Keresés

Részletes keresés

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.16 0 0 11

"Az elmúlt ötmilliárd évben az emberiség ugyanúgy túlélte az egymást követő jégkorszakokat, aszteroida-becsapódásokat, mint a világméretű pestisjárványt" (Kiemeles tolem)

 

Forras: http://www.index.hu/tech/tudomany/hawkingsez/

 

Most mondjatok.

 

 

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.15 0 0 10

Tetszik az otlet :) Az ilyesmit jobb "alulrol" kontrollalni.

 

Megkoszonnem, ha szolnal az erdekemben.

Előzmény: Törölt nick (9)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.14 0 0 8

Ez olyasmi mint az "egy loves - egy ember"-dolog a mesterloveszeknel? :)

(Arrol van szo, hogy felnek, hogy magammal vitatkozom tobb nev alol? Es hogy lhet ezt kizarni?)

Előzmény: Törölt nick (6)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.14 0 0 5
Ez nagyon, de nagyon ostoba kerdes lesz... Klub? Politika klibforum? Eppenseggel erdekelne, masok mit mondanak.
Előzmény: phantomII (4)
phantomII Creative Commons License 2004.07.13 0 0 4
Hat te itt? :)

Itt??? Mindenhol...:-)))

az index szerkesztosege eszbe kapjon,

Ennyi erővel arra is vágyhatnál, hogy megértsd a női gondolkodást...:-)))

De ha van rá indíttatásod, az ilyen témákat a Klubban ki lehet tárgyalni az úri közönséggel. Ott nincs anyázás, illetve csak egyszer, mert az illető kihajítódik.:-)
Előzmény: Brutalis Harmonia (3)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.13 0 0 3

Hat te itt? :)

 

Nemtom, mit akartam igazan. Talan, hogy az index szerkesztosege eszbe kapjon, de tudom, hogy ez kisse naiv elkepzeles. Ultimatum nekik: ha nem kernek elnezest, ezentul az origot olvasom.

Az anyazast ismerem, sajna. Az amerikautaloktol es proamerikaiaktol is megkaptam mar a magamet. Ugy erzem magam, mint Clevinger.

 

 

Előzmény: phantomII (2)
phantomII Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2
Üdv!

Nem akarlak elkeseríteni, de.

Ha csak kikívánkozott belőled és ez így jó, akkor nem szóltam.
Ha eszmecserét akarnál folytatni a témáról, akkor viszont itt csak elsüllyed a topic.
Ha gondolod át lehet vinni más fórumba, de kérdés, hogy melyikbe.

A politikán (PoliDili) kemény agyalás folyik, anyázásokkal, miegymással. A Politika Klubfórumban nem vagy tag, de ez a legkisebb baj, megoldható.
A Törzsasztal túl pörgős, a Kultúrát meg én nem ismerem.

Vagy csak szimplán ne bolygassam a kérdést.:-)
Előzmény: Brutalis Harmonia (0)
PapLan Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1
deh0gynem :D
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.13 0 0 0

Nem egeszen ertem a zavart az Eroben...  Eddig gond nelkul masolhattam a wordpadbol... Akkor meg egy proba. (Es mar nem er nullazni. :P )

 

Egy ideje mar boki a csorom az index cikkeinek melysegesen alacsony szintje; a keves kiveteltol eltekintve (Tóta W. Árpád cikkei udito kivetelek), az irasok szomoru hozza nem ertest arulnak el.
Hogy miert zavar a dolog? Sajnos epp kulfoldon tanulok, es nem nagyon tudok mas uton magyar vonatkozasu hirekhez jutni.
Kezdjuk talan a felepitessel. Egy  cikk altalaban egy rovid, figyelemfelkelto bevezetovel indit, amelyet majd, a cikk szovege fog kifejteni es elmagyarazni. Ez lenne ugye egy altalanos keplet. (Nem mintha eszteta vagy hasonlo lennek, egyszovel ez egy meglehetosen egyszerusitett megkozelites.)
Milyenek ehhez kepest az Index cikkei? A bevezeto megvan, majd, akar tobb helyen is a cikk soran,  ugyanazok a modatok elismetelve megjelennek, nemi erdekesnek szant, amde annal kevesbe informativ szovegbe agyazva; es ezen kivul alig kapunk erdemi informaciot. Akkor meg mindek maga a cikk? Eleg a bevezeto, nem? Ilyen cikkeket egesz egyszeruen nem irunk, meg akkor sem, ha ez nem nyomtatasban jelenik meg, hanem “csak” az interneten. A technika-tudomany rovat cikkeirol meg ne is beszeljunk; a targyi tevedesek, az informacio hianya meglehetosen lehangolova teszi a rovatot.
Nem szeretnek peldalozni, igy is hosszu lesz a bevezeto; olvasson mindenki.

