Keresés

Részletes keresés

sur5al Creative Commons License 2019.01.30 0 0 15615

Ugyanez a gondom nekem is. Adott a 35 éves ház, hamarosan hozzá kell nyúlni. Vastagcsöves, gravitációs fűtés, dupla (szétcsavarozós) függőleges közép forgójú fa ablakok, 3cm perlitvakolat. Kellenek új nyílászárók, szigetelés és új fűtésrendszer. Közben a padlás is beépülhetne. Most még jó a levegő is benn, néha huzatos az É-NY-i oldal, bár a redőnyök nagyon sokat segítenek. El fog fogyni viszont a levegő. Tehát kell szellőztetés. Nem biztos, hogy kell viszont hővisszanyerés.

 

Nincs függőleges csatorna, ellenben van két kémény, ami a földszinttől megy ki a tetőig. Abba lehetne esetleg valami függőleges szerelőaknát kialakítani...

 

A beszívások a hálókban, elszívás a párás-büdös helységekben (konyha+fürdő/WC) megoldás elég szimpatikus nekem az egyszerűsége folytán. Alapvetően páraszabályzott automata beejtőkkel, de akár CO2 vezérelt motoros beejtőkkel is jóval egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik. Van pár dolog, ami miatt mégis bizonytalan vagyok:

1. lehet-e majd jól szabályozni/elosztani a beszívást (minek szívni ha nincs ott ember, be fog-e fújni ha szeles az az oldal stb.)

2. hogyan lehet szűrni a szagokat (a központinál ez előny, elég egy helyen a betápot szűrni)

3. mennyit veszítek majd a kidobott melegen?

4. nem fog-e hideg levegőfolyam zavaró "fagyásokat" okozni a fűtött hálókban?

 

Elképzelésem alapján a CO2 vezérelt és központilag vezetékezett rendszer tudna elég okosan is működni. Lakók jelenlététől függően lenne egy nagyon minimális alap + full house beállítás a központi elszívás(ok)ra, amit a CO2 érzékelők jele alapján dobna szét nyitási arányra a beszívási pontokon. Vélemény?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15605)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.28 0 0 15614

"jelent-e tapasztalataitok szerint bármilyen hátrányt, hogy alapvetően nem háztartási modell, hanem ipari?"

 

Ha le tudod lassítani a számodra szükséges légsebességre, akkor nincs hátrány, sőt, a nagyobb cuccoknak hosszabb az élettartamuk (mert lassabban forog a villanymotor) és magasabb a hatásfokuk (ha a hőcserékük is nagyobb). 

 

"de a fogyasztását sokallom."

 

Az a watt a maximális ventilátor teljesítményre vonatkozik. Ha a motor nem megy tönkre a durva lelassítástól, akkor a wattok is jelentősen csökkenhetnek. De sajnos sok villanymotort csupán kb 30%-nyit lehet "olcsó" módszerrel lassítani, tehát ha a cuccod nem több sebességes, akkor akár viszonylag sokba kerülhet a lelassítás.

 

"a hőcserélő hatásfokánál tudom már van jobb, de véleményem szerint még mindig megfelelő ez is"

 

Ahogy csökken az áthaladó levegő, úgy fog javulni a hőcsere hatásfoka.

Előzmény: PeteedIP (15609)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.28 0 0 15613

"Számítottam rá hogy szárítja majd a levegőt,"

 

A géped NEM SZÁRÍTJA A LEVEGŐT, egyszerűen az történt, hogy

télen nagyon alacsony a külső levegő víztartalma.

- és életedben először van elegendő külső-belső levegőcsere a lakásodban :)

A télen túl száraz levegő mindenütt probléma, ahol elegendő a légcsere az egészséges levegőhöz. Van, aki párologtat és van, aki lelassítja a szellőztetést, tehát átmenetileg bevállalja a kevésbé egészséges levegőt a magasabb (kevésbé kellemetlen) páratartalomért cserébe.

Nekem is volt minden bajom, amikor a páratartalom lement majdnem 20%-ig. Én bevállaltam a valamivel vacakabb levegőt, így pillanatnyilag 41% a párám (ami még így is túl alacsony, 45% alatt pl érezhetően száraz a szemem).

