1. szerezz egy Nokia M-bus kábelt (ne F-bus kábelt) (az F bus kábelen van GND RX és TX pont, az m-bus kábelen egy adat(RX/TX) és egy GND. 2. levágod a végéről a csatlakozót 3. veszel a boltban egy 2,6 os mono jack dugót 4. a jack testjét a kábel test pontjára, ha árnyékolt, akkor mérni sem kell, ha nem árnyékolt akkor kiméred a 9 pól dugó testjéhez 5. a kábel melegpontját a jack melegpontjára rákötöd. 6. beírod a gugliba hogy Yaesu CE2.exe 7. letöltöd a programot, melyet a gugli megtalált. 8. a program DOS-os, nem szereti a gyors gépet 9. rádugod a com1-re a kábelt 10. felprogramozod a rádiót
Sziasztok. Szeretnék venni egy "yaesu vx-6"-os készüléket. Az érdekelne, hogy miért ne tegyem. Milyen negatívumokat tudtok vele kapcsolatban (az árán kívül). Ha valahol össze vannak szedve ilyesmik, akkor link is jó lenne. Köszi.
Mondjuk google-n az alábbi kulcsszavakkal: sisak-telefon, motoros-készlet, sisak-készlet, bukósisak-beszéd-készlet; ha azt is látod, hogy PMR, akkor efféle, de "sima" kézi rádióval is együttmûködik... Motorosboltokban is valószínûleg van pár fajta, ott még kevésbé vagyok ismerõs :)
...hm.....hogy is van pontosan ez az adatkábel? Elgondolkoztam a dolgon és ha jól sejtem akkor az elektronika a kábelnek a "fej" részében van, ami az RS232 portra megy, abban a kis egybeöntött részben. A kábel másik vége ami a telefonba megy az pontosan milyen is? Annak milyen a kiosztása? Honnan lehet tudni melyik láb hova is megy? Van erről egy kis leirás? No meg valakinek programja továbbra is? :)
Húha. Sajnos nincsen ilyen kábelem...sosem volt annakidején ilyen telefonom így hát kábel sem hozzá....majd megpróbálok fellelni egyet a neten, hátha. Gyári nokia adatkábel kell? Simán? Ezekhez a típusokhoz? Program esetleg van valakinek hozzá?
Az FTH 1010 a 80 megás verzió, a 2010 a 160 megás verzió, a 7010 pedig a 450 megás verzió. A 2010 megy végig a sávban, a 7010 már nem fogja át az egészet. A frekit ezek már nem írják ki, ipari rádiók. De ha a PTT gomb gumiját kipattintod, találsz ott egy kapcsolót, (az a programozás engedélyező kapcsoló), ha ezt a kapcsolót átkapcsolod, akkor az aktuális csatorna frekijét látni fogod, ctcss-t, adófrekit nem, de kézzel nem tudod még így sem programozni.
...kaptam ugyanis egy ilyen rádiót de semmit sem tudok róla.- Azt sem, hogy milyen frekin megy pontosan, milyen progik vannak benne, mert csak azt írja ki, hogy CH1..stb. Úgy tudom, hogy ugyanaz mint az FT23, csak géppel progizható és 10 csati helyett ez 15 csatis. Csak az a zavaró, hogy nem írja ki a működési frekit mint az FT23 esetében az F+nyíl kombináció. Meg hát....jó kérdés hol ad hol vesz? 144-146? 144-150? 144-165? feljebb? Ebben is kérnék majd kis helpet, egyszerübb ha mailben írsz :) drydenstar@freemail.hu. Legközelebb holnap tudom meglesni.
Még egy kérdés :) Ugyan ez nem rádióamatőr kérdés kimondottan, de azért megkérdezem, mert eddig senki sem tudott rá válaszolni.
Van egy 19"-os CRT monitorom. Belinea 10-60-60 a típusa. Annyi bibije van, hogy a kép jobb felső sarkából 2*3 fehér csíkot húz....és elég zavaró. EZenkívül a kép éles és szép. Tv esetén a hiba egyértelmű, de monitornál vajon hol lehet a hiba, a vezérlő elektronika mely részén?
Olyan emberkét keresek aki megnézné, és ha lehet pesti legyen az illető
Megérkezett az új páka, összedobtam hozzá az áramkört, erre nem tudom beállítani, mert a legutóbbi költözés óta nem találom a műszerem dobozát, amiben benne van a hőelem. Megüt a guta! :-(((
Most egy szép fehér színű díszeleg a helyén (a gerecsei átjátszó telephelyét téliesítik, tavaszra lesz csak kész, addig megkaptam az ottani tartalék antennát), szerdára megjön az új antennám és szerelhetem föl.
Az árbocot is kicserélem egy 6m hosszúra, és ha már így alakult előbányászom a maradék H-100 -as koaxomat is a pince mélyéről.
( a kis helyi csapat nagyon felháborodott az egész "akción")
De rég voltam itt :) De talán tudtok segíteni nekem :) Yaesu FTH2010/7010 rádióhoz szeretnék programozót készíteni, de nem tudom, hogy a mikrofon csatlakozóba milyen fajta csati megy bele.
Keresek Maxon programozó kábelt, lehetőleg csak kölcsön pár napra, de egyéb megoldás is érdekel. SL70-hez kellene, hátha van ittvalaki akinek van ilyenje... 73
Felteszek egy képet, sikerült a pákára RS232 kimenetet tenni, hogy le tudjam logolni a viselkedését, korrektebb szabályozási paraméterek számításához. A hőmérsékletmérést is sikerült egy hőmérős kéziműszerrel bekalibrálni, így nagyon kellemes kis darab kezd kialakulni a pákából.
További fényképek és néhány info a http://szilva.info/pic-sold/ oldalon láthatók.
A rövidhullámon beszélnek az amatőrtársak a CQ-HA mutatvány számról. Valaki kapott-e már? A barátom épít egy rövidhullámú vevőt és keres hozzá két kvarcot. Az egyik 9008,5 kHz, a másik 8991,5 kHz-es. Ezek CB-kvarcok, az alsó és felső oldalsáv létrehozásához kellenek. Ha valakinek van ilyen kvarc felesleges, a barátom vevő rá. Köszönettel! Pista
Engem is tessenek felírni a listára, még maradt pár tekercs fekete-fehér filmem, ideális téma lenne rá. Az Exakta Varex úgyis porosodik, mióta megvan a digit. Szerintem a Perceptol is megromlott a hűtőben már... Tatabánya amúgy is kedvenc hely az elhagyott kórházzal, szovjet turbokompresszor állomással, meg megannyi magyar "csernobillal"....
A műszerkönyv ment Neked is, Öreg csókának is. Lassan kezdem magam utolérni, de a ma esti eltervezett programomnak megint lőttek (monitor36 cd-je...), mennem kelll Tb-ra, a gyerekeknél füstöl a kisautomata :-( Azt már csak holnap tudom megírni. Bocsánat. A hullámokkal van a baj: összecsaptak a fejem fölött.
