10 évet kell valahogy kihúznod, utána már megadható rá a fennmaradási engedély, hiába túlépitett.
Meg kellene nézni a friss, hivatalos térképmásolatát a teleknek, hogy mi szerepel rajta. Mert lehetséges, hogy légifotók alapján feltüntették az épületet, és akkor békén hagynak.
Azt tudni kell, hogy az utóbbi években a technikai fejlődés is az épitéshatóság segitségére van. Évente/kétévente megveszik a település nagyfelbontású műholdas képeit, és a korábbival összehasonlitva azonnal látszanak a változások. Mivel az épitésügyi birság fele az önkormányzathoz folyik be, ezért nekik is érdekük a pénzbeszedés.
Az épitészed felelőssége meg nyilvánvaló egyébként, csak nem tudod bizonyitani.
Ismerem ezt a födémet, de ezt az emlitett acél idomot épitéskor kell beletenni, utólagosan tudtommal nem.
Igen, en is igy olvastam. Csak arra gondoltam, hogy nem lehet-e utolag valami hasonlo megoldast csinalni... Egyebkent a nyilason beluli vasbeton koszoru miert nem jo? En ugy gondolnam, hogy ha jol be van vasalva, es az uregekbe is kerul beton, akkor hasonloan viselkedik, mint a gyari acel idom.
Én is acél kiváltásra gondoltam, csak éppen két lábban leterhelve. De hogy ezt hová lehet letámasztani, az már nem mindegy, és igy látatlanban nem igazán lehet eldönteni.
Ebben az esetben gondolom fel kellene torni az aljzatot, csahogy ott van a padlofutes. Es gyanitom, hogy a lepcso miatt is torni kellene. Ezt hogyan lehet megoldani?
Itt hozzáfűzném, hogy valamilyen szinten én is bűnöző vagyok.Hogy anno nem kezdtem el az építkezést.Majd egy szétszedhető bontott szlovák nyaralóházat raktam össze átmenti jelleggel, míg összejön a pénzem. Aztán teltek az évek és sosem jött össze.Szerintem le is járt minden papírom, de a gond nem is ez, hanem hogy közben itt maradt ez a faház és rendbe raktam, mert ide kellett költöznöm.Nincs rá esélyem sem, hogy kiszabaduljak innen ebből a zártkertből és ebből a 30éves bontott nyaraló-faházból.
Szerintetek ezt is lebontathatják velem.Nem kétszintes, de nagyobb, mert ilyen volt a bontott. kb 40nm szemben a max 30al, ami tudom nagyobb, de ez tényleg csak egy bontott épület ami átmenetileg került ide.Igazából megérteném ha lebontatnák velem, csak az nem értem- és most itt ne a szomszéd tehene effektre gondoljon senki- hogy mikor megkértem az engedélyt, akkor az építészem megmutatta a referenciáit az itteni zártkerteben.Mind nagyobb volt, de a lényeg hogy volt egy palota(!!!).Egy igazi órási ház.Ez a ház már olyan nagy volt, hogy le lett állítva az építéskor.A tulaj meg felhúzta ennek ellenére.Ezt negatív példának mutatta.De mondtam neki, hogy akkor hogyan van itt mégis.Azt mondta le nem bontatják ha már készen van és 1,5millióra büntették.Az nagyon nagy pénz nekem, és itt megjegyzem az én épületem 170e forint volt bontva.Mégis kifizetném ha kell hitelre ez a 1,5milliót hogy tudjak hol lakni. Tehát kérdezném szerintetek vajon lebontathatják/lebontják-e ezt a faházat?Vagy mi erről a vélemény, most mit tegyek ha már így alakult.Esetleg van egy lakókocsi a szomszédba... :( meg megvannak a faház 30 éves papírjai ami valamilyen féle tervrajz szerűség is egyben...
A 220-as magasság a legmagasabb ponton értelmezhető. Hasznosnak az 190 feletti terület számit.
Tehát az adott esetben ha kijön az 190 feletti terület mondjuk 3.5 m2-re, arra igen nehéz ráirni, hogy "szoba". Ez akkor érdekes, ha valaki hitelből vagy szocpolból bővitene.
Ha saját lóvéból, akkor gyakorlatilag mindegy mi az elnevezés a papiron.
A tetősikablak hőszigetelő kerettel és egyéb kellékkel együtt darabonként olyan 90-100e Ft.
"Kutyaólat" épiteni és bele ablakot kb ugyanennyi lehet, vagy kicsivel drágább.
Ismerem ezt a födémet, de ezt az emlitett acél idomot épitéskor kell beletenni, utólagosan tudtommal nem. Én is acél kiváltásra gondoltam, csak éppen két lábban leterhelve. De hogy ezt hová lehet letámasztani, az már nem mindegy, és igy látatlanban nem igazán lehet eldönteni.
A tetőtérbeépités csak bejelentéskötelezett lenne, de nálad födémszerkezetbe nyúlás történik, valamint a tetőszerkezet statikája is megváltozik. Ha kutyaólak készülnek, akkor meg a homlokzatok is.
A fogópárokat székállásokkal ki lehet váltani, azaz kelleni fog ácsmunka is hozzá.
Ha kiugro ablakokat akarunk, akkor mindenkeppen kelleni fog acsmunka is. Egyebkent ket ilyen kiugro ablak mennyivel kerul kb. tobbe, mint ket sima tetoablak?
A födémről látatlanban nem lehet nyilatkozni, mert ott már számolni kell fesztávokkal, terhekkel, stb. Megoldható valahogyan. (a koszorús ötlettel nem)
Utananeztem, es a leiernek van erre gyari megoldasa, bar az teljes panel szeles attoresekhez van. Ott egy acel idommal atterhelik a kettevagott panelt a szomszedos panelekre. Itt nem lehet valami hasonlot csinalni?
A tetőtéri helyiségeket a 210-es belmagassággal gyakorlatilag raktáron kivül nem hivhatod másnak, mert a nem huzamos tartózkodásra szólgáló helyiség is minimum 220 kell legyen.
Akkor legfeljebb ket tarolo lesz odafent. Gondolom kesobb senki sem fogja firtatni, hogy miert agyat es szekrenyeket tarolok ott. Egyebkent egy ilyen beepiteshez kell epitesi engedely?
Továbbá azt mondtad, hogy középen lenne egy kb 90 centis sáv 210 magasan, tehát csak itt lehet ajtókat is elhelyezni, mert egyszerűen nem lehet máshol kinyitni.
Igy van. Korulbelul igy nezne ki a lakoter:
A feljaroval szembeni ferde fal alatt lenne meg egy WC, ha meg lehet oldani...
Persze, hogy megoldható, csak akkor már mindjárt nem 50e Ft/m2 lesz :)
A fogópárokat székállásokkal ki lehet váltani, azaz kelleni fog ácsmunka is hozzá.
A födémről látatlanban nem lehet nyilatkozni, mert ott már számolni kell fesztávokkal, terhekkel, stb. Megoldható valahogyan. (a koszorús ötlettel nem)
A tetőtéri helyiségeket a 210-es belmagassággal gyakorlatilag raktáron kivül nem hivhatod másnak, mert a nem huzamos tartózkodásra szólgáló helyiség is minimum 220 kell legyen. Továbbá azt mondtad, hogy középen lenne egy kb 90 centis sáv 210 magasan, tehát csak itt lehet ajtókat is elhelyezni, mert egyszerűen nem lehet máshol kinyitni.
Az ikerszomszedunk meg a haz epitesekor megcsinaltatta a tetoteret, tehat gondolom valahogy megoldhato megoldhatok esek a problemak (a paros fogok kivaltasa is).
Gondolom ez a 250-es minimum belmagassag nem azt jelenti, hogy akkor ennel alacsonyabb tetoteret be sem lehet epiteni, csak legfeljebb nem szobanak fogjuk hivni?
A fodemkivagasnal a 40 centis oldalon lenne alatta egy 10-es valaszfal, a masik oldalon pedig esetleg a lepcso szerkezetevel ala lehetne tamasztani (bar az alatta levo helyisegben szinten padlofutes van, tehat az aljzat bolygatasa necces). Igy esetleg nem lehetne megoldani?
Kezdjuk a legfontosabbal: a minimum belmagassagnak 250nek kell lennie szoba eseten, kozlekedonel lehet 230 is.
A korureges fodempallonal nekem tavaly max 30 centit engedtek kiharapni, ennel nagyobb eseten ala kell tamasztani kivaltoval a fodemet (veglegesen).
A wc ajto es a strang nagyon mellekes dolgok, konnyen megolhatok.
Ha nincs a tetoszerkezethez nyulas, akkor 50e/m2, ha a tetot is piszkalni kell akkor inkabb 70e/m2
Tetoter beepitesen gondolkozunk (egyelore csak elmeleti sikon), es van nehany bizonytalan pont. Egy 8x11.5m-es kontytetorol lenne szo (ikerhaz fel), ebbol kb. 7x4.2m-t epitenenk be, es maradna egy kis padlas resz. Szigetelesnek a szarufak kozott 15cm + keresztben 5cm-re gondoltam, igy a belmagassag kb. 2.1m, plafon 90cm szeles, terdfal(?) 1.1m magas lenne. Ket gyerekszobat szeretnenk itt kialakitani, kb. 3x4.2m es 2.7x4.2m meretekkel, illetve egy kb 1m szeles kis kozlekedot, ahol a lepcsofeljaro is lenne. Ide jo lenne egy WC-is, de ezzel rogton ket problema is adodik.
Az egyik, hogy a WC ajtaja csak kifele nyilhat, viszont igy a lepcso es a nyitott ajto kozott kb 30-40cm hely maradna. Ez mennyire aggalyos? A masik problema a szennyvizcso bekotese a meglevo rendszerbe. Logikusan a jelenlegi WC-ben kellene megoldani a dolgot, viszont also kifolyasu WC-nk van, nem tudom, ide hogyan lehetne bekotni. Gyanitom, hogy fel kene torni az aljzatbetont, abban viszont elvileg padlofutes van, de elkepzelheto, hogy a WC mogotti reszre nem raktak csoveket... Hogyan lehetne ezt megoldani?
Tovabba nem sima tetoablakot szeretnenk, hanem egy kis kiugrassal rendes ablakokat. Igy kicsit nagyobb ter lenne, es az arnyekolast is jobban meg lehetne oldani (deli ablakok lennenek). Viszont eleg keves hely van az ablakoknak (belmagassag 2.1m - 1.1m terdfal = kb. 1m magassag). Ez megoldhato igy?
Van par technikai dolog is, amit gondolom meg lehet oldani, a kerdes, hogy hogyan. Az egyik, hogy leier korureges betonfodemunk van, es a lepcsofeljaro ugy jonne ki, hogy az egyik elembol kb. 40cm-t, a masikbol 50cm-t kellene kivagni (gondolom 90cm eleg lepcsofeljaronak, ennyi hely van kb.). Kell-e, es ha igen, mivel kell utana megerositeni a fodemet? Aztan jelenleg kb. derekmagassagban paros fogok vannak a padlason. Ezeket mivel lehet kivaltani?
Es vegul tudnatok egy durva becslest adni (mondjuk millios nagysagrendben), hogy mennyibe kerul egy ilyen atalakitas? Elore is koszonom.
Mi van olyankor, ha a használatbavételi kiadása után nem sikerül befejezni határidőre a hátralevő dolgokat. Gondolom a használatbavételit nem vonják vissza. Festés burkolás ajtó elmaradás van.
Ezek szerint úgy is meglehet kapni a használatbavételit, hogy a festés, burkolás, illetve a belső ajtók nincsenek beépítve?
egy ismerősöm épített régebben egy kétszintes házat. a falazó anyag:
Komép Durisol Bio-Beton kézi falazóelem.
a nyomószilárdsága 1.2 N/mm2 (ez nem kevés a téglához, ytonghoz képest?)
van valakinek erről véleménye, tapasztalata?
puszta kíváncsiságból kérdezem.
köszi
elóször csak 10x10 es lábakon, majd később menne telibe hajópadjó vagy faház építő elem, ami mint egy D betű néz ki.
vagy osb és azt bevakolni?
de ekkor mi lenne a lábazat? kellene zsalukő oda is?
de ha más elrendezés is szóba jöhet, elég szar a kert elosztás, de azt a sarkat ugy se tudom mire használi, fű se nő ott mindig árnyékos. csak a szomszéd 1 ablaka , meg az én két ablakom zavaró mert a legjobb lenne telibe lefedni az egészet.
vagy vegyek egy mobilgarázst 3 kilóért és állítsam azt fel?
a besorolása 20 nm meg nem haladó kerti építmény lenne, mert már csak 9 nm beépíthetőségem van:-((((
"Ehhez képest a sok balga kisvállalkozó maradt a normál ÁFA-s, normál adós rendszerben.
Normálisak...?!"
Normálisak.
Tavaly minden hétre jutott egy-egy adómódositás, és az idei költségvetésben már most méteres lyukak tátonganak.
Semmi nem garantálja, hogy nem emelik meg ezeket a költségeket, mert Matolcsy éppen úgy ébred.
Egyébként meg a nyugdij, táppénz pedig valami nagyon alacsony összeg után ketyeg. Ha jól emlékszem valami 83e Ft körüli összeg, ami elvileg olyan 6 órás munkaviszonynak felel meg.
"A festés amúgy sem egy költség igényes vállalkozás."
Márpedig a csiszolóvásznakat, gyorsan fogyó ecseteket, hengereket, egyéb kopó szerszámokat nem a megrendelő fogja megvenni. Az épitőiparban meglehetősen kevés az áfamentes vállalkozó, mivel sok mindenről lehet áfát visszaigényelni és költséget elszámolni.
A kéményre is ráfoghatod, hogy majd később épül, hiszen gondolom szerelt kéményt terveztettetek be. Az meg ugyebár a legvégén is felépülhet, ha hiányolnák az épitésfelügyeletesek.
A főfalnál meg rakjatok be az eredeti nyiláshoz megfelelő áthidalókat, hogy abba ne kössenek bele. A nyilás szükitése már más tészta, csak a tartószerkezeti dolgok stimmeljenek.
A használatba vételi még sajnos odébb van, szerintem leghamarább ősszel lehetsége, úgyhogy addig bármi lehet.
Mind 3 esetben kell a tervmódosítás?
A tervezőnk például azt mondta, hogy a váalszfalakban oda pakolom az ajtót ahová akarom, és a kéményeket sem kell mind megépíteni ami a tervrajzon van, csak amelyiket használni akarom, ezért rajzoltattuk be inkább plusszba, mert akkor még nem tudtuk, hogy gáz vagy villanybojler lesz-e.
Azzal tisztában voltam, hogy plusszban nem szabad kéményt beépíteni engedély nélkül, azt viszont nem tudtam, hogy elhagyni sem szabad.
Mert ha nemsokára itt az ideje, és nem várható már épitésfelügyeleti ellenőrzés, akkor a használatbavételihez csatolni kell egy megvalósulási alaprajzot+kémény nélküli homlokzatot és műleirást, és kész.
Ha viszont még az elején jártok, akkor jobb ha kértek tervmódositást, mert az épitésfelügyeletet nem fogja meghatni, hogy ezek nagyon kis dolgok.
Viszont egy jótanács:
Ne most kérjetek tervmódositást, mert ezt már az új digitális tervleadás keretében kellene leadni, és az a szar ÉTDR abszolút nem akar működni (ahogy egyébként várható is volt). Pluszban a járási rendszerek miatt összevonták az épitéshatóságokat, és még mindenki a tavalyról rázúditott anyagokkal birkózik.
(nekem egy dec 20.-án beadott épitési engedély kérelmemre még rá sem tudott nézni az ügyintéző)
Na ja ! Vannak olyanok akik ha pl. a régi un.enyvest kérnénk tőlük, csak állnának és néznének. Jó azt nem kell tudniuk , de némely más azt se hajlandó , hogy a mennyezet és az oldalfal eltérjen egymástól.
Pedig régen általános volt e két felület eltérése.
Na de valóban nem is a festés a lényeges, hanem a felület előkészítés. Azt bizony kevesen tudják vagy eccerűen összecsapják.
Pont a napokban mutatta az egyik tv , hogy az MTK sportolók valami gyerekotthonban kenegették a falakat valmi vadi új mtk overálban. Annyian voltak, hogy nem fértek egymástól.
"mert számlát se szoktak adni." aki nem kér annak nem adnak !!
Ennek a téglának a hangszigetelési paramétereit ebben a vastagságban nem tudod reprodukálni mással olcsóbban.
A véséshez meg semmi közöd, az a szerelők problémája. Bár egyébként egyik ügyfelem ilyenből épitkezett tavaly, és saját maga csinálta a horonyvéséseket a falakba; egy rossz szava sem volt.
Állj egy kicsit a sarkadra, és ha az épitész nem tud ÉSSZERŰEN ellene érvelni, akkor ragaszkodj ehhez a téglához.
