Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 1999.09.05 0 0 248
nyman Creative Commons License 1999.09.05 0 0 247
A link helyesen Roma házasodási szokások es bocsesz. Pedig akkor meg nem is nagyon voltam faradt. Delutan negykor keltem.
nyman Creative Commons License 1999.09.05 0 0 246
A link helyesen Roma házasodási szokások es bocsesz. Pedig akkor meg nem is nagyon voltam faradt. Delutan negykor keltem.
Duda Creative Commons License 1999.09.05 0 0 245
nyman! (azer igy hujen nez ki!)

A link nem mukodik. A levelet majd holnap sihten elolvasom.

nyman Creative Commons License 1999.09.04 0 0 244
Hella!

Adalek a roma kulturahoz Roma házasodási szokások
Ilyenek ciganycsoportokra hivatkozik, vannak benne, hogy: olah, magyar ciganyok, csurak, "jo cigany", ezek a muvelt zeneszek, (tenyleg veluk aztan szerintem abszolut nincs problema). Egy ked mondat, ami erdekes.

"Az iskolához való viszonyukban is mások az oláh cigányok: elégségesnek tartják a mindennapi élethez feltétlenül szükséges alapismeretek elsajátítását. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb gyermekeiket már nem kényszerítik az iskolai lecke elkészítésére"

"Az oláh cigányok úgy gondolják, ha egy lány nem kerül férjének pénzébe, azt nem is becsülik meg, mert "ami könnyen jön, az könnyen is megy"."

udv
nyman (kisbetuvel)

OFF
Duda! ja en is errefele. Ment egy e-mail is
ON

nyman Creative Commons License 1999.09.04 0 0 243
Hella!

Adalek a roma kulturahoz Roma házasodási szokások
Ilyenek ciganycsoportokra hivatkozik, vannak benne, hogy: olah, magyar ciganyok, csurak, "jo cigany", ezek a muvelt zeneszek, (tenyleg veluk aztan szerintem abszolut nincs problema). Egy ked mondat, ami erdekes.

"Az iskolához való viszonyukban is mások az oláh cigányok: elégségesnek tartják a mindennapi élethez feltétlenül szükséges alapismeretek elsajátítását. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb gyermekeiket már nem kényszerítik az iskolai lecke elkészítésére"

"Az oláh cigányok úgy gondolják, ha egy lány nem kerül férjének pénzébe, azt nem is becsülik meg, mert "ami könnyen jön, az könnyen is megy"."

udv
nyman (kisbetuvel)

OFF
Duda, ment egy e-mail is
ON

Duda Creative Commons License 1999.09.04 0 0 242
Zsiragy!

En is ezt mondom, rosszal vitatkozol.

Nyman!

Latom Te is itt. :) Azert az jellemzi a magyar adorendszert, hogy jobban jarok az iden amikor a svedek fele adozom, mint jovore amikor haza. Mellesleg a svedek ugy tunik valamit kapnak is vissza a befizetett penzbol. Itt ugyanis a lakashoz jutas nem olyan megoldhatatlan problema mint nalunk. Mellesleg egy csomo gyerek van, ami azert valamit jelez a tars egeszseges allapotarol (es nem csak feka meg arab, hanem szoke sved is). Ilyenkor komolyan nem tudom hova megy a penzem. Vagyis tudom...