Valaha én is sokat dolgoztam ott, a méréseket ellenőriztem. Ha jól emlékszem, Andropov et. temetését ott néztem a vezénylőben, míg a hitelesítő műszereim bemelegedtek :-) Furcsa látvány a sötét, üres épület, meg hogy nem fúj reggel hatkor. A kéményét nekemadhatnák, jól jönne a kertben, antennának :-)))
Munkáséveim egyik meghatározó helye. (Voltam üzemeltető is, és csak azután karbantartó.) Mivel már évek óta áll, gondoltam amíg el nem bontják, bekéredzkedek, és egy fényképsorozatot csinálok róla. (Remélem beengednek, és akkor a -3.5 m.-es szinttől a + 122 m.-es szintig végigfényképezem.) Vezénylő..... Istenem, de sok műszakot "nyomtam" az Oroszlányi Hőerőmű-ben, mint gépész a hővezénylőben. Meg kicsinyt voltam a Bánhidaiban is. Igaz ott a hővezénylő együtt van (volt) a villamos vezénylővel, de a jellegzetes orosz (ex-szovjet) "hajó-műszerek" ott is domonánsak voltak. Magyarán: A csapágyhőmérséklet mérő műszer csak skálájában különbözött az "A"-mérőtől. Hmmm...... Már rég volt!
Nem bontom õket, csak egyet szedtem szét egy kicsit, hogy lássam, mi van benne (de össze is raktam). Csak arra gondoltam, hogy ha egy falra kitenném az összeset, úgy néznék ki, mint a bánhidai erõmû vezénylõje... :-))) A gépkönyv az nagyon jó lesz, mert így azért jobbára csak nézelõdök :-)))
Nem vagyok nagy szakértő rádiózás terén ezért irtam minden olyan fórumba ami rádiózással kapcsolatos. Meg reménykedem, hogy van olyan rádióamatőr akinek esetleg van cb-je vagy van olyan ismerőse.
Azért köszi a a választ és a tanácsot, próbálkozom, mivel sajnos más szál nincs ami eltudnánk indulni.
Ezek szerint bontod őket. A héten küldök gépkönyvet, vmelyik nap bescannelem, ma már nem, az biztos. Mindet ne szedd szét, hasznos lehet néhány példány a ház körül, ámbátor alkatrészbányának se rossz, Öreg Csóka szerint is.
Nem azért nem kapsz választ, mert a rádióamatőrök érzéketlen tuskók, hanem inkább azért, mert a kamionosok inkább CB-frekvencián forgalmaznak. Próbálj CB-rádiós fórumon érdeklőni. Remélem, azóta már előkerült a barátod.
Kicsit másként alakulnak a dolgok mostanában, mint ahogy én szeretném... Tavasszal járok arra legközelebb, hacsak rendkívüli ok miatt nem kell mennem. Akkor meg úgyis rendkívüli menetlevél van érvényben, megintcsak nincs mód letérni. De valahogy majd összehozzuk! Most éppen a gyerekeknél nagyon büdös és berreg a kisautomata, holnap mehetek Tbányára...
Általában nemigen lehet reményt fűzni, de jelen eset eléggé speciális... Hátha most az egyszer ügyesen megtalálja Árpád bácsi a szarházit. Bátor volt a nyavalyás, nem két perc a művelet, lehet, hogy van némi köze a szakmához. Ez esetben most rögtön fossa össze magát, ott, ahol éppen van. Pedig de szép látvány volt az antennaparkod.
Intézkedni fogok az M3-as nyomvonalának délebbre történő áthelyezéséről... Ha így haladunk, a gyerek írni és olvasni fog, mire először találkoztok vele. :-)
Sch kőrtárs, ahogy írta....De elfért volna tán a harmadik is, és szívesen Néked is meggeneráloznám. Gondolom mindegyikre ráfér majd a csapágycsere, esetleg olajcsere (ha van), és egyebek...Ha erre vezet utad, szívesen.....(Ha nem sűrgős, mert 20.-án "bicskáznak".)
Segitségeteket szeretném kérni egy nagyon fontos ügyben, ha valaki tud kérem segitsen!
2007.10.19.-én eltünt egy kedves barátom Murányi Endre, Borsodnádasdi lakos.
Az utolsó információ róla, hogy ezen a napon kora délután Hegyeshalomból hazatelefonált, hogy egy ózdi kamionnal jön haza várhatóan éjfél körül érkezik.
Azóta nem adott életjelt magáról.
Mivel nekünk nincs lehetősségünk, arra szeretnélek kérni benneteket, hogy a kamionosok által használt frekvencián bemondhatnátok párszor, hogy esetleg az országot járó kamionosok közül nem tud e valaki róla, esetleg nem kéredzkedett e be valaki kamionjába ez időtájt.
Különös ismertetőjele, hogy egy korábbi égési sérülés miatt, jobb szeme körül hegg látható.
Kérem akinek lehetőssége van segitsen!!!
Ha valaki bármilyen információt megtud kérem erre az email cimre küldje:
Részvétem. Sajna sok esélyt nem látok a megkerülésére... A házmestert faggattad már? Elvileg zárva kell tartani a tetőtéri ajtókat, és csak a házmesternél lehet(ne) kulcs...
Tegnap előtt (11.02-én) 20.00 és 22.00 között tíz emeletes lakóházam lifthátzának tetejéről szakszerűen lelopták kétsávos URH körsugárzó antennámat. Alján 4db 50cm-s radiál található, antenna csatlakozó: "N", antenna hossza: 310cm. Színe: aljától 50cm hosszan fekete, onnan a végéig metál szürke, a 4 radiál natúr alumínium színű.
Amatőr sávon nem használható, mivel BM sávokra készült.
Az antenna pótolva lett egy nem ezen frekvenciákra készült másikkal (ami kissé nyavigán működik).
Ha valaki háztetején meglátnátok ágaskodni, kérem jelezzétek nekem a 34/310-112-es telefonszámon, vagy a Tatabányai Rk. különleges ügyosztályának (107, utána kapcsolja az ügyeletes tiszt).
Az okozott teljes kár (rongálás, stb) 80 600Ft a rendőrség szerint.
Üdv a csapatnak, és jó rádiózást, amíg van még mivel.
Tervezés fázisában van egy RH, többsávos vertikál antenna készítése. Böngészem a guglival a dolgokat, de a 77 ezer találatban is elveszek. Ki tudna nekem mondani beszerzési forrást porcelán un. "dió-szigetelő"-re, és netán alkalmas talpszigetelőre?
Ezt ugyan tőle kéne megkérdezni, bár a választ le is kéne "fordítani" :-) Az biztos, hogy amikor be van kapcsolva a rádió, és valamelyik átjátszót figyelem, s netán elindul az ID, arra odafigyel. Egyszer a kezébe adtam a tcvr-t, de nem érdekelte különösebben. Érdekes módon a forrasztópáka bezzeg érdekli a kis csibészt! :-)))
Szerintem azok elég jó terhelések, amiket írtál. Esetleg még a 3.3V-ra is érdemes valami 1-2A-t mindenképpen tenni.
