Keresés

Részletes keresés

drehás Creative Commons License 2006.01.04 0 0 113
Elküldtem ujból az e-mailt.A biztonság kedvéért a cimem:ponty1@axelero.hu
Előzmény: Soká (112)
petike23 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 111

Sziasztok,

 

sikerült vennem a Bronzkerben rézcsövet, amilyet kerestem (kerek 30 forint volt a 25 centis darab) köszönöm a tippet.

 

Üdv: Péter

drehás Creative Commons License 2006.01.04 0 0 110

Szia.

Küldtem neked e-mailt,nem tudom,hogy megkaptad e

Előzmény: Soká (109)
Soká Creative Commons License 2006.01.04 0 0 109
ez már off, de ezért találták ki az indexesek az Adatlapot. Egyébként pedig azért nem szoktam leírni, mert e-mail cím elszáll(hat), írás (itt a fórumban) megmarad. A "fejlécemben" bárki láthatja az aktuálisat, amit szükség esetén tudok frissíteni. A spamelő robotokról már ne is beszéljünk...

Köszi ha jelentkezel!
Előzmény: drehás (108)
drehás Creative Commons License 2006.01.04 0 0 108

ha ott igen,akkor itt miért nem?Nem egyszerübb?

Különben ha megtudom nézni a munkadarabot,talán meg tudom csinálni

Előzmény: Soká (107)
Soká Creative Commons License 2006.01.03 0 0 107
jó kérdés :-)
de ha rákattintasz a nevemre ha nem is linkelhető módon de kibogarászható az e-mail címem :-)
Előzmény: drehás (106)
drehás Creative Commons License 2006.01.03 0 0 106
Egy kérdésem lenne:cim nélkül hogy lehet magánban jelentkezni?
Előzmény: Soká (104)
Soká Creative Commons License 2006.01.03 0 0 105
Bocsánat, azt kifelejtettem, hogy lehetőleg Budán, Pesten...
Előzmény: Soká (104)
Soká Creative Commons License 2006.01.03 0 0 104
kicsit off:

szakembert keresek egy kisebb esztergályos munkához.
Adott 18db rozsdamentes acélból(6mm vastag) készült 100mm átmérőjú tárcsa a közepén 23mm átmérőjű furattal. Feladat a következő lenne: 1. a belső furatot 24,0 mm-re növelni 2. a tárcsa külső élét adott radiuszra (kb. R8mm) átesztergálni.
Ha van valaki, kérem jelentkezzen magánban!

(a mi kis esztergágépünknek ez nagy falat...)
vfx11 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 103
Ja, ami kimaradt:
Ha a munkadarab es a munkafolyamat engedi, lehetoseg szerind a kest a tarto jobb oldalara fogjuk fel! Ha az elso kep alapjan vegiggondoljuk a fellepo eroket, rajovunk, hogy felettebb indokolt igy szerszamozni.
Előzmény: vfx11 (102)
vfx11 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 102
Udvozletem az Uraknak!

[...] leszúráskor beremegő késtámasznak oka lehet a rosszúl választott forgácsolási sebesség, vagy a rossz élgeometria, de a gyenge szánszerkezet is. [...]

Tarjuk fel a problema gyokereit, ahogy azt kedves fogorvos ismerosom szokta volt mondani, mielott eloszedi a paciens szeme lattara a leheto legnagyobb HILTI-vesofejet... (egyuttal avassuk fel az uj vakumat is, ha mar fenykepek kovetkeznek... :)) Itten lathato a mi hires, hirhedt szanszerkezetunk.. Kicsi, aranyos, nem tul eros, de legalabb indonkent gyenge... :)

