Ekkora tagolt légteret csak központi fűtésre köthető kandallóval tudsz kífűteni, vagy ventillátoros rásegítéssel, meleg levegőt több irányba elvezetve. Az első a célszerűbb megoldás.
Vizes tűztér megfelelő szerelvényekkel teljesen biztonságosan köthető a központi fűtési rendszerre.
Két szilárdtüzelésű berendezést csak azonos szinten szabad bekötni ugyanabba a kéménybe.
-hagyományos, falazott kémények, belülről habarccsal kikenve Lehetőleg min. 20x20 cm kürtő keresztmetszettel, de léteznek a hagyományos, 14x14 cm-es kéménybe beköthető tűzterek is.
-kör keresztmetszetű, samott és kerámia bélésű kémények (Schiedel, Leier, PKK)
-kör keresztmetszetű, bélelt kémények
Bélelni min. 0,5 mm vastag, saválló acélcsővel szabad, alumíniummal tilos.
A kör keresztmetszetű kéményekben mindig jobb lesz az áramlás, a vékony béléscső hamarabb fog felmelegedni, mint a falazott téglatömb (hamarabb éri el a
kémény az üzemi hőmérsékletét). Ezeknek a kéményeknek a tisztítása is egyszerűbb, keményfával tüzelve szinte nem rakódik le bennük szennyeződés.
Alkalmankénti tüzelésre tökéletesen megfelelnek a falazott kémények, de ha komolyan akarsz fűteni a kandallóval, érdemes kör keresztmetszetű kéményben
gondolkodni. Mindenképp javasolt hőszigetelt kémény építése , ha a kémény a ház falán kívül halad, illetve legalább a bélelés, ha túl hosszan nyúlik ki a tetőből.
Falazott kémény esetén a kandallóépítő kivési a megfelelő helyre a bekötést, elemes kéményeknél és bélelésnél 180-200 cm magasan célszerű kialakítani. Ilyen
magasságban a legmagasabb tűzterek is beköthetőek (ha nincs eltolva a tűztérbetét középvonala a kéménytengelytől). Az általános szabály, hogy a bekötést
lehetőleg minél kisebb töréssel kell megoldani, általában 45 fokban szokás. Szabályos a nagyobb szögű bekötés is, még a 90 fokos is. Ügyelni kell arra, hogy a tisztító ajtó a kandallóval szemben lévő oldalon kerüljön kialakításra.
A tűztérbetét a füstcsonkjánál nagyobb kürtőbe beköthető, de ilyenkor mindenképp ajánlott a pillangó szelep, és a huzatszabályzó ( kémény topik, 368. hsz.) alkalmazása. A füstcsonkot szűkíteni csak kéményseprő engedéllyel szabad, az engedélyhez számítással kell igazolni, hogy a kémény megfelelő a készülékhez.
Célszerű a kandallóhoz a külső levegő hozzávezetése, ami sokszor csak szigetelt padlócsatornában oldható meg.
Ha már a tervezés időszakában felmerül a kandalló gondolata, érdemes az engedélyezési terv alapján kikérni kandallóépítő véleményét az elhelyezésről. Ez
legtöbbször megoldható a tervrajz átküldésével, és az elképzelések néhány szóban való felvázolásával. Nagyon sok kellemetlenség, és plusz költség elkerülhető
Sok minden előjött a topikban az elmúlt néhány napban, megpróbálok egy kicsit segíteni abban, ki milyen fűtőkészüléket válasszon magának.
Kályha:
Jellemzője, hogy zárt égésterű, füstjáratokkal falazva. Ha csempével van burkolva, cserépkályha, ha nem, akkor falazott kályha a megnevezése. A cserépkályhát mindenki ismeri, falazott kályhára szép példa Khelben kályhája.
A kályhákban a füst a füstjáratokban keringve adja le a hőt, alacsony hőmérsékletű égéstermék fog távozni a kéménybe. A felmelegített kályhatömb tárolja a hőt (nem a csempe). Az alacsony hőmérsékletű füstgáz velejárója a füstjáratokban és a kéményben képződő nagymértékű lerakódások, különösen begyújtás szakaszában, mikor a kályha és a kémény még hideg.
A hideg kályha csak felmelegedése után kezd el fűteni, ami akár több óra is lehet, de a tűz kialvása után is sugározza a hőt a helyiségbe (szintén, akár több órán keresztül is). Hatásfoka kb. 70-80%.
Fentieket figyelembe véve, kályhát akkor célszerű építeni, ha szinte folyamatosan fűteni szeretnél vele. A szakaszos üzem egy hátránya még, hogy felfűtéskor a kályha tágul, ha lehűl, visszazsugorodik eredeti állapotára, ezt gyakran ismételve hamar megérik az átrakásra. Az átrakás illetve a füstjáratok tisztítása nagy kosszal jár.
Kandalló:
A hagyományos nyitott kandallóról nem akarok sokat írni, ma már csak elvétve építünk ilyet. Nagyon rossz hatásfok, állandó felügyelet, egyetlen előnye a tűz közvetlen látványa. A nyitott kandallókat mára szinte teljesen kiváltották a feltolható (vagy széttolható) ajtajú légfűtő betétek.
Továbbiak a tűztérbetéttel épített kandallóra vonatkoznak.
A kandallók jellemzője, hogy a légfűtő betétet veszik körbe valamilyen burkolattal, a tűztér és a burkolat között felmelegedő levegő adja a fűtőteljesítmény nagyobbik részét, a maradék a tűztér üvegén keresztüli hősugárzás. A tűztérből a füstgáz minél rövidebb úton, minél kisebb (jellemzően 45 fokos) töréssel távozik a kéménybe. Ez nem jelenti feltétlen azt, hogy a keletkezett hő nagy része is megszökik, ennek megakadályozására való a füstcsonkba épített pillangó szelep, illetve a korszerű tűzterek levegő szabályzó rendszere.
A kandalló begyújtás után szinte azonnal elkezd fűteni, de csak addig fűt, míg parázs van benne. Ez a csempe burkolatú kandallóra is vonatkozik. Tűztérbetétes kandalló hatásfoka 60-80 %, amihez hozzá kell tenni, hogy 70% felett már csak a kivételesen jó tűzterek teljesítenek.
A tűztereket a francia szabvány működés szerint több csoportra osztja:
"A" kategória: Csak látványnak alkalmas tűzterek, komoly tüzelésre, fűtésre nem valók. Ritkán találkozni ilyennel.
"I" kategória: Ezek az elterjedt tűzterek, égési idejük egy megrakással 5-6 óra, hatásfokuk max. 75%, de inkább 70% alatti.
"C" kategória:
A legkorszerűbb tűzterek, melyeknek még 10 óra égés után is parazsat kell tartaniuk. Ezeket direkt fűtésre szánják, a 10 óra azért követelmény, mert így elég őket napjában 2x megrakni. Másodlagos levegő hozzávezetéssel rendelkeznek, ami javítja a hatásfokot, és gátolja az üveg kormozódását. Hatásfok 75-80 %. Az általam ismert legjobb készülék hatásfoka 80% és akár 12-14 óra múlva is parázs van benne.
Központi fűtésre köthető (vizes tűzterű) kandallóbetétek:
Két rétegű acéllemez tűztér, ahol a rétegek közti térben vizet lehet keringtetni. A felmelegített víz a központi fűtés rendszerbe vezethető, vagy akár használati melegvíz állítható elő vele.
Hétvége óta én is kandallótulaj lettem de nem ám akármilyené, központi fűtésre köthetőt csináltak nekem!!!
Igaz még nem fűtünk mert még kicsit pihiznie kell a rendszernek, de a nagy nap HÉTFŐ lesz!
Találtam egy fiatal házaspárt, ők bonyolítanak mindent a Max City ben vannak Törökbálintn, sajnos a cégnévre már nem emlékszem de a web: www.kandalloepites.hu. Na, nekünk az IDRO 70 van.
Kinek van még ilyen és mik a tapasztalatok? Kérlek írjátok le a tapasztalataitokat.
Amikor beszélgettünk a kandallóssal végig ezt - vagy erre nagyon hasonlító - kályhát bámultam. Teljesen beleszerelmesedtem, csak, hát nem illik a lakáshoz sem, meg a bútorokhoz sem. Pedig...
Olajradiátort vikendházban használtam, tekerte a villanyórát, de meleg nem sok jött ki belőle, hacsak nem ültem rá;-)) Pingvintot azt nem ismerem.
Ha a konyba nem fér semmisem igazán, akkor szóba jöhet egy légfűtés nevezetű dolog. A Kandalló az pl légfűt. Nem tudom hogy fér el ilyen kis szobában egy kandalló, de ez is 5let.
Tehát a kandalló úgy müxik, hogy alul be a hideg levegő, felül ki a nagyonmeleg. ezt a nagyonmeleget át lehet vezetni másik helységbe is. Vannak olyanok, akik egész családi házat fűtenek 1 kandallóval. Pl az a Pap és a fia is ( ;-)) ) aki az enyémet csinálta.
Aztán, a a vizesgázos topicban - ahol szintén kérdezősködöl - régebben szó volt valami melegízgyártó szerkezetről, amivel azon kívül, hogy a mosakodáshoz csinálunk melegvizet 2-3 radiátort is lehet fűteni. Nem tudom villany, volt-e vagy gáz, de kérdezz rá esetleg, hátha ez is jó megoldás lehet.
jól látod. négy évig tervezek itt lakni. már éltes korban vagyok ;o) négy év elég egy 34 m2-es lakásból, még ha imádom is. utána szeretnék egy családi házba költözni, remélehetőleg lesz rá lehetőségem. addig meg azért hadd éljek már megfelelő körülmények között. a házat a tavasszal elkezdik felújítani. remélhetőleg ebbe a kéményrendbetétel is beletartozik.
a télnek mindjárt vége, addig ez a kattogós konvektor teljesíti a küldetését, de gondolni kell az elkövetkező három télre is. tehát mindenképpen kell valahogy orvosolni. az első, és legfontosabb, ki kell cserélnem a konvektort. ez adott. sztem cirkó nem lesz. amolyan kis kályha, nem is rossz ötlet, csak a gond ezzel az, hogy nem engedi a konyha berendezése hogy a kéményhez tegyem. akkor már inkább a szobába, de akkor a konyhában megint nem lesz fűtés. hacsak nem pingvin, vagy olajradiátor, vagy ?
1. 4 évről van szó. (aztán összedől a ház, vagy elköltözöl, de mindegy.)
2. kémény van a konyhában (meg hideg) ami nincs bélelve és nem is akarod, mert drága, meg lsd.1 pont
3. előzőekből következik, hogy sok pénzt nem akarsz rá áldozni.
4. qrvául hideg van
Nekem eszembe jutott egy Baumax/obi/praktiker kandallókályha (vagy hogy híjják azt a vaskályha szerű képződményt) nem túl szép, de megveszed, hazaviszed és ha jó a kémény délután már lehet fűteni.
hát éppen ez az. az én lakásom 26*4,5, ugye alapterület szorozva a belmagassággal. ez több, mint amit a legnagyobb teljesítményű be tud fűteni. mármost másikat nem tudok beépíttetni, mert nincs hova. nem a méret miatt, hanem a környezet miatt. sehova nem tudok egy újabb parapetes elemet kivezettetni.:o(
A GF40 (4kw) 50-100 lm3-t a F8.50 (6kw) 80-140 lm3. Kalkuláld ki !
Azt hozzá kell tenni, hogy az öntöttvas kicsit cserépkályha jellegű, tartja a hőt és fokozatosan adja le azután is hogy a láng már nem ég, viszont nem jó le-fel kapcsolgatni, mert akkor az öntöttvasnak be kell melegednie ugyebár.
Ahhoz, hogy valaki gázcirkót kössön a kéménybe ki kell bélelni, aztán 1kémény 1 kecere. Tehát a kéményseprő akármilyen cég, mint hatóság nem engedélyezi. Ha nem engedélyezi a gázmüvek el sem kezdi nézegetni a gáztervet. Minek következtében nem lesz cirkója a fölötted lakónak. Legalábbis legálisan nem. Bár nem hinném, hogy van olyan szerelő, aki swazban vállalná...
igen, de ghban nincs olyan nagy teljesítményű, mint az eu8,5-ös.
vagy?
én nem találtam
azon meg ne vesszünk össze, hogy kinek melyik jön be jobban. nem azért érdeklődtem. véleményeket vártam, kaptam is, nagyon hasznosak voltak.
kémény: ha valaki kibéleli, én lentről a földszintről elkezdek fatüzeléssel fűteni, felettem meg mondjuk valaki ugyanabba a kéménybe gázcirkót szereltet be, akkor mi lészen? nem gáz?
ez a két hasábos dolog azért ha arányosan növeljük, hamar átmegy a kályha előnyére. két hasáb biztos felmelegíti a kandallót, melegít is egy óráig kb:) mondjuk 6 hasábbal melegít 3 óráig 12-vel 6 óráig. egy jó cserépkályha viszont 6 hasábbal legalább 10 órát fűt, 12 akár 24 órára is elég. de szerintem hagyjuk, a lényeg a fatüzelés, és a hangulat. mindkettőnek megvannak az előnyei is, hátrányai is.
Ha a tűztérbe benyomsz 20kW teljesítményt. akkor a kandallo és a cserépkályha is kiad mindjuk 17-18-at.
A kandalloval sem KELL úgy fűteni, hogy lángoljon, mert szép. Ott is lehet huzatot szabályozni, és a parázsló fa is ad meleget. Az este rádobott nagyobb tuskó reggel simán parázslik még.
Ha meg meleg van mindegy, hogy mitől van meleg. Kandallotól, cserépkályhától radiátortól. a falak is át fognak melegedni.
20 évig cserépkályhás lakásban éltem. (asszem 3x volt átrakva, az nem egy élmény mondjuk) Most két éve van kandallom IS.
Azt mondom mindenki döntse el, hogy életstílusának mi felel meg jobban.
Ha a tök hideg kandallot begyujtom 2 fahasábbal, kicsit fűt is. Ha a cserépkályhát gyújtom be 2 fahasábbal, akkor csak hamut csinálok.
ez a zeuszról szólt? az is kattog? mert a mostani konvektorom az brutál, minden alkalommal kis koncertet ad. akkor a fég most nem csinál öntöttvasas verziót? vagy melyik az???
én is árnyalnám. egy jól megépített, karbantartott, elég nagy tömegű cserépkályha kb 20 órán át fűt. ha jó fával tüzelsz, jó a huzat, stb. nem kell neki 2-3-4 óra, ez tuti, az nagyon sok. ha minden nap használva van, kb fél óra is elég neki, hogy ontsa a meleget. igaz, hogy a kandalló 5 perc alatt meleget ad, de nem sokáig. persze a csempés változat teljesen más. persze a háztól is függ a dolog, pl egy vastag falazatú házat a cserépkályha rendszeres használata nemcsak felfűt, de a falakat is átmelegíti, míg a kandalló csak a szobában ad meleget, hamar, de nem sokáig. ezeket tapasztalatból mondom. szerintem a kályha, amiről beszélsz, nem volt teljesen rendben. a folymatos táplálás persze igaz, de nem mindegy, hogy 20-30percenként, vagy mondjuk naponta 2x. mindkettő folymatos, ha úgy vesszük, de nem mindegy. szerintem de még mindig inkább szimpla kandalló, mint gázos, vagy netán elektromos :)
na igen, a cserépkályha ilyen dolog. barátnőm pedig negyedik emeleti, lift nélküli panellakásába ilyen központit szereltetett be, azaz a pincéből felhurcolja a fát, begyújt, miutána hazajött a munkából, és várja a meleget.
