Keresés

Részletes keresés

nevtelen Creative Commons License 1999.09.23 0 0 321
Demokrata 1999. szept. 23. Szarka Sándor
Előzmény: nyman (320)
nyman Creative Commons License 1999.09.23 0 0 320
Kedves nevtelen!

Ne haragudj, de az iras forrasat is meg tudnad nevezni. Koszi.

udv
nyman

Előzmény: nevtelen (318)
nyman Creative Commons License 1999.09.23 0 0 319
Sajnos rengeteg eltero vonas van a magyar-cigany es az amerikai feher-neger kozott. Nehez parhuzamott vonni. Teny, hogy vannak hasonlosagok a problemaban, de zomeben inkabb elterest tapasztalok.

Nekem is vannak neger (bocs afro-amerikai) ismeroseim az egyetemen. Furcsa, de cigany egy sincs es nem is volt Mo-n sem.

Előzmény: F.B. I. doktor (317)
nevtelen Creative Commons License 1999.09.23 0 0 318
"...a romák fele olyan lakásban élt, ahová nem volt bevezetve a villany, és az otthonok kilencven százalákában hiányzott a vezetékes víz. "

"E családok életük nagy lehetőségét kapták a Horn kormánytól: családonként pályázhattak vagy 3 millió Ft szocpol támogatásra. Minden család simán megkapta a pénzt az OTP-től.
...A családok maguk nem értettek az épitkezéshez, igy megbiztak egy miskolci épitési vállalkozót. Csakhogy 2-3 millió forint ma már csak elkölteni sok pénz, egy 4-6 szobás ház felépitéséhez édeskevés. Amikor a házak szerkezetkész állapotba kerültek -álltak a falak, a tető, bent voltak a viz és csatornacsövek, a nyilászárók- elfogyott a pénz és leálltak az épitkezések. A családok jobban örültek volna egy kész háznak, de mivel a putrinál, vagy a sátornál egy szerkezetkész ház is jobb, sokan beköltöztek és megpróbálták lakhatóvá tenni az épületet.
Horváth György azonban új szokást inditott el. Miután kijött a börtönből és meglátta a hatgyermekes családjának épitatt 4 szobás és a tetőtérben még tovább bővithető házat, kijelentette, hogy az épület életveszélyes. Először az ablakkereteket égette el tüzelőként, majd aprénként leszedegette és eladta a tetőt, a gerendákat, a falakat. A közeli falvak épizkezői örültek az olcsó anyagnak és Horváth György is beszedett vagy 100 ezer forintot...
A család számára előbb a ház mögött felhúzott egy fóliasátrat, majd a megmaradt téglákból a falu végén egy valóban életveszélyes,öüsze-vissza görbülő falú, 30 nm-es putrit eszkábált. Az épületben természetesen nincs viz, villany, (be van vezetve ellenben a telefon) és nem fűthető. Horváth György most a polgármester nyakára jár: adjon másik házat a családnak, vagy feltörik a művelődési házat, és beköltöznek.
...A példától a szomszédok is vérszemet kaptak. A tizenhárom 'szocpolos' házból eddig ötnek a bontását kezdték meg. Lakatos Zsolt Horváthék közvetlen szomszédja. Ő később kezdett el bontani, de gyorsabb volt: ma már csak az épület alapja fehérlik a gazban. A háromgyermekes család most a tele végén felhúzott... barakkban él, amelyben csak két ágy fér el.
...És hogy nem kellett volna ennek feltétlenül igy végződnie, jól mutatja, hogy vannak olyan cigánycsaládok, akik nagyon is meg tudják becsülni, amit igy kaptak. Például Lakatos Dezsőék. Az épület már sárgára festett falaival is kitűnit a szocpolos házak monoton fehérségéből... Pedig Lakatos Dezsőék Gadna egyik legnépesebb családja: nyolc gyereket nevelnek."

