Keresés

Részletes keresés

JFEry Creative Commons License 2003.05.09 0 0 149
Olyan kis helyeskék!

És hajnalanta szépen fütyülnek.

Sajnosn nálunk a szokásos módon a három ismert fészekből csak egyből repültek ki a fiókák. A bokronlévőt a macskák, az eresz alatit a szarka szedte ki!

A fiókák még várják a szüleiktől kapott kaját, de már maguk is repkednek!

Előzmény: csinnnKA (148)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.09 0 0 148
Csak halkan súgom meg, hogy ez a kis nyavalyás szórakoztat majdnem minden este, visszajáró vendégem! :-)
itt kukacoskodik!
Előzmény: Tozatu (128)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.25 0 0 147
Az elpusztult fiókákról van ám kép is (mármint amikor még éltek)! Ha nagyon lesz id?m beszkennelem, aztán gyorsan veszek egy digitális fotóapparátot...
Előzmény: Thor (145)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.25 0 0 146
Hát ez nagggyon király!! Én is akarok webcam-os odut! Hogy mik vannak! :)
Előzmény: ribizli (140)
Thor Creative Commons License 2003.04.25 0 0 145
Ó szegények! A szülőket elkaphatta valami, de hogy egyszerre mind a kettőt! :(((
Nálunk még mindig csak bolondítanak, néha itt csivitelnek a fán, berepülnek az odúba, de rendes költözködés az nincs. Nem tudom, mi nem tetszik nekik, de ha szépen idejönnének s bekiabálnák az ablakon, biztos megkapnák amit kérnek.
Előzmény: TREWQ (144)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.25 0 0 144
Hali!
Hurrá, a házunk egyik tet?gerendájára a tet? alá fészkelt egy rozsdafarkúpár. Tavaly nem voltak, tavaly el?tt igen, de szomorú lett a vége, mert a szül?k eltüntek, a kicsiket próbáltuk etetni, de két napra rá elpusztultak..Remélem az idén másként lesz. :)
JFEry Creative Commons License 2003.04.17 0 0 143
A rozsdafarkú igazán szereti az odút!
És néha meglepően jól álcázza a fészkét.

A szomszédomban az udvaron egy rossz asztalon van egy vacak bádogvödör.Tudvalévő ha az fejjel lefelé van letéve akkor a fülét tartó lemezdarabkák a száját eltartják a síktól, amire le van téve.
Hát ez alá rakott fészket. Mikor a szomszéd a fiókák kikelése után, véletlenűl észrevette az albérlőket, nem háborgatta őket, és már harmadik éve használják a vödröt a kis jószágok.

