Vainak, satrianinak is koncertlemeze jelent meg a közelmúltban. Satriani honlapjáról a Satch Boogie, Vai lapjáról néhány 40-50 mp-es részlet tölthető le.
www.guitarist.co.uk
itt van néhány lecke, de ez akadozik időnként és szerintem a
www.totalguitar.co.uk
oldal leckéi jobbak.
Más. Valaki nem nézett be a Gitármánia táborba? Most lesz vége valamikor.
Én is foglalkoztam régen tanítással, szerettem nagyon.Elkezdtem írni egy saját gitársulit, persze mai szemmel elég röhejesnek tűnik. Mindenesetre benne voltak az áétalam használt technikák.
ControlDenied!
Ha megszoktad, hogy lent maradnak az ujjaid (mint ahogy a Horváth Tibi is megszokta), lehet, hogy pergősen tudsz játszeni. De biztos, hogy nem ez a kitaposott út. Bár elég szegényes lenne a gitározás, ha mindenki a kitaposott utakon járkálna, pont az extrém furcsa technikájú emberkék újítottak rajta sokat. Gary Moore-nak pl. nagyon fura a pengetéstechnikája. Ha ismeretlenül beállítana egy tanárhoz, jól le is lenne cseszve. De ahogy megszólalnak a hangok a kezei alatt, az fantasztikus.
Vagy pl. Marty Friedman bácsi pengetéstechnikája sem éppen a szokásos, de ettől függetlenül iszonyatosan nagy spieler...
Tehát nem BAJ, ha így tanulsz, de lehetnek gondjaid vele később...mindenesetre eredeti.
SARG!
Ha találkozol a Zsoltikával, add át neki az üdvözletem: (Wilhelm Tibor - citromsárga EMG-s mestegrigyóval járkáltam hozzá)
Bár tudom a számát, egyszer majd felkeresem, és dumálunk vele egy jót.
Sracok, hat en is behalok.
En a Horvath-fele videobol egy csomo ideig tanultam (sot ez volt az egyetlen video, amibol tanultam), de egyaltalan nem tartottam rossznak, sot. Egy-ket dolgot furcsallottam, mint pl. amit Bibike is emlitett, hogy az osszes ujjnak a hurokon kell lennie. Errol csak annyit, hogy ram ennek nagyon jo hatasa volt, mert skalazasnal altalaban betartom (legalabbis 3 ujj a hurokon szokott lenni), es igy sokkal pergobb a jatekom; szerencsere birom sebesseggel egy jo darabig, nem kell csalnom. Szerintem teljesen jo arra, hogy beleszagolhassal egy csomo mindenbe, de mondjuk biztos alapokat, meg mely ismereteket nem ad, az igaz. Sajnos meg nem jartam tanarhoz, ezert elkepzelheto, hogy van egy csomo hiba a jatekomban, ami most nem latok, es a Horvath-videonak koszonhetek. Elobb-utobb kiderul...:) Apropo, nem ismertek jo tanarokat?
Lehalok Bibike,
a Zsolti halál nagy haver, együtt kezdtünk tanulni a Pavelkánál, és szinkronban nyomtuk évekig.
A Gyuszi zenekarában játszott (Horda) egészen mostanáig, jelenleg utolsó napjait tölti velük. Többször mondta egyébként hogy tanít, elég jó a srác egyébként.
Huh! Instrumental heaven. Ma jöttek meg (mind egyszerre):
Dweezil Zappa - Automatic
Tony Macalpine - Chromaticity
Hess - Opus 1
Bjorn Lynne - The Gods Awaken
Chris Poland - Chasing The Sun
Bobby Milford - s/t
Ismertetők nemsokára az aor-europe.com-on. Egyébként az eheti update-ben is lesz egy rakás instrumental anyag, és az elmúlt hetekben is volt.