Előzmény: F.B. I. doktor (312)
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 317
Idézet Vermes Gábor írásából:

Kérdés vagy előítélet

"A kérdés mélyebbre nyúl annál, hogy ki kit szeret vagy nem szeret, ki kivel jár össze társaságban vagy nem. Az egyetemen, ahol tanítok, a fekete és fehér diákok aránya körülbelül egyenlő. Sokszor látom őket együtt tanulni, együtt beszélgetni, vitatkozni. De a diákszállóban, az ebédlőben a fekete és fehér diákok rendszerint külön asztaloknál ülnek saját elhatározásukból kifolyólag. Ez nem fogja meggátolni őket abban, hogy a jövőben ne dolgozzanak együtt harmonikusan munkahelyeiken. És egyre inkább omlik le a válaszfal, amit a vegyes barátságok és vegyes házasságok számának növekedése jelez."
(Magyar Hírlap, 1999. szeptember 23., csütörtök)
Teljes cikk: PUBLICISZTIKA

Tisztelettel,
mint fent

Skorpió Creative Commons License 1999.09.20 0 0 316
A halandosag... " összefügg az alacsony iskolázottsággal, a munkanélküliséggel, a szegényes táplálkozással, az egészségre ártalmas lakókörnyezettel, a hiányos és diszkriminatív orvosi ellátással, szenvedélybetegségekkel. "

Szoval ez a mondat nem mond semmit, mert egy nem-cigany, aki hasonlo körülmenyek között el, hasonlo esellyel palyazik a 10-15 evvel rövidebb eletre.
Na most akkor mi van ? Mi köze ennek a ciganysaghoz ?

Tanuljanak, akkor van eselyuk a minösegibb, hosszabb eletre.

nyman Creative Commons License 1999.09.20 0 0 315
Kedves Piszkos Fred!

Talalkoztam a teljes tanulmannyal a Romapagen.

A magyarországi romák egészségi állapota.


Erdekes, mert ez meg 1998-ban keszult. Van egy felyezet a A szenvedélybetegségek -rol.

Csak egy rovid idezet:

"talán a romák között nagyobb arányban fordul elő a drog-, nikotin- és alkoholfüggőség, mint a lakosság egyéb rétegeiben. Pontos adatok nincsenek, de véleménye szerint a klinikán kezeltek több mint húsz százaléka roma származású. A drogfogyasztás két jellemző fajtája a szipózás, ami a kilenc-tizenkét éves gyermekeket jellemzi, tizenkilenc éves kortól pedig a kemény drogok használata az általános (heroin, kokain, Speed, LSD stb.)"

Azert erdekes a tobbi reszt is elolvasni.

udv
nyman

nyman Creative Commons License 1999.09.20 0 0 314
Kedves Piszkos Fred!

Nem tudom, hogy beleolvastal e a "Jelentés a magyarországi cigány tanulók oktatásáról" cimu anyagba. (Mostanaban ugy olvasom, mint a Bibliat. :) Nem olyan komolyan, hanem mivel hosszu, igy idonkent csak egy egy fejezetet olvasok el. Meg nem ertem a vegere.) Ott is egy tanulmanyra valo idezetet lehetne osszeollozni, amik a ciganysagot tenne felelosse a lemaradasukert. Persze ez lehet, hogy az en olvasatomban hangzik igy.

udv
nyman

Piszkos Fred Creative Commons License 1999.09.19 0 0 313
Most kiderult milyen sokat ernek ezek a 'tanulmanyok'. Az FBI doktor altal szentiraskent (tisztara mint egy fanatikus hivo) kezelt dokumentumok vajon csupa megkerdojelezhetetlen igazsagot tartalmaznak?

Ma a kovetkezot olvashattuk idezeteben:
"Az iskolázottság tekintetében, amely
az egyik legfontosabb egészségi védofaktor, nott a cigányság lemaradása az összlakossághoz viszonyítva. "

Mig 1999-08-17 13:41:08 -as hozzaszolasaban "Az Európai Bizottság véleménye Magyarország Európai Unióba történo jelentkezésérol" c. dokumentumból idez. :
"Az ez ügyben készült kormány jelentés megállapítja, hogy a cigányság (roma) és Magyarország
nem-cigány lakossága közötti esélyegyenlőtlenség növekedett, míg a cigányság (roma) oktatási szintje javult. "

Most akkor van sapka vagy nincs? Ha ugy tunik nagyobbnak a diszkriminacio, akkor egyre jobb az iskolazottsagi szintjuk, es megis romlanak a munkaeropiaci eselyeik, ha meg ugy nagyobb a diszkriminacio, akkor meg egyre romlik az iskolazottsagi szintjuk?????
Esetleg az elmult honapban oriasit esett vissza az oktatasi szint?

