Keresés

Részletes keresés

carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 656

Na és a többin????? :)

Előzmény: csanya. (655)
csanya. Creative Commons License 2009.03.04 0 0 655
"A honlapokra visszatérve több nagy portál van a világhálón, ahol vadásszák a terpfutó versenyeket (mint pl a terepfutas.lap), ha valaki elég merész, el kell nekik küldeni a linket pl :Ultrafounds, Trail Running Soul stb"

http://trailrunning.co.za/events_detail.php?id=138&&type=current

Khmmmm....-)
Előzmény: carlos80 (652)
Fat Creative Commons License 2009.03.04 0 0 654
ok. úgy kellett volna inkább írnom, hogy ha van pecsételés, akkor az ne legyen egyben az itinerrel stb. vagy legalább legyen kivehető, pont azért hogy akinek nem kell, annak ne kelljen magával vinnie, mint pl. Kinizsi)
Előzmény: carlos80 (653)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 653
nem hinném, hogy fölösleges a szintmetszet és a térkép futás közben, ui nem biztos hogy kapcsiból minden megjegyzel, sokan vannak, akik futás közben is szeretik tudni, mi vár rájuk a következő kilin. Érdemes csinálni, max nem viszel.
Előzmény: Fat (651)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 652

"respect the nature" - valahol ilyesmit olvastam a rules-ban :)

 

Igen, ez szintén fontos gondolat, bár a szemetelést nehéz tetten érni, azért is járhat kizárás.

 

A szúrókás dolog is, amúgy ha már festés, akkor azt lehet a rajtszámra filc-cel. A lényeg, hogy gyors legyen, vízhatlan és kényelmes...

 

A honlapokra visszatérve több nagy portál van a világhálón, ahol vadásszák a terpfutó versenyeket (mint pl a terepfutas.lap), ha valaki elég merész, el kell nekik küldeni a linket pl :Ultrafounds, Trail Running Soul stb

Előzmény: csanya. (650)
Fat Creative Commons License 2009.03.04 0 0 651

Szerencséra Oli nagyon jól összeszedte, de még pár dolog.
- webes előnevezés és nevdíj banki utalása (jó, ha a teljes versenykiírás, versenyszabályzat is fent van a neten és csak annak elfogadásával lehet nevezni)
- itiner/térkép/szintmetszet: futóknak kézbe adni fölösleges, de a rajthelyen ki lehet tenni a falra legalább A3 méretben
- célban cipőtisztítási lehetőség, slag, kerti csap vagy pár vödör víz+műanyag kefék

- futó-/túraútvonal biztosítása műút/vasút keresztezésénél (erről nemrég volt szó a tavalyi T100al kapcsolatban)

Előzmény: carlos80 (643)
csanya. Creative Commons License 2009.03.04 0 0 650
Az idei LAM-ra lehet majd a neten, a Lowe alpine boltban és a helyszínen is nevezni.

Diszkvalifikáció pl szemetelésért is lehet.
Előzmény: carlos80 (643)
csanya. Creative Commons License 2009.03.04 0 0 649
"Minél hamarabb fel kell futtatni a terpfutást, amit persze csak igényes rendezéssel lehet. "

Rajta vagyunk.

"itiner: az Imaro-féle nagyon jónak tűnik, de felesleges a pecsételés, ha van rajtszám, egyszerűen csak fel kell írni (az első pontoknál esetleg 2-3 rajtszámíró kell,"

A BükkiKi-n nem minden ponton van ember. Ezért nincs dugókás mérés és ezért van szúróbélyegző.

"nagyon fontos: kétnyelvű igényes, szép kivitelű honlap"

Hamarosan.
Előzmény: carlos80 (642)
csanya. Creative Commons License 2009.03.04 0 0 648
Azé ne túlozz! Ez a te munkád, én csak hozzászóltam a dologhoz egy kicsit. Szerintem tök jó lett.
Előzmény: imaro (639)
procaliber Creative Commons License 2009.03.04 0 0 647
Bringás versenyeken jelölő fetékkel lefújják a rajtszámod és kész. Igaz ez lassú tempó mellett megoldható, míg ha fut az ember bizony meg kell állnia pár másodpercig.
Előzmény: carlos80 (646)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 646

A legtöbb futóversenyen csak írják a rajtszámokat. Persze egy esetleges óvásnál ez döntő bizonyíték, de a pecsét csak akkor használható, ha vízhatlan amire nyomják. Nehéz elvárni egy futóversenyen, hogy szárazon tartsd az itinert, főleg ha még esik is, amellett torlódást okoz a pontokon. A rajtszám írásnál van egy gyorsabb és jobb megoldás: diktafonra kell felmondani :)

