"Sok autópálya épül lehetetlen domborzati viszonyok között. Az útépítést ilyen "apróságok" a 21. században nem akadályozzák."
Azok nem, ha pénz van rá. :) Csakhogy jelenleg az is kihívás, hogy 20-30 éve szükséges beruházásokat (Kiss Ernő út keleti oldal, martintelepi sorompó kiváltása, hejőcsabai elkerülőút) végre megvalósítson a város, holott ezek nem völgyhidak és alagutak...
A helyes sorbarendezési elv "a legkevesebbért a legtöbb haszonnal". Viaduktokkal tűzdelt domboldali út, az persze nem feltétlen lehetetlen, csak épp sok ennél olcsóbb és hasznosabb teendő van előtte. Úgy száz évre...
ÉTM:
"Tehát gyakorlatilag egy nem biztonságos lakóövezetből csinálunk két nem biztonságos lakóövezetet. Lehet ilyet is csinálni."
A hivatalos elképzelést írtam le, akkor most hozzáteszem, hogy jellemző magatartás a nem tetsző terveknél a patópálizmus, azaz a "majd valamikor, most nem aktuális, addig meg annyi minden történhet". Ez az ÉTM folytatására is igaz: a Kőporosig még "hisznek" az út folytatásában, tovább nem. (Egyébként meg ideális kerékpáros útvonal lenne, ha az egyirányú szakaszokon engedélyezve lenne a kétirányú kerékpárforgalom, ilyet pedig elvben tartalmaz a KRESZ.)
Ami engem illet, a Diósgyőrbe irányuló forgalomból, amit lehet, dél felé terelnék, ki a Győri kapuból és a belvárosból is. Erről írtam már, a Bulgárföld--iparterület--Ruzsinvölgy--Futó u. nyomvonal lenne a legfontosabb és mielőtt emlékeztetsz, tudom, s le is írtam, hogy az északi forgalomnak ez nem felel meg. Ott reális költségkeret mellett nem látszik jobb, mint a Kiss Ernő-ÉTM útvonal, legfeljebb a mai egy átkötés helyett három-négy lesz (Nagyváthy, Dayka, József/Ernye bán).
"Aki a belvárostól északra tart, az nem szívesen autózik keresztül a belvároson, mivel a Kiss Ernőnek ott van a vége. Bedugulhat a belváros is."
A feltételes mód túl szép, hogy igaz legyen. :) A Kiss Ernő keleti végéről is igen régen tudják, hogy félbemaradt, a terv, ahogy írtam, a Szinva két partját igénybe véve az Erzsébet térig hozná be. Más kérdés, hogy ugyanez a dokumentum máshol arról értekezik, hogy viszont az Erzsébet téren szűkíteni(!) kell az utat, kibontani a domb oldalát és oda bevágni, a Szinvát meg kibontani. Khm. Régebben írtam már erről és nem tartom jó ötletnek. Nagyon nem. Nem szeretnék gyűjteni az Avasi templom újjáépítéséért, márpedig ha azt a domboldal megpiszkálják, elég esélyes a dolog. :( Ráadásul van sok fontosabb teendő is.
A belvárosba tartó minden út dugóba csattan, ebből a szempontból az ÉTM keleti vége, a Petőfi tér, Szeles u., Búza tér "kombó" különösen hajmeresztő. A Búza tér óriás körforgalommá átépítése sem fog minden bajra orvosság lenni, már csak ezért sem hiszek abban, hogy az ÉTM második útpályájának megépítése sokat segítene. A belvároson úgysem fér át lényegesen több jármű.
A rendezési terv feltűntet egy érdekes tervezett utat: A Dózsa György utca, Árok utca, Temetősor vonalról indul, nagyjából a Pintessel egyvonalban egy nagyobb ívű visszafordítóval kapaszkodik fel az Akasztóbércre, majd azt megkerülve újra északnak fordul, a Szentpéteri kapuval párhuzamosan, attól kicsit eltartó irányban a Szép hegyig, majd keletnek fordulva a temető és a Tesco között éri el a 26-os utat. A részletes rajzok (pl. 154.o.) szerint 22m szélességgel kerül kialakításra, azaz mindennel együtt 2x2 sávos (+ járda, egyebek). Hosszra mindenképpen kedvezőtlenebb a mai helyzetnél, ráadásul a Dózsa György, az már igencsak a belváros...