Az építész nem javasolja a Silka téglát, mert nehéz vésni és drága is.
Nekünk azonban nagyon fontos a jó hőszigetelés mellett a hangszigetelés is. Milyen kerámia falazatmegoldással lehet jó hangszigetelést elérni? Valamilyen vékony pulsz belső falazat is szóba jöhet a hálószobában.
"Ha a kőművestől elvárjuk a lézeres szintezőt, meg a téglavágót, akkor a festőktől ez kellene elvárni. Egy 2m-es lécet nem hajlandók a falnak nyomni. 2-3 szerszámmal meg egy vödörrel odaállítanak glettelni."
Elárulod, hogy egy festőnek miért kellene egy 2 m es lécet a falhoz nyomnia?
Na holnap beköltözünk a félkész házba. Gyerekek eltologatták a kartonpapíron az autóikat. :) Az épület tartja a meleget, nagyon száraz a levegő. Jó sok munka vár rám. Holnap jön egy rokonszerzűség festő nem sok reményt fűzők hozzá. :)
Nézegettem falcsiszoló gépet. Jó dolog az? Nem értem a festőket, hogy miért nem ruháznak be ilyen szerkezetekbe, van glettelőgép is. Az is jó szerkezet. Olyan árakat kérnek a munkájukért, hogy ilyen szerkezetet is megvehetnének.
Ha a kőművestől elvárjuk a lézeres szintezőt, meg a téglavágót, akkor a festőktől ez kellene elvárni. Egy 2m-es lécet nem hajlandók a falnak nyomni. 2-3 szerszámmal meg egy vödörrel odaállítanak glettelni.
Én tavaly vettem 1 telket amire vállatam, hogy 4 éven belül felépítek 1 házat, így nem kell utánna adóznom. Ezt fel kell valamilyen formában tüntetnem az adóbevallásomban?
Mondjuk nálunk a lábak a sarkokra épültek, szinte cm2-re azonos a kettő, bár a tervezett garázs résznél ezzel lehet spórolni, ha mégis megjeleníttetem.
Muszáj, hogy körültekintő legyek, mert egy hátsó ablak miatt majdnem megszívtuk a ház bővítésénél. Egy ablak szélességét megnöveltük és utólag kellett statikai terv, meg megvalósulási alaprajz. Nem sokson múlott a fennmaradás, így óvatos vagyok :)
A tetoterbeepitesben a parapetfal tetejen a talpszelemen ugye beljebb van mint a belso falsik. A hianyzo reszre purhabbal xps-t ragasztottak (maradt a labazatszigetelesbol). Viszont az xps meg igy is a belso vakolt sik alatt van kb 2.5 centivel.
a) csemperagaszto az xps-re, majd felvakolni hogy sikban legyen
a1) vakolaterosito halo a vakolat tetejen, egybeglettelve az alatta levo vakolattal (halo a falra atlog)
a2) vakolaterosito halo az uj vakolat aljan, ralog a regi vakolt reszre, egybeglettelve a vegen
b) purhab+gipszkarton, gletteles egybehalozva a regi vakolattal
ezek kozul melyiket valasztanatok? esetleg meg masabb variacio?
Ha mondjuk 4,5 métert kell elhagyni az oldalkertnél, akkor azt honnét mérik, a kinyúló tetőtől vagy a lábazattól? Nekem nagyon nem mindegy, mert keskeny a telek.
Mindenhol a BRUTTÓ területek számitanak, tehát nem a hasznos.
Beleszámit a beépithetőségbe:
- 1.50 feletti kinyúlással rendelkező előtető vagy erkélykonzol
- mindenféle előtető ami le van lábakkal támasztva
- fedett terasz
A gékocsitárolónál ha lefeded a tetejét, akkor az is beleszámitana. Én azt szoktam javasolni, hogy a terven jelenjen meg egy ződdel befuttatott pergola, mert ha később nézik a műholdképedet, akkor egy lefedett gk beálló kevésbé feltűnő, hiszen elvileg befutotta a zöld, magyarul fedett.
Adott egy telek, ami 837 m2 nagyságú. A lakóépület rajta alaprajzi méretekkel számolva 182 m2 és van a telken egy felvonulási épület (9,5 m2), ami egyelőre szerszámos, de ezt majd lebontjuk (leglaábbis a terven majd ez lesz), valamint adott egy melléképület, ami jelenleg 24 m2 nagyságú és ezt szeretnénk bővíteni.
Eddig nagyjából nincs gond, mert 30% a beépítési maximumig van még pár m2, de kérdéses, hogy mennyi....
A lakóépületnél vannak előtetők a bejárat és a terasz felett, amik gondolom, hogy valmennyire bele számítanak a beépített területnagyságba, sőt a hosszanti oldalak mentén a tető kilóg a járdák fölé. A kérdésem az, hogy ezeket hogyan kell beszámítani?
A bővítésnél pedig azt szeretném kérdezni, hogy ha kihasználom az új építmény mondjuk 2 oldalát és ezekkel egy fa szerkezetű garázst csapnék hozzá oldalról (egyelőre úgy, hogy nyitott marad, de van teteje) akkor az hogyan számít? A melléképülettől nem akarok elvenni területet, de a garázs meg nagyon kéne a nyomorult nyest miatt és az az érzésem, hogy így már nagyon a 30% határán balanszíroznánk.
Van szerződés, nem lehet menni máshova. 94 készültseg után fizet, ami gyakolatban 100százalék. Megtagadták a kifizetést, pedig a kincstár szerint járna. PszAF ejaras 5 hónap lenne minimum.
Nagyon birom amikor valaki ugy ostja az eszt, hogy fingja nincs az egeszrol, es 10 evvel korabbi idejetmult emlekeire hagyatkozik...
Kiviteli tervet csak az epitesi engedely utan erdemes csinalni, vagy pedig akkor, ha biztos benne a tervezo hogy elfogadjak az engedelyezesi tervet valtozatlan formaban.
Egyebkent meg jelentosen szigorodtak az eloirasok es a kiviteli terv egyre inkabb eloiras, ami megjelenik kikoteskent az epitesi engedelyben is.
A használatbevételin előírnak mindenféle határidőket, a hiányzó munkák elvégzésére.
Amire a pár hónapos határidőt adták, azokat illik elvégezni. Amire éves határidőt hagytak, azokra általában korlátlanul lehet halasztást kérni. Mielőtt lejár a határidő, írni kell egy levelet, hogy nem készült el, mert nem volt ré pénz, és pár ezer forintnyi bélyeg kiséretében be kell adni. Most már egyből további 2 évre is lehet halasztást kérni.
A kiviteli terv akkor készül amikor a kedves ügyfél megrendeli !!
De elhamarkodni nem érdemes !!
Nézd ha én tervező lennék és lenne olyan megrendelő aki egy csomagban kéri a terveket , miért ne !
Ha kifizeti !
Csakhogy ennek megvannak a hátul ütői, (dupla munka, stb) így lehet céloznák rá, várjunk azzal az engedélyezés utánra !!
A melósok nagyon kegyetlenek tudnak lenni egy változtatásból eredő terv eltérés miatt - nyomban mondják, hogy szar a terv !!
Sőt a kivitelező középvezetői is minden változtatásba bele kapaszkodnak az árnövelés céljából. Lehet akár valami egyszerűsítés, is ők az árat nyomban emelnék.
Feltételezem, hogy a kiviteli terv csak azt követően készül, hogy van érvényes építési engedély.
Jól gondolom?
Egyébként, az ütemezést úgy tervezzük, hogy az idén elkészül minden papírmunka, majd kiválaztjuk a kivitelező(ke)t, anyagbeszállítókat a jővő év eleji kezdésre. (Az élet valósága meg majd menet közben kiderül)
Először is nagyon-nagyon javasolt kiviteli terv elkészitése.
Ez tartalmaz egy árazatlan költségvetési kiirást és anyagmennyiségeket is. Ezek alapján lehet keresgélni a környéken levő tüzépeknél, vagy neten.
A generálkivitelező általában 20% körüli felárral dolgozik, mintha külön-külön lennének a szakik, de cserébe neked nincs szervezési problémád, stb. Ha külön szakik vannak, akkor neked kell összehangolni őket (kiviteli tervben van ütemterv is), és biztositani számukra az anyagot. Ha valamelyik szakág csúszik, akkor neked kell ütni őket, és magyarázkodni a másik felé, aki kénytelen várakozni.
Minőség:
A kiviteli terv nagyon részletes csomópontokat és rajzokat tartalmaz, ezek alapján könnyű ellenőrizni, hogy úgy készülnek-e a dolgok. Én szoktam felajánlani tervezői művezetést is, igy a kényesebb szerkezeteket mindig ellenőrzöm, és szükség szerint vissza is bontatok. Viszont ez általában a szerkezetépitésig tart, a befejező munkákra már tervezői művezetés nem kell.
Ha mindennek a minőségét ellenőrizni akarod (vakolás, gipszkarton, burkolások, festés, stb), akkor kell egy általad megbizott műszaki ellenőr, aki gyakorlatilag kiválthatja a tervezői művezetést is, de mivel többet kell ott lennie, jóval drágább is.
Végre eljutottunk oda, hogy már az építész kiválasztásán dolgozunk. Remélhetőleg néhány napon belül megbízzuk az egyiket a tervek elkészítésével, engedélyek beszerzésével.
A kérdés: hogyan tovább?
Kereshetnénk egy generálkivitelezőt, aki mindent megcsinál, de biztos, hogy drágábban, mert neki is meg kell élnie valamiből.
Milyen lehetőségek vannak a költségek csökkentésére a minőség megtartása mellett? Milyen építőanyagokat érdemes magának az építtetőnek beszereznie a kiviteli terv alapján? Össze tudja egyáltalán az építtető hangolni a sok munkafolyamatot meg azt, hogy mindig minden szakember illetve anyag rendelkezésre álljon, amikor kell?
Igazából nem egy komoly épitőipari állvány, mert csak egyemberes, de házi használatra tökéletesen megteszi. És nagyon könnyű az egész, egy ember lazán arrébbteszi szétszerelés nélkül.
Nekem is zajlik 2 éve folyamatosan a hőszigetelés, meg a nappali is 5.5 méter magas, a franc akart állandóan kölcsönözgetni...
Ha nem kell róla számla, akkor érdemesebb utánanézni használtan, mivel rengeteg épitőipari cég dől(t) be, sok használt gép van a piacon.
Észak Pest. Nem most kell, és sajátot szeretnék, lassan fogok haladni. Sok munkám is van. Lesz itt redőny szerelés és talán még a homlokzatot is behúzom. Nagyon köszönöm egyébként a felajánlást! :)
Gondolkodok, hogy mással keressem a kenyerem és ahhoz is jó jöhetne. Hol vetted és mennyibe került? Ha szabad ilyet kérdezni.
A belinkelt honlapon levő adatok eléggé pontatlanok.
Uyganis 14.9 db kell egy falm2-be, és 416 Ft/db árral számolva csak az anyagár 6200 Ft/m2 (a honlapon szereplő 3870 helyett), a vékonyágyazatú habarcs 500 ft/m2, falazási munkadij 2800-3000 Ft/m2.
Hőszigetelésben a 16 cm grafitos 4500 Ft/m2 körül van, amit mondjuk 2500-ért már vigan felpakolnak.
Tehát belső vakolat nélkül kb 6200+500+4500 (anyag) + 3000+2500 (munkadij) = 16.700 Ft/m2 bruttó.
Tehát SILKA HM N+F 200 + 16 cm grafitos:
- 0,177 W/m2K
- 54 dB hanggátlás
- 16.700 Ft/m2 + belső vakolat + szinezés anyagára
(végeredményben nem nagyon tér el a honlapon lévő összegtől, de a megoszlás teljesen más)
Alapvetően igazad van, de attól tartok, a spéci szakember többe kerül, mint az egész burkolat stb. És hát a pénzt ugye mostanában -- az a legkevesebb! :-))
Lehet, hogy mégis meg kéne próbálni alányúlva a csempézést valahogy.
Ez nem födém, ilyen nyílt "galériás" volt az épület, az emeleti része. Gyakran 150-200 gyerek tombolt azokon a tálcákon. A volt iskolám, onnan tudom :(
Ezek vasalása gyanítom, hogy a hó-szélteher meg a rajtuk végezhető munkákra lettek méretezve. Lehet, hogy orosz technikával készültek, a kijevi gyorsházakon volt ilyen födém orosz laktanyáknál, nem szívesen álltam volna rá mert ami betörött, élég siralmas látvány volt vasügyileg
Nem tudom. azért gondoltam erre, mert iskola bontásából van, gondoltam oda biztosan túlméreteztek. De akkor inkább hagyom a fenébe. 7/20-as egyébként a tálca.
Mivel a vasalásuk, gyanítom, hogy nem személyautóra lett méretezve, én nem használnám ilyen célra. Mi van akkor, ha egy nagyobb tömegű autó csak megfordul rajta és beszakad? Még rádverik a mentés és az autóban keletkezett kár költségét, neked meg ottmarad a beszakadt bejáró
Legutóbb érdeklődtem kapu előtti áteresz témakörben, jelentem mivel a közutat az önkormányzat egyik cége kezeli, ezért tőlük kellett engedélyt kérni az útba bekötéshez (mivel másik bejáróm nincs, ezért elméletileg az önkorinak kellene biztosítani egyet, de az mondjuk kész lenne a következő évszázadban, így meg, hogy megcsinálom én, nem nagyon szaroztak a papírokkal). Az engedélyezés díja 3000 Ft-volt, csak egy skicc kellett hozzá.
Edddig meg is vagyok, viszont megint lenne kérdésem :)
A fenti betontálca megbírna személyautót? A rövidebb 270, a hosszabb 360. 2,2 métert kellene áthidalni. Az elemek 90 centi szélesek, gondoltam egymás mellé rakok 5 db-ot, és elég lesz. Rosszul gondolom?
Szerintem ha annyira nem lehet alanyulni, hogy leragassz egy csempet, akkor egy mugyantanak sem lehet alatta rendes feluletelokeszitest csinalni. Azt a kadat egyszer oda betettek, nyilvan ki is lehet venni. Ahelyett hogy speci padlot keresel, keress egy speci szakembert, aki nem ilyed meg attol, hogy egy 150 kilos kadat ki kell tenni a folyosora arra a par napra amig megcsinalja az aljzatot.
A fürdés nem feltétlenül más benne :-) de az sem utolsó szempont, hogy nem mozog a lemez, mint egy lemezkádnál. Nekünk a nyaralóban Kaldewei lemezkád van lábon, elég jó minőségű, és zuhanyzáskor bizony időnként érezhetően megmozdul a lemez így, hogy csak négy ponton van feltámasztva a lábakkal. Látványában és erősségében mindenképp más maga a kád. És ezt lehet alapvetően lábas kádként használni, mi beépíteni pedig nem szeretnénk.
Sajnos normális kád felújítás csak külföldön van. Gondolok itt arra, hogy rendes ráégetett zománc, amivel eredetileg készült.
Egyszerűen nincs itthon olyan cég aki az égetést meg tudja oldani. Ausztriában van, azonban a szállítás és munkabér, anyag annyiba kerül mint egy új közepes minőségű kád. (ami persze jellemzően akryl)
Ezekben a házilag felkent festékekben, műgyantákban nem bízom. Jellemzően megtapad a felületen, de karcolódásra hajlamos felületet ad.
Triflex kültérre szánt szigeteléssel már dolgoztam, azonban egy fürdőszoba kicsit más. Így nyugodt szívvel még ezt sem tudom ajánlani.
Baknak meg fogsz 4 db térkövet, máris 10cm-rel feljebb van a kád.
A lába alá meg nem tennék burkoló lapot, hanem körbe raknám a lapot, a lába körüli fugát pedig a fugához passzoló szilóval nyomnám körbe. (Minden rendes fugagyártónak van flexi fugája is, ez nem egy ritka cucc.)
Mivel a lapozás olcsóbb mint a műgyanta és sosem akarod kibontani, én lelapoznám ameddig beérek alá, majd egy függőleges fallal lezárnám a hozáférhetetlen rész elött, amit szintén leburkolnák.
Biztos van, ahol működhet a dolog, de itt nem hinném. A vakolat nyilván nem tartja meg, a födém meg itt megint csak necces. Úgy tudom, fafödémes az épület, és fogalmam sincs, hová esik a gerenda.
Nagyon hülye dolog lenne a plafonba két dübel, spaniferekkel felemelni a kádat, megcsinálni, majd vissza? Gondolom két rendes, fém, Hilti dübel nem egy vagyon, és ha 300 kilós a kád akkor is megtartja a "legteszkógazdaságosabb" spanifer is.
Valami ilyesmire gondoltunk mi is, csak fogalmam sincs, konkrétan milyen készítményt lenne érdemes megvenni. Közösségi terekben lehet látni igen tetszetőseket ilyenből is, de nem tudom, mi az.