VIII. kerületi bérházban nőttem fel, ahol cserépkályhával fűtöttünk. Mikor hazajöttünk óvodából, iskolából, munkahelyről, (kortól függően) hideg volt. Begyújtás után eltelt 2-3-4 óra, mire átmelegedett a kályha és ontotta a meleget. No, ilyenkor feküdtünk le, tehát éjjel jó marha meleg volt, de reggel mikor felkeltünk, már kezdett hűvösödni. Kicsit rátettünk a kályhára, de délutánra azért csak kihűlt.
A kandalló viszont, ha begyújtod 5 perc múlva fűt.
Ha valaki állandóan otthon van annak a cserépkályha valószínűleg jobb, ha viszont csak aludni jár haza, erősen gondolkozzon el a kandallón. Egy jól megtervezett kandalló már befűti a szobát, mire a cserépkályha még csak langyosodik.
Ha őszinték akarunk lenni, akkor mindkettőt folyamatosan kell táplálni, max a cserépkályhánál nem derül ki rögtön, hogy már nem ég benne tűz.
Hát a másfélszer másfél méteres sufnimban nem lehet nagyon fát vágni, sőt, nem is tudom, hogy vágni akarok fát, nem lehet azt eleve aprítva kapni? :o)
amúgy meg a cserépkandalló tartja a meleget, épp ezt írták lentebb. tévednék? találtam a www.feg.hu oldalon egy zeusz nevű készüléket, nézzétek már milyen édes kis gázkandalló. ez most a legújabb tárgya lelkesedésemnek.
megérné ilyet beüzemelni? vagy pingvin? megnéztem az eu8,5 készüléket is, az lesz belőle, azt fogom megvenni a régi konvektor helyett, tavasszal, mert akkor lesz az ablak is cserélve, a fal újra vakolva, stb
Sokan kérdezték töllem,miért vállalom a napi takaritást,tüzgyujtást,favágást.
Mert szeretem,szeretek fát vágni mert jó testmozgásnak tartom. Télen a mozgásszegény idöszakban is megmozgat.
Szerintem nincs élvezet abban hogy elforditom a gombot és meleg van. Az a tűz amit te készitettél,amiköré oda gyül a család az igen,ennek a látványa minden fáradságot megér. Olcsó, gazdaságos,környezetkimélő,egészséges.,nem beszélve arról,hogy fütés szempontjából nem befolyásol az energia válság.
lentebb ajánlottak egy cserépkandalló nevű dolgot, ami ugye nem csupán kandalló, de tartja a meleget. én nem akarok nagyon fűteni, sőt, életemben nem gyujtottam még be kályhába, tehát egyelőre félek is az ötlettől, de annyira feldobódtam, mert imádom a hangulatos kályhákat. és sztem meg a 34 m2-t nem lehet nagy ördöngősség felfűteni egy jól megcsinált kályhának.
Ez elég furi, hogy csak egy nyílás van. Szerintem hívj ki egy kályhást és tegyen bele egy levegőnyílást. Amúgy nyitott ajtónál sem szabad visszafüstölnie. Két eset lehetséges nagy valószínűséggel:
- rossz a kémény huzata. Milyen a kéményed? 14x14-es kémény adott esetben kevés lehet.
- A kémény bekötésnél lerakódik a hamu és nem engedi a füstöt a kéménybe jutni rendesen. Nekem volt ilyen esetem. Csináltattam a bekötőre egy dugóval ellátott tisztítónyílást, azon keresztül lehet takarítani a bekötést. Tökéletes azóta...
Üdv: Én a második telet fütőm "csak" kandallóval, a 96.hsz-tól olvashatók a tapasztalataim,fényképekkel,rajzokkal. A kéményt is magam épitettem 150.mm-es saválló acélcsövel bélelve. A kéményseprő tisztelget és elment.
azért kérdem, mert készen vettük a házat, két kéménnyel. egyik a kazáné, az nyilván ki volt bélelve helyből is. a másik a kandallókémény, amit kibéleltettek az eladóval, mert különben nem adták volna meg neki a használatbavételi engedélyt. de egyelőre nincs se kandalló, se kályha oda bekötve.
ó, ez a csempekandalló nagyon tetszik. fontos a látvány is. ami meg a tüzelőt illeti, hála istennek van a lakásom mellett egy kis "sufni", ami éppen alkalmas lehetne a tüzelő tárolására. na, ez nagyon izgalmas, ha tényleg lehetséges. én fűteni akarok vele, ha lehet, mindenhol.
a lényeg ott van, hogy a kandallót állandóan táplálni kell, ahogy írtad. pl egész éjszaka nem érdemes ébren maradni, hogy meleg legyen, viszont egy cserépkályha, ha este megrakom, reggelig simán fűt, de még délután is érezhető. ezért fontos, mire kell.
A kandallóval is lehet fűteni - feltéve, hogy szakszerűen van megépítve.
A kanadalló a tüztér körül keringő levegőt melegíti fel, és a begyújtástól számított 5 percen belül meleget szolgáltat. A cserépkályha viszont csak akkor ha átmelegedett. Igaz, a cserépkályha akkor is meleg még egy ideig, ha már nem ég benne tűz, míg a kandallót állandóan táplálni kell. Cserébe nem kell átrakni, mint a cserépkályhát.
Aztán van vegyes is, a csmpekandalló, amit nem kell átrakni, és tárolja a hőt.
De ettől még marhára lehet vele fűteni. Sőt gyárilag kapható olyan tűztér, ami vízteres, és akár egy nagyobb lakás kifűthető vele.
valami kis szellőző csak van rajta, nem? ha nincs, akkor se szabad füstölnie, kéményseprő mindenképp ajánlott. (és kötelező is egyébként, ha jól tudom, évente)
A cserépkályha ajtajának elzárását csak a tűz elalvása, az elparázslás után szabad megtenni teljesen, ha nincs rajta kicsi szellőzőnyílás. Keress olyan állást amikor van elég huzat az égéshez, de nem áramlik vissza a füst. Esetleg a kéményt is meg kellen nézni, hogy a huzata rendben van-e.
Naygjából a különbség a kandalló és a cserépkályha között az, hogy a kandalló csak addig ad meleget, amíg rakod rá a fát, azaz ég a tűz. A cserépkályha ha leégett a fa, akkor fél-egy napig elég hőt ad le a fűtéshez.
Még két dolog:
- a kandalló rosszabb hatásfokú mint a cserépkályha, a meleg egy jó része a kéményen távozik
- a cserépkályha csak egy bizonyos idő eltelte után kezd meleget adni, ha már átmelegedett a csempe
Én is a cserépkályhát javaslom. De hová tudod rakni a fát ?
Nem ömlik belőle a füst, csupán az üvegajtó nem látja el azt a szerepet mint a kandallónál, mivel nem lehet becsukni, a szellőző lyukak hiánya miatt. Tehát szokjam meg, hogy ez ilyen, vagy van valami megoldás. Esetleg üvegajtó lyukakkal, stb.
biztos volt már róla szó, de attól függ, mire kell. ha fűteni akarsz,a kandallót felejtsd el! az csak szép, hangulatos, de nem fűtésre való. cserépkályha, vagy kemence, bár ez utóbbi azért más igényeket támaszt...
Nemrég vettünk egy házat, amiben van egy viszonylag új építésü cserépkályha (talán 2 éves). Tudnátok esetleg tanácsot adni a használatával kapcsolatban. Fa tüzelésü, csak egy nyílása van. Belül van egy rács ajtó, kívül egy üveg. Nincs külön lefegőző nyílása, így csak akkor ég, ha az üvegajtót valamennyire nyitva hagyom. Így azonban kifele is jön valamennyi füst. Az előző tulaj mondott valamit azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell megrakni, de azt gondoltam, majd megoldom, különben sem volt valami jó fej.
az az egy konvektor az egy ősrégi csotrogány, éjszaka alig lehet tőle aludni, olyan concertot ad mikor hűl le, és mikor fűt. nem fűti fel, azaz lehet, hogy fenn meleg van, de azon a szinten, ahol én vagyok, ott nincs.
otthon a falak: minimum 80cm, de nem szigeteltek, és a födém sem, az idén kerül erre sor. ez már biztos.
de nem ez a fontos, hanem az én kis lakáskám. megoldást akarok. ráadásul a konyha a leghidegebb, és mivel a konvektor nem fűti fel a szobát sem, a konyhába nem is engedek ki meleget. ami nem jó. az ajtó vizes, mármint csorog rajta a víz, pedig most cserélték ki a héten egy szuper, 6cm vastag aluminimumbetétes ajtóra, aminek vas a kerete, és csurom víz reggelre. gondolom azért, mert kinn hideg van, benn melegebb. ha fűtenék ott, akkor jobb lenne?
és a kemence vagy kandalló jobban tetszik. maradhatna a konvektor, és lenne még ez is?
Ha a központihoz akarod kötni, akkor csak a tűzteres jöhet szóba. Ha nem akarod bekötni a fűtési rendszerbe, akkor viszont én cserépkályhát javaslok inkább, ami fűtésrásegítésnek illetve az átmeneti időszakokban (mikor nem kell esetleg állandóan a kazánt használni) teljesértékű fűtésre is használható.
A cserépkályhának jobb a hatásfoka a kandallóhoz képest.
A kéménynek a mérete (közvetve a huzata) határozza meg leginkább, hogy mekkora kandallót használhatsz (a kivezetés átmérője is lényeges, 130 mm-nél kisebb nincs asszem valamire való kandallónál). Én a jövőre gondolva lehet hogy akkor is schiedelt rakatnék, ki tudja mi lesz még előírás és mi lesz még abba a kéménybe kötve...
sziasztok. most találtam ezt a szuper topicot. nagyon teccik, el is kezdtem az elejétől olvasni, de annyira belelkesültem, hogy gyorsan az íráshoz fogtam. két téma is érdekel. belvárosi pici lakásba, 34 m2, de 4,5 m magas érdemes-e kandallót/kemencét építtetni, és azzal kifűteni a teljes légteret. ha igen, mikre figyeljek. embert tudok, egy volt kollégám édesapja, valahonnan salgótarján mellől. gondolom kicsit olcsóbb, mint pestről embert fogni. kémény az van, minden lakáshoz csináltak anno.
a másik: otthon, vidéken van egy házunk, ami nagyon békebeli, vasutasház, iszonyat vastag falakkal. a gond az, hogy annak idején nem központi fűtést csináltattunk, hanem gázkonvektorost, ami sztem nagyon rossz. (nekem is ez van a lakásban, méghozzá egy darab, és nem fűti fel a lakásom - a fentebb említett belvárosi lakást)
viszont a pincében van egy iszonyat hatalmas kemence. amiben annak idején még nagyim kenyerét sütött. ez nincs elbontva, de egy jó ideje nincs használva sem. ezt lehetne-e újrahasznosítani, esetleg erre valamilyen fűtéshálózatot "szereltetni"?
ha tudtok segítsetek, én továbbra is folytatom a topic feltérképezését!
a tűzteresek jobban tartják a meleget, a samotbélésűek felébe kerülnek (nálam 300 lett volna tűztérrel, 150 lett samotbelsővel) tűzteres tartósabb főleg ha sokat használod, a samottost (állítólag) pár évente újra kell rakni.
a központi fűtésbe bekötött kandallóhoz spéci cuccok kellenek, szelepek amik elzárják a gázkazántól, hőcserélő, stb,stb, biztosan lényegesen drágább a simánál, de ezt pontosan nem tudom.
a "sima" kandallót "sima" kéménybe lehet kötni, nem kell bélelni, bélelt kémény a gázcirkókhoz kell.
Tavasszal kezdjük az építkezést és kandallót is szeretnénk a nappaliba. Most jutottunk el odáig, hogy felmerülnek olyan kérdések, amikre - egyelõre -nem tudjuk a jó választ. Ezért a segítségeteket kérem:
Milyen kandallót érdemes építtetni? Ha jól tudom, lehet kapni külön tûzteret amit körbeépítenek, illetve van, hogy az egész kandallót a helyszínen építik. Melyik a jobb ill. olcsóbb? Erõsen gondolkodom azon, hogy érdemes lenne a központifûtés rendszerbe is bekötni a kandallót, így vagy a gázkazánnal vagy a kandallóval tudnék fûteni vagy együtt a kettõvel. (A házban csak radiátoros fûtést tervezünk.) Ennek kiépítése kb. milyen többletköltséggel jár egy különálló kandallóhoz képest? A két rendszer együttes üzemeltetése biztonsággal megoldható-e vagy ehhez még speciális szerelvényeket is be kell építeni?
Milyen kéménybe köthetõ a kandalló? A leendõ kõmûvesem Schiedel kéményt javasol, mondván, hogy ha bélelni kell, akkor összességében olcsóbb. Mások szerint felesleges a Schiedel, olcsóbb a hagyományos kémény. Olyant is hallottam, hogy nem kell bélelni. Most akkor milyen kémény az elõírás, ill. mitõl függ, hogy milyent kell alkalmazni? Ha van választási lehetõség, akkor a tapasztalatok szerint melyik jobb?
A cserépkályha lényege az, hogy nagy tömegével tárolni képes az elégetett tüzelőanyag hőjét. Sok és hosszú utat tesz meg benne a füstgáz, és leadja a beépített anyagoknak. Aránylag alacsony a kilépő füstgáz hőmérséklete egy hagyományos vegyestüzelésű kályhához képest. A központi fűtés csövei csak az áramló füstgázból tudnának felvenni jelentős hőt, ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan tüzelni kellene a cserépkályhában, így jelentőssége erősen elveszik a hővisszanyerésben. Szerintem nincs értelme beépíteni(természetesen lehet) egy központi-fűtés kört. A cserépkályha ha jól van kialakítva, olyan helyről rakható, ahol nem okoz gondot a vele járó szemét. Megoldható az előszobából történő táplálás és a szobában történő hőleadás. Az az egy biztos: ennél jobb fűtést még nem találtak fel, mert a leadott hő egy része sugárzással és nem áramlással adódik át, és mellette nagyon jó hatásfokkal üzemeltethető.
Tavaj vettem 1 kérót 3 csempekályha van a házban és 1 a padláson szétszerelve. Nagyon szeretjük, mert király idő van a házban. Visszont van 1 elképzelésem és eziránt kérném ki a tanácsaitokat.
Szeretném ugy megoldani, hogy ugy tudjam üzemeltetni valamelyiket a 3 közül, mint ha az kazánként funkcionálna. Beleépitenék 2db. 5-5 literes viztartájt jobbrol-balrol, kivezetnék 1-1 réz csövet és rákötném a rendszerre, hogy ezálltal füthessem akár a padlófütést vagy a radiátorokat, persze 1 keringtető szivatyuval. Ez kivitelezhető? Ha igen, akkor hogyan.
A másik kérdésem, ha az előbbi nem megoldható, akkor az egyik csempekályhát ugy szeretném átrakatni, hogy a fele átlógjon a fürdöszobába. Visszon hallottam olyat, hogy ezt nem szabad, mert a pára tönkreteszi a fugáka. Én láttam olyan képeket, ahol a kályha a fürdöszobában volt. Most akkor lehet vagy sem?
Érdekességként: Apósom nagy ésszel ajánlotta, hogy fugázzam ki a kályhát samatpor és vizüveg keverékével. Leszitáltam a samatport, összekutyultam vizüveggel majd kifugáztam a kályhát. Azóta is bánom. Szinte lehetetlen volt letakaritanom a felesleget. Nagyon rondán nézett ki a szép kályha.
Mivel érdemes fugázni? Javasolták, hogy agyagot keverjek össze homokkal és azzal fugázzak. Na ez se vált be, repedezik a fuga.
Ha tudtok javasolni valami jól bevált ötletet, irjátok meg.
Ekkora légteret eredményesen nem tudsz egy cserépkályhával kifűteni.
Egy ekkora kéménybe pedig két készüléket nem is érdemes kötni.