nyman Creative Commons License 1999.09.04 0 0 241
Gombat meg nem lattam szedni oket, de bodzat cseresznyet tobbszor. Egy tori lefele az agakat a tobbi aztan szedegeti le rola a cuccot. Bar nem ez volt a legnagyobb problemam. Erre csak annyit szoktam megjegyezni (magamnak), hogy megsem az iskola melle kellet volna jarni.
lujza Creative Commons License 1999.09.04 0 0 240
Szoktatok ti gombat szedni ?
En igen. Ozlabgombat. Ketfele gombaszedo volt eddig, mifelenk.
1. Aki csak a kalapjat szedi, a szarat otthagyja. (egy bajom van ezzel : valahogy a pasi mindig elottunk er ki az erdobe, s ottan alldogalnak a szarak a gomba kalapja nelkul. :(( )
2. Aki mint mi, kessel levagja szarastul. ( mert megszaritja a szarat, s gombaport csinal belole.)
3. Na, tavaly aztan feltunt a 3. tipus.
Tovestol kihuzgal minden gombat, s aztan ami tul kicsi, vagy tul oreg, szejjelhajigalja. Mondok, csak fussak ossze ezzel a piszokkal! Kivansagom teljesult. Megpillantottam oket. 4 cigany, egy lerobbant zsigulival. Vadul szaggatjak a gombakat. Mondom nekik, szepen, udvariasan, hogy ne szaggassak igy, mert akkor jovore nem no. (meg nekik is rossz, mert foldes lesz a gomba) Ha esetleg kessel vagdosnak...
Aszongya az egyik, nincs nekik idejuk vacakolni. Mondom, nem tart tovabb levagni, mint kitepni. Es akkor lesz jovore is. Nez ram. Szemeben ertetlenseg, megvetes. Hogy en milyen hulye vagyok. Hogy mit torodok azzal, hogy mi lesz jovore. Szo nelkul elhajtottak. Ez tavaly volt. Azota se ertem. :(
nyman Creative Commons License 1999.09.03 0 0 239
OFF
Azert a svedeket ne keverjuk bele. :) Par rovid adat. Jovedelemadokulcsok 30 50 55 %-ek. Egy "kozepkatagoriaju" allassal mar a legfelsoben vagy. AFA (MOMS) 25 es 12 %-ek. A vallalat altal fizetett jaralekok szinten 50%-korul. Hogy mit kapsz vissza? Sokat.
ON
zsiragy Creative Commons License 1999.09.03 0 0 238
Hát bizony van olyan dolog is, hogy munkaerkölcs.

Először is munkából élni jobb érzés, mint segélyből. Általában többet is lehet vele keresni. Aztán sok esetben lehet fekete munkát is vállalni, miáltal a segély meg a kereset összeadódik. Ha az ember nem keres munkát, akkor mire vár?

Természetesen a cigányok nem "per definitionem" munkakerülők, csak több köztük a munkakerülő, feltehetően hagyományok és kulturális okok miatt. Ez empirikus tapasztalat, az enyém és másoké is.

Egyébként vegyes lakosságú vidéken lakom. El kell mondanom, hogy a svábok sokkal jobban dolgoznak mint a magyarok. Ha a gyors és korrekt munkában biztos akarok lenni, akkor svábot keresek.

zsiragy Creative Commons License 1999.09.03 0 0 237
"Magyarán ki az a bolond - függetlenül attól hogy fehér vagy fekete - aki havi 5-10 ezer forintért napi 8 órában 22 munkanapon át dolgozik?"

Ez egy marhaság. A legrosszabbul fizetett kisegítő meló díja legalább 300 Ft/óra. Zsebbe. Ez napi 2400 Ft, havi 48 ezer nettó. Persze ha legálisan akarod, akkor valamivel kevesebb. De ennél jóval többet is lehet keresni.

evil1023 Creative Commons License 1999.09.03 0 0 236
Itt aztán láthatunk szociológiai elmezésektől Alkotmányrészletekig mindent, csak éppe a kérdésre választ legkevésbé. Pedig nem volt túl bonyolult a kérdés: "Szeretitek-e a cigányokat?"
Nem.
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 235
KV!

Az eleje kinek szol?

Miert teszik? Szerintem toluk kerdezd, vagy Valoditol ha visszajott.

A javasolt modszert elolvastam: oktatas. Velemeny: nulla.
Mindenki ezzel az oktatassal jon, mintha a ciganyok ki lennenek zarva az iskolakbol. NYilvan minimum feltetel az, hogy tanuljanak, de hogy veszed ra oket? Nem huzza vissza akornyezet? Mi lesz a felnott ciganyokkal akik mar nem fognak tanulni. Szoval ez magaban egy eleg gyenge megoldas, ahol rengeteg penzt lehet onteni feleslegesen a lefolyoba, raadaul csak nagyon hosszu tavon hasznosul.