 

"fagyok elmúltával is számíthatok-e arra hogy a szellőztető szárítja majd a lakást?"

 

A külső időjárási adatokból (hőmérséklet és relatív páratartalom) kiszámolhatod, hogy egy köbméter kinti levegő most éppen hány gramm vizet tartalmaz. Ez a g/m3 érték minél magasabb, annál kevésbé fog "szárítani" a szellőztető berendezésed.

 

Segítség a számoláshoz:

 

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_Merestechnika/images/image113.jpg

 

http://www.elektrobot.hu/articles/peltier1/telitesi_gorbe_2.jpg

 

https://www.idokep.hu/para

Előzmény: Scholl4 (15610)
Aws Creative Commons License 2019.01.28 0 0 15612

Én voltam, van süti és üdcsi :)

Alapvetően elmondják az elméleti alapokat (egy kis részét), majd ismertetik a saját terméküket. Ha ilyet akarsz szerelni vagy ha laikus érdeklődő vagy, akkor jó.

Illetve lehet kérdezni a végén.

Előzmény: focisgyuri (15608)
peterch Creative Commons License 2019.01.28 0 0 15611

Szia !

 

Relatív páratartalom  - olvasd el mi az  és rájössz a válaszra magad is . :) 

Igen , amíg kint hideg van addig sajnos szárítja a házat . Nyáron ez majd megfordul , akkor meg majd Te fogod szárítani a levegöt , hogy ne legyen nagyon párás bent .

Előzmény: Scholl4 (15610)
Scholl4 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 15610

Sziasztok!

 

Pár hónapja nagy megelégedésemre üzemel egy Vortice 350-es hővisszanyerős szellőztető a lakásomban. Számítottam rá hogy szárítja majd a levegőt, de nagyon durván 30% alá vitte a páratartalmat. A tankönyvi tünetekkel: kéz és szem szárazság, kellemetlen hőérzet magas hőfok dacára is. Egy xiaomi párásító géppel és napi 3 liter vízzel folyamatos üzemben tudom 40% körül tartani a párát, ez így együtt már kényelmes és komfortos körülményeket biztosít.


A kérdésem az lenne, hogy fagyok elmúltával is számíthatok-e arra hogy a szellőztető szárítja majd a lakást? Logikusan gondolkodva amikor már nem lesz vadhideg a kintről beszívott levegő akkor az nem is fog kicsapódni a hőcserélőben, tehát nem száraz levegőt fog benyomni a rendszer. Jól gondolom vajon? Vagy esetleg hibás a gondolatmenetem és egész évben menni kell majd a párásító gépnek? A válaszokat előre is köszönöm.

PeteedIP Creative Commons License 2019.01.27 0 0 15609

Sziasztok!

 

Úgy néz ki, hogy egy szellőztetőrendszer kiépítésének a lehetősége megnyílik előttem, ezen felbuzdulva a lehetőségekhez képest át is olvastam a topicot, viszont jópár kérdésem lenne. Ha tudtok kérlek válaszoljatok rájuk:

Van elfekvőben egy régebbi Toshiba rekuperátorom (VN-350SE). Elvileg ipari kialakítású, a hőcserélő hatásfoka 75-79%-os, bypass van rajta illetve két fokozatban állítható a sebessége. Fogyasztása 130-150W.

 

-jelent-e tapasztalataitok szerint bármilyen hátrányt, hogy alapvetően nem háztartási modell, hanem ipari? (iroda, konferenciaterem stb.)

- a teljesítménye még akár jó is lenne (4+ fő), de a fogyasztását sokallom. Tapasztalatok alapján, van mód a motorját gazdaságosan kicserélni EC motorra?

- a hőcserélő hatásfokánál tudom már van jobb, de véleményem szerint még mindig megfelelő ez is. Pláne ha tovább csökkenhetne másik motorral a szállított levegő mennyisége. Mi gondoltok róla?

 

A fentieken túl, az lenne leginkább a kérdéseim lényege, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen géppel egy családi ház légtechnikájánk a kiépítésének (tekintve, hogy a gép már adott, azaz "ingyen van"), tudom-e tapasztalatok alapján motor cserével gazdaságosabbá tenni a működését, illetve a többi paramétere is megfelelő-e még manapság?

