Internetes interjú Tom Brownnal, a Beat The Boots-sorozatok atyjával
(további részletek a zappa.hu-n, hamarosan)
VS: Tom, mióta is vagy a Rhino lemezcégnél? Igazunk van, ha úgy gondoljuk, hogy te vagy Frank Zappa zenéjének legfőbb szakértője a cégnél, és ezért választottak téged a Beat The Boots sorozat két részének megalkotására?TB: 19 és fél évig dolgoztam a Rhinonál, egészen tavaly márciusig, mikoris engedetlenség miatt elbocsátottak. Talán tudjátok, talán nem, hogy a céget megvette a Time Warner, ami aztán később egyesült az AOL-lel, és az egész szörnyű nagyvállalati struktúra megjelent a maga teljes dicsőségében. Így aztán a hajdani barátságos és aránylag vicces kis munkahelyünkből tipikusan ronda, nagy biznisz lett, én pedig soha nem voltam igazán jó abban, hogyan tartsam a pofámat, és színleljem, hogy minden csodálatos, mikor pedig nem az. Mikor annak idején beléptem, mindössze öten voltunk, és legvadabb álmainkban sem gondoltunk arra az óriási sikerre, amit végül elértünk. De az utolsó öt évről már nem mondhatnám, hogy kellemes volt.
De a kérdésre visszatérve: igen, én voltam az egyetlen Zappás srác a cégnél, ezért neveztek ki a Beat The Boots munkálataihoz. (...) Ezen kívül az egyetlen Zappával kapcsolatos Rhino-melóm az volt, hogy doboltam a második Grandmothers lemezen, Motorhead mögött, a “Goin’ To Idaho”-n.
(…)
VS: Beszéljünk akkor a BTB sorozatról. Mikor és hogyan kezdődött ez a “lopjuk meg a tolvajokat”-történet?TB: Hát... a BTB ötlete nem a Rhinotól származik. Frank kereste meg őket az ajánlattal, viszont ő maga nem akarta ezzel tölteni az idejét. Azt hiszem, csak egy pár interjút adott, hogy felkeltse az érdeklődést. Azt mondta, hogy felidegesítette a rengeteg kalózfelvétel, amikből neki semmi anyagi haszna nem származott.
Ezután megbíztak engem, hogy készítsem el a sorozatok listáját (nagyjából huszonötöt minden tételhez), amik aztán Zappához kerültek tanulmányozásra. Minden végső döntést a kiadandó darabokat illetően ő hozott meg.
1991-ben kaptam a megbízást, talán négy hónappal azelőtt, hogy a kiadást hirdetni kezdték. A döntés és a gyártás meglepően kevés időt vett igénybe.
VS: Ez úgy hangzik, mintha a BTB mindkét sorozatához egyszerre jelöltétek volna ki az egyes darabokat. Így történt? A BTB 1 kiadásának dátuma 1991. július 16., a második részé pedig majdnem egy évvel későbbi, 1992. június 2. Nekem úgy tűnik, hogy a második sorozat ötlete az első kereskedelmi sikerének következménye. Vagy Frank már kezdettől fogva akarta mindkettőt?TB: Azt hiszem, a szerződésben volt olyan kitétel, hogy ha mindkét fél megelégedésére szolgálnak az eladási adatok, akkor lesz második rész. De a sorozatok darabjait nem egyszerre határoztuk meg. Azt hiszem, először 1992 februárjában hallottam a második sorozat tervéről, amikor megkerestek, hogy rakjam össze az anyagot, azon kívül, hogy átnézem a Zappa-gyűjteményemet olyan dolgok után kutatva, amiket be lehetne tenni a kísérőfüzetekbe. Az osztályon dolgozott velem egy srác, Tom Troccoli, maga is nagy Zappa-rajongó, akinek szintén volt egy nagy rakás ritka anyaga. Évekkel azelőtt nagy haverok voltak Callal (Cal Schenkel). Szerintem remekül sikerült a cucc, pláne ha meggondoljuk, milyen kevés időnk volt rá. Persze mindent Franknek és Gailnek kellett jóváhagynia, és egyfolytában változtatnunk kellett, mert vagy Gail talált rá valakire Frank múltjából, akit nem bírt, vagy becsúszott egy utalás Herbie Cohenre, és akkor azt már dobhattuk is ki. Most pedig bevallom azt is, hogy volt valami, amit soha senki nem vett észre a Rhino Recordsnál... az első dobozon a dobos nem más, mint én. (...) Szerintem a legtöbb ember az hiszi, hogy Ralph Humphrey egy gyengébb fotóját látja.