"Az egyetemnél a lámpák átprogramozásával lehet enyhíteni a gondon"
Az kevés, a sor rendszeresen a 29-es egyetemi megállóján túl áll. Túl közel van egymáshoz a két kereszteződés és csak egy-egy félhosszú(!) kanyarodósáv van a kettő között, amit meglehetősen szabadon értelmeznek az arra közlekedők -- a záróvonal talán itt kopik a leggyorsabban a városban. Egy-egy plusz sáv ezen a köztes szakaszon mindenképpen kellene. A konferencián elhangzott körforgalommal számoló megoldásban egyelőre még nem tudok hinni: amióta nálunk végre rájöttek, hogy nem csak lámpával lehet megoldani egy csomópontot, mindenhova körforgalmat akarnak építeni, azaz átestünk a ló másik oldalára. :(
"a problémát a Futó utcai lámpa jelenti, a balra kanyarodók miatt dugók vannak. Itt egy kisebb beruházással (kanyarodósáv, körforgalom) ezt meg lehetne oldani"
Nem volt teljesen rossz felvetés, hogy a Sütő János utcát egyirányúsítani kellene, de akkor a Futó felé, ezzel a balra kanyarodók itt kiesnének a Futóról. Aztán ahogy lehet, 2x2 sávosra kellene kiépíteni a Cementgyárig a Futó utcát...
"de egy körútra szükségvan"
Csakhogy a szükség még nem elég, pénz is kellene... :( Egyelőre annyira álom, hogy komolyan nem is foglalkoznak vele, a rendezésiben sincs nyoma, pedig abban azért vannak elrugaszkodottabb ötletek is. :) (Az Avas átfúrása sincs benne, azt én is igencsak elhibázottnak tartom, s úgy tűnik, nem vagyok vele egyedül.)
A 22-es menetrendjét a délutáni időszakban nem nagyon értem vannak kiállások gondolom de akkor kicsit sok a kiállás szerintem, ez 1 kicsit el lett szúrva. Kiálláskor a 22-es az egyetemen áll?Addig a sofőr unja magát, ha így van marha jó.:(
Az 1 vagy 1A nem tudom pontosan melyik viszonylat de az egyik 2 részes 14 58-kor végez ha tudtok erről írjátok már meg a véleményeteket légyszi mert szerintem hülyeség, mert ha jó, akkor a menetrend 70%-a kb. 2 részesekből állhatna.
A 7 00-kor kezd egy 6-os 2 részes, meddig jár ? délután is 6-osban van? meddig?
A 35É-sek és a Villamospótlók kezdési és végzési időpontját esetleg forda számát megtudjátok adni?
Ha szóló lenne a 3-as kicsit ki törne a botrány , de ha este tényleg nincsenek sokan rajta akkor még akár 3A-s betérés is megoldható lenne, hiszen sokan mondták hogy több ideig járhatna a 3A-s és szerintem be is vállna. Pl. az utolsó 3-as menne 21 30-kor utána már csak 3A-s a Kisfaludyn keresztül Szirmáig.
Talán annyi lenne a baj hogy 20 25-től 22 45-ig mit csinálna a 3A-s???
Épp ezért mondtam h szar az egész és ezért fizetik az embert mert bent ül a szórakozik ha van egyáltalán valakivel. A 3A-s megoldás nem rossz ötlet de csuklóssal olyan kis utcákban nem lehetne megoldani szerintem. Hidd el nem csak a 3-as van így elszarva!
Oppardon, egyébiránt az avasi kilátó elég jó hely megtekinteni hova vezet a nyomvonal, a piros vona ahol végetér ott a valóságban egy elég tekintélyes méretű domb, sőt már inkább hegy áll...
"Az a nyomvonal, ami ide mellékelve lett, elegánsan figyelmen kívül hagyja a domborzatot (is). Ezügyben ajánlom megint a rendezési tervet, a 266. oldalon az összesítő térképen a 2004-es változattól eltérően a szintvonalak is megjelennek."
Sok autópálya épül lehetetlen domborzati viszonyok között. Az útépítést ilyen "apróságok" a 21. században nem akadályozzák. Horvátország itt-ott durva, Miamiben egész úthálózat, sőt, városrészek épültek pl. mocsárra, s ami itt érdekes, cölöpökre. Nem kerülne kevés pénzbe, de még mindig jobb alternatíva mint az Avas átfúrása.