Amit a nemet mond abban igaza van (azert kerdezd meg, hogy naluk senki se csal adot? Akkor miert van minden nemet hiresseg Monacoban. Meg kerdezd meg, hogy tudja-e hogy a nemet cegek jatsszanak ra legjobban a korrupciora a kenopenzeikkel stb...) Ugyan nem mentseg, hogy fejetol buzlik a hal, es ha a nagypolitikusok mind csalnak akkor a kisember is fog. Meg az se mentseg, hogy magasabb adot fizetunk mint pl. a svedek, mikozben rosszul elunk es abbol az adobol nem sok jon vissza az adofizetore. Mi se vagyunk meg igazan europai gondolkodasmoduak.

Azt viszont megjegyeznem, hogy mi a sajat eronkbol megprobalunk felemelkedni, es szerintem ha osszehasonlitjuk a 10-20 evvel ezelotti onmagunkat akkor sokat fejlodtunk minden teren. Mindez a ciganysagra nem mondhato el.

KáVe Creative Commons License 1999.09.03 0 0 234

Bizony teljes mértékig egyetértek azzal, amit írtál. Am ez azt jelzi, hogy kissé félre értelmezted irományom.

Azonban nem Rólad van szó, hanem a cigányságról. Az ismerosodre ez ugyanugy all. Nekem is van ilyen ismerősöm es hidd el en sem lopok. (az allamot sem)

Kedves Duda,

Harcias kijelentesed aligha hatasos. Ettol meg jo paran lopni fognak. Azt hittem arrol fogunk vitakozni, hogy miert teszik? Illetve, hogy a ciganyok miert teszik?

Kérdés: milyen modszert helyeselek en? Olvasd el megegyszer a levelem…

Azt hiszem a lopas definiciommal nem ertesz egyet. Egy pelda erre: nemet nemet kollegam fel van haborodva, hogy Magyarorszagon a polgarok milyen nagy szazaleka csal adot, es milyen laza az adomoral, illetve a vallakozasi fegyelem. Hm, ez nem lopas? Nem kell elmenni a ciganyokig: VIP hitel nem lopas? Egy allami bankbol egy allami tisztviselo penzt kap? Mi ez ha nem lopas?

Mi ennek a magyarazata? Kulfoldiek emiatt ugyanugy megvetik a magyarokat, (korrupt orszag jellzovel) mint mi a ciganyokat…

A problema ennel bonyolultabb, sok nyugdijas sem tudna megelni, ha nem adozatlan termeket, csempesz kinai arut venne… meg sem itelem el, mert gazdasagilag erre KENYSZERITVE van. A kerdes csak az ciganysag mire van gazdasagilag kenyszeritve es e kenyszer mire jogositja fel. Tovabba a kerdes az, hogy az eltero kulturabol fakadoan milyen lelkiismerettel kezeli ezt, illetve a neveles milyen szerepet jatszik. Ha lop az apa a gyerek erkolcsileg nem fogja megvetni…

meg valami: kivancsi vagyok a véleményetekre, engem meg lehet gyozni, de csak esszel és nem ordibalassal

tisztelettel

Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 233
Kezdö orvos igen keves jattot kap. Azt lenyuljak az öregek.
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 232
Ja, ehhez a ~45eFt nettohoz csak annyit, hogy az atlagkereset btto 70eFT, es egy kezdo orvos is ennyit kap boritekba. (az hogy zsebbe meg mennyit az mas kerdes)
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 231
KV!

1. A nyugdijminimum ~15eFt. Sokan ennyit kapnak. Megse bunozo minden nyugdijas.

2. Azt mondtam, hogy a lopast mint alternativat mindenki verje ki a fejebol. Akinek nem megy annak szivesen kiverem en is.