A hianyos es diszkriminativ orvosi ellatasrol pedig annyit, hogy ha 100 ember ucsorog egy korhazban a varoban, es valaki berohant uvoltozve, hogy hogy kepzelik azt, hogy O itt varni fog, elmegy a polgarmesterhez es feljelenti oket, akkor az a valaki eleg nagy valoszinuseggel cigany. Legalabbis en tobbszor lattam ilyen cirkuszt cigany foszereplovel, es meg soha nem ciganynyal. Szerintem a tobbi faktor magaban is magyarazza a rovidebb eletkort. Bar en elso helyre a szenvedelybetegsegeket tippelem a faktorok fontossagi listajaban.

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 312
Összefoglaló tanulmány a cigányság egészségügyi helyezetéről:

Kevés roma éri meg az idos kort

A cigányok többsége ma környezeti és egészségügyi szempontból veszélyeztetett területen lakik. Számos más ok mellett ezzel is magyarázható, hogy a roma újszülöttek életesélyei jóval rosszabbak a magyarországi átlagnál: felmérések szerint a cigányok legalább tíz évvel korábban halnak meg, mint a nem cigányok.

A Roma Sajtóközpont két munkatársa, Puporka Lajos és Zádori Zsolt arra vállalkozott, hogy - elsosorban a már meglévo kutatások, felmérések alapján - öszszefoglalja, mit lehet tudni a hazai romák egészségi állapotáról. Tanulmányukban hangsúlyozzák: a roma népesség szociális szempontból a legrosszabb körülmények között lévo társadalmi csoport Magyarországon, ezért fenntartások nélkül állítható, hogy a cigányság egészségi állapota sokkal kedvezotlenebb, mint a teljes népességé. Mindez összefügg az alacsony iskolázottsággal, a munkanélküliséggel, a szegényes táplálkozással, az egészségre ártalmas lakókörnyezettel, a hiányos és diszkriminatív orvosi ellátással, szenvedélybetegségekkel.
Teljes cikk: Népszabadság, 57. évfolyam, 216. szám, 1999. szeptember 16., csütörtök

Tanulmány a cigányság egészségi állapotáról

Budapest, 1999. szeptember 16. (MTI) - A romák egészségi helyzete kedvezotlenebb, mint a nem cigány lakosságé, ezért várható életesélyeik nagyon rosszak, átlagban 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint a nem ebbe az etnikai csportba tartozók - tartalmazza A magyarországi romák egészségi állapota címu csütörtökön Budapesten bemutatott tanulmánykötet.

Puporka Lajos és Zádori Zsolt, a Roma Sajtóközpont munkatársai által készített, a Világbank által támogatott kötetbol kiderül, hogy az említett tény legfoképp nem genetikai vagy kulturális okokra vezetheto vissza, hanem szociális és életmódbeli eredetu.

Zádori Zsolt tájékoztatása szerint egy kilencves évek eleji felmérésbol kiderül, hogy Szabolcs Szatmár-Bereg megyében a romák fele olyan lakásban élt, ahová nem volt bevezetve a villany, és az otthonok kilencven százalákában hiányzott a vezetékes víz.

A magzathalandóság és a koraszülések száma ugyan csökkenoben van, ám még mindig magasabb, mint a nem cigányok körében. Az iskolázottság tekintetében, amely az egyik legfontosabb egészségi védofaktor, nott a cigányság lemaradása az összlakossághoz viszonyítva.

A szerzok felhívták a figyelmet arra is, hogy ma minden nyolcadik Magyarországon születo gyermek roma, és az elorejelzések szerint 20 év múlva 700 ezer körüli lesz a cigányság létszáma. Ez azt jelenti, hogy Magyarország lakosságának több mint 7 százalékát teszik majd ki a jelenlegi 4 százalékkal szemben. Éppen ezért senki sem lehet közömbös a szóban forgó népességcsoport jelenét és jövojét illetoen. +++
(MTI)
Teljes cikk: Mazsolázás a sajtóban

Tisztelettel,
mint fent

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.12 0 0 311
Ez tényleg mellé ment. A 413 milliárdot a Büdzsé '00-ba szántam. A helyes csatolás:

Népszabadság, 57. évfolyam, 212. szám, 1999. szeptember 11., szombat

nyman Creative Commons License 1999.09.11 0 0 310
A beszurt linkre a "Termeléshez kötött szociális segélyezés?" alcimu cikk (ami azert sokat mond! :)) jott be. Ez veletlen volt vagy szandekos? :)

A masik cikket is megtalaltam...