A Troy Stetina HM anyag nekem is nagyon tetszett, bár elég szar hangminőségben volt meg a kazi. Nagyon ízlésesen összerakott szólók vannak rajta, ami techniakailag is összetett. (Kedvencem volt pl a Mystic Places, ahol az üveghangokkal és az oktávugrásokkal tök félelmetes hangulatot hozott ki a srác)
Ami gáz: Malmsteen papinak van egy kurva jó videója, úgy be van phászva a csávó, mint a föld, már beszélni sem tud, és persze kurvára nem azt játssza, ami a kottában van.
A narrátor meg védekezik az "Yngwie is improvising a lot..." című dumával.
A másik gáz: Horváth Tibor féle gitársuli. Nem játszik rosszul (bár a vibrátótechnikája szerintem kaki) de amiket mond az helytelen. (fegvés, pótméter, téping, és hasonló főútvonaltól távol eső nyelvi elemekkel tetedobálva)
Egyenesen rossz techikára nevel: legyen az összes ujjad a húron. Pl egy félkromatikus skálánál amikor lefelé jösz, és húrt váltasz, tedd a négy ujjadat egyszerre a húrra...
Az egész egy faszság. Ő lehet, hogy így játszik... de mások játékát nem kéne ezzel megnehezíteni, a legjobb (szerintem) ha éppen egyedül az az ujj van a húron, amivel az aktuális hangot fogod, a többi pedig tompítja a többi húrt...
Nem beszélve arról, hogy kurva sokat csal, amikor elkezd tekerni, alig van pár hang a helyén...
Szóval ebből lehetőleg ne tanuljon senki. Volt hasonló tekerős gitártanárom nekem is, több, mint két évet szenvedetm miatta anélkül, hogy fejlődtem volna, mert egy kurva hangot nem tudtam a helyére tenni, csak csaltam össze vissza. Aztán elkezdtem járni egy másik sráchoz, aki kijavított pár hónap alatt.
de mindent elölről kellett kezdenem, másodpercenként egy-két hangokat pengetve, de azt pontosan. És lett is eredménye. (Ő volt a Sápi Zsolti, ex Eldorádó kb 4 éve, nagyon fasza gyerek, nyomul valamit a Pavelkával is asszem - ezt csak azért írtam lée, mert sokat köszönhetek neki)
Na, ennyit mára...
UI A Satriani kottákból is marha sokat lehet tanulni, én nagyon csípázom az öreget...
Tomci:
Troy Stetina-t Hevy metal lead guitar vol. I-II mellett ajánlanám még szintén tőle a Speed Mechanics for Lead Guitar
A többieknek mondom, hogy van hozzá CD (régebben csak kazetta volt; szívtam is a hangolással mindig,mert isetett a magnóm! :))
Szerintem is jó Remó könyve - sőt a legjobb magyar könyv amit láttam! Talán tudjátok, készül (elkészült?) a folytatása, amiben komplett számok(?) leírása lesz, különböző műfajokból.
Egyébként meg figyelmetekbe ajánlanám még (rock esetében) Troy Stetina: Hevy metal lead guitar vol. I-II. c. könyvét. Elég régi, tipikusan a '80-as évek gitárstílusa. Viszont a tananyag remekül felépített. Az alapoktól jut el elég összetett szintre. Mire ráunnál a gyakorlatokra, kapsz egy komplett szólót, így addigieket együtt próbálhatod.
Ki gondolná ;o) - én ezt (is) gyakorlom egy ideje. Van mit tanulnom...)
Az a Remo-féle könyv valóban jó, én is abból tanultam egy ideig, aztán sikerült elhagynom, és még nem vettem a fáradtságot, hogy vegyek helyette újat. Egy picit mondjuk drága.
Minden kezdő és haladó gitárosnak javaslom az Andrásik Remo féle gitárkönyv-et, amiben elmélet és gyakorlat a nulláról ,magas szintre visz el, mondhatni mindent érintve!
Ha jól láttam szinte minden hangszerboltban kapható! Narancsárga színű a fedlap, rajta egy randa stratókép ! :) 2500Ft körül lehet.
