlét, aminek alapján a fennmaradó 5%-ot kiutalják nekem, ha megkapom ezt a határozatot? Mennyi az átfutása mindennek? (CSOK-os, 10+10 építkező vagyok.) Melyik az a pont, amikor mind az ötünket át kell jelentenem az új ingatlanba állandó lakcímre?
Utána mi történik még a bankban?
Köszönöm, ha leírjátok, hogy megy ez a folyamat, mert hamarosan nálam is aktuális lesz az ügyintézés...
2 gyerek után felvettük házasként a szocpolt ezelőtt 13 évvel, építésre.
Sajnos az élet nem úgy alakult, mint akkor terveztük, elváltunk.
A közösen épített ház 1/1-ben az exférjem nevén van, ő is lakik benne, én a gyerekekkel elköltöztem másik városba, és most jó lenne megoldani a lakhatásunkat.
Jól gondolom, hogy már semmilyen kedvezményre nem vagyunk jogosultak, hiszen ugyanezen gyerekek jogán már igénybe vettük egyszer? Az az én hülyeségem, hogy a telek az Ember nevén volt, és így a ház is.
30m2-es budapesti lakás és 6-9MFt vételár? Ez erősen ellentmondásos, ez így biztosan nem megvalósítható. 2-3 év múlva sem lesz ennyiért még az agglomerációban sem lakás, sokkal inkább 15-20M Ft környékén lehet Budapesten lakást venni. Minimum 20% önerő szükséges, vagy plusz ingatlan fedezet és csak a lejáró, vagy a minimum 4 éves szerződésekben lévő megtakarításokat tekintheted önerőnek.
Lakásvásárlás előtt állok, pontosabban az anyagiak részletesebb tervezésén és ehhez szeretném kérni már tapasztaltabbak tanácsait, illetve kérdéseimre választ.
Kiinduló állapot:
Jelenleg van 3 lakástakarékom, ami közül egy 2 év múlva jár le, egy másik pedig 3 év múlva, illetve még egy, ami 5 év múlva. Mindegyik havi 20e Ft-os befizetésű. A vágyott, budapesti, 30 nm körüli lakás megvásárlását 2-3 év múlva tervezném, az első lakástakarék lejártakor. Saját megtakarításom nagyjából 2 millió Ft lesz akkorra.
Kérdések:
- A lakástakarék esetén van arra lehetőség, hogy a még megtakarítási szakaszban lévőre is kaphassak hitelt?
- Ha felveszek egy másik hitelt áthidalási céllal, akkor a később megkapott lakástakarék összegéből vissza tudom azt fizetni előtörlesztéssel?
- Mennyi önerő kell egy 6-9 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához, illetve abba a lakástakarék összege is beleszámít?