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.11 0 0 309
A tanulás nem feltétlenül kényszer. Lehet az is, és lehet izgalmas időtöltés is. Azt, hogy mennyire kényszer és mennyire időtöltés az részben a tanuló adottságaitól, képességeitől függ, másrészt az oktatás módjától. A poroszos nevelési stílus inkább kényszert jelent. Viszont megfigyelhető, hogy pl. számítógép mellett az egyébként rossz képességűnek tartott gyerekek is gyorsan és hatékonyan tanulnak. A számítógép esetén létezik osztályozás (az elnyert pontszámok), de a tanuló akkor és annyiszor veselkedhet neki a feladatnak, amikor akar, és ahányszor csak ideje engedi. Nincs kötve a tanárhoz. Ha rossz eredményt ért el, nem kell izgulnia miatta, hiszen bármikor ismételhet. Ha az oktatóprogram ráadásul játékos, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen le kell szedni a gyereket a gépről, mivel maga is tapasztalja, ahogy egyre jobb eredményt ér el.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy számítógépekkel kéne tanítani a gyermekeket (bár sok minden van, amit a számítógép hatékonyabban tanít), csak arra akartam utalni, hogy létezik kényszer nélküli tanulás is. Nagyon sok múlik a módszeren. Minél kevesebb a kiesett idő, pl. mert a tanár egyszerre csak egy gyerekkel foglalkozik, annál rosszabb a tanulás hatásfoka. A géppel való tanulásnál gyakorlatilag nincs holtidő, rengeteg az ismétlés. Az ismételve tanult dolgok sokkal inkább rögzülnek, mint a "bemagoltak", mivel nemcsak lexikális emlékezet marad meg, hanem az ismeretek közötti összefüggések is. Szerintem.

Tisztelettel,
mint fent

Piszkos Fred Creative Commons License 1999.09.11 0 0 308
Mint valodi peldaja is bizonyitja, annak aki elorre akar jutni, tanulnia kell, nem iskolaba jarni. Volt mar vagy 40 ev, amikor kotelezo volt mindenkinek iskolaba jarni, de sajnos nem vezetett eredmenyre. Ugyanis az iskolaba 'jarastol' meg nem fog senki megtanulni olvasni. Ahhoz az is kell, hogy ott odafigyeljen, hogy maga is tanuljon.
Lehetne egy kozvelemenykutatast csinalni, hogy melyik kisiskolas szeret tanulni. Ismeretsegi koromben egy sem. Fogocskazni jobb. Labdazni is. Megis tanulnak, mert a szuleik rakenyszeritik oket erre. (Meg nincs kesz a hazifeladatod, azonnal mesz megcsinalni, majd ha kesz lesz labdazhatsz.)
Ha jol sejtem valami hasonlo tortenhetett rendszeresen valodival is, aminek erdemenyekeppen gimaziumba ment.
A kerdes csak az, hogyan lehetne ravenni a gyerekek szuleit arra, hogy rakenyszeritsek a gyerekeiket a tanulasra? Mar leirtam nehanyszor, a gyerek utan jaro tamogatasokat a tanulmanyi eredmeny fugvenyeben kellene emelni/csokkenteni.
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.11 0 0 307
Kisebbségi kutatások, roma nők
Az MTA elnöke sokszínu Európát szeretne

Azoknak lett igazuk, akik állították, hogy F-16-osokkal nem lehet a kisebbségi problémákat megoldani - utalt a koszovói helyzetre Glatz Ferenc, az MTA elnöke. Az Akadémián tartott konferenciával kezdetét vette egy nemzetközi kisebbségi kutatási program. Farkas Gabriella, a cigány közalapítvány igazgatója egy másik fovárosi tanácskozáson a roma nok közéleti szerepérol tartott eloadást.

„Az európai értelmiség történetében az a legtragikusabb - folytatta (Glatz Ferenc)-, hogy mindig az emberekért akart tenni, de az emberek nélkül. Vizsgálatok folytak többek között a parasztságról, de a parasztok „szagát" a kutatók már nem akarták érezni. Az MTA elnöke megjegyezte, hogy cigányügyben is csak a roma szervezetek közremuködésével lehet eredményeket elérni."

