Igen en is azert vettem Epiphone-t (Les Paul Stamdard Bass) es nem Gibsont, mert amennyivel dragabb annyival nem lehet jobb. Legalabbis en nem erzekelnem, a penzbeli kulonbseget inkabb:)
Részletre veszem. 230 ropi. Gibson hangszedők, aranyozott szerelékek. Ugyan ez Gibson-ban még egyszer ennyi lenne és különbség igazán nincs. Az enyém nyers lesz, nem sunburst.
Kösz a jókívánságot. :)
Mondjuk szerintem is evidens, hogy minden gitáros vegyen magának erősítőt (combo-t) az énekes pedig mikrofont, de az énekcucc, vagy közös nagycucc beszerzése minden zenekarban neuralgikus kérdés. Nem csak a tagcserék miatt, hanem egyáltalán. K0özös lónak turos... ha viszont egy valaki kezeli, a többiek ráfogják, hogy ki akarja sajátítani.
Én továbbra is állítom egy kezdő zenekarnak, garázsban próbáláshoz elég 200.000 HUF. Aztán szépen jön a karácsony, a szülinap, és lehet elemről elemre fejleszteni a motyót.
A latin se lenne rossz, de szörnyű pontatlan. Olyan, mintha elcsúszott volna a szóló a ritmustól egy fél hangot ritmikailag. A sound engem egyébként a Dire Straits-re emlékeztet.
Ez aztan tenyleg gitar! Ha gitaroznek ilyet vennek:) Nagyon szep. Tenyleg. Mennyiert veszed? Ujonnan, hasznaltan? Nekem az Epiphone bejott basszusban. Tokre aterzem, hogy varod mar a vetelt. En egy honapja voltam igy.
Sok sikert hozza!
Akit esetleg érdekel, feltettem egy saját alkotást(kb. 2 éves!)...
Ugyan nem instrumentális(ezen a verzen még no voice!), de a kíséret ölég dallamos ahhoz, hogy ne legyen annyra uncsi...
Pár javaslat, amit nem muszály megfogadni, de ha nem akarsz a hangzással túl sokat szívni akkor érdemes egyszer kipróbálni mindenképp!!!
Szal...
A tiszánszólásba beletartozik a ládák elrendezése...
Minnél magasabbra pakolod az éneket annál tisztább érthetőbb lesz (mindíg az éneknek kell a leghangosabbnak lennie!)...
A hangzáskialakításnál a rétegességet vedd figyelembe, alúlról fölfelé, basszus, gitárok(hokkedlire), ének (pl. szekrény tetejére, így pl nehezebben is fog gerjedni!)
A gitárlökőket addig hajtsátok csak, ameddig még hallod (nemcsak sejted) a lábdob hangját...
A basszuscucoson használjátok a magastartományt is (egyrészt attól van olyan "állat röfögős" hangja, másrészt nem mossa a gitárhangzást érthetetlenre)...
A gitár cuccnál a két gityócuccost NE! rakjátok egymás mellé ill. egymással szembe, ugyanis érthetetlen lesz mindkettő!
Ha esetleg valamit nem értesz, vagy kérdésed lenne még, akkor csak bátran, ha tudok rá válaszolni akkor nagyon szívesen megteszem...
Gitármotyó: 100W környékén (hogy ne nyomja el a dob) valami NEM maszek kombó...
Basszuscájg: 100W a minimum, kombó...
Ha noviújat akartok (meg gitár és basszus fej/ládákat), akkor most kezdjétek töltögetni az 5találatost...
Viszont ha körülnézel újságokban, neten stb... a használt dolgok közt, már ki tudsz jönni jól...
Én spec minden héten találok valami okosságot...
Vásárláshoz nem árt, ha viszel magaddal egy tapasztalt öreg rókát(hozzáértés, ill. az alkudozás miatt)...
Átlagos használt árak(persze ez márkanév és állapot függő):
miksik: 5000-től/db (minimum JEFE)
miksiállványok: 3500-tól/db,
énekerősítő: 50000-től
énekládák: 50000-től/párban,
a kombók: 50000-től felfele...
Bocsika...