Nincs ilyenünk, ismerősnek sem, de a férjem azt mondja, szerinte nem is lehetne mozdulni tőle. Elég kicsi az egész fürdőszoba, kb. 4 nm. Nekem még az is aggályom a felemeléssel kapcsolatban, hogy mivel nagyon szűk a hely, véletlenül valahogy lelökhetné a bakról stb., s a legalább másfél mázsás kád lazán agyonnyomhatná, azt meg nagyon nem szeretném, annyit nem ér az egész felújítás.
Lábon álló kád, igen, de a hátsó rész alá nem lehet normálisan benyúlni, pláne ott kövezni. Bár nekem is sokkal rokonszenvesebb lenne, mint a kenegetés, és évekkel ezelőtt megvettük a burkolatot is, azóta itt pihen. De nem tudja megmelni a férjem a kádat másodmagával sem, többen meg hozzá sem férnek. (Kb. hatan hozták fel anno beépítéskor. :-)
Most megkértem a gyereket, nézze meg ő is (a férjem nagydarab, a gyerek viszont magas, vékony alkat), és neki is csak egészen lefekve fér be a karja, viszont mozgatni már ő sem igen tudná ott. Nem nagyon látok arra esélyt, hogy sikerülhetne ott kövezni meg pláne kifugázni.
A kad alatt padlolapozni azert nem olyan oriasi problema. Ha nincs beepitve, akkor a labhoz eso csempet kihagyjak, es amikor a tobbi stabil, akkor a kadat fel lehet bakolni amig a laba ala kerul a csempe.
Üdv mindenkinek! Fürdőszoba-felújítás előtt állunk, és az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni:
1. Létezik-e olyan megbízható minőségű és tetszetős felületet adó kenhető padlóburkolat, mely a fürdőszobai használat igényeinek is megfelel hosszú távon? Lábon álló öntöttvas kádunk van (amelyet nem szeretnénk lecserélni), mely olyan nehéz, ráadásul a hely is szűk, hogy nem tudjuk mozdítani. Ezért sajnos hagyományos burkolat nem jöhet szóba. Pár éve kísérleteztünk valami kenhető burkolat felhordásával (amit egyébként horroráron vettünk), sajnos kisvártatva elkezdett foszlani, az előírás szerinti előkészítés és felhordás ellenére. Van olyan anyag e célra, amely házilag felhordható és tényleg megbízható, tud valaki ilyet?
2. Szeretnénk felújítani öntöttvas fürdőkádunkat, létezik erre megbízható megoldás? Ha igen, kérlek, írjátok meg, konkrétan mit javasoltok (mely anyagot stb.).
3 hónapot kaptunk a belsőre, 1 évet a külsőre, de a használatbavételire nem került rá az 1 év külső. Tehát 3 hónap mindenre papír szerint. :) Ne is hívjam fel őket ezek szerint, hogy megcsúsztunk? Tereprendezést nem is említett. A 3 hónapból 1 hónap teljesen kiesett, mert senki nem dolgozik, nem rendelnek kintről semmit.
Szigetelés csak a garázson nincs, a többin fent van a grafit, de nincs hálóval és ragasztóval behúzva.
Fene gondolta volna, hogy a bank ki fog szúrni velünk a szocpollal, mert nem veszünk fel hitelt.
De a legjobb lenne, ha nyugiban szépen hagynák, hogy megcsináljam a dolgokat. Nem kell nekem drága mester aki nem fejezi be a munkát, csak a markát tarja, majd visszajövök felkiáltással. A legtöbb festőnek még vállalkozóija sincs, és 3-4 heti munkára 600e nettókat szerettének. Annyit nem hajlandók megtenni, hogy fóliát ragasszanak az ablakok peremére. Vagy hogy ahol nincs PUR odanyomjanak egy adagot.
Nem is vagyunk legatyásodva teljesen, mert nem szeretném 0-ra vinni a számlát. Lehet a gyerekkel vagy autóval bármi. Mesterek nélkül nincs alvászavar, hasmenés és a munkára is tudok figyelni.
Mi van olyankor, ha a használatbavételi kiadása után nem sikerül befejezni határidőre a hátralevő dolgokat. A használatbavételin 500e büntit is emlegetnek. Nem kaptuk meg a szocpolt ami elég lett volna rá. Gondolom a használatbavételit nem vonják vissza. Festés burkolás ajtó elmaradás van. Végül is ajtó megrendelve, de még vagy 1 hónap lesz mire legyártják. A kádon se lesz csaptelep valószínüleg. Megrendeltem 2 hónapja és semmi. Most rendeltem másik gyártótól, de ott sincs életjel. Ez a kádperemre bigyeszthető csap ilyen csoda? A régi kádnál nem volt ilyen gond 5 éve. A legnagyobb bajom, hogy nem szeretnék már "szakikat" látni, mert kész vagyok tőlük. Iszonyat árakat mondanak. Volt olyan akivel beszéltem telefonon, jó árat mondott aztán amikor megnézte a házat már hatványozott. Volt egy festő, de nem tetszett a munkája. Jobb lenne ha mindent magam csinálnék, de van sok munkám is közben, de az önkormányzat nem szeretne ennyit várni szerintem, mire végzek mindennnel. :)
nem nem akarom, hanem nincs padlásfeljáróm, a feleségem bármelyik nap órájában szülhet 39 hétben van, most nem akarok lyukat utni a plafonba, létrára meg nem engedett ma fel, mert a szomszéd 7végén leesett 4m, ről, és majdnem lebénult, egy kismamaszaurisszal meg nem lehet ellenkezni:-(
azért tippletem a porhóra, mert soha nem volt még ilyen, és a hó után mikor először ment a radiátor, akkor jelentkezett, a kocsimnak is kinyitottam a motorterét és tele volt hóval.
mi a helyzet akkor ha eleve úgy jön hogy az üvegről számlát kér külön mert azt szeretné a biztosítóval kifizettetni?
ez nyíltan és egyértelműen biztosítási csalás. viszont én megcsinálom az ajtóját ablakját, üveget meg kell vennem, de mivel így kéri akkor a számlát is igy kell megkapnia.
ha vitatkozom akkor nincs megrendelésem, = nincs bevételem, de van csekkem, szívás.
Kedves Bitmester! Olvasod még a fórumot? Érdekelne hogy mi lett a salak vs. tégla sztory vége, sikerült e valamire jutnotok a perben? Hasonló szituációba keveredtem, és jó lenne más tapasztalatát hallani.
a pl. purhabbal rögzitett EPS milyen súlyú homlokzati burkolatot bir el? nem kellen dübellel is rögziteni ha mondjuk valamilyen kő lemez kerül a homlokzatra?
most jutott eszembe hogy hazaértem, sajnos tetőtér is van, ott meg vagy a gk. szedném le amihez nincs kedvem, vagy a cserepet amihez szintén nincs, csak kevés rész van a padláson 30% kb a tetőből.
A szarufa oldalára tűzőgéppel fel kell tűzni új tetőfóliát végig, és ezt a letűzést tetőléccel lerögziteni. Természetesen a szarufákat nem szabad becsomagolni, a közöket kell külön-külön fóliázni.
Ha a porhó veszély ennyire fennáll, akkor érdemes 25-30 cm-es átfedésekkel rakni a fóliát, valamint természetesen gondoskodni kell alul a kicsepegtetésről is.
Ez utóbbi tud macerás lenni, mert vagy dobozolva van az ereszalja, vagy látszó szarufás és úgy lambériázott. Mindkét esetben a cserepeket vissza kell szedni, és valahogy megoldani a berakott fólia lecsurgatását. Ellenkező esetben annyit érsz el, hogy a talpszelemenre folyik az összes lé.
csak hó lehet semmi más, mert eddig sehol nem volt beázás azon az oldalon, nyáron mikor nagy eső volt akkor, a másik oldalt a kéménynél vagy a tetőablaknál beázott ha nagyon nagy eső volt, de azt már megoldottam.
de a porhónak se kellett volna ekkora vizet okozni, bár mikor nyáron felszedtem pár cserepet, látszott hogy a 3 éves fóliát teljesen szétette a nap.
Ha nem lesz padlófűtés, akkor 5 cm aljzatbeton bőven elegendő. Ha lesz, akkor viszont a hőszigetelés vastagsága nagyon kevés.
Nem nagyon kell foglalkozni a hőszigeteléssel, el fogja birni a kandallót. Tegyetek a kandalló alatti betonba vashálót, úgy hogy 1-1 métert túlnyúljon mindhárom irányban. Ez segit eloszlatni a súlyt.
A szobánál ugyanez a helyzet, és a hálós vasalás felesleges bele, de ártani nem árt.
(memorix grafitos lépésálló ötletét érdemes megfogadni, mert manapság ez a 7 cm hőszig elég kevés)
Ha nagyon agódsz akkor vegyél közetgyapotból lépésállót a tűztér alá... kb 2-3 csomag elég... amúgy érdemes a 7 cm EPS -100 helyett grafitosat venni...azt olyan mintha 2cm -l vastagabb lenne az alja...
6-6 cm aljzatbeton közé 7 cm Isomaster EPS 100-as szigetelés kerül. Kérdésem az lenne, hogy egy leendő beépített tűztér alatt hogyan fog viselkedni a szigetelés. Elbírja-e a "kandalló" súlyát? Vagy oda ne tegyünk hősziget? De akkor mi lesz a hőhíddal?
A másik kérdésem az lenne, hogy egy 3x2-es kis szobába a 6 cm-es betonba (7 cm szigetelés és természetesen vízszigetelés is, legalul 4 cm kavics) feltétlen kell-e a hálós vasalás?
Ha készítek neked egy ablakot akkor a faszerkezetre és a vasalatra adok garanciát,
az üvegről meg hozom a számlát és azon ott van a gyáró meg az ablak adatai, hogy erre mennyi garancia van, nem tudom, 1 év biztos, de inkább 3.
Egy biztos, hogy nekem vannak gond nélkül működő ajtóim ablakaim amiket 20 éve készítettem, sok emberenk meg új műanyag ablaka aminek már a gyártója sincs meg nemhogy a garanciája.
én megkérdezném a helyedben a kiviteleződ, hogy mi a helyzet az ablakkal, de így első gondolat az lenne amit már leírtam, hívj egy üvegest...hisz betört az üveged.
ez a legegyszerűbb, és legkevesebb utánnajárás is ezzel van.
telemegy hoval. a ho rafagy. elkezd olvadni. a lent felgyult jeg elzarja a "valyu"t, es felette mint a gat felett felgyulik a viz. es kilep a medrebol. remelem sikerult elegge plasztikusan fogalmaznom. Tehat felette lesz egy to, es a szintje siman fole megy a szelen a felhajtasnak.
Nekem tavaly volt hasonló. Totálisan porhó volt, erős széllel.
Hiába csináltam meg jól a vápabádogozást, alatta duplán hajtott fóliázással, a vápa és cserép között befújta a porhavat, púposra töltve a fóliát. Aztán amikor elkezdett kicsit olvadozni, akkor a szögelés melletti réseken beszivárgott a lé, és jelentkezett a konyha feletti gipszkarton dobozolásnál...
Extrém időjárás volt, azóta se volt több ilyen.
Ahhoz, hogy kijavitsam, vissza kéne szednem a cserepet, bádogot, léveket, és a szögelést gumilapkán keresztül csinálni. Szóval megvárom a következőt, mert nagy munka lenne.
Egyáltalán sehogy nem akarom gányolni az üveget, hanem ki akarom cseréltetni.
A kérdésem az hogy a 2009-es gyártású ablak esetében - három év volt a garancia - jogos-e ha szavatosság keretében akarom kicseréltetni az üveget mert az üvegrétegek között kezdett párásodni azaz tuti elszökött belőle az argon.
azzal egyet értek hogy meg kell várni a pára eltűnését.
azzal viszont nem hogy az alu távtartó megfúrásával párasót kiszórod, és újjal feltöltöd.
minek?
attól nem lesz jobb, sőt direkt nagyobb lyukat fúrtál.
ez hasonlít ahhoz amikor festékkel lefestette a kolléga a léc keretet, ráfektette üveglapra szórt bele a pezsgőtabletta kupakjából kiszedett párasót, majd rárakta a másik üveget aztán körbe szilózta.
az sem lett hőszigetelt üveg.
ez sem az már.
a vékony réteg sziloplaszt még eltömíti az esetleges kis lyukat és akkor szerencséje van.
Összesen 4 db. belső szint eltolásos házat/lakást tapasztaltam meg közelről és ebben a 4-ben benne van egy amit tavalyelőtt a közremüködésemmel vett meg az egyik fiam !
Sajnos a fürdőszobába csak belső lépcsőn lehet lejutni.
De 18 másik érv a vétel mellett szólt - meg a fiú még fiatal, birja a lépcsőzést !!
Anno az egyik családtag a hajléktalanság határán is ezen spekullált.
Mondá, nem gond, szereznek egy lakó konténert és abban elvannak.
Csak hogy az ilyen konténereken általában kevés a hőszigtelés, de ami lényegesebb kicsi a tömege . Mennyi - legyen 3 tonna.
Nos az azért állandó fűtést igényel.
De ha csatlakozván az előttem szólóhoz teszel rá úgy 25 cm szigetelést ( a szomszéd passzívházra 35 cm-t tettek ) és azt tökéletesen megoldod, lakhatóvá tehető.
Egyéb problémák : telepítés , közmű stb.
A hajókonténeren meg szerintem semmi szigetelés sincs !!
Ez az 50 nm2 egy épület oldalfalainak az összege. 2x7 és 2x5 méter 2,4méter lenne a magasság. Az ablakok és az ajtók területe még levonódik. Az alsó szint már évekkel ezelőtt elkészült, de most felfelé akarok terjeszkedni.
Hossza? magassága? Ezzel a kővel az a baj, hogy nem lehet olyan gyorsan falazni mint a téglát mert ecsúszik. Ha hosszú és nem magas akkor haladós, ha rövid és magas akkor lassú vele a munka.
Bontott vagy új, mivel az összes mérethibás így csak a fal zsinórozott oldala lehet egyenes nem beszélve a magassági diferenciákról. Milyen funkciót fog betölteni a fal? Kerítés , pince, sufni? Mekkora mennyiségről beszélünk? Netto 1800-2400-ig
Én lécből csináltam belülről egy keretet és OSB-t csavaroztam rá. A falon a hőszigetelés, úgyis fel fog futni és eltakarja majd. Falazni szerintem felesleges.
ha a környéken mások már építkeztek, akkor érdemes őket megkérdezni. látod egyből a referenciát. így szereztem az öreg, "10cm tűrés megengedett az építőiparban" józsi bácsit a szomszéd faluból.
vagy megkérdezed a tüzépest. így meg egy nagyon normálisat szereztem - ő építette a tüzépes házát is. bár itt lehet, csak szerencsém volt..
a lényeg, hogy meg is tudd nézni a korábbi munkáját és tudj beszélni a tulajokkal. lehetőleg ne csak azzal, akit ő ajánl - mert akkor lehet, hogy a(z értékes) többség néma marad.
A levegő az jó. a levegő hőszigetel. az más kérdés hogy a gáz elillant belőle.
bár lehet hogy nem is volt benne.
Ha az üveged egyébként jó akkor olcsón is megtudod ezt oldani. kiveszed az ominózus üveget a keretből, veszel szilikont és nagyon vékony rétegben felviszed az ottlévő fekete szilikonra, ezzel a lyukat eltömöd és a levegő benn marad.
vagy marad az üvegcsere.
Innentől ha van biztosításod akkor imádkozhatsz hogy valamilyen körülmények véletlen sorozata folytán vagy a gyerekek, vagy valakik betörjék, kitörjék pont ezt az üveget akkor a biztosító kifizeti. kivétel ha a huzat csapja be.
Én tavaly elég sok pénzt fizettem a használatbavételkor, mert 30 cm-rel növeltem az ablak szélességét. Egy 1,5 éves ablak a ház bővítésnél kikerült, ide meg pont jónak tűnt, nem kellett újat venni, stb.
Aztán kellett hozzá statikai terv és megvalósulási alaprajz és homlokzati rajz.
Kevésen múlott a fennmaradási eljárás, ami kb fél milla lett volna cakk-pakk.
Szerintem egy tervmódosítást csináltass inkább a tervezővel, és engedélyeztesd.
Köszönöm a választ. 1m is van a repedés. 3 nappali kör megy át ezen a szakaszon (étkező), amit még nem kapcsoltam rá. Csak az étkező kört indítottam el. 4*4m-es Vannak dilatációs hézagok is. Nem értem miért repedt meg. Mivel lehet ezt javítani? Szerintem nem fog tovább nőni a hézag.
Az egyik felében 6 cső fut amiben hideg a víz (nappali körök) Gondolom e miatt repedt, mert elérő volt a hőmérséklet. Bár fura hogy a hideg részben van a repedés és ráadásul merőleges.