„Farkas Gabriella, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány igazgatója elmondta, hogy az idén 20 millió forintot fordítanak a roma politikusok közéleti képzésére. Erre azért van szükség, hogy a cigány önkormányzati képviselok élni tudjanak azokkal a lehetoségekkel, amelyeket a kisebbségi törvény nyújt számukra."
Népszabadság, 57. évfolyam, 212. szám, 1999. szeptember 11., szombat

zsiragy Creative Commons License 1999.09.10 0 0 306
>. Németlakta kis falvainkban gyakori >kifejezés a "gyüttment".

Én ezt a szót Tápén hallottam. Ami teljesen magyarlakta.

Különben én jártam etnikai környéken mikor telket vettem. Megkérdeztem az embereket. Elmondták, hogy miért nem szabad odaköltözni, a saját példájuk alapján, nem előítéletből.

nyman Creative Commons License 1999.09.10 0 0 305
Kedves valodi!

Van valami erzelmi inteligancianak nevezett mutato, (ugyan Svedorszagban mar beszeltem egy sraccal aki ebbol irja a Ph.D.-jet, azt mondta, hogy a definiciok, meresi modszerek meg mindig nem tokeltetesek). Mas tenyezok mellett ez is megvezeti az embert. pl. a kituno tanulobol 20 eves korara egy lerozzant alkoholista k*rva lehet, vagy a legrenitensebbol esetleg elismert kutato stb.

Viszont az teny, hogy az un. hiperaktivitasod ellenere csak eljutottal a gimiig. Aztan onnan tovabb.

OFF
Mondhatnam a sajat peldamat is. A szuloi ertekezleteken mindig tema voltam. Figyelmeztetok intok sorakoztak az ellenorzombe. Kozepsuliba ket igazgatoi, ennek ellenere en voltam a diakonkormanyzat elnoke. Az irasbeli es a szobeli eretsegi kozott 8 embernek ugyanabbol az osztalybol rendorsegi balheja volt. Benne voltam. stb. Van ket diplomam es most kulfoldon szerzem a harmadikat. A bulikban itt is benne vagyok.
ON

valodi Creative Commons License 1999.09.10 0 0 304
Kedves Skorpió!

Sajnos (vagy szerencsére) nem bennem volt ambíció sem az ált. isk., sem a gimn. után, hanem a papámban: ő "rugdosott be" mindkét helyre, meg rúgott ki otthonról átmenetileg, amikor abba akartam hagyni a gimit... Tehát LEGFELJEBB egyharmad részben múlott rajtam.
:)

Skorpió Creative Commons License 1999.09.10 0 0 303
Kedves valodi !

Tehat gimnaziumig nem volt olyan tanar, pedagogus aki odafigyelet volna rad ? Söt, ahogy irod, a magaviseleted sem volt peldas. Ennek ellenere eljutottal a gimnaziumig.
Akkor masok miert nem ?
Ha azt irtad volna, hogy alsotol kezdve felkaroltak, tamogattak, korrepetaltak es annak eredmenye elöször a gimnazium aztan az egyetem, akkor azt mondom, hat igen, ezt az utat kene jarni. De pontosan a Te peldad mutatja, hogy akiben van ambicio azt nem kell felteni. Pont olyan mint barmely mas nemzetiseg. Akkor meg mire fel az a nagy pozitiv diszkriminacio ?