Sajna több részletben (dejó a tűzfalhegy)...
#1:
Hi Hammett!
Nemtom mit finnyázol...
Én csak aszondtam ha Pestren jössz netán(valamilyen más okból) nézd meg, hallgasd meg, minden kötelezettség nélkül, aztán
majd eldöntöd, hogy kell, avagy nem...
Én egyebként cirka 4 éve Csornáról hoztam haza egy komplett 2x2000 Wattos cájgot,(ládákat, végfokot, crossovereket, keverőt, miksiket, stb...).
A távolság nem akadály, csak előre meg kell szervezni a kanyart...
Nos...
Hát ha tisztán akarsz szólni, akkor...
Feltételezem, nem lakodalmast játszol, hanem rockmuzsikát akkor 20 év tapasztalatával a minimum lista (a Pyramydok ajánlásával)...
Énekcájg: 2 db 200W környéki szélessávú középláda(már hallható az ének, de nem még nem az igazi), egy 2x150 -es többcsatis énekerősítővel, lehetőleg szimetrikus (CANON) bemenetekkel (kb kétszer akkorát szól, mintha aszimetrikusan /JACK-el/ használnád!!!), persze mély, közép, magasszabályzással + JÓ alacsonyimpedanciás miksikkel (300 ohm környékén)...
Egy zenekarban - szerintem - minden tagnak a saját feladata, hogy a hangszere megszólaljon. Nem érdemes közös cuccban gondolkodni, mert a tegcserék, feloszlások óhatatlanul vitákhoz vezetnek. Olcsó módszer venni egy Vermona keverőerősítőt, meg két Gagyitron ládát, és rá lehet dugni mindent... De iszonyat szarul fog szólni.
Egyetlen célravezető megfejtés: alapok.
A gitárosnak és a basszernek legyen saját alapja, lehetőleg olyan, ami az adott hangszerhez készült. Ilyesmit már kapsz akár 50 körül is kéz alól, és persze határ a csillagos ég.
Így a próbán mindenki a saját alapjához áll közel, azt hallja jobban, de ami a legfontosabb: koncerten is megvan a színpadi kontrollod, és pl. a gitáralapról mikrofonnal mész a PA keverőjébe. (A basszus mehet esetleg vonalból)
Ha Wattokról beszélünk, ami nem egy szerencsés dolog, mert nem ekvivalans a hallott hangosságérzettel, akkor próbára nem árt egy 60-100W körüli gitáralap, és egy minimum 100-150W-os basszusalap. Ez a legtöbb színpadon elég alapnak, vagy klubokban akár szólhat egyedül is.
Kakibb helyzetben van az énekes, meg esetleg a billentyűs. Ők is akarják hallani magukat. Erre a célra egy kicsi keverőt ajánlok (legyen inkább 4 csatorna, de profi pult, mint egy 24 csatornás ruszki tank) és hozzá egy végfokot, meg kontrolládákat. (Gyk. földre tehető, a zenészek orcája felé szóló ládákat.) Ez egy próbán szól annyit, amennyit kell szólnia, színpadra meg ugyanúgy kiviheted, mint a gitáros az alapját, és jól hallod magad, sőt ami még fontosabb: a MEGSZOKOTT MINŐSÉGBEN hallod magad. A magyar hangosítók 90%-a leszarja a kontrollt. Pedig nem szabad. Ha a zenész nem jó minőségben hallja magát, nem is tetszik neki a zenéje, küvetkezetesképpen szarul is fog játszani. Én pl minden színpadra felviszem a saját kontroll cuccomat, így nem ér meglepetés.
Ez a dolog az énekesnek elég sokba kerül: két kotrolláda: min 60eFt, végfok: min30eFt, kicsi pult: 20-30 körül. De hoz egy jól megszokható minőséget. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem olcsóbb énekelni, mint gitározni...
A kluboknak általában PA-jük van, vagyis az ének, és a szinti kimehet rá, a többi szól az alapokról.
Nagy bulin meg úgyis ki van mikrofonozva minden, de te még ezesetben is biztosítod a színpadon a megfelelő hangzást.
