Keresés

Részletes keresés

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 35
Kedves Fulig Jimmy,

"Nem igazan latom, hogy mik azok a konkret lepesek, amiket javasol."

A javaslataimat olyan mértékben írtam le, ami még belefér egy vitafórumba. Példaként csatoltam néhány konkrét lépést Amennyiben valóban érdekli a téma, arra az esetre csatoltam tanulmányokat, ahol részletesen választ kap a kérdéseire. Azokban szintén talál hivatkozásokat, így szépen elmélyülhet a témában, ha valóban érdekli.

" Az amerikai kultura, amire annyit hivatkozik azert terjed, mert nagyon ugyesen marketingelik. Ennek semmi koze a ciganysag kulturaja iranti erdektelenseghez."

Viszont köze van ahhoz, amit Ön korábban írt ("az altag ember nem akarja mas kulturajat megismerni"). Ezzel a példával mutattam be Önnek, hogy ez nem feltétlenül az átlagember akaratán múlik.

" Ha nekem a szomszedom mondjuk 3 tyukomat lopta el, akkor nem fog erdekelni, hogy milyen kulturalis alapon tette, ettol fuggetlenul utalni fogom nagyon."

Egyetértünk. A bűnözés egyik népnél sem a kultúra része, viszont minden népnél megtalálható. Ezért arra kérem, hogy Ön se keverje össze a bűnözést a cigánykultúrával.

Mi koze van az utcan koszosan tenfergo szerencsetlen cigany kisgyereknek a magyar irodalomban megjelent ciganysagkephez?

Nem ahhoz van köze, hanem a ma élő cigányságképhez. Csaknem ellentétesek egymással. Tudna idézni klasszikus íróktól vagy költőtől a cigányokról? Én most nem vállalkozom rá, de szívesen venném, ha bárki irodalomkedvelő megtenné ezt helyettem.

"Ahogy en latom, a vegen minden visszavezetheto a szemelyes tapasztalatokra. Kinek all erdekeben a ciganyokrol teljesen hazug modon rossz kepet festeni? Kinek nem allna erdekeben, hogy a ciganyok vegre felzarkozzanak es boldogan eljenek dolgos eletet az orszag masik 95%-a mellett?"

Igaza van a rasszizmus irracionális, nehezen megmagyarázható dolog. De nem tehetünk úgy mintha nem létezne.

Tisztelettel,
mint fent

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 34
Kedves Skorpió,

Sajnálom, hogy csupán frázisoknak tekintette azt, amit írtam. Nyelvtani szempontból igaza is van. Tartalmi szempontból pedig gondolkozzék még rajta.

"- Ciganyok segelyezese : - letezik. Ön milyen formaban - valtoztatasokkal - kepzeli el, esetleg megfelelönek tartja-e a mostani rendszert az erdemeny tükreben ?"

Az Ön által csupán frázisoknak mondott mondatokban megtalálja a választ. A megoldás komplex. A csatolásaimban bőségesen olvashat róla, ha érdekli. Vegye úgy, hogy a tanulmányokban leírtakkal én is egyetértek, és olvassa úgy, mintha egyúttal az én véleményemet olvasná.

"- Köcsönös megismeres : mi modon keltene fel az erdeklödeset egyreszt a nem-ciganysagnak a ciganysag irant ? Jelenleg ez minimalis. Mi eredmenyt var ettöl ? (Szarkasztikusan fogalmazva, mindenki megertene hogy miert lopnak ?)"

A nem cigányságnak két oka is van a cigányság megismerésére. Az egyik az, hogy az etnikai probléma megoldása a nem cigányoknak is érdeke, márpedig hamis képből kiindulva ez nem fog menni. Másrészt egy magyar állampolgárnak illik ismernie a hazáját, amelyhez hozzátartozik a hazájában élő kisebbségek ismerete is. Nekünk magyaroknak legalább alapfokon illik ismerni a történelmünket és irodalmunkat, amelyben a cigányság szintén szerepel, mégpedig nem olyan módon, ahogy egyesek ma sulykolni akarják.