VS: Értem. A BTB 1 még mindig kapható CD-n, a BTB2 viszont nem. Mi a baj velük? Miért nem akarja a Rhino újra kiadni a második sorozatot? Jobb minőségű, mint az első, ráadásul a Swiss Cheese/Fire! az egyetlen hivatalos kiadvány a teljes Sofa Suite-ről.TB: A BTB újrakiadására vonatkozó kizárólagos döntés joga Gail Zappát illeti, nem pedig a Rhinot. Ő tartja vissza az anyagot, önmagát pedig a lemezipar páriájának tünteti fel (hiszen minden lemeztársaságot kivétel nélkül hazug, csaló pöcsök vezetnek), így aztán lehetetlen dűlőre jutni vele, a lemezek pedig érinthetetlenek maradnak egészen addig, amíg egy ésszerű és racionális személy nem lesz belőle. Ami viszont nem fog megtörténni.
Nem kérdezted ugyan, de szeretném megragadni a lehetőséget, hogy mentegetőzzek az “Unmitigated Audacity” lemez szar hangminősége miatt. Igaz, hogy a hangzás az eredeti kalózon is béna, de én a következő remek dolgot terveztem... egy sokkal jobb minőségű szalagot tudtam szerezni róla, és már éppen Bob Stone kezeibe helyeztem volna keverés céljából, amikor Gail, mindannyiunk meglepetésére, közbelépett, és megtiltotta. Szörnyen bántott a dolog, mert számomra az egyik kedvenc felállás csodálatos előadása volt, ami ráadásul soha nem jelent meg a maga teljességében egyetlen hivatalos kiadványon sem. És ez elvezet ahhoz a tényhez, hogy miért jobb minőségű a második sorozat az elsőnél. Utánajártam, hogy minden egyes darab, amit jóváhagyásra előterjesztettem a BTB 2-höz, a legjobb hangminőpségű kalózok közül kerüljön ki.
VS: Hihetetlen! Még soha nem hallottam, hogy már Frank életében is hozott Gail döntéseket a kiadványokat illetően. Ez persze azt is megmagyarázza, hogy miért vannak a piacon még mindig az első sorozat darabjai, hiszen így ezek a rosszabb hangminőség miatt nem konkurrálhatnak az esetleges jövőbeni hivatalos kiadványokkal. Na persze ha a Zappák terveznek egyáltalán ilyesmit.TB: Franket nem igazán érdekelte ez a dolog, Gail volt a közvetítő Frank és a Rhino között. Manapság viszont az újrakiadásnak nincs valós esélye szerintem. Gaillel kéne zöldágra vergődni. Hajrá.
VS: Azám, és hogy lehet, hogy a ‘73-as ausztrál turné egyetlen kalózfelvételét sem vettétek be? A nagyszerű Mar-juh-reenek tömkelegével? Nem tudtátok megszerezni, vagy már megint a pöcs J Ponty kavart be?
TB: Sok további darabot terjesztettem be, idértve az általad is említettet, amik aztán nem mentek át Frank és Gail szűrőjén. És valóban, én is hallottam olyasmit, hogy ez a bizonyos cucc Ponty részvétele miatt esett kútba. (...)
VS: Gondolom, őrült nagy kalózlemez-gyűjteményed lehet, ha képes voltál levezényelni a munkát. Mekkora is valójában?TB: Még ‘71-ben találtam és vettem meg az első kalózomat, ez volt a 200 Motels (Zubin Mehtával és a Mothersszel az UCLA-n), és aztán valami nagy szerencse folytán sikerült 170-re feltornászni ezt a számot. Plusz-mínusz néhány. Még csak azt sem mondhatnám, hogy erre tettem fel az életem, vagy naphosszat a boltokat jártam volna. Legtöbbször egyszerűen csak elémkerültek valahol, amikor a legkevésbé vártam volna.
