Ez nekem egyoldalú szerződésmódosításnak tűnik, aminek vajon mi az alapja?
Jogszabály. Csak fél oldalt kéne scrollozni és lentebb idéztem is.
Ehhez kellene egy ügyet védő jogász.
Nem kell, mert határozatlan idejű szerződést bármikor bármelyik fél felmondhat, annak feltételeit változtathatja, max a túloldal nem ért a változtatással egyet és felmondja teljesen, tehát a bruttósból és a semmiből lehet választani, ha nem tetszik a történet.
Ha Józsi vagy Günther úgy ítéli meg, hogy neki 50 % ingadozással is megéri, akkor miért akarja bárki akadályozni?
És hát ugye a kormány az árakat megállítja a határon (haha), a szelet nem. És nem hiszem, hogy a szél magától megáll. Úgyhogy ha Ausztriában gazdaságos, nehéz elképzelni, hogy nálunk már pont nem.
Ha csak ennyit írtak, az indoklásnak kevés szerintem. Ez nekem egyoldalú szerződésmódosításnak tűnik, aminek vajon mi az alapja? Ehhez kellene egy ügyet védő jogász.
Előrebocsátom, jómagam összesen 2 félév meteorológiát tanultam, azt is villámvédelem miatt, nyilván arra kihegyezve. A semminél azért több.
30 éves idősorokat elemeztek, OMSZ mérések alapján.
Ami feltűnt, hogy a szeles napok számának évenkénti eloszlásában 100% ingadozás is tapasztalható. Akár két egymást követő naptári évben (vagy 50%, ha felülről nézzük).
Ha ez a napsütéses órákban is így lenne, az a gyakortalban azt jelentené, hogy mondjuk egyik évben 5MWh-t termelünk, következőben csak 2,5 MWh-t. Erre termelést és fogyasztást mretezni eléggé bizonytalan. Megtérülést mondjuk lehet 3,75 MWh-val számolva átlagban :)
Az én gyakorlati tapasztalatom szerint bőven 5% alatti az éves termelés ingadozás.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szélerőműnek van egy minimális megindulási szélsebessége, illetve adott szél felett már leállnak, azaz a szélcsend és vihar is 0 termelést jelent. A napelem ennél jobb, itt is van egy minimum, de maximum besugárzás viszont nincs.
Ha tisztán piaci döntést nézünk, akkor nem szélerőműbe fektetnék.
Ha energiabiztonságot, akkor talán szélerőművekbe is.
Ne felejtsük el, a lehető legdrágább energiatermelő berendezés az, ami épp nem termel. Legyen az napelem, szélerőmű, kiegyenlítő gázturbina, atom, szén. Az energiaellátás biztonságához túlméretezett, kihasználatlan kapacitások kellenek, amik mindig drágítanak. Mert beruháztunk és nem termel, nem hoz pénzt.
Mert a 2012-es telepítés óta eltelt a 10 év. Idén áprilisban még leolvasták a villanyórámat. Kevés, de még túltermelésem volt. A számla kiállítására vonatkozó írásbeli kérdésemre nem reagáltak. Már csak 3 munkanapja van a villanyóra leolvasónak, hogy rögzítse nálam a záró adatokat.
Tarifákról nem volt szó a levélben. Csak az, hogy januártól havi bruttó elszámolás lesz.
A külföldiek végett vannak a felújítások , hogy minél vonzóbb legyen M.o. . Ebben az évben a HDP 11%-a abból származik . A jövőben jóval magasabbal számolnak .
Ja, gyógyfürdők: a BHGy Zrt jegyár bevételeinek 95% -a külföldiektől származik. Az út olyan jól sikerült, hogy alig akad magyar aki 8-12 eFt -ért szeretne menni feredőzni. A többi említett kategóriáról is lehetne mondani egy-két statisztikai adatot.
Elhiszem , hiszen M.o. a jövőben 5 pilléren fog állni : gyógyfürdők , turisztika , mezőgazdaság , gyártás , fejlesztés . Ezen az úton igyekszik a kormány haladni a GP ajánlása szerint .
Lehet sokan nem tudnak róla, de hazánkban gyártanak szélgenerátorokat, legalábbis a generátor részét úgy kompletten. A többi részt nem tudom, azaz lapát tartószerkezet, stb.
Írd be a keresőbe a cég nevét és azt , hogy szélturbínák . :-)
Én ugye elég sok helyen olvasgatok sok mindenről , így elég sok minden a gépen megjelenik : gazdaság , politika , stb . Tudod , mint írtam többször is itt a fórumon , érdekel , hogy mikor hol tartunk a videójátékban ( életünk ) . Gondolod , hogy M.o. nyugatról szeretne beszerezni ilyen szélturbínákat , amikor kelet felé mozdulunk . Szerbia - M. o. közti vasút Huawei , elektromos autók Szeged BYD , akkumulátorgyárak Kína .
Ha a Siemens elismeri , hogy sok problémájuk van a rossz minőségben legyártott berendezéseknél ( fogaskerék ) , akkor én miért kételkedjek bennük ? Több milliárd eurós veszteségről írnak . Az első hsz-ben Írekről írtam , ott tévedtem Skóciáról volt a cikk . Elnézést kérek !
Nem rossz minőség, hanem a rosszabb hatékonyság, nem ugyanaz. 20 év alatt ez a terület is sokat fejlődött, mint minden más is, 20 éve máshol tartott a technológia.
De amit írtál és sejtetni engedtél a mondatodból abban a kontextusban ilyen formán nem igaz.
Ezek tervezett dolgok,mint ahogy ha te is veszel egy új eszközt, valamikor le fogod cserélni, legyen az hűtő autó tv, akármi. Nem leépítésről van szó.
Persze biztos van egy két erőmű ami problémás, de ezt nem érdemes mindenre kivetíteni.
Nem csak az élettartam végett , hanem a rossz minőség végett is . Olvass utána a Siemens Energy , Siemens Gamesa cégeknek . Ezért írtam , hogy M.o.-on szerintem a jóval olcsóbb kínai gyártásúak fognak megjelenni . :-)
" csak a szélről írogatnak, mert abba a narancsnagyhalak látnak pénzt. "
Sok helyen Európában szerelik le tömegével . M.o.-on majd a kínai gyártásúak kerülnek telepítésre , mert jóval olcsóbbak és strapabíróbbak , valamint nem " dízelmeghajtásúak " , mint az Ír társaik . :-))
Akinek ott lesz a szaldós napelem rendszere szaldó nélkül annak az lesz a legegyszerűbb ha időzíti, esetleg teljesítményben is megvezérli a bojlerét a visszatáplálás függvényében.
Ha kevés pénzt adnak a betáplálásért akkor inkább jobb elfűteni a bojlerben.
Ilyesmire csináltam eszközt egy havernak, okosdimmer ami a visszatáplálás elkerülése érdekében folyamatosan szabályozza a fűtőszálakat.