Basszus! Ez olyan zagyva volt, hogy még én sem értem ...
Tehát ha jól tom, az üveghangok a húr 1/2, 1/4 ... részeinél képződnek. ( valami állóhullámok vagy mik ) Tehát a pickup elhelyezése szerintem a húrral párhuzamosan számít (nem a merőleges mért távolság). De nem vagyok benne biztos, hogy a pickuptól néhány centin belül megpengetve sokkal hangosabb lesz. (azaz én pl. túlnyomórészt a nyakpickuptól 10 centire szoktam üveghangozni, nem 3-4-re)(elvileg a pickup a húr másik végén is lehetne, és szerintem nem az üveghang képződésének a helyétől való távolság miatt lenne halk ( akarommondani az állóhullámok a húr másik végén is ugyanúgy jelen vannak ), hanem a nagy távolság miatt elvesző energia miatt. Az meg tény hogy egy jó picup nem árt. Az én instrumentemben pl. a nyakpickup kétszer jobban hozza a hangokat, mint a híd. Szerintem ez relative ritka tulajdonság. Ha nem akkor hurrogjatok le. ( A régi gityómon pont fordítva volt, de hallottam már olyan gityót is hogy csak zajt hozott ki a picup üveghag helyett )
Ha még mindig érthetetlen, akkor meg se szólaltam.
Ha jól tom, az üveghangok a húr 1/2, 1/4 ... részeinél képződnek. ( valami állóhullámok vagy mik ) Tehát a pickup elhelyezése szerintem a húrral párhuzamosan számít. De nem vagyok benne biztos, hogy a pickuptól néhány centin belül megpengetve sokkal hangosabb lesz. (elvileg a pickup a húr másik végén is lehetne, és szerintem nem az üveghang képződésének a helyétől való távolság miatt lenne halk, hanem a nagy távolság miatt elvesző energia miatt. Az meg tény hogy egy jó picup nem árt. Az én instrumentemben pl. a nyakpickup kétszer jobban hozza a hangokat, mint a híd. ( De a régi gityómon pont fordítva volt. )
Ha sok zagyvaságot hordtam volna össze akkor lépjetek az arcomra :)
Na akkor kapsz egy kis tök szubjetkív véleményt :
1. Nem mindent hallottam rendesen, mert egy kicsit "recsegett" a felvetel :( (túlvezérlés?)
2. Lehet hogy emiatt, de az első 50 másodperc nem túl érthető. A 47-61. másodperc az bejött, mert már "értettem".
3. Ha jól hallottam, tremoló volt az egyik ritmusgityón (a mélyebbiken). Na ez a gityó egy kicsit talán elnyomta a másikat. (mj. lehet hogy a fejhallgatóm a bűnös, mert nagyon kihozza a mély hangokat)
4. A második perctől kezdve nagyjából minden bejött nekem :)
Kicsit más zenéhez vagyok szokva, de tetszett. Szívesen meghallgatnám kicsit jobb minősében is.
MÁS:
Hozzápiszkáltam a
http://www.tar.hu/gitarmania
-hoz. Lécci nézzetek már rá! Megcsináltam, hogy lehessen sima böngészővel is letölteni (nem túl profi, de műxik). Így nem kell küszködni az ftp-vel, jelszó, meg ilyenek ...
Designban nem vagyok profi. Ja, és a linkekért nem vállalok felelősséget :) Ha elcsesztem volna, akkor lécci javítsa ki valaki!
Ja és valaki a képtrárba rakott fel valami zenét, és nem tom, hogy lehet elérni. Nem nyúltam hozzá.
Izé ezt a két-három újnyi távolságot nem értem...
én pl. bárhol bepengetek-beütök üveghangot...
tény az is hogy nem mindegyiket lehet könnyen előcsalni...
Abban a dologban igaza van , GuitarGod-nak, hogy minnél hátrébb van a hanxedő annál több magasat vesz, az meg erőteljesen beleszámít az üveghangokba...
Tény az is, hogy egy állat pickup megdobja a hanxert...(pl. a Vai modellemben Dimarzso Evo-k voltak, és nem volt pardon a mexólalásnál, úgy szólt ahogy "kellett").
Felkay mester is használ egy N2-est, és tudomásom szerint teljesen megvan vele elégedve...