Persze az sem árt, ha valaki egy kis piszkos lemeztársaságnál dolgozik, vagy vannak barátai, akik találnak és küldenek neki dolgokat. Különös és megmagyarázhatatlan kozmikus véletlen.
VS: Igen, ez már csak így működik a bolygónkon, nade félre a tréfát. Mi a személyes véleményed Zappa ezen húzásáról? A magam részéről nem vagyok vevő arra a rögeszméjére, miszerint ő egy világösszeesküvés áldozata, és mindenki azon gazdagszik, hogy az ő nemhivatalos kiadványait árulja. Szerintem marha nehéz lehet pénzt húzni az ő dolgaiból, akár feketén, akár legálisan. Úgy értem, ha már valaki kalóznak áll, sokkal több sikere lehetne Eric Clapton vagy Paul McCartney lemezeivel, mint éppen Frankéivel.TB: Egyet kell értenem a felvetéssel, de ha valaki kelózkiadványt nyom, mindenképpen kis példányszámmal kell, hogy beérje. Legtöbbször egy-kétezer példányról lehet szó. Vannak persze kivételek (mint Olaszország, ahol a bootok legálisak vagy legalábbis megtűrtek), és persze az előállítási költségek is alacsonyak, nem kell jogdíjat fizetni, a haszon pedig mind a kalózé, aki persze nem fog meggazdagodni, de a lakbérre talán futja belőle, meg az anyagra is egy pár hónapig.
(...)
Te, ez az ódal nekem 1re jobban teccik. Azok a FOOLZ fedőnevű számok már valakinek a feltöltései? Joiningoltam a mailing listedet is, remélem third partynak nem adod ki az email addressemet, mert a rendeset adtam meg. :-) Lassan kéne csinálni valami számot, hogy az Upload részt is használhassam!
feliratozva megvan a Dub Room Special, a We Dont Mess Around (78) meg a Video From Hell - a Baby Snakes meg most készül... Sajnos közben elég sok a munka, a szöveg már megvan 90-%-ban, de javítgatni, időzíteni, felhegesztgetni... nem tudom mikor lesz kész. Azért próbálkozunk, légy türelemmel. A másik kettőről ( a We Dont Mess azért még itt-ott hézagos) meg cseréljünk eszmét, ha érdekel (mondjuk mpg-ben).
be lehet vhol szerezni pl. a Baby Snakes video magyar feliratát???nekem pl. nagyon fontos lenne, mert egy kukkot sem tudok angolul! (a bencés gimiben csak németet és latint tanultam,monduk ez mellékes)
és mikor mutogatom a haveroknak a Zappa videókat,akkor a sok kérdésre csak kevés választ kapnak tőlem...
Hááá. Elmentem tegnap kocsmázni Balmazújvároson, ahol lakom, bementem a Kairó nevű elég közepes helyre, hát nem a Bobby Brown szólt a zenegépből? Segítek: de. Be is tettem utána magam is, Nick Cave kíséretében, több zappa nem volt. Meglepődtem. Hát, a sláger az sláger, mondottam magamnak csöndesen...
Megérkezett!! Egész megklepődtem, nahát!
Az egyikre azt írta a rar h sérült, de még próbálom bontogatni, a 02 Charleston. Most viszont dolgozni kell, úgyhogy meghallgatni csak később fogom tudni...
tessék életet csinálni ezen a fórumon! A betyár mindenit!
20 cingár: Ugyanakkor, a www.2big.hu úgy működik, (halál egyszerű) hogy bejön a főoldal, ott beírod az én címemet (hehe - marosib@freestart.hu), elkezdesz "tallózni", és a saját könyvtáradból kiválasztod a Bozzio Wackerman összezippesített kis mp3-csomagját, és megnyomod a "küldés" gombot. A cucc szép lassan fel is töltődik, én meg kapok egy linket, amiről szépen letölthetem. De: ha ezt a linket itt közzéteszed, akkor még 10 ember leszedheti, egy hétig.