Vagy adjam el és vegyek olyat, ami kifejezetten lakossági felhasználásra készült?

 

Válaszaitokat köszönöm!

 

 

 

focisgyuri Creative Commons License 2019.01.27 0 0 15608

Ilyen oktatáson volt valaki? Érdemes elmenni? Igazából az entalpia hőcserélő érdekel.

http://comfosystems.hu/oktatas-rendezveny/item/34-zehnder-hovisszanyeros-szellozteto-rendszerek-2019-1-29

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.24 0 0 15607

"Az lehet megoldás, hogy minden helyiségbe teszek befúvást és elszívást is?"

 

Tehát ha

- van mondjuk 7 helyiséged

- és bármelyik helyiségben bármikor előfordulhat két ember (amikor is ott 60 m3/h levegőt kell biztosítani)

- tehát a szellőztető rendszered folyamatos (7x60=) 420 m3/h légcserére lesz beállítva?

Előzmény: sequelguru (15590)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.24 0 0 15606

"Felső befúvás kialakítása csak párátlanításra alkalmas, nem biztosítja az állandó friss levegőt a lakótérben"

 

Ez így ebben a formában marhaság.

- Egyrészt felülről lehet lefelé is fújni :)

- Másrészt a felül befújt hűvösebb levegő (a lelassulás után) lefelé fog ereszkedni, MERT HŰVÖSEBB, TEHÁT NEHEZEBB a benn lévő szobalevegőnél.

- Harmadrészt a levegőben a széndioxid terjedése nincs "hozzádrótozva" sem az oxigénhez, sem a nitrogénhez, ezért előfordulhat akár olyan furcsa eset is, hogy a széndioxid a levegővel SZEMBEN áramlik (lásd: "parciális nyomás" és gázok törekvése a nyomás-kiegyenlítődésre).

Lehet, hogy volna még vagy száz érvem a fenti marhaságra, de beleuntam :)

Előzmény: nitacs (15592)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15605

30 éve valóban nem volt szokás Magyarországon ilyesmire gondolni. Okosabb mérnököknél ma már nem számít csodának ha egyből van egy függőleges "akna" pl a padlástól egészen le a pincéig (ha régi házban nincs ilyen, akkor a házfelújítás tervében lesz ilyen).

Ügyesen is el lehet rejteni, pl ebben a konyhában tartózkodva eszedbe sem jutna, hogy a szemközti sarokban fut függőlegesen két vastag levegőcső, 20 elektromos kábel, néhány víz-, hűtés- és fűtéscső, sőt a felső szintről is ott potyog lefelé a kaki :) 

 

Viszont ha az álmennyezeted felett van hely akár 125-150 mm-es csövek számára, akkor a szintenként külön szellőztetés már valószínűleg fájdalommentesen megoldható.

De ha mindenáron ragaszkodsz a hővisszanyeréshez is, akkor amennyit nyersz a megspórolt munkadíjon, azt talán elveszíted a dupla hővisszanyerő másfélszeres árán.

Kérj ugyanazoktól kettős/hármas árajánlatokat (aki csak egyfélére hajlandó, az vagy nagyon menő, vagy valójában nem igazán ért a szakmához),

a lehetőségek:

- két szintes ház egyetlen központi hővisszanyeréssel 

- szintenként központi hővisszanyeréssel

- szintenként központi szellőztetés, hővisszanyerés nélkül

- szintenkénti szellőztetés, csak elszívás, elosztott légbeejtőkkel

A legelső és a legutolsó között lehet akár tízszeres árkülönbség is.

TOVÁBBÁ mindegyik lehet alacsony/magas zajú, lehet energiatakarékos  / magas áramfogyasztású, lehet szuperokos / fix üzemű és lehet szépséges vagy csúnyadeolcsó is.

Ezeket is hozzávéve viszont már akár harmincszoros tól-ig árkülönbség lehet ugyanarra a lakásra (és kb ugyanolyan levegőminőségre).

 

"műanyag antisztatikus vékony csövekkel tett ajánlatot mindenki."

 

Lehet, hogy az általad három honlapról begyűjtött három telefonszám valójában ugyanabban az irodában csörgött :)

 

"ugyan honnét akasztanék le embert aki megcsinálja?"