Falazni téglával lehet, hungarocellel csak nyilást eltömni. Igaz azt is lehet aztán bevonni és akkor a kutya sem különbözteti meg a falazott szerkezettől. Kivéve engem, mert én megállapítom ha hozod a létrát !!
Ablakokra - pontosabban az üvegre - mennyi a kötelező alkalmassági idő és vajon vonatkozik-e a problémámra?
Az ablakaim eredetileg 4LowE-12Arg-4-12Arg-4LowE rétegrendű üveggel szereltek viszont két üvegtáblából mára megszökött az argon és levegőre cserélődött. Onnan tudom hogy belül, az üvegrétegek között - a legkülső üvegréteg belső felén - párásodik, az egyikben még jégvirágok is vannak.
Az üvegeket a Hőszig gyártotta a távtartóban lévő dátum szerint 2009.08.12-én és a saját oldalukról idézek: "A két üvegréteg között megjelenő párásodás a tömítetlenség jele. Megjelenése után nem visszafordítható vagy megszüntethető folyamat, a szigetelőüveget cserélni kell."
Tehát az üvegezést cserélni kell, de vajon az én költségemen vagy nem?
Mit jelent az hogy kötelező alkalmasság nyílászáró esetén? Mert a "nyílás zárására" most is tökéletesen alkalmas csak az eredeti hőszigetelési értéket - ami az egyik legfontosabb szempontom volt - nem tudja.
1. A garázslehajtó maximálisan 10%-os lehet, ennél meredekebbet nem szabad csinálni, mert nem fogod tudni használni rendesen. Ez azt jelenti, hogy méterenként 10 centit emelkedik, tehát 1.5 méteres süllyesztett garázshoz kelleni fog 15 méteres behajtó.
2. Mivel süllyeszted, ezért ennek kell teknő-vizszigetelés a talajviz/talajpára ellen. Továbbá a süllyesztésnél az alapozási sikod 2-2.2 méter lesz, és a nem süllyesztett házrésznél sem ugorhatsz egyből feljebb, csak méterenként max 50 cm-t. Lépcsőzetesen kialakitott alapozás fog kelleni, ami megintcsak plusz költség.
3. Ha esetleg lesz tetőtered vagy emeleted is, akkor mivel 3 szintes az épület, már kötelező a teljes kiviteli terv készitése (bár ez amúgy is erősen ajánlott)
4. Ennek a garázsnak a költsége 80-120e Ft/m2-re jön ki, ráadásul a felette lévő lakószint 120-150e Ft/m2. A félszintes eltolás megközelitését biztositó lépcső miatt buksz az alapterületből minimum 4 m2-t.
Összességében én nem javaslom ezt a megoldást. Sokkal jobb egy külön épitett garázs, és legolcsóbb egy féltetős/zöldtetős/pergolás toldalék az épület mellett.
Mi a véleményetek a szinteltolással épített garázsról?
A garázst meg szeretném süllyeszteni fél szintnyivel, amely fölé kerülne két szoba és egy fürdőszoba. Így ugyanazon alapterületet kétszeresen is fel tudok használni. Ez a megoldás költséghatékonynak tűnik, vagy nem várható tőle jelentős megtakarítás? (Többet érne-e, ha a garázs nem a házba integráltatnám, hanem külön, de jóval egyszerűbb épületben oldanám meg)?
Egyszerübb eladni, elcserélni, mint az átvasalás, mert láthatatlanul csak festéssel tünik el az átalakítás, meg nehéz rá mestert találni, aki a vízorr figyelembe vételével megoldja. Elmegy rá annyi idő, ha elkéri a munkadíjat, sokallni fogod
Azért arra is figyelj oda, hogy ha kifelé kerülnek a zsanérok, akkor pillanatok alatt le lehet kapni az ajtószárnyat, és már bent is vannak a betörök a házban.
Igen ez az alap, hogy megfordítom, de a nyílónak a mintázatát, vagy minek hívják, esetleg a benne lévő üveget (reflexiós) is fordítani kellene/lehetséges?
A padlófűtés indításánál enyhén megrepedt az esztrich, 30C víznél. 1 vékonyka vonal kb. 40cm hosszú Mit csináljak vele? Maradjon így vagy valami műgyanta bele?
ez jól hangzik. van egy 4 téglaoszlopon álló ilyenünk. oldalról bevan osb-zve, illetve van rajta egy garázsajtó, tető cserepes. akkor ezt szét kell kapni, hagyni a 4 oszlopot. majd egy kis pihentetés után "befuttatni".
"a pihenés célját szolgáló oldalt nyitott, oszloppal, pillérrel alátámasztott (lábon álló) kerti tető építése 20 m2-es alapterületet nem meghaladó méretben."
Viszont ha gépkocsibeállóként használod, akkor máris átkerül a másik csoportba, ahol már beleszámit a beépitési %-ba.
Én pergolát szoktam javasolni (papiron), az alá beállhat az autó. Aztán később "lefedődik".
nem tudom, hogy mik az újabb, kedvezőbb feltételek. ami nekem pozitívum lenne, az egy kb. +5% beépíthetőség, mert akkor nem kéne bontanom (vagy méltányossági lehetőség ugyanezzel kapcsolatban). mással nemigazán van gondom.
Ha most be van adva épitési engedélyed tavalyi iktatással, akkor vond vissza a kérelmet, és add be újból.
Ha már van épitési engedélyed, akkor kérj tervmódositást az újabb-kedvezőbb szabályok alapján.
Mindkét esetben az illetéket újból be kell fizetned, viszont idéntől pl nem kell a tulajdoni lapot és a térképmásolatot csatolni az engedélykérelemhez, mert rájöttek a sügérek, hogy online le tudják ellenőrizni ők is.
Más kérdés, hogy a térképmásolat kell az épitési engedélyhez, de ezt le lehet kérni digitálisan, nem kell a Földhivatalba mászkálással vacakolni.
Köszönöm a válaszokat! Én eddig úgy tudtam, hogy a ház alapja mellé közvetlenül nem kell külön alap a terasznak, hanem elég esetemben 1,5 méterrel kintebb egy 1 méter mély U alakú alap, erre rá a zsalukő, a zsalukő és a ház alapja közötti részt feltőlteni homokkal, majd rá a vasalt beton.
A 10 cm XPS egészen a beton tetejéig feljöjjön, annak a tetején egyátalán ne legyen beton csak a járólap?
"Kinekl a pap kinek a papné de ez most nem segit a kedves kérdezőn hogy mit csinaljon ... "
Ez nem igaz.
Leirtam, hogy hozzáépiteni hülyeség, és ezt szakmailag és tapasztalatilag is megindokoltam.
Tény, hogy tisztességesen meg kell csinálni az alapozását, és a tömöritést a feltöltésnél, ezáltal több pénzbe kerül, mint az ember gondolná elsőre, de utána nincs vele gond.
Én meg szintén saját tapasztalatból mondom, hogy nálam az 1 métert kiemelt terasz meg se moccan, pedig teljesen független szerkezet az épülettől :)
Csak éppen:
- van rendes mélységű (100 cm) alapozása
- két méterenként zsalukő pillérek vannak a hosszoldalán
- tetején 12 cm-es vasalt beton van, a házfal mellett egy 30x30-as koszorúval merevitve
- a házfaltól el van választva XPS-el végig, még a feltöltés is
Igy mondjuk én megengedhettem magamnak, hogy az egész terasz alatt törmelék legyen feltöltésnek, mivel önhordó a szerkezet. Van alatta minden, mi szem-szájnak ingere :)
Ha rendesen le van alapozva, és nem a kőműves "szerintem elég"-mélységig, valamint a teraszlemez alatt nem törmelékkel és egyébbel, hanem tömöritett kaviccsal van feltöltve, akkor nem mozog el.
Az meg egy ostobaság, hogy utólag az ember direkt hozzáépit egy hűtőbordát a házhoz, amikor van lehetőség tisztességesen is megcsinálni...
Nem szabad összekötni a házzal. Bár a teraszod súlya a házhoz képest elenyésző, tehát nem kell arra számitani, hogy a házban repedéseket okozna...
Csinálj a terasznak egy "U"-alakú alapozást, és ahol a házzal összeér, oda tegyél dilatációnak XPS-t. De ha van egy kis eszed, akkor a két szerkezet közé raksz 8-10 cm XPS-t, egyúttal a ház lábazati szigetelését is megoldva.
Nálunk dec 17-én élesedett az új HÉSZ, a korábbihoz képest pár helyen ésszerű engedményekkel. Viszont az OTÉK meg a korábbihoz képest is szigorúbbá teszi.
Van egy kicsit macerás házam, ami az új HÉSZnek és a régi OTÉKnak megfelel, de a régi HÉSZnek és az új OTÉKnak nem. Beadtam az épenget december 20.-án, igy a köztes időszak szabályai érvényesek rá :)
Egyébként az új otékban a családi házaknál főleg az épitménymagasságszámitás változott. Normál háztipusoknál szigorodott, a mediterránoknál kicsit engedőbb lett.
Meg mondjuk a 6 méteres oldalhatár 5 méterre csökkent, stb,stb.
De én is várok még jópár pontnál értelmezést... februárban lesz épitész fórum nálunk, és keresztre feszithetünk egy ebben jártas közszolgát.
1998-tól tették kötelezővé a helyi épitési szabályzat elkészitését MINDEN településen, még a legapróbbakon is. 5 év türelmi idő volt, és mindenhol elkészitették ezeket.
(A legolcsóbb megoldás az volt, hogy egyszerűen az OTÉK-ot átemelték helyi szintre, és csókolom)
Nem igazán, mivel a lépcsőházad az épület szerves része (szerintem). Előkertbe eddig csak az erkélykonzolok lóghattak be.
Az 5 méteres előkertet is meg kell nézni a helyi szabályzatban, mert ezt felülirhatják a helyi épitési szabályzatban. Szokás a kialakult állapothoz is rendelni az előkertet, ami értelemszerűen a szomszédos ingatlanokhoz kell igazodjon.
De mivel ezt is most módositották, ezért egyáltalán nem biztos... Az új OTÉK mindenki által egyformán értelmezése pedig bele fog telni kis időbe, és némi hajtépésbe.
35. § (1) Építési határvonalra helyezett épületrész esetén az építési határvonalra a végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületnek kell kerülnie. Az előírt legkisebb elő-, és oldalkert méretén belül épületrész - az 1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz, 0,6 m-nél nem nagyobb kiállású angolakna és alaptest, valamint az építmény alagsori vagy pinceszinti megközelítését biztosító lépcső vagy lejtő és annak támfala, továbbá a (8)-(9) bekezdésben és a helyi építési szabályzatban foglaltak kivételével - nem állhat.
(9) Építési határvonalon kívülre eső épületrész a) az előkertbe a legalább 5,0 m-es előkertméret [...] esetében létesíthető. (10) A (9) bekezdés szerinti túlnyúló épületrész hossza legfeljebb az adott teljes épület homlokzathosszának 4/5-e, legnagyobb szélessége (kiugrása) legfeljebb 1,0 m lehet. Az épületkiugrás a szomszédos telek határától legalább a kiugrás másfélszeresének megfelelő, de legalább 1,0 m távolságra lehet.
Ez mit jelent? A homlokzat egysíkú fala megtörése érdekében a ház közepén található lépcsőházat ki lehet egy méterre előre ugratni, hogy annak a fala csak 4 méterrel legyen a telekhatárhoz képest az előírt 5 méter előkert helyett?
Ha az új résszel mélyebbre mentek mint a régi alapozása, akkor tényleg alá kell betonozni a réginek. Tavaly én is csináltam ilyen hozzáépitést, el is készült már.
Érdekes. Az én építészem valami olyasmit mondott, hogy a régi ház alapját alá kell majd falaznunk, mert az új részen a szuterén padlószint 50 cm-el mélyebben lesz.... Persze ez nem azt jelenti végül is, hogy össze akarta kötni....
Azt szeretném megkérdezni, hogy régi B29-es téglából épített háznál, pl ha hatalmas üveg nyílászárók helyett itt-ott Ytong téglával kisebb nyílászárókat alakítanánk ki, és kisebb ablak helyeket, ezt meg lehet oldani? Mármint lehet B29 tégla mellé Ytongot rakni?
azért, mert a wc és a konyha is a nappaliba (ez lesz a zsilip) fog nyílni. bár van vagy 6 méter köztük és párhuzamosan vannak egymáshoz képest. de később már nem. akkor már csak a konyha fog a nappalihoz kapcsolódni és akkor lehet egy légtér.
nos, a régi ház és és a nappalink a konyhán keresztül is megközelíthető lesz, ahová ajtót kéne tenni, de mivel kb. 2 lepcsofoknyi szintkulonbseg lesz ezert meg egy konyha szintjén lévő valamit kéne az ajtó mögé kialakítani, mert nem garantálható a balesetmentes közlekedés a nappaliba. itt most jelenleg egyablak van. megoldás, ablak marad a konyha és a nappali között, mint kiszolgaloablak vagy mi a fene. amikor megvan a használatbavételi, ablak kivesz, átjáró kialakit és mehet a lépcső ajtó. Vicc, hogy mennyit kell sumakolni olyan dolgok miatt, amiknek nem mindig lenne létjogosultsága. ajtók, amiknek a szarnyait simán le lehet kapni. persze nem a kemenyes kazán és garázs eseteire gondolok, amik azért erthetoek.
Tavaly voltam New Yorkban, Manhattan 72 u. környékén száltunk meg egy ...Tower nevű szállóban _ két szoba, közte a fürdőszoba és zuhanyzó. Két oldalról nyillott - még szerencse hogy csak családtagok voltak. A falak festése a plafonig olajjal, sőt a plafon is olajjal. A glettelés olyan Mo. -i harmadosztályú. stb. stb.
Másképpen minden kitűnő volt szép kilátással a Hudzon folyóra !!
ja és a mosdó kagyló egy levesetál méretű volt.
Volt viszont mindenütt köz WC, természetesen mindenütt ingyér / senki sem húgyozott a bokor mőgé mint nálun az hirős gödör környékén - írta valamelyik média a minap !!
Természetesen nem az étkezőasztal/konyha mellé kell rakni a WC-t...
De ha van egy közlekedőfolyosó, amiről nyilnak pl a szobák, fürdő, háztartási helyiség és a wc, majd a végén konyha-nappali-étkező, akkor a folyosóra rakni kell egy plusz ajtót. Ez a baromság.
Nyilván egy extra helység meg ajtó nem fogja nulllára csökkenteni a kijutó mennyiséget, de azért nyugodtabban vacsorázom olyan házban, ahol a WC ajtó kinyitásával nem zúdul ki az egész, egyeneser rá a salátára.
nos, nem kell második WC, mert ha külön helyiségben van a kádtól, akkor elég egy. a miértjét ti biztos jobban vágjátok. :)
elég lesz egy gipszkartonfalat húznunk a kettő közé. szerencsére úgy van most elrendezve a fürdőszobában. használatbavételi után pedig fal lebont.
ha van egy nappalim, amibol nyilik egy konyha, es amibol ajto nelkul megy a lepcso a felso szintre, es a felso szinti kozlekedobol nyilik egy furdo, amiben van egy wc, akkor az egy legterbe nyilik a konyhaval?
amugy mindkettonek van ablaka, ami az udvarra nyilik, es az is egy legter.
Értem, köszi. Akkor "simán" csak az kell, hogy az alap jó legyen. Kívülről be lesz burkolva, amikor oda jutunk. :)
Más. Leadtuk a napokban az igényünket, hogy mit és hogyan szeretnénk. Kiderült, hogy mivel kettő szoba mellett lesz egy harmadik is, ezért kell egy plusz WC is (bár nem fogunk itt többen lakni, na mindegy). Azt meg lehet csinálni, hogy ez a WC a tetőtérben legyen (ami szintén lakhatóvá lesz téve hivatalosan is), ne pedig lent? Különben a nappaliból kéne leválasztani egy részt, amit nagyon nem szeretnénk. Nincs máshol hely.
Nincs ilyen módszer, sőt szigorúan tilos is összekötni az újat a régivel szerkezetileg.
Mivel az új rész még évekig fog millimétereket mozogni, ezt maximum a faszerkezet tudja tolerálni, tehát mondjuk házbővités esetén a tető már lehet egyben, de a talpszelement akkor is meg kell szakitani.
Az alapozást, falakat, koszorút, oromfalat pedig dilatálni kell a régi résztől, jellemzően 2 cm EPS/XPS-el szoktuk.
Eltüntetni ezt a "repedést" kivülről külső hőszigeteléssel, vagy oromfal esetében bádogozással szokás.
van valami trükk a hozzaepitesnel (a jó talaj tömöritésen, alapozason kívül), hogy idővel véletlenül se kezdjen az új rész elválni a régitől? pince nem lesz, sem az alap, sem a két födém nem lesz egy síkban, csak az oromfalak.
köszi
Ezeknek az ajttóablakcentrumosoknak már két emailt is irtam, hogy adják meg a Kömmerling 88-as profilú 3 rétegű ablak Ug, Uf, Uw és g értékét, de válaszra sem méltattak! A másik levelem a 3 rétegű üveg kg/nm értékére vonatkozott, de erre sem válaszoltak. Sőt, még elolvasás-visszaigazolást sem kaptam!