A megoldás talán a vizes tűzterű valami (cserépkandalló, kandallókályha) lenne.
A rákötés a gázos rendszerre lehet hogy átépítést igényel, mert rendszerint a kp. fűtés tervezésekor-építésekor figyelembe veszik, hogy van-e másik kazán a rendszerben (be kell építeni szelepeket, stb.). Ha korrekt a megépítés, akkor biztonságos a dolog - gányolásba nem érdemes belemenni !
Cserépkályhát tényleg újra kell rakni időszakonként, ez függ a használattól, a beépített anyagoktól, az építés minőségétől. Használható marad a csempe és az alap, tehát az újrarakás és a samotttégla + a segédanyagok amik hozzájönnek még költségként. Általában a csempe a 2/3-3/4 részét teszi ki értékben egy kályhának.
A tanácsotokat szeretném kérni: a tetőteres családi házunkba szeretnénk cserépkályhát, vagy kandallót beépíteni, fűtéskiegészítés/(esetleg kiváltás) céljából.
Az idei gázmizéria felgyorsította a terveinket :)
Kérdéseim:
1. Szerintetek lehetséges ezt egy db kályhával/kandallóval megoldani?
A ház alapterülete kb 100 m2, Az alsó rész (egy kis szoba kivételével) teljesen egybenyitott, a nappaliból vezet fel a lépcső, és ugyanebben a helyiségben lenne a kályha/kandalló. Ha jól számoltam, kb. 450 m3-t kellene kifűteni. A topikot olvasva úgy tűnt, hogy ehhez valami bazi nagy kályha kellene, gondolom, horribilis áron ... A kéményünk vadi új, 20x20-as. A ház alsó falai régiek, a tetőtér új, de 5 cm-es hőszig burkolat van a falakon.
2. Elméletileg lehetséges-e, hogy egy kéménybe 2 kályhát kössünk be, egyet a földszinten, egyet a tetőtérben? Persze ez a verzió nem egyszerre lenne kivitelezve, mert nem vagyunk krőzusok :))
3. Azon is gondolkodtunk, hogy a meglévő fűtési rendszerhez csatlakoztatnánk a kályhát valami módon (olvastam itt a vizes megoldásról), de ezzel kapcsolatban némi fenntartásaink vannak, főleg, ami a biztonságot illeti ...
4. Tudtok esetleg megbízható cégről Érd/Százhalombatta/Diósd környékéről, aki ilyesmivel fogalkozik?
5. Azt olvastam, hogy a cserépkályhát 10-15 évenként újra kell rakni ... milyen nagyságrendben van ennek a költsége az eredeti árhoz képest?
Bocs, hogy hosszú voltam, a segítségeteket előre is köszönöm:)
Sima malter igen, legalábbis a külsőké, a samotot nemtom mivel csinálták. Fűtésre nem nagyon használjuk, amikor befűtök akkor érezni és a szobai radiátorok kikapcsolnak, tehát valamit biztos jelent, de inkább csak néha esténként rakok egy kis tüzet benne hogy a hangulat meglegyen :o)
ezeket a fotókat találtam, nemtom segít-e valamit, sokat nem látni rajta.
nálam úgy nézett az építés, hogy a helyiség alapbetonjában van egy betonvas háló teherelosztásnak. Erre jött rá a kandalló alapja, simán felrakta a kandallós bontott téglából. A tűztér alatti részt feltöltette velem mindenféle törött üveggel, ez állítólag hőtartó. A tűztér belül samot+agyag burkolatú, a tetején meg vannak füstjáratok, hogy a füst ne egyből a kéménybe menjen, hanem kering egy darabig ideoda a labirintusban (2-3 kanyar). 4 nap alatt épült az egész, először az alsó része, aztán a tűztér, végül a polcos rész+a tűztér teteje. Közben volt 1-2 nap kihagyás, tehát durván 1,5 hét míg teljesen kész lett, gondolom a száradás miatt kellett a kihagyás.
ára mindennel együtt 150.000 forint volt, ebből 65.000 az ajtó és az üveg. A bontott téglát és a malternakvalót én adtam, a samotot meg a belső agyagozás anyagait a kandallós hozta.
Sziasztok! Ebben a topicban még nem jártam, de most eljött az ideje, mert most gondolkodunk azon, hogy az idén kellene egy cserépkályhát vagy cserépkandallót építtetnünk, és az interneten néztük az ajánlatokat. Nem könnyű eligazodni, néhol ugyanazést a kályha 300E, máshol 600E Ft. Inkább cserépkályha kellene, de valami olyan, ami sarokRA és nem sarokBA van építve, két végén ülőkével és az egyserűbb csempe is megfelel.
Mi Borsodban lakunk, Eger közelében és arra kérnélek benneteket, hogy ha tudtok valaki olyat, aki fizethető áron dolgozik és akivel ÁFA meg egyéb témában alkudni lehet, illetve ilyen tapasztalatotok van, segítsetek a döntésben.
Ja, vannak erdélyi kályhások is, azok lehet, hogy olcsóbban dolgoznak, de ott meg az út hosszú.
az a reszem amelyik dolgozik a penzert es az amelyik fizeti a szamlakat eddig egessz jol elvannak es nem akarnak kicseszni egymassal es ameddig ez igy marad addig semilyen hivatalos szerv nem fogja megtudni, hogy mivel megy a klotyo ;-) a vizvezeteket ugy csinaltam, hogy ha akarom kinti vizzel megy ha akarom bentivel. kintivel csk akkor fogom akarni, ha nincs villany, vagy elromlott a szivattyu.
Csatornad ha nincs akkor nem ertem kinek lenne koze hozza (ha a viz megfelelo tisztasagu, nem terjeszt fertozest stb.). Ha van csatorna, akkor a szolgaltatoval elvileg egyezkedni kell(ene), hogy mit vezetsz a vetelezett vezetekes vizen kivul a csatornaba, merthogy csak azt me'rik es az alapjan szamlaznak, ami eleve csak becsles. De tartok tole, hogy full hivatalosan eleg bonyolult lenne (merot akarnak ra gondolom, vagy talan csak becslest, nem tudom, de volt valami ilyen tetel a szerzodesunkben ha jol remlik). Teljesen sajat velemeny szerint tobbet hasznalsz azzal, hogy kevesebb vizet kell feleslegesen ivoviz minosegre tisztitani, mint amit artasz azzal, hogy meretlen vizet engedsz a csatornaba.
a 250 m3/h -t azert gondoltam, hogy kicsi mert egy ismerosom 550m3/h ventilatorjara gondoltam (http://www.krby-blanzek.cz/cz/katalog-produktu/krby-prislusenstvi//ventilator-550) meg lattam 1 hasonlo teljesitmenyu kandallot mint amit en akarok 440 m3/h legszalitassal(http://www.labottegadellastua.it/vision.htm)
az egessz dolgot igy kepzelem el
ilyen megoldasnal nem kene a nyari huteshez kulon szivattyut es hocserelot hasznalni, csak 2 csapot kinyitni 2-t elzarni es 1 legterelot atbillenteni. hocserelonek az lenne hasznalva ami telen a futesre a kutviz meg amugy is jon a furdoszobaba es a WC-be menne a hocserelobe is.
az viszont, hogy a levego homerseklete 50-70 fok kozott van az bantja a lelkemet...:(
Pepii, nekem levegős kandallóm van, elég komoly teljesítményű (12-14 kW ), de szerintem nagyon nem hatékony ez a megoldás.
Sokkal jobb a vízes betét. Áramszünetre gondolva gravitációsan is megoldható.
250m3/óra az nem kis, de hatalmas teljesítmény. Az enyém 90m3/h-t tud max fokozaton.
Egyszer sikerült eddig 110 fokot mérnem, alacsony ventillátor fokozaton, sok fával. Ez kb. a max. Normál tüzelésnél inkább csak 50-70c között.
"a mar meglevo kandallo relativ egyszeu rakotese a kozponti futesre"
- szvsz piszok bonyolult. Én 140 nm-t fel tudom fűteni úgy, hogy +1 helyre van elvezetve a levegő csöve. Több helyre is el lehetne vinni, ez egyszerűbb és olcsóbb is. "nyáron a rendszer kútviz hasznalatával klimaberendezesként hasznalható" itt kell egy plussz hőcserélő/szivattyú páros, meg egy csomó minden amit a kandalló nem tesz egyszerűbbé. Nem rossz ötlet, de nemigen függ össze a másikkal. Üdv, JTD24
szantam ra kis idot es atszamoltam par dolgot 1 m3 levego 1C-al valo hulesekor 1.3 kJ-t kapunk ha 1 kis teljesitmenyu ventilatorral mondjuk 250m3/ora szivjuk el a levegot akkor orankent 325 kJ-t kapunk minden egyes Celsius fok hulesekor mar csak azt kellene megtudni, hogy ilyen legmozgas mellett milyen meleg a levego a suvegben. Egy normalis kandallonal ugy tudom 140 C fok korul van az atlag(ventilator nelkul). ebben az eset ben probakepp legyen 100 C. ha 50C fokot tudunk rajta huteni akkor 50*250*1.3=16250 kJ ezt atdobjuk kW-ra akkor 4.5 kW jon ki ami nem keves.
az aramszunet mellett kell meg gondolni a szivattyu meghibasodasara is. meg a 3 orat meghalado aramszunetre...
jo lenne , ha valaki irna akinek ilyen van vagy mar latott ilyet mukodni!
meg nem kezdtem neki ugyhogy johet barmennyi epito kritika :)
Nincs kedvem sokat számolgatni, de megérzésből, szerintem ez nem igazán működhet jól, nem hiszem hogy elég magas hőmérsékletű lenne az elszívott levegő ahhoz hogy normális teljesítményt vegyél ki belőle. Az áramszünetre én is gondoltam, szerintem egy egyszerű számítógépes szünetmentes táp kb. 20-30 percig elvisz egy keringető szivattyút. A hűtés nem működik úgy hogy radiátorba viszed a hideg vizet, csak falfűtés esetén OK. Az ár meg szerintem baromi drága ha nem működik.
kapasbol 5 elonyet latom: 1. a mar meglevo kandallo relativ egyszeu rakotese a kozponti futesre 2. aramszunet eseten nincs gond a vizcirkulacio megallasaval, a betet hutesevel 3. nyaron a rendszer kutviz hasznalataval klimaberendezeskent hasznalhato 4. ar (300 euro) 5. hazilag a fenti ar 25%-bol megoldhato
Igazából nem értem,hogy miért kell ezt bonyolitani,hiszen van központifütéses kandalló. Minden höátadás veszteséggel jár,nem beszélve arról milyen nagy a helyigénye.
...több bontott téglával burkolt fal is van a lakásban
Hmm. Ezexerint hasonló az ízlésünk, ugyanis nálunk is. :)
Árakról nem tudok nyilatkozni, mer' az alját meg a tetejét magam csináltam, a "falazást" meg egy rokon kőműves gyakorlatilag ingyé'. :) Az asztalos meg asszem olyan 20 körül számolt a párkányra meg a padkára. (Nemtom pontosan, mer' egy csomó minden mást is csinált, ez csak egy része volt a teljes összegnek) Ha esetleg még kérdésed lenne, vagy szeretnél még képeket, dobj egy mélcímet ide!
Megnéztem a kályhádat, ilyent gondoltam én is! Nagyon jó! Ha nem titok, kb mi az ára?
Egyébként egy ismerös megnézte a kemencémet, azt mondta, nem szabad hozzányúlni, mert az tartja a tetön lévö kéményt, és ha lebontatom a kályhát, a födémet is meg kell csinálni, lebontani a nem túl régi, abszolut jó állapotú kéményt és teljesen újat csinálni. Szerinte jobban járok ha "gýüjtökéményként" használom a kemencét.
Ja és szerinte a bontást, helyreállítást nem fogom megúszni 200e. alatt, és akkor még sehol nincs az új kémény építése és a cserépkályha felrakása.
Olyan jó volna tudni az ésszerü megoldásokat, reális árakat, de valamilyen szempontból mindenki elfogult.
Tudom, hogy mindenért fizetni kell, de óriási eltérések vannak az árakban..
Csak egy példa: 110X70X200 cserépkályha a legegyszerübb csempével rakva- az egyik szakember szerint 250ezer, a másik szerint 750 ezer.
Hát igazodj ki te szegény felújítás elött álló nöszemély... :-)
szavakban a lenyeg a kovetkezo a kandallo korul levo meleg levegot elszivjuk ventilatorral (lasd a kepen levo kandallo folott) majd tovabbitsuk a hoatadoba amibe valami hocserelo van beepitve. a hocsereloben viz kering ami elviszi a hot a tavolabbi radiatorokba. allitolag a 15kW kandoloknal orankent 4.5-5kg fa elegetesekor 10kW -ot le lehet vele venni(en mar 4-5kW -al is elegedett lennek). a fenykepet Blanzek nevu cseh kandallogyarto honlapjan talaltam. ha tovabb gondolom a dolgot akkor nyaron egy ilyen meglevo rendszerbe kutvizet engedek es a belole kijovo levegot a lakas hutesere hasznalhatnam.
2007-ben nem lesz gázáremelés, mivel nem lesz gáz sem. Na ne higyjétek, de a meglévő cserépkályhá(i)tokat nem kell feltétlen kidobni, jól jőhet még.
Most kaptam egy könyvet , címe népi cserépkályhák. Megtudtam belőle, hogy a nálunk cserépkályhának hívott tűzelő/fűtő berendezés pontosabban csempekályha.
Valahogy így : cserépkályha lehet :
szemeskályha,
tábláskályha és
csempekályha.
Tehát a cserépkályha tulajdonképpen egy gyűjtő név.
Praktikerben láttam hordozhatónak mondott cserépkandallót (talán inkább az, nem cserépkályha). Annak kéne tudni az adatait, hogy be tudod-e kötni akkora kéménybe, meg elég-e a teljesítmény amit lead.
Köszönöm szépen, megkaptam az e-mailt, már beszéltem is vele. Egyenlőre még meg kell beszélnem a családdal (nem gondoltam volna, hogy ennyibe kerül ) Ha lesz valami fejlemény, majd referálok. Milyen kicsi a világ u.a. azt a nevet kaptam, mint máshol. :) Mégegyszer köszi a segítséget! :)
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem: van egy régi cserépkályhánk és szeretném átrakatni. Nagyon rossz állapotban van már. Ha tudtok valaki jó cserépkályha mestert BP-it lehetőleg, akkor írjatok! Tel. számot is írjatok, ha tudtok. Előre is köszönöm.
fat meg mindent ami fa alapu es szilad a szokasos 20 szazalek alatti nedvessegel a szenre nem is kerdeztem ra mivel szinte biztos, hogy szenet nem fog latni.
Nekem a kályhás annyit árult el, hogy ausztriából származik az anyag. Megnyomva érzékelhető, hogy flexibilis (a 'sima' szilikon is az, csak lehet a hőt nem bírja annyira), de nem szilikon tapintásra, inkább gumiszerű
Hi ! A cserépkályha fugázás egy régi probléma: különböző csodaszerek vannak (nem is olcsón) de egyik sem igazán időtálló. A 2000 ft-os plasztikus anyag sem bír ki 1 évnél többet, ezekután ahány kályhás annyiféle szisztéma létezik fugázásra. Talán még legtöbbet a sima agyag bír ki, de általában 2-3 évente - amikor amúgy is aktuális egy cserépkályha tisztítása és átnézése - sor kerül az ujrafugázásra. Amugy nem nagy meló.
Akkor nem ugyanakkora hasábra gondolunk. A 8-9 hasáb nálunk kb. 8 kilót jelent. A végső kapacitás nálunk is kb. 12-15 kiló lehet, de még nem próbáltuk ki ennyivel.