Bűnözők minden népben, társadalmi csoportban akadnak. A kérdése éppen olyan sértő, mintha a magyarokról mindig mindenki azt kérdezné, hogy miért Simicskázók, vagy Schlecht Csabázók, vagy hogyan lehetne megértetni, hogy a magyarok miért adnak el állandóan cégeket lopott útlevél segítségével. A bűnözés nem a kultúra része.

"- a ciganysag nem homogen, ergo mely reszet kene megismerni ?"

Egyik nép sem homogén. Mégis éppen a nép kultúrája az, ami a legjobban jellemzi a népet úgy, hogy meg is különbözteti őket másoktól. Nem értem, hogy mért csak egy részét kéne a cigányságnak megismerni.

"- mi modon keltene fel az erdeklödeset a ciganyoknak a feher kultura es elitvitel irant ? Jelenleg ez az erdeklodes - szvsz - egyenlö a nullaval."

A helyes oktatás kérdése az egész. Erről egy egész tanulmányt talál a csatolások között. A részleteket onnan megtudhatja. Azt ne várja tőlem, hogy ideírjam a teljes tanulmányt. Mindenkinek javaslom, hogy olvassa el, mert helyettük én hiába is olvasom.

""Joga van-e az itt elö nem-ciganyoknak kozvetve vagy kozvetlenul rakenyszeriteni a nyugati/europai ertekrendet a ciganysagra ?""

Az Ön által csupán frázisnak nevezett mondatokban kölcsönös alkalmazkodásról írtam. Ez önkorlátozást jelent mindkét fél részéről. Egyébként kényszerítésről ebben az esetben szó sincs, ugyanis nyugati/európai értéknek számít a kulturális sokszínűség, ami pont azt jelenti, hogy óvni kell a még meglevő különböző kultúrákat. Szerintem.

Tisztelettel,
mint fent

Senor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 33
Kedves Pupu!

Mit csinalok, ha valoban azt hiszik rolam, hogy lopos vagyok, mert Magyarorszagrol jottem. Bebizonyitom legalabbis megprobalom megertetni veluk, hogy nem vagyok lopos, lehet, hogy fel evbe kerul es minden nap ugyanabba a boltba megyek, nem lopok el semmit, kedves vagyok stb. Megjegyzem mar korabban leirtam hasonlo szituaciot. A lenyeg az, akivel szemben eloitelettel viseltetnek az ket dolgot tehet, elkezd sirankozni es nem csinal semmit vagy KUZD az eloiteletek ellen (ami persze nagyon nehez). Az en velemenyem az, hogy ha ezt a szandekot a tarsadalom detektalja akkor csokkenni fog az eloitelet. Mindket felnek ehhez tennie kell, de elsosorban annak akivel szemben az eloitelet fennall. Az a baj, hogy ma ennek csak keves nyomat latom a ciganysag reszerol. Az ember ertekiteletet nem a jog, hanem a tapasztalat vezerli, ezert ha tovabbra is allandoan a jogokra hivatkozunk (ami elmeletben szep), akkor nem fog valtozni semmi.

Udvizlettel: Senor

Senor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 32
Tisztelt FBI doktor!

A kolcsonosseget elfogadom, de arra meg mindig nem valaszolt, hogy on szerint a ciganysagban megvan ez az igeny? Mert lehet, hogy szavakban igen, de hogy tettekben ill szandekban en ketlem. Szerintem ez az eloiteletek megszuntetesenek kezdeti lepese. Higgye el, hogy amint ebben a tarsadalom elorelepest lat, akkor rogton csokkeni fog a megkulonboztetes. De az elso es hozzateszem nehezebb lepest hangsulyozom nekik kell megtenniuk.