Pfff, kicsit elvoltam tévedve, úgy tűnik mélyebb "beleásást" igényel ez a dolog, mint hittem, de nem baj, ha utána jó lesz.
Más kérdés, de hátha tud ebben is valaki tanácsot adni. Meglévő 45m2-es lakás átvezetékelése nagyságerendileg milyen árban történik. Gondolok itt az anyagárra, kiállásokra, új biztosíték táblára, munkadíjra. Persze tudom, sok mindentől függ, az anyagok minőségétől, hogy kell e vésni a falat.
Vegyünk két esetet.
1. Eset.
- kell vésni
- 6 helyiség(8 villanykapcsoló)
- 6 konnektor
-új kapcs.tábla
-az anyagok minősége obi minőség(nem a legolcsóbb,hanem az alsó középkategória)
2. Eset
-a fenti megismétlése, vésés nélkül
Valami jó tanács, mire érdemes odafigyelni, rákérdezni,stb?
Ezzel az a probléma, hogy a megemelt térdfalat nem tudod mihez rögziteni, magyarul teljesen különállóan mozog mindentől, és egy oldaltól érkező szélnyomás a tetővel együtt letolja a fenébe... Ezért jobb a teljesen körbefutó térdfalazás, mert ott az új koszorúnak köszönhetően egybe van minden.
A túl hosszú fogópárt pedig fel kell függeszteni középen. Ezzel a megoldással 9 méteres hosszon is csináltunk már fogópárazást.
Ez a másik verzió,hogy az épület másik oldalfalát nem emelem meg 1m-re,nem tudom szerintetek ez a tető szerkezet való valamire,érdemes ilyenen gondolkodni???
37 ezerért ez nem egy drága ablak. Azért gondolom ez beépítés nélkül ennyi. Szerintem rossz helyen akarsz spórolni: a nyílászáró ott lesz 20-30-40 évig, ha egy jó típust építtetsz be, nem itt kell egy minimálárra törekedni. Ha meg nem tervezel ennyi évre előre, akkor a gumitömítést talán érdemes belerakatni a régibe, az üvegezést hagyd úgy, ahogy van.
A véleményeteket és szakmai segítségeteket szeretném kérni nyílászáró cserében. Nem is igazán csere, hanem felújítás. Erről lenne szó:
"Ablakából a régi üveget és a kittet eltávolítjuk. Az üveg és a kitt helyére 1×2,5 cm-es lécet építünk be, ebbe helyezzük a hőszigetelt üveget, és belülről belécezzük. Kívül-belül az új léc és az üveg találkozásánál kihúzzuk sziloplaszttal. Svéd bemarásos technológiával szilikongumi felhasználásával leszigeteljük az ablakokat, zárakat beállítjuk, szükség szerint cseréljük. "
Kérdésem az lenne, hogy van ennek "valóság alapja"? Mármint ha nem lenne, nem hírdetné magát, de elérhető az a fajta hőszigetelés, mint ha fognám az egész nyílászárót és kicserélném műanyagra? Mert ahogy én számoltam kb a felébe kerül az ára és nincs bontás. Esztétikailag milyen lehet a végeredmény?
Csak nemtudom,hogy a falazat megemelésével kéne elérnem a 3m vagy csak az ajtó felől kéne megemelnem,mert most is megvan benn a 3m magasság,ha csak az ajtó felől lenne emelve akkor a horfák egyik oldalát végig kikéne cserélni hosszabra(vagy toldani?),mivel laposabb lenne a tető és rövidülnének,igy talán elég esés maradna,de akkor már lehet,h komolyabb horogfák kellenek!
A falazat megemelése elég húzós lenne pénzben,18m hosszúságban felrakni 1m magasságban blokkfalat+beton koszorú,aztán ugye komplett állmenyezet stb...
De ha csak a tető egyik fele lenne emelve egyszerűbb volna a dolog,a horogfák vastagságában tudnák szigetelni kétoldalt,mondjuk eps,erre meg mingyárt mehetne a ragaszt+háló+ragasztó,csak a szarufákhoz kéne állmenyezet!?
Estére készitek valami rajzfélét ,hogy hogy is gondolom!
A falazat megemelésnél kellenek bele vasbeton merevitő pillérek is, és a tetején körbefutó koszorú. Máskülönben a visszarakott tető egyszerűen szétnyomja az egészet.
Szia,elnézést kell,hogy kérjek mivel nem egyértelműen rajzoltam és férreérthető a kérdésem,mivel az ajtó nem a szarufák alatt van(lenne) hanem az épület oldalán van és oda kellene egy 3m magas ajtó,a tető megemelésével,ahol majd 4m lenne a fesztáv az ajtó nyilás felett,de nem tudjuk ,hogy hogyan néke megemelni a tetőt!
Leszedni a horogfákat majd a meglévő blokk falra és koszorúra ráfalazni még egy métert,hogy meglegyen a 3m,majd visza a horogfákat és a tetőt, vagy a tető egyik oldalán lévő horogfákat megtörni és 3m magasságra megemelni de ez kicsit húzóssab szerintem,vagy esetleg valami más megoldás?
Jah, és még annyi, hogy most látom, a tetőfesztáv 8 méter.
Ebben az esetben a megtoldott fogópárokat fel is kell függeszteni a szarufákhoz, mert nem áll meg máskülönben. A fogópár toldása legalább 1 méteres kell legyen, és minimum két helyen átmenőcsavarral rögzitett.
1. Kell a mostani ajtónyilás két szélénél a falon kivülre csinálni egy 80x50x100 cm-es betontuskót, legjobb lenne a kettőt a föld alatt összekötni egy 30x30-as vasalt koszorúval.
2. 80x80-as zártszelvényből csinálni egy kapukeretet (U alakút), melyet a falhoz is rögzitesz fülekkel ÉS átmenő csavarral, valamint a koszorúba is. Ez a két betontuskón állna.
3. A fogópárokat toldással meg kell hosszabbitani, hogy erre a zártszelvény keretre támaszkodjanak. Ezeket is fülekkel oda kell rögziteni a kerethez.
4. Ki lehet venni a szarufákat, amik útban vannak a kapunak
5. A koszorút is ki lehet VÁGNI középről. NEM ütvefúróval nekiesni, hanem flexxel bevagdosni 4 oldalról, és fokozatosan, finoman szedni szét. A koszorú csonkolt végén lévő vasalásokat össze kell hegeszteni a zártszelvény kerettel.
6. A zártszelvény keretet össze kell ácsolni a tetőszerkezettel, hogy lehessen oldalfalakat csinálni, és lefedni felülről. Szerintem észszerű felül is, oldalt is lebádogozni az egészet korcolt lemezből, cserépszinű porszórt aluval, vagy PREFA lemezzel.
Ez természetesen csak egy elvi javaslat, az anyagok és méretek eldöntéséhez mindenképpen helyszini szemle kell egy szakitól (statikus, épitész).
nos, 2x1.5 óra beszélgetést/tervezgetes után, különösebb meregetes nélkül "kész" tervet kér az epiteszunk. valahogy van egy érzésünk... :) mindezt úgy, hogy a második találka után tudtuk meg, hogy mekkora lehet max a nappalink mérete.
és akkor hol van még az erkély, a tetőtér, a meglévő tetovel való csatlakozás, ahol terdfalat akarunk rakatni, mert asszimetrikus a nyeregteto két hossza, stb.
Ötven felett még bőven fiatal az ember. Úgy 75 felett gázos az emelet !
De nem is ez a lényeg.
Vannak akik szeretik az egybe nyiló szobákat, főleg ha át lehet látni több szobán is egyszerre. Szép, szép csak éppen azt nem veszik számításba, nem az ember van a lakásért hanem fodítva.
Ezért én nem is szoba és terület szerint kategorízálom a lakásokat , hanem, hogy azu szerint hány személyes.
Mert lehet egy lakás 110 m2 -es , de a rossz elrendzés miatt nem praktikus és lehet 60 m2 -en is akár négy személynek is kényelmesen lakni.
Tehát : minden legalább 10 éven felüli személynek kell egy önálló szoba, aztán kell közösségi tér is. ( nappali - nagy konyha ) Jó ha van dupla fürdőszoba is.
ha nem is de legalább 2 WC.
Lakásokat adok ki, így néha meglepő igényekkel találkozom.
Van egy 48m2 bérlakásom.
Elég rossz a beosztása : előszobából közvetlen a konyhába majd egy nagy lakószobába. Elvileg lehetne akár másfélszobás is, de nem az.
Így max. 2, 5 személynek adom ki. Félszemély ? Hát a pici gyerek max. 2 évesig. Volt már amikor öten jöttek volna. Szegények nem értették, ez a lakás csak ennyi személyre jó. Szerencsére már évek óta csak egy személy használja.
Vagy a 130 m2 -en - gyerekkoromban, hát a rossz beosztás miatt soha nem volt nyugalom. Igaz pofás volt a lakás, szegény mamám mondta mindig milyen szép a sok egybenyitott szoba, szép szép csak éppen nyugalom nincs.
Vagy most összel egy 140 m2 -es belvárosi lakást láttam eladásra kínálva.
Hát ritka szar beosztása volt.
Nos néha ezeket a lakásokat felújítással se lehet normálissá tenni !!
nálunk meg PImre környékén a sok hülye 5m-re építette a házat az utcafronttól és nincs autó ami le tudna állni.. egyszer csak ezt figyelve körbesétáltam és elcseszettnél elcseszettebb kivitelezéseket láttam... (1-1.5m-rel hátrébb kellett volna, v nem olyan mély)
én is mikor tavly eladtam a régi házam megfogatdam, hogy nem kell emelet, de nem találtam olyan elrendezésű ingatlant ahol kényelmes életet élhet mondjuk két szülő és 2-3 gyerek, tehát lehet főzni, tvzni, aludni tanulni akár egy időben is.
volt olyan hogy ugy kb 3 nm előszoba onnan bemégy egy nappaliba, és annak a 3 sarkában a 3 háló, a 4. ben a konyha
nem hinném, hogy ott ha valaki tv-t néz a másik tud tanulni aludni...stb.. az sem jó ha tul közel van a szülői háló a gyerekhez, mármint ha nagyobbak.
igy lett emeletes, ahol van lent is háló, és ha a gyerekek már akkorák lesznek hogy fenn lehetnek egyedül nem tervezek én sem feljönni az emeltre többet.
Nem annak az alternativája, hanem egy meredek pince garázsba való fel és lemenésnek.
Természetesen jó a garázs, ha megfelelő helyen megfelelő árban van !!
De ha kell választani Drága garázs és ólcsó autó, vagy drága kényelmes autó és viszonylag ólcsó ( vagy semmilyen ) garázs én az útóbbit választanám.
Viszont akinek sok a pénze, az válassza a drága autót és hozzá a drága garázst !!
"Azért már nem a középkorban élünk..." bizony nem.
Volt szerencsém olyan autóval menni a tavasszal egész Bretányig - oda- vissza 5500 km, ami sok mindent tudott. Navigáció 3 nyelven, sebességtartó, oldaljelző, ha elhagyta volna sávot, volt olyan herkentyű bene , hogy ha megközelítete az előtte menőt jelzett és levette a sebességet, volt ülés fűtés, szerencsére arra májusban nem volt szükség, meg sok minden egyéb.
Szegény autó egydül a garázst nélkülözi !!
Amúgy elég 'kegyetelenek' az autóhoz - havi 40 ezret beletesznek, nem hagyják szegényt pihenni.
" Akinek fázik a segge ott az ülés fűtés stb. !!!"
Hol is hallottam ilyesmit?
Ja. Meg van!
'85 körül egy szabolcsi faluban a falu egyik vezető embere mondta a lakásfelújítása során, hogy olyan ökörséget nehogy mán kifizessen, hogy egy bojler csinálja a meleg vizet a házban! Ugyanis neki van egy spórja, és eddig is azon melegedett a víz, szóval minek ilyen úri huncutság, hogy meleg víz csináló ketyere... Nem is lett neki. Van fazeka, meg lábosa, oszt jóvan...
Nem mondod, hogy amennyiben van rá lehetőség, egy fűthető garázsnak az alternatívája lenne egy fűthető üléshuzat?
mert ott necces lenne állatokat tartani, meg kis konyhakertet kapálni. fával fűteni stb..
bár gondolom ócsán sem a tüzépen veszik majd a fát:-(
sajnos az emberekből kiveszett az élni akarás, vagy nem is tudom, hogy hívják ezt, nekem is egyetemi diplomám van nem panaszkodom, megélek, de nem voltam lusta 6 tó paradicsomot elültetni tavaly, és azt enni egész októberig, és 150 ft volt talán a plánta, meg egy kis víz kellett, de amikor azt látom, hogy vidékről bemennek kocsival a városba, és a segélyből krumplit meg zöldséget vesznek agyfaszt kapok.
falun régen se volt sok munka, ki kellett menni a földekre, megművelni és állatokat tartani, gyerekkoromban nagyapámék, kenyeret és vajat vettek csak a boltban, jó meg szódabikarbónát stb. de azt is hogy eltegyenek lekvárt befőttett, megtermeltek mindent, és nem fornetti sütit ettek, hanem nagyanyám sütött vmit.
Szegény ócsaiak és szegény földönfutók akik oda kerülnek abba a rezervátumba.
A minap járok az Üllői úton, hátnem minden harmadik , hanem 5 -ből 4 üzlet zárva. Kisminta, mérés tőlem.
A lényeg - ezekből újra üzlet soha sem lesz.
Víz, közmű nyilván mindegyikben van, kelle egy fűtő alkalmatosság , max. a portált kellene kicserélni , még mindig emberibb lenne mint a prérin lakni ?
Miért ne lehetne ezek egyrészéből szükség lakást csinálni?
Szerintem a negyedéből, sőt tán még kevesebből is lehetne ezekből lakást csinálni.
Én azt mondom, hogy elég az érintett metszeteket és az ÉPITÉSZ műszaki leirás módositását benyújtani, mert más munkarészt nem érint.
Mivel családi ház szinten nem kell már a tűzvédelmis, ezért az épitésügyön sem kérhetik/vizsgálhatják a pórfödémedet. Ha mégis megteszik, akkor rábasznak, mert nem lesz jogszabályi hivatkozásuk... magyarul hiába tiltakoznak a módositás ellen, be kell nyújtani és vakarják ki maguknak a jogszabályi ellenérveket.
"Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (a továbbiakban: új OTSZ) 288. §-ának (1) bekezdésében lévő rendelkezés szerint „Minden terv része a tűzvédelmi műszaki leírás, dokumentáció. A tűzvédelmi műszaki leírás, dokumentáció készítése szaktevékenység, azt csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy készítheti.” Minden terv fogalmába beletartozik az elvi építési, építési, fennmaradási, megvalósulási, bontási, kivitelezési és a bejelentési eljáráshoz szükséges terv, legyen az bevásárlóközpont, kétszintesnél nagyobb lakóépület, fölszintes családi ház, egy kétállásos garázs vagy egy reklámtábla terve is."
És ez változott meg 2012 január 1-től, tehát ugyanezt az OTSZ-t keresd.
"A legfontosabb változások:Tűzvédelmi dokumentációt kötelező készíteni, ha az építésügyi hatósági eljárásba a tűzvédelmi szakhatóságot be kell vonni, illetve ha az építmény kettő vagy több pinceszintet tartalmaz."
Érdekes volt a helyzet, ugyanis az egyik rendelet szerint MINDEN engedélyköteles dologra kellett tűzvédelem, másik rendelet szerint viszont nem.
Az egyikből hiányzott egy félmondat...
Ezt oldották fel év közepén, és visszatért az, hogy csak arra kell tűzvédelmi munkarész, amihez a tűzoltóságnak köze van.
Egy tervmódositás keretében megoldható a dolog, csak mondjuk jó lenne, ha a hangsúly nem ezen a változtatáson lenne (a viták elkerülése végett).
(egyébként az ócsai gettóben is mindenhová porfödémet terveztek be, hangsúlyozva a paraszti jelleget. Aztán az olcsóság jegyében váltottak gipszkartonos födémre)
Nagyjából nekem is ezt a rétegrendet javasolták, álfödémgerendákkal.
Csak nem nagyon akarnék duplafödémgerendákért fizetni, ha nem szükséges a tűzvédelmis engedélye sem.
Nálam úgy néz ki a rétegrend, hogy
A 15x15-ös szelemenfák között van a 15x15 födémgerendák
Ezek a födémgerendák vannak felülről bedeszkázva (pórfödém jellegűre)
-párazáró fóli
-közetgyapot ( 20-30cm lesz)
-későbiek során járható részen osb lap, ahol nem lesz mozgás meg csak páraáteresztő fólia.