"Továbbá itt látható annak a két útnak a nyomvonala is, ami témánk szempontjából fontos. Az egyik az, amit régebben az ÉTM folytatásának szántak. A nyomvonal változatlan, de az út szélességét már csak feltáró szerepre szánják, szó nincs osztottpályás többsávos kialakításról."
Tehát gyakorlatilag egy nem biztonságos lakóövezetből csinálunk két nem biztonságos lakóövezetet. Lehet ilyet is csinálni.
Vegyük figyelembe az autók és a közlekedők útvonalát! Aki a belvárostól északra tart, az nem szívesen autózik keresztül a belvároson, mivel a Kiss Ernőnek ott van a vége. Bedugulhat a belváros is.
Ami a belvárostól délre tartó autósokat illeti, minden gondolatoddal egyetértek. Az egyetemnél a lámpák átprogramozásával lehet enyhíteni a gondon, a problémát a Futó utcai lámpa jelenti, a balra kanyarodók miatt dugók vannak. Itt egy kisebb beruházással (kanyarodósáv, körforgalom) ezt meg lehetne oldani, de egy körútra szükségvan. A Tescotól a Győri kapuig, vagy Diósgyőrig és tovább a Coráig.
Ám ezek mellett sok dolog eltűnt, pl. tavaly még volt: a 12-es vagy a 14-es bevárta a telepről jövő 1-est, esetleg ugyanezek a villamospótlót, vagy az utolsó 4-esnek hétköznap meg kellett várni az ugyanakkor induló 21-est, az utolsó 1-es a telepről indult, a menetrendben jelzett két beközlekedősön kívül. (ezeknek mindnek szemtanúja, néha utazója voltam, több alkalommal is)
A 3-ról csak annyit hogy az ott áll és vár az indulásra Akkor megkérdezném még azt, hogy a végállomáson álló busz, és a mellette ülő, fizetett munkaidejét unatkozással töltő busz buszvezető, nulla forint bevételért, az mennyire hatékony?
Ha hétvégén elég "csak" 55 perc maximális követési idő, akkor hétköznap miért annyira fontos 75 percet kihagyni? Nagyon csodálkoznék, ha ezt így írta volna elő az önkormányzat.
És csak úgy kíváncsiságból: melyik mvk-s alkalmazott volna hajlandó munka után 75 percet szobrozni a kies Búza téri végállomáson este 10 után, hogy után 10-15 perc alatt hazabuszozzon? Arról nem is beszélve, hogy az esti (pl. 21 óra után induló) hármasok megtehetnék a 3A két félkanyarját, egyiket oda, másikat vissza. Hiszen ha azok az utcák nappal messze vannak a 3-as megállóitól, akkor este sincsenek közelebb...
Én arra lennék kíváncsi (de ne válaszoljatok, ha probléma), hogy a 3-as mit csinál a hétköznap 21.30-as indulás után. Mert ha 40 percet a végállomáson pihen, miközben a Martin-Kertváros és Szirma lakói nem tudnak hazajutni, azt nem tudom racionalizálásként felfogni. Ha van más dolga a 22.45-ös indulásig, akkor legalább értelme van a szívásnak. Ha átszerel valamibe, akkor ő jön vissza a 22.45-ös és 23.48-as fordulóra, vagy más kocsi csinálja?
"Én meg a telepről láttam ki jönni a 22 55-ös 31-est csak ezért kérdem." Régebben amikor még többet vonatoztam, gyakran jöttem ezekkel a késő estikkel. Akkor mindig a telepről jött a 31-es 23 körül, de nem átszerelés miatt, hanem a végzett kollégákat hozta ki. De a hajnali 31-esek is hasonlóan működtek (működnek?). Tiszai után tettek egy kört a Szondin és bevitték a munkába igyekvőket. /Bár akkor még a régi rend szerint ment az élet./
"...valami ehhez hasonlót nem tudsz még?" Ha érdekel olvass vissza: pl. 11627,11644. hozzászólás. De vedd figyelembe, hogy azóta is történt változás a menetrendben.