Előzmény: Thor (142)
Thor Creative Commons License 2003.04.17 0 0 142
Ma megpillantottam az idei első rozsdafarkút a teraszi körtefán :) Vadul csivitelt valakivel, és rázogatta a rozsdaszínű farkát. Remélem, visszajön, ott az a jó kis kényelmes odú :)
Thor Creative Commons License 2003.04.17 0 0 141
Remélem is :) Utolsó emlékeim rozsdafarkúékról arról szólnak, hogy május 23-án röptették ki a fiókákat. Akkor úgy április végén költözhettek be, úgyhogy még mindig van egy kis időnk.
Előzmény: ribizli (140)
ribizli Creative Commons License 2003.04.16 0 0 140
Találtam a hétvégén egy madártojás-héj darabot az erkélyen, aztán mialatt a madárfaj kiderítésén dolgoztam, találtam egy érdekes oldalt:
www.nestwatch.org.uk.
Az odúk be vannak kamerázva, és rendszeresen riportálnak a tulajdonosok a történésekről. Más webkamerás oldalakra is vannak linkek.
Az oldal alapján úgy látom, még nem kell elkeserednünk, ha nincs lakó az odúkban.
ribizli
Thor Creative Commons License 2003.04.09 0 0 139
Nincs :(
Mondtamén, hogy nem kőő elkapkodni azt az irigykedést!
Előzmény: ribizli (138)
ribizli Creative Commons License 2003.04.09 0 0 138
Van fejlemény az odv körül?
Tessék szíves tájékoztatni! :-)
ribizli
Előzmény: Thor (135)
sakkmatt Creative Commons License 2003.04.09 0 0 137
köszi ribizli a sok hasznos infót :)
nálam egyelőre ott tart a madáritató dolog, hogy keresem az arra alkalmas helyet. egyelőre ahová felfüggesztettem az itatót, azt nem igazán szeretik a madárkák. hétvégén újabb terepet keresek a célra :)
Előzmény: ribizli (125)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.08 0 0 136
Tisztára elsárgultam!:)
Előzmény: Thor (135)
Thor Creative Commons License 2003.04.08 0 0 135
Képzeljétek, asszem, öröm van!!! :)))
Épp azzal küszködök itt órák óta, hogy hogyan térjek magamhoz ebben a kábult időjárásban KV nélkül, amikor egyszercsak hirtelen ...
megláttam, hogy a csilpcsalpfüzike itt ugrál a körtefán, és mire kettőt pislognék, beugrott a rozsdafarkúaknak kitett odúba a terasz falán!
Thor Creative Commons License 2003.04.06 0 0 134
Nem emléxem pontosan, hogy a régiben vagy az újban olvastam ezt, de tény, hogy a kis dínók elég buzgók az önképzésben az utóbbi pár millió év során :)

(Asztaa, kemény emberek ilyenkor kirándulnak, szép időben a bolond is tud, nem?:)

Előzmény: ribizli (133)
ribizli Creative Commons License 2003.04.06 0 0 133
Mi ma kirándulni voltunk - több kemény hóviharral :-) -, és úgy gondoltam, a maradék magokat kirakom holnap reggel szegény kis madárkáknak, mert a bogarak nyilván visszahúzódtak a búvóhelyükre ebben a hidegben. Egyébként elég könnyedén tudomásul vették, hogy nincs már kaja, egyedül a rigók kapnak még almát, de ők is ritkábban jönnek, legtöbb a fürdővendég. (Reggel egy tömbbé volt fagyva a víz, szegényeknek várniuk kellett.)
Thor: a madaras könyveid kissé régi kiadásúak, nem lehet, hogy azóta némi fejlődésen mentek keresztül a madarak? Pl. a verebek már tudnak landolni a mozgó etetőn, amin gyerekkoromban még nem. Simán lehet, hogy a fészkelésben is változik az ízlésük!
ribizli
Tozatu Creative Commons License 2003.04.05 0 0 132
Szerintem sem olyan félénkek a tengelicek.Bevallom,megesett rajtuk a szívem,kis adagban tettem ki maradékmagot,annyira reklamáltak.
Előzmény: Thor (129)
JFEry Creative Commons License 2003.04.05 0 0 131
:-)
Erős akcentusa van, vagy csak most tanul idegen füttyöt!
Előzmény: Thor (130)
Thor Creative Commons License 2003.04.05 0 0 130
Tegnap nem hallgattam meg a hangmintákat, mert az itteni madarakat nem hallottam még énekelni, még csak a bekukucskálásnál tartottak. Az előbb viszont lementem a kertbe és a kis újmadár olyan elmélyülten énekelt a körtefán, hogy csak egy méterről vett észre :) Olyan hangja van, hogy az ember egyhamar nem felejti el :) fel is szaladtam, meghallgatni a mintákat.
Nos:
mindkettőhöz hasonlít, de egyikkel sem cakkra azonos.
- a te csilpcsalpfüzikéd azt mondja, hogy: "csilp-csalp csilp-csalp csilp-csalp csilp-csalp"

- a fitisz meg "csilp-csilp-csilp-csilp" de nem egy hangon, hanem kanyargatja ide-oda, különböző hangmagasságokba

- az én madaram, viszont kb. ezt mondja: "csalp-csalp-csilp-csalp" egyenletesen, nem párokban, mint az első hangminta, és nem dallamosan, mint a második, hanem egy hangmagasságban.

