Mondok egy példát. A történet szereplője vagyok én, 2002 óta van jogsim, vezettem eleget, de valahogy a kerékpár a szenvedélyem és a közlekedésem eszköze. Szeretem és pont. Van egy barát, 17 éves kora óta jogsija van, vezetett is bőven. Céges autó, miegymás. Most is sokat jár azzal. De egyszer előkerült a haver régi bringája, hogy át tudjon menni a csajához. Majd rájött, egész jó kis edzés, + eljut A-ból B-be. No meg, hogy el tud menni sörözni is vele. A minap pedig tekertünk az Üllői (akkor már a saját bringájával, vett egyet ugyanis) úton, és megálltam egy pirosnál, hátulról rámszólt mit csinálok, és miért nem megyek át, ő ugyan nem fog megállni minden pirosnál.
Tehát adott két ember, ebből mindkettő jogsis, egyik mindig bringázik, másik csak néha (de már néha melóba is), ellenben az, aki többet vezet autót, szabálytalanabb. Hogy is van ez?
A vitatott útszakasz Balatonakarattyán az Árpád utca. Ez egy belső utca minimális autóforgalommal. Ha csak annyival lenne szélesebb az úttest, mint amilyen széles a mellette bicikliútnak kinevezett aszfaltcsík, akkor nem is lenne szükség bicikliútra, mert mindenki szépen elférne a másik mellett. De szerintem így is.
Egy kis "hibája" mégiscsak van az utcának: A vízcsaptól kezdődően van egy kellemesen csábító lejtése, ami miatt különösebb belefekvés nélkül 45-50-re gyorsulhatsz, és mivel a végén ellaposodik, ezért fékezés nélkül lassulsz vissza normális tempóra. Ez az a felhőtlen gurulás, amit egy normális biciklis a világ kincséért ki nem hagyna, márpedig a bicikliút éppen erre kényszerít, különösen, ha azon szembe is jön valaki. Ezért a kerékpáros forgalom ezen a szakaszon úgy néz ki, hogy az emelkedőn felfelé haladók a bicikliutat használják, a lefelé gurulók pedig az úttesten osztoznak az autósokkal, ha szükséges.
Nem értem Otyik problémáját. Ha onnan ment el, akkor még nem aludhattak a lányai. Ha oda ment, akkor egy perc múlva egyébként is fel kellett volna keltenie őket. Ha pedig semmi dolga nem volt ott, akkor tényleg, mi a bánatot keresett ott, és miért nem a 71-est, vagy a 711-est használta autós útvonalnak? És ahogy feljebb írom, az az úttest még így is megfelelően széles, hogy a autó és egy felfelé kínlódó kerékpáros különösebb anyázás nélkül elhaladjanak egymás mellett.
Áá, Andor, hagyd a francba. Ez a ceruzabél már az outi tpoikban is feltünt, ott is mókázott egy kicsit, hogy kin, mikor, miért fog áthajtani, elmagyarázta SzeZonak (érted, pont Szezonak, kurvajó:)) hogy hány méter egy kilométer, miután kitombolta magát, szomorúan megállapította, h. nekünk kerékpárosoknak anyázós stílusunk van, aztán lekopott. Itt is ez lesz, most a tombolós szakaszban van.
"kötelező kresz oktatás, és kemény bírságolás, ha nem tartják be" - Ebből a bírságolás már megvalósult. Olykor nappali lámpahiányért, csengő és küllőprizma hiányáért is. Máskor meg komolyabb okból. Egy ideje ezért nem járok a 400-as úton...
"Én egy szűren azt nem értem, hogy Ti kerékpárosok, mit akartok??? -természetesen fizetni azt nem. gondolom." - Ugyan már. Ha nem épülnek kötelezően használandó kerékpárutak, hanem az esedékes felújításkor kap egy kerékpáros nyomot az út jobb széle, az szinte semmibe nem kerül (külön). A kerékpársáv sem valami borsos beruházás: talán az a sárga festék, amivel leválasztják, kicsivel tartósabb (és kicsivel drágább), mint az, amivel a járdát szokták megfelezni - és mégis mennyivel alkalmasabb a kerékpározásra! Legalábbis az ide írogató, forgalomban edződött biciklisták számára.