undoc Creative Commons License 1999.09.10 0 0 302
Eskuszom nem en votam.
Undoc.
:-)
KOZO Creative Commons License 1999.09.10 0 0 301
Lehet hogy nem a témához kapcsolódik de most rúgták le a Nagyim visszapill tükrét a kocsiról (ma reggelre)
Én el másik autó s mire vissza jöttem este már az enyémet is le püfölték.
Kérdeztem öregeket (kik mindent látnak hallanak) ki vót ők csak annyit: 2 cigány suhanc már megint.
már < cenzúra> unom őket (nincs kissebb öket feliratom)
Csepp Creative Commons License 1999.09.10 0 0 300
Valódinak és a topic valamennyi résztvevőjének:
Hogy ki kit szeret, az igen változó szerintem. Ki szereti például a záhonyiakat?
A cigányozás, meg a zsidózás attól van, hogy ők lényegesen különböznek a magyarság többi részétől. A cigányok külső megjelenésbnen és szagban, a zsidók mentalitásban. Szerintem a másság kifejezés jól fedi a dolgot. Na mármost a másságot általában senki nem szereti, ahogy az emberek nem szeretik túlzottan a változásokat sem, mert mi lesz, ha nem jól veszem a kanyart. Ezek a világ legtermészetesebb dolgai. Az már nem természetes, ha valakik ennek az ellenkezőjét akarják bedumálni. A kérdés, a vitakérdésre a válasz az is lehetne: Miért? Kellene?
Nem kell szeretni a cigányokat. Nem kell szeretni a másságot. Ám nem kell üldözni sem, el is lehet kerülni.
Ám el lehet kerülni?
A magyarokra azt mondják (mondjuk) vendégszeretők. Szerintem ez tévedés. Egyszerűen nem gyűlölik annyira a számukra idegeneket, mint például a németek. Németlakta kis falvainkban gyakori kifejezés a "gyüttment". Aki oda betelepül, az gyüttment, eleve. Még öt év is kevés lehet (avagy tíz) hogy a falu hangadói befogadják.
Amit "valódi" raj tulajdonságnak mond, az a szegénységgel együtt járó jóindulat. Kívánom valódinak, hogy ismerje meg a tehetősséget is, majd akkor rálát a rajság tarthatatlanságára.
Más emberek lenézése, többnyire önvédelem. Lenézésre, lenézéssel válaszolnak. Ez könnyeb megy egymástól különböző kulktúrák között, hiszen ki-ki a maga gyakorlatát tartja a természetesnek.
Végre már valaki, aki felvállalja a maga cigányságát és vitatkozni is tud.
Hajrá "valódi"! Védd igazadat, még akkor is, ha az nem is az. Kár, hogy a többi cigány, avagy roma - kinek hogy tetszik - nem látja, olvassa.
Nem a cigányokkal, a zsidókkal van általában a gond, hanem a mássággal, ugyanis az minden ember számára veszélyforrás, mert nem kiszámítható.
nyman Creative Commons License 1999.09.10 0 0 299
A zamolyi gyilkosokrol van egy masik topic, lejjeb megtalalhatod. Vagy holnap beszurom a linket.

A kerdesedre mar szinte mindekitol elhangzott a valasz. Egy ket libaralis gondolkasu hozzaszolo meg viszont nem adott egyenes valaszt a kerdesre.

6Boci Creative Commons License 1999.09.09 0 0 298
Erdemes volt a Zamolyi ciganyoknak hazat adni. Csereben meg is oltek egy fiatalembert.:(
Van egy kerdesem: Ki szeretne cigany szomszedot?
6Boci Creative Commons License 1999.09.09 0 0 297
Erdemes volt a Zamolyi ciganyoknak hazat adni. Csereben meg is oltek egy fiatalembert.:(
Van egy kerdesem: Ki szeretne cigany szomszedot?
valodi Creative Commons License 1999.09.09 0 0 296
Sziasztok!

A feltett közvéleménykutató kérdésekkel kapcsolatban a válaszaim: természetesen nem, illetve igen: benne lakom.

Az iskolai mitivációval kapcsolatban sajnos kénytelen vagyok a saját tapasztalataimat megosztani veletek. Világéletemben rossz tanuló voltam, meg a kezelhetetlen gyerekek egyike. A tanáraim mindig hülye gyerekként, meg deviáns, jobb lene intézetbe vitetni stb. hozzáállással kezeltek. Ennek ellenére — csoda — gimnáziumba mentem tovább, ahol hihetetlen szerencsémre 3 IGAZI tanár-pedagógussal is sikerült kapcsolatba keverednem. Az első évben, amíg meg nem ismertek valamennyire, ők is ugyanúgy kezeltek, mint az ált. isk.-ban. De aztán valami megváltozott, időnként megdícsértek ha volt egy-egy jó ötletem, sőt egyszer az egyik azt találta mondani, hogy ha valamyelyik tárgynak nekiesnék, tudős is lehetne belőlem. Nem tudom, hogy komolyan gondolta-e, de valamiért az ő óráikra szerettem bejárni. (Ez persze egyetlen kiragadott példa, nyilván nem ez az egy mondat okozott valamilyen hihetetlen változást.) Persze továbbra is rossz tanuló voltam általában és "nehezen kezelhető". Az érettségin matekból megrántottak az írásbelin, úgyhogy benyaltam a százvalahány tételből kb 10 kivételével mindet. Így is csak átrugdosni sikerült (mellényúltam a tétlhúzásnál), viszont kiderült, hogy megy ha kell. Aztán ismétcsak tovább tanultam valahogy, és az egyetemen az első félévben kizárólag ötöst, a másodikban egy kivétellel szintén csak ötösöket kaptam. Ez később sem romlott sokat, mindvégig 4 fölött volt az átlagom. (Talán egyszer volt 3,7.)
Ezt nem a büszkeség vagy nagy pálya miatt írom, hanem mert pusztán annyit mutat: tán lehet alakítani az embereket, ki lehet hozni azt ami bennük van. Szerintem ugyanis ha a gimiben nincs írdatlan mákom a tanáraimmal, ma nem szerkesztő vagyok egy újságnál, hanem talán segédmunkás, vagy félgengszter: benne volt mindkét lehetőség.
Persze ez nem biztosan működik mindenkivel — velem így történt.