Előzmény: Elm (645)
Elm Creative Commons License 2009.03.04 0 0 645
Ha nincs dugoka vagy chip, akkor kell pecset (zsirkreta, szurobelyegzo, akarmi), mert az utolagos reklamaciok, ovasok teljesen ellenorizhetetlenek lennenek. A rajtszamfelirok is hibazhatnak, a rajtszam nincs a helyen a futon, etc, etc. Kell neki is valami igazolas, hogy ott jart. Szerintem.
Előzmény: carlos80 (642)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 644
A nyílt edzések, futótúrák dobozom üres:(
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 643

Nevezés:

 

Érdemes lenne a netes nevezést bevezetni (jól kontrollálható a létszám), de bitosítani kell a helyszínit is.

Én az orvosi papírt annyira nem erőltetném, de megfontolandó (még bízom abban, hogy minden épeszű futó rendszeresen kivizsgálja magát és csak egészségesen áll rajthoz) viszont korhatár: +18 !!!!!

 

Orvosi ellátás: nagyon fontos, jól ki is hagytam, ha egy mentőt ki lehet hívni, az a legjobb, de min egy egészségügyis legyen a versenyen (lásd tavalyi Margita, ott bizony elkellett)

 

Diszkvalifikáció: rövidítésért, dopping???, autózás...stb, külső segítség. Az elején el kell dönteni, hogy lehet e kísérni, ha igen, akkor hol: a pálya teljes szakaszán, vagy csak a pontokon.

 

Óvás: persze, ha valakiről kiderül, hogy nem felelt meg a szabályoknak, óvni kell (a főrendező a bíró)

 

Egyértelmű versenyszabályzatot kell készíteni!

 

 

Előzmény: csanya. (633)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 642

Na úgy látom záporoznak az ötletek.

 

Majd megpróbálom összegyúrni és feltenni egy közérdekű felületre (a honlapom a jelenlegi tempóm szerint soha nem lesz kész :( )

 

Észerevételek:

 

gyalogos-kontra futók:

 

Minél hamarabb fel kell futtatni a terpfutást, amit persze csak igényes rendezéssel lehet. Mivel a gyaloglók még mindig jelentős bázist képviselnek, nem érdemes őket leírni (jelzem az UTMB-n egy gyalogosnak is van esélye célba érni). A pályán vegyíteni tényleg nehézkes, de jelenleg nálunk az átmeneti szakaszban mégis javaslom, hogy gyalogosan is lehessen nevezni. Tömegrajt és hosszú szintidő (4km/h tempóval) kell. A kisebb résztávokat lehet teljesen más útvonalon rendezni, vagy megfelelő időzítéssel keresztezhetik a futók útvonalát (mondjuk akkor, amikor már minden futó elhaladt, és a gyalogos csak futva érhetne eléjük.

 

Az egy táv és csak futóverseny nálunk még nem annyira életképes, és sok gyalogost átlehet szoktatani idővel a futásra (ha nem tévedek elég nagy százalékunk mezei teljesítménytúrázóként kezdte :)

 

itiner: az Imaro-féle nagyon jónak tűnik, de felesleges a pecsételés, ha van rajtszám, egyszerűen csak fel kell írni (az első pontoknál esetleg 2-3 rajtszámíró kell, hogy a nagy tömeg esetén se legyen dugó, vagy terelőfolyosó (egy ember keresztmetszetű, és a sornak megfelelően mindenki azonos ideig tartózkodik a ponton). A legmodernebb mindenkép a dugókás vagy chipes, de itt talán lehet spórolni az elején, amíg fel nem fut a rendezvény.

 

Az itineren térképvázlat, jelzések, és kilométerjelzések szerepeljenek. A szövege leírás akkor elhanyagolható, ha jó a pályakijelölés.

 

Pályakitűzés: ha szalag, akkor se fehér, kék...stb: mindehol beszerezhető a piros-fehér csíkozású veszélyt jelző szalag. Ezt még csavarodva is lehet látni és rendkívül feltűnő, ha pörgeti a szél.

 

A festékkel kapcsolatban nincs tapasztalatom, itt a Bükkben is éktelenkedik egy éve felfestett Ötpróba maradványa. A festéken semmi kopásnyom nem látszik....

Ennek ellenére érdemes tesztelni. A fényen kívül én úgy tudom, hogy a víz is nagymértékben bontja (lehet hülye ötlet, de le kell tesztelni, hogy verseny után 1 nappal le lehet e könnyen súrolni)

 

Oli írt nagyon sok extrát, amit érdemes megfontolni.