Udvozlettel: Senor

Fulig Jimmy Creative Commons License 1999.08.15 0 0 31
F.B. I. doktor

Nem igazan latom, hogy mik azok a konkret lepesek, amiket javasol.
Mas. Az amerikai kultura, amire annyit hivatkozik azert terjed, mert nagyon ugyesen marketingelik. Ennek semmi koze a ciganysag kulturaja iranti erdektelenseghez.
Az intelligenciarol. Ha nekem a szomszedom mondjuk 3 tyukomat lopta el, akkor nem fog erdekelni, hogy milyen kulturalis alapon tette, ettol fuggetlenul utalni fogom nagyon. Es amikor a rendor nem csinal ellene semmit, attol fuggetlenul, hogy miert nem tett ellene semmit, meg jobban fogom utalni a szomszedot (meg a rendort is).
Mi koze van az utcan koszosan tenfergo szerencsetlen cigany kisgyereknek a magyar irodalomban megjelent ciganysagkephez?
A problema itt az, hogy tetszik, nem tetszik az ember, ha a 10 cigany szomszedjabol 9-nel latja, hogy a gyerekeket igenytelenul nevelik, lopnak, akkor azt fogja gondolni, hogy a ciganyok a gyerekeket igenytelelnul nevelik es lopnak. (Biztos ismeri a viccet a hegyoldalban allo kek tehenrol.)
Ahogy azt mar irtam, a kulturalis kulonbsegeket en elfogadom, de csak addig, amig az X nepcsoport kulturaja nem interferal a lakossag 95%-anak eletvitelevel, akar kozvetve is.
Ha peldaul lenne egy nepcsoport, aki kizarolag csotanyt eszik, semmi bajom nem lenne veluk, ha kutyakat ennenek es megolnek a kutyamat, hogy megehessek, akkor azonnal elkezdenem utalni ezt a nepcsoportot.
Tehat nekem mindegy, hogy mi a ciganysag kulturalis mivolta, ha ellopjak a tyukom, akkor utalni fogom oket es kesz. Es most ne jojjon azzal, hogy mennyire nem vagyok tolerans, gondolja vegig, hogy on mit tenne, ha nem tudna egy normalis eletet elni, mert egy nepcsoport tagjai gyakorlatilag lehetetlenne tennek.
A hamis kep terjeszteserol. Nem hinnem, hogy egy valami kodos oknal fogva szant szandekkal terjesztett hamis kep miatt nem szeretik az emberek a ciganyokat. Ahogy en latom, a vegen minden visszavezetheto a szemelyes tapasztalatokra. Kinek all erdekeben a ciganyokrol teljesen hazug modon rossz kepet festeni? Kinek nem allna erdekeben, hogy a ciganyok vegre felzarkozzanak es boldogan eljenek dolgos eletet az orszag masik 95%-a mellett?

nyman Creative Commons License 1999.08.15 0 0 30
OFF
Bocs, az elozo hozzaszolast nem fejeztem be, majd kesobb visszajovok
ON
nyman Creative Commons License 1999.08.15 0 0 29
Azert erdemes vegigbongeszni az elozo topikot (egyebkent ez meg az internetton indult el) es talani nehany ertelmes felvetest, kerdest (pl. Dudatol, Zsaruto a tobbiektol bocs), amik megoldasara a "fajvedoktol" meg mindig nem erkezett valasz.

Aszthiszem az elozo topic osszefoglalasa lehetne (bar lehet, hogy torz), hogy tobbnyire azert nem szimpatizalunk ezzel a nepcsoportal, mert szinte mindenki tud szemelyes NEGATIV TAPASZTALATOK SORAVAL szolgalni. Ilyenkor asszem nem sok embert erdekel, hogy ez is a cigany kultura resze.

Ha jol emlekszem megoldast tobben az oktatasban lattak, azt hiszem tobbunk szivesen lat cigany kulturarol szolo musorokat a TV-ben. A masik oldalon mindig felvetodott a kerdes, hogy hogyan lehet az emlitett csapatot az iskolapadokba terelni. Hiaba erolkodunk mindenfele tamogatasokkal (osztondijak kozepiskolas ciganyok fiataloknak), ha ez az osszeg nem tud eljutni az erintettekhez, mivel nem sokan vannak ilyenek.

Aki foiskolara, egyetemre jar (sot megkockaztatnam kozepiskolaba is) annak nem hinnem, hogy olyan aranyban lennenek cigany osztalytarsai, mint a nepessegben. A kerdes, hogy miert? Szerintem mar nehany eve erolkodnek a problema megoldasaban, latvanyos javulas pedig nem erzekelheto.

(Folyt. kov...)

Egyebkent sok hasonlo problema felvetesere

Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 27
Hadd ajánljam a viccmesélő topikot.
Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 26
Nagypoén

"Én nem vagyok rasszista, de az ember bőre színe fehér."
Ez kábé olyan.