 

szerintem írj le minél több feltételt (és a munka helyét legalább 10 km-es pontossággal!), és ezt tedd be több nagyjából illeszkedő fórumba, sőt akár aprót is hirdethetsz.

Előzmény: Silver nr 78 (15603)
coffein2 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15604

Szia!

Korrekt, tudom ajánlani, általam és mások által is:

https://www.hovisszanyeros-szelloztetes.hu/

Előzmény: Silver nr 78 (15603)
Silver nr 78 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15603

Hát a ház adott, 30 éves, sok mindenre nem gondoltak akkor.

 

Választás tekintetében magamat értettem az ember alatt.

Még mindig nem tudom mely márkak azok amik a kínai vacak kategória és mi az ami már megfontolásra érdemes.

 

Gipszkarton álmennyezet kerül kialakításra, lehetőség lenne nagyobb átmérő beépítésére is, bár ezt senki sem javasolta.

 

A műanyag antisztatikus vékony csövekkel tett ajánlatot mindenki. 

 

Amit leírtál azzal ott vagyok ahol a part szakad: amit leírtál azt eddig senki sem javasolta, azaz ugyan honnét akasztanék le embert aki megcsinálja?

 

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15599)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15602

pontosabban: soha, semmilyen módon nem jutHAT extra jövedelemhez

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15601)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15601

Csak azt tekintem BIZTOSAN pártatlan tanácsadónak,

- aki a tanácsadása eredményeképpen (a tanácsadási díjon felül) soha, semmilyen módon nem jut extra jövedelemhez,

- ÉS ezt már a tanácsadás előtt is pontosan tudja.

Aki teljesen ingyen ad szaktanácsot, az is mindig legyen gyanús.

 

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15600

A laikusok azt hiszik, hogy minden szellőzés szerelő mester már kipróbálta és éveken át tesztelte az összes milliós rekuperátor berendezést, és ezen tapasztalatok alapján ad tanácsot neked. Egész biztosan van ilyen mester is, de van olyan is, aki életében nem látott egyetlen gyártó termékén kívül mást és szerintem belőlük van több.

Tehát jól nézzük meg, hogy kitől kérünk tanácsot, hogy melyik gyártót válasszuk.

 

Ugyanez vonatkozik a hővisszanyerésre: aki egy hővisszanyerős rendszeren négyszer/tízszer annyit keres, mint egy hővisszanyerés nélküli szellőztetésen, azok közül NAGYON kevesen fogják egyáltalán MEGEMLÍTENI is, hogy kezicsókolom létezik ám olcsóbb megoldás is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (15599)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15599

Több szintes háznál, meglehetősen bonyolult (=drága)

mindenáron egyetlen pontba összehozni a ház teljes szellőzését,

ha a ház tervezője nem gondolt ara az első pillanattól kezdve, hogy hol fognak rejtve futni a 10-20 centi vastag légcsatornák.

Valószínűleg ezért akar nálad mindenki pl viccesen vékony (energiazabáló+zajos) csöveket alkalmazni és a "mindenáron egy pontba" dolog nyomja meg (duplázza/triplázza?) a munkadíjakat is.

Köszönd meg az épület tervezőjének, hogy 2018-ban még nem hallott a "szellőztetés" nevű csodáról.

 

Durván tudod csökkenteni a munkadíjakat, ha nem ragaszkodsz az egyetlen központi berendezéshez, hanem belenyugszol abba, hogy szintenként külön-külön berendezés dolgozik.

Még durvábban tudod csökkenteni a költségeket, ha nem ragaszkodsz mindenáron a hőcsereréhez is és megelégszel csak a jó levegővel is.

 

Egyébként hővisszanyerős szellőzető berendezések léteznek 2-300 ezer forintért is, de ezek helyes alkalmazásához igazi szaktudás (vagy némi szerencse :) kell, márpedig a szakértelem szerintem nem azonos azzal, amikor a betanított munkás megtanul kész alkatrészekből összeszerelni egy komplett gyári "rendszert".

 

"Mi alapján választ az ember gépet?"

 

A gép típusát sokszor nem a tulajdonos, hanem a "mester" mondja meg.