Ha ilyen terhelés mellett szkóppal megnézed a kimeneteket, és azokon nincs jelentősebb mértékű, a kapcsolóüzemből adódó zaj (olyan max 200mV p-p), akkor én jónak minősíteném. A negatív tápfeszek majdhogynem csak dísznek vannak ezekben. A +5V készenlétit is mindenképpen nézd meg szkóppal (én egy 500mA-es terhelést szoktam rá tenni), mert azt teljesen különálló tápegység állítja elő.
Ha egy ATX- tápot megcsinálsz, hogyan próbálod ki, hogy jól működik-e mielött a gépbe rakod? Sikerűlt megcsinálni egy tápot, de, nem merem berakni a gépembe. A kimenő feszűltségek jók, próbáltam terhelni ellenállással, a 12V-os részt 6A-rel, az 5V-ot 8A-rel, de mi van a többivel, azokat is terheljem a adattáblán levő árammal? Hogyan csináljam, mit tudsz (tudtok) javasolni? Köszönettel! Pista
Híjj de elütöttem! :-( De most már jól megjegyzem Kanadát! ( De Ausztráliát is! Sajna valószínű a hívójelkörzetek csak emígyen, tanúlságosan fognak rögzülni bennem, vagy bemagolom a vizsgára!) És örülök, hogy "nem hagytad ki"! De tényleg! :-D
(A bánatom az, hogy sajna erre majdnem annyi pontott kapok, mint egy ellenállásos feszültségosztó méretezésére. És meglehetősen sok iljen kérdés van. Pedig nekem a hívójelkörzetek, csak gyakorlatban rögzülnének, a magolás alacsony hatásfokú.)
Esélye sincs rá, mert a "bögretartó" és az asztallap között kb. 10cm távolság van. A billentyűzet püfölésében viszont professzionális szintet ért már el. A space billentyűt egyszer már vissza kellett pattintani, mert a felharmonikus vadrezgésbe kezdett, és az említett billentyűt "eltávolította" rendeltetésszerű helyéről. :-)))
Tegnap küldtem egy e-mailt arról, hogy mikor leszek otthon. Természetesen hibaüzenet jött, miszerint nem ment el a levél. Persze, ilyen máskor is volt, és a hibajelzés ellenére a címzett megkapta a levelet. Mivel nem jött válasz, itt érdeklődöm, hogy megkaptad-e a kérdéses levelet. Ha mégsem, akkor 900MHz-en elérhető vagyok! :-)
(Jelzem, hogy az aprónép valamelyik nap - nem kis meghökkenésemre - a PC mögött, a vezetékek dzsungelében találta meg az alkalmas helyet. Leginkább a videokompozit csatlakozó keltette fel az érdeklődését. Tegnap estefelé pedig elmélyülten nézte, ahogy egy nyákon a furatokat készítettem. Ennyit erről, HI!)
Igen! A számláló Sch.-Kőrtárs jóvoltából adott, felismerhető könnyen miből szerelődött ki. :-) A meghajtást itt célszerű, csak kézinek választani. A tekercs ami a képen van, alig 100 menet, lévén nincs több zománc-selyem szigetelésű huzalom. (Mert csak ez áll meg szépen, a sima zománc "csúszik".) Sacperkábé egy HH-s mod. tekercs is nem több mint 800 menet, annyi meg kézzel tekerve a kurblit sem fárasztó.
Olvasgatlak, olvasgatlak Benneteket, közben azért alkottam. Már régóta foglalkoztatot egy kis kereszt-tekercselőnek az elkészítése, és hát végre megvalósúlt. Íme: Jómagam hiánypótlásként készítettem, mert sehol nem találtam elérhetőn. Ha segíthetek meglevőségével, szívesen... Öreg Csóka
A szívó-fújó az egy kis gumitappancsos pumpa, ami 0.35 Att-t tud az egyik felén szívni, a másik felén meg fújni. Cinszippantani is jó, meg smd-t kiolvasztani is:
40 W-os háromfázisú motorja van, a Zeiss ZMB-51 magnó vákuumszivattyúja volt újkorában...
jól elveszett az irományom. Újra nem írok be olyan hosszút Nem tudom, mi az a szívó-fújó, de 30-án találkozom Öreg Csókával. Igaz, ő még nem tudja, de holnap/holnapután felhívom, mert vinnék neki egy kis szeretetcsomagot. Neked is, ha Hajni agyon nem üt a csomagtartó telerakása miatt :-)) Téged is felhívlak holnap/holnapután. Megbeszéljük, kedves Bolgár úr!
Kétségtelen, hogy a van/nincs jel megkülönböztetése nagyságrenddel felülmúlja a beszéd érthetőségét, de ezt az 1/0 jelsorozat dekódolását nem vállalom, csinálja azt valami gép, egyébként is vannak már fasza dsp programok...
Tulajdonképpen pontosan ezért váltja fel az analóg rádiózást minden területen a digitalizált.
2012-re elvileg már DAB, meg DVB-T nek kellene lenni, csak persze úgyse lesz kész határidőre, mint mindig...TETRA sincs még használatban(mindenhol) pedig idén már annak kellene működni.
A magas vérnyomás népbetegség, nem akarom még én is fokozni, KV-főzőkkel :)
Ez az RH kontra URH téma meg olyan mint az érme két oldala! Van akinek az egyik van akinek a másik oldala tetszik jobban...
URH- nak ugyanannyi hasznos tulajdonsága van mint az RH nak, vagy talán több is.
Ha megnéznénk, hogy melyiket használják több helyen(és alkalmazásban) és itt most nem feltétlenül rádióamatőr célra értem, akkor szerintem URH és a feletti frekvenciatartomány lenne a győztes!
RH-sajnos nem üzembiztos, de ha az lenne akkor mi volna benne lényeg...állandó DX összeköttetés nem poén...
Pákaépítő urak! Ha kész, próbáljatok smd-kiforrasztót gyártani. Tipikus Öveges professzor stílusú az olasz: barackmagból atommagot. :-)) Nekem már van hajszárító-ventilátorom.
A saját RH rigem még megvan, az a "rongyos régi", ha meglesz a lis, csak le kell porolni, az URH-val meg úgy voltam, hogy az az a frekvenciatartomány, amit minden rendes berendezésbõl kitiltanak egy három menetes fojtóval...
Egy működő adó jeléből csak az RDS-t felülírni nem lehet. El lehet nyomni annak az adónak az egész jelét egy nagyságrenddel erősebb másikkal, amin rajta lehet a kívánt kalóz információ. Gyengébb adónál ezt kis körzetben meg lehetNE csinálni. Egy normális, jó térerejű műsorszórónál bazi nagy vellany kellene. Közelről.
Aztán ha a megzavart rádió tulajdonosa, mert a műsor is eltűnne, sokáig kergetve egy súlyos tárggyal utolér, akkor baj van . Nagy.