Na, mi ez? Azt hiszem, ezek után muszáj füzikének lennie. Kukkolom tovább a madárhatározót.
Létezik olyan, hogy ők nézték ki maguknak a rozsdafarkú-odút?

Előzmény: ribizli (127)
Thor Creative Commons License 2003.04.05 0 0 129
Nálunk a rigók a tavacska körül ugrálnak, időnként egy-egy megfürdik óriási nagy pacskolással, a többi meg biztatja :)
Én is meggyvágót láttam legtovább a téli madarakból, reménykedve nézegetik időnként az etető hűlt helyét (levettük lemosópermetezéskor), de egyre több az új madár.

Tengelicek: itt is láttam még két hete is. Ahhoz képest, hogy az okoskönyvek szerint félénk, erdei madár, csak nagy hideg és éhség idején merészkedik le a házak kertjeibe :) Már megint kiderült, hogy a madarak nem olvasnak könyvet.

ribizli: Freudilag nem úgy kell elgépelni, hogy fityiszfüzike? :)
Kerti geze hangod is van?

Előzmény: Tozatu (128)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.05 0 0 128
Nálunk tengelicek nézegetik az egyik odut,szinte egész nap a kertben röpködnek,eszegetnek.Visszatérnek időnként a meggyvágók,a fekete rigó.
Előzmény: ribizli (127)
ribizli Creative Commons License 2003.04.04 0 0 127
Van csilpcsalpfüzike meg fitiszfüzike hang a madárhang-lemezen, figyeld meg a nótájukat, én meg küldöm a mintákat, hátha ez alapján sikerül azonosítani!
"Csilpcsalpfüzike: Neve hangutánzó szó, melyet a hím szinte vég nélkül ismétel énekében a hozzá nagyon hasonló fitiszfüzikétől éneke alapján a legkönnyebb megkülönböztetni."
"Fitiszfüzike: Dallams éneke halkan kezdődik, majd felélénkül, felerősödik és elhaló hangokkal fejeződik be."
(freudi elgépelést kijavítottam: fitiszTfüzike helytelen :-) )
Egy széncinke lassan a türelmem határait feszegeti a hajnali ordibálással. Ma félálomban hallottam, hogy rákezd, kicsit felébredtem és észleltem, hogy még sötét van kinn. Aztán még egy darabig figyeltem, és jót nevettem magamban, mert nem jött válasz az ordibálásra. Pechére hiába kelt olyan korán. :-)
Szerintetek lehet, hogy konvektor külső burkolatát válassza cinke lakhelyül? Mintha ő ment volna be egy olyan rácsos izébe. Két emelettel feljebb egész télen ott laktak verebek, mivel a fal másik oldalán nem éltek épp emberek. Asszem lesz meglepődés. :-)
Nálunk továbbra sem látok érdemi mozgást az odv körül, bosszant is. :-/
ribizli
Előzmény: Thor (126)
Thor Creative Commons License 2003.04.02 0 0 126
Szűkül a kör a madárka körül, aki itt járt tegnap-tegnapelőtt, bújjuk a madárhatározót rendesen :) Úgy tűnik, nem is egy fajta csupán: a hétfői pici bóbitával rendelkező a kerti geze névre hallgathat, a tegnapi párocska viszont lehet csilpcsalpfüzike (a madárhatározó szerint szó sem esik vizes területekről, csak lombhullató erdőkről), vagy talán méginkább fitiszfüzike. Mindkettő (három?) vonuló, április környékén érkeznek, úgyhogy jogos, hogy egész télen nem láttuk, csak most bukkantak fel.
ribizli Creative Commons License 2003.04.02 0 0 125
Madáritató-témához:

nekünk az erkélyládára van téve, egy kb. 20 cm átmérőjű, 6-8 cm mély műanyag cserépalátét, benne egy nagyobb kővel, hogy ne boruljon fel, ha a peremébe kapaszkodik valaki.