 

Ha már elég sok hozzászólás érkezett, összegyúrom az egészet.

 

Üdv, Carlos

 

ui: nagyon fontos: kétnyelvű igényes, szép kivitelű honlap, ahol már a versenyt követő néhány héten belül felkerül a jövő évi rendezés, az idei eredménylista meg azonnal.

kutyA Creative Commons License 2009.03.04 0 0 641
Jól néz ki :)

Szúróbélyegzőt használtok? Vagy van valami spéci tintátok, ami nem kenődik el a műanyagon?
Előzmény: imaro (639)
-Szipee- Creative Commons License 2009.03.04 0 0 640
Műanyag lapocska,esős idő ellen? Akkor rakjak be esőkabátot? :-))))
Előzmény: imaro (639)
imaro Creative Commons License 2009.03.03 0 0 639

Bükki Kilátások

 

Most csanya támogatásával megújítottam a Bükki Kilátások ellenőrzőlapját. Ugyan nem terepfutóverseny, de hátha futnak néhányan.

Eluntam, hogy az itinert esős időben egy marék papírpép formájában adták le a célban.

 

Egy A/6-os műanyag lapon, egy kis térképvázlat kiséretében talán használható lesz.

 

Imaro

 

Futóapuka Creative Commons License 2009.03.03 0 0 638

Részemről a szalagot tartom a legjobbnak. Mondjuk piros/fehér, vagy Piros/sárga színösszeállításban. Az remekül látszik és kihelyezni, összeszedni nem nagy dolog.

Nálunk a Montrail 60-on ezt használjuk. Előző napon kirakjuk, a verseny napján a sepregető emberek pedig beszedik. Nem szennyezünk vele semmit és még akár legközelebb is használhatjuk. Ha nem papírból van...ezt persze semmiképpen nem javaslom, mert az első eső szétmossa.

Előzmény: olipapa (636)
norb29 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 637

jaj csak ezen megakadt a szemem :"A polo is akkor az igazi, ha technikai, de ez még itthon álomvilág." azért annyira nem... mondjuk ez nem terepverseny...

 

A nevezési díj tartalmazza:

•  NIKE Dri-Fit futópólót;

•  Egyedi, emblémázott emléktárgyat;
•  Gyúrást a verseny során, illetve a verseny után;
stb...

visszatérve:

mostanában használatosak ezek a GPS-es órák, verseny előtt javasolt felhelyezni a tracket a verseny oldalára, ilyenkor térkép sem nagyon kell...

Előzmény: olipapa (634)
olipapa Creative Commons License 2009.03.03 0 0 636
ezt a festéket a fény bontja le. Erdőben, főleg függőleges felületre fújva elég sokáig megmarad ezt én is tapasztaltam. Nyílt területen egy lapos kőre fújva már sokkal hamarabb eltűnik.
Előzmény: csanya. (633)
Fat Creative Commons License 2009.03.03 0 0 635

Itiner: absz. egyetértek, hogy felesleges. Csakúgy mint a pecsételés. Nyilván a dugóka/chip drágább, de sokkal futóbarátabb.

Azzal is egyetértek, hogy nem szerencsés a futóversenyt a túrával vegyíteni. Vagy ha igen, akkor a gyalogosok szigorúan a futók után induljanak.

Lenne még pár gondolatom, csak össze kéne szedni őket ... és most inkább indulok az erdőbe.

Előzmény: csanya. (633)
olipapa Creative Commons License 2009.03.03 0 0 634
teljesen jó.
néhány gyors apróság és extra kieg.:
- frissítőpontok után szemetes zsák kihelyezése
- eredménylista kihelyezése mihamarabb a célterületen a befutó után.
- futóknak ne kelljen pecsételni, helyette jobb ha van személy, aki felírja a rajtszámokat az ep-kon.
- ha már van célkapu, jó ha egy versenybíró is áll ott a befutás sorrendjét ellenőrizni.
- jó, ha lehetőség van az első 5-6 futót díjazni (korosztály, hölgyek, ha van induló). Minden teljesítő kapjon valami hasznos ajándékot. A kitűző manapság már nem ilyen. A polo is akkor az igazi, ha technikai, de ez még itthon álomvilág.
- a verseny webes megjelenése legalább alap formában (nevezés lehetősége, angol nyelvű forma plusz pont).
- útvonal, szabályok, rajtidők, díjak pontos betartása a meghírdetetteknek megfelelően.
- parkolási lehetőség (nem aranyáron), öltözők, csomagmegőrzés, csomagküldés pontra
- helyi média értesítése
- a verseny rajtterülete felé az autóút kitáblázása
- Km jelzés 10km-ként, vagy a frissítőknél
- a pálya első pár km-je legyen elég széles a helyezkedéshez és ne lejtővel indítson.
- rendező telszáma a rajtszámon nem árt ha ott van (baleset) és van jármű is amivel megközelíthető a pálya java.
- orvos a célban
stb..
Előzmény: carlos80 (632)
csanya. Creative Commons License 2009.03.03 0 0 633
Pályavezetés:

Minimum 1 titkos pontot kell üzemeltetni az útvonalon és azt évről évre máshova tenni.

Rajt, szabályok:

A futók előtt senki nem indulhat.

Itiner:

A szöveges leírás totál felesleges. Addig jó csupán míg a pályán vagy. Ha valahol letérsz, letévedsz, akkor kizárólag a térkép segíthet.

Útvonal jelölés:

A lebomló festékkel vigyázni! Mi is azt használtunk a LAM-on oszt jól nem bomlott le. A fa beszívta...nyilván van olyan ami alkalmas fára is.

Pecsételés:

Azért annyira nem drága a dugókás rendszer.

Frissítés:

20 km-től izotonikus és/vagy valamilyen cukrozott italt kell adni.

Óvás? Diszkvalifikáció? Nevezés? Orvosi ellátás?
Előzmény: carlos80 (632)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 632

Hali!

 

Egy kedves rendező ismeresőm kikérte a véleményemet a terepfutó versenyek rendezésének mikéntjéről. Lehet rajta vitatkozni:

 

Terepfutó verseny szervezéséhez ajánlások

 

 

Pályavezetés:

 

A legcélszerűbb 50-60 km közötti pályát kijelölni, ellenben nem javaslom, hogy 70 km-nél hosszabb legyen, mert afölött már kevés az érdeklődő. Mindenkép legyen gyalogos túra is egyben, (növelendő a résztvevők számát és egyben a rendezvény sikerességét), és rövidebb résztávokat (15-25-45 km) is érdemes kijelölni. A rövidítés lehetőségét nullára kell redukálni, melyet a helyes pályakijelöléssel (mindenhol a lehető legrövidebb szakaszon kell vinni két pont között) meg lehet oldani.

 

Rajt, szabályok:

 

A futók számára a tömegrajtot lehetőleg ne túl korai időpontra, mindenképp a gyalogosok előtt kell kitűzni. A rajtot 8 órára célszerű tenni, előtte csak a leghosszabb táv gyalogosait kell elengedni, illetve azokat, akik nem keresztezik a futók útvonalának az első részét. A pecsételő helyeken mindenkép elsőbbség illeti a versenyzőket és vonatkozzon ez a pálya teljes szakaszára. Itt érdemes felhívni a gyalogosok figyelmét, hogy legyenek türelmesek a futókkal szemben és tegyék szabaddá előttük a pályát.

 

Itiner:

 

Az itiner figyelése és olvasása futás közben veszélyes, és hátrányosan érinti a pályát kevésbé ismerő futókat. Mindenképp legyen szöveges leírás, esetleg térkép, és egy olyan útvonalvezető, amelyen színes formátumban vannak egymás után feltüntetve a jelzések és a hozzájuk tartozó kilométer. Nem szerencsés a papír alap, mert hamar szétrongyolódik, és használhatatlanná válik. Érdemes csak a jelzésekről és a kilométerekről egy színes laminált itinert készíteni, mely külön megvásárolható, vagy használat után, ha sérülésmentes, díjmentesen visszaváltható.

 

Útvonal jelölés:

 

Biológiailag lebomló, rikító színű festékkel kell jelölni a teljes útvonalat. Nagy méretű nyilakat kell festeni minden elágazásnál, melyeket előjelző, figyelmeztető jelzéseket előznek meg. Az egyértelmű útvonalakon megfelelő (2-300 m-es) gyakorisággal emlékeztető jelzéseket kell felvinni. Szalagot kiegészítés képen az elágazásoknál, illetve olyan helyeken célszerű használni, ahol a festés nem lehetséges. csak szalag használata nem célszerű, mert sajnos átköthetik, leeshet, felcsavarodhat. (Jelzőszalagnak bármely nagyobb háztartási boltban megvásárolható fehér piros (veszélyt jelző) szalagot érdemes vásárolni.