3. Egy csomo hablaty a ciganyok magyarsagarol, meg a torvenyenkivulisegrol. A kerdes az volt, hogy miert van, hogy egy csomo magyar el ugyanolyan szegenyen, mint a ciganyok, megis egy ket kiveteltol eltekintve nem alternativa szamukra a lopas. (egy 5 gyerekes cigany any akinek jon a 6. kolok 5*6500 + 15000=47500 Ft-ot kap. Plusz meg 2.2 millio szoctamot lakasepitesre --- csak hogy tudd milyen nagysagrendu penzekrol beszelunk)

4. A ketkezi munkasok tenyleg keveset keresnek ha allami vallalatnal dolgoznak, ez teny. Bert az orvosok is keveset kapnak, ez is teny. De azert latni kene, hogy ehhez az altalad helyeselt modszerek is hozzajarultak.

(meg speakerek cege is, aki vallalkozokent akarja felvenni a munkanelkulit, hogy ne kelljen tb-t fizetnie. Csak kerdem en, akkor az orvos is majd ingyen lassa el?)

KáVé Creative Commons License 1999.09.03 0 0 230
Először is köszönöm udvarias célzásod szellemi színvonalomra...

A hozzászólásodhoz:

- O.K. 5-10 eFt valóban kevés, számoljunk 20-22eFt-tal havonta, az naponta 733 Ft. Hm, ebből szerinted meg lehet élni? Próbáld ki, a többit meg utald át a számlámra... sok sikert. Mellesleg ha lejjebb viszed a segélyt a megélhetéshez szükséges összeget, más – kevésbé törvényes – módon pótolja...

- Nem értem kinek a fejéből akarod a dolgot kiverni? A fejkiveréssel egyszer már próbálkoztak, nem egy demokratikus megoldás... Sőt kinek a fejéből? Elég sok nem cigány van, aki hasonló módon él. Legfeljebb a gyerekmódszert nem alkalmazzák. Ez utóbbihoz egyébként joguk lenne. Nem ismerek olyan jogszabályt, amely korlátozza hány gyerekem lehet. (Kínában van ilyen, talán arra gondoltál?)

- „Mellesleg egy csomo magyar ember van aki szegeny megsem alternativa a torvenyenkivuliseg. (Mert az nem lehet az. Ez ert van a rendorseg, meg a borton.) Aki meg nem ert semmihez, az ne akarjon ugy elni, mint aki tanult, diplomaja van, jo helyen dolgozik, megbecsulik. O fog szarabbul elni es ez igy termeszetes. „

Csomó magyar? A Magyarországon élő cigány is magyar (legalább gondold végig, hogy mit írsz). A törvénykívüliség hülye szó. A törvényeknek személyi és területi hatálya van, a magyar törvényeken „kívül” kb. 5.990.000.000 ember van. Törvényt nem csak az sért aki Tőled lop, hanem az is aki mástól, mondjuk az államtól. Nem értem ez miért kisebb bűn. Egyébként a Btk sem szabályozza külön.

„Aki meg nem ert semmihez, az ne akarjon ugy elni, mint aki tanult, diplomája van, jo helyen dolgozik, megbecsulik. O fog szarabbul elni es ez igy termeszetes. „Ebben igazad van, csak van egy kis probléma. Tekintve, hogy Magyarországon a gazdasági helyzet nem túl jó, nem differenciáltak a béreket, mint Nyugat-Európában. A bérek nagy részét az állambácsi szabályozza, (közvetve és közvetlenül) ő pedig arra törekszik, hogy minél kisebb legyen a bérolló. (Jó öreg egyenlőség elve) Alanyunk nem akar úgy élni, mint aki diplomás. A gond pont az, hogy a diplomás nem tud jobban élni (nézd meg az orvost vagy a közalkalmazottat) Nos, mivel 20 eFt-nél kevesebbet nem fizethetsz (mert nem tud megélni (van ám ilyen, hogy létminimum)) ezért az eltérések sem túl nagyok. Ha nem érted részletesebben kifejtem.

Azért van ahol a kétkezi munkából –ha nem is jahttal – , de tisztességesen meglehet élni. Egyébként a jövőben ezekhez az országhoz akarunk csatlakozni.