Mondok egy lehetséges forgatókönyvet:

- Gipsz Jakab unottan sétálhat a "Szellőzés2018" kiállításon.

- Meglátja, hogy az egyik standon éppen kitesznek egy hatalmas tálcát "ingyen szendvics" táblával.

- Amikor néhányan már körbeállják az asztalt, akkor hirtelen félhomály lesz és egy videó vetítése kezdődik. Mivel még van bőven szendvics, ezért leül egy székre és jobb híján nézi a filmet.

- A videóban a XYZ cég hőcserélős szellőző rendszeréről van szó, hogy minden egységet öt másodperc alatt egy hülye is össze tudja kapcsolni, de vannak tanfolyamaik, van telefonos segítségnyújtás, ráadásul annyira durvák az áraik, hogy még egy hülye is meggazdagodhat a segítségükkel.

- a videó után egy marketinges szakember megtanítja, hogy balekok laikus ügyfelek előtt hogyan kell lefikázni minden olyan rendszert, ami nem központi és mindent, ami nem hőcserélős. Sőt hogyan kell mindent fikázni, amit nem az XYZ cég gyártott, ebben az esetben soha többé nem kell másik cég tanfolyamára sem elmenni.

Tehát az illető "mester" egyetlen cég egyetlen kész rendszerét tudja összeszerelni, egyetlen módon.

Erről az emberről gondolod azt, hogy ő a te érdekedben pártatlan szaktanácsadó különböző márkatípusok és szellőzési módok terén? :)

Előzmény: Silver nr 78 (15598)
Silver nr 78 Creative Commons License 2019.01.23 0 0 15598

Üdv,


Némi segítségre lenne szükségem, elvesztem a lakászellőzés témában.
Végigolvastam az utolsó 10-15 oldalt és csak még több kérdésem lett mint amennyi választ kaptam.


Felújítunk és szeretnénk valamilyen kontrollált friss levegő megoldást beépíteni.

Ez egy önálló családi ház, 110nm alapterület, teljesen alápincézve, 70nm padlástérrel (tehát összesen kb 180 nm + pince).

Emeleten 3 szoba, fürdő közlekedő, földszinten 3 szoba, 1 konyha, nagy nappali-ebédlő, fürdő, külön wc.

Nyár óta 5 darab szellőztetős kivitelezővel tárgyaltunk amiből 3 ajánlat adás előtt eltűnt, 2 adott ajánlatot.
Ebből az első 2,6m anyag 400e munkadíjért vállalta volna. Helios rendszert szerelt volna. De: 1, szerintem erősen alul méretezett, 10-es osztót rakott volna 75-ös csövekkel (olvastaomban ez helységenként max 30m3/óra, a gép max 300m3/h teljesítményű). Problémám az volt, hogy megkérdezve miért pont Helios rendszert és gépet vegyünk a válasz csak annyi volt, hogy mert ezzel dolgozunk. Továbbí kérésemre, hogy pontosan határozza meg mit építene be konkrétan elutasította, így nem kötöttünk üzletet.
Második ajánlattevő 2,1m anyag és 1,1m munkadíjat ajánlott. Airvent forgódobos géppel és szintén 75-ös csövekkel, de nála a gép már 450m3/ óra teljesítménnyel. Kérésemre, hogy írjuk le részletesen, hogy mely helyiségben milyen légszállítást vállal, illetve milyen zajszint várható azt válaszolta, hogy az már kimeríti a tervezés fogalmát és nem hajlandó megcsinálni. Továbbá amikor kértem, hogy esetleb másik gépet (gyártmány) építsenek be, arra azt válaszolta, hogy azt akkor az eladónak kell beépíteni és beüzemelni, de hogy akkor 15%-al emelkedik a munkadíj (ergó fizessek többet, mert ők kevesebbet dolgoznak).