Kavaró ügyben szerintem nézz be a Tajti -hoz...
De ha ráér, szerda magasságában megyek hozzá, akkor rá tudok kérdezni hogy mije van mennyié....
Kösz a tippet, de szerintem van összefüggés, mégpedig: mivel tudjuk, hogy a harmonikus üveghangnál nem csak az számít, hogy milyen hangot fogsz le, hanem az is fontos, hogy konkrétan hol pengeted meg a húrt, ezen belül is a piköptől le-föl két-háromujjnyi tartományban érdemes, ti. itt szól a legerőteljesebben, vmint nem hal el hamar. Nomármost, ha a két piköp túl közel van (N2) , akkor az alsó és fölső piköphöz tartozó tartományok átfedik sgymást, ami a minőség rovására megy. Ha egy kicsit távolabb rakják (Ibazez, Jackson, Washburn N4), akkor jól elkülöníthető, és te határozod meg, hogy konkrétan milyen felhangokkal akarod gazdagítani a játékodat, és konkrétan hogyan szólaljon meg a harm. üveghang. Persze azér biztosan jobban szólna az általad javasolt piköpökkel, de én most a fizikai oldaláról közelítem meg. Nem véletlenül preferállják a gityóvisíttatós metálosok a fent említett Ibanezt, Jacksont, stb.
Amúgymeg úgy tudom, hogy a Bettencourt N4-est használt, de ennek majd utána kell járni...
GG
Nem sok összefüggést látok a kártyalap pick-up és nyak közé helyezése, meg a harmonikus üveghangok között, mivel a pick-up fizikailag minimum 3,5cm széles tartományból szed jelet a húrról, vagyis ha ott egy akármilyen rezgés, azt meghallja, függetlenül attól, hogy esetleg fél mm-rel közelebb tették a nyakhoz, vagy nem. (Lásd az utolsó bund utáni fogólap hossza: ha így működne, akkor a gagyi cégek krva rövid fogólapot hagynának, és odatennék a pickupot mögé.)
A megfejtés: Hátul az OBL XL-500, elöl pedig a Seymour Duncan '59. Illetve a nyak profi illesztése a testhez, ami elég egyedi módon van megoldva.
De ha beledobod ezeket a pickupokat egy N2-esbe, hasonló hangot kapsz féláron. (Ugyanaz nyilván nem lesz) A mi gityósunknak N2-ese van, asszem, és gyárilag benne figyel egy OBL hátul. Szól is, mint egy ház.
MÁS: Nem tudtok véletlenül egy kb 2-4 csatornás marha egyszerű kis keverőpultot? Örülnék, ha azért jó minőségű lenne: gain, eq min 3 sáv, esetleg aux., szimmetrikus bemenet, stb.
Énekkontrollhoz kéne, meg próbára.
Köszi!
Jó néhány éve jártam ott, de találtam egy utcát amiben végig hangszerboltok voltak. Napokig csak oda jártam! ;o)))
A címre sajna nem emlékszem, de én pl. akkor voltam ott először (és egyelőre utoljára), mégis ráakadtam. Kérdezz meg egy taxist v. nézd meg a telefonkönyvet.
Az árak nem alacsonyabbak mint itt (igaz a viszzajáró forgalmi adóról mg ilyenekről semmit nem tudok) viszont a választék sokkal nagyobb (volt). Főleg a kisebb, nálunk nem ismert, angol cégekre gondolok, akik remek minőségű hangszereket készítenek. Én pl. ott láttam először Eaggle(?) gityókat. A készítőjük az a Patrick E. aki mostanság a gyönyörű, remek MXG gitárokat jegyzi.
Hát sajna a washburn (mármint az n2-es) nem éppen a pikupjairól híres, azonban azt mondják, az n4-esnek, (amiből egyébként kis hazánkban még nem sokat láttam, mondhatni egyet sem) már sokkal jobb, értem ezalatt azt, hogy a felső pickup és a nyak közé ép hogy csak be tucc tenni egy kártyalapot, és ugyanez igaz a hídnál is, ennélfogva olyan harmonikus üveghangokkal lehet sivíttatni azt a gitárt, hogy lehidalunk, vagy mi. Nem beszélve arról a kétnyakúról, amit a bettencourt használt. Namindegy. Amúgy azok áránál fogva nem hiszem, hogy különösebben lenne kereslet rá Magyarországon...
