na igen, az Oroszlánbarlangban egy kezdetleges Kelly japán kiadása 150.000 Ft. Nagyjából a fél életemen át kéne spórolnom a zsebpénzem, hogy megvehessem... Van 1-2 csinos BC Rich is, de azok is dög drágák.
Másik probléma: majdnem-kezdő vagyok. Fél éve tanulok klasszikus gitáron játszani, előképzésem 7 év zeneiskolai zongoratanulás.
Télleg, mennyi idő tanulás után érdemes beszerezni egy elektromos gitárt? Egyéb gyakorlati tanácsoknak is nagyon örülnék, mert komolyan gondolom, hogy szeretnék elektromoson játszani. Az őseim szerint még korai lenne venni egyet.
Hátha érdekel itt valakit:
Most lesz Velencén (július 16-21., hétfőtől szombatig), Andrásik Remo vezeti, és kezdőknek, haladóknak egyaránt lesz okítás, délelőtt rendszeresített tanárok, délután a szakma hazai nagymenői, este koncertek, mellette hangszerkiállítás egész nap. Lehet demót is készíteni, aki akar, és nem csak gitár, hanem dob, basszusgitár és szinti is "oktatva lesz", akit az érdekel.
1 hét teljes ellátással 15 000 Ft (2x meleg kaja, szállás, oktatás, kiállítás), aki kajára nem tart igényt, úgy 10 000 Ft.
Érdeklődni lehet: 06-30-966-5142
Hát akkor válaszolnék, bár nem vagyok egy elismert szaktekintély, csak egy lelkes amatőr. :)
1. Van basszeros topic is, érdemes lesz azt is végigolvasnod szerintem.
2. Autodidakta tanulás: Legtöbben maguktól tanulnak (nagyrészt én is), de a kezdeti időkben mindenképpen járj el tanárhoz, ha teheted, hogy ne legyenek olyan rossz berögzült szokásaid, amit később csak kínkeservesen lehet kijavítani; másrészt így gyorsabban haladsz; harmadrészt hamarabb és könnyebben rájössz, mit is szeretnél, milyen stílus fekszik neked stb.
3. "Egyesek szerint nem lehet elektromos gitáron kezdeni"
Ez nyilvánvalóan hülyeség, és szerintem ezzel mások is egyet fognak érteni. :) Bár az igaz, hogy jó, ha van tapasztalatod klasszikus gitáron, márcsak azért is, mert az is gyönyörű dolog, és más hangulat...
4. Balkezesség: Na ez nehéz ügy. Én is balkezes vagyok, gitározom, méghozzá egy áthúrozott Epiphone SG-n, ami szimmetrikus lévén megkönnyíti a fordított játékot. Jól gondold meg, hogy balkézzel vagy jobbkézzel játszol (mondjuk ez így hülyén hangzik, mert 2 kézzel játszik az ember :)), én nem bírtam volna jobbkézzel pengetni, kipróbáltam. :) Balkezes (basszus)gitárt elég reménytelen dolog vásárolni kishazánkban (tapasztalat), de az áthúrozásnál basszusgitár esetén szerintem kevesebb probléma lép fel, mert nem szokás a felső bundokon virtuózkodni. :) De basszerhoz nem sokat értek, szóval azt tanácsolom, hogy hallgass meg egy csomó embert, lehetőleg zenészeket, ismerősöket, barátokat, és jól fontolj meg minden véleményt, mert semmi sem szentírás.
Hát ha még nem tudsz játszani semennyire, akkor először azt teszteld, hogy a bal- ill. jobbkezes kéztartás kényelmesebb számodra...(Gary Moore is balkezes, azt mégis egyéb okokból jobbkezesen játszik)...
Azt ha ezt eldöntötted, akkor húrozd annak megfelelően a hangszert (E-A-D-G, fölülről lefele vékonyodjon!)...
Ha van némi zenei előképzettséged az nem árt, úgy könnyebben megfogosz tanulni játszani, de nem előfeltétel...
Legelőször tanuld meg behangolni a hangszert, majd ritmusgyakorlatok, és skálagyakorlatok következzenek.(ezt így leírva tök könnyűnek látszik, de ha van egy kis tehetséged hozzá, akkor kb 3 hónap után, ha találsz megfelelő mentort már tudsz mit mutogatni)...
Jó dolog az autodidaktizmus, de kell külső kontroll, és motiváció.
Ráadásul szükséged lesz némi zeneelméletre is!
Ha tényleg meg akarosz tanulni játszani akkor két dolgot kell isméteni a végtelenségig:
tanulni-gyakorolni, tanulni-gyakorolni, tanulni-gyakorolni, tanulni-gyakorolni, tanulni-gyakorolni...
Nem lesz könnyű menet, ezért rendkívüli kitartást kívánok hozzá!!!
Hali!!Micsoda mázli hogy találtam egy gitáros topicot!Jómagam is gitározom, méghozzá basszuson, közel 24 órája:-)))Soha nem tanultam játszani rajta, csak nemrég jött a nagy elhatározás.Szeretném 1-2 hozzáértő segítségét kérni, ugyanis nem tudom hogy fogjak hozzá a tanuláshoz.Nem tudom mennyire jó ötlet önképzően tanulni?Kell-e előtte klasszikuson játszani?Egyesek szerint nem lehet elektromos gitáron kezdeni.És végül:balkezes vagyok, nem tudom hogy ez mennyire nehezíti meg a dolgot.Át kell húroztatni?Lehet jobbn kézzel is játszanom?Előre is kösz.