Nem túl nagy durr

Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 24
Én annyira szeretem a cigányokat, mint a magyarokat. Tehát ha most azt mondanám, hogy a cigányokat nem szeretem, hozzátenném, hogy a magyarokat sem, és csak van néhány, akit tisztelek. Mitnemondjak van olyan magyar "típus", amit utálok (pl. a rasszista), ennek ellensúlyozására is mondom, hogy előítélet nélkül szimpatikusnak találom a cigányokat.
És ha valaki a "cigányok" alatt csak azt érti, hogy lopkodnak és foglalják a helyet az uczán, erre csak annyit tudnék válaszolni, hogy nem más, mint a különböző országok (pl. Magyarország, Románia) kormányai és népei teszik azzá a becsületes cigányokat is, amik. (prn akik)

--

Ez csak vicc volt egyébként, vagy komoly, hogy a cigányok fölösleges kacatok?

Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 22
Te meg tényleg sufni!
Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 20
Én igen
Skorpió Creative Commons License 1999.08.15 0 0 19
Kedves KI !

Az elsö bekezdeseddel maradektalanul egyetertek, egesz addig bezarolag, hogy egy rendesen dolgozo ciganyt ugyanugy elfogadjak, mintha nem lenne az.

A kerdes - es ellenkerdesre - nehez a valasz. En azt hiszem, jo lenne mindenkinek - igy ciganysagnak is - ha elfogadna - nevezzuk europainak - ezt az ertekrendet. De hogy kenyszerrel szabad-e rajuk eröltetni, ez mar komoly moralis kerdeseket vet föl. Nekik kene felismerni, hogy rajtuk is sokat segitene ha beilleszkednenek.

A vegkövetkeztetesed szinten fedi a velemenyemet.

Üdv, Skorpio

KI Creative Commons License 1999.08.15 0 0 18
Kedves Skorpió!

Cigányok segélyezese?
Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi, főleg pénz formájában megnyilvánuló segélyezési módszer semmi esetre sem vezethet eredményre. Mint említettem már, ez minden esetben magában hordozza a visszaélések lehetőségét, és ez újabb konfliktusok forrása lehet. Elég itt csak a szocpol támogatások körüli állandó problémákra, vagy a több személyivel, több faluban is felvett szociális támogatásokra gondolni. Ez nem cigánykérdés természetesen, ez a támogatások jellegéből fakadó kérdés. Szerény véleményem szerint a segélyezés semmilyen problémára nem ad megoldást, legfeljebb átmeneti tüneti kezelést nyújt, azt sem mindig. Ennél sokkal jobb módszer lenne a hátrányos helyzetűek munkába állását támogatni, mégpedig a munkáltatók felé. Megfelelő mértékű támogatás esetén a munkáltatók biztosítanák a cigányok munkába állását. Onnantól kezdve már csak a munkavállalón múlik, hogy mire jut magával. Személyes tapasztalatom, hogy a tisztességesen dolgozó cigány munkavállalót nem érik atrocitások a munkahelyén, gyakorlatilag nem is foglalkoznak azzal, hogy cigány-e vagy sem.

"Joga van-e az itt elö nem-cigányoknak közvetve vagy közvetlenül rákényszeríteni a nyugati/európai értékrendet a cigányságra ?"

Ez a kérdés magában hordozza az ellentétét is, nem is tudom, hogy nem az-e a kérdés valódi lényege:

Kötelessége-e elfogadnia a cigányokkal együtt élő és rossz tapasztalatokat bőven megélő nem cigányoknak azt az értékrendet és az abból fakadó viselkedést, amit a cigányság érez magáénak?

Ha a két kérdést egymás mellé állítjuk, akkor látható, hogy egyik oldalnak is és másik oldalnak is megvan a maga érvrendszere, ami egyik oldalról fajgyűlöletnek, a másik oldalról kiszolgáltatottságnak tűnik.

SZVSZ a megoldás csak hosszabb távon alakulhatna ki, de ehhez mindkét fél részéről nyitottság kellene, és valamiféle akarás a helyzet megváltoztatása irányába. Ennek jelenleg nyomát sem látom.