A nagy változások előtt volt elég sokáig, hogy az utolsó 1A-st egy 31-esből átszerelő kocsi teljesítette. Vagy pl. koraeste két kocsi is átment 12-esből 31-esbe pár kanyarra. Így hirtelen...
a villamospótló -> 12 -> 24 ez teszik nekem is valami ehhez hasonlót nem tudsz még? Kösz szépen a 31-est meg em tudtam még megkérdezni hát majd egyszer sikerül? láttam már a Búzán is 31-est éppen akkor cserélte ki a táblát, de az korán volt még.Én meg a telepről láttam ki jönni a 22 55-ös 31-est csak ezért kérdem.
Nem tudom,mennyire olvassák, de ki tudja... (igazából itt a mögöttes dolgokra kell gondolni, hogy "Ti így, akkor mi meg úgy!". Gondolok itt pl. a nyílt napra)
"nem e tudjátok megmondani hogy a 22 55-kor induló 31-es melyik járatból szerel át?" Esetleg szállj fel rá és nézd meg magad. :) Talán a vezetőtől is megkérdezheted, ha épp kifogsz egy beszédesebbet. Persze szigorúan csak indulás előtt!
"...vagy át szerelésekről." Nekem az egyik kedvencem a kezdő 24-es. (villamospótló -> 12 -> 24) 10-kor már mehet is haza :)
suraki1: "azt megkérem ne ide írja be, ilyenekért harapnak odabent..." Vajon-e hozzászólásomért kapok valamit...? ;-)
Dehogy baj!Ha így lenne, valószínűleg nem is válaszoltam volna. (csak ugye a semmitmondás nem segítség, így ebből következtettem arra,amire,de mindegy)
Újdonság az mindig akad (még ha apró is), ajánlom olvass kicsit vissza ezen a topicon (mondjuk 1-2 hetet,de ha többet,az se árt).
Miért talán baj hogy kérdeztem? Kis korom óta érdekel a miskolci tömegközlekedés főleg a buszok és csak szeretnék 1-2 dolgot meg tudni ami nagyon érdekel.
"Autóstársaink egészen nevetséges érvekkel is körömszakadtig tudják vélt érdekeiket védeni, viszont nagyon könnyen alkalmazkodnak az új helyzethez, így én nem féltem egyiküket sem. :)"
Szép mai példa a Kazinczyról a Szentpálira átterelés is, szerintem különösebb gond nélkül "sikerült lenyomni" az autósok torkán.
Az a nyomvonal, ami ide mellékelve lett, elegánsan figyelmen kívül hagyja a domborzatot (is). Ezügyben ajánlom megint a rendezési tervet, a 266. oldalon az összesítő térképen a 2004-es változattól eltérően a szintvonalak is megjelennek. Továbbá itt látható annak a két útnak a nyomvonala is, ami témánk szempontjából fontos.
Az egyik az, amit régebben az ÉTM folytatásának szántak. A nyomvonal változatlan, de az út szélességét már csak feltáró szerepre szánják, szó nincs osztottpályás többsávos kialakításról.
A másik a Bodótetőtől a Lyukóvölgyig tartó út, amelyik szintén helyi szerepet lát el, ahogy majd a lakóterület bővül, ehhez pedig a Kőporos összekötőként társul.
Egyik sem alkalmas igazán átmenő forgalomra. Az átmenő forgalom számára _délre_ épülnének utak: az egyik a Bulgárföld--DIGÉP--gyárterület--Gyár utca--Nagyváthy, a másik a Vasgyári temető--iparvasút--Ruzsinvölgy útvonalon, utóbbi az avasi gerincútba is becsatlakozna, ennek kiegészítése lenne az Avas alatt átfúrandó rész, ez azonban (szerencsére) még nincs a 2005-ös rendezésiben, a konferencián azonban láthatóak voltak erről is rajzok.
Ha a belvároson csak a Diósgyőr -- Sajó-völgy-észak irány áramlana át, azt hosszabb távon el tudná viselni, északi elkerülőútra emiatt nem lenne szükség. Dél felé ma ugyan létezik a Csermőkei út, de már rendszeresek rajta a dugók az egyetemi elágazásnál és a Futó utcán. Kelet felé pedig a legrövidebb út szintén a belvároson át vezet. Ha megépülnek a fentebb említett déli átmenőutak, sem feltétlenül fogják az autósok keleti irányban ezeket választani, ellenben dél felé elég egyértelmű az előnyük. A kelet felé tartókat tehát vagy jóval nagyobb haladási sebesség biztosításával, vagy adminisztratív eszközökkel lehet a belváros elkerülésére rávenni. Egyik sem tökéletes megoldás, viszont sajnos elkerülőutat építeni sem megy egyik napról a másikra.