Ez hülyeség...
Abszolute nem igaz...
Ezt pl. lehetne akár a blues-ra is mondani, mert ugyi pentaton alapú, meg minden...
Mégis vannak apró stílus jegyek amelyek szükségesek a hiteles előadáshoz (másnéven íz!, feeling)...
De egyébként hallottam már olyat is, hogy a karozás, meg a tapping amatőr dolog, és amúgyis kiment már a divatból...
(megjegyzem ezt csak azok mondják szerintem, akik bénán is csinálják)
Szal azt mondom ha veszel két "hasonló" stílusban és hasonlóan játszó gitárost pl. vegyük Steve Vai és egy "követője" John Petrucci esetét akkor is rengeteg különbség van az előadási módban. ízben, feelingben...
Nos az a rockgityós egyed aki ezt a fikázósdit kitalálta, vendégem egy megmérettetésre a SoundCheck stúdióban (bocsi ez itten a reklám helye!), azt majd meglátjuk mi az alacsonyabb rendű-rangú dolog!!!
Gyakran talalkozom azzal a felfogassal, hogy a rockgitarosok azt gondoljak, hogy a rockandroll (szo szerinti ertelemben) es rockabillygitarozas az egy alacsonyabbrendu stilus es azt igazabol minden gitaros tudja. Mit gondoltok errol?
Ez itten az én egyéni véleményem, senkinek nem kötelező egyetérteni vele...
Első hallásra nekem úgy tűnt, hogy hirtelen alkotásvágyból készült a felvétel...
Nekem is van ilyen egypár...
Szerintem csinálj több verzt és az általad korrektnek ítélt részeket megtanulva (kigyakorolva) játszd fel mégegyszer...
Az üveghangos részt (artifical) több reverb+delay-el nyomázd, vagy tegyél több vibrátót a kezedbe, mert hama-hama leesik a hang...
Egyébként szerintem felvállalható...
Ne szégyenkezz a hibákért!!!
Ugyanis találkoztam már olyan oldallal, ahol tök "kezdő" csóka, gitárleckéket tett fel a saját előadásában mások okulására (jujj!!!)...
Monygyatokmá' valamit, hogy leszeggyem, neszeggyem? Még nem hallotta hozzájaértő embör, mint itten akik nízik. Merha ratyi, akkor letörölöm, mint atomvillanás a mosolyt. Vagy valami kritikát nyomhatnátok.
Hálám hálálodig kísérteni fog érette kedves hozzászolló.
Nah, hogy a ketelyeket es tevedeseket eloszlassam. A Mesa Boogie regi modelljeihez is letezik User Manual vagy Kezikonyv. A leiras PDF formatumban letoltheto
http://www.mesaboogie.com/manuals/user_manuals.htm
cimrol. A Trendo kolleganak meg mar segitettem.
Amugy nagyon jo olvasni, hogy egyre tobben tartoznak hazankban mezat hasznalok kicsiny taboraba.
Bye
Hát az tény, hogy kissé elszált magától...
Bár mondjuk velem tök normális (valszínű azé mer én is elég rég óta ösmerem még a Turcsákos időszakból)...
A hosszúhajú szemügés arc meg a Sárközi Lujó (ex-SÁMÁN,(ex?-)ÓMEN, KALAPÁCS)...
Hi Trendo!
Nekem egy DC5 van a cimborámnak med egy DC10- e.
Infot azért nem találsz róla mert ezt a szériát váltotta fel a nomád asszem. A srácnak ugyanez a szetje volt, a te ládád is vajszinű "MESA" feliratos ? Egyébként ez a kéthangszórós láda valamivel jobban szól mint a marshal 4 ese.
Kitől vetted, mert egy időben ő is gondolkodott az eladáson.
Süket Pipi!
Köszönöm a dícsérő szavakat! :o))
Nos a hangszín? :o)))
Vonalból lett feljátszva egy Peavy Profex II pream/effekt -tel , aminek tranyós az előfoka.
Manapság kb. 70eFt körül van az ára, persze hasznláltan lehet csak kapni mert kifutott széria!
Igazából nem ismerem a hanxert.. de akkoris komolytalannak tartom.. érezvén a különbséget a 200k feletti értékű Kelly XL-em, és a 85k körül eladó Rhoadsom közt.. akkor a js20 nem lehet nagy szám.. bár ha anyagi okok vezérelnek akkor próbáld ki.. próbálj ki 6 másik hasonló árban futót és válassz..
Meghallgattam néhány számodat Pele, amit felraktál netre... Cool!
Nekem nagyon bejött. Főleg a Last. Hogy lehet ilyen szólóhangot előállítani? Aggyá' má' lécci tippet hogy milyen cucc kell (minimálisan) hozzá?
Ha érdekel én is megmutathatom mit "gányoltam" össze, de nekem nem tetszik :(