Az URH-FM adásnak létezik egy kiegészítése a rádió-adatrendszer (Radio Data System - RDS). Ennél a hang- és a sztereo-kiegészítő jeleken kívül átvisznek egy , 57 kHz-es RDS segédvivőt is. Ennek digitális modulációjával szöveget és egyéb jeleket lehet továbbítani a stúdióból a vevőhöz. Az RDS-re alkalmas vevők kijelzőjén megjelenik a szöveg és ez a készülék végrehajtja az így kapott parancsokat. Az egyik ilyen parancs a lesüketített vevőt közlekedési információ bemondásakor megnyitja és a bemondást így hallhatóvá teszi.
Így működik a rendszer, de az RDS-t, mivel az része az FM adásnak, csak az adást engedélyező hatósági határozat esetén lehet sugározni. Az 500 m áthidalásához igen kis teljesítmény elég, de az engedélyezési kötelezettségnek nincs alsó teljesítmény határa, tehát az egy ilyen kis teljesítményt is engedélyhez kötik.
Sajnos ott sem sikerült, úgyhogy továbbra is kérnék segítséget , ki tudná elmagyarázni hogy működik ontosan ez a hallgatom a rádiót és egy jelre átvált közlekedés infóra majd a végén folytatódik a rendes adás v. cd hallgatás magától, és mivel lehetne ezt elérni 200m hatósugárban.
Azóta már megkeresett privátban, de én nem gyártok ilyeneket sorozatban, legfeljebb rajzot tudok hozzá adni...így tehát átirányítottam egy másik helyre, ahol készen lehet kapni ilyet :)
Azért azt tegyük hozzá, hogy amennyiben jól értettem a kérdező szándékát, akkor az nem úgy fog működni, ahogy elképzelte.
Tudtommal a környéken lévő RDS-es rádiókra csak úgy tud "üzenetet" küldeni, ha rááll az éppen az adott rádión vett frekvenciára. Ezzel az eredetileg ott menő műsor ugye "eltűnik". Azaz azt nem fogja tudni "észrevétlenül" megtenni, hogy a rádiók kijelzőjén (de csak azokon) megjelenjen valami. Vagy tévednék?
Szia Barátom! Huh! Örömöm az eget verdesi! Nagyon aktuál. Most finiselek a kereszt-tekercselőn. Végre összejött annyira kisesztergám, hogy az alkatrészeit a tekerőnek meg tudtam faragni. (Igaz jó pár dolgot a hajtásán módosítanom kell, már szét is szedtem, és a módosításokat már csinálják. Nem beszélve a frekiváltóról, ami csak anyag gyűjtés fázisában van.) Muszáj volt a keresztekerőt előre vennem a sorban, mert a "keresztfiad" - GDO Pippirippi oo1- az alsó frekin vadtekeréssel készűlt tekercsén nem akar igazi lenni. Képes marhamód elmászni a freki. Szal, mese nincs, stabil, precíz kereszt- tekercs kell! Kihívás lenne számomra, ha ezt a toroid tekerőt megvalósítanám! Köszönöm! Öreg Csóka
"... melyek kiejtve nehezen megkülönböztethetőek."
- Nekem még ciki is volt egy hete egy ilyen szituáció, mert egy nap jópárszor hallottam az átjátszón a 9TA-t, majd estefelé a 6-os körzetből (aki hónapok óta nem rádiózott valami okból) érdeklődött nem hallotta-e valaki ma a 9TK-t .... ami "téá" és "téká" könnyen félrehallható. Én meg bizonygattam neki, hogy dehogynem, délután többször is hallottam .... holott utóbbi szeptembertől "silent key" ... 25 éve ismertem. Aztán akadt aki jól hallotta és kisegített.
Ezt a rendeletet sokan(még a jogalkalmazók IS!) félreértették.
Az eredeti cél az volt,hogy ne legyen ÚGY két egyforma utótag ,mint például
HA6PC és HG6PC. Ezzel szemben a legnagyobb hisztéria közepette kellett megújítanom az engedélyemet,még egy kicsit túl is lépve a határidőt,de korrekt módon elintézték,még a plusz egy betű kiosztását is megúsztam.
Ebben a példában egyáltalán nem megtévesztő példákat említesz.
Hiszen van egy betű és egy szám eltérés.
Később,majd ha- esetleg versenyezni fogsz,vagy diplomákat gyűjtesz- fogod látni,hogy mennyire egyszerű dolog(és milyen következményekkel jár a rossz memória-azért kell írni mindent,akár számítógépre)
Még nem gratuláltam a rádióengedélyedhez,most fogadd jókívánságomat!
Két egyforma utótag nem lehet? Akkor ezzel bizony szakítottak szerintem, csak tudnám miért, mert pl találtam HA4TO-t és HA5TO-t is. És nem egy emberkéről van szó.
>hallottam már olyanról, hogy egy amatőr megétvesztésig ugyanazt a hívójelet választotta pici különbséggel, mint egy másik.
A hatóság is oszt(ott) ki olyan hívójeleket, amelyek kiejtve nehezen megkülönböztethetőek. Pl. a régi hívójelem
há-gé-hat-i-e-gé volt ( HE ) , és volt ( van ) másik állomás
há-gé-hat-i-er-gé hívójellel ( NG ). Mindketten Gáborok vagyunk.
De hát én büszke vagyok a hívójelemre ( egy van belőle a Naprendszerben ), ezért nem hagyom el a prefixet és nem hadarom: Helén-Géza-kilences-Ilona-Elemér-Géza.
A 2002-es rádióamatőr rendeletben a hívójeleket tárgyaló 12. paragrafusban van olyan, hogy "Két egyforma utótag nem lehetséges.". Az ezt leváltó, most hatályos 2006-os rendelet ugyanezen paragrafusában viszont már nem esik szó erről. Innentől bármi lehet, de szerintem a hatóság nem változtat az eddigi gyakorlaton, és nem ad ki azonos utótagot. Főleg, hogy a papír szerint (2. pont) ők jelöli ki a hívójelet, a leendő engedélyes által kért hívójel elfogadása csak a jóindulatukon múlik, bármikor azt mondhatják, hogy nem adják ki azt.
....most esik le....teszemazt "holnap" valaki elmegy, nagynehezen valahogy letudja a vizsgát nyögve nyelve akárhogy....választja a HG5BRG hívójelet és lazán megkapja? Vissza is élhetnek vele. Tudom tudom paranoiás vagyok, de már sokszor éltek vissza a nevemmel, nick nevemmel jópár helyen. Ellopták az általam készített software és egyéb szgépes dolgokat amik ellen nemigen tudtam fellépni és azóta óvatos vagyok.
...azért is kérdeztem mindezeket mert hallottam már olyanról, hogy egy amatőr megétvesztésig ugyanazt a hívójelet választotta pici különbséggel, mint egy másik. És ez a barátunk biz nem volt becsületes....és sokszor a másik rendes kollégát vették elő az ő hülyeségeiért...isten óvjon minket egy ilyen hülyétől.