Adott nekunk az Ur (a boltban) gepet, azon kellemes meretu forgathato kestartot, es ezzel egyutt csenevesz keziszant. Mint lathato, nincs tulsagosan elmeretezve a dolog, raadasul a szan futasat beallito trapez-betet pont a rossz oldalon van: osszesen 3 csavar tamasztja(!) a keziszan oldalarol. A hezag ezen a kepen is szepen lathato, ezzel egyutt a teljes szanszerkezet elso gyenge pontja. Ha a keziszant "pozicioban hagyja" az ember, es nem tepi meg a csavarokat, akkor leszuraskor egesz szep latvanyban lehet reszunk: ki-be tancolgat a berezges utemere a keneshez hasznalt olaj... Persze, a csavarokat illetlenseg erosen meghuzni, elvegre a keziszannak nem art, ha tud mozogni is, meg a csavaron se baj, ha marad menet... Megoldas: a keresztszannal parhuzamosra, 90 fokban beforgatott keziszan, es kisse "passzosra" huzott trimmelo csavarok, hogy azert a keziszant szukseg eseten(!) meg lehessen mozditani. (mivel most nem kupot esztergalunk, a mozgatasra sok ok nincs, hagyjuk tehat szepen allva, es dolgozzunk a keresztszannal.. :)

Mint lathato, a keresztszanunk is extrem modon tul van meretezve, viszont legalabb "iranyban" jo... Ha van ra lehetosegunk, 600-as (vagy meg finomabb) vasznon polirozzuk fel a trapezt es a betetet, majd a leheto leg pontosabban allitsuk be az oldalan levo csavarokkal. Az olaj itt is szepen tancol, ha nagyon lotyog a szan, allitsuk be hat ugy, hogy a teljes mozgastartomanyban kicsi, de erezheto ellenallassal haladjon. (Tipikus hiba - einhell szervizestol tudom -, hogy sokan annyira kiengedik a szan trimmelocsavarjait, hogy egy erosebb lokesre 2-3 fordulatot is megtesz a hajtokar. Angol nyelvu gepkonyv azt mondja, hogy szorulasig behuzni, utana negyed fordulat vissza. No, ez az, ami a tapasztalatok alapjan nem igaz. Nalam bevalt: a szant behajtom addig, amig a kozepso csavar tenylegesen a trapez ellendarab kozepere esik, es addig huzom (a szant folyamatosan oda-vissza mozgatva), amig eppencsak kezd elnehezulni. Kontraval lerogzitem, majd a masik ket csavart is hozzaigazitom addig, amig a teljes uton egyformava nem valik a szan ellenallasa (figyelem, nem megtepni!) Idonkent, foleg "razos" munkaknal illik utanaallitani.

Hibas beallitas mellett akar a hossz-szan is kepes felugrani, aminek egyenes kovetkezmenye a leszurt anyag ala berantott kes. Szerencsere nalam ez nem lotyog, am beallitani ezt sem nehez: a hossz-szan mozgato mechanizmusat (beka + nagy kerek) 2 csavar kijatasaval le lehet venni, utana a teljes szankomplexumot jobbra kitolva le lehet venni. Az aljan vannak a beallito csavarok, ugyhogy levesz, allit, visszatesz... levesz, allit, visszatesz... levesz, allit, visszatesz... levesz, leteszi a gep melle, es elatkozza azt a napot, amikor gepet vett.. :)))

Szerencsenkre ennek a gepnek egesz szep irodalma van a neten, viszont ennek ellenere teny, hogy a kinai helyettunk nem allitja be a gepet, "csak" legyartja.

(Megemlitenem, hogy 30-as anyagbol 1.4mm szeles kessel sikeresen szurtam mar le vasanyagot, bar az teny, hogy neha "enekelt" az egesz gep... :(

Masik fontos pont - amivel egyelore nem nagyon lehet/erdemes mit kezdeni - az a tokmany mogotti szep nagy _golyoscsapagy_... Drehas baratomnal - ha emlekezetem nem csal - gorgos csapagy van. Lehet, hogy ide se artana ketto..:)
Előzmény: látogató (91)
tomi20v Creative Commons License 2006.01.02 0 0 101
koszi azert
ma gyakorlatilag teljesen elkoptattam, mar csak ilyen kis szmotyiket szed le szep "hosszu" forgacsok helyett...
volt itthon egy fenoko, de az eleg puhanak bizonyult, es nem is elezett...
holnap benezek nóniuszba, oszt kerdezek toluk... :)
Előzmény: drehás (100)
drehás Creative Commons License 2006.01.02 0 0 100

Lehet kapni különbözö szemcsefinomságu fenököveket.Mennél simább egy fenökö,annál finomabb.Sokszor egy durvább fenököve történö fenés majdnem felér egy köszörüléssel.Nekem van faeszterga padom is,dolgozgatok is rajta,elég ritkán köszörülöm a késeket,csak fenem.

