Igen, az üveghangok tekintetében ez a teljes valóság. (Az alábbi írományomban a pinch harmonic helyett pitch-et írtam, bocs, elphásztam)
Ja, és a visítás kiegészítése: egyedül a pinch esetében tudok marha dinamikusan pengetni, ezzel ugyanabból a fekvésből és pengetési helyből egy rakás féle hangot hozhatok ki, mert a pengetés dinamikája befolyásolja a felharmonikusokat, azok arányát...
Kimaradtam jónéhány hozzászólásból, kicsit felpörögtek az események.
Ilyesmit fejtegetsz az "üveghangok" kapcsán, hogy számít, hol pengeted meg. Ez egyértelmű.
Fizikailag mi is történik? Ahol hozzáér a húrhoz az ujjad, ott lecsillapítja a rezgéseket.
A hú rezgései ugyanúgy módusokból állnak, mint egy rakás más rezgés. Ezeknek a módusoknak megvannak a meghatározott hullámhosszai. Ha lágyan ujjal kb középen megpengeted az A húrt, van esélyed rá, hogy a normál A hang alapmódusát kapd vissza. Ha kicsit arrébb pengeted meg, belekeverednek más módusok is a rezgésbe. Egy jó lepengetett hang módusok tömkelegét tartalmazza. (Ezeket hívhatod felhangoknak is.) Egy öreg húr pl azért szól szarul, mert a felhangok magasabb tartományán nagyot csillapít.
Ja, és minden módusnak van egy maximum és egy 0 kitérésű helye. pl 12. bund pont a húr felezőpontja, ott tudod lefogni az első oktáv harmonikusát, mert az alapmódust kiirtod azzal, hogy pont a maximumhelynél kvázi nullára csillapítod.
Na tehát a Pitch Harmonic-nál hozzáér a pengető kéz mutatóujja (nálam) a húrhoz. Az ott lévő azon módusokat, melyek jelentősebb kitéréssel bírnának lecsillapítja. Ezek jórészt az alsó tartományú módusok. És mivel marha sok van belőlük, teljesen másképp szól akár egy mm-rel való arrébbpengetés is. Ezt mindenki tapasztalta
De mi van a pick-uppal? Ha egy darab gyufaszál vastagságú pick upod lenne, akkor az üveghangok szempontjából nagyon kritikus lenne az elhelyezése. DE a pick up fizikailag, mint írtam, és látható, minimum 3.5 cm szélesen húzódik a húr alatt. Nevezzük homogénnek az érzékenységét ebben a tartományban: AKÁRHOL kitérés érzékel, azt meghallja. Magyarul a felharmonikusokat meg pláne, mivel akár több hullámhossz is eshet az ő érzékenységi területére.
Magyarul: akárhová teszed a pick-upot, meghallja az összes felhangot, cska persze más arányokban, mivel ezek a felhangok rajta ülnek a nagyobb kitéréssel rendelkező alaphangokon.
Az Ibanez meg a Jackson szerintem a pickupok és a fa miatt visít, nem a pickup 1mm-rel arrébbhelyezésétől.
Sorry srácok, nem akarok smartass lenni, de úgy láttam az elmúlt néhány hozzászólás kapcsán, hogy van egy kis káosz az üveghangok terén. Gondoltam, elmondom, ahogy én tudom, hátha az segít valamit.
Megjegyzés: mint harcore VH fan, elég részletesen ismerem a VH-ról megjelent cikkeket, meg az együttes történetét, stb., és több dologgal kapcsolatban szeretnék véleményt hozzáfűzni:
1. A tapping, mint technika nem Edward Van Halen találmánya, ez tény. Ez egy olyan dolog amivel sok gitáros próbálkozott, mér egészen régóta, pl. már a 30-as években voltak ilyen irányú próbálkozások a "szakirodalom" (hehe) szerint. Eddie azonban ezt a technikát a prüntyi színvonaláról felemelte egy olyan szintre, hogy az, a (rock) gitárosok "fegyvertárának" hasznos és hatásos eleme lett.
2. Eddie nem védette le és nem is védethette le a tappinget, ez egyszerűen röhejes... Én meg holnap levédetem a C-dúr akkordot és gazdag leszek... :) Egész egyszerűen azért játszott háttal, mert a töke tele lett azzal, hogy továbbfejlesztett/tökéletesített egy technikát, és azután mindenki az ő "tollával próbált ékeskedni", magyarul lenyúlni azt. Ugyanis amig ő a tappinget zenei elemként használta/használja, addig mások csupán technikai trükként, sportteljesítményként villogtak vele. (Nevezhetjük irigységnek talán, de több cikkből kiderül, hogy voltak olyan szinten pofátlan emberek, akik egy az egyben levették Eddie koncert szólóját és eljátszották azt egy előzenekar tagjaként a Van Halen buli előtt...)