Szerintem az ugyanúgy megtévesztő ha valaki mondjuk az én hívójelemhez hasonlót kér pl HG5BRG vagy HA4BRG.....nem? Na mindegy :) Csak én elsőre lehet eltéveszteném egy ismerösöm hívójelét, elég rossz a memóriám ugyanis. Azt hittem erre van valami szabályozás, hogy hasonló vagy nagyon egyforma hívójelek nem lehetnek.,
Üdv Drusza! No, tőlem is egy "urban legend" kategóriájú sztori: Kicsit később az első QSO-k után igazi "csemegét" írhattam a klubb forgalmi naplójába: Reza Pahlavi (hívójelét már nem tudom) volt a partnerem. Persze irigyeltek miatta. Volt, -sajna- aki viszont "csalinak" használta a Sah hívójelét, és óriási botrány keveredett belőle annó. No, ez a tipikus megtévesztés, azaz más hívójelén forgalmazni. Büntetendő! Öreg Csóka
Jópár éve játszotta el egy azóta elhunyt amatôrtársunk, hogy a QRP adójával beszólt valakinek, hogy "de YB5AH", majd a sikeres QSO végén visszafordította...
"hogy én vagyok a HA5XXX és egyben (jól tudom?) a HG5XXX."
Nem, csak az egyik vagy, ilyen dupla hívójel régen volt csak, de nagyon régen. Te csak a HA5BRG, vagy ha az engedélyedben HG5BRG van, akkor az, de csak az egyik.
Elég a kis igazolványt felmutatni, természetesen valami fényképes okmánnyal együtt. Ami fontos, hogy nem ütközik semminemű szabályba, hogy menet közben gépjárműben vagy gépjárművön, esetleg járművön (pl. kerékpár) kézben tartott rádióval forgalmazol. A KRESZ (1/1975 Kpm-Bm rend.) 3 § 2. bek. csak a kézbentartott mobiltelefon használatát tiltja. Majd a jogszabály a fogalommeghatározásnál világosan leírja, hogy a mobiltelefon= közcélú mobiltelefon hálózat végberendezése. Tehát ilyen miatt ne fizess, sajnos nem mindegyik rendőr van ezzel tisztában.
A megtévesztő hívójelre nincs tippem, esetleg mobilban /AM-et mondani megtévesztő, esetleg hajón/AM-et, repülőn /MM-et, vagy ki tudja mit lehetne még kitalálni.
Lenne egy vagyis két kérdésem ami nem teljesen tiszta még. Remélem segítetek eltüntetni a ködös foltokat ezekben a témákban :) Lássuk...
1.) ...tilos megtévesztő hívójelet alkalmazni...
Ezt nem tudom mire vélni. Mi a megtévesztő hívójel? Mondjuk az, hogy én vagyok a HA5XXX és egyben (jól tudom?) a HG5XXX. És valaki mondjuk a HA4XXX hívójellel rádiózik az megtévesztő? Vagy ezt hogy kell érteni?
2.) Engedélyek és vizsgabizonyítvány
Ha kézirádióval forgalmazok a városból vagy úton vagyok és leint a törvény őre, akkor mit kell bemutatni neki a szokásos személyi, lakcímkártyán kivül? Elég a kis kék igazolványt vagy szükséges a nagy A4-es engedélyt is cipelnem??
Eladnék egy EAG MD 14N típusú mikrofonfejet. Elfekvő készletből való, sosem volt használva. Budapesti személyes átvétellel 1400 HUF-ért megválnék tőle.
Mikor előzőleg írtam, hogy tervezem a PIC világát megismerni, én is a CHIPCAD által kínált út mellett döntöttem. Azt hiszem egyszerű, érthetőü nyelven írt oktató, és demo anyagaik vannak. Talán vannak olcsóbbak is a piacon, de oljan céget, ami hasonlóan kompletten létezik, egyedűl őket ismerem. Jön a hideg esős ősz, majd a tél is, és kezdem a Dr Kónya féle könyv olvasásával. (Ha béfejeztem néhány megkezdett projektemet.)
Én amióta foglalkozom PIC-ekkel (kb. egy éve), azóta minden MicroChip-es cuccot a ChipCAD-nél (www.chipcad.hu) vettem meg, személyesen (azt hiszem, vállalnak csomagküldést is). Náluk vettem meg a PICKit2 programozót is, amit nem bálntam meg, bár elsőre méregdrágának tűnt, hogy egy ilyen cuccért kiadjak egy tizest. Most viszont lehet akciósan (~6800Ft) kapni náluk Debug Express kiadásban, amiben a programozóval egy PIC-kel szerelt demokártyát is adnak.
Ezek a 16F-es kis PIC-ek néhányszáz forintos tételek, a MicroChip analóg áramköreit is meg lehet venni náluk, onnan van az MCP6002 is (meg vettem MCP6004-et is legutóbb).
A PIC-eket honnan szerzed be, ha lehet ilyen kérdésem? Boltból, vagy valami sample forrásból...az mcp műveleti erősítőt is mintha a Microchip gyártaná?
Jaigen, a 40 fok egy része akár adódhat olyanból is, hogy a műveleti erősítő offsetje eltolja a dolgokat, mivel a beépített típus nem különlegesen kis offsetű, a hőelem pedig nagyon kicsi feszültséget szolgáltat. De persze az érzékelő és a hegy közti távolság is sokat jelenthet, nagyon kíváncsi leszek, hogy az általam mért/számított és egy hőmérővel a hegyen mért hőérséklet között milyen lesz az összefüggés.
Kösz a dícséretet, de azért ha lesz erőm, csak tervezek hozzá valami panelt:)
A PC táp ötlete onnan jött, hogy mostanában megjavítottam jónéhányat, a rosszakat átlag 100 forintokért vettem meg. Persze egy csomó telejsen le lett bontva, a maradék meg főként a bontott és bevizsgált alkatrészekből javítva. Így talán mondhatom azt, hogy a pákához a tápegységem maximum 100 forintba került, meg esetleg 1-2 órai munkába, amit a táp rendbe szedésével töltöttem.
RAGYOGÓ a projekted! Gratula! Elsősorban újszerüsége okán. (A PC-táp, és a PIC-es megoldás.) Én még csak kacérkodok a PIC-ek világával, ezért a hagyományos triak vezérléses hőfokszabályozó. Végigolvastam a műszaki leírásod, és osztom a véleményed, hogy mivel a hőérzékelés nem a páka hegyben van, eltérés lehet. Bár nagyságát csak tényleg a hőmérséklet mérés adhatja meg. A 40 fokos eltérés kicsit nagynak tűnik ugyan, mert a hegy nincs túl messze a fűtőbetéttől. Ha viszont ahogy olvasom, a pákát használat során egy készenléti állapotból viszed munkaállapotba..... Nem nagy túlzottan a készenlét és a munkaállapot hőmérsékletkülönbsége? (Én legalább is így olvastam ki a leírásodból.) Vagyis, ha egyszer felfűtöd üzemi hőfokra, akkor a szabályzónak tartania kell a kívánt hőfokot. (Ez is megóvja a pákahegyet az elégéstől.) Nyák? Gyönyörüen néz ki az egész áramköröd azon a "dzsoli-panelon" is! :-) Pacsálni még valami marató-löttyben? :-)
Ezen én is elméláztam, hogy még a végén veszek valami hasonlót, mert máshogy nem tudom rendesen megmérni a páka hegyét.