Mivel ott élünk ebben a szétszedett lakásban igy meghoztuk a döntést, hogy az emeleten nem lesz központi szellőztetés, így tudunk haladni a tetőtér beépítéssel (a fogópárok felett futottak volna a csövek, de valahogy fel kellett volna oda is jutni ami problémás). 1 hete még az egyhelyiséges szellőzőkben láttam a megoldást az emeletre, de végigolvasva az hozzászólásokat már ebben sem vagyok biztos. Eléggé fontos lenne a csendes működés, többen írták, hogy az irányváltás nagyon zavaró illetve, hogy kicsi a hőcserélő felület

Összeszedve a gondolataimat:

 

1, Mi alapján választ az ember gépet? Melyek számítanak jó márkáknak? Airvent, Helios, Zehnder, LG, Vents, Blauberg?
2, Amennyiben szeretek saját magam bíbelődni a vezérléssel stb, érdemes egyáltalán komplett gépet venni vagy ahogy valaki korábban, inkább külön hőcserlőt, szürődobozt, ventillátorokat saját vezérléssel?

3, Jelenleg a földszint plafonja szabad, álmennyezet kerül beépítésre, Itt még elérhető lenne akár a fenti szobákba való feljutás, van létjogosultsága a padlón keresztüli befúvásnak / elszívásnak?

Kevésbé vagyok árérzékeny, de szeretném tudni, hogy mit kapok a pénzemért. 

A jótanácsokat előre is köszönöm.



Aws Creative Commons License 2019.01.21 0 0 15597

Köszi, rátaláltam a Hurokánra :)

Van vele valakinek tapasztalata?

http://www.huro.hu/modern/termekeink.html

 

Előzmény: Adamo_sx (15596)
Adamo_sx Creative Commons License 2019.01.21 0 0 15596

Emlékeim szerint a Geberites szett csak egy Y elágazás az öblítőcsőre, hogy hova vezeted, azzal a Geberit nem foglalkozik. De egy egyszerű kereséssel találhatsz választ a kérdésedre.

Előzmény: Aws (15595)
Aws Creative Commons License 2019.01.21 0 0 15595

Sziasztok, szagelszívós Geberit WC tartály szettet szerettem volna beépíttetni, de az ára eléggé eltántorított. Tudtok olyan gyártót, aki tudja a csésze elszívást és a levegőt a csatornacsőbe nyomja ki? Sajnos sehova nem tudom kivezetni az elszívott levegőt (padlás messze, tűzfalon sem lehet).
Köszönöm!

stevemegane Creative Commons License 2019.01.19 0 0 15594

Sziasztok!

 

Az alábbi 3 központi hővisszanyerős szellőztető berendezés között vacillálok:

Midea HRV-D300

Panasonic FY-250ZDY8R

Mitsubishi Electric LOSSNAY LGH-25RVX-E

 

A Midea-ról és a Mitsubishiről elég sok információt sikerült beszereznem, de a Panasonicról elég szűkszavúak a leírások.

Egyelőre nem sikerült rájönnöm (service manual sem tér ki rá), hogy alumínium vagy cellulóz (papír) alapú hőcserélője van, mint a másik két gépnek.

Még a Panasonic képviselet is tanácstalan volt.

Mivel a leírásokban és a beszerelési útmutatókban sehol sem találok arra való utalást, hogy ki kellene építeni kondenzvíz elvezetést, így gyanítom, hogy papír hőcserélős és nem keletkezik a berendezésben kondenzátum. Ahhoz viszont elég drága, hogy megvegyem és kiderül, hogy alu hőcserélős.

 

Van esetleg köztünk itt olyan, aki ismeri a Panasonic FY-250ZDY8R típust és a fenti kérdésre meg tudja adni a választ?

 

Köszönöm.

kosztoglotov Creative Commons License 2019.01.19 0 0 15593

Igen, azt írják hogy alul kell befújni, és ezután az ajtó alján távozik a levegő, mert így van keresztbeszellőztetve a helyiség. Ezt szerintem nem sikerült teljesen végiggondolnia a szerzőnek.

Mentségére szóljon, oda is írta hogy ne hagyjuk megtéveszteni magunkat.

Előzmény: nitacs (15592)
nitacs Creative Commons License 2019.01.19 0 0 15592

Erről szeretnék véleményt kérni. A Labaro oldalán írják:

"Vigyázat, sokan összekeverik a párátlanítást és a teljes átszellőztetést!!!
Felső befúvás kialakítása csak párátlanításra alkalmas, nem biztosítja az állandó friss levegőt a lakótérben, ne hagyja magát félrevezetni különböző szakirodalmakra hivatkozva, mert ezek nem fedik a valóságot!"

peterch Creative Commons License 2019.01.19 0 0 15591

Szia !