Üdv.: KI

KI Creative Commons License 1999.08.15 0 0 17
Tisztelt Geo!
Szerinted mik azok a problémák, amikre a segélyezés megoldást tud nyújtani? Szerintem a segélyezés maximum egy fennálló helyzetet konzerválhat, abból kimozdítani nem tud. Arról nem is beszélve, hogy a segélyezés önmagában hordja az azzal való visszaélés lehetőségét is, ami megintcsak előítéletek forrása lehet.
Üdv.: KI
Skorpió Creative Commons License 1999.08.15 0 0 16
Kedves F.B.I doktor !

On azt irja:
"A cigányság segélyezése szükséges, de nem elégséges feltétele a megoldásnak. További szükséges feltétel az, hogy a cigányság és a társadalom többi része kölcsönösen megismerje egymást, a különbségeket kölcsönösen elfogadják és a lehetoségeknek megfeleloen egymáshoz kölcsönösen alkalmazkodjanak. "

Tisztelt F.B.I doktor ! Ezek csak frazisok ! Nem több annal, mitnha csak azt irta volna, hogy " a ciganysagnak es a nem-ciganyoknak bekeben, egymast kiegeszitve egyutt kell elni". A kerdes, az hogy : HOGYAN ?

Kerdeseim az Ön altal leirtakhoz :
- Ciganyok segelyezese : - letezik. Ön milyen formaban - valtoztatasokkal - kepzeli el, esetleg megfelelönek tartja-e a mostani rendszert az erdemeny tükreben ?
- Köcsönös megismeres : mi modon keltene fel az erdeklödeset egyreszt a nem-ciganysagnak a ciganysag irant ? Jelenleg ez minimalis. Mi eredmenyt var ettöl ? (Szarkasztikusan fogalmazva, mindenki megertene hogy miert lopnak ?)
- a ciganysag nem homogen, ergo mely reszet kene megismerni ?
- mi modon keltene fel az erdeklödeset a ciganyoknak a feher kultura es elitvitel irant ? Jelenleg ez az erdeklodes - szvsz - egyenlö a nullaval.

Amint latja kerdeseim a gyakorlati oldalat feszegetik az Ön altal leirtaknak.

Es az utolso kerdesem, amit az elözö reszben tettem fel:

"Joga van-e az itt elö nem-ciganyoknak kozvetve vagy kozvetlenul rakenyszeriteni a nyugati/europai ertekrendet a ciganysagra ?"

Valaszait varva :
Skorpio

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 15
Kedves Fulig Jimmy,

Részben intelligencia kérdése az, amit ír. És ebből a szempontból minden népben elég nagy szórás van. Másrészt a média és a gazda(g)ság felelőssége: Az amerikai fogyasztói kultúra ma Magyarországon nagyon gyorsan terjed. Terjedésében a reklámok (itt jön be a gazda(g)ság) és jó néhány populáris film segít. Ehhez képest eltörpül a magyar nemzeti irodalomban megjelenő cigányságkép. Az emberek igénytelensége is tetten érhető. Míg a honi magyarok elvárják a szomszéd országoktól, hogy ott becsüljék meg az ottani magyar kisebbség kultúráját, gyakran az ezt legjobban követelők feledkeznek meg arról, hogy mekkora szégyent jelent a magyarokra, hogy saját legnagyobb etnikai kisebbségüket nem ismerik. Pontosan ez a tudatlanság az alapja annak, hogy a cigányságról valamilyen ok miatt hamis képet terjesztők ilyen eredményesek lehetnek.

Tisztelettel,
mint fent

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 14
Kedves PomPom,

Ön a néprajzkutatóra hivatkozott, akinek találkoznia kell a kultúra képviselőjével. Ezzel én is egyetértek. Tehát mások viszont a néprajzkutató által ismerkedhetnek meg az adott kultúrával anélkül, hogy közvetlenül oda kellene menniük. Ha így gondolta, akkor egy lépéssel közelebb jutott a véleményünk.

Másrészt a tudományos igényű munkák azért fogadhatók el szerintem hitelesnek, mivel kontroll alatt vannak. Az ilyen munkák szakmai megítélésen esnek át, és az opponensek éppen a szakma becsülete miatt kíméletlenek az elkövetett hibákkal szemben. Hitelesnek tekinthetők a statisztikai Intézetek vizsgálatai is, hiszen nagyon sok hasonló felmérést végeznek, tehát gyakorlatuk van és téves adatokkal nem kockáztathatják az intézetük hírnevét.