Ja, még 1 dolgot tanultam a hétvégén, persze lehet hogy ez nektek már nem újdonság. Méghozzá a cserépkályha (kandalló) üvegajtaját gyönyörűen és olcsón tökéletesre lehet pucolni, ha megnedvesített rongyot finom hamuba mártasz és azzal dörzsölöd át az üveget. Tökéletesen bio és nem kerül semmibe!
Az a 8-9 hasáb kicsit soknak tűnik. Bár a mérettől függ. Én 10-15 kg fát szoktam egyszerre berakni, az 6-7 hasábnyi. A fúga nálam maradt a régi, nálad valami gond lehet vele...
Még egy kérdésem lenne a szakemberektől a kandallós téma után. Van nálunk egy cserépkályha is, amit az ominózus kandallóval együtt csináltattunk most nyáron. Elkezdtünk benne az előírások szerint tüzelni, vagyis eleinte nagyon kevés fával. 3-4 felaprózott szállal kezdtük, majd fokozatosan növeltük a mennyiséget, de még a 10. begyújtás után sem tartunk többnél mint 8-9 hasáb, tehát a végső kapacitást abszolute meg sem közelítettük. Kb. a 3. begyújtás után a csempék közötti fuga elkezdett összeszáradni egyes helyeken, ami funkcionálisan nem gátolja a működést, de esztétikailag igencsak nem szép. Eredetileg amolyan szilikonszerű fugázót használt az építő (mesternek már nem nevezném). Kérdés: normális ez csak nekünk felejtett el szólni? Újra kell-e komplett fugáztatni és érdemes-e más féle anyagra kicseréltetni?
Hát ez ilyen formában jó kérdés. Egy cserépkályhás mester egyszer azt mondta, ha a cserépkályha nyitott ajtaja mellett (nem előtt) tartod a gyufát égve, ekkor a láng ugye függőleges, majd szép lassan az ajtó elé húzod, a lángnak jó huzat esetén a tűztér felé kell húznia erőteljesen. Persze ez függhet valamelyest a légköri viszonyoktól is, de ő így ellenőrizte a kályhát.
Nálam a cserépkályhához 8,0 m magas, 20x20 cm-es a kémény, a bekötés 1,80 m körül van. Igazából kandallóra lett tervezve, egyenlőre cserépkályha üzemel. A kémény tetőn kívüli része hőszigetelt. Nem volt különösebb problémám a begyújtással eddig:-)
A későbbiekben elképzelhető, hogy bélelem, de egyenlőre nem látom szükségét. Sztem ilyen kondíciók mellett nem nagyon fog kátrányosodni a kéményem.
A kéményt magam épitettem, 15,cm átméröjű saválló csövel van bélelve.
A kandalló központifütéses, 20cm-es a kiállás amit szükitettem 15.cm-re,a talajtól mérve 5,4.m-magas 1,8.m-en van a 45.fokos bekötés,nagyon jó a huzat.
Hát eléggé szerencsétlen a kéményed mérete, de fontosabb, hogy jó huzatú legyen. Kandalló esetén legalább 20x20 cm-es kémény kell, a 14x25 cm így keresztmetszetben kicsit kisebb, de sztem jó huzat esetén nem lesz gond. Esetleg célszerű a kémény tetőn kívüli részét utólag hőszigetelni.
Üdv, Új vagyok itt. Egy 14X25-ös béleletlen téglakéményem van, és mondjuk hetente kétszer 3 órára begyújtom a kandallómat (fával tüzelek persze). Mennyi idő után kell számítanom erre a kátrányosodásra, amit lejjeb olvastam itt? Vagy ez a gyakoriság és időtartam nem annyira durva?... Köszönöm, Péter
Ez a hangnem már sokkal jobban tetszik, mint az előző kioktató;)
"Elbarnulásról :: jó a kályha, nagyon lehül a füstgáz, stb. stb. Pl. bélelésnél egyszerűen nem tud át szivárogni a falon a trutyi, de ha hideg , v. rosszul tüzelnek csak kicsapodik és esetleg alul jön ki, mint ahogy a gáztüzelésnél, ahová ezért alulra be is építenek egy gyűjtőt."
Így van. Alul ott a kondenzvíz, ha van. Leengeded és csá. Míg a tégla kéménynél belediffundál az anyagba...
"És végül -- most -- nem azt mondtam, hogy rosszak a modern kémények, csak azt, hogy a meglévő - jó téglakémény 14 x 14-es szelvénnyel -- megfelelő magassággal - egy cserépkályhát vigan kiszolgál -- függetlenül, hogy mit mond a kémény lobbi."
Biztos, hogy kemény az újfajta kémények marketingje, de szvsz tényleg előnyös egy normális kémény. Főleg új háznál szar ügy, ha mégis vissza kell bontani a régit, mert tönkrement. Nekem kemény lecke volt, hogy februárban a ház közepén kéményt bontottunk, mert muszáj volt...
Nem tudom a nevét:) Nekem volt valami por alakú, amit be kellett szórni és elvileg kiégeti a kormot. Amióta normális kéményem van, még nem használtam. Igazából talán nem is a kéményben, hanem a kályhában kell leégetni a kormot.
"A huzat nem a szelvény függvénye, hanem a magasságé + a füstgáz hőmérsékleté."
Meg a keresztmetszeté. A kör keresztmetszet sokkal jobb, mint a szögletes. A füstgáz hőmérséklete pedig ugyancsak függhet a kémény anyagától/szigetelésétől. Arról nem beszélve, hogy az "üresjárati" huzat (amikor még nincs begyújtva), hogy függene már a füstgáztól? Ugyanolyan magas kéményt építettünk, mint azelőtt a 14x14-es volt és nagyságrendekkel egyszerűbb a begyújtás a jobb huzat miatt. De csak nyugodtan hazudtolj meg, biztos jobban tudod.
"Ami meg a kémények elbarnulását illeti -- fa fűtésnél fordul elő- egyszerű kátránykicsapódás - a nagyon jó hatásfok miatt lehűl a fűstgáz a kátrány -- a barna trutyi szépen kicsapódik, a kéménynek annyi."
Ezt tudom. Pont ezért mondtam, hogy nem igazán nyerő a béleletlen kis keresztmetszetű tégla kémény.
"Tehát egy 14 x 14űes kéményszelvénnyel nyilván nem lehet egy társasház kazánját működtetni, de egy cserépkályháét ?? miért nem "
Lehet. Én csak azt írtam, hogy nem ajánlanám. Sokkal nyugodtabban alszok, amióta sosem füstölt vissza a kéményem. A régi bizony megtette párszor.
"Meg hamar elzárják a cserépkályhát, így szépen lepárolják a fát.
Mi a tanulság ?? Tüzelni is tudni kell!!"
Oh mester. Nyilván mindenki balfék. Úgy tüzeltem mindig a kályhával, ahogy kell, mégis barna lett a falam.
Te leírtad, hogy szerinted ok, én leírtam, hogy szerintem nem ok. Legalábbis nálam probléma volt és nem rizikóznék ezzel. Idézek egy örökbecsűt: "Egyébként mindenki azt hisz, amit akar"
Hát igen, de mondom, bontott cserépből. Mondjuk nagyon újszerű. Az ajtó régi vasajtó, az öreg felújította, lefestette. Így volt 8000 az ajtó (benne volt a 150 eFt-ban). Egyébként sokszorosa lett volna. Mondjuk utólag üvegeset választottam volna, mert hát jó nézni a tüzet ugye:-)
Két és fél éve épült a kályha. Az első télen nem is használtuk. Tavaly viszont egyfolytában. Sztem ebben a szezonban hagyom már, majd tavasszal megnézem.
Könnyű észrevenni, már nem ég olyan jól ezenkívűl kezd rendszeresen visszafüstölni begyújtáskor.Alapesetben kb.2 évente célszerű átnézetni (tisztítás, javítás,fugázás).
És ránézésre ( az ésszerűség is ezt diktálja ) függőleges járatú ( lengyel ), mert ha hagyományos fatüzelésű viszintes - az isten nem tisztitja ki soha - maximum egy vadászgörényt lehet beküldeni, amelyik végigkapaszkodva a járatokon a bundájával söpri ki a kormot a vizszintes járatokból...
A tetején nincsen csempe, agyagréteggel van lezárva. Kicsit meg van repedezve, és ha nem jó a huzat, minimálisan szivárog a füst, de nem jellemző. Hívtam emiatt a szakit, azt mondta ez természetes, amúgy meg jó huzatot kell begyújtás előtt csinálni, ha a légköri viszonyok nem kedvezőek az egyből begyújtásra.
A nappali mérete egyébként 24 m2, 3,10 m belmagassággal, de egybenyílik az étkezővel és konyhával, ami 15 m2 és 2,70 m belmagasságú, ez összesen 115 m3. És a közlekedő felé sincs ajtó...
5x2,5x7 magas=105-1 az ajtó helye=104 De az ajtó kb. 3 csempényit fűt akkor 107 Plusz a tető csempék is fűtenek valamennyit ezért szvsz. cuzammen olyan 110 légköbmétert kéne fűtenie. Nem kijavítalak csak az én számitásaim szerint ennyi lehet.
Megmondom őszintén, nem számoltam a csempeegységet:-) És nem is voltam ott, mikor építette az öreg, nem tudom, milyenek a járatok. Ő mondta a 10 m-t. Az tény, hogy elég egyszer egy nap megrakni:-)
Nagyon meg vagyok elégedve a kályhával. Az öreg 10 m füstjáratot épített bele. Tavaly vettem két és fél m3 csertölgyet, felhasogattam. Idénre megmaradt a fele, szépen kiszáradt, minden nap begyújtok, pedig megy a központi fűtés is, de csak 20 fokon. Ahogy tavaly télen tapasztaltam, ez a kályha sokat segít a ház (egy részének) kifűtésében, a termosztát ritkábban kapcsol be, pedig az az emeleten van (és nem beszélve a 3 napkollektorról a tetőn:-)), szóval a gázszámlán látszik az eredmény.
megkernelek velemenyezd (vagy esetles valaki aki ismei) a kov. betetet. Blanzek 700 teljesitmeny : 10 - 12 kW elulso meret 700 x 500 mm suly : 120 kg kemeny atmeroje: 200 mm anyag : ontveny min. 8mm hatasfok : 74%
a kandalo el van latva ugynevezett secondaris levego bearamoltatassal (ha jol forditom) ami az egest segiti a valosagban mennyit segitt ez vagy csak marketingfogas?
az ara pedig alacsonyabb mint a deco 710 -esnek kb 135 000 Ft.
Ja és tudok egy megbízható cserépkályhás-kandallós mestert, aki nálunk épített. Olcsó, megbízható, Bp. és környékén vállal munkát. (Ha érdekel valakit)
2 éve lakunk az új házunkban, 3 kéményt építettünk. Egy a gázkazáné 14x14-es, egy a cserépkályhának (korábban kandalló volt tervezve) 20x20-as, és egy tartalék. Namost a cserépkályhának 2/3-át felvinnénk az emeletre, ott bekötnénk a tartalék 14x14-esbe, a 20x20-asra meg csempekandallót építenénk be pár éven belül.
A kémények tetőn kívüli része hőszigetelt, kondenzvíz egy csepp sincs.
Mi a véleményetek az emeleti cserépkályha bekötéssel kapcsolatban?
Amerre gyűjtöm az adatokat T. kevi Ecsegfalva, Kisújszállás stb. nem ilyen nipek laknak, főleg nem azokban a házakban, ahol kandalló lenne. Az csak úrinipeknek való.
Inkább búbos kemence -- volt --, mert azt meg szétverték.
A helyszín ismerete nélkül, látatlanban nem szeretnék senki felett pálcát törni. Ha végigcsináltátok, akkor tudjátok, hogy egy egyedi tervezésű kandalló menete a következő:
1. helyszíni felmérés
2. 3 nézeti, méretarányos rajzok elkészítése, főbb méretek megadása
4. egyeztetés a megrendelővel (esetleg módosítások, majd újra egyeztetés)
3. kőburkolat gyártási rajzainak elkészítése
4. összes szükséges anyag beszerzése
5. helyszínre szállítás
6. kandalló összeépítése
Ma már elvárható, hogy kérésre a kandallóépítő egy 3D-s látványtervet is tudjon produkálni, de a fentiek a minimum.
Ez egy átlagos munkaigényű kandalló esetében kb. 100 munkaóra.
Ebből nektek megvan az Ytong előtétfal vakolva, és a füstcső bekötés, a 100-ból 20-25 munkaóra.
A rajzaitok nem tudom milyen minőségűek.
Azt még számold rá, hogy kandallót úgy egyszerű építeni, hogy elkezdjük a padlótól, és fokozatosan haladunk felfelé. Minden ettől eltérő megoldás kicsit bonyolítja.
Hogy a kandalló hátfali szigetelése elkészült-e, azt megint nem tudom, illetve nem szívesen vállalnék garanciát olyan kandallóra, amit más kötött be, főleg, ha egy ilyen "megbízható" mester volt.
Rosszabb esetben, akár még az előtétfal megbontására is szükség lehet.
Ha ezeket elfogadod, akkor még az is kijöhet, hogy valóban annyi munkaidő a befejezés, mint egy teljesen új építés.
Mégegyszer hangsúlyozom, ezek a szempontok, látatlanban konkrétan nem tudom megmondani, hogy szerintem mi a reális ár.
Volt nekem egy un. "Zefirkályhám" Ez egy olyan hordozható kályha féle a vas és cserépkályha közötti átmenet -- fa fűtésre, akkora mint egy jokora hűtő, tehát 50x50x 130-140. Vizszintesen 4x2 = 8 db cső megy át rajta a jobb hőleadás miatt.
Nekem is 14x14-es kéményem volt cserépkályhához és bizony nem volt elég. Vacak volt a huzat, aztán szétcseszte a falat is (átjött a barna genya és baromi büdös volt). Kémény lebont, Schiedel felhúz. Azóta tökéletes. Én nem kötnék 14x14-esbe cserépkályhát.
van valaki kozotetek aki ismeri a kov. kandallobetetet? Fabrilor DECO 710
az adatjai : kemenycso: 180 mm suly: 105 Kg hatasfok: 67% uvg: 597 x 379 teljesitmeny: 10 - 13 kW anyag: ontveny falvastagsag: 7-12mm
intenziv futesre akarom hasznalni mi a velemenyetek arra megfelelne?
zsizzsik en is kondolkodtam valami hasonlon, ha visszaolvasol biztosan megtalalsz nem rossz otlet a rezcsovet kivulrol ratekerni a fustcsorekivancsi lennek mennyire melegitene fel a vizet. Esetleg meg valami modon meg kellene javitani a hoatadat a fustcso es a rezcso kozott. talan valamilyen spiralis valyut hegeszteni a fustcsore es abba tekerni a rezcsovet vagy a ratekert rezcsovet beonteni valamivel ami birja a 400-500 fokot is. talan ez a masik megoldas jobb lenne, csak az a kerdes milyen anyag birja ezt hosszutavon (felve mondom talan az vizuveg? vagy valami femreszelek + vizuveg? )
Amikor mi keresgéltünk, akkor azt mondták a kandallósok, hogyha véletlenül szűk lenne a kémény keresztmetszete akkor sem gond, csak akkor speciális tűztér kell hozzá, aminek az ára horribilis. (2-3x annyi mint a normál)
De szűk bizony, szvsz abba semilyen kandallót (de még cserépkályhát sem) tudsz bekötni. Szakik nekem a min 20x14-es kéményt mondták elfogadhatónak, azt is inkább csak zárt tűzterekhez.
Az idén sikerült egy kétlakásos ikerházbanegy szerkezetkész lakást vennem. A nappaliban ki van alakítva a kandalló helye, és van hozzá egy épített kémény is, aminek a mérete 14X14-es. A kérdésem az lenne, hogy lehet erre a méretre kandallót kötni, nem túl szűk?