Tisztelettel,

Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 229
Csak ugy tudtok?
Ez az adocsalas bujtatott formaja. Vegyetek fel rendesen!
Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 228
Hat igen. A vallakozo-barat kormany. Eddig egyik sem volt az.
speaker Creative Commons License 1999.09.03 0 0 227
Én nem tudom miért kell például egy szegény munkanélkülinek 15000 Forintot leperkálnia ahhoz, hogy kiválthassa a vállalkozói engedélyt. Egyszerű takaritói munkára kellene ember, de csak úgy tudunk fizetni, ha számlát ad. Ehhez vállalkozói engedély kellene. Egy csomó szerencsétlen ember hiába szeretne dolgozni, nem lehet.
Az önkormányzatok nagyon görények.
Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 226
KaVe !

No ezzel bizots nem fogsz egyeterteni. Ha nekem ket alternativam lenne, azaz dolgozhatnek 20 eFt-ert, vagy ugyanennyi segelyt kapnek es mellette neznem a plafont vagy kocsmaba jernek, nos en az elsot valasztanam. Több okbol is. Egyik ok az önbecsules. Nagyon fontos, hogy nem tart el valaki, azt a penzt EN keresem meg. Aztan ha dolgozok valahol, elöbb-utobb elöre jutok, vagy legalabb is eselyem van ra. Lehet hogy tudom kepezni magam. Lehet hogy olyan informaciohoz jutok amivel valtani tudok. Tapasztalot szerzek - meg trogerolas kozben is.
Viszont pl 5 ev munkanelkuliseg utan, segelyen, szoval minden nap egyre kisebb az eselyem.

speaker Creative Commons License 1999.09.03 0 0 225
A topik címére: ma különösen. Ma délelött temették szegény Csete Ferit Csákváron, akit Zámolyban letaglóztak. Hallgatom délelött a "Cigány félórát" a rádióban, persze egy mukk se róla, semmi megilletődöttség, gyász, helyette csak a szokásos "jadajdaj".
Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 224
KaVe !

Nem nagyon ertelek. Mi ez a 10 eFt meg 20 eFt ? Van egy közeli ismerösöm, elvalt asszony ket nagy gyerekkel, netto 30-t keres. Most akkor menjen lopni ?

KáVé Creative Commons License 1999.09.03 0 0 223
Skorpió,

havi 10 eFt az már rossz???... az napi 333 Ft. Ebből megtudnál élni? 20 eFt-vel számolva még mindig csak 666 Ft
Az egyetemi munkához: nem mindegy, hogy
alkalmilag csinálom vagy a halálomig. Én is dolgoztam az egyetem mellett, de az meg sem fordult a fejembe, hogy azt a munkát egy életen át csinálnám...

Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 222
Nos KV amit irsz azt jelzi, hogy hujek kozottunk is vannak.

"Magyarán ki az a bolond - függetlenül attól hogy fehér vagy fekete - aki havi 5-10 ezer forintért napi 8 órában 22 munkanapon át dolgozik?"

Azert 5-10 ezerert kevesen dolgoznak, mar a troger napidija is minimum 1000Ft naponta (20-22eFt havonta). Masreszt ha nem eri meg, akor lejjebb kell vinni a segelyt, hogy megerje.

"egyetértek azzal a (kb. 1 méterrel lejjebbi) véleménnyel, hogy e gazdasági okokból fakadóan a cigányok számára két megoldás lehetséges: vagy gyereket ?gyárt? és él a segélyekből vagy lop, csal, rabol... "

Nos ezt kellene, hogy surgossen kiverjek a fejukbol. Sot a masodik megoldast akar en is szivesem kiverem belole. A megoldas: felvenni a tobbseg eletmodjat es beilleszkedni munkaval tanulassal.

Mellesleg egy csomo magyar ember van aki szegeny megsem alternativa a torvenyenkivuliseg. (Mert az nem lehet az. Ezert van a rendorseg, meg a borton.) Aki meg nem ert semmihez, az ne akarjon ugy elni, mint aki tanult, diplomaja van, jo helyen dolgozik, megbecsulik. O fog szarabbul elni es ez igy termeszetes.