hehe hááát eléggé ÜTŐS!:D néha olyan,mintha afrikai benszülöttek ugrálnának a tűz körül, néha dzsungelharc van, meg egy kis latin parádé is, háttérzajnak elmegy:D
már amennyire ez probléma, nem vagyok bp-i... Sopronba járok egyetemre (közgáz), tehát elvileg bármikor ráérek...:D csak ne lenne olyan hideg! ezzel gond az, hogy kevésbé tudom magam elszállásolni Pesten, de majd beszélek haverrel Ő tud szerezni egy estés lakást! (Ő nem szereti Zappát, szte a Kispál az isten:D:D:D és csak ez miatt nem fog feljönni...főleg,hogy sosincs pénze) de majd megoldjuk vhogy
big2.hu-t vagy mit, amire a múltkor Bálint felraktad az 1. részét a koncertnek, nem tom hogy működik...láma vagyok, még soha nem töltöttem fel semmit netre, de Te majd elmondod és kész:D olyan 40giga Zappám van, persze van,ami kétszer is megvan (pl 1 vagy 2 cd-s változat)
de van egy egyszerűbb módja is a csereberének pl. filemegosztás:D
na minden jót!
már várom a sörözést:D egyszer ha lesz bátorságom,akkor felmegyek egy ilyen filmvetítésre is...
Teljesen felcsigáztad az érdeklődésem! Ez az indexes e-mail címed az igazi? Megbeszélhetnénk egy találkát, csereberével, sörözéssel egybekötve:-) Listám az nekem sincs, de néhány giga FZ zene+film+egyebekkel tudok szolgálni!
Üdv cingár!
Azért nincs nagy élet itt, mert most éppen a zappahu fórumán játszunk bizottságosdit:-) Gyere lépjél bele te is!
Az a 7 giga érdekelne, hátha van olyan köztük, ami nincs meg nekünk! Lets go trade!
láttam felkerült a zappa.hu-ra a Beat The Boots! :D
nem rossz, a minősége is jó!gondolom megvan nektek...nekem sajnos csak mp3-ban van meg
Frank Zappa - The History & Collected Improvisations of Frank Zappa & the Mothers of Invention - Bootleg - 10 LP - 192kbps is megvan...
részletesebben:
lemezcímek:
01 Ultra-Modern Stringbean
02 Nifty
03 Ein Monster in der Musikhalle
04 If You Get a Headache
05 Frank Zappa vs. the Tooth Fairy
06 A Token of My Extreme
07 I Was a Teenage Maltshop
08 Petrouska
09 Zurkon Music
10 Back on the Straight and Narrow
- Live at Festival Hall, Melbourne – June 29, 1973
(FZ, Jean Luc Ponty, Gerge Duke, Ian & Ruth Underwood, Bruce Fowler, Ralph Humphrey, Sal Marquez)
- 1973 New Jersey
- Horden Pavilion, Sydney – july 8, 1973
- Live in Vienna, Austria – September 11, 11974
- Kiel Auditorium, St. Louis – May 13, 1975.
(FZ, Bruce Fowler, Napoleon M. B., Terry Bozzio, Tom Fowler, Denny Walley, Gerge Duke, Captain Beefheart)
- Boston, oct. 23, 1975
- Circle Star Theathre, San Carlos, CA July 19, 1974
(FZ, Ruth U., NMB, Chester Thompson, Tom Fowler, Gerge Duke)
- Claremont College CA apr 11, 1975
- Boston, Apr. 27, 1975
(FZ, Bruce Fowler, Napoleon M. B., Terry Bozzio, Tom Fowler, Denny Walley, Gerge Duke, Captain Beefheart)
- Sweden 1967
- Long Beach Arena dec. 31, 1974
(FZ, Ruth U., NMB, Chestre Thompson, Tom Fowler, Gerge Duke)
- Halloween 31.10.77.
(FZ, Patrick O’Hearn, Adrian Belew, Tommy Mars, Terry Bozzio, Peter Wolf, Ed Mann)
- Adelaide, Australia jan. 24, 1976
(FZ, NMB, Andre Lewis, Terry Bozzio, Roy Estrada)
meg van még számos bootleg olyan 7 gigányi...ha vkit érdekel,akkor odaadom vagy vhogy megoldjuk...
kicsit leállt a fórum :(
sziasztok