Na most lássuk az üveghangokat... (Jobbkezes embert nézve)
1. Szóval van a "sima" üveghang (angolul: NATURAL HARMONIC), amit általában a gitár 5., 7. vagy 12. fekvésében játsszunk be, a jobbkéz érinti a húrt a bund felett, miközben balkéz megpengeti a húrt. Ha pontos a gitárod és jó a pickup, akkor elkezdheted vadászni őket, mert van még egy csomó. A 9., 3. és 4. felett még könnyen megvannak, de a 3. bundtól mélyebben is van egy rakat, amelyek főleg bundok közé esnek, de van aki játék közben is könnyen megtalálja ezeket is, (pl. Paul Gilbert).
2. Aztán van az ARTIFICIAL vagy PINCH HARMONIC, amikor a pengető és a pengető kéz hüvelykujjának a húr felé eső része egyszerre ér a húrhoz, miközben a balkéz egyszerűen lefog egy tetszőleges hangot. Ezt bármely húron, bármely fekvésben lehet produkálni, de nem mindenhol szól jól, pl. magas E húron és H húron én soha nem szoktam és nem is látom nagy értelmét: én speciel a mélyebb húrokon szeretem, mert ott nagy a kontraszt a mélyebb hang és a sikító üveghang között. Kezdőknek a G-húron javaslom gyakorolni, talán ott a legkönnyebb megszólaltatni. Kis rutinnal bárhol, bármikor bejátszható, az ember csak rá gondol és a kezed már meg is csinálta. A hatás fokozása érdekében rá is lehet nyújtani, így még állatabb. Továbbá a pengető kéz helyzete a húrláb és "nyak vége" (magyarul a legelső pickup) között más és más üveghangokat szólaltat meg. Mindenki csinálja, Nunonál nagyon markáns.
3. Aztán van a TAPPED HARMONIC, amikor a balkéz lefogja a tetszőleges hangot és jobbkéz mutató- vagy középső ujja (ki mivel tappingel) "megüti" ugyanazt a húrt a bund felett a lefogástól számított X bundnyi távolságban. Ez gyakorlatilag a sima üveghanggal analóg módon működik, csak éppen az üres húr helyett ott van a rezgő húr vége, ahol lefogod. Általában a lefogástól számított 5., 7. vagy 12. bundnál szoktok beütni, mert ott a legerősebbek a harmóniák. Nagyon állat, ha lefogunk egy akkordot, és a hangjait egyenként megütjük pl. 12 bunddal feljebb (vizuális tipusúak előnyben: csak lefogjuk az akkordot és azután beütjük az "ujjrendet").
Ja, erre is rá lehet nyújtani balkézzel, és parádés a hatás.
Nagyon gyakori EVH-nál, Lukathernél, de pl. Nuno is csinálja a L'il Jack Horny elején, stb.
Tap harmonix a Fade To Black-ben is van. Hammett bacsi jacca amikor Hetfield masodjara jacca a vers alatt meno temat de meg nem enekel(a legelejen). 8db ilyen van benne csak szerintem tul halk.
Pa-pa
Hammett
Koszi a cimet Incho, amit az elobb irtal. Ezzel azt sikerult elerned, hogy el ment a kedvem a gitarozastol.:)) Nah jo nem teljesen. Mert ez a faszi muvel az SZORNYU, szerintem. Ez mar nem gitarozas, hanem valami mas. :)))
Azt irtam korabban, hogy a huros gondolatmenettel csak hulyeskedtem. Egyebknet en a Gretschben hiszek, aminek a kepet be is raktam nemreg, ugyanis ez talan az egyik olyan gitar, ami tiszta hangra es rockzenere is nagyon alkalmas, ugyanis a jazzgitar kulso csaloka. Ez nem jazzgitar, hanem egy country gitar, es ugyan arra hivatott, mint a telecaster, es a hangja is affele, csak a Gretsch filtertron humbuckerek, es a test miatt sokkal elettelibb a hangja. Egyebknet en ezt a gitart hasznalom irgalmatlan torz es veres hangzasokra is termeszetesen, es arra is tokeletesen mukodik, bar igaz ami igazm tudni kell vele banni, mert meglehetoseg gerjedekeny a test miatt. De hihetetlen harapos hangja van.
Sajnos ennek az ara is meghaladja a magyarorszagi kereslet lehetosegeit, ugyanis forintban egy atlag 6120-as Gretsch 6-700.000 Ft nel kezdodik, es onnan felfele
Minden félévben jáccunk halfilét (Halflife).
