Mert a 2012-es telepítés óta eltelt a 10 év. Idén áprilisban még leolvasták a villanyórámat. Kevés, de még túltermelésem volt. A számla kiállítására vonatkozó írásbeli kérdésemre nem reagáltak. Már csak 3 munkanapja van a villanyóra leolvasónak, hogy rögzítse nálam a záró adatokat.
Tarifákról nem volt szó a levélben. Csak az, hogy januártól havi bruttó elszámolás lesz.
A külföldiek végett vannak a felújítások , hogy minél vonzóbb legyen M.o. . Ebben az évben a HDP 11%-a abból származik . A jövőben jóval magasabbal számolnak .
Ja, gyógyfürdők: a BHGy Zrt jegyár bevételeinek 95% -a külföldiektől származik. Az út olyan jól sikerült, hogy alig akad magyar aki 8-12 eFt -ért szeretne menni feredőzni. A többi említett kategóriáról is lehetne mondani egy-két statisztikai adatot.
Elhiszem , hiszen M.o. a jövőben 5 pilléren fog állni : gyógyfürdők , turisztika , mezőgazdaság , gyártás , fejlesztés . Ezen az úton igyekszik a kormány haladni a GP ajánlása szerint .
Lehet sokan nem tudnak róla, de hazánkban gyártanak szélgenerátorokat, legalábbis a generátor részét úgy kompletten. A többi részt nem tudom, azaz lapát tartószerkezet, stb.
Írd be a keresőbe a cég nevét és azt , hogy szélturbínák . :-)
Én ugye elég sok helyen olvasgatok sok mindenről , így elég sok minden a gépen megjelenik : gazdaság , politika , stb . Tudod , mint írtam többször is itt a fórumon , érdekel , hogy mikor hol tartunk a videójátékban ( életünk ) . Gondolod , hogy M.o. nyugatról szeretne beszerezni ilyen szélturbínákat , amikor kelet felé mozdulunk . Szerbia - M. o. közti vasút Huawei , elektromos autók Szeged BYD , akkumulátorgyárak Kína .
Ha a Siemens elismeri , hogy sok problémájuk van a rossz minőségben legyártott berendezéseknél ( fogaskerék ) , akkor én miért kételkedjek bennük ? Több milliárd eurós veszteségről írnak . Az első hsz-ben Írekről írtam , ott tévedtem Skóciáról volt a cikk . Elnézést kérek !
Nem rossz minőség, hanem a rosszabb hatékonyság, nem ugyanaz. 20 év alatt ez a terület is sokat fejlődött, mint minden más is, 20 éve máshol tartott a technológia.
De amit írtál és sejtetni engedtél a mondatodból abban a kontextusban ilyen formán nem igaz.
Ezek tervezett dolgok,mint ahogy ha te is veszel egy új eszközt, valamikor le fogod cserélni, legyen az hűtő autó tv, akármi. Nem leépítésről van szó.
Persze biztos van egy két erőmű ami problémás, de ezt nem érdemes mindenre kivetíteni.
Nem csak az élettartam végett , hanem a rossz minőség végett is . Olvass utána a Siemens Energy , Siemens Gamesa cégeknek . Ezért írtam , hogy M.o.-on szerintem a jóval olcsóbb kínai gyártásúak fognak megjelenni . :-)
" csak a szélről írogatnak, mert abba a narancsnagyhalak látnak pénzt. "
Sok helyen Európában szerelik le tömegével . M.o.-on majd a kínai gyártásúak kerülnek telepítésre , mert jóval olcsóbbak és strapabíróbbak , valamint nem " dízelmeghajtásúak " , mint az Ír társaik . :-))
Akinek ott lesz a szaldós napelem rendszere szaldó nélkül annak az lesz a legegyszerűbb ha időzíti, esetleg teljesítményben is megvezérli a bojlerét a visszatáplálás függvényében.
Ha kevés pénzt adnak a betáplálásért akkor inkább jobb elfűteni a bojlerben.
Ilyesmire csináltam eszközt egy havernak, okosdimmer ami a visszatáplálás elkerülése érdekében folyamatosan szabályozza a fűtőszálakat.
Vagy az is lehet, hogy simán csak barom vagyok, és ez csak a "csőben levő" HMKE-kre vonatkozik, amikre a HMKE igény már bement, de megvalósítva még nem lett a fentiek kihirdetésekor, és az akkor már működőkre más vonatkozik, pl. az, hogy az éves elszámolás haváig maradnak szaldóban és utána lesznek bruttósak, tehát ha valakinél márciusban jön az éves elszámoló, akkor március végéig, ha októberben, akkor meg október végéig.