Hosszabb távon el kellene gondolkodni egy miskolci "nagykörút" megvalósításán. Ennek délkeleti negyede adott (M30), északkeleti épül (Bosch út--M30), a többi nagyon távolinak tűnik. A délnyugati negyedre nagyon vázlatosan azt lehet mondani, hogy a perecesi elágazástól Komlóstető, Tapolca és Görömböly _mellett_ vezetve kapcsolódna az M30-ba, igen komoly domborzati kihívásokkal. Az északnyugati negyedre még vázlatos elképzelés sincs. Legfeljebb az előbbiekből következően a végpontjai adottak: a perecesi út és a Bosch út.
Ha a prioritásokat és a mai adottságokat nézzük, a legfontosabb a Kiss Ernő nyugati és keleti folytatása, valamint a Futó és Csermőkei utak szélesítése lenne, utóbbi átvezetése az iparvasút mellé a gyárterületnél a gerincen, vagy alatta, ahogy a rendezési terv mutatja. A vasgyári temetőnél végződés azonban nem igazán szerencsés. Voltak ugyan jelek, hogy az itt elfogadhatatlanul szűk útszakaszt egyik irányban az iparvasút ládi szárnyvonalának nyomvonalát részben igénybe véve kiváltják, de a rendezésiben ez nem szerepel, márpedig itt másképp nem nagyon látható, hogyan férne el 2x2 sáv. Véleményem szerint inkább a két déli útvonal közt egy átvezető szakasz gyárterületen belüli megépítésével lehet Bulgárföld felé vinni a forgalmat. (Érdekesség, hogy a jelenleg a semmi felett átívelő vasgyári felüljáró így újra funkcióhoz jutna. Viszont kérdéses, hogy az iparvasúti "villamos" nem lehetetlenülne el ezzel? 2x2 sáv + 2 vágány számára már nem elegendő a hely ott.)
Ami a Győri kaput illeti, itt már évek óta elfogadhatatlan az a helyzet, amit az átmenő forgalom teremtett, miközben a párhuzamos Kiss Ernő út jelenlegi kapacitása még tartalékkal rendelkezik. Az egyetlen, de igen sürgős lépés az Újgyőri főteret elkerülő összeköttetése lenne az Andrássy úttal. Ami pedig a "lezárás" "lehetetlenségét" illeti, ezt én már a Széchenyi út kapcsán is hallottam annak idején. Autóstársaink egészen nevetséges érvekkel is körömszakadtig tudják vélt érdekeiket védeni, viszont nagyon könnyen alkalmazkodnak az új helyzethez, így én nem féltem egyiküket sem. :) Inkább kerüljenek kicsit nagyobbat egy igazi gyorsforgalmi úton, mintsem kicsi egyirányú utcákon és beduguló régi utakon kínlódjanak végig a városon. Szerintem.
Hellósztok én most nem a témához szeretnék hozzá szólni hanem azt szeretném megkérdezni hogy nem e tudjátok megmondani hogy a 22 55-kor induló 31-es melyik járatból szerel át?
Esetleg számozást nem tudtok küldeni fontosabb járatokról ilyenre gondolok pl. 32/6 stb. vagy át szerelésekről.
A diósgyőri, lyukói, perecesi, lillafüredi átmenő forgalom használná. Az utazási idő a felére csökkenhet, kényelmesebb és biztonságosabb út. A várost észak felé lehet innentől fejleszteni - pl. lakóparkok.
De ha nem tetszik, psmith második kívánsága volt a Kiss Ernő meghosszabbítása, de ez a Győri kapuról nem vesz le forgalmat. Ez se olcsó.
Max. 3-4 helyen kapcsolódna úthoz, így gyors alternatíva lehetne a Győri kapuval szemben psmith és a "motorversenyzők" örömére. Az ÉTM megosszabbítása. A völgyben nem lenne biztonságos a lakóövezet miatt.
Az oké, hogy kerül amibe kerül, csak kiöntjük a fürdővízzel a gyereket is, akkor adtál a szarnak egy nagypofont, ha úgyse fogja senki használni, csak akire nagyon rá van kényszerítve.....