tokhulye Creative Commons License 1999.09.08 0 0 295
1. Nem, de fizikai erőszaknak tennék ki mindenkit (igen, tudom, nem humánus: nem érdekel), aki nem küldi iskolába a gyerekét, legyen az roma vagy sem.
2. A közvetlen szomszéd (tisztességes család, ha úgy tetszik, jó ismerősők). Aztán két házzal odébb és az utcában azon túl megtalálható majd' mindenki, aki a Dunakanyar hétvégi házait feltöri, és az is, amit onnan elvisznek. Nem csak én tudom, a rendőrök is. Újabb kvízkérdés: miért nem tesznek semmit?
Mielőtt a megélhetési bűnözésről meg a munkavállalás lehetetlenségéről firkálna hülyeséget valaki: őket ismertem a Munkaügyi Központból is. Mindent elkövettek a kiközvetítés ellen, ha mégis sikerült, soha nem fogadták el a felajánlott munkát.
Arról nem én tehetek, hogy a szomszéd/a többiek hányados alig nagyobb, mint 0.
De azért rasszista vagyok. Így sokaknak egyszerűbb.
nyman Creative Commons License 1999.09.08 0 0 294
Haz az elso kerdes, azert erosen provokativ. Erre a valaszom -annak ellenere, hogy mar nehanyan ramsutottek a fasiszta nacionalista stb. jelzot: NEM!

2. Kerdes: igen. Bar mit jelent kozvetlen kozel? Szmbeszomszed az meg kozvetlen?

evil1023 Creative Commons License 1999.09.08 0 0 293
Hello emberek! Indítotam egy topicot Közvéleménykutatás cimmel, de két perc alatt eltünt, azt még láttam, hogy valaki beleirt, aztán mire ráklikk, már nincs ilyen topic. Ez volt benne:
Mint a cim is mutatja, ezt nem vitafórumnak szántam, csak a válaszokra lennék kiváncsi, és semmi többre! Válaszok: Igen/Nem.
1. Kérdés: Ha csak rajtad múlna, és külső/belső tényezők nem befolyásolnának, sterilizálnád-e a 12 év alatti cigányokat, a kérdés hosszútávú megoldásaként,
nem feltétlenül erőszakkal, hanem a szülők beleegyezésével akár (pl gyermekenként x ezer ft.)
2. Kérdés:Éltél-e Te, vagy valamely közeli ismerősőd cigánycsalád közvetlen közelében?
Tehát mégegyszer:Ez nem provokatív kérdés, és nem vita, hanem közvéleménykutatás. Igen/nem pls!
nyman Creative Commons License 1999.09.08 0 0 292
Kedves F.B.I. doktor!

Utalok ilyen jellegu tanacsokat adni, de ha lehet egy javaslatom es ugy erzed ideje kimozdulni az iroasztal mogul, egy borsodi kisfaluba megejtett kirandulas osszekombinalhato iskolalatogatassal is. Azert javaslom ezt a megyet, mert a tanulmanyok alapjan itt a legnagyobb a roma nepesseg aranya.

Bar meg azt sem tartom kizartnak, hogy az utazasod azzal a konluzioval fog zarni, hogy a ciganyok fenyegetve erzik magukat es ezert nem jarnak iskolaba. Ez lehet, hogy igaz, mert aki tanul, kesobb konnyebben talal munkat. Asztan oda a szocialis segely.

udv
nyman

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!