Sajnos most nincs nálam kép, de hozok ha kell. Le tudom írni, hogy mi látható rajta ;).
A nappali fala elé U alakban Ytong téglából plafonig érő falat húztak, ez ki van glettelve, la van vakolva, tehát olyan állapotban van hogy festeni lehetne. A fal egyik, keskeny oldalán megvan a nyílás az alsó és a felső légrácsnak. A tűztér most külön áll, tehát nincs beemelve a helyére, viszont a bekötő cső (mármint ami a tűzteret köti a kéménybe) az továbbra is megvan stabilan az Ytong falon belül. Nekem laikusként úgy tűnik, hogy a tűztér megfelelő magasságba állításával gyakorlatilag rá kell azt csatlakoztatni erre a kéménybekötő csőre és köré kell építeni a kő burkolatot. Amúgy ilyesmi stílusú lett volna az egész: (az eredeti rajz most szintén nincs nálam)
Nekem speciális problémám van, de talán járnak erre szakemberek akik segítenek. Szeptemberben csináltattunk kandallót magunknak, végigjártuk az ilyenkor szokásos utat, tehát ajánlatkérés-megrendelés-előleg kifizetés szépen lepapírozva. Jött is a mester, igaz 2 hónap késéssel, de felrakta a kandallót. A munkák során nem voltunk mellette, nem fogtuk a kezét, csak amikor kész lett akkor mentünk átvenni. Ekkor ért minket a meglepetés, ugyanis totál más köveket rakott fel mint amit megrendeltünk. Természetesen elbontattuk vele a cuccot, most a nappalink közepén éktelenkedik egy lyuk, benne egy tűztér a bekötéshez szükséges csövekkel és azt sasoljuk jártunkban-keltünkben. Próbáltam ajánlatot kérni más mesterektől a munka befejezésére, de idáig mindegyik átcseszés-gyanús volt vagy nem volt egyértelmű (konkrétan, mindegyik komplett munkadíjat akart felszámolni az építésért, holott az Ytong fal már megvan és a bekötések is ki vannak vágva). Most azon morfondírozom, hogy vajon ha a köveket megcsináltatnánk be tudnánk-e fejezni mi magunk a dolgot. Vélemények, ötletek? Mire kellene vigyázni ha a saját erőnkből szeretnénk megoldani a problémát? Esetleg tudtok ajánlani tuti korrekt kandallóst hogy mégse nekünk kelljen bénázni?
1. Nyugaton ahol elterjedt, nem annyi a gáz ára mint nálunk.
2. Nálunk is valszeg csak drágább lesz...
3. A sima tüzifa árához hasonlítva nem drága, annyira.
4. A tüzifa kezelése még macerásabb...
5. Ez ugye egy megújuló energiaforrásnak számít (legalábbis környezetbarát), a földgázra minez nem annyira mondható el. Lehet hogy összességében a földgáz drágább (ha az üzemeltetéshez a környezeti károkat is hozzáveszed).
Ja, ezt a fűtőértéket persze nyugaton szabvány írja elő, már erre is odafigyeltek !
Én nem az üzemeltetés, hanem a beruházás részét sokallom egy ilyen rendszernek.
Fűtőértékre pl. 18-19MJ/kg azaz kb 5kWh/kg van megadva.
Kösz a szives választ !!
Ezek szerint valamivel több mint fél m3 fg.-al egyenlő. Akkor miért előnyössebb??- nem töled kérdem, hanem az etetőtől !!
A gáz jön a csövön, ezt meg naponta legalább egysze be kell tölteni a kazánba/kandallóba.
Tervezem a pelett fűtést egyébként . A 120 és 130 millió közti tételeim közt van, de egyenlőre csak olyan 35- nél járok. Van tehát időm. Addig meg hadd foglalkozzanak ezzel a sznobfalviék.
hát igen pont ezt a 250.000 ezret szeretném megúszni....egyébként ezek teljesítménye 450 légköbre vannak tervezve, legalábbis amit találtam és az egy kicsit nagy.
Azért gondoltam arra amit írtam mert ez a legolcsóbb. Vagyis a betétet veszem meg a kályhát pedig én felépítem. Ha a radiátorban gondolkodnék (ami egyébként jó, csak ezek gyakran kilukadnak a koruk miatt és akkor szívás, és nagy a víz mennyiség) akkor nem betéttel építeném. így megint drága mert a kályhások sokért építenek......majd még kitalálom.....
(Jó helyen kapisgálsz: fa/szén alapú tüzelésnél a füsgáz útjában lévő hűtött fémholmik elkorrodálnak előbb utóbb. Ez egy vízcsőnél roppant kellemetlen... Hagyd kívül. Amit láttam és jól működött, ott a csőkígyó egyszerűen bele volt építve a cserepkályha hátába. Arról mentek a radiátorok. Jól. :)
Köszi gyors voltál! Van talán jelentősége a doboz méretének? nem szeretnék egy óriás dobozt...pl. 40*40*40 vagy valami hasonlót...A kéményben egyébként nagy a huzat mert az elsőn lakom és még vannak 4-en fölöttem (ha van ennek jelentősége..).
A gyári hőcserélők nem ilyenek belülről, mármint hogy a bobozban szabadon van a füst?
Lenne egy kérdésem: van egy 54 nm -es lakásom és kb 150 kégköbös. Beépítettem 4 db radiátort a négy helyiségbe. A nappaliban a kéménycső előtt jön föl a oda-vissza vízcső és erre szeretnék rákötni valamit....
A tervem: szeretnék venni egy kandallóbetétet, és erre szeretnék rárakni egy vizes hőcserélőt. A hőcserélőt gondoltam én összerakni egy kis segítséggel, de nem vagyok biztos milyen típus a legjobb. Először is arra gondoltam hogy csinálok egy "vas dobozt" aminek van egy ki-be menete a füstnek (tehát a füst a dobozban szabad és nem csőben van) és ebbe a zárt "dobozba" körbetekergetek rézcsővet amit rákötök a szivattyúra stb.
A másik megoldás egyszerűbb: a füstcső körül (tehát doboz nélkül) körbetekergetem a rézcsövet és már mehet is rá a központra...stb.
A kölönbség egyértelmű: a bozban a szabadon keringő forró füst közvetlenül fűti a rézcsövet és ezért hatékonyabb. A kérdés az hogy van-e erre szükség? tehát lehet hogy elég meleget csinál a doboz nélkül is és akkor fölöslegesen dolgozom....
Ja és még egy kérdés, rézcső találkozhat füsttel? Nem rongálja anyagában? Ha a rézcsövet megtoldom akkor a forrasztás bírja a nagy meleget? Talán buta kérdés de ez a biztos...
A www.kandallostudio.hu oldallal akadtam össze valamikor, és majdnem belevégtam egy ilyen kandallóba, aztán cserépkályha lett belőle... Most látom akciósan 350 eFt egy pelletkandalló, nem is rossz !
Nézz körül ezen az oldalon, sok adatot, infót találsz.
Fűtőértékre pl. 18-19MJ/kg azaz kb 5kWh/kg van megadva.
A pelletfűtéssel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata, véleménye ??
Olvastam egy "neves" szakmagazinban erről hirdetést, propagálást egy hölgytől, de én vagy maradi vagyok vagy nem vagyok fogékony az új iránt, de szerintem nem teljesen úgy van ahogy propagálják.
Üdv. mindenkinek !!
Talán a fűtőértékről valaki valamit, mert az , hogy magas kalóriatartalmú nem sokat mond. Pl. mivel egyenértékű?? Egységnyi tömegre vetitve -- ákácfával, tölggyel, --
gázolajjal, PB gázzal ... a többit most hanyogojuk.
A többi benne van a népszerűsítő leírásban, ami tüzeléstechnikailag érdektelen (részben).
nem tudom, volt-e már, de leírom. a kéményseprő mesélte minap az alábbi megoldást:
- épített kandalló tűzterébe két oldalról 1-1 100-as öntöttvas radiátort építettek, a végeit már befalazva (óvandó a rákötést). ezek mint víztartályok rá lettek kötve a központi fűtésre, a kandalló még kapott egy ajtót, hogy magára lehessen hagyni, és ennyi. kétlem, hogy ennél olcsóbban ki lehetne hozni egy vizes rendszert.
Köszi, tényleg szép, bár ezen a képen még nincs rajta 3 függőleges diszcsík, a fenti felső fehér részen. A fenti rész is fűt, tehát csempe van ott, csak mázatlan, ami vakolva lett (a padka is). Igy szép bordó-fehér az egész.
A kislány tegnap volt épp nyolc hetes ! :)
A múltkori, hány csempe mennyi lm3-t fűt be polémia kapcsán megkérdeztem a kályhást, és ő azt mondta hogy ezzel a csempével 2lm3/csempe kalkulációt lehet számolni.
Szia Adapter! "Ezt a kandallót épitettem be,a két oldala dupla falú melyet C alakban elrendezett vizcsövek kötnek össze" Ezekről a vízzel hűtött oldalakról tudnál képet küldeni, esetleg egy kicsit bővebben leírnád a hőcserélő tűztérben való elhelyezkedését, kialakítását? A vizet hány fokra tudod felmelegíteni, és ehhez hányszor kell megrakni a kandallót Előre is köszönöm! PL.
Köszönöm. Ennek ellenére,lehet,hogy a palástot mégis a menyezetig felviszem. Közben rájöttem,hogy a PÓLUSban nem tűz-tér van,hanem tűz-kultúra (már ebben sem vagyok biztos).
Nálam ez döntött a cserépkályha mellett - mármint a megrakás. Szvsz nincs a családban olyan akire egy kandallót biztonsággal rábíznék. Árban nagyjából ugyanannyiból jött ki.
Nincs frissebb képem, de ennél képnél most jobban néz már ki:
Milyen tűztérbetét, milyen füstcső, milyen kémény, milyen magas? Van-e valami a környéken, ami leárnyékolhatja a kéményt? Kap-e a kandalló külső levegőt, vagy a belső térből használja, van-e nagyobb teljesítményű konyhai elszívód, és milyen kapcsolatban van a konyha és a nappali? :-)
Ez mind befolyásolja, hogy szabad-e, érdemes-e csökkenti a huzatot, hűteni a füstgázt.
Ritka, hogy 1-1,5 méternél hosszabb füstcsővel kössünk be.
Másik szempont, hogy a bekötést a süveggel illik eltakarni. Elég hülyén néz ki egy átlagosan 1-1,2 m párkánymagasságú kandalló rajta egy 3-4 magas süveggel.
A pillangószelep jó dolog. Elzárod, jól lefolytod vele a huzatot, kevés levegőt fog kapni a fa az égéshez, és nem fog intenzíven égni. Kérdés, a csendes pislákolásnál mit akarsz még kinyerni a füstből? :-)
Természetesen nem gondolom, hogy szét kéne bontani a jól működő kandallód, és kicserélni a tűzteret. A Te esetedben valóban jó elgondolás a füstgázból való hőkinyerés, de nálad sem gazdaságos. Csupán csak azért ajánlom, mert Nálad más szempontok is közrejátszanak.
Ezek szerint ha egy vas hőcserélőt tennék a kandalló háta mögé és azt körbe szigetelném, akkor se tudnám az ott előállított forró vizet radiátor fűtésre használni?
Miért?
Sose volt még kandallóm, de szerintem, ha normálisan megrakom fával akkor az kb.: 2-3 órát lassan ég. => ez a hőmennyiség elegendő lehet kb.:60 fokos víz előállítására.
Az alábbiakban épp kitárgyalt hővisszanyerőt tudod ráépíteni, a fűtési rendszerbe kötésről is találsz részletes leírást.
Szerintem nincs arányban a költsége a megtakarítással. Már ha egyáltalalán lehet így spórolni. A jelenlegi gázárak mellett, ha piaci áron veszed a fát, nem vagy csak nagyon keveset tudsz megtakarítani.
Arról lebeszélnélek, hogy bármit is bele akarj építeni a tűztérbetétbe.
Javaslom, hogy inkább építsd meg a kandallót hagyományos módon, és segíts rá vele az épület fűtésére.
Sziasztok!
Ismét kérdezek, bár a mivel ragasszam az üvegszálas zsinórt a ..... kérdésemre sem válaszoltatok, hát beragasztottam vízüveggel.
A kandalló füstcsövét milyen magasan csatlakoztathatom a kéménybe anélkül, hogy túlzottan visszahüljön a füst ( 6 méter a belmagasság)?
Köszi
Ja ez így van. Nekem vizes cserépkályhám van, jól műxik. Kandallóval nincs tapasztalatom. Nekem ez a bazi nagy víztartály a lakásban igencsak elvadult ötletnek tűnik:)
>A vizes cserépkályha vagy kandalló szerintem is sokkal jobb ötlet.
Erre írtam, mert a működésük eléggé eltérő ezért érdemes meggondolni, ki melyiket akarja majd használni és mire. A kandalló ha nem rakják folyamatosan, elég gyorsan leég. A cserépkályhát (főleg egy jól szigetelt lakásban), napi egyszer megrakni bőven elég.
"Azért a cserépkályha, meg a kandalló és két különböző dolog."
Tényleg? :)
"A cserépkályha sokkal hosszabb ideig tárolja a hőt (kevésbé a kéményen távozik a meleg), mint a kandalló és szerintem ennek következtében hosszab ideig vehető ki hő belőle."
Ez hogy kapcsolódik ahhoz, amit írtam?
"Szerintem is kár kísérletezni, otthon építeni, a kész megoldások nyilván kipróbáltak, biztonságosak, jól működőek és nem is olyan drágák."
Azért a cserépkályha, meg a kandalló és két különböző dolog. A cserépkályha sokkal hosszabb ideig tárolja a hőt (kevésbé a kéményen távozik a meleg), mint a kandalló és szerintem ennek következtében hosszab ideig vehető ki hő belőle.
Szerintem is kár kísérletezni, otthon építeni, a kész megoldások nyilván kipróbáltak, biztonságosak, jól működőek és nem is olyan drágák.
Szia Mi a neve annak a kandallo betetnek amit beepitettel? A sugarzasi ho erezhetoen csokken a hutott falak miatt?
En az elkepzelesemnel alapvetoen abbol indultam ki, hogy 1 a lehutott tuzter rosszabb egest eredmenyez mint a melegebb kornyezet. 2 a fa elegesekor keletkezett honek 2 lehetosege van vagy szetaramik a lakasba vagy a kemenyen keresztul megy ki mas valasztasa nincsen. ami szetaramlik azzal nincs semmi bajom viszont ami kimegy a kemenyen azzal mar igen.
tehat akkor egjen jobban (1) a kandallobetet falarol a levego amit elhoz az a hazban marad es ami a kemenyen ugyis elmenne azt fogom meg es probalom visszahutenni es melegitenni vele kb 25-30 m2 teruletet amire tűz_tér hozzaszolasa alapjan vett 3-4 kwh atlag teljesitmeny szerintem boven eleg lenne. (A haz: 38 cm teglafal + 5 centimeter polistiroll szigeteles. a talaj szinten szigetelve igaz csak 5 cm kemenyitett polistirol a fodem pedig 18 cm kozetgyapot es muanyag fenstherm nyilaszarok)
ha a teljesitmeny meg kicsit tobb is lenne mint eleg akkor johetne az akumlacios tartaly vagy a melegviz eloallitas
ja es az sem mellekes, hogy kb 100 000 forint a zsebben maradna.
tudom, hogy van ebben a gondolatmenetben valami hiba csak azt nem, hogy mi. :)
Vettem egy B1-es francia kandalló betétet (névl.telj.12kW). Ebből szeretnék kialakítani egy kandallót.