Tehát nyugodtan hitelesnek fogadhatja el az általam felsorolt tényeket. A cigányság szempontjából ez sokkkal hitelesebb képet ad, mint az olyan a hozzászóló elbeszélései, aki a szomszédjában élő cigány családdal való ellenséges viszony miatt az egész cigányságról kívánja lehúzni a vizeslepedőt. Hasonló módon hiteltelennek és hazugnak tartom azok véleményét, akik kifejezetten rasszista szándákkal írnak véleményeket.

Tapasztalatom szerint általában nem a tudományos igényű munkák, vagy a statisztikák hiteltelenek, hanem nagyon gyakran az ilyen munkák eredményeinek dilettáns és/vagy rosszindulatú félremagyarázói.

Ezért is hívtam fel nemrég arra a figyelmet, hogy a cigányságról alkotott véleményekről készített felmérések elsősorban a kérdésekre válaszolókat jellemzi és csak kevésbé magát a cigányságot. A diletáns persze úgy fogja beállítani, hogy a felmérés elsősorban a cigányságot jellemzi.

Tisztelettel,
mint fent

Fulig Jimmy Creative Commons License 1999.08.15 0 0 13
F.B. I. doktor

A baj itt az, hogy az altag ember nem akarja mas kulturajat megismerni, o csak azt akarja latni, hogy mindenkire ugyanazok a szabalyok vonatkoznak. Ha pedig azt latja, hogy egy X embercsoport (es most mindegy, hogy ezek a ciganyok, vagy esetleg a szemuvegesek, vagy a magyarok) nem felel meg a normalis egyutteles szabalyainak, akkor neki ugyan mondhatnak akarmit a toleranciarol, csak az ellopott tyukja miatt fog kiabalni. Es szerintem meg igaza is lesz.
Azt en elfogadom, hogy a ciganysag kulturaja abszolut nem esik egybe a mai mindennapi elet elvarasaival, de ettol meg az emberek 95%-anak megfelelo szabalyrendszert felrugni nem lenne szabad. En ugy erzem, hogy tetszik, nem tetszik, az allamnak kell olyan feltetelrendszert teremtenie, ami "kenyszeriti" a beilleszkedesre (es ezen keresztul a felemelkedesre) azt az 5%-ot.

PomPom Creative Commons License 1999.08.15 0 0 12
Kedves FBI doki!
Mint elozoleg irtam, a ciganysaggal kapcsolatban van szo a szemelyes kontaktus alapjan valo megismeresrol! Egy nep, nepcsoport szokasait, kulturajat konyvekbol vagy mas kozvetett uton megismerni sokkalta nehezebb es felrevezetobb kepet eredmenyez, mint a direkt modszer, gondoljunk csak bele, hogy egy neprajzkutato ugy szeretne leirni egy meg letezo kulturat, hogy soha sem talalkozik annak a kulturanak meg elo kepviseloivel. Peldakat mindig lehet kitalalni, de minden pelda rossz, soha sem passzol 100%-ig, valamint itt ha jol tudom sem az amerikai divatrol, sem pedig az atomreaktorok mukodeserol nem kellene beszelnunk, egyszeruen azert, mert semmi koze a topichoz :) A media ugy tajekoztat, ahogyan a foszerkeszto pillanatnyi erdeke megkivanja, a legnagyobb csusztatasokat a mediaban es az adatok bizonyos szempontok szerinti kozlesevel lehet elerni, fuggetlenul azok valodisagatol. Azonkivul pedig irhatnak barmit papirra, a munkaado megsem fogja alkalmazni a ciganyt es nem pusztan eloiteletek miatt, hiszen rablokapitalismusban elunk, ahol a penz az isten, megsem eri meg alkalmazni oket! vajon miert nem? minden munkaado tudja:megbizhatatlanok, szabalyok szamukra nem leteznek, antiszocialisak, kepezhetetlenek, nem sorolom. egy ismerosom igy szolt egyszer hozzajuk, akik egy haztomben laktak vele: ti ciganyok azert vagytok, hogy atba...tok (gy.k. becsapjatok) a feher embert! erre ok csak rohogtek :)
PomPom
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 11
Kedves PomPom,