Ezt a kész mart, festett, födémgerendákat, látszó deszkázatot akarják alulról lécvázzal és tűzálló gipszkartonnal beboritattni. Majd utánna alulról ujra "ál deszkázat, ál födémgerendá" Nos ezt szeretném elkerülni.
A tervrajzom és az engedelyek 2012 áprilisában lettek készen. Egy sima egy szintes, 90 négyzetméteres meglévő lakóépület felujítása, bővítéséről van szó. Akkor tőlem tűzvédelmi engedélyt kértek (25 ezer ft volt)
Uj tervrajzot (rétegrendet) mert nem fogadta el ugye a tűzvédelmis a pórfödémet...
Változott volna azóta a jogszabály, vagy csak rossz tervezőt, éptésügyi akárkicsodát fogtam ki?
VAgy az országon belül másként értelmezik a jogszabályokat?
Vagy kivehetem papírok közül a tüzvédelmi engedélyt és összetéphetem és kész mivel ugy sem kell(ett) volna?
Ha egy házban a garázsból is van bejárat a lakásba, akkor ott mit szoktak csinálni az ajtóval, hogy megfelelően szigeteljen? Mert a garázs belső falára lehet tenni EPS-t, mivel az a hidegebb oldal, viszont a bejáratnál a sima beltéri ajtó az nem igazán szigetel semmit, oda is kellene valami.
1. NEM kell a tűzvédelmis engedélye, sem pedig SEMMIFÉLE közreműködése normál méretű családi ház szintjén. A tervezői nyilatkozatban kell nyilatkoznia az épitésznek, hogy a tűzvédelmi előirásokat betartotta.
2. A tűzvédelmi szabályoknál az OTSZ a mérvadó. Itt szintszámtól függően szigorodik a szabályozás.
3. Tavaly egy társasháznál az egyik előre eladott lakásba a tulaj szeretett volna látszó gerendákat és lambériaburkolatot a nappaliban. Mivel itt már kellett tűzvédelmi munkarész, ezt úgy oldottuk meg, hogy a rétegrend felülről lefelé:
- páraáteresztő fólia
- 20 cm kőzetgyapot + 15x15-ös fafödémgerendák
- párazáró fólia
- tűzgátló gipszkarton lécvázon
- lambéria burkolat
- ál-födémgerendák
Magyarul bekerült a tűzgátló gipszkarton alá egy DISZBURKOLAT, amihez aztán végképp senkinek semmi köze nincsen...
Hmm, ez érdekes. Mert nekem már a tervező is jelezte, hogy tűzvédelmis engedély is szükséges. A tervező meg is tervezte pórfödémesre amit a tűzvédelmis visszadobott.
Majd beszéltem az önkormányzatnál az épitésügyi elóadóval ( vagy kivel?) aki elvileg a lakhatásit ellenőrzi majd. De ő is tűzálló gipszkartont magyarázott.
Na de idén januártól megszünt az önkormányzatnál az épitésügy és átkerült ugye a járásokhoz.
Így esetleg van esély náluk ezügyben egy ujabb kört futni?
Van esetleg valmi jogszabály ami kötelez a tűzállóságra vagy éppen az ellenkezőjére?
Év közepéig kellett a családi házakhoz is tűzvédelmi dokumentáció, amit csak tűzvédelmi szakmérnők készithetett el.
Meglehetősen sok épületet terveztem év elején is, és volt látszó gerendás-lambéris burkolatű födémes. Egy büdös szót nem mondott/irt arról, hogy ezt nem szabadna.
A családi házakat régen sem volt szokás basztatni tűzvédelmileg, és én még sosem futottam bele ilyen akadályba a 15 éves tervezésem alatt.
Most is csináltam egy nyitott fedélyszékes nappalis házat, látszó szarufákkal. Tehát egy belső tűz esetén a fejükre esik az egész tető, mivel nincs tűzgátlás a szerkezeten (lángmentesitő bevonat egyébként ki van rá irva).
Sima pórfödémet sem engednek... Tűzálló gipszkartont kellene felerősitenem a födém gerendákra alulról. Ezt szeretném elkerülni. Mert nekem nagyon tetszik a régi deszkaborítású pórfödém.
Igazából nem értem, hogy ennek a rendeletnek mi értelme?
Leég és összedől a födém ( tető) ? Mire egy 15x15 gerenda átég annyira, hogy összeszakad, addig rég ki tud menni az ember az égő házból... Ha meg fent van a tűzálló gipszkarton és mondjuk 15 percel később ég át ( meg) a födémgerenda azt gy is ugy is le kell bontani ha el is oltják a tuzet.
Tehát, gondolom nem statikai védelem az elsődleges cél hanem emberélet. De ennek megfelelne mondjuk egy emelt keresztmetszet méret födémgerenda esetében...
Ki lehet valahogy kerülni ezt a tűzálló gipszkarton borítás dolgot?
Lépcsőkkel kapcsolatos jogaszbályokat ismeri-e valaki?
A tetőtérben új lakást szeretnék létrehozni. Van egy 80-100 éves faszerkezetű lépcső. Állítólag nem jó, mert tűzrendészetileg veszélyes. Újat kell építeni.
Ötlet: akkor ne legyen külön lakás. Állítólag így sem jó, mert ha 300 nm-t meghaladja a lakás (és itt meghaladja), akkor nem lehet faszerkezet.
Ez egy két motoros kardánnal alul összekötött 3 t ravaglioli
ennek vannak kinyúló vasak a rögzitéshez majd nem 150cm hosszú vas zártszelvény, ezt kell le fogatni és erre megy rá a a két oszlop, meg ehhez csatlakozik a kardán alul.
Anno, mikor mi vettük a csápost, 80 cm mély alapot kértek egy felső összekötős szinkron motoroshoz, aminek a talpa kb 35x35 cm és nincsenek kinyúló vasak a rögzítéshez. Jött a két "" szakszervízes""" telepíteni a garancia miatt, lefúrták, bekötötték, működött Kb 1 hétig, aztán kilazultak a tiplik.
Odébbtettük pár cm-t, újrafúrtuk mélyebbre, kiportalanítottuk a furatot, nyomtunk a furatba hilti rögzítőt, bele a dűbel, leütöttük a kúpot majd meghúztuk.
Egy nap múlva ráhúztunk kicsit az önzáró anyákra, azóta hibátlanul áll
A második képen látszik, hogy a fellépőlap elötti beton mozog, ha volt is alap a lépcső alatt, az nincs összekötve a lépcsővel, a lap alatti repedés is erre az elmozdulásra utal.
Sajnos egy új betonlépcső kell ennel a látványnak a megszüntetéséhez
sajnos a házat igy vettem, hogy kész volt a beton lépcső burkolás nélkül, plusz a térkőszegély végig volt betonozva, és a hova a térkő alá léne a murva, ott ki volt betonozva.
gondoltam, csak nem töröm fel...
de hogy ki volt az a barom aki lebetonozta, és miért?
Ha nem így készült akkor kongani kell valaminek. Próbáld határozottabban kopogtatni mert lehet, hogy nem a burkolólap vált le a betonról ragasztóstól hanem a betonmag repedt, amin a képről ítélve nem csodálkozok. A kétszer rostálthoz a szemcseméret miatt több cement kell- (ett volna) mint a folyami kavicshoz
Térkő alá nem szoktak betont rakni. Oda 30 cm -s murva, bazalt réteg kell a vizelvezetéshez és fagyás megelőzése miatt...
A beton felület a térkő alatt felrepedezik viz hatására. Ha a viz nem tud elszivárogni akkor dolgozni kezd fagy hatására és ahol a leggyengébb az illesztés ott rombol... itt lehet súlyedés vagy kitüremkedés vagy mozgás...
könyen lehet, hogy pár cm elmozdult a térkő a lépcsőnél és máris kész a baj...
nem kong egyik sem, van alatta ragasztó telibe, mert én csináltam mármint a burkolást, a beton lépcső már kész volt kb 3 éve, és a térkő alatt is beton van, nem tudom milyen vastag, gondolom vmennyi sóder is lehet alatta,
azért furcsa mert olyan mintha ez első lépcsőfok föggöleges greslapjai, csúsztak volna lefelé, de az meg nem lehet, illetve az oldaláról a csemperagasztó miért vált le? szétment a beton?
eddig hogy nem volt leburkolva 3 évi semmi baja nem lett, csak most hogy leburkoltam?
Szerintem a mixer beton, pumpával olcsobb és egyenletes a minősége. Lehetőleg jó időben kell betonozni és nem akkor amikor fagy és nem kell kötés gyorsitó.
Nincsennek a teraszon,lépcsőn élvédők, nem telibe volt ragasztva flexi ragasztóval a lap, valamint a függőleges felületen a betonba nem volt elég cement vagy télen lett csinálva a beton késő összel... a viz a lap és a beton közé folyt és a viz hideg hatására szétszedte betont...a terasz lépcső alja nem lett lehet eldolgozva kb egy pici sávalapot vagy sóder feltöltés csinálni kell, hogy a beton ne fagyjon széjjel. Valamint az altalaj is lehet homokos és a lépcső alja nem körültekintöen lett kialakitva...
""" De gondolom nem akkor, amikor már sokhetes a beton ""
A sokhetes betonba levő 8-as háló jobban tart mint a 4-es, lehet, hogy egy 8-as vasnál nem mozgott volna
Mindenkinek azt szoktam mondani: az a jó, ha nem tudja mennyi vas van benne, mert ha tudja hogy kevés, az már valamilyen hibára utal, azt már költséges pótolni
> közel azonos árba jön ki a kézi keverés a mixerbetonnal.
Az időt is érdemes hozzákalkulálni. Először is 50++ m^3 betont megkeverni nem fél nap, így az alapozás munkaideje lényegesen több lesz, illetve az sem elhanyagolandó, hogy így nem fog (rendesen) egybekötni.
Persze, használom a blogos mailcimet is. Legalábbis kezdetben, aztán amikor "komolyodik" a dolog, úgyis áttérünk a cégesre :)
Küldd nyugodtan amikor összeállitottad, és nekilátunk.
Januártól talán visszatér a normál munkatempó, és nem lesz ez az őrület ami most volt/van... Még most is energetikai tanúsitványokat csinálok, hogy idei dátummal ki lehessen adni őket.
mint láttad nem 10 k ért adom, hanem 1 ft, és nem azért tettem fel mert én nem tudnám eltüzelni, hanem lehetnek rászoruló emberek akiknek jól jön, de kösz az észrevételt.
A mixeres cégek ajánlása általános, és egyáltalán nem követik le a változó (szigorodó) jogszabályi-statikai követelményeket.
A te házad egy egyedi dolog, ehhez vannak méretezve a betonminőségek. Most komolyan 500 Ft/m3-en akarsz spórolni egy olyan szerkezeten, ami a házadnak az ALAPJA?
Természetesen csinálhatod kézi keveréssel is, nincs akadálya. De ha nem családi ingyenkalákában segédmunkáztok, akkor ne nagyon lepődj meg, ha a végére közel azonos árba jön ki a kézi keverés a mixerbetonnal.
Ha a tervbe az alaphoz C16-os beton van kiírva, ettől mennyire szabad eltérni?
Megnéztem több neves mixerbeton szállító cég honlapját, és az ajánlott betontípusoknál az alapba sehol sem írnak C12-nél erősebbet, vagy ennyire nem értenek hozzá? A 16-ost födémekhez, koszorúkhoz, pillérekhez írják.
Kötelező mixerbetont használni vagy lehet kézibetonkeverővel is betonozni?
Egy gazdálkodó barátom panaszkodott, hogy nem fér be a kombájn vágóasztalostól a hangárba. Kell egy 7 m-es nyílás, áthidalóval
Megépítettük majd kb. 1 hét után külső zsalut lebontottuk, mert a tolóajtót felszerelték a bebetonozott talpvasakra, hogy zárható legyen, ne kelljen felügyelni a bentlévő értéket. Az ajtó alatt kb 1 cm maradt, ami kizsluzás után sem változott
A gerenda szélessége 30cm től nem lenne több,magassága lehet 40-50-60cm,6db. horogfát tartana,4mx6m a tető egyik oldala,a gerenda két végét blokk fal tartaná!
Ezt azért ezek alapján meglehetősen nehéz FELELŐSSÉGGEL megmondani.
Tudni kellene a koszorú keresztmetszeti méreteit, mire támaszkodik fel a két végen, mi az a "nem túl nagy tető".
Ekkora fesztávra azért illik egy statikust megkérdezni, és nem hasból nyilatkozni, mert olyan lehajlása lesz a gerendádnak, mint a franc... Ha mondasz pontosabb adatokat, akkor megkérdezem újév után a statikusomat a vasalásról.
Ha kicsit jobbra fordulna az idő szeretnénk egy betonkoszorút önteni betonból egy ajtó nyilás fölé,melynek a fesztáva 4m lenne,nem túl nagy tetőt tartana de szeretném tudni,hogy ti milyen vasalást ajánlanátok a betongerendába?
Mondjuk 3 csőpár fél méterre a legjobban felhajlott sarkától jön át a falon, viszont kb. fél méternyi védőcsőben, úgyhogy a fűtéscső nem sok vizet zavarhat (de azért megnézem, hogy merre és milyen erővel nyomulnak).
Mondjuk a beton erős (450 kg/m^3 cement), duplán vasalt (alul - mondjuk ez semmit nem jelet - és, 2cm-re az aljától), tehát pont nem arra kellett volna hajolnia.
A dilatáció-ék valószínűbbnek tűnik, mert egy kvázi 10 hetes C16 körüli betont nem olyan egyszerű 6db PEx csőnek meg két 4mm-es hálónak így kimozdítania...
Arra tudok gondolni, hogy a vasháló és a csövezés le volt feszitve vizszintesbe betonozáskor (amikor hajtják a csövet, akkor kunkorodna felfelé), és most "felrugózott".
A héten elkezdtem a felfűtést. A hőszivattyút beállítottam 6kW-ra, így naponta 3 C-t tudott emelni az aljzat hőmérsékletén.
17C: 20C:
Sehol egy repedés.
Viszont jött egy meglepetés:
Egy 5x2,5 méteres tábla egyik sarka felhajlott, kb. 1,5x1,5 méteren fokozatosan 1,5 cm-t.
Leállítottam a felfűtést, most hűtöm vissza ("sajnos" napi 1-2 fokot sikerült, az elmúlt 4 napban 20-ról 14-re sikerült behűteni a betont, pedig kinn mínuszok is vannak, folyamatosan megy a szellőztetés... Pedig egyelőre csak U=0,22 a fal, lábazat még nincs szigetelve..., csak a födém U=0,1-es).
Mitől csavarodott fel? Be tudok nyúlni alá, 1 ujjnyi távolság van a beton alja és az EPS között.
Lehetséges, hogy közte és a szomszéd betonrész között egy szakaszon elb* a dilatációt (egy kis részen alul csak összeért a beton (mert ferdén nyesték a polifoam csíkot, azt sem nyomták be rendesen), és mivel az nem tudott oldalra mászni, így mint egy ék becsúszutt alá, és kiemelte?
A beton most 5 hetes (gyorsító miatt relative 10), úgyhogy már elég szilárdnak kell lennie.
Máshol nem látok ilyesmit.
Arra gondoltam, ha nem mozog tovább (mivel kitakarítottam/megvéstes a dilatációs hézagot), és kibírja a kifűtést 30-35 fokig, akkor öntünk alá mondjuk aljzatkiegyenlítőt, hogy legyen egyenletes alátámasztása, felül pedig csiszolunk pár mm-t, illetve a burkoló elbűvészkedik vele, hogy a szomszéd lemezzel szineljen.
Az épitésügyi hatóságot nem érdekli, ugyanis a jogszabályokban az szerepel, hogy "xy termék, vagy azzal azonos műszaki tartalmú".
Viszont a kéményseprőnél kellett egy előzetes egyeztetés, ahol bele lett irva a kémény tipusa, itt kell módositást kérni, máskülönben a használatbavételihez szükséges átvétel nem fog menni.
Minőségtanúsitvány elég a netről letöltött, nem kell rá semmi extra.
Viszont jótanács:
Nem tudom mit fogsz rádugni a kéményre, de annak az égéséhez frisslevegő fog kelleni, amit a helyiség belteréből használ el a kazán/kandalló/kályha. Inkább tegyél be LK1616S kéményt, amiben van egy szellőzőkürtő középen, biztositva az égéshez szükséges levegőt. Nagyon nem mindegy a használat szempontjából.
Amennyiben nekem a tervben Schiedel SR1616 kémény van kiírva, attól Én beépíthetek ehelyett Leier LK1616 kéményt is? Ha minden igaz ez a kettő ugyanazt tudja csak a márkája más. Ilyenekben el lehet térni a tervtől vagy beleköthetnek?
Ha valamiről nincs minőségtanúsítványom, azt simán letőlthetem a netről, vagy kell rá valami aláírás, pecsét?
Én a helybelieknek a kiviteli terv mellé ingyen biztositom a tervezői művezetést, illetve valami nagyon jelképes összeget kérek érte.
Pláne mivel sorban küldik hozzám a következő ügyfeleket...
Van olyan műszaki ellenőr ismerősöm aki 400e Ft-ot akart kérni egy kicsi családi ház átépités+tetőtérbeépitésre. Én elhiszem, hogy a kamarai dijszabás szerint ez lenne az ára, de ezt nem lehet itthon megfiezettetni. (más elvállalta a negyedéért egyébkétn)
Kulcsara kész szakember nincs ezt úgy hívják generál kivitelező.
Amit neked kell eldönteni:
- hogyan építtetsz generálba, vagy szakmánként megbízol szakikat de akkor neked kell egyeztetni a lépésekről ki mikor jön, de ezzel megbízhatod az ÉME-t is.
- a tervező mindent megoldjon szakági terveket is vagy csak építészetit és szakágiakat ha kell mások csinálják meg, csinálhat még vezetést is csak a saját területére vonatkozóan, ergó amiről nincs papírja arra kell szakági ÉME
Ami majd kell:
- építési műszaki ellenőr szerződés
- építész
- egy generál kivitelező vagy ismeretségi körben rész kivitelezőket kömműves, vizes, csempés, villanyos, stb. ha van egy jó szaki inkább öt keresd meg mint hozzon egyet a generálos.
"mivel ezek a tervek nagyon speciálisan egy adott munkára készülnek nem nagyon teszik nyilvánossá."
És amiatt, mert egy korrektül megcsinált csomópont mostanában elég "sokat ér" az épületszerkezettanban kissé járatlan szakmában :)
A kedvencem az volt, amikor megpróbálták tőlem elkérni CAD formátumban a kiviteli tervet. Nem a megrendelő, hanem egy majdnem ismeretlen épitész kolléga...
Épitészt keress elsősorban, olyat aki otthon van a kivitelezési kérdésekben IS.
A bontástól a kivitelezésig egykezűségre a generál kivitelező a válasz, de itt lehet 20-40% felárral számolni.
A mostani jogszabályváltozásoknak köszönhetően (ahogy nopánick is irta) neked csak ki kell adni a munkára a megbizást, és ha te nem akarsz/tudsz ellenőrizni, akkor megbizol egy műszaki ellenőrt, aki minőségi ellenőrzést végez.
Más dolgod nincsen, csak fizetni a rendesen elvégzett munkáért.
Csak ámulok, hogy mennyi szakma tevékenykedik az építőiparban!
Van egy telkünk egy lebontásra váró házzal, aminek a helyére szeretnénk építtetni egy újat. Minél többet kutatok a neten, annál kevésbé tudom eldönteni, hogy kivel vegyük fel először a kapcsolatot: építész, műszaki ellenőr, valamilyen más vállalkozás fajta, amiről eddig nem is hallottam?
Minden munkát mással szeretnénk elvégeztetni, mert ezen a terelüten semmihez sem értünk. Melyik szakma épít a bontástól a kulcsrakész állapotig?
Nekünk csak a kiviteli terv hiányzik (van műszaki ellenőr is, a használatbavételiig), de ha újra kezdhetném, azt is kérnék. Minden csomópontot meg kell keresnem a neten, meg kell itt kérdeznem (hálás köszönet a válaszokért), megbeszélem a műszaki ellenőrrel, ő megbeszéli a kivitelezővel, mégis... ha nem kerül azonnal megépítésre a megbeszélt részlet, akkor 2-3 hét után újra előáll a kivitelező a csomópont újabb (másfajta) megvalósítási ötletével. Ebbe fáradtam már kicsit bele. Ha valamit már megbeszéltünk ezerszer, hogy hogyan legyen, ne jöjjön már újabb és újabb ötletekkel elő...
Hogyan néz ki egyáltalán egy kiviteli terv és egy költségvetési kiirás? A neten nem találok egyet sem. A költségvetésit még el tudom képzelni, de a kiviteli tervet nem. Tudna valaki nekem mail-ben küldeni egyet?
Én ott basztam el, hogy nem jogfolytonos a femüm. Még '99-ben kiváltottam egy nagyobb munka miatt, és olyan 2005-ig évente be is nyújtottam a hosszabbitást. Aztán mivel nem kellett, szartam rá nagy ivben...
Most meg már vizsga meg egyebek kellenének. Hát a francokat, meghagyom másnak ezt a játékot :)
Én megcsináltam még időben a tanfolyamot és regisztrációt. 1 éve és nem 10 Ft igen csak elment rá 200e Ft cakk pakk. És csak szakágiak. Most az új szabályozásnak köszönhetően szigorodott és több tételes lett a vizsga is. Így felment a költség 300e re. A tanfolyamon 30 an indultunk vizsgázni 21 mentünk plusz előző vizsgákon kibukottak 6 fő kivételesen 2 estek ki (megjegyzem mind ketten mérnökök voltak). Szóval nem lesznek csak úgy hirtelen sokan ezen a területen.
A mostani munkámnál van femü 1x láttam, mondom a megrendeőnek, hogy azért jöhetne sűrübben. Mivel egy femü látogatás, mint kinyomoztam, 30000-be fáj a megrendelőnek, így nem hívja ki. Írom a naplót, havonta elviszi a megrendelő a femünek és az én aláírásom mellé aláír ő is. Ebből áll a femü, alaptól a belső vakolásig.
Műszaki ellenőr helyett én szoktam tervezői művezetést is vállalni a kiviteli terv készitése mellé.
Ez annyiban kevesebb mint a műszaki ellenőr, hogy a jogi vitákba nem mászok bele, tehát
- ha nélkülem állapodtak meg valamiben, akkor ne rajtam üssék le.
- a kiviteli terv szerinti dolgokat betartatom, és ennek megfelelően a költségvetési kiirásban szerepelő mennyiségeken túl nem engedek költségeket elszámolni, ha nem a tulaj kérte a változtatást, vagy nem indokolt. (pl átalakitásnál sokszor csak a bontás után jönnek elő dolgok, amiket nem lehetett a tervezéskor kalkulálni, és emiatt kevesebb/több munka kell)
- a kényesebb munkarészeket ellenőrzöm mind minőségben, mind abban, hogy megfeleljenek a terveknek, előirásoknak
- általában csak a szerkezetépitésig kellek, utána a befejező munkák minőségére nem lesz rálátásom
- helyszini szemlénként számolok fel árat, tehát amennyiszer hivnak, annyiszor megyek és annyiszor kell fizetni
A műszaki ellenőr ezzel szemben mond egy kezdeti zsirosnak tűnő összeget, ezért cserébe ki lehet hivni szinte bármikor a területre, és végignézetni vele mindent. Jogilag is a megrendelő és a vállalkozó között áll, tehát rajta keresztül történik a kifizetés (amit átvesz, az kifizethető).
Elvileg végig ott van, tehát a befejező munkáknál is ellenőriz, hiszen megbizatása a használatbavételiig szól általában.
Tapasztalatom szerint a tervezői művezetés kb feleannyiba kerül, viszont mivel nem teljeskörű, azért azoknak ajánlott akik
2007-től már nem elég a végzettséget igazoló papirt + pár ezer forintos illetéket bedobni az ablakon, és kap egy femü számot.
Kell rá egy tanfolyamnak nevezett valami, és egy vizsgának nevezett valami a végzettségen felül. (mestervizsga vagy technikusi oklevél)
"
A FMV-i jogosultság megszerzésének követelményeiről és eljárásrendjéről.
2007. január 1-ét megelőzően a FMV-i jogosultság megszerzése a jelenlegi előírásokhoz képest egyszerű volt, csupán az előírt képesítést-képzettséget és szakmai gyakorlatot kellett igazolni, és a jelenlegi eljárási költség töredékének befizetésével a jogosultság kiadása szinte automatikusan, rövid időn belül megtörtént.
Az így megszerzett jogosultságokat, azok folytonosságát csupán fenn kellett, illetve kell tartani.
A jogosultság megszerzése jelenleg alapvetően más, nagyságrendekkel nagyobb költséggel és komoly, esetenként több hónapos felkészüléssel, tanulással jár.
A követelményeket a 244/2006. (XII. 5.) Korm. rend. szabályozza, mely rendelkezéseinek alkalmazása a jogosultsági kérelmek elbírálásában és kiadásában megjelölt mindkét szakmai kamara ( a Magyar Mérnöki Kamara és Magyar Építész Kamara) számára kötelező. "
A szerkezetépitésig ellenőrzik (alap, falak, födém, tető), a befejező munkákat (burkolás, vakolás, gipszkartonozás, külső hőszig, stb) akár már sajátkezűleg is végezheti az ember.
Valamint természetesen a villanyszerelést, gázt, ilyesmit szakinak kell(ene) csinálnia.
Édesapád ha kőműves, akkor pár ezer forintért beszerezheti a femü-jogosultságot. Utána kiválthatja az egyéni vállakozóit, és csinálhatja a házadat. Majd ha befejezte akkor visszaadja és kész.
Sajnos/nem sajnos vége a "szép" időknek, mindent le kell papirozni, mert egy kerti budi épitéshez is többször kijönnek ellenőrizni az épitésfelügyelettől, és büntetnek.
És ha az alapozást, falazást, födémet egy vállalkozás csinálja, a tetőt már egy másik, a vakolást egy harmadik, akkor ha jól értem az három különböző femű?
Mihez kell femű? Csempe lerakázhoz, beltériajtók beszereléséhez remélem nem kell.
Ha valamilyen részt saját magam szertnék csinálni, mert van kiviteli tervem és saját műszaki ellenőröm, aki mindent elmond, hogy mit hogyan csináljak, mire figyeljek, akkor sem úszom meg femű nélkül?
sajnos a mai világban a kontár is megél, mindig találnak palimadarat, egyre kevesebb a szakmunkás szakember, mindenki egyetemet végzett, főiskolát és pont nem ért semmihez, a mai fiatalok a telefon nyomkodáson kívül meg pláne semmihez, én még nem ezt láttam otthon, ha valami elromlott próbáljuk meg megjavítani stb.. vagy magunk létrehozni valamit, de ma már...áh..
mikor elromlott a cirkóm, -10 ben, legalább 10 gázost hivtam, de 7 vége volt, legtöbb kikapcsolva, volt aki 3 hétmulva eljött volna.. ilyenek..
tehat ha a vizszintes resz kap 5cm uveggyapotot (ez van itthon), a fuggoleges meg kicsit tobbet, az elfogadhato eredmenyt ad? sajnos a nappali sarkaban van.
Üveggyapot, minimum 5cm. Ez arra már elég, hogy panelben szinte teljesen elnyomja a esővíz levezető zaját (éjszaka is csak némi koncentrálással hallható).
Nagyobb terhelésű lefolyó esetén (pl. WC függőleges ejtő) lehet értelme vastagabbat használni.
Ha logikusan nézzük, akkor a már megkezdett épitkezésekre nem vonatkozik. Viszont mivel ebben az országban semmi sem logikus, igy a fene tudja... januárban majd megkérdezem az ügyintézőket erről, úgyis most voltak fejtágitón a két ünnep között a sok új jogszabály miatt.
Ezek szerint hiába kőműves az édesapám, nem építheti meg nekem a saját házamat, inkább fizessek egy vállalkozónak aki lehet, hogy jóval hanyagabbul és persze egy vagyonért fogja nekem felhúzni a házat. Nem értem miért lehetelenítik el ennyire a sajátkezű kivitelezéseket, miért nem elég egy femü aki folyamatosan ellenőrzi a mester munkáját, és kijavítattja az esetleges hibákat. Egyébként ez már idén is így volt, vagy csak a jövő évtől vezetik be?
Én úgy tudom, hogy minden épitési tevékenységre igaz.
Amiket most csináltam kiviteli terveket, a költségvetési kiirásba már mindenkitől úgy kértem benne az ajánlatokat, hogy a FEMÜ-t saját magának kell biztositania (mivel jövőre indulnak ezek az épitkezések).
Új családi házak használatbavételijénél pedig már kérik a szakági femüs nyilatkozatokat is pár helyen, bár elvileg korábbi épitési engedélyekre nem kérhetnék.
Nemrég egy 2008-as épitési engedély és akkor megépült házhoz kellett villamos és gépész femüt keresnem, akik utólag igazolták, hogy akkor jól épült meg minden. Nonszensz...
Ez egyébként szerintem egy okos döntés, ugyanis akinek van szakvizsgája az adott munkaterületre (kőműves mestervizsga, villnyszerelő, stb), könnyen meg tudja szerezni a FEMÜ-séghez a papirokat saját részre.
A zöldségesből átnyergelt épitési vállalkozó a 3 segéd-unokatestvérével meg keressen más munkát...
Van egy lefolyocso, amit el kellene burkolnom/dobozolnom. Gipszkartonbol akarom csinalni. Az a kerdes, hogy mit tomjek bele? A lenyeg a zajszigeteles lenne.
Én alapvetően örülök a "megtisztulásnak", mert ráfér a hazai épitőiparra. Csak a sajátkezű épitkezést is ellehetetlenitették, ami meg nekem a szivfájdalmam...
Láttam honlapokat, referenci képekkel, amihez a honlap készítőjének semmi köze nem volt, más fejezte be a mukát, aztán visszament lefotózni a kész állapotot. Szerkezetkész állapot után nem nagyon akarják befejezni a munkát, tisztelet a kivételnek. Igaz, most ilyen kevesebb van a felhozatal miatt.
A referenciámként szolgáló címeken nyugodtan becsöngethetsz, a nevem hallatán nem veszik elő a lapátnyelet, kést, beengednek egy beszélgetésre.
Nem több a papírmunka csak meg kell csinálni amit eddig hanyagoltak :) A trv. abban lett szigorúbb, hogy lejjebb vitte a kivitelezési költség szintet amikortól kötelezővé teszi a megbízó részére az ÉMÉ felkérését, és a kivitelezőknek meg kötelezővé tette hogy nem megbízásban hanem főállásban foglalkoztassa a FMV és ha szükséges a szakági FMV-ket.
Ebben az eseteben a KK-nak kellene lennie egy Építési Műszaki Ellenőrnek vagy megbíznia, aki ellenőrzi a munkát és munkafázisonként beírogatja (naponta is) hogy ez ok vagy mit kell javítani, ha az megvan mehet tovább a munka, ha olyan a hiba hogy esztétikai akkor bejegyzi és levonnak a kivitelezőtől némi pénzt.
Ha egy tulajdonosnak valami nem tetszik ÍRÁSBAN jelezze a KK felé és kérje hogy ellenőrizzék le és ÍRÁSBAN válaszolják meg jogos a panasz vagy sem EME aláírásával.
A kivitelezőnek is van saját Felelős Műszaki Vezetője aki azt rögzíti mit csinálnak éppen és milyen körülmények között.
Ezt egy jogszabály szabályozza a KK-nak tudnia kell erről. A támogatást a ÉMÉ és FMV aláírása nélkül nem fizetik ki a társasháznak, a papír neve készre jelentés műszaki átadás átvételi dokumentáció.
A sejtésed a valóságot takarhatja de nem biztos :)
Elvileg úgy tudom, hogy minden ilyen projectnél kell lennie műszaki ellenőrnek, pláne ha hitel és/vagy támogatás is van a dologban.
Sajnos azonban vannak csak "aláiró" műszaki ellenőrök, akik a lóvé lenyúlásán kivül nagy ivben tesznek a dolgokra. És persze egyértelmű, hogy a vállalkozók ezeket preferálják a normálisak helyett...
már szerettem volna kérdezni tőled, 10emeletes bérházban lakom, aminek most folyik a panelprogramja, pontosabban ha kis szerencsénk van akkor lassan befejeződik a napokban.
jelenleg a lépcsőházat burkolják. liftet festik...
de olyan fejetlenül mentek itt a dolgok hogy kétségeim vannak. Nekem erősen úgy tűnik hogy vagy azért mennek fejetlenül és komolyabb számonkérés nélkül a munkák mert a közösképviselő nő mondjuk finoman hozzánem értő, vagy azért mert a kivitelező valahogy érdekelté tette abban hogy elviselje az összes bénázást.
kérdés: nem kellett volna az ilyen munkához valami műszaki ellenőrt, vagy nem is tudom milyen státuszu emberkét felkérni?
A sajátkezű kivitelezés nagyon nehézkes lett mivel sok papirt kell(ene) biztositani. Mindenképpen kelleni fog egy vállalkozó, aki papiron csinálja a házat, és a legújabb jogszabályok alapján a FEMÜnek ennek a vállalkozónak az alkalmazottjának kell lennie.
Szóval elsősorban keresned kell egy olyan vállalkozót, aki papiron épiti a te házadat, és van femüje (vagy az áltlad választott femü menjen el rész-alkalmazottnak ahhoz a céghez). Kell kötni szerződést, mert ezt/ezeket az épitésfelügyelet kéri. Továbbá vezetni kell az épitési naplót is folyamatosan.
Az, hogy ki dolgozik valójában a házon, igazából addig nem érdekes amig munkaügyi/NAV ellenőrzést nem kapsz, ami azért családi ház szinten nem szokás.
Sajnos a szakági femü is igaz, most már ezt is kérik.
Magyarul nagyon megnehezitették a dolgát az embernek, sokat kell papirozni. És emiatt azért persze adódnak bőven többletköltségek...
Építkezés elején járunk. Az engedélyeket megkaptuk. Az építkezés sajátkezű kivitelezés lesz, amit lehet magunk szeretnénk megvalósítani. Mire van ehhez szükségünk?
A családban van kőműves és villanyszerelő is, van róla papírjuk, de nem vállalkozók csupán alkalmazottak. Ők építhetik a házat a femü irányításával?
Azzal tisztában vagyok, hogy felelős műszaki vezető mindenképpen szükséges, viszont nem tudom, hogy ebből mennyi kell, úgy olvastam, hogy kell külön a gépészetre és a villanyra is?
Műszaki ellenőrre szükségünk van-e?
Van olyan femü aki mind a 3 részt vezetheti (szerkezet, gépészet, villany), esetleg műszaki ellenőrzést is végezhet egy személyben? Ha találok ilyet, hogyan tudom ellenőrizni, hogy Ő tényleg jogosult ezek elvégzésére. Van valami Országos gyűjtőlista a neten, mint a tervezők esetében?
A tervezőmhöz például az alábbi jogosultságok vannak beírva, állítása szerint Ő femü is. Mit jelentenek az alábbi rövidítések?
É3…..
MV-ÉP/A-MÉK
ME-ÉI-MÉK …..
A műszaki dokumentációban benne van, hogy milyen erős betont kell használni, ettől függetlenül Mi használhatunk betonkeverővel kevert betont is, ebben az esetben ellenőrzéskor hogyan igazoljuk, hogy azaz előírt erősségű-e?
A 300 m2-be minden benne van, ami az épitési engedélyben is szerepel területként (kivéve terasz, erkély).
Tehát amig mondjuk a szocpolnál csak a lakóterületet nézik, hogy 160 m2 alatt legyen, addig itt már beleszámit a garázs, pince, gépészet, stb is.
Természetesen a padlástér nem, hiszen épeszű épitész ezt nem listázza bele az engtervbe.
7.5 méteres épitménymagasság FELETT kell, de ha pince+földszint+tetőteres, akkor mindenképpen kell, ettől függetlenül.
Az 5.40-es méret FELETT kell, tehát a pont annyi, akkor nem.
A talpszelemen távolság egy olyan dolog, amibe az épületetk 99%-a beleesik. Ha a többi rész nem kell, akkor ebben az esetben tetőszerkezeti tervet kell csináltatni csak, amit az épitész+statikus ir alá (vagy csak külön a statikus).
A padlásfeljárós monolitos sáv nem érdekes.
Utólag is el lehet készitettetni, lényeg hogy az épitésfelügyeleti ellenőrzésnél be tudd mutatni. Vagy pedig húzzatok bele, és reménykedj benne, hogy használatbavételi engedély előtt nem kapsz ellenőrzést :)
--
Egyébként azért nem tudják a tervezők, mert ezt mostanában kezdik nagyon komolyan megkövetelni, és ráadásul nagyon sok épitési engedélyezési tervet készitő épitész utálja a kiviteli terveket csinálni, mivel teljesen már berendezkedést és elveket kiván.
Nagyon komolyan tisztában kell lenni a legújabb anyagok felhasználásával, és az épületszerkezettant vágni kell.
Nem beszélve arról, hogy a kiviteli terv tartalma már nagyon komoly felelősségvállalás is egyben, mig az épitési engedélyezési terv egy "vázlat" a kivitelezés szempontjából.
Nekem sok kiviteli terv munkám van abból is, hogy épenges épitészek dobják tovább a saját munkájuk kidolgozását.
Mi fix áron béreltük először a kivitelezőn keresztül (aztán kiderült, hogy a férjemmel egy helyről származnak a zsalusok), aztán már közvetlenül a zsalusokkal tárgyaltunk és végül 2 teljes hónapot állt nálunk a zsalurendszer 200 nm-re az előre megadott árért. Nem új a zsaluzat, de nagyon jó állapotú és a végeredmény is remek lett, de még vissza fognak jönni csiszolni a kisebb egyenetlenségeket. Tényleg nem kell majd vakolni, egy épülő háznál megnéztük referenciaként, mielőtt belementünk ebbe és a miénk is ilyen lett. ;)
Sziasztok! Tanácsot és infókat szeretnék kérni. Van egy 60 nm-es kocsibeálló rész a garázsunk előtt, amit az előző tulaj csak lebetonozott, aztán tíz évig ott maradt úgy, ahogy csinálta. A beton időközben elég csúnya lett, a funkcióját ugyan betölti, de szeretnénk leburkoltatni. Csakhogy, a legvékonyabb kültéri burkolat is (ami alkalmas autóbejárónak) úgy megemeli a szintet, hogy magasabb lesz, mint a garázs (és a kertkapu) padlószintje. A kérdésem az, hogy az egyetlen racionális megoldás a régi beton feltörése és újra kezdeni az egészet, vagy létezik egy költségérzékenyebb lehetőség is. Kérlek, írjátok meg a véleményeteket, és ha van a munkára már bevált mesteremberetek/cégetek, annak az elérhetőségét is hálásan venném. Köszönöm és BÚÉK!!!
- a tetőszerkezetben a talpszelemenek távolsága, vagy bárhol lévő megtámasztás nélküli áthidalás meghaladja a 6,0 m-t (mivel a ház közel 14 méter széles, így a talpszelmenek is kb. ilyen távol vannak egymástól)
- Van egy padlásfeljárónk ahol a feljáró szélessége miatt ki kellett hagyni egy E gerendát és a két gerenda között monolit vasbetont kellett készíteni (ez kb. 3 m2)
Ha ezek miatt valamire kellett volna kiviteli terv, akkor ezeket utólag is el lehet készítetni? Ezt valahová be kell nyújtani, vagy csak a tervező elkészíti Én meg elteszem magamnak?
Vannak eloirasok, hogy mikor kotelezo, illetve melyik munkaresz lehet az.
(www.kiviteliterv.hu)
Epitesfelugyeleti ellenorzesnel fogjak kerni toled, es a te felelosseged ezt biztositani, ha nincs akkor potolni.
Ha van mar valami terved, told at mailen es megmondom mire kotelezo.
Altalaban fodemterv es tetoszerkezeti terv szokott kotelezo lenni normal csaladi hazaknal, a tobbi csak melegen ajanlott.
A kiviteli tervvel kapcsolatban lenne kérdésem. Honnan lehet tudni, hogy nekem kell-e vagy sem kiviteli tervet készítetnem?
Tudom, hogy vannak szempontok, például 5,4 m fesztáv felett, stb...
De ha megkaptam az építési engedélyt, illetve a az építkezés be lett jelentve levélben, és semmilyen visszajelzés nem érkezett, ez automatikusan azt jelenti, hogy építhetem kiviteli terv nélkül? Kinek a felelőssége, hogy legyen kiviteli terv, építtető, tervező, vagy a felelős műszaki kivitelező?
Szerintem vegyél 6cm -s grafitos lépés álló EPS a padlóba a 1,5 méteres szakaszra. Nem lesz probléma. Figyelem a terasz ajtó, bejárai ajtó elé is ilyet rakj le belülről és a bejárai ajtó, teraszasjtó köszöbbjéhez vegyél XPS -t...alatta ezt kell berakni a hőhidmegszakitáshoz...
A 150,200 -s pedig nem indokolt nálad.Családi házaknál az EPS-100 -s használják vagy az újabb lépésálló grafitost.
Gyártó mindegy de én az austrothermet venném....mivel garantáltan jó a minősége... igy nincs lutri...
1. Nem lesz hőhidas ettől. Ráadásul a padló hőveszteségét tekintve ez a 1.5 méteres sáv a mérvadó.
2. Igen.
3. Pl garázsnál, vagy nagy pontszerű tehernél. Normális családi házas viszonylatban nincs rá szükség.
4. Volkswagen kontra Porsche. Mindegyik megfelelő arra, hogy elvigyen A-ból B-be, a többi csak sallang. Nagyjából ez igaz a hőszigetelő anyagokra is. A nagyon olcsó az gyanús, a nagyon drága meg felesleges.
Köszönöm a tanácsot! Erre a grafitos megoldásra nem gondoltam, nem tudtam, hogy lépésállóból is van grafitos, valószínűleg alkalmazni fogom.
1, Abból nem lesz hőhíd, hogy csak a fal körüli 1,5 méteren használom a grafitosat, vagy ez a különbség elhanyagolható a talajon?
2, Néztem az austrothermes katalógust, ha jól vettem ki akkor a grafit 100-at kell beszereznem?
3, Családi házaknál mindig az EPS100-at használják vagy van mikor szükség van 150 esetleg 200-asra?
4, Mennnyire van jelentősége a gyártónak, arra gondolok, hogy amég 1m2 5 cm vastag EPS 80 grafit az austrothermnél 1740 Ft, a hőplusznál ugyanezt megkapom 1000-ért? Tudásban ugyanazt írja az adatlapjuk. Érdemes a drágábbat megvenni, vagy nincs különösebb jelentősége?
nekunk kb 1-2 héten belül abba a fázisba az "építkezés", hogy kiderül, mekkora és milyen oldalhosszusagu lehet a nappalink. szerintem egy födém epitesnel azt is figyelembe kell venni, hogy mit tud belőle esetleg a tulaj maga is megcsinálni, persze szakmai felügyelet mellett, ha megoldható.
a gerendás szerintem ilyen szempontból egyszerubben kivitelezheto (nem okvetlen az idofaktort figyelembevéve), meha több vas is kell meg hozza.
persze a konstrukciobol adódó különbségek sem elhanyagolhatoak hosszú távra tervezve.
Ekkora lábazatnál nincs értelme a szoknyának, csak a lábazati hőszigetelést vidd le a talajszint alá még minimum 30 cm-t.
Igy lesz a belső padlószinted alatt 80-90 cm-es szükséges szigeteltség.
Ha csak ez a 6 cm lépésálló hőszigetelésed lesz, akkor érdemes lenne a fal melletti 1-1.5 méteres sávot grafitos lépésállóból vagy XPSből csinálni, hogy ezzel is nyerj 20-25%-ot.
3) A másik lehetőség, hogy hővédőszoknyát csinálsz ...az XPS -t vizszintesen a járdaszint alatt a lábazathoz zártan terited le. Ez azt feltételezi, hogy a lábazatod körül van egy kis kertiszegélykavics feltöltéssel és alatta XPS ---igy is elég sokat megtudsz fogni s csökken a hideg érzet a belső 1,5 méteres szakaszban...igy a kb a belső 0.5m sávban lesz hidegérzet...
Annak, hogy az XPS-t vizszintesen a járdaszint alatt is elhelyezem akkor is van értelme, ha a lábazat kb. 50 cm magas? Mert ez így szerintem max. az alapot védi a kinti fagyoktól.
1, A szerelőbetonra hogy érdemes letenni az EPS100 lépésálló polisztirolt? Tegyük fel, hogy a szigetelés teljes vastagsága 6 cm, akkor azt a 6 cm-t egybe kell letenni, vagy két 3 cm-est átlapolva?
Én ezekkel az amortizációs költségekkel úgy vagyok, hogy nem szabad leirni, mert a magyar mentalitás szerint ez csak szőrszálhasogatás, és a vérnyomást emeli. Egyet is értek ezzel, mert engem is felbacna agyilag, ha leirva látnám...
Bele kell épiteni a rezsióradijba vagy anyagköltségbe "láthatatlanul", és kész.
Ha meg nézzük azt is, hogy a jól megcsinált monolit födémet csak glettelni kell, és nincs vakolási költség, akkor pláne megéri.""
Ha csak glettelni kell, ahhoz elég újszerű zsalunak kell lennie, ebből adódik: új zsalut azért senki sem vesz, hogy a megrendelőnek olcsóbb legyen
A zsaluzat is egy beruházás, nem is kicsi, ennek a költségét a vállalkozó elöbb-utóbb vissza kell, hogy kapja
Anno, kértem egy árajánlatot tervezésre, kb 80 m2, magamnak, nem ügyfélnek, egy olyan tervezőtől, akinek ajánlottam egy 1200 m2-es beruházás művezetését amit elvállalt.
Az árajánlatom tartalmazott olyan tételt, hogy irodaszer kopás. Ha máshová építi be ezt az összeget és nem tudok róla, megtervezhette volna a hozzáépítésemet.
Tehát nem csak az irodaszer kopik hanem a zsalu is
Ha azt nézzük, hogy a porotherm és az lmf gerendát is alá kell dúcolni pár helyen (fesztávfüggő), akkor azért illik egy normális kivitelzőnek rendelkeznie minimális zsaluzattal.
Az, hogy felszámol a zsaluzatért az természetes, de közel sem annyi, mint amennyi 3-4 hétre a bérlés lenne egy kölcsönzőtől.
Ha meg nézzük azt is, hogy a jól megcsinált monolit födémet csak glettelni kell, és nincs vakolási költség, akkor pláne megéri.
Tavaly kiszámoltuk egy épitkezésnél 3 féle gerendára, födémpallóra és monolit födémre az árakat, és az jött ki, hogy 8000-11000 Ft/m2, ha mindent beleszámolsz. A monolit födém akkor drága, ha a kivitelező csapatnak nincsen saját zsalurendszere hozzá, tehát bérelni kell. """
Valamenniyt biztosan felszámol a kivitelezó mert nem azért ruházott be pár millát a zsaluba, hogy a megrendelő jól járjon, meghát azért amortizálódik is.
Van vagy 50-60 db állítható fém láb, ezért még nem sokalták a napi 20 Ft/db
Ha a megrendelő megveszi a tetőanyagot, a monolitnál elég sokat lehet spórolni
Az LMF gerendánál 680 felett kötelező a kettőzés, rosszul emlékeztem...
De egy LMF660 gerenda 16000 Ft, a porotherm 675 13000, az EB béléstest 300.
Tavaly kiszámoltuk egy épitkezésnél 3 féle gerendára, födémpallóra és monolit födémre az árakat, és az jött ki, hogy 8000-11000 Ft/m2, ha mindent beleszámolsz. A monolit födém akkor drága, ha a kivitelező csapatnak nincsen saját zsalurendszere hozzá, tehát bérelni kell.
El kell döntened, hogy élhető házat akarsz magadnak, vagy úgy épitkezni mint 15 évvel ezelőtt csináltuk, hogy az "E" gerenda méreteiben gondolkodtunk (ez volt a legolcsóbb), és még véletlenül sem mentünk 540 fesztáv fölé a kettőzés miatt.
A gerendás födémek kb ugyanabban az árban vannak, nincsen jelentős eltérés köztük. A monolit is csak a vasalással és zsaluzással drágább, tehát a kétszeres szorzó konkét hülyeség.
Annyi van, hogy 6 méter felett általában duplázni kell a gerendákat, de az sem vészes áru. Porotherm mellett nézegess még LMF gerendát, ami gyakorlatilag majdnem ugyanaz, csak nem kerámiagerenda, hanem vasbeton.
Igaza van a terveződnek mert a hoszabb gerenda nyílván drágább. A munkadíjat a födém m2-re számolja a kivitelező, nyílván ha nagyobb, akkor drágább
Ha szakszerű a kivitelezés akkor nincs repedés
A másik tervező meg azt mondta: (mentünk a megrendelővel, skiccekkel, hogy milyent szeretnének, nézte a tervező a skicceket majd megszólalt:) ha nem úgy tervezi ahogyan ő szeretné, akkor nem vállalja
A mellékelt képen látható a csatlakoztatási problémánk.
Egy keskeny ház utcafronti részén lesz a garázs utána pedig jön a többi helyiség. A garázst egybe akarjuk építeni a házzal, de nem akarjuk sem a falazatot sem a szigetelést olyan vastagra csinálni, mint a házon.
Milyen megoldással lehet csatlakoztatni a két helyiséget hogy egy épület legyen belőlük?
Felmerült, hogy 6,3 m széles lenne a tervezett nappali, amire azt mondja a tervező, hogy jelentősen megdrágítja a kivitelezést, mert 6 métert áthidaló gerendák vannak jó áron, a Porotherm ugyan tud szélesebb távot is áthidalni, de drágább az anyag is és a munkadíj is. 2x100 m2-nél ez szerinte akár 1M Ft-tal is drágít.
A monolit vb födém pedig még drágább lenne, duplája mint a gerendás.
Szerintetek is? Sőt azt is olvastam valahol, hogy a gerendák mellett nem kell meglepődni, ha repedni fog a mennyezet.