DE! mivel jelenleg cirkó fűtésem van és baromi sok elmegy a gázdíjra ezért szeretném a meglévő radiátor/padlófűtés-re rákötni mint melegvíz szolgáltató.
Azt szeretném tudni, hogy milyen átmérőjű és hosszú csőkigyót(hőcserélőt ) kell beépíteni,milyen anyagból? Vas cső?
Szeretném az enyhébb téli hónapokat ezzel átvészelni.
Megoldható valamilyen hőfok kapcsolóval, hogy hajnalban mikor már nem elég a kandalló hőfoka akkor a gázcirkó fütsön tovább automatikusan?
Minden pénztárca kímélő (de biztonságos) megoldás érdekel! :-)
Azt hiszem kicsit hosszú leszek :-)
Mennyi hőt és hogyan lehet kinyerni a kandallóból távozó füstgázból ?
Többféle hővisszanyerő van a piacon, 180-200 mm-es csonkra helyezhetőek, 5-8 kW teljesítménnyel.
Ehhez a füstcső átmérőhöz a francia öntvény tűzterekre 12-14 kW névleges teljesítményt adnak meg. (Azért hozom példának a franciákat, mert náluk van egy egzakt módszer a teljesítmény mérésére).
A névleges teljesítmény egy 3 órás átlag. 12 kg, max. 20% nedvességtartalmú keményfát gyújtanak meg 0,5 kg parázsrétegen. Begyújtás után gyorsan felszalad ennek kb. másfélszeresére (ezt néhol meg is adják, mint maximális teljesítményt), majd kb. az első óra végére visszaesik a névleges alá, és egyre kisebb lesz a hőleadás.
Az átlagos 70 %-os hatásfok kb. a névleges teljesítmény harmadához tartozik, e felett a hatásfok csökken, azaz egyre melegebb füstgáz fog távozni.
Vegyük figyelembe, hogy a füstgáz sem hűthető vissza túlzottan, mert akkor a kandalló fog visszafüstölni megrakáskor.
A hővisszanyerőről levehető teljesítmény a 2-3 órában már jó, ha 2 kW. A megadott teljesítmény csak az első órában, az intenzív égés szakaszában lesz igaz.
Ha mégis ekkora energiára van szükségem, akkor folyamatosan, kb. óránként kell raknom a tűzre.
Ha összeadom egy olyan tűztér árát, ami bírja is ezt a terhelést a hővisszanyerő árával, akkor ennyiért bőven vehetek egy korrekt, jó minőségű vizes tűzteret (195.000.- Ft-tól, ÁFA-val), amivel egy sokkal stabilabb, nagyobb teljesítményű rendszert lehet kialakítani.
A szükséges egyéb szerelvényekben, bekötésben nincs különbség.
Nagyméretű szigetelt víztartály:
A gázfűtés nagy előnye, hogy nagyon jól szabályozható. Ha eléri a helyiségben a hőmérséklet a kívántat, termosztát a gázkazánt és a keringést leállítja, ha leesik a hőmérséklet, visszakapcsolja.
Ezzel szemben a kandalló-kazánból mindaddig ki kell nyerni az energiát, míg a tűz ég, egyébként felforr a rendszerben a víz. A felesleges hő tárolható a víztartályban, és onnan később vissza is nyerhető.
Jó megoldás a „hulladékhő” hasznosításra a medence fűtés is (ha van), bár abból kicsit körülményesebb visszatáplálni. :-)
Hirtelen ennyi jutott eszembe :-)
Hát a réz az elég könnyen szokott reakcióba lépni mindenféle savakkal... Itt már komoly hőmozgás lesz. Szvsz jobb a vas. A gyári cuccot nézted ? Abban van egy plussz pillangószelep is. Azt azért ne rézből csináld ! :)
Szerintetek, ha rézbol keszitenem a hocserelot akkor annak mi lenne a hátranya? Azért kapaszkodom annyira a rézhez mert azt magam otthon is meg tudnám csinálni. Fa tuzelesekor keletkezik valamilyen anyag ami a rézzel reagalna, (marná)? Mert a hotol valahogy nem féllek a réz kiválló hovezeto es a másik felén mindig alacsonyabb lenne a homerseklet mint 100 C fok (valoszinuleg 60-90 C fok) A forrasztások pedig ezust-ón otvozettel lennének megoldva.
Nézz át a Passzívház topikba ! Ketten ép most csináltattunk ilyesmi tartályt, az enyém 1300 liter körüli. Bár én egyenlőre csak napkollektorról meg gázkazánról fogom fűteni. A kolléga vizes kandallót is tervez hozzá, a hűszívattyú mellé.
Nekem levegős a kandallóm, aminek a légbefúvó csöve van elvezetve a távolabbi részekbe. Egyenlőre csak ezzel fűtök. Problémám vele, hogy nagy hidegben alaposan be kell fűteni (kb. 23-24 fokra, ha azt akarom, hogy másnap reggel is 21 fok körül legyen. Szóval kicsit ingadozik. Ezért akarom kiegészíteni valami ilyesfélével : http://kratki.pl/hu/kominki.php
Egy kicsit görgesd lefelé, és találsz egy füsthő-visszanyerőt.
Azért a kandalló és a kazán fogalmát nem mosnám ennyire össze. Kicsit más hangulata van a nappali foteljában ülve gyönyörködni a tűz látványában, mint a hideg pincében bajlódni a kazán begyújtásával...
Mem az nem egy radiator lenne hanem egy hoszigetelt tartaly amibe a felmelegitett, de epp fel nem hasznalt viz kerulne. A tartalybol kesobb amikor szukseg van ra a vizet el lehetne jutatni a futotestekbe. Lattam mar ilyen megoldast valamilen uzletben rozsdamentes acelbol volt elkeszitve a hossza kb 1m es 7kwh teljesitmeny volt rairva (nem tudom mennyire realis ertek).
Ha azt füsttel akarod felfűteni, akkor egy darabig tüzelhetsz:) Lehet, hogy jó megoldás, de én még sosem hallottam 1000liter körüli befogadóképességű radiátorról;)
ha megfelelo teljesitmennyel mukodne ez a rendszer akkor akar a kandallo mogotti helyisegbe tehetnek 800-1500 literes akumlacios tartalyt ami akumlalna a meleget a nap azon reszeire amikor nincs futve.
Léteznek a központi fűtést is tápláló berendezések, de házilagosan nem biztos hogy belevágnék.
Problémás lehet hogy ki fogja folyamatosan rakni a tüzelőanyagot (vagy automatával oldod meg ?) és a szabályozás hogyan valósítható meg, pl hogy időre legyen meleg a fürdőben...
Ha cserépkályha lenne rakva a lépcső helyén és az fűtené a szobát, az egy gondot megoldana.
Volna egy kerdesem ill. felvazolnek egy elkepzelest, amit szeretnem, ha velemenyeznetek. Egy ujonnan epitett hazba kandallot szeretnek epiteni, mivel jelenleg csak a foldszintet szeretnenk hasznalni (80 m2), arra gondoltunk, hogy azt megprobalnank kandalloval kifuteni. az epulet foldszintjenek a tervrajza itt: http://www.pc-servis.szm.sk/pic/foldszint.jpg A nappali es a konyha meglehetosen nyitott, tehat ezeket talan ki lehetne futeni klasszikus kandalloval. viszont a furdoszoba,wc,halo mar kicsit tavolabb vannak es zartak is, ezeket mar nem tudnam a klasszikus modszerrel kifuteni a meleget tehat mas modszerrel kell a szobakba juttatnom. Az elkepzelesem szerint keszitenek (keszittetnek) egy dupla falu fustelvezeto csovet rozsdamentes acelbol (rezbol???) aminek a falai kozott viz keringene es ezt a vizet vezetnem a szobak futotestjeibe. Mivel a tavozo fust homerseklete tudtommal elerheti a 400-450 celsius fokot talan erdemes lenne megcsapolni. Mukodhet ez igy? Mire kell vigyaznom a kivitelezesenel? Hasznalhatok -e rezet, ha vizzel hutve lesz? Velemenyeiteket elore is koszonom
Nekem a kályha egy része vakolt, majd teszek fel képet, de az alatt is kályhacsempe van, csak az nem mázas ! A járatok abban a vakolt részben is ki vannak alakítva, úgyhogy az a rész is melegít. A vakolat alatt van háló, ránézésre olyan volt, mint amit a hőszigeteléseknél felraknak (nikecell pl).
Azt tudja valaki, hogy az olyan cserépkályhákat melyeknek egy része kályhacsempe, másrészt viszont vakolt fal azt hogyan lehet egybeépíteni (a csempe hozzá van drótozva a téglához - ha az egyátalán tégla - vagy csak agyaggal egymásmellé ragasztva)? Ilyenkor a hőálló vakolatba üvegszálas hálót is kell rakni?
Jó vagy tűz tér, próbálok tanulni tőled! Van közöd a Pólusban hirdetett Tűz térhez?
Előre is köszi!
sziasztok
Ha valakinek lenne lebontásra váró cserpkályhálya az érdekelne.
A kályhaajtóba hogyan lehet az üvegszálas zsinórt beragasztani? Köszi!
Megtudnátok mondani mi a pontos címe az oldalnak?!
Sziasztok
Igen, egybefüggőt. Rakj először kevesebb fát a tűztérbe, aztán fokozatosan növeld a mennyiségét.
Ha már van parázs, vastagabb, 8-12 cm átmérőjű hasábokat tegyél a tűzre, kb a tűztér magasságának 2/3 részéig pakolhatod. Vigyáz, hogy úgy rakd a rönköket, hogy lehetőleg ne tudjanak nekigurulni az üvegnek.
A levegőszabályzót a begyújtásnál nyisd ki teljesen, és hagyd is úgy végig.
Kb. 15-20 kg fát kell így eltüzelni.
Lehetőleg olyankor, mikor tudsz intenzíven szellőztetni, a vasárnap ideálisnak tűnik rá.
Az első 2 alkalommal nálunk is jellegzetes szagú fehér füst jött a tetején, aztán harmadszorra jól megraktam , egy darabig füstölt aztán megszűnt.
De mondták is a cégnél, ahol vettük, hogy így lesz.
Mondjuk az egy hetet én is sokallom...
Füstszaga van, vagy inkább amolyan égett-festék-szag?
Próbáld ki, hogy egy újságpapírt fáklyaként összecsavarsz, meggyújtod és, nézd meg az égőtérben, hogy " húz-e " a kémény. ha a láng lobog, akkor jó, ha csak úgy ég, mint a kandallón kívül akkor gond van.
Szerintem pont azért érdemes belevágni, mert ha másnál működik, hátha sikerül nekünk is. A búbos valóban kemény dió, de mit veszhetünk némi vason és agyagon? Egy próbát megér. Ha másnak nem is lesz jó, egyfajta összcsaládi szórakozás. :)) Azért előtte megérdeklődjük az agyag-egyéb anyag keverék arányt, hátha lesz egy jószívű mester, aki megszán néhány tanáccsal.
Meg mellesleg olcsóbb, de lehet hogy értékesebb és szebb is mint amit ma lehet kapni... Arról nem beszélve, hogy a használt csempe már bizonyított, míg ha ma veszel olcsó csempét, az ki tudja meddig bírja...
Köszi a tanácsokat/infókat! Igazából újat szeretnénk, mert nem tudom hogy a használt mennyire válna be egyedüli fűtésként. Mivel nem értek hozzá, nem tudom hogy érdemes-e kockáztatni a használt/bontott anyagokkal.
Próbálok Veszprém megyében mestert keresni, aki tud jót, légyszi írja meg. Köszi!
Tudja itt valaki, hogy hol lehet elekromos kandallóhoz keretet csináltatni? A kandallo.lap.hu -n van egy csomó, de ott csak az általuk forgalmazott típushoz adnak. Köszi
Jól elhelyezett kályhával szerintem kifűthető. Csak az ajtókat nyitva kell hagyni. A 150e anyagra szerintem reális, munkadíjra viszont sokkallom. De lehet, hogy most ennyi...
Mi most tervezzük, hogy cserépkályhát építtetünk, de nem tudjuk, milyen árkategóriában vannak. Több gyártót is megkérdeztem, elég nagy szórással adtak "árajanlatot". Nekünk egy 1.5 szobás kb. 50 nm-es kis házat kéne befűteni vele. A ház egyébként lapostetős, külső kéménnyel rendelkezik, illetve körbe szigetelt (Nikecelles). Szerintetek simán 1 kisebb méretű cserépkályha befűtene kb. 140-150 m3-t? Milyen árban lenne egy egyszerűbb kályha? Tudtok ajánlani jó mesterembert, esetleg Veszprém megyében? :)
A kemencének a lényege tudtommal az, hogy tüzelsz benne és ha elaludt a tűz, akkor sütöd a cuccot. Namost ehhez hőtároló falazat kell. Ha hőtároló, akkor nehéz. Úgyhogy mozgatható verziót nem tudnék ajánlani (biztos van valami gázos verzió), de sima kemencét épített a szomszédom is. Nagyon feelinges és hasznos, de csak akkor ha sokat sütsz. Ugyanis az egész kemencét fel kell fűteni. Ha egyszer felfűtötted, meg tudsz benne sütni akár 3-4 tepsi kaját is. Sőt lehet, hogy többet is. Ergo ha 1 tepsivel akarsz sütni, akkor gazdaságtalan mint a fűtőanyagot mint az időt tekintve.
Akkor nagyobb könyvesboltban kellene szakirodalom után nézni (főleg ha magatok akarjátok csinálni). Bár ez akkor inkább szabadtéri sütőnek lenne nevezhető mint kemencének.
Én olyan kemencére gondoltam, amit - bár nem tudom ki mennyit jár Bp-en - de már több helyen is láttam aug. 20-án, a borfesztiválon, stb. tesznek ki, és amint korábban is írtam, kenyértésztából sütnek tejfölös, hagymás, talán sajtos lepényt. Ilyesmit szeretnék, csak pogácsa, esetleg kisebb cipó sütését tervezem.
Füstölésre, pedig, mint írtam, benne csak égne a cucc(fűrészpor), és a füstöt elvezetnénk egy e célra készített vmibe. Nem akarunk nagybani füstölőt csinálni.
Azért reménykedem, ha a füstös dolog nem is jön be, legalább vki látott hallott erről.
Kemencét akarsz ? Az én tudásom szerint - nagyanyámnál volt kemence - az egy alul levő égőtér (szigorúan fatüzeléssel), aztán felette egy sütőtér, de a kettő el van zárva egymástól !
Füstölni hideg füsttel lehet és kell, ez a kemencés dologm ezt nem tudja. A nagyanyám féle füstölő még most is áll... Egy sima fabarakk, akasztókkal meg mindennel. A lényeg benne, hogy nem ég a tűz az alján hanem csak füstöl, ráadásul míg felér olyan kb 2 méter magasra, addig hül is.
Szóval a két funkció nem jön össze nekem és szvsz neked nem is kemence, hanem szabadtéri sütő kellene, csak a tetejére egy búbos részt akarsz, ami kemence kinézetűvé teszi. Nem ?
A vályogházas topicban (akkor még nem tudtam, hogy van kályhás is) próbálkoztam az alábbiakkal, de sajnos nem kaptam segítséget. Ti talán többet tudtok a témáról, mint mi.
Párommal hordozható (vagy legalábbis néha áthelyezhető) kemencét szeretnénk csinálni. Agyag és homályos elképzelés van hozzá, de nem ártana némi rajz, vagy leírás, hogy hogy is kéne csinálni. Rendezvényeken láttunk ilyesmit, amiben tejfölös-hagymás lángost sütöttek. Néha füstölésre is szeretnénk használni (egy-egy disznósajt, stb). Nem benne, hanem kéménycsövön keresztül egy másik vmiben történne.