Nálam amit a hőelem ad le jelet, azt elméleti értékekkel visszaszámolva az a tapasztalatom, hogy legalább 40 fokkal hidegebb a páka hegye. A progiba jelenleg így 40 fok korrekció van beégetve.
Ezt a 40 fokot vízzel kísérleteztem ki, 130 fokra állítva a vezérlést még nem sistergett, ha vízbe éríntettem a hegyet, 140 foknál már elkezdett pezsegni, 150-nél határozottan szisszent. Nomost azért az kérdés lenne, hogy ugyanez-e a különbség 400 fok körül is, vagy a hő emelésével ez a "távolság" is nő a hegy és a fűtőbetét (amiben a hőmérő is van) közt.
Ezt a dilemmát csak hőméréssel lehetne eldönteni, bár "érzésre" azt mondom, hogy a 400 fokos pákám nem 400 fok, hanem hidegebb.
Épp egy fél órája fejeztem be a mechanikai farigcsálásokat (egy időre), a v1.0 progi műxik, kalibrálás majd még szükséges lesz. Feltettem egy kis szöveget, képeket, meg a megvalósított kapcsolási rajzot ide:
22 Kohm az érték. Én olyan potit, ami úgy van bekötve, hogy szab ellenállás -O-tól max-, soha nem viszek végállásba, hanem közép-állásba teszem már az első bekapcsolás elött. Jelen esetben ez ott is van. De majd megnézem, ha már "élesítek" és tudok az előbb mutatott műszerrel hőfokot mérni. A kapcs. rajzból nékem úgy tűnik, hogy ezzel az erősítés nagyságát tudom majd állítani, ami végűl is majd azt eredményezi, hogy a kívánt hőfokot milyen tartományban fogja tartani a szabályozó.
A hőelem jelét erősítő fokozatban van egy potméter. Az általad megépített kapcsolásban mekkora értékű van, és mi a beállítása? Több helyen olvastam, hogy egyszerűen valamelyik végállásba tekerik, és úgy használják.
Mint írtam, egyebek okán, a végleges kivitellel megállottam, de már "deszkán" működő képes volt. Aztán meg várok a végleges hitelesítéshez egy iljen műszert: Ha kivehető, ez a baráti áron kapható műszerecske mér 1000 fok-celsiusig.
Bár hozzáértők szidják az UHU-t, de ha mindenképpen arra vágysz, akkor írj mailt a címeddel (régi levelezésemet betemette a W2k), és küldök egy DVD-t. Mikor én is Linuxot kerestem magamnak, akkor írtam egy UHU-t is, de végül nem azt raktam fel. Így legalább nem a kukában landolna a lemez.
Üdv Barátim! Kis helpre vagyok szorúlva. Tudna-é valaki segíteni? Nagyon tele lett a törpöm a MS hu-nál az op. rendszer regelésével, pedig csak annyi történt, hogy annó legális XP-met újratelepítettem, és a regelésnél bármelyik megoldást választom, mindenképp vareznek minősítik a már egyszer megvásárolt (volt cégem által) terméket. Nem kínozom tovább magam. Már régóta úgy is kacérkodok a LINUX-al. Sajna az internetes kapcsolatom is hagy némi kivánnivalót, és így a letöltése nagyon körűlményes. Konkretan: Tudna-e valaki kűldeni egy LINUX-UHU DVD.-t, vagy annak kopiját? Sajna már a PC magazin pár hónappal ezelőtti számát amiben benne volt, már nem tudtam megvásárolni. (A PC magazin rendelésemre még csak nem is válaszolz! :-(( ) Köszönöm: Öreg Csóka
A V63 106 valóban egy mozdony pályaszáma, a kedvencemé, sok közöm van a vasúthoz, leginkább annyi, hogy kijárok fotózni ha tehetem, 3D modelleket készítek számgépes szimulátorokhoz, nomeg vasút örült vagyok a rádiók mellett :) Ami a BRG doksikat illeti, szívesen gyűjtöm őket, már így is van egy hatalmas kupac. Gyűjtöm a régi szép BRG kütyüket, pár érdekes darab van így is, de az asszony sajnos nem szívleli. Ha csak a BRG lenne, de van mellette 2x annyi Storno is :)
Köszönöm az ekklézsia nevében is :-))) Sch körtárs vállalta, hogy magához veszi a veszi a vákuumszivattyút és eljuttatja hozzád, - csak hogy ne unatkozz :-)))
Értesítem az Olvtársat, hogy 2 döbö sönt várja, hogy szeredán átadjam Holló kartácsnak! Mikor az egészet szemügyre vettem, jöttem rá, hogy ne olvasztgassak, hanem pár jól irányzott fűrészlap vágással daraboljam szét, így rajtamaradt a sönt-lapokon a sr. tönk. Ebbe -mindkét végén- fúrtam, és vágtam M6-os menetet, abba méretes hatlapfejű csavar, ahogy illik: lapos, és rugós alátéttel. Így a nagyáramú, bőséges keresztmetszetű vezetéket egy 6-os furatú kábelsaruval kényelmesen megoldhatod. Használd egészséggel.
Ezek nekem mind megvannak. Masi,f ogsz kapni egy lemezt Te is (monitor olvtárssal már megbeszéltem), de csak a jövő héten. Mert engem most elrabolnak, ismeretlen helyre távozom a hétvégére. Párom intézett valami meglepetést, fogalmam sincs, hová visz, csak annyit tudok, hogy fürdőgatyát vinnem kell :-))) Így aztán a fontos dolgok most késedelmet szenvednek. Pedig már előkészítettem néhány bontani való egységet (régi vivőfrekvenciás telefonokból valók)
Az RT-készletem kissé hiányos, de van EPE-magazin, elektor, Amatérské Radio, frissek, nem antik évjáratok. Összeszedhetnénk, mink van :-))) Na, minden jót, készülődnöm kell.
az biztos :-) Alig bírtam szétszedni egy MFB4405-öt, amit Kollégám rakott össze valahány éve. Na, megisszuk azt a kávét, Luciferi? Nov. elején megyünk haza, temetőjárat. Debrecenben egy volt ált. isk. osztálytársammal is randevúzok, megtalált az iwiwen.. Könnyű volt, nekem nem változott a lánykori nevem, mint neki.
Önvulkanizáló gumiszalaggal, majd szigetelőszalaggal jó alaposan betekerve, akár 100 m mélyen a víz alatt is jó lesz, nem csak 100 m magasan, hóban-szélban.