Sajnos igy nem tudok többet segiteni,mert nem tudom megmutatni,hogy hogy kell

csinálni.Amennyiben van még kérdésed,ird meg,megprobálok rá válaszolni.

Előzmény: tomi20v (98)
drehás Creative Commons License 2006.01.02 0 0 99

Akkor egy szintén nem tudományos ötlet.A munkadarabot kézzel megtámasztani szerintem nagyon veszélyes.Valami szerkentyüt fabrikálni a padra a kitámasztáshoz,első hallásra nem tartom kivitelezhetőnek,mert gondolom a keresztszán jöhetne szóba a felerösitéshez,de az ugyebár a leszurásnál mozog.

Az én gépemen nincs elektromos fordulatszámszabályozo,az ékszij átrakásával lehet a fordulatszámot változtatni.Ettől a motor nyomatéka nem változik.Leszuráskor nem hallok zizegést,hanem berezonál a munkadarab.A rezonálás a munkadarab és a leszurókés találkozásakor keletkezik,ami a csapágyazás gyengeségére utal.

Amennyiben olyan hosszu munkadarabot szursz le,hogy van helyed kézzel kitámasztani,akkor ott nyilván elfér egy linetta is.Az nem balesetveszélyes,viszont stabilan megtartja a munkadarabot.A másik lehetőség a munkadarab megtámasztá-

sa a szegnyeregben betett forgócsuccsal,amit a leszurás befejezése előtt elveszel a munkadarabtól.Amennyiben a leszurando munkadarab furatos,érdemes egy köztárcsát esztergálni a csucs és a munkadarab közé.Köztárcsát esztergálni persze csak szériamunka készitésekor érdemes.

Előzmény: látogató (97)
tomi20v Creative Commons License 2006.01.02 0 0 98
na, engem ez az utanhuzas erdekelne.... ? csak benan irtam le. nem rettenetes a baj, meg szepen dolgozik, de mar nem ugy mint ujkoraban...
:)
Előzmény: drehás (96)
látogató Creative Commons License 2006.01.02 0 0 97

Akkor egy nem tudományos, ráadásul balaesetveszélyes megoldás: leszúrás közben a nem használt kézzel ellentámasztani az anyagot. Nyilván nem a vágási felületnél, mert ott sorjás. Előnyei: csökkented a mdb kihajlását, jobban érzékelhető a másik kéz számára, hogyan adagolja az előtolást. Van ennek olyan verziója is, hogy egy laposacélra szerelt kettős görgővel, amit a szánszerkezetbe akasztassz támasztassz ellen. Így csökken a munkadarab, meg a csapágy terhelése is.  Ez elvileg kiváltható egy egyszerű keményfa léccel, de annak az a macerája, hogy mivel ezeknek a gépeknek a fordulatszáma elsősorban elektronikusan csökkenthető, a nyomaték kis fordulatnál nem nő, görgő nélkül a faléc megfogja a főorsót. Amúgy figyeld meg, hogy leszúráskor mi zizeg. Általában nem az orsóház, hanem a kés, meg a késtartó.

Előzmény: drehás (93)
drehás Creative Commons License 2006.01.02 0 0 96

Nem ismerem a marofejet,amit élezni akarsz.Azért van két javaslatom.

1/A kopástól függöen lehetbhogy csak utánna kell huzni a vágóélt,ezt ajánlatos fenökövel megcsinálni,olcson lehet kapni vizes fenőkövet.

2/Amennyiben a fenés nem segit,javaslom,hogy a fejet vidd el egy élezőmühelybe.