Ne becsülje le a vizsgálatok eredményeit, mert nem kitalált adatokon alapulnak, hanem valóságosakon, és megismerés szempontjából a könyvek és média szerepét se becsülje le. Ne felejtse el, hogy Magyarország lakosságának igen kis része járt Amerikában, mégis terjed az ottani divat és kultúra. Van amikor a megismerésnél kifejezetten hasznos, ha az ismeretanyagot nem testközelből szerezzük meg. Ha a fizikus hallgatókat testközelből ismertetnék meg az atomreaktor működésével, akkor igencsak hiányt szenvedne a fizikus utánpótlás. :O)

Tisztelettel,
mint fent

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 10
További tények:

A kisebbségek aránya a lakosság mintegy 6%-a (a cigányok ( roma ) aránya 4-5%, a fennmaradó részt döntően a német, szlovák, horvát és román nemzetiségek alkotják.)

A cigányság (roma) helyzete különleges. A magyar kormánynak a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetével foglalkozó jelentése, amelyet a Parlament 1997. márciusában hagyott jóvá, elismeri, hogy a cigány (roma) etnikumhoz tartozók gyakran válnak támadások és megkülönböztető intézkedések alanyaivá és úgy ítéli, hogy a helyzet az elkövetkezendő években a súlyosbodás veszélyével fenyeget. A dokumentum megállapítja, hogy a jelen törvényi szabályozás nem állít hatékony akadályokat egy olyan "etnikai konfliktus" kitörése útjába, amelyben a cigány (roma) etnikumhoz tartozók áldozattá válnak.

A cigányság (roma) szociális helyzete gyakran nagyon súlyos. Az ez ügyben készült kormány jelentés megállapítja, hogy a cigányság (roma) és Magyarország nem-cigány lakossága közötti esélyegyenlőtlenség növekedett, míg a cigányság (roma) oktatási szintje javult. Ugyanígy e népességet a nemzeti átlagnál négyszer-ötször nagyobb munkanélküliség sújtja, valamint a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Magyarország egyéb lakossága körében. Ez a helyzet elsősorban szociológiai tényezőkkel magyarázható. A cigányság (roma) ugyancsak megkülönböztetés tárgyát képezi a munkaerő-piacon.
(Az Európai Bizottság véleménye Magyarország Európai Unióba történo jelentkezésérol)

Ethnic groups: Hungarian 89.9%, Gypsy 4%, German 2.6%, Serb 2%, Slovak 0.8%, Romanian 0.7%
(CIA Factbook)

Tisztelettel,
mint fent

PomPom Creative Commons License 1999.08.15 0 0 9
Hali!
Valamihez ugy hozzaszolni, hogy azt nem is ismerjuk, az butasag, ilyet mar maskor is irtam, most eppen arra gondolok, hogy igazabol a ciganyokkal kapcsolatban olyanokat irni hogy ez meg az a tanulmany ilyen meg olyan eredmenyre jutott, bocsi, de azert nem fogadom el, mert iroasztal mellol, pusztan papirra vetett adatok alapjan nem lehet megtudni a valosagot! Mert azok az adatok mindig valamilyen erdeket kepviselnek es nem a valosagot. Azt olvastam itt, hogy meg kell ismerni a ciganyokat, a viselkedesuket, a kulturajukat a problema megoldasahoz. Ez szemelyes kontaktus altal johet letre a legmegfelelobben, azaz vagy a ciganyok mennek hozzad (mondjuk meg is teszik, csak olyankor feszitovas van a kezukben) vagy neked kell felkeresni oket lakokornyezetukben. Ha valaki kozottuk vagy kozvetlen kornyezetukben elt, dolgozott vagy barmilyen tevekenyseget vegzett hosszabb tavon, az alkothat realis vagy ahhoz kozelito kepet, de addig, amig valaki csakis es kizarolag az aktakat es feljegyzeseket bujva probalja a problemat megkozeliteni, az mindenkeppen dilettans!
Sok kerdes kozul 1-et most: azt is a kirekeszto, megkulonbozteto tarsadalom nevelte belejuk, hogy megvessek, kigunyoljak, kihasznaljak a becsuletesen, tisztessegesen dolgozo embereket?
PomPom
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.14 0 0 8
Kedves Geo,

Elfogadom.