V63 106 most már igazán elárulhatnád, hogy ezen a mozdonyon dolgozol, vagy honnan ez a pályaszám? HA5BRG hívójellel nagy erkölcsi feladatot vettél a nyakadba: a régi BRG-doksikat kell begyűjtened. No, nem parancsolok én, csak nomen est omen. Gondolom, van néhány Neked is. Nekem is, szívesen felajánlom, ha összegyűjtöd egy helyen a doksikat. Ezzel a hívójellel muszáj lesz... :-)))
A rossebb tudja... Beltéren biztos jó, de fenn 100m magasan, hóban-szélben, napfényen-esőben... N-csatlakozó az, ami garantáltan, gyárilag nem ázik be. Az meg jó drága. Régi cégedből van még nekem is néhány RG58-as kábel, rákrimpelt BNC-kkel. Míg én üzemeltettem az ÜZIG-épület hálózatát, volt néhány tréfás csatlakozó, amivel eljátszottam néhány órát, mire kiderült, ki a hunyó. Ma már UTP van persze mindenütt.
Sajnos itt nincsen meg az a vas amit mondasz, a szellőző el van tömődve úgy tudom nem menne ott sem a kábel, ablakon kivül esélytelen....hát akkor nincsen több tippem. Félek nyilvános helyen vezetni a kábelt, nehogy valamelyik jószándékú szomszéd elvágja mert azt hiszi zavarja a kultúr műsorát győjzikesót.
- en meguntam a forrasztasokat a koaxokon, bnc, N, stb. inkabb krimpelos csatikat veszek es rakrimpelem oket a koaxra, sokkal jobb mint az elozo modszer.. - ajanlom neked is ;)
Én magam 10 emeletesben a negyediken lakom, ház a dombon, árbóc a liftakna tetején, 90 méterre a városszint felett. Némi fémplasztika után az RG213U kábel bele a lépcsőkorlát függőleges 40*40-es zártprofiljába, aztán láthatatlanul szeli az emeleteket 42 méter hosszan a rádiótól az antennáig ami egy 4 elemes yagi. De hogy miért nincs bekötve? ... egy koax dugót kéne a végére forrasztani, már két éve. Talán majd az idén, ha leesik az első hó :-)
No igen a lakók. Hát itt legalább lenne 50 m kábel ponttól pontig, és az nem kis mulatság. RG58 és barátai eleve kilőve a nagy csillapítás miatt. H500 / H1000 pedig nagyon drága nem is beszélve az RG213-ról. Szóval marad az ablakba kitett antenna. Forgalmazni meg csak az átjátszókon amit elérek R1 és R3. :((((
Amíg én is betonban laktam, a szellőzőben hoztam le a koaxokat, nem láttak belőle semmit a kedves lakótársak (akik egyébként roppant rosszindulatúak tudnak lenni... fenn volt már a rövidhullámú GP, de még a koax nem volt rákötve, az időjárás miatt elhalasztottam. Felmászatták szegény közös képviselőt a vaslétrán, hogy nagyon zavarja a tv-t ott az a szerkezet. Szegény Tóni meg jól leteremtette őket, hogy ez még be sincs kapcsolva, ott van a kábel mellette feltekerve. Attól kezdve nem volt semmi bajom velük :-) )
Boldogan rádióznék ha lenne mivel sugározni....vagyis vanni van csak az utóbbi időkben szarabbnál szarabb helyekre költöztem, most egy 10 emeletes panel első emeletén vagyok. Szerintem többet nem kell mondani erről :))
Kedves Kőrtárs! Rémlett, hogy van valamim ami Néked tán jó vón! Nos, előkotoztam egy hegesztőgép söntjét. Ez 250A, 60mV -os. Három döbö lemez-lap alkotja párhuzamosan. A hozzá való 1mA-es depis műszer is megvan. (Igaz egy variable tápban, de legfeljebb oda béteszek egy DVM-et! Hi!.) Ha netán szétolvasztod (vagy én Néked, és forrasztok szilfosszal helyére csatit) a gyári söntöt, és egyenként használod a söntlapokat, amik cca. így 80A-osak volnának, tán majdnem ott lennél, ahol szeretnéd. Ajánlom figyelmedbe, mi sem természetesebb barátilag. Szegény ember vízzel főz! :-) Üdv: Öreg Csóka
Rekord gyorsasággal megjött az engedélyem a hívójellel, mindösse 3 munkanap alatt beleértve a postára adást is. Megigértem a kérdéseket, már scanneltem, most töltöm őket FTP-re, remélem este már tudom adni a címet
Ez még mind semmi! (Peterdi) A dédásznál, amikor kiszerveztek minket egy szűz RAC gyártmányú RF-810NG antennát (500 kHuF az ára) hajított ki az a barom főnököm. Ez a sors vár kb. 30 db 160 Megás MCS2000-re. Kiváncsi volnék, mi lesz a sorsa a határőrök GM360, ill GP380 -jainak. Szintén zúzda?
Jelenetem, ma meghozta a pákámat a futár. Hm, nem a postás. Régebben a postás hozta volna. Ma már nincs akkora becsülete a postának ( nem a postásnak, Rezső rendes gyerek), a postának. Ide jutott a világ. Szép, jó fogású eszköz. Nem jutott eszembe póthegyeket rendelni. Van hozzá egyáltalán?
Majd a halottak-napi országjárásban. Akkor szívesen elhozom Öreg Csókának, amit kell. Már ha befér egy átlagos ferdeszemű, magyar gyártmányú autóba (három személy egyheti cucca mellé). Alighanem elveszett a telefonszámod, mert megdöglött a telefonom, és újat kaptam.
Akkor hát egyelőre elkülönítve a winyómon lakozik az anyag. Este kiírom egy cd-re, legfeljebb elküldöm postán a címedre, és felrakod a 300 MB helyre :-)
Mondhatnám még, hogy a mérőhitelsítő felszámolásakor 19 collos rack processzoros vezérlésű rendszer komplett megsemmisült a benne lévő színesfém (alu, réz) miatt. Mert kilóra kellett a barbár kollégáknak...
Keressed... Rémtörténetet mesélek. Kollégáim papírgyűjtésbe nyomták a főnök gyerekének az összes régi műszer, elektronika doksiját... Sok példányban megvoltak itt a dolgok, de annyi intelligencia nem volt senkiben, hogy legalább egyetlen példányt ideadajanak ennek a vén marhának. Hoztam volna helyette Népszabi, Magyar Nemzet, Playboy, stb., amit akar kilóra, csak a PÓTOLHATATLAN gépkönyvek maradjanak. Nem maradtak. A gyerek vitt papírt. A jó kurv...................................................................................
hogyan legyen? megy a mosógépem, fennn vagyok még egy darabig. van még más is, van még, ami nincs beszkennelve, de megvan papíron. szóval pluszban vagyok. :-))
Köszönöm szépen, hogy nem sajnáltátok az időtöket és energiátokat, és keresgéltetek nekem linkeket is! Rengeteget segítettetek! Jelentkezem amint lesz vmi előrelépés a scanner ügyben. ;-) Köszönöm mégeygszer!