Egy mühelyt tudok,sajnos a pontos cimét nem,de könnyen megtudod találni:

Üllöi ut-Iparmüvészeti Muzeum oldalánál az első keresztutca a Högyes Endre u.

Ha az Üllöiröl befordulsz bal oldalon egy pincehelységben van a mühely.Érdemes velük megéleztetni,mert nekik megvan hozzá a megfelelő felszerelésük,és szaktudásuk.Ennyit tudtam segiteni.

 

Előzmény: tomi20v (94)
petike23 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 95

"rendeltem egy turbómaró fejet, aluhoz való, lángnyelv alakú "

 

Hali,

 

mi az anyaga ? HSS ?

 

A Nóniusznál vannak nagyon jó wolframkarbid turbómarók.

Előzmény: tomi20v (90)
tomi20v Creative Commons License 2006.01.01 0 0 94
na, maróélezés terén senki ? :(
még arra gondoltam, hogy megforgatom és álló fenökövel élezem...
sajnos az ismereteim annyira hiányosak hogy azt sem tudom, hogy milyen irányba forgassam - ahogy normálisan marna, vagy forditva? help me, holnap marnék tovább, nagyon belejöttem :)
Előzmény: tomi20v (90)
drehás Creative Commons License 2006.01.01 0 0 93

Szerbusz látogató.

Olvastam,hogy tudományos alapon állsz hozzá a leszuráshoz.Az általd leirtakban biztos igazad van,de egyröl,ugygondolom,megfeledkeztél:ezeknek a kis barkács esztergapadoknak a csapágyazása nem nagyon engedi meg a keresztirányu terhelést,az oldalazás kivételével/ott a terhelés  kis fogásokkal csökkenthető/.

Nekem egy ukrán padom van/kép rola a topikban/,nagyon sokat kisérleteztem különbözö leszurokésekkel/szélesebb,keskenyebb más forgácsszög...stb./

sajnos sikertelenül.Végül megkérdeztem egy szakembert,aki elmagyarázta,hogy a gép csapágyazása nem teszi lehetövé a leszurást.Igaz,hogy én csak vasanyaggal probálkoztam.

 

BUÉK mindenkinek:drehás

Előzmény: látogató (91)
Soká Creative Commons License 2006.01.01 0 0 92
látogató,
köszi Neked is a jótanácsot!
Per pillanat két gondom van: 1. éppen nincs mit esztergálnom, (van helyette más teendő) tehát nem jut időm arra, hogy felelevenítsem a problémáimat 2. kicsit gondban vagyok egy ilyen praktikus, látni- és fognivaló téma esetén az írásbeliséggel
De ha eljutok odáig, lefotózom a problémás dolgaimat, hátha úgy könnyebben megy.

Ami a sebesség helyes megválasztását illeti, abban a hiú reményben élek, hogy ezt többé-kevésbé érzésre is meg tudom mondani. Feltételezve, hogy a kés jól van köszörülve, egy fokozatmentesen állítható sebesség esetén jól érzékelhető - azt hiszem - hogy mikor jó éppen a fordulatszám. Vagy tévedek?

BUÉK Mindenkinek!
Előzmény: látogató (91)
látogató Creative Commons License 2006.01.01 0 0 91

Szia Soká!

 

A leszúráskor beremegő késtámasznak oka lehet a rosszúl választott forgácsolási sebesség, vagy a rossz élgeometria, de a gyenge  szánszerkezet is. Próbáld minimálisra csökkenteni a leszúrókés elhelyezésisi szögeit, magyarán a lehető legkevésbé legyen karcsú. Lehet variálni a csúcsszöggel és a lekerekítési rádiusszal is. Minden anyag más élgeometriát, előtolást és vágósebességet igényel.

 

A leszúráshoz javasolt készélesség D = 15 mm-ig 2 mm; D = 16-30 mm közt 3 mm, előtolás fordulatonként 15 mm-ig 0,05-0,07 mm 16-30 közt 0,07-0,09 mm.