 

Versenyzők azonosítása:

A versenyzők azonosításához rajtszámot kell használni. Egyrészt a gyalogosok is könnyebben felismerik a versenyzőket, másrészt a pontokon a rajtszám felírása kiválthatja a pecsételést és bizonyítja, hogy valóban versenyző érkezett, aki jogosult a külön frissítésre.

 

Pecsételés:

 

Habár drága a dugókás rendszer, a mai színvonalnak ez a legmegfelelőbb időmérési rendszer (a lábra rakható chipest leszámítva). Ellenkező esetben, vagy kiegészítésként a pecsételés helyett a rajtszámok felírását javaslom az ellenőrző pontokon. Az ellenőrző pontokat 100 méterrel korábban jelezni kell.

 

Frissítés:

 

A frissítés mindig is kulcsfontosságú egy futóverseny rendezésében. A futóknak nincs idejük zsíros kenyeret enni savanyúsággal. Nekik speciális frissítésre van szükség, a túrázóktól elkülönítve.

Egy 60 km-es távon 5 frissítőpontot érdemes létesíteni. 10km-ig elegendő a tiszta víz. 20 km-től kezdődően izotónikus ital, esetleg kóla szükségeltetik. Gyümölcsök: gerezdekre vágott citrom, narancs, banán. A banánt héjában hagyva, bevágva érdemes kínálni. Kockacukor, szőlőcukor, műzliszelet, csokoládé (kicsomagolt állapotban, és darabolva). Száraz keksz és kétszersült vagy kenyér darabok mézzel. Féltávtól érdemes néhány cikk paradicsomot egy tányér konyhasóval kirakni, illetve magnézium, Magne B6 tablettát az esetleges izomgörcsök kezeléséhez.

A nagyobb frissítőket olyan helyekre kell telepíteni, amelyek könnyen megközelíthetőek, és lehetőleg ne emelkedővel folytatódjon az út, mert lejtőn és síkon könnyebb frissíteni. A frissítőket 100 méterrel korábban jelezni kell.

 

Célba érkezés:

 

A legpraktikusabb célkaput felállítani, mert tömeges befutó esetén pl egy iskolaajtót keretestül tépünk ki . A holtversenyt egyértelműen ki kell zárni. A befutást követően zuhanyzási lehetőséget érdemes biztosítani, mert sokat dob a verseny értékelésén.

 

Díjazás:

 

Nem javaslom a pénzdíjazást, habár profi futókat csak így lehet elcsalni. Minden célbaérkező kapja meg az esetleges túrázók díjait (oklevél, kitűző), és a verseny emblémázott pólóját. Az 1-3. helyezett díjakat pl. érem, kupa és tárgyjutalom tartom a legmegfelelőbbnek. Tárgyjutalom mindenképp olyan dolog legyen, ami hasznos és egyedi. Pl: fejlámpa, zokni, technikai felső, cipő, sapka, óra, kulacsos övtáska stb.

 

 

Üdv, Carlos

medvegyu Creative Commons License 2009.03.03 0 0 631
Ma megnéztem, hogy mi maradt a hóból. Hát akadt még, néhol még összefüggő volt (Újlaki-hegy oldalában pl.).
Máshol viszont már zöldülni kezd az erdő!
Szombaton elbúcsúztatom a telet a Mátrahegyen, aztán jöhet a madárfüttyös virágillatú tavasz!
kutyA Creative Commons License 2009.03.03 0 0 630
Itiner, vagy nyilacskák szerint? ;-)
Előzmény: csanya. (626)
olipapa Creative Commons License 2009.03.02 0 0 629
Előzmény: olipapa (627)
Lászlószilvi Creative Commons License 2009.03.02 0 0 628

Ha még piros nyilak lett volna, de ez a fakó rozsda szín, akár rejtőzködő színnek is beillett volna a fák kérgén. No és azok a talányos, merre van az út, kanyarodó nyilak...

De a szervezők kedvesek voltak, még dobogót is összehoztak felfordított, színes vödrökből.

A táj is nagyon más volt számomra. Sár is volt bőven, meg  kevergés.
Nyugodt, piciny falvak, működő, nyiszorgó olajkút, mocsárvilág, erdei bozótos, madár hangok, 2 színes lepkét is láttam, meg egy felkötözött döglött varjút, tehén és silószag, fenyves, dombocskák, hóvirág és végre TAVASZ!


 

Előzmény: csanya. (623)
olipapa Creative Commons License 2009.03.02 0 0 627
A görögök ultra trail-je. nem is rossz így első ránézésre. Szép szezonzárás lehetőség.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!