Nálam csak az ajtón a levegőztetőnyílást hagyta nyitva és azt mondta, hogy 1-2 hétig száradnia a kell. Kb két hét után kinyitottam a tűztérajtót és már televolt pókhálóval, ezek szerint jól száradtam ! :)
Mi még nem gyujtottunk be, a kályhás arra kért hogy az első begyújtást hadd csinálja ő (ez lesz a beüzemelés), akkor amúgy is megmutatja, mit mikor kell elzárni kinyitni...
Nem lehet hogy tényleg füstöl a kályha, mármint hogy visszaáramlás van ?
A fugázást nem agyaggal csinálta hanem spéci fugaanyaggal.
Amit belinkeltél, egy francia katalógusból kimásolt rajz. Valaki nagyon laikus fordította, mert egyébként a chaudiere-t nem vízforralónak írná. Ha ebben a berendezésben forr a víz, az már régen rossz, de semmiképp sem üzemszerű használat.
Működik így is, de továbbra sem bíztatok senkit, hogy így kösse be.
Nem szakmám de a pénztelenség sok mindenre rákényszeriti az embert.
A rendszert az ismertetett rajz szerint épitettem fel,ahol zárt tágulásit ir elő.
A 12,számú töltő-üritő szelepet nem tudtam beszerezni,csak külön-külön.
A 100-as hozzászóláson látható képen a nyomásmérő óra alatt látható a 95 C fokos biztonsági szelep, a másik képen látható a kazántöltő szelep mely 1,5.bar nyomás alatt tartja a rendszert,nyomás csökkenés esetén a hálózatról potólja a vizet.
De van egy új szerzeményem is melyett a napokban szereltem fel,a keringető szivattyút szabályozza,25 C foknál bekapcsol, és ha lehül a rendszer(általában reggelre) akkor kikapcsolja a szivattyút igy nem keringteti a hidegvizet.
Szép munka volt, gratulálok hozzá, főleg ha nem is ez a szakmád.
Egyetlen apró észrevétel:
A magyar előírások minden esetben tiltják szabályozatlan készülék zárt rendszerbe kötését.
Azaz a kandalló-kazánt csak nyitott tágulási tartályról szabad üzemeltetni. A korrekt megoldás egy hőcserélővel különválasztot nyitott kazánkör és zárt fűtéskör. Gondolom, a padlófűtést Te is így oldottad meg.
A kandallókat keményfával való tüzelésre tervezik (tölgy, akác, bükk, cser, stb.), a gyantás fák (különösen a fenyő) a tűzterek idő előtti tönkremeneteléhez vezet.
A legtöbb gyártónál a fenyővel való tüzelés a garanciából való kizárást is magával vonja.
Érdemes száraz fával tüzelni, legalább egy évet (ideálisan 2 év, max. 20% nedvessségtartalom) szárítottal.
Figyelembe véve a realitásokat, azt szoktam javasolni, hogy tavasszal kell megvenni a fát, össszevágni, abból télire normális tüzelő lesz.
EGYETLEN barkácsáruházban sem kapható. OBI, Praktiker, Bricostore, mindben jártam már. Mivel mi alapvetően gázzal fűtünk, csak látványnak kellene, de nincs kedvem a benzinkútnál 10 kilót venni 999-ért, mikor ennyiért lassan egy mázsát kapok.
Kivel szállíttattad ki? Küldhetnél címet ha van. Köszi!
A BNV-n kinéztünk egy kandallókályhát (remélem ez a rendes neve). Van valamilyen tapasztalotok, hogy milyen lehet, illetve tulajdonságában miben különbözik a normál kandallótól? És a fém oldala mennyire lesz forró?
Ti honnan szerzitek be a tűzifát? Lehetne rendelni tüzépről akár kiszállítással is, de nekem nem kell sok, pár tíz kiló, nincs hol tárolnom és csak alkalmanként kellene.
Ja, van valami ilyen megkötés is. Meg olyan is (asszem), hogy csak ugyanazon a szinten köthetsz bele 2 (bizonyos kürtőátmérő felett 3) kályhát min. 20cm eltolással.
HA-SLN: Már nem emléxem pontosan, úgyhogy inkább kérdezz be ide
Adapter:
Jól látom, hogy azok beton tisztítóajtók? Szabad olyat még betenni?
Egyébként épp ma délután hívott az asztalos, hogy elkészült a kandallópárkány meg a padkaporítás, szombaton hozza, úgyhogy végre kész lesz a mi kandallónk is. Jövő héten majd dobok be róla képet.
Valami kéményész topicban is keress rá. Amennyire ÉN tudom, csak 2 métert mehet a kémény vízszintesen. Sokat nem érdemes kisérletezni, mert ha nem sikerül, lehet nem lesz alkalmad újabb próbára...
Most tervezek egy kisebb kandallót beépíteni a lakásomba.
Lehet kapni mostanában ilyen önvényből+lemezből készült üveg ajtós bigyót, ami fél úton van a kályha, és akandalló közt. Nem is drága, már 35900.- ért hozzám vágják a multiknál.
A kérdés: Jó e egyáltalán ez valamire?? Másik, hogy nálam be lehet e kötni!
Van nékem egy pincében található baromi nagy fa tüzelésű kazánom! A szoba, ahová a kandalló kerülne, az emeleten van, tehát a kétharmadánál a kéménynek.
Ráadásul a kandalló tetejéből kijövő csőnek el kell kanyarodnia a mennyezetnél 90 fokban, majd még egyet 90 fokban, illetve 5 métert megtennie, mire becsatlakozik a kéménybe. Ez így fog működni??? Meg szabad ezt így csinálni?
A tűztér feletti kupola ugye leemelhető! Gipszkartonból készítetted? A burkolatot flex ragasztóval ragasztottad fel? Bocs a kérdésekért, de nekem is hozzá kellene látnom a tűztér+hőcserélő körbeépítésének. Gratulálok a rendszeredhez! A mienk is hasonló. Valami kb. teljesítményt tudsz a tűztérről?
Töltő szelep mely 1.5.bar nyomáson tartja a renszert
hálózati hidegviz hozzáadásával.
A höfokmérő óra alatt üritő szelep,mely 95.C foknál megnyitja a rendszert és elengedi a forróvizet és a nyomást,a fenti töltöszelep érzékeli a nyomásesést és hidegviz hozzáadásával kieggyenliti a nyomást.
Ezekre a biztonsági berendezésekre azért van szükség,mert ha áramszünet esetén
Én elsősorban fűtésre használom és sajnos számít a pénz is:) De igazad van: látványnak és érzetnek sem utolsó. Ezek az előnyök közé tartoznak. Leírtam, hogy szerintem mik az előnyök és a hátrányok, ezek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy kell e vagy sem;)
Jó és olcsó - irod. Nem mindenkinél számít a pénz (van akinek 900eFT-os látványkandalló van évenkénti kb. 10 befűtésre) de általában az emberek megnézik mire mennyi stb. És a sugárzó hő érzetet más nem tudja pótolni. Ahogy mondani szokták az emberek "a cserépkályhának valahogy más a melege".
Nálunk ilyen vizes van. Eddig 4 radiátor volt ráakasztva, most hozzájön még 5, mert beépítettük a tetőteret. Jó és olcsó fűtési mód. Szvsz. Csakhát nyáron hasogatni a fát, eltárolni, télen bevinni a lakásba, fűteni, hamuzni, koszt takarítani....
" Ha meg tartály van a kályhában az már inkább kazán, mert mi a kazán? "
Inkább cserépkályha alakú és működésű kazán;) Ugyanis egy hagyományos cserépkályhához képest semmit sem kell benne máshogy csinálni, mégis fűti az egész házat.
"Egyébként nem véletlen hogy kimentek a divatból, sok hátránya volt a hagyományos fűtésnek. "
Ez így van. Sok időt/munkát kíván. Legalábbis a gázhoz képest.
Azt irod, egy jó nagy kályhával talán megoldható a 100 m2-es helység fütése - ez azért kicsit soknak tünik egy kályhára. Fal alatti kályhák még mindig léteznek, űjat is építtetnek páran ilyen megoldással. Korszerütlen lenne a mai (egyre emelkedő) gázárak mellett egy fatüzelésű, padkás, netán víztartályos cserépkályha? Csak a példa kedvéért irom le, magam láttam egy helyen ahol 6 radiátort hajt meg 1 víztartályos cserépkályha, plussz az adott helyiséget a kályha füti.
Nekünk fatüzelésű van és két ajtós. Hamuzni nem havonta kell, hanem kb.hetente.
"egy családi házhoz kell vagy 3 kályha."
Minek? Egyrészt ha jó helyen van, akkor a légfűtéssel biztosíthatod az egész lakás fűtését egy kályhával, másrészt víztartályos kályhával -mint egy kazánnal- ugyanúgy tudod fűteni az egész házat.
"ahány m2 a kifűtendő laktér annyi mázsa tűzifa per év. Tehát egy 100 m2- cs. házhoz kell 100 mázsa tűzifa"
Ez függ a hőszigeteléstől, a hőfoktól. Nálnuk télen általában 20-23 fok van, a ház 38-as kisméretű téglából épült, tehát elég vacak a hőszigetelés, mégis elég 50mázsa fa. Ja a ház 80m2. A fa mázsája 1200Ft, így kb.60.000Ft-ból megvan az egész fűtésszezon. Nehezen hiszem, hogy gázzal ennyiből megúsztuk volna.
"A tűzifa akkor ég jól, ha két éves a vágás."
Ég az akkor is, ha a nyáron volt ideje kiszáradni.
"Még egy előny – aki pirómám hajlamú (ez a hangulati elem)—itt kiélheti ezen szenvedélyét, minden kockázat nélkül."
Ha fával tüzelsz, állítólag kb.15 évig bírja. Akkor szét kell szedni, samott belsőt ki kell cserélni. Igen, ez pénzbe kerül. Kb. ugyanaz, mint egy 15 éves kazánnál a tűztér/hőcserélő. Elhasználódás, szétégés.
A gyerek hamar megtanulja, hogy ne menjen közel a kályhához;) Az ajtó valóban forró, ha van padka a kályha előtt, az sokat véd. A cserép része is tud forró lenni, de leginkább az ajtó veszélyes. Ha nagyon félsz, elkerítheted, de ne feledd: régen is felnőttek gyerekek a szenes kályha, olajkályha mellett, holott azok is forrók voltak. Tényleg megtanulják, hogy elkerüljék. Csak ne a saját kárukon...
Miért kell átépíteni 15 évente a cserépkályhát ? Kiég valami belőle vagy mi történik vele ? Csak azért érdekel, mert sok többtízéves kályhát is láttam már és a cserépkályhás sem mondott nekünk ilyesmit.
Most persze keményfa tüzelésű cserépkályháról beszélek...
Tudtommal tisztítani is csak évek múltával kell.
Gyerek elleni védelemhez: a kályhaajtó ugye fémből és üvegből van, egy gyereknek az is elég meleg lehet ahhoz, hogy megégesse magát !
Bocs a kérdésért, 3 éves gyereknél lehet, hogy kell. (Egyébként valóban hülyén nézhet ki ) A kályhacsempe külső hőmérséklete kb. 180-200 fokig melegszik fel, ha rendesen fel van fűtve. Átépítés kb. 15 évente esedékes, de ez függ attól is, hogy naponta fűtesz-e rendszeresen ill. hogyan fűtesz. (Egy autó is elmegy 15 évet, de 5 év alatt is tönkre lehet vágni - gondolom érted mire gondolok )
mi is szeretnénk az asszonnyal egy cserépkályhát... Egyenlőre pénz nincs rá, csak álmodozunk (viszont a kémény megvan!) - most csak annyi lenne a kérdésem, hogy mennyire veszélyes a kisgyerekre? El kell keríteni? Felforrósodhat annyira, hogy a gyerek megégesse a kezét?
Köszi. A kérdésem az lenne mennyire hasznos az a könyv ami éppen nálad van? Illetve hány oldalas mert ha nem túl sok és nem lenne nagy kérés na és persze scannar is van nekem megérne x összeget ha bescannelnéd. Valamint a most kapható könyvből meg lehet tanulni egy cserépkályha építést avagy nem.
Szotyori Lászlóné-Bán lajos: Cserépkályhás szakmai ismeret. Ez a könyv kapható - horribilis áron, annyit meg nem ér - a Nagymező utcában a Műszaki Könyváruházban.
Alapműnek számít a Derecskei Sándor-Kárpáti Andorné: Cserépkályhás munkák (kiadás éve: 1962., 1967.) című könyve. Na, ezt antikváriumban ne keresd, mert ritka, mint a fehér holló! Viszont mind a műegyeteminek, mind a Szabó Ervin Könyvtárnak (ill. tagkönyvtárainak) vannak kikölcsönözhető példányai. Az egyik éppen nálam van... ;-)
Most találtam rá erre a fórumra. Én is cserépkályhát szeretnék építeni, de saját magam. Na most az lenne a kérdésem hol lehet ezzel kapcsolatos szakirodalmat vásárólni vagy tudna e valaki segíteni ebben. Eléggé kezdő vagyok ezen a téren, de már sokmindent megtanultam eddig ami közelében sincs a szakmámnak. Ha valakinek van valami netes anyaga elméleti és gyakorlati útmutató fényképekkel azt nagyon megköszönném.
A cserépkandalló az valami olyan, hogy kandallóbetét kályhacsempével körberakva?
Ez rendes cserépkályha füstjáratokkal, meg minden hozzávalóval, csak éppen üvegajtóval. Sajnos a munka közben nem fotóztam, de a beépített cuccok: ytong, km tégla, samottégla, tömör cserép, meg egy csomó agyag.
Ez nagyon klassz! Mi is valami hasonlót szeretnénk, mert a párom kandallópárti nekem meg a cserépkályha tetszik jobban, úgyhogy megegyeztünk, hogy a kettő keveréke lesz. Szerinted lehet ezt üvegajtóval is csinálni, hogy látszódjon a tűztér? És engem is nagyon érdekelne az ára ha nem titok:)
Van arra valamilyen szabály vagy tapasztalati érték, hogy a be- és kiáramló "nyílások" keresztmetszetének milyen arányban kell állniuk egymással? (Esetleg a betét fűtőfelületével?)
A kandalló oldalfalain és a süvegen megvalósítható, szokványos anyagokkal is. Természetesen nem arra gondoltam, hogy a tűztér üvege vagy a homloklap legyen ilyen hőmérsékletű.
A fagerendának sem tesz jót, ha nagyon melegítjük, láttam már megégett gerendát.
Gondolom, az sem követelmény, hogy a gerendára vagy kőpárkányra tett gyertya megolvadjon, esetleg a süvegre akasztott kép szenvedjen maradandó elváltozásokat.
Még egy apróság: a gipszkarton lapok ajánlott hőmérséklethatára is 50 C, ez igaz a tűzálló lapra is.
Ha a burkolat túlzottan melegszik, az szinte mindig az elégtelen belső légáramlás miatt van.
A betétes kandalló légfűtő készülék, semmi köze a cserépkályhához, ami sugárzó hő által fűt. A tűzhelyekhez meg talán még annyi sincs. Itt az üvegen kilépő hősugárzás a teljes leadott hőmennyiség max. 20 %-át adja, egy jó minőségű tűztérnél még ennél is kevesebbet.
A kandalló váza készülhet bármilyen hőálló anyagból, a lényeg, hogy külső felületén a hőmérséklet nem haladhatja meg az 50 C-ot, én nem javasolnék többet 30-35-nél.
A leadott hőmennyiségnek a burkolat minőségéhez semmi köze. Miért?
A kandalló tűztérbetétek légfűtő készülékek. A burkolat alsó felén beáramló "hűvös" levegő a tűztér oldalán és esetleg a füstbekötő csövön felmelegszik, majd ez a meleg levegő áramlik ki a kandalló süvegen elhelyezett rácsokon.