Ja, és mégegy érzékeny dolog: a mikrofonok. Nem szabad spórolni vele. Engem néztek már sznob baromnak azért, mert a 15 eFt-os Jeffe mikrofon helyett a 60eFt-os Shure Beta-t választottam, de egy pillanatig sem bántam meg. Bármit választ az énekes, fontos, hogy mindig ugyanazt a mikrofont használja, hiszen így megszokja a karakterisztikáját, és nem fogja begerjeszteni stb. Ja, és nem köpködi össze mindenki. Tehát ne vegyél 10eFt-ért szar mikrofont: Pl egy Shure SM-58-at megkapsz 20 körül kéz alól. Vagy kb ennyiért már újonan is kapsz egész jó minőségű mikiket. Nem szólom le a Jeffe-t sem, az árához képest jó. Egy gyenge mikrofonnal nem lesz érthető az énekelt szöveg. Bizonyos szint fölött meg majdnem mindegy, mit használsz, egyszerűen kurva jól kell beleénekelni, és jól fog szólni. (Ezt Rudán Joci mondta, de igaza van) Ez a minimum szint szerintem az SM-58. Sokan utálják, én nagyon szerettem.
Nagyon fontos a kábelek minősége is: kizárólag profi kábeleket használj bármire! Pl a Proel kábelek elérhető árban vannak, és elég jók. A csatlakozón sem szabad spórolni: ma veszel 300 Ft-ért egy noname dugót, két hét múlva széttörik, kontakthibás lesz, és belátod, hogy meg kell venned a Neutrik-ot 700-ért. De az legalább egy darabig örökös. Nem drága dolog a jó kábel, és mégis nagyon sokat bukhatsz rajta, ha szart használsz.
Na, kb ennyit a próbetermi és a színpadi zenélés kezdeteiről. Ja, és ami fontos, hogy így mindíg fejleszthető a cucc, és apránként. Nomeg mindenki a saját cuccát fejlesztgeti szívesen: egy gitárosnak hiába mondod, hogy szálljon be lóvéval az énekes új Behringer effektjébe, mert akkor ő egy Mesa-t akar majd magának, és a közös cuccokból mindig vita van. Ez sajnos örök törvény. Törekedjetek arra, hogy minél kevesebb cucc legyen közös pénzen vásárolva.
Bocs a sok dumáért, de remélem találsz benne értékes infót.
Jó zenélést!
Ha teszel egy kis kiruccanást a nyíregyházi piacra, ruszkiktól vehetsz 12 csatornás keverőt, 6-800w végfokot 30-40 eFt körül, ha veszel hozzá 2db 300-as reflex kompakt ládát ( párban kb 50 használtan ) és két 3-400-as mély ládát ( párban kb 40 ropi ) akkor még pár olcsóbb mikrofon is belefér a 200-ba. Ettől olcsóbbat nem tudok.
Szerintemminden hangszernek (az ének is egy hangszer) 60 W sinus. (basznak lehet 100) hogy ne kelljen tökig kihatjtani.
Egy énekmotyóba gitárt is baszert is bekeverni nem túl audiofil megoldás, bár egészen korai időszakunkban (abszolojte nó zseton felállás) mi is csináltuk. Ekkor egy 100 + 100 w-os ének motyó megteszi, de csodát ne várj tőle.
szerintem 3*60w-ot 200 körül találsz hasznátat. a 100+100 se jön ki sokkal olcsóbbra, még Reflex hangszórókkal sem, pedig az szigorúan ellen javallot. A legigénytelenebb tucc-tucc diszkósok is szórják ki a reflexhangszóróikat, amik már olcsóbbak mint a régi vermonák jeee ált isk uttörő ünnepély :-)))
Szigoruan es kizarolag elmeleti tanacsra lenne szuksegem. Nem pedig Pyramyd fele gyere fel Pestre, aztan cipeld Barcikaig a cuccotra. Szal az erdekelne, hogy szerintetek probara, (2 gitar, basszus, enek, esetleg vokal) milyen cucc kell ahhoz, hogy tiszan szoljon a zene, es kb mennyire vagna meg a bandank tagjainak tarcajat?