Most hétvégén történt meg a nagy esemény. Ja meg persze nem lehetett aludni eleget, mert vizsga volt szombaton is meg vasárnap is. Gitárt se láttam 3 azaz HÁROM napja, és már a végemet járom...
Ja és persze nagy időzítés : most volt hétvégén errefelé Jazz-fesztivál is. (3 napos), és nem voltam.
ez a basszerosok (főleg A "funky-monkey" -k) :o)))fegyvere, elsősorban...
A slap az amikor hüvelykújjal ütögetik a húrokat, (miközben a balkézzel is ezt csinálják, csak azt nemszokták észrevenni, hogy azzal is ritmust ütnek)
de pl. pont Ed papa játsza azt a tap harmonix hegyet így a Fair Warning lemez elejin...
Úgy láccik ez vice versa működött, merhogy én a Jimmy Pageről is hallottam, hogy agyondícsérte, miután sehogysem tudta kijáccani azit Ed felrakott a lemezére. Amúgy lehet hogy ezt itt nem szabadna mekkérdezni, pláne nekem, de írd léccíves körül, miaza slap, merhogy ezeket a technikákat amikor mektanították nekem, csak a technikai oldalt fedte le az anyag, a nevesítést már nem...
GG
Állítólag egy Jimmy Page szóló fejtegetése közben ütött bé neki a szikra...
Izé...
tény viszont, hogy az Eruption-nél nem tudok régebbi tapping témát...
Sőt Ed papán kívül sokáig senki sem használt tappinget...
Talán Randy Rhoads kezdte "divatba" hozni, mint a karozást...
(az artifical harmonics "kifejlesztését" Randy papához társítják...)
Szal nem tom ki mit hol, de cool hogy "van"...
(egyébként Mark King -re is aszongyák, hogy nem az ő újítása a slap...)
Nem ő találta ki, de vitathatatlan, hogy ő forradalmasította vele a rock gitározást. Mellesleg egy rakás blues gitáros kísérletezett már vele előtte, csak ők nem voltak annyira agyasak, hogy levédessék.
Na ja, ezek a feketék sosem voltak valami okos fiúk! :-)
Mondom, hogy VAN HALEN. (ez most nem kiabálás, csak az érthetőség kedvéért) Szerintem amiket te felsoroltál, azok nem igen használják. Hallgasd meg a van halen első lemezeit. Kiadásuk előtt levédte ezt a technikát, és amíg a szerzői jogokat nem biztosították, addig a szinpadon háttal állva jáccotta. Szegény jimmy Page meg nem tudta, hogy mit játszik, és gratulált is neki, hogy hozzátett a gitár történetéhez.
Wow . erre csak ennyit. Hátőőő én most tanulom szervesen beépíteni a gitárjátékomba azokat az üveghangokat (amelyeket úgy tudom van halen talált fel), amelyeket úgy hozol ki, hogy lefogod a hangot adott húron, majd egy oktávval feljebb rácsapcs a húrra. Tekerésnél nagyon feeling. Deamúgy te tudod hogy ezeknek a fenti üveghangoknak mi a konkrét neve?
NEM, máj ném iz nem sztivi váj, hanem sztivi margarin...
Nos mivel több mint 20 éve próbászok megtanulni "gitározni", volt rá időm kitapasztalni, hogy mit és merre is...
akár skálákat is ki lehet pengetni-ütni...
Ja ééééértem!
Akkor viszont ügyi vagy a harminixokkal. Viszont kihozni én is 100% ban hozom ki, de vajon mendég az a hang jön e ki, amit hallani akartál? Avagy illeszkedik e a sivítás hangrendje a zenédhez. Na most légy okos domokos. (De ha te vagy a sztivi véj, akkor lécci írd má meg, hogy ne oktassalak ki). Merhogy mint mint mondottam volt nemcsak az számít, hogy hol fogod le, hanem, hogy hol pengeted.
GG
Az onixot én is csak egyszer hallottam még valamikor két éve a wigwamban, és az akkori, ottani lemezlovasnak nagyon bejött, azt ott ajnározta nekem őket (most a megapabban dolgozik, ezitta reklám helye, de qrv@jó zenéket ad, és nem a tomira gondolok, hanem a másikra, csak nem hiszem, hogy szivesen látná, hogy népszerűsítem.)
a "nem érint" az azt jelenti, hogy a kívánt harmonix 100% -os találati arányban szólal meg...
max. akkor nem szólal meg, ha gáz van a sounddal, még az "alapcájg" szintjén, de akkor meg behisztizek mint állat, oszt kivasalom a hangzást pikk-pakk (ezé' kell saját cájgot vinni!)
Tehát harmonix miatt no beégés...