Abszolut nem rossz ötlet . Van ilyen megoldás is . Csak elterjedt a házakban a konyha , fürdö , WC elszívási pont és a szobai befúvási pontok .

Itt olvass : http://klima-pest.hu/content/76-hovisszanyeros-szellozteto-rendszer-kialakitasa

Előzmény: sequelguru (15590)
sequelguru Creative Commons License 2019.01.18 0 0 15590

Sziasztok,

 

Ahogy olvasom a topicot, nem én vagyok az első aki zaj szempontból közelít a szellőző rendszerhez, de sehol sem láttam mért vagy számított zaj-adatokat.

A problémám a következő - szeretnék olyan házat, amiben a hálószoba halk. És itt most az átvezetések, szobák közti "rések" által engedett zajra gondolok.

A passzívházas topicban már kaptam rá tippeket hogy lehetne a helyiségek közti átvezetést hangcsillapítani a hanghullám megtörésével - de még a gyári kb 10dB csillapítású átvezető sem tűnik optimálisnak (főleg, hogy az vagy felülre kerülne, vagy valaminek a helyét venné el alul...) Persze ha van valakinek ilyesmi beépítve, ne tartsa magába a tapasztalatait...

 

Az lehet megoldás, hogy minden helyiségbe teszek befúvást és elszívást is?

Erre sehol nem találok ajánlást, sőt, fel sem igazán merül egy cikkben/katalógusban sem. Ez annyira rossz ötlet? Olyan nagyon nem lehet drága, mert "csak" a csövezés/hangtompító/befúvó-elszívó elem az extra... Tehát mondjuk 15%-kal megdobja az árat.  Vagy ahhoz már erősebb gép is kellene?

Csinált már valaki ilyet?

Nem akarok én hangstúdiót otthonra, de szeretem a csendet...

coffein2 Creative Commons License 2019.01.16 0 1 15589

Ok, nem akarom továbbragozni.

1,5 M ajánlat is volt, de nem azt választottam, így korrekt, mert azt találtam drágának.

Ha kell helyesbítem az 1/3 -as légcserét, melyet valóban felülír a személyenkénti alap 30 m3 óránként, de ezzel kapcsolatban is voltak további finomításaim...

Közben megnéztem, nálam is több a légcsere 1/3-nál.

A H tarifa azért lett, mert a lakás teljesen át lett vezetékelve, és nem volt akkor a+ költség, a klímákat jellemzően hűtésre használjuk.

5 év alatt nem fogyott 400 KW áram a H tarifás mérőn.

Ha valakinek segítő hozzászólását arrogáns válaszom követte, Őt megkövetem elnézését kérem!

Előzmény: Törölt nick (15588)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 0 0 15588

A 1,5m-t nem én írtam.

Viszont neked volt olyan HSZ-ed amiben szerepelt, hogy 70nm 4 éve 1millió volt. 2018-as ajánlat 1,5millió. Innen vehette a kolléga az árat. De ez nem is lényeges.

750ezer egy jól működő rendszerért tényleg nem sok. Főleg ha a tulaj 100%-ig elégedett is vele.

A reakciók viszont nem erről szóltak.

Többször leírtad az 1/3-os légcserét amitől nem tágítasz. Hiba.

Azóta leírtad, hogy neked a hővisszanyerés nem a spórolás miatt kell. ???

Említed a "H" tarifát a kondiskazán mellett. ???

Na ezek mellett a kijelentések mellett lehetne finomítani rengeteget. Többen próbáltak segíteni, elmagyarázni a lényegi alapokat. Azonban a kezdeti HSZ-eid hangvétele ezt kizárja.

Tipikus példája vagy az előbbi HSZemben körvonalazott usernek. Nincs ezzel gond százával láttunk már ilyeneket itt is és más topicokban.

Előzmény: coffein2 (15582)
peterch Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15587
Előzmény: stevemegane (15580)
peterch Creative Commons License 2019.01.15 0 0 15586

Akkor ami nem tilos , az szabad :)

Előzmény: stevemegane (15585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!