De, volt. Ebben a Zenészmagazinban megjelent gitárleckéi voltak összegyűjtve, illetve volt pár kotta a végén gyakorlásnak, legalább is, ha jól csal az emlékezetem.
GG,
a kezdő autodidakta tanulása egy totális zsákutca, szerintem. Olyan iskola nem létezhet, amiből papíralapon megtanulhatsz a nulláról játszani; elég egyetlen fogást rosszul bevésned, és évekre elcsesztél mindent.
A technikát -szerintem- meg kell, hogy mutassa vki élőben; aztán ha megtanultad, nyúlhatsz a kottához, ahonnan csak alkalmazást lehet tanulni.
Ráadásul azt az iskolát tizenöt éve adták ki először...
sőt, még annál is tragikusabb. Láttam egy szerencsétlen hosszúhajú csávót az eldorádóba, aki ép gitárt vásárolt, és mellé azt vette meg oktatókönyvnek. Szegény pára.
Egyébként engem az idegesít, hogy nemigen van alternatíva... szal nekem pölö a katona- féle oktatókönyv van meg hangzóanyaggal, nahát az sem kecsegtet sok jóval, ráadásul a hangzóanyagon hamis a gitár, és impró közbe félrenyúl. Ráadásul az egész imprót egy felvésbe jácca végig, vagy legalábbis egy oktávon belül. Mondjuk nekem ez mindegy, mert már vagyok olyan szinten, hogy értem, ami a könyvbe le va írva, de egy kezdőnek még a kedvét is elveheti...
Figyi, sztem nem ilyen tragikus a helyzet. Ez a könyv tipikusan a tábortüzes brigádnak készült, akiknek elég ennyi ahhoz, hogy elkápráztassák a tinilányokat. Aki komolyabban akar foglalkozni a hangszerrel, az mást fog megvenni.
nodekönyörgöm... ez nem ízlések kérdése. Egy gitáriskolában ne arról legyen már szó, hogy a konczslágerek ötszázféle feldolgozását olvashassuk, s a zorán képe töltse be az oldalt... nem is beszélve a tartalmi hibáiról. Egyetlen előnye az akkordtáblázat, amia mellékletben van..., de abban sem látok semmi rendszert. A könyvvel önmagában semmi baj nem lenne, ha nem gitáriskola lenne a címe... Még egy egyszerű dúrakkord felépítése sem található meg benne...
GG
Az 1995/December-i Total Guitar-ban találtam egy "teszt"-et a Gretsch 6122-esről (teljesen úgy néz ki mint a tied). Ők is el vannak tőle ragadtatva. A lemezmellékleten van egy rövid kis bemutató a hangjáról is. Klassz!
Halál komoly :)
Soha se tudtam melyik hang hol van. 8 év alatt nem sikerült megjegyezni még a húrok neveit sem.
( soha sem érdekelt ... )
De majd egyszer megtanulom :)
Na eccer volt valami ilyen hangolásom egy fél évig (ha jól számolom) :
B-E6-A-D-A-D
ÉS lehetett vele játszani (persze nem poluláris számokat, deaztmegminek, hisz leszedni unalmas, tablaturát meg nem tok olvasni ... :)
A poen : Ezzel a hangolással el lehet játszani (nem mindig knyelmesen) a DT - A Change Of Seasons első négy percét. (szerintem a többit is, de ahhoz még Q sokat kellett volna gyakorolni, meg leszedni a dolgokat ... )
A világ legégésebb gitáros kérdése, mivel lusta vagyok utánanézni :
6 húros gitáron hogy is vannak a húrok elnevezései ? (Annyit tudok, hogy a legmélyebb az E) Ha valaki megmondja nekem, akkor ebből kiszámolok nektek valamit :)
Igen, az els? gitárom, amit kölcsönbe kaptam, egy héthúros ruszki akusztikus volt, de csak 6 húr volt rajta. Bibibí én már akkor játszottam héthúroson, amikor a Vai Pityu még csattogós lepkét tologatott ....:-))