Ma néhány percre felfüggesztettem a kapitalizmus építését, hogy előkotorjam a kvarcbeszerzésről szóló linket. Tessék, használjátok. Mivel eredetileg is egy nyilvános levlistára íródott, nem hiszem, hogy problémát okoznék vele Adriánnak. Vele össze lehet futni rádióamatőr találkozókon is.
Nos, ez volt az eredeti:
Hello !
Mar tobbszor lattam hogy kvarcot keresgeltek. Az Elektradenel van eleg sok ertek raktaron, de altalaban mindig az nem ami kell. Vagy ha van is, pontosan az ketszer-haromszor dragabb mint a mellette levok. Igy jartam en is a 12,8MHz-essel. Lehet gyartatni is naluk, de draga, sokat kell rendelni es hosszu idojaratu, kb 6 het (nemetbe csinaljak).
Igazan nem reklamozni akarom, de van nalunk (RO) egy svajci tulajdonban levo ceg akinel lehet egy darabot is gyartatni, barmilyen tort erteket is. Kb egy het alatt kesz van (vagy ha surgeti az ember akkor akar egy nap alatt is (mint a nyakgyartasnal...). Az araik HUF-ra atszamolva (afaval egyutt): 1...5drb 875 HUF/drb 6...20drb 700 HUF/drb 21...100drb 525 HUF/drb 101...300drb 380 HUF/drb
Ha valakinek majd kell, annyiban segithetek hogy Bp-en atvehetok legyenek.
Anderco Adrian [adika@rdslink.ro]
Majd én rákérdeztem idén tavasszal:
Hello ! Valoszinuleg mukodik, mar reg nem volt dolgom naluk... Mirol volna szo ?
Adrian
----- Original Message ----- From: XXXXXX XXXXXX To: adika@rdslink.ro Sent: Friday, March 30, 2007 8:30 AM
Hello !
Igazan nem reklamozni akarom, de van nalunk (RO) egy svajci tulajdonban levo ceg akinel lehet egy darabot is gyartatni, barmilyen tort erteket is. Kb egy het alatt kesz van (vagy ha surgeti az ember akkor akar egy nap alatt is (mint a nyakgyartasnal...).
Az araik HUF-ra atszamolva (afaval egyutt):
1...5drb 875 HUF/drb
6...20drb 700 HUF/drb
21...100drb 525 HUF/drb
101...300drb 380 HUF/drb
Ha valakinek majd kell, annyiban segithetek hogy Bp-en atvehetok legyenek.
Udv.,
Adrian
Kedves Adrián!
Írtad ezt a kvarcos levelet az elektro-listára még 2005-ben.
Működik-e ma ez a cég, lehet-e rendelni tőlük kvarcot?
Üdv: XXXXXX XXXXXXX
És egy újabb e-mail: Anderco Adrian [anderco2@zappmobile.ro]
A szkenner az nem kommunikációs vevő,mert az más kategória.
A kommunikációs vevők ára általában hétjegyű,ezekhez képest a szkenner az játék.
Ld.: Collins,Hammarlund,Racal,Siemens-pl.,de van ugyanolyan méltán legendás keleti is pl.: RFT EK(D) 300, Az orosz "KATRAN" A Mechlabor "ML"-vevői
Igaz ezek kisebb tartományban mennek,de ott nagyon.
Emlékszem ,régebben volt egy osztrág cég,aki PAN-Peakys néven CB-rádiókat és szkennereket forgalmazott;ennek is utánanéznék. A "Bearcat"-márkanéven egész használható holmik voltak kaphatóak.
Egyelőre ennyi jött elő. CSak azt ne kérd, hogy most rögtön... Most egy kicsit sok a cégnél, ami van, elfáradtam kicsit. Megbeszéljük, mikor, hogyan. Nekem legegyszerűbb, ha kiírom valami optikai hordozóra (CD,DVD), azt meg postára teszem, hacsak nem győri/tatabányai vagy netán.
Városi környezetben a 180-400 MHz-es részen szinte semmi mást nem hallani, mint a kábelTV-k adását. Kerregést a kép és nagylöketű FM-et a hang helyén. Ezek fröcsögnek ki a kábeleikből, elég nagy kakaóval tolják őket. Ugyanez van kicsit szelídebb erővel a 450-750 közti részen is.
Te tudod mit akarsz, de azokon a sávokon sose fogsz semmi értelmeset hallani. Néha egy-egy digitális virnyogást, aztán semmi. Még talán a 900 megán a régi analóg CT telefonok, ha 50 m-es körzetben vannak.
Gyakorlatilag minden normális gyártmány van teljes sávúban is. Vagy a hekker oldalakon megvan a "nyitás".
Nézzél át a pannondxc-re. Ott hirdet valaki egy asztali cuccot. 29-1300 megáig, 30000 alatt. Érdeklődj, hátha .
Ha a fenti linket megnézed, akkor egy újabb modellt látsz 40%-al olcsóbban! Frekvenciába ugyanazt tudja, persze külföldről kell megrendelni.
Van magyar kereskedő is aki árul ilyesmit, gondolom hoz rendelésre is. Olyat is amit a 3. világnak gyártanak, hiszen oda tartozunk. http://www.spycentrum.com/#Scan
Mostmár tudom, hogy mégsem lenne megfelelő az a készülék amit linkeltem. Fontos, hogy ne legyenek benne sávkihagyások. "Olyan verziót kell keresni, amik a 3. világ részére készülnek." Tudtok esetleg konkrét típusneveket mondani? Lehetőleg ne a legdrágábbakat. :S Mert eddig nem igazán találtam... Merre keresgéljek? Jó lenne az is, ha Magyarországon lehetne kapni.
Vannak cégek, akik betartják egyes országok törvényeit. Eléggé elítélendőek ezért. Olyan verziót kell keresni, amik a 3. világ részére készülnek. Ahol mindent szabad.
A szkennerekkel rengeteg dolgot lehet hallgatni. De a rend őreit elfelejtheted. Gyakorlatilag már nem használnak sima FM rádiót. De rengeteg cég van rajtuk kívül. Taxisok, vizesek, útügyesek, őrző védő cégek és mindenki, aki URH-t használ.
Bár az ő lehallgatásuk bizonyos jogi korlátokba ütközik.
Rövidhullámon amatőrök, hír és meteorológiai szolgálatok. Repülők, hajósok beszélgetései, hálószobatitkai. Esetleg a helyi polgárőrök tahóságai vehetők lennének, ha nem lennél törvénytisztelő.
Viszont lelki aggály nélkül hallgathatsz távoli világok műsorszóró adóit.
Jelentem, megvan a szivornya, pénteken megyek érte :-) Aztán majdcsak eljut valahogy hozzád is, ha másképp nem, legközelebb, ha meglátom Sch-t, a nyakába akasztom...