 

Javasolt vágósebesség sárgarézhez, gyorsacél kés esetén 15 mm-ig 90 m/min, 16-30 mm közt 80 m/min és ahogy nő az átmérő egyre csökken, mivel egyre nagyobb erők ébrednek a vágási felületen. Számolni kell, nincs mese.

 

 

Előzmény: Soká (52)
tomi20v Creative Commons License 2006.01.01 0 0 90
hello, ismét lenne buta kérdésem
rendeltem egy turbómaró fejet, aluhoz való, lángnyelv alakú (ha érdekes, belinkelem a turbomaro.hu -ról). egy hengerfej szelepjáratainak (NEM szelepfészek természetesen) estem vele neki ("portolás"), meg egy pillangóháznak (ott is csak simitgatás ilyesmi a cél).
a problémám: szépen elment az éle, és 1-2 helyen picit meg is csorbult. azon a helyen jobban is ugrál a maró (eleve ugrálástól csorbult).
a kérdéseim:
- ugye köszörüvel újraélezhetem a fejet? hogy csináljam, fogjam fúróba a fejet és forgatva köszörüljem, vagy egyesével az éleket hosszában? utóbbi sztem pontatlanabb lesz... ugye egy tesco-s távol-kínai köszörü megfelel erre a célra ?
- használjak valami kenöanyagot? úgy rémlik WD40 vagy csavarlazító is megteszi házi célokra, de lehet, hogy ez tudom k marhaság. :) ami nagyobb probléma, hogy két kézzel dolgozom, igy max idönként tudom kicsit megfujkálni... van ennek valami technikája?

optikus: a múltkori válaszodat igy utólag, megkésve köszönöm!

amugy én is elfajzott (sz)ámítástechnikus vagyok, de inkább csak a 4kerekü dolgok érdekelnek (már)... :)
látogató Creative Commons License 2006.01.01 0 0 89
Egy arasznyit sehol nem kapsz.  8,0x0,5-ös vörösréz csövet a klímások használnak, de ők tekercsben. A 8,0x1,00 általában minden anyagból kapható. A Metalloglobusnál a Mór utcában alu, sárgaréz, vörösréz is van, de legalább fél szálat el kell vinned, az 2-2,5 m. Vagy ha van leeső, azt oda szokták adni.
Előzmény: petike23 (75)
látogató Creative Commons License 2006.01.01 0 0 88

Üdvözlet minden forgácsköpködőnek!

 

Most vettem észre a topikot, magamról annyit, nagyjából úgy működöm, mint vfx11, a népi táncot is ideértve. :)

 

Optikus! A recézési gondot (anyag kifordul a tokmányból), szerintem jól megválasztott technológiai sorrenddel lehet kibekkelni. Ipariban ez úgy megy, hogy a előbb recézünk, aztán leszúrunk, utána a szúrt felületet vagy tengelyen, vagy patronban, vagy magad esztergálta gyűrűben megfogva feloldalazod. Nyilván ez sorozatmelónál működik jól, ahol eleve szálból dolgozol, de amit recézni akarsz, azt a recézésen kívül is meg akarod munkálni, tehát érdemes akkora anyagból elkezdeni, amit rendesen meg tudsz fogni.

 

 

Soká Creative Commons License 2005.12.25 0 0 87
Kedves vfx11,

nagyon köszönöm a "karácsonyi meglepetést", tényleg időt kell rá szánnom, hogy felelevenítsem mi-miért-hogyan... De amint időm lesz rá kérdezni is fogok.

Üdv!
Előzmény: vfx11 (85)
vfx11 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 86
jav:
szabadon hatrahuzhato a szan = szabadon hatrahuzhato a szanon

Hiaba, na.. keso van mar.. :)
Előzmény: vfx11 (85)
vfx11 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 85
Udvozetem az Uraknak!