Napáá:
GG
Jaés a húrokat meg úgyis te választod...
Tsá 'mouse... Nos 2 dolog lehet...
Vagy nincs má olaj a házban, vagy nézd meg a klucs tetején az tsavart, lazíjja meg kissé, oszt talán...
Ya, mindkét nótában lesz mély B húros rész...:o)
Majd hívlak...
da Silva: Hát Jacksonilag én is hozzá tudok szólni egy "kicsit", én spec azt vettem észre hogy az alsóbb kategóriás hanxerek kevésbé vannak kidolgozva, s a Seymourt kispórólják belőlük, x noname "jackson" pickupokkal...
De mivel ez volt a dolgom tanusíthatom, hogy nem olyan gáz bedugni ugyanabba a cájgba egy PS szériás gitárt, egy Custom Shop -os után...
A cikcakkos formájú neve (Randy) Rhoads modell...
Blindmouse -nak van egy ilyen eladó öléggé baráti áron...
Szerintem egyeztessetek...
Nem vagyok (teljesen) hulye, hogy magamnak valaszolok, csak ugy gondolom igy tudjak azok akikre gondolok, hogy nagy orulok a tanacsoknak, es koszonom szepen a segitsegeteket. Bocs Pyramyd, nem akartam finnyogni, csak elsore is ilyen valaszt szerettem volna kapni. Megegyszer koszonom mindenkinek, hogy segitett. Azert keslekedtem halam kinyilvanitasaval, mert nem neteltem mostanaban.
Kosz
Hammett
Vallasd már ki mit csinált a kulcsokkal.. köszi :)
Nekem bejött a Jackson. volt már a kezemben több kategóriás is belőlük. a PS-2-től kezdve a Custom Shop-ig.. érezni a minőségi különbséget kategória és kategória közt.. de a kategóriákon belül benne van az élvonalban mind..
Nekem egy Ps-2 es Jacksonom van, ami japán gyártány; középút az amerikai és a koreai.. között. A nyaka nem "neck-thru", ami ebben az árkategóriában érthető. Elektronika csere volt benne, így, EMG -kel (2db szimpla, egy 81 es) a hangja is olyan vad, mint ahogy kinéz ;-].Egy rossz szót nem tudok rá mondani, az igényeimet eddig tökéletesen kielégítette, nagyon kényelmes, gyors nyaka van.
A következő gitárom is biztos Jackson lesz, mondjuk egy szép festésű Soloist ;-). Én igazábol rosszat a professional sorozaton felül még nem hallottam roluk, batran ajanlom...
Üdv!
Egy kedves ismerősömnek is Jackson gitárja van, ugyan nem Kelly, hanem az a cápafarkú (fog. sincs mi a neve), de ő is mondta, hogy szorult minden a húrozásnál. Azért megoldotta :)))
Egy kérdésem lenne még:
tudja valamelyikőtök, hogy Londonban hol érdemes gitárt nézni? Jövő vasárnap utazom 2 hétre, és gondoltam körülnézek. Mennyivel olcsóbbak/drágábbak kint a gitárok? Megéri kint venni? Kell utána vámot fizetni? Egyéb?
Ja és még valami! Akinek Jacksonja van, jók a tapasztalatai? Elég elmarasztaló véleményt kaptam róluk nemrégiben. Nekem nagyon tetszenek, sz'al hajlok feléjük, de érdekelne a ti tapasztalatok is.
Köszi, üdv:
da Silva
A hurral csak hulyeskedtem, de szerintem is valoban fontos a gitar kinezete, sot talan egyenrangu a hangzassal. En rockabillyt is jatszom gyakran, es igen is aggoz szukseges a gitar image, mert a latvany, a stilus, ugyan ugy kiegesziti a prukcito, mint a hang, foleg ha az jol illeszkedik a zene hangulatahoz, korahoz, stilusahoz. Arrol meg nem is beszelek, hogyha a zenesznek teteszik a hangszere kulseje, orul, ha ranez, akkor jobban megy a gyakorlas is, es jobban erzi magat a szinpadon, es megtobb idot tolt a hangszerrel.