Az, hogy a kandalló a lehetségeshez képest mennyi hőt ad le, csak attól függ, hogy biztosított e a tűztérbetét körüli megfelelő légáramlás.
Az is nagy hiba, ha a tervezettnél nagyobb hőmennyiséget próbál vki kinyerni, mert ilyenkor a távozó füstgáz hőmérséklete lesz alacsonyabb, rossz esetben kevés ahhoz, hogy a füst maradéktalanul a kéménybe távozzon, a tűztér ajtó kinyitásakor vissza fog jönni a szobába.
A Váci uti Baumax-al szemben van egy kandallós. Ch... (leírni se tudom.) A másik nagy kandallós bolt a Kőér utcában van.
Apropó. Hol lehet speciális anyagokat kapni? Habarcs, vakolat, hőálló háló, kerámia papír, stb.
Amator
Mi is épp kandallót építünk ill. építtetünk és volt szerencsém egy kazángyárossal beszélni, aki nekünk a betétet csinálta.
Néhány megszívlelendő apróságot említett, amit megosztanék veletek is.
A kandalló ugye általában fűtésre használatos így semmiképpen nem érdemes olyan anyagokkal körülvenni, amik hőszigetelők (pl. itong), viszont nem árt ha minden anyag hőálló.
Azt mondta, hogy tipikus hiba, hogy a könnyen alakítható itongból építik körül a kandallót, ami gyakorlatilag felére, hamadára tudja csökkenteni a fűtőerőt, hiszen a meleg bent marad, ill. a kéménybe távozik.
Másik alapszabály, hogy a körbeépítésnél a kandallóbetét és a burkolat között érdemes emilyen nagy helyen csak lehet légrést hagyni, hogy a levegő lentről felfelé tudjon áramolni.
Azt mondta, hogy alul fele annyi luknak kell lenni, mint felül és a felső kiáramoltató lukakat érdemes úgy elhelyezni, hogy a fűtendő helyiségben minden irányba tudjon áramolni a meleg. Ezen kívül még azt is említette, hogy érdemes az egyik kiáramló lukat a lehető legközelebb elhelyezni a kéménybekötéshez, hogy a kürtő tetejébe ne álljon be a meleglevegő.
Kb. ennyi a nagyon alapokról, viszont lenne egy kérdésem is.
A kiáramló levegőnek hagyott lukakat valami ráccsal el szokták takarni. Ha tudtok olyan boltot, ahol ilyen rácsot lehet kapni, akkor írjátok meg legyetek szívesek!
köszönöm és elnézést, ha kioktatóra sikerült az iromány, de tényleg csak jótanácsot akartam közvetíteni
Nos voltam még egy pár helyen ahol kandallóbetétet lehet nézegetni bemutatóteremben.
Tapasztalatok:
Az egyik helyen francia Seguin öntöttvas tűztereket árulnak. Durván 200.000.- -től indulnak. Ennek ugyebár előnye, hogy elméletileg hosszabb az élettartalma a fém magasabb széntartalma miatt. Adnak is rá 7 év garanciát. Itt egy katalógusaban olvastam hogy garancia csak a beépítési útmutató szerint beépített tűzterekere érvényes. Ez akkor azt jelenti hogy van beépítési útmutató amiben minden bizonnyal vannak leírások, légrések, stb. Egy ilyet be kell szerezni.
Másik bemutató teremben meg makói tűztérbetéteket lehet vásárolni. Sikerült azonban megtalálni a gyártót is. www.vall-ker.hu . Kiskerrel is foglalkoznak, és az árakat is elküldték.
Harmónia tűztér 61.000,-Ft + ÁFA
Góliát tűztér 65.000,-Ft + ÁFA
Sztár tűztér 89.000,-Ft + ÁFA
Ugyanezeket a bemutatóteremben 20% -al többért árulják. Amint modták volt olyan is, hogy az illetőnek nem volt az építkezés végén lóvéja, vett egy tűzteret, felállította, használta pár évig borítás nélkül (csak úgy randa), majd később burkolta(tta).
Ahogy utánajárok továbbra is az a véleményem hogy sajátkezűleg fogom megépíteni.
Amin még agyalok, hogy a felső kiáramló meleg levegőt hogyan lehetne praktikusan kivezetni. Itt szempont az is, hogy ne falra áramoljon nagyon a levegő, mert az a gyanúm hogy ott le fog porosodni a meleg levegő hatására.
Ez így igaz, ez is egy külön szakma és ÁLTALÁBAN NEM köművesek készítik a kandallókat, hanem cserépkályha és kandallókészítő szakmával rendelkező egyének.
Te tudod, de azért ez is egy szakma. Hiába tűnik úgy, hogy nincs benne semmi különös.
mindenképpen hőálló vakolatot és habarcsot kell használni.
vigyázni kell a hátsó falra is, nehogy túl negy meleget kapjon -> szigetelés.
A gipszkartonhoz kell egy váz, amire fel tudod erősíteni, és szerintem ezt is kéne hőszigetelni, ami csak szálas anyag lehet. Ebből viszont lehet, hogy a meleg hatására az egész lakásban elkezd szálldogálni sok kicsi apro szálacska. Arról nem beszélve, hogy mi a bánattal lehet rögzíteni egy gúla belső oldalára? Én inkább ytongból csinálnám. faragható, könnyű.
egy kandallót sok évre építesz, és ha eb@, akkor sok évig nézed, hogy milyen randa, meg rossz...
Egy könyvet azért előtte legalább olvass ki róla (könyvtár?).
Épített már valaki kandallóbetét köré körítést? Ahogy most látom semmi különös nincs benne. A kéménymegfelelőség és bekötés egyértelműen komoly dolog. Egy lábazatot, meg borítást kell készíteni. Hallomásom szerint kőművesek csinálják (nyilván alapvető fortélyok birtokában).
Kérdésem, hogy ha pl. bontott téglából raknám ki a lábazatot meg az oldalát, a tetőkúpot meg gipszkartonból akkor az aljához milyen kötőanyagot kell használni hogy ne repedjen szét?
Gipszkarton teljes mértékben használható?
Milyen egyéb olcsó, esztétikus és megfelelő anyagok építhetők még be?
Mekkora légrést célszerű hagyni az oldalfalak és hátlap mentén a megfelelő hőleadáshoz?
Az olcsó az egy elég relatív fogalom. mertugye az első kérdés, hogy miből legyen?
A Home Centerben van a "Pap Kandalló" szombatonként ott szokott lenni a tulaj is, kérdezz rá. Nekem elfogadható áron 1, azaz egy nap alatt megcsinálták nulla kosszal. (www.kemences.hu-n van telszám is)
Egyik étteremben láttam ilyen kandalló megoldást, és pont ilyet szeretnék én is. Belülről is téglából van rakva. A kérdés, hogy ez milyen téglából, milyen malteranyaggal épülhet? Házilag lenne kivitelezve, kőműves által, csak meg kéne neki mondanom, hogy pontosan miből csinálja.
BricoStore áruházakban általában van, nálam mindig :-) a Bricoban ugyanolyan flakonban van a kőtisztító is, hasonló címkével, általában egymás mellet, vigyázz, össze ne keverd őket. 2000.- Ft / 500 ml.
Használd papírtörlővel, de a papírt utána dobd ki, ne gyújts be vele, mert kellemetlen meglepetés érhet!
Begyújtáshoz egyébként is inkább gyújtóskockát ajánlok, mint papírt. Beszerzési forrása mint fent.
Direkt e célra szolgáló folyadék, mellyel pár perc alatt a legmakacsabb lerakódások is könnyedén eltávolíthatóak.
Nem károsítja a fém részeket, az ajtó szigetelését, a burkolatot (kő, tégla, stb.). Ha ezt használod, utána az üveg is kevésbé fog kormozódni, illetve később kezd el lerakódni a korom.
Az üveget érdemes kívülről is tisztítani időnként, mert ha ráég a szennyeződés, már csak súrolószerekkel, nehezen távolítható el.
Kiváló üvegtisztító a krumplihéj is, ne a szemétbe dobd, hanem a tűzre!
Ha egy üveg 30 perc alatt bekormozódik, ott általában valami baj van vagy magával a tűztérrel, vagy a kéménnyel. Jellemzően a kéménykürtő keresztmetszete kisebb, mint a szükséges.
Inzenzív égésnél kevésbé kormozódik az üveg, mint pislákoló tűznél, ha nagyobb lángra váltasz, akkor rendszerint az addig lerakódott korom egy része is leég.
A korszerű tűztérbetétek un. "tiszta üveg" rendszerrel készülnek. Ezeknél a kéményhuzat hatására légfüggöny alakul ki az üveg előtt, így az kevésbé kormozódik.
Ha ilyen tűztérnél függőleges, lefelé bővülő csíkban, vagy csíkokban kormozódik az üveg, akkor meg kell tisztítani az ajtó felső részén található levegő bevezető nyílást.
Az ajtó sarkaiban mindig erősebbek lesznek a lerakódások, mint középen. Ez különösen a hajlított vagy tört vonalban (trapéz) üvegezett tűztereknél van így.
Ha a kéménybekötés nem a tűztérbetét tengelyében van, akkor a bekötés felőli oldal is jobban fog kormozódni.
Adjatok tanácsot, hogy mivel lehet viszonylag egyszerűen tisztítani a kandalló üvegjét. Merthogy kb 30 perc után frankón bekormozódik, és marha nehéz suvickolni.
Sziasztok!
Most épülő házamba szeretnék egy kandallót.
A tűztteret mint láttam igen nagy választékban lehet kapni, de
érdeklődnék, hogy a beépítésel kapcsolatban valaki nem tudna- e segíteni.
Saját magam szeretném beállítani, és YTONG-ból és gipszlapból a burkolást megépíteni. Nem tudtok olyan site-ot ahol erről leírást lelek???
Köszi
Üdv!
Lehet, hogy túlparázom a dolgot, de én nem állnék neki az építésnek totál laikusként. Ha nem jól csinálod a járatokat, nem tömítesz megfelelően, stb. akár ki is füstölhet a kályha, ami életveszélyes is lehet!!! A bontást ellenben bármikor bevállalnám. Ja mégvalami: ha valalahova fel akarod építeni a kályhát, ott legyen megfelelő kémény. Ami kémény még elmegy pl.egy kazánnnak, a cserépkályhának nem biztos, hogy elég.
Szenyor Lopez mindent leírt csak annyit tennék hozzá, lehet hogy nem dróttal vannak a csempék felfogatva hanem csak simán ragasztva, kis laposvéső, kalapács, és óvatossan lehet bontani. Sitt és korom az lesz bőven. :(((
Ha te rakod akkor vizüveg, samot tégla, majd az osszerakáshoz kelhet.( tüzép v. építőanyag teleppen kapsz).
Nekem az apukám rakta össze, én csak a rosszul fizetett segéd munkás voltam! 8)
Én válaszolhatok, bár nem értek hozzá:)
Felülről kezdd, a tetejét bontsd ki. Amikor az enyémet rakták (de láttam már máshol is), a csempéket belülről kis drótokkal fogták össze. Ha a drótokat eltávolítod, valszeg szépen ki fogod tudni szedni a csempéket. A samott téglát szerintem nem fogod tudni újrahasznosítani és egyébként is lesz egy rakás hulladékod. Ha a csempe nincs elrepedve/törve, akkor minden további nélkül fel tudod majd használni.
A bontást biztosan te is meg tudod oldani, de szerintem az építéshez hívj szakembert! Tudni kell, hogy mindenképp lesz selejt a csempék közt, tehát csak kisebb kályhát fogsz tudni építeni belőle (vagy pótolod a selejtet). Minden "alkatrészt" tegyél el (tisztítódugók, ajtó, füstcső, stb), kitudja mire lesz majdan szükséged. Rácsból (ami a tűztérben van) valszeg jobb, ha majd újat veszel.
budapesti belvárosi ház, benne cserépkályha. A kályha kívülről nézve rendben van, a cserepek éppek, a teteje nincs beszakadva.
Le szeretném bontani, saját részre, és esetleg egy nyaralóban később újra fel szeretném építeni. Ehhez plz. segítsetek.
Hogyan álljak hozzá, mire kell figyelni, használhatóak lesznek-e a cserepek. Belülről várhatóan épp-e, nincs kikopva, repedve, nem fog-e szétesni ... nem tudom mit kell kérdezni.
Képes vagyok én erre? Gondolom azért nem olyan bonyolult a művelet, vagy mégis?
A napokban vásároltam egy 1910 környékén épült lakást melyben 3, szerintem szép cserépkályha található. Mivel én irodának szeretném átrendezni a lakást, így a kályhák útban vannak el szeretném bontatni őket a lehető legkisebb költséggel, vagy egy kis
haszonnal. Ha valakit érdekel jelezze emilben és küldök képet róluk.
Próbáltam felvenni el_mariachival a kapcsolatot, nyár közepén még leveleztünk, de a két héttel ez előtt írt mélemre nem valaszolt. Nem tudom, hogy netközelben van-e, de a lényeg az, hogy hozzánk a 7végén jön egy konténer, és a szemetünket ki kell dobni. A cserepeket sajna nem tudjuk tovább tároni, úgyhogy - akármilyen szemétség is a topiknyitóval szemben - az első jelentkezőnek odaadjuk a kályhát. Bővebb infó itt. Ne haragudj.
Anyag:munkadíj kb. 50-50% volt 5-6 éve, úgyhogy ha SzaLa-tól van olcsó anyag, sokat nyerhetsz!
Akkoriban Veszprémben 50 eFt volt az anyag + ua. a felrakás. Az anyagba nem értem bele az ajtót, amely mérettől és üvegezéstől (ha olyant szeretnétek; egyébként érdemes!) függően önmagában belekerülhet 8-40.000 Ft-ba. Szerintem is érdemes szakemberrel rakatni, akkor legalább van rá vmi garancia, ha valami nem OK. Az elképzelés kialakításához viszont van egy nagyon jó könyv (fényképekkel, leírásokkal, elméleti tudnivalókkal) "Cserépkályhák és csempekandallók" címen. Sajnos az írója nem jut eszembe (valami László emlékezetem szerint); javaslom, mindenképpen próbáld könyvtárban megszerezni!
OFF
Bocs, majd Efott után írok, meg telefonálok meg minden, de most egy kicsit belecsapunk a lecsóba. A kályha meg továbbra is érdekel, el is mennék érte legott, de lehet hogy ez majd csak a jövő hétre marad.
ON
Kedves el_mariachi!
Hát ez nem lehet igaz!!! Mi most bontottuk le a mienket, ha Lvinnéd ingyé' a tied!!! Nem tudom, hogy milyen állapotban van, de az biztos, hogy minden darab nagyon könnyen szétjött, gyakorlatilag a 95 %-a épen maradt. De a kályha-rakást mindenkép szakemberre bízd, bár úgy hallottam, hogy inkább az a drága, nem az anyag...
Az a nagy helyzet, hogy szeretnék cserépkályhát – neadj isten kandallót – rakatni (nem dísznek, fűtésre, a faluban, ahová költözöm nincs gáz, stb, stb). Nincs valami sok lóvém rá, ezért érdekelne, mibe kerül ez, (új-használt), van-e esetleg lehetőség arra, hogy a kandallót az ember sk, vagy a lehető legkisebb szakértői segítséggel összerakja, oszt fűtsön benne ezerrel anélkül, hogy beterítené a füst, a széndioxid, stb stb, és emellett még működjön is; mik a vonatkozó költségek (fa, szén, egyebek) és pláne tapasztalatok meg minden ilyesmi. A cserépkályhával, sőt, kandallóval felszerelt nappali szívet-testet melengető, diszkréten romantikus képéről már nem is beszélve :))))