A tűztér feletti kupola ugye leemelhető! Gipszkartonból készítetted? A burkolatot flex ragasztóval ragasztottad fel? Bocs a kérdésekért, de nekem is hozzá kellene látnom a tűztér+hőcserélő körbeépítésének. Gratulálok a rendszeredhez! A mienk is hasonló. Valami kb. teljesítményt tudsz a tűztérről?
Töltő szelep mely 1.5.bar nyomáson tartja a renszert
hálózati hidegviz hozzáadásával.
A höfokmérő óra alatt üritő szelep,mely 95.C foknál megnyitja a rendszert és elengedi a forróvizet és a nyomást,a fenti töltöszelep érzékeli a nyomásesést és hidegviz hozzáadásával kieggyenliti a nyomást.
Ezekre a biztonsági berendezésekre azért van szükség,mert ha áramszünet esetén
Én elsősorban fűtésre használom és sajnos számít a pénz is:) De igazad van: látványnak és érzetnek sem utolsó. Ezek az előnyök közé tartoznak. Leírtam, hogy szerintem mik az előnyök és a hátrányok, ezek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy kell e vagy sem;)
Jó és olcsó - irod. Nem mindenkinél számít a pénz (van akinek 900eFT-os látványkandalló van évenkénti kb. 10 befűtésre) de általában az emberek megnézik mire mennyi stb. És a sugárzó hő érzetet más nem tudja pótolni. Ahogy mondani szokták az emberek "a cserépkályhának valahogy más a melege".
Nálunk ilyen vizes van. Eddig 4 radiátor volt ráakasztva, most hozzájön még 5, mert beépítettük a tetőteret. Jó és olcsó fűtési mód. Szvsz. Csakhát nyáron hasogatni a fát, eltárolni, télen bevinni a lakásba, fűteni, hamuzni, koszt takarítani....
" Ha meg tartály van a kályhában az már inkább kazán, mert mi a kazán? "
Inkább cserépkályha alakú és működésű kazán;) Ugyanis egy hagyományos cserépkályhához képest semmit sem kell benne máshogy csinálni, mégis fűti az egész házat.
"Egyébként nem véletlen hogy kimentek a divatból, sok hátránya volt a hagyományos fűtésnek. "
Ez így van. Sok időt/munkát kíván. Legalábbis a gázhoz képest.
Azt irod, egy jó nagy kályhával talán megoldható a 100 m2-es helység fütése - ez azért kicsit soknak tünik egy kályhára. Fal alatti kályhák még mindig léteznek, űjat is építtetnek páran ilyen megoldással. Korszerütlen lenne a mai (egyre emelkedő) gázárak mellett egy fatüzelésű, padkás, netán víztartályos cserépkályha? Csak a példa kedvéért irom le, magam láttam egy helyen ahol 6 radiátort hajt meg 1 víztartályos cserépkályha, plussz az adott helyiséget a kályha füti.
Nekünk fatüzelésű van és két ajtós. Hamuzni nem havonta kell, hanem kb.hetente.
"egy családi házhoz kell vagy 3 kályha."
Minek? Egyrészt ha jó helyen van, akkor a légfűtéssel biztosíthatod az egész lakás fűtését egy kályhával, másrészt víztartályos kályhával -mint egy kazánnal- ugyanúgy tudod fűteni az egész házat.
"ahány m2 a kifűtendő laktér annyi mázsa tűzifa per év. Tehát egy 100 m2- cs. házhoz kell 100 mázsa tűzifa"
Ez függ a hőszigeteléstől, a hőfoktól. Nálnuk télen általában 20-23 fok van, a ház 38-as kisméretű téglából épült, tehát elég vacak a hőszigetelés, mégis elég 50mázsa fa. Ja a ház 80m2. A fa mázsája 1200Ft, így kb.60.000Ft-ból megvan az egész fűtésszezon. Nehezen hiszem, hogy gázzal ennyiből megúsztuk volna.
"A tűzifa akkor ég jól, ha két éves a vágás."
Ég az akkor is, ha a nyáron volt ideje kiszáradni.
"Még egy előny – aki pirómám hajlamú (ez a hangulati elem)—itt kiélheti ezen szenvedélyét, minden kockázat nélkül."
Ha fával tüzelsz, állítólag kb.15 évig bírja. Akkor szét kell szedni, samott belsőt ki kell cserélni. Igen, ez pénzbe kerül. Kb. ugyanaz, mint egy 15 éves kazánnál a tűztér/hőcserélő. Elhasználódás, szétégés.
A gyerek hamar megtanulja, hogy ne menjen közel a kályhához;) Az ajtó valóban forró, ha van padka a kályha előtt, az sokat véd. A cserép része is tud forró lenni, de leginkább az ajtó veszélyes. Ha nagyon félsz, elkerítheted, de ne feledd: régen is felnőttek gyerekek a szenes kályha, olajkályha mellett, holott azok is forrók voltak. Tényleg megtanulják, hogy elkerüljék. Csak ne a saját kárukon...
Miért kell átépíteni 15 évente a cserépkályhát ? Kiég valami belőle vagy mi történik vele ? Csak azért érdekel, mert sok többtízéves kályhát is láttam már és a cserépkályhás sem mondott nekünk ilyesmit.
Most persze keményfa tüzelésű cserépkályháról beszélek...
Tudtommal tisztítani is csak évek múltával kell.
Gyerek elleni védelemhez: a kályhaajtó ugye fémből és üvegből van, egy gyereknek az is elég meleg lehet ahhoz, hogy megégesse magát !
Bocs a kérdésért, 3 éves gyereknél lehet, hogy kell. (Egyébként valóban hülyén nézhet ki ) A kályhacsempe külső hőmérséklete kb. 180-200 fokig melegszik fel, ha rendesen fel van fűtve. Átépítés kb. 15 évente esedékes, de ez függ attól is, hogy naponta fűtesz-e rendszeresen ill. hogyan fűtesz. (Egy autó is elmegy 15 évet, de 5 év alatt is tönkre lehet vágni - gondolom érted mire gondolok )