"Itt jegyezném meg, hogy az a vállalkozó, aki nem ad számlát, nem jelenti be az alkalmazottat, hamisítja a bort ... stb. ugyanúgy LOP"

Ez teny utalom is az adocsalo vallalkozokat. De azert erzek nemi kulonbseget ha tobb adot kell fizetnem es ha betornek a lakasombe, meg kest nyomnak a torkomhoz megoldasok kozott. (Bar az elsot sem szeretem) Szoval az eloskodoket nem menti fel, hogy mas is lop. Az is helytelen, meg amit o csinal az is. Nem tudom mit nem lehet ezen erteni?

Megjegyzem, hogy a ketkezi munkabol sehol a vilagon nem elnek joletben. Maximum innen ugy latod. De ok azt ugyanugy szarnak elik meg.

Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 221
Kedves Valodi!

Asszem osszekeveredtek a hozzaszolasaink. Amire rakerdeztem idokozben mar valaszoltal.

A szohasznalaton nem ertem miert akadtal ki. Valahogy meg kell kulonboztetnem a kettot, es en a hasznalt formaval eltem. Egyebkent is ugy tudom, ti romanak vagy olahnak hivjatok magatokat, nem ciganynak.

Amikor azt kerdeztem, hogy mi a velemenyed rolunk, akkor arra voltam kivancsi, hogy kedvelsz-e minket vagy sem, vagy arrol amit a cigany kulturarol bemasoltam, hogy a ciganyok lenezik a magyarokat, amiert ok tartjak el oket. Hostettenek szamit-e a ciganyok szamara, ha egy magyart atvernek (lokereskedos pelda) stb...

Az is erdekelene, hogy mi a velemenyed arrol, hogy mi - akik azert nem tartozunk europa gazdagabb orszagai koze - azert eleg rendesen penzeljuk a ciganysagot mindenfele segelyek, szocialis tamogatasok stb. formajaban. Szoval Te igazsagtalannak tartod, vagy igazsagosnak, sot fokoznad... Az en velemenyemet mar olvashattad, nekem nem tetszik. Kivancsi lennek, Te mit erzel ezzel kapcsolatban. termeszetesnek tartod, hogy pl. tolem elvegyek azert, hogy masnak odaadjak segely formajaban? Ilyenkor belegondolsz, hogy nekem azert ez veszteseg es hogy nem szivesen adom, mert en is el tudnam kolteni, mert lehet, hogy en sem elek jol (pl. nekem sincs lakasom, autom, egzisztenciam..) Szoval hogy gondol ilyenkor egy cigany arra akitol kapja a javakat. Egyaltalan a tobbseg atlatja azt, hogy amit az allam ad az nem csak ugy "van" hanem azert masok megdolgoztak.

Most latom, az arokasos vitat. Hat nekem nem tul szimpatikus amit mondtal, hogy inkabb a segely. Persze ha a segely annyi, mint amennyit munkaval keres az ember akkor mas a helyzet (tul magas a szocialis halo)(tenyleg ilyenkor hujenek nezel minket?). De ha a segely epp csak az ehenhalasnal lenne tobb, es arokasasert kapot penz egy normalis de szereny eletvitelhez is eleg lenne, akkor melyiket valasztanad?
(megjegyzem egyetemistakent vegig extrat meg bp-i piacot hordtam, hogy legyen penzem. Te is hordtad volna?)

Mi a velemenyed a szaporodasunk kozotti kulonbsegekrol? (de szepen fogalmaztam :) Gondolom tudod, hogy ennek sokan nem orulnek, mert az egyre gyarapodo ciganysagban csak meg tobb segelyezendot latnak (jogos?). Raadasul nyugdijaskent ki fogja nekem visszafizetni amit a segelyekre koltottem?

Na egyenlore ennyi kerdes.

Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 220
Szoval azert ácsi ! Napi 6-7 ezer forint nem is olyan rossz. 22 x 6 000 = 132 000. Azaz brutto 200.000 vagy meg több.
Es a munka nem szegyen.
valodi Creative Commons License 1999.09.03 0 0 219
NNNNa, úgy látom kiürült. Tán csak nem derogál egy topicot használni egy cigánnyal? :))))

Szerintem hétfőn ismét benézek.

Viszlát

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!