Drehás baratom nagy orommel emlitette a napokban, hogy ratalalt erre a szaktopicra. Mint latom, lejjebb mar emlitest is tett rolam, de azert egy rovid bemutatkozas:
Munkam szerint rendszergarazdakent rontom a levegot par helyen, hobby-szinten viszont szinte mindennel foglalkozom (nepitancot kiveve.. :)

Nagyon nagy reszben drehás baratomnak koszonhetoen en is jatszadozom itthon egy kis esztergapaddal (einhell MTB3000, gyakorlatilag ugyanaz, mint "Soká" olvtarsunk gepe), es mivel latom, hogy szegnyereg-gondok vannak, megosztom nehany gondolatomat a nagyerdemuvel... :)

[...]A szegnyereg rögzítése pedig nagyon rosszul van megoldva, ahhoz, hogy "belőjem" a tengelyt akár negyedórára is szükség van :-(([...]
Engem is meglepett az elso nap, de aztan talaltam egy csavart... :)
Ha megnezed a szegnyereg talpat alulrol (kiveszed a lerogzitocsavart), akkor a kovetkezot kellene latnod:



Bal oldalt sulyesztve csucsul az a csavar, ami a talpat osszefogja a nyereggel. Mivel kup esztergalasahoz van elforgathato keziszanunk, en ezt egyszer beallitottam, es ezzel a csavarral fixre lerogzitettem. (A kepeden bejelolt "A" es "B" fel-resz nem tud egymashoz kepest elmozdulni)




[...]ahhoz, hogy például egy fúrót cserélni tudjak a tokmányban az egész szegnyerget kell "leszerelni" és ide oda tologatni.[...]

Erre en csinaltam egy excenteres gyorsrogzitot:


Gyakorlatilag par hulladek vasdarabbol megvan, es ha valaki nem sajnalja megfurni a szegnyerget, akkor akar a nyereg moge is teheti a kart. En nem furtam, ezert leoldott allapotban lotyog minden eleme, befeszitve viszont gyakorlatilag az eredeti megoldassal egyenertekuen stabil. Csinaltam par kepet a szerelvenyeirol, ezek alapjan valoszinuleg meg tudod csinalni:




A nyergen atmeno rudazatnak es csavarnak erdemes a meg eppen elfero atmerot hasznalni (nalam ez 14mm volt), mert ezen ul a nyereg teljes terhelese. A beallitocsavar 10-es, a leszoritolemez 4-es vas, a kontraanya (kepen a lemez felett, rud alatt) a mozgo rud 14-es anyagabol keszult (szelein villaskulcshoz koszorulve), mivel egy normal anya mar nem fert el.

A feszito rud felso vege 10mm-re lemunkalva (10-es furat van a tartobakban is, lasd felso kep), a rud keresztfurata (amin az excenter atmegy) 7mm.

Az excenter-csap feje (bal oldali resz) 10mm, jobb oldali fej 7, kozepen excentrikusan 5mm-re leesztergalva (kis betetlemezt teszel a tokmany egyik pofaja es az anyag koze, igy kikerul a kozpontbol a munkadarab. Nekunk pont ez kell :) Az excenter vegen 6-os menet, es slussz.

Nehany orai munka, de nagyon megkonnyiti az eletet, hogy a kar feloldasaval szabadon hatrahuzhato a szan. Nem tudom, nalad hogy van megoldva, de az en padomon a szan jobb szelen van (ill. volt.. :) egy csavar, ami a szegnyereg lecsuszasat akadalyozta. Namost az nagyon utban tud lenni, tehat nalam szepen el van teve egy kis zacskoba - az esztergapadtol jo messze.. :)


Drehás baratom tudja, hogy mit nezzen a keziszan masodik foton belogo vegen, de ha esetleg mas is kivancsi, akkor arra is szivesen kiterek kesobb.

Remelem, nem voltam tul hosszu, es tudtam segiteni ezzel a nehany(szaz :) sorral.. :)
Előzmény: Soká (72)
Soká Creative Commons License 2005.12.24 0 0 84
Köszönjük, Neked is áldott ünnepet!!
Előzmény: drehás (83)
drehás Creative Commons License 2005.12.23 0 0 83

Békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden topiclakónak

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!