"Éppúgy mint a rokik. Legyen akadálymentes minden, legyen rokiparkoló, meg minden xar. De ki fizeti???" - A rokkantak akadálymentes közlekedésének lehetővé tételét az EU is megköveteli. A kerékpárosokét kifejezetten nem. Ha meg igen, pl. a Margit hídra felvett támogatás ügyében, akkor nagy ívben tesz rá, ha utólag megváltoztatják a beruházást a kerékpárosok kárára. Hát ilyen hátszelünk van nekünk.
Az autósok között is megvan a renitens 5%, csak őket könnyebb megtanítani a kreszre.
Mert míg a pofátlan autóst, simán visszatolom a sávjába ha nem tudja, hogy kell közlekedni, addig a kerékpárost nehezebb jó útra terelni, mert hamar megdöglik, és az utós meg megy a sittre. Így marad az anyázás.
Egyszerű a megoldás. A 71-s úton kell tovább menni a bicajjal. Akarattya vége tábláig nem tiltja semmi. Az általad említett szűk úton szerintem csak a helyiek bóklásznak meg az eltévedt turisták. Az ide irogató bringások nemigen.
Nem fizetni nem akarunk, hanem haladni akarunk. Autóm nekem is van, szoktam is használni - de nem a városon belüli közlekedésre, ha tehetem, ugyanis lassabb, mint a BKV vagy a bringa.
Az a köcsög bringás, aki melózik reggeltől estig, az nem is fizet semmilyen adót sehol? De jó, akkor én sem is fizetek! vagy mégis???
Én is az adózott pénzemből tankolom az autómat, sőt, az adózótt pénzemből veszem meg az adótartalmú kenyeret is, amiből a bringa hajtásához az energiám lesz.
Miért is kerül el bármilyen fizetést az, aki éppen bringával jut el egyik pontból a másikba? Nem értem az okfejtést.
Érdekes módon problémamentesen tudok autókázni a telekre, most hétvégén pedig a visegrádi bobpályáig is elmentünk családostul autóval. Ki érti ezt?
Miért kell táborokra osztani az embereket? Elképzelhetetlen, hogy valaki autós, bringás, gyalogos, meg BKV-val közlekedő is egyszerre?
Ja, tudom, egyszerűbb ellenségképet keresni egy homogén csoportban... ha van közös rész, a halmazok metszete megjelenik, akkor egy autóst kellene támadni... az meg nem olyan jó, mi?
Én egy szűren azt nem értem, hogy Ti kerékpárosok, mit akartok??? -természetesen fizetni azt nem. gondolom.
Éppúgy mint a rokik. Legyen akadálymentes minden, legyen rokiparkoló, meg minden xar. De ki fizeti??? Az a köcsög autós, aki melózik reggeltől-estig, és fizeti az adót mindenütt. Meg az adózott pénzéből tankol.
Érdekes módon, én problémamentesen tudom körbebringázni a Velecei-tavat, és most hétvégén a Balaton partján is jókat tekertünk.
Sajnos ez régi tendencia. Erre akkor döbbentem rá, mikor egyik kollegám megkérdezte: Te, nagy bringás vagy, tudod-e mikor tűnt el a Petőfi hídról a bringasáv? Kiderült, a nyolcvanas évek közepén építették át a budai oldalt, és akkor gyalulták le a szintben elválasztott bringautat.
Nem tettem hozzá a legfontosabbat: ezek a szar körülmények azóta állnak fenn, mióta beindult a "kerékpárutat mindenhova" őrület. A 2000-es évek előtt remekül lehetett mindenfelé kerékpározni, senki nem zavart senkit.
Én általában úgy közlekedem melóból hazafelé, hogy a Görzenál után nem megyek fel az idióta "szállj le a bringáról, told fel a felüljáró-felhajtón, a HÉV felett át, majd le a lehajtón, utána ülj vissza" típusú förmedvényre a Tímár utcánál, hanem haladok tovább a rakpart folytatásán az Auchan mögötti részig. Érdekes módon (35-40 km/h között szoktam ott haladni, szép egyenesen) az autósok nem dudálnak, nem húzzák rám a kormányt, nem ijesztgetnek, hanem szépen elmennek mellettem - a sávon belül, ugyanis elférnek mellettem úgy, hogy nem kell átlépni a felezővonalat. Ma jó kis hátszél volt, majdnem 50-nel tudtam tekerni ott... és láss csodát, nem előztek meg, így beálltam a sáv közepére, mert a torlódás miatt lelassultak az autók is és tartani tudtam a sebességüket.