A vizet _naponta_kell_cserélni_, lehetőleg este. Ha algásodni kezd a víz, jó alaposan ki kell súrolni a tálat. Nem kell félni, hogy elpárolog, viszont nem szabad tűző napra tenni sem, nekem azt tanácsolták. Az egyik könyv azt is írja, hogy ha a talajon van az itató, közel hozzá egy "kilátót" is ajánlatos elhelyezni, azaz egy botot kell leszúrni. Ha fára teszitek, mindenképpen olyan helyre tegyétek, ahol az erős déli nap nem éri, de reggel-délután kapjon napot, és könnyen le tudjátok venni tisztítani. Én nem tenném láncra, inkább vastag műanyag spárgára (a természetes anyagú spárga elrohadhat), vagy drótra. A lánc szemei közé beakadhat a madárka lába, és a kis ügyesek biztos függeszkednének a tartószerkezeten. :-)
Ja, még valami: eléggé fröcskölősen fürdenek, tehát gondolni kell arra is, hogy mondjuk naponta hússzor összevizezik az ablakot, vagy akár a kerti ülőkét meg asztalt.
ribizli

Thor Creative Commons License 2003.04.01 0 0 124
A legnehezebb része az lesz, hogy vízszintesen beássátok a földbe. Ha nem elég vízszintes, akkor egyik oldalon magas perem áll ki, másik oldalt meg kifolyik a víz. Utána algátlanító lötyit, meg minden egyéb kelléket be lehet szerezni a kertészetben (vagy akár az OBIban is). Van Kerti tó topic is ugyanitt, bár ott egy kicsit elvadultak a technikai részletekkel a fiúk.
Igazán szép nyár közepe táján lesz a tó, nem ilyen, mint ezen a képen. Amikor beteríti a tavirózsa, és épp virágzik, meg virít benne a sellővirág, nahát AKKOR érdemes ránézni :)
Előzmény: sakkmatt (123)
sakkmatt Creative Commons License 2003.04.01 0 0 123
Asztamindenségit, de klassz!
Ha ez a fürdő, akkor az enyém minden bizonnyal itató, oázis módra :)
Ha jól látom, valami fekete műanyag tavacska, igaz ? Ha veszek egyet pl. az OBI-ban, utána mi a teendőm, ha azt akarom működjön, ne algásodjon, mittudomisén ? Persze, ha ezt csak 100 oldalban lehetséges kifejteni, akkor elég, ha megadod az URL-t :)
Előzmény: Thor (122)
Thor Creative Commons License 2003.04.01 0 0 122
Én sajna nem. Nekem csak ilyen itatóm van. Igaz, ez fürdő is egyben :)


Előzmény: sakkmatt (121)
sakkmatt Creative Commons License 2003.04.01 0 0 121
Feri, olyan kicsi ez az itató, hogy nem éredmes letenni a földre. Lehet, hogy inkább egy tavacskát kéne összehoznom, és akkor az 5-8 méter is biztosított lenne. Kár, hogy nemtom lefotózni, bemutatni :(

Thor, neked annyi képed van, nem tucc nekem itatóról mutatni ? Az enyém olyan pici, 1 liter, ha belefér. Az elég ? Félek, hogy hamar elpárolog a víz belőle.

JFEry Creative Commons License 2003.04.01 0 0 120
Ha a földre rakod a fürdetőt, kb 5-8 méteres sugarókörben kell(ene) szabad rálátású területet biztosítani körülötte! Ha lehet... Ennyi a macsek 1,5-2 másodperces gyorsulása, ami a madaraknak, rigóknak elég.
Előzmény: sakkmatt (118)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!