Nemtom, szerintem, mindig is úgy volt, hogy a jogszabály erősebb, nem az, amit bárki más irogál... Nem tuom, hogy az EON honnan szedte az az év közbeni dolgot, amit írt, de én inkább ennek hinnék, mint nekik, de minimum rákérdeznék egy tértis levélben, hogy lentieket nem látom összahngban az általuk írtakkal:
VET végrehajtási rendelet (273/2007):
A csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betápláló háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezésének időpontját – bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási kiserőmű egésze tekintetében, a háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének bővítése időpontját – követő 10. év végéig a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában éves szaldó elszámolást alkalmaz. a) a háztartási méretű kiserőmű esetén, amely 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig üzembe helyezésre kerül, valamint b) a bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményének bővítése 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik.
Esetleg azt tudom elképzelni, hogy az EON már tud valamit (mit írtak a 19-i levélben, amit korrigáltak a bemásolt levéllel? december 31-es dátumot, és idén már 10 év fölötti a kérdéses HMKE?), amit mi még nem és ezt nem foglalták jogszabályba, hogy ez a balpénisz társaság képtelen volt még mindig megalkotni a bruttós elszámolást (esetleg a DSO-k minden 10 éven felüli érintettnél felpattintani szélsebesen egy ad-vesz mérőt, akinél még nem olyan van, vagy simán csak informatikailag a számlázási rendszert felkészíteni), emiatt ezt az egész bruttós dolgot eltolják negyed évvel. De ez csak tippelde, de amennyiben 10 éves már megvan a rendszered, valamint az első levélben még december 31-volt a határidő és januártól lettél volna bruttós, akkor egy nagyon erős tippem, hogy negyed évvel elhalasztják ezt az egészet, és akkor jövő héten leshetjük a közlönyt, amiben jön a fedvény.
Ez igaz lehet most dec 31.-ig akiknek eddig lejár a 10 év. Utána viszont évközben is átkerülsz, eddig két ismerősöm járt így, és lassan én is, majd kiderül.
Nálunk a cirkulációs ág távirányítással működik. Ha tudom, hogy megyek fürdeni, előtte 2 perccel megnyomok egy gombot, amíg nekikészülök pont ott a melegvíz.
"de tegyünk fel a fűtésünket kizárólag a villanyra több tíz évre előre? "
Tudomásom szerint családi házban legalább kétféle fűtési lehetőséget biztosítani kell. Pl. gáz vagy vegyes tüzelésű kazán esetén megfelel egy ventillátoros elektromos hőlégbefúvó. Nem tudom, mit várnak el elektromos (bármilyen) fűtés esetén kisegítő (vészhelyzeti) fűtésnek. Ha eléggé eszes :-( a tervező, áramkimaradás esetén teljesen mindegy, milyen fűtést építtetett ki a megrendelő, marad a vodka meg a csasztuska. :-)
(nem olvasom az illetőt így csak a válaszokból sejtem mit ír)
Ráadásul ha a jövőben gondolkodunk- a padlófűtés remek "energiatároló" is egyben. A sok tonna felmelegített beton.
Ha egy valószínűsíthető jövőbeli számlázás felé nézünk, akkor esélyes a többtarifás rendszer majd előbb utóbb. Azaz lesz napközben amikor olcsóbb és lesz amikor drágább az áram. Itt a hőtároló tömegünk baromi jól fog jönni szerintem.
Padlófűtés csövezés bakfitty költség.
Ha mondjuk 10 cm-enként rakja valaki a fűtéscsövet a padlóba, akkor kell 1m2-re kb 10 méter, aminek költsége kb 2-3000ft/m2 anyagban. 100m2 esetén meg 300ezer ft. HA magasabb energetikai szintű a ház lehet elég 15-20 cm.-enként rakni, akkor ennek fele. Plusz osztógyűjtők szerelés keverőszelep szerelvények stb, egy új ház építésénél mninimális költség. Azt meg hogy mit aggatsz rá hőforrásnak 30 év múlva - ki tudja megmondani?
A fólia 6-8000 ft körül van/m2. Akkor melyik is az olcsóbb vajon? mert munka mind a kettővel van.....
A rendes betonozható fűtőszál / fűtőszönyeg meg 10-15ezer ft/m2 körüli.
Arról nem is beszélek, hogy ezek a fóliák nagyon nem örök életűek. itt ott elégnek stb, rengeteg helyen 8-10 év után probléma van velük úgy hogy rendes vezérléssel rendes módon van használva.