A Danuvia gyártmányok barátainak legnagyobb és legrégebbi netes találkahelye, legyen az motor, óra, kitűző vagy lakat :)
Tanácsok, túrák, börzehírek, csevegő, alkatrészek, pénteki csajok...
...... de két elsőkerék féklap törés egy hónapon belüli esete meggyőzött az ötlet életképtelenségéről és helyette vettem egy Simson SR2E-t, amivel 1964-ben meglátogattuk a balti tengert.
Az ötletadó "tanítómesterünk" M. Sanyi itt 1963-ban éppen felkészítő oktatást tart nekem (sötét ingben) a Bervámon, Dunapentelén (annó Sztálinváros, most Dunaújváros) , hogy mit és hogyan kell megjavítani:
egy havernak volt egy 250-es háború utáni BMW-je 1965 -ben. Király volt vele a bandában. De, ahogy lenni szokott, azt is kellett szerelni rendszeresen, és ő mondta, hogy:
"éjszaka, holdfény nélkül is tud az út szélén 2-es sebességváltó kereket cserélni" ! Mekkora duma! :D)))
Nem gondoltam volna, hogy így év végén még szembejön egy olyan kép ami ennyire felkavar és ennyire tetszik majd nekem . Az a pannis kép, benne van minden amiert motorozok, minden ami fiatalság minden ami szabadság. Mennyi kerdés, hol lehet már az a srác? Hova tartott? .... de hogy hova tünt a fiatalságom?
Köszi, hogy beraktad ezt a képet, nagyon kellemes emlékeket idéz meg.
Az a 800 km vontatás nem lehetett felhőtlen boldogság! Ma sem öröm a lerohadás, de telefon mindenkinél van, előbb - utóbb előkerül a furgonos haver/vállalkozó. A daliás időkben az út szélén kellett megoldani mindent.
A rothadó amerikai kapitalizmus már a '60-as évek elején beletörölte a sz@ros csizmáját a magyarokba egy CF 60-40 rendszámú magántulajdonú benzintemető formájában!
Pfúj!
Arról az előtte parkoló 25-ös startszámú angol ócskavasról már ne is beszéljünk!
Jó ez a szerszám,van nekem is hasonló.Kirángassa a csapágyat a helyéről.Nem tűnik olyan vékonynak a tengely,és mégis törik.Volt nekem is ES 150-es.Sokkal erősebb főtengelye van,mint a Danuviának.Nem emlékszem,hogy valaki itt beszámolt volna Danuvia főtengely törésről.Hiába no,jó az anyag :)
A kétbetűsökről én csak jót mondhatok. Mióta megvannak, minden gyári maradt rajtuk. Az ES-ben 160 ezer van, 15 éve nem használom, a TS-ben 190 van, még mindig hazahozott, a blokk még nem volt széthúzva, csak a hengereket cserélgettem, hol 125, hol 150-re. Meg 2-3-szor a gyújtásoldali főtengő csapágyat egy okos szerkezettel bontás nélkül kihúzva.
Az ES-ben kétszer törött a főtengely, már gyárilag megadták az esélyt rá, hol a jobb, hol a bal oldali főtengelycsonk törjön el a sonka mellett. Nem véletlen tértek át később a vastagabb csonkokra. Mindkét törésem külföldön történt, az első 1973-ban Holicébe menet az 500-as cross VB-re, még Pozsony után nem sokkal, onnan a haverom húzott oda s vissza a ma nálam lévő TS-sel, úgy 800 km-t. A második 81-ben a labancoknál történt, de a drága még kettétört főtengellyel is hazahozott.
Motor csak egyszer toltam haza az életben, mikor a Danuviában "elgurult" a lendkerék, akkor is csak 3 km-t.