Tisztelettel,
mint fent

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.14 0 0 6
Pardon, a csatolást is eltévesztettem. A helyes csatolás:

olykor hamis sztereotípiák

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.14 0 0 5
Javítás:

És még mielőtt valaki belekötne, már korábban is világossá tettem, hogy a toleranciába számomra nem tartozik bele az erkölcsi szabályok, így a tolerancia vagy a törvény megszegésének elfogadása.

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.14 0 0 4
Kedves Senor,

A véleményemet már leírtam, Ön is olvashatta. A kedvéért utoljára röviden összefoglalom:

A tények azt mutatják, hogy Magyarországon nagyon sokakban hamis előítéletek élnek a cigánysággal szemben. Ennek egyrészt a tudatlanság az oka (a cigányság kultúrájának, helyzetének tökéletes ismerethiánya), ennek következtében olykor hamis sztereotípiák túlhangsúlyozása, hamis vélemények tényként való beállítása, szándékos gyűlöletkeltés rasszisták részéről.

A probléma nem pusztán a cigányság számára az, hanem az egész magyar társadalom számára is. Ezért véleményem szerint a megoldás az egész társadalom feladata, szemben azokkal, akik azt várják, hogy a cigányság húzza ki magát a hajánál fogva a pácból. Tehát a cigányságnak, és a társadalom többi részének egyaránt részt kell vállalnia a megoldásban. A cigányság segélyezése szükséges, de nem elégséges feltétele a megoldásnak. További szükséges feltétel az, hogy a cigányság és a társadalom többi része kölcsönösen megismerje egymást, a különbségeket kölcsönösen elfogadják és a lehetoségeknek megfeleloen egymáshoz kölcsönösen alkalmazkodjanak. Ez jelenti számomra a toleranciát.

És még mielőtt valaki belekötne, már korábban is világossá tettem, hogy a toleranciába számomra nem tartozik bele az erkölcsi szabályok, így a tolerancia vagy a törvény megszegése.

Ha valamire részletesebben kíváncsi, a részleteket megtalálja a szakértői vizsgálatokban. Azokkal egyetértek.

Remélem sikerült kielégítenem a kíváncsiságát.

Tisztelettel,
mint fent

PomPom Creative Commons License 1999.08.14 0 0 3
Hali Mindenkinek!
Számtalanszor hallani, itt is, hogy az elöitéletek helytelen dolgok, ezzel teljesen egyetértek, söt, veszélyes is általánositani, mert ugye azért mert egy cigányrol rossz tapasztalatod volt, az még nem jelenti azt, hogy a következö cigány, aki veled szembe jön, ugyanolyan rosszindulatu és gonosz, mert lehet hogy ö még a legvadabb képzeletet is felülmulo aljasságokra képes rablogyilkos! Tehát csak ovatosan az elöiteletekkel!
PomPom
PuPu Creative Commons License 1999.08.14 0 0 2
Kedves Senor!
Hogy érthető legyen, hogy miért viszketek az általad leírtaktól, végezzünk el egy kísérletet.
Képzeld azt, hogy magyar vagy, és Ausztriában élsz, -és ha bemész a boltba, három eladó szaladgál utánad, mert a magyarok lopósak...
Akkor most igazuk van, vagy nincs? Néhány honfitársunk ugyanis valóban lopós...
Azt pedig nem tudom, hogy komolyan képzeled e, hogy a cigányság összegyűlik a vérmezőn, és kikiáltja az alkalmazkodást? Az ugyanis folyamat, - nem is rövid, és tenni is kőne érte valamit. Neked is. Például tudatosan gyomlálgatni jólfejlett előítéleteidet...
Senor Creative Commons License 1999.08.14 0 0 1
Kedves FBI doktor!

Kivancsi lennek az On velemenyere (meg mindig) a Skorpio es en altalam felvetett kerdesek kapcsan.

Tisztelettel: Senor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!