Ennyit a stilisztikarol. Ami viszont igazan felbosszantott, az a tokeletes elfogultsag, illetve az elfogulatlansag lekisebb nyomanak hianya egyes cikkekben. Nyilvanvaloan az Index tamogatja az iraki haborut (lelke rajta), es meglehetosen keves tenyrol, tortenesrol szamol be, amely esetleg ellene szolna eme nemes kereszteshadjaratnak. (Erdemes mondjuk a CNN oldalat is olvasgatni, pedig ok sem epp a targyilagossagukrol nevezetesek.) A Fareinheit 9/11 filmre adott kritika viszont verforralo volt. Szerencsesen sikerult megneznem a kerdeses filmet a bemutato napjan, igy, mire ket nappal kesobb mar megjelent a kritika, mar volt velemenyem a dologrol. A cikk elkepesztoen elfogult volt, torzitott es csusztatott. Egy percig nem allitom, hogy a film tokeletes lett volna, mentes minden eloitelettol, de lesoporni az asztalrol, mint holmi demagog hulyeseget, meglehetosen nagy hiba volt. Ami viszont meg nagyobb hib, hogy noha a kerdeses cikk egy, azaz egy darab ember velemenyet tukrozte, aki eppen New Yorkban tartozkodott, a teljes Index (a film ismerete nelkul, hacsak Cannesben nem volt valaki, bar akkor ugye miert nem akkor jelentettek meg lesujto velemenyuket), felsorakozott moge, olcso poenokat, megjegyzeseket durrogtatva mas cikkekben is.
Talan ideje lenne vegiggondolni ezt a velemennyilvanitas szabadsaga-dolgot. Nem vagyok Amerika-ellenes (hiszen akkor mi a fenenek jottem volna ide tanulni), de azt hiszem, hogy a kritikanak van helye, meg akkor is, ha szovetsegesek vagyunk, es minden sajtotermeknek (vagy minek) minden mediaban joga es kotelessege kerdeseket feltenni, es bunt kovet el, ha onkent befogja a szajat, es felsorakozik az eppen aktulas popsi moge egy nyalintasra. Az epito kritika elnyomasa pont arra a rendszerre jellemzo, amelyre a cseh miniszter utalt, abban a bizonyos mondataban, amelyet az Index oly fontosnak tartott lekozolni. Link:
http://index.hu/kultur/mozi/klaus0713/ 
Tenyleg, Moore-t tamogato velemenyeket miert nem kozol az Index? Nem tudtam, hogy a csehek annyira jelentosek lennenek, hogy ha mondanak valamit, akkor arrol nekunk tudnunk kell.
Azon kivul, hogy vegig kell mindent tobb nezopontbol gondolni (nezem a Fox News-t is, bar neha eldurran az agyam, foleg, amikor a nicaraguai Contrakat meg ma is a szabadsag harcosainak, nemes ellenalloknak hivjak), egyetlen ujsag, internetes hirszolgaltoto, kommentator sem engedheti meg maganak ezt az egydimenzios gondolkodast. Ertem, hogy Magyarorszag probal az Atlanti ocean masik oldala fele tendalni, szeretni kell mont az USA-t akkor is, ha a szoba kozepere szart, de azon kivul, hogy van gerincunk, sajnos a nemet es francia szomszedainkat, akik bizony in situ meghatarozzak a dolgokat errefele, nem hagyhatjuk figyelmen kivul. Talan nekik is lehet igazuk valamiben.
Vissza az USAra. Teny az, hogy mint szuperhatalom, sok mindenert lehetunk halasak; de az is, hogy a tobbi un”nyugati demokraciaval” karoltve rettenetes szenvedest okozott a vilag jelentos reszeben. Nicaragua, Haiti, Columbia (na jo, Del-amerikai jelentos resze), a Kozel-Kelet politika (ne felejtsuk el; par idiota politikusnak koszonhetjuk a Talibant, az al-Quaidat, Saddammal is razogattak kezet, a teljesen egyoldalu Izrael-politika, a szaudi monarchia tamogatasa… Az emberi jogok emlegetese Szerbiaban, ugyanakkor a kurdok, palesztinok jogainak figyelmen kivul hagyasa, es a tobbi. Sajnos van oka, hogy annyira gyulolik a nyugati orszagokat bizonyos helyeken, es az nem azert van, mert nem szeretik a demokraciat.) Ez persze Bush magan kereszteshaboruja is eleg erosen kerdeses. Moore feltett egy rakas kerdest, es megprobalt valaszolni rajuk. Nem allitom, hogy minden valaszaval egyetertek. Csakhogy a kerdesek attol meg megvannak; es ugye Bush kore, az Indexxel szovetkezve (nesze neked nemzetkozi osszeeskuves) meg a letuket is letagadja.  Megirtam a ketelyeimet olvasoi level formajaban (elvegre neha figyelmebe veszik), de valaszt, azt nem kaptam; ezert nyitottam itt egy topikot.
Kis orszag vagyunk; jelentektelenek a nemzetkozi porondon, es az Index meg ennel is jelentektelenebb. Ettol fuggetlenul oda kellene figyelni, mit mondunk. Engedjuk mar meg, hogy az olvaso maga dontson, es ne bufogjunk fel neki eloemesztett velemenyt, rendben?

 

Előzmény: Brutalis Harmonia (-)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.07.13 0 0 topiknyitó
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"><FONT face="Times New Roman">Egy ideje mar boki a csorom az index cikkeinek melysegesen alacsony szintje; a keves kiveteltol eltekintve (Tóta W. Árpád cikkei udito kivetelek), az irasok szomoru hozza nem ertest arulnak el. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Hogy miert zavar a dolog? Sajnos epp kulfoldon tanulok, es nem nagyon tudok mas uton magyar vonatkozasu hirekhez jutni.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Kezdjuk talan a felepitessel. Egy  cikk altalaban egy rovid, figyelemfelkelto bevezetovel indit, amelyet majd, a cikk szovege fog kifejteni es elmagyarazni. Ez lenne ugye egy altalanos keplet. (Nem mintha eszteta vagy hasonlo lennek, egyszovel ez egy meglehetosen egyszerusitett megkozelites.)<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Milyenek ehhez kepest az Index cikkei? A bevezeto megvan, majd, akar tobb helyen is a cikk soran,  ugyanazok a modatok elismetelve megjelennek, nemi erdekesnek szant, amde annal kevesbe informativ szovegbe agyazva; es ezen kivul alig kapunk erdemi informaciot. Akkor meg mindek maga a cikk? Eleg a bevezeto, nem? Ilyen cikkeket egesz egyszeruen nem irunk, meg akkor sem, ha ez nem nyomtatasban jelenik meg, hanem “csak” az interneten. A technika-tudomany rovat cikkeirol meg ne is beszeljunk; a targyi tevedesek, az informacio hianya meglehetosen lehangolova teszi a rovatot.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Nem szeretnek peldalozni, igy is hosszu lesz a bevezeto; olvasson mindenki.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"><o:p> </o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Ennyit a stilisztikarol. Ami viszont igazan felbosszantott, az a tokeletes elfogultsag, illetve az elfogulatlansag lekisebb nyomanak hianya egyes cikkekben. Nyilvanvaloan az Index tamogatja az iraki haborut (lelke rajta), es meglehetosen keves tenyrol, tortenesrol szamol be, amely esetleg ellene szolna eme nemes kereszteshadjaratnak. (Erdemes mondjuk a CNN oldalat is olvasgatni, pedig ok sem epp a targyilagossagukrol nevezetesek.) A Fareinheit 9/11 filmre adott kritika viszont verforralo volt. Szerencsesen sikerult megneznem a kerdeses filmet a bemutato napjan, igy, mire ket nappal kesobb mar megjelent a kritika, mar volt velemenyem a dologrol. A cikk elkepesztoen elfogult volt, torzitott es csusztatott. Egy percig nem allitom, hogy a film tokeletes lett volna, mentes <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:City w:st="on"><st1:place w:st="on">minden</st1:place></st1:City> eloitelettol, de lesoporni az asztalrol, mint holmi demagog hulyeseget, meglehetosen nagy hiba volt. Ami viszont meg nagyobb hib, hogy noha a kerdeses cikk egy, azaz egy darab ember velemenyet tukrozte, aki eppen New Yorkban tartozkodott, a teljes Index (a film ismerete nelkul, hacsak Cannesben nem volt valaki, bar akkor ugye miert nem akkor jelentettek meg lesujto velemenyuket), felsorakozott moge, olcso poenokat, megjegyzeseket durrogtatva mas cikkekben is. <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Talan ideje lenne vegiggondolni ezt a velemennyilvanitas szabadsaga-dolgot. Nem vagyok Amerika-ellenes (hiszen akkor mi a fenenek jottem volna ide tanulni), de azt hiszem, hogy a kritikanak van helye, meg akkor is, ha szovetsegesek vagyunk, es minden sajtotermeknek (vagy minek) minden mediaban joga es kotelessege kerdeseket feltenni, es bunt kovet el, ha onkent befogja a szajat, es felsorakozik az eppen aktulas popsi moge egy nyalintasra. Az epito kritika elnyomasa pont arra a rendszerre jellemzo, amelyre a cseh miniszter utalt, abban a bizonyos mondataban, amelyet az Index oly fontosnak tartott lekozolni. Link: http://index.hu/kultur/mozi/klaus0713/  <o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Tenyleg, Moore-t tamogato velemenyeket miert nem kozol az Index? Nem tudtam, hogy a csehek annyira jelentosek lennenek, hogy ha mondanak valamit, akkor arrol nekunk tudnunk kell.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Azon kivul, hogy vegig kell mindent tobb nezopontbol gondolni (nezem a Fox News-t is, bar neha eldurran az agyam, foleg, amikor a nicaraguai Contrakat meg ma is a szabadsag harcosainak, nemes ellenalloknak hivjak), egyetlen ujsag, internetes hirszolgaltoto, kommentator sem engedheti meg maganak ezt az egydimenzios gondolkodast. Ertem, hogy Magyarorszag probal az Atlanti ocean masik oldala fele tendalni, szeretni kell most az USA-t akkor is, ha a szoba kozepere szart, de azon kivul, hogy van gerincunk, sajnos a nemet es francia szomszedainkat, akik bizony in situ meghatarozzak a dolgokat errefele, nem hagyhatjuk figyelmen kivul. Talan nekik is lehet igazuk valamiben.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Vissza az USAra. Teny az, hogy mint szuperhatalom, sok mindenert lehetunk halasak; de az is, hogy a tobbi un”nyugati demokraciaval” karoltve rettenetes szenvedest okozott a vilag jelentos reszeben. <st1:country-region w:st="on">Nicaragua</st1:country-region>, <st1:country-region w:st="on">Haiti</st1:country-region>, <st1:City w:st="on"><st1:place w:st="on">Columbia</st1:place></st1:City> (na jo, Del-amerikai jelentos resze), a Kozel-Kelet politika (ne felejtsuk el; par idiota politikusnak koszonhetjuk a Talibant, az al-Quaidat, Saddammal is razogattak kezet, a teljesen egyoldalu Izrael-politika, a szaudi monarchia tamogatasa… Az emberi jogok emlegetese Szerbiaban, ugyanakkor a kurdok, palesztinok jogainak figyelmen kivul hagyasa, es a tobbi. Sajnos van oka, hogy annyira gyulolik a nyugati orszagokat bizonyos helyeken, es az nem azert van, mert nem szeretik a demokraciat.) Ez persze Bush magan kereszteshaboruja is eleg erosen kerdeses. <st1:City w:st="on"><st1:place w:st="on">Moore</st1:place></st1:City> feltett egy rakas kerdest, es megprobalt valaszolni rajuk. Nem allitom, hogy <st1:City w:st="on"><st1:place w:st="on">minden</st1:place></st1:City> valaszaval egyetertek. Csakhogy a kerdesek attol meg megvannak; es ugye Bush kore, az Indexxel szovetkezve (nesze neked nemzetkozi osszeeskuves) meg a letuket is letagadja.  Megirtam a ketelyeimet olvasoi level formajaban (elvegre neha figyelmebe veszik), de valaszt, azt nem kaptam; ezert nyitottam itt egy topikot.<o:p></o:p>

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Kis orszag vagyunk; jelentektelenek a nemzetkozi porondon, es az Index meg ennel is jelentektelenebb. Ettol fuggetlenul oda kellene figyelni, mit mondunk. Engedjuk mar meg, hogy az olvaso maga dontson, es ne bufogjunk fel neki eloemesztett velemenyt, rendben?

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"><o:p><FONT face="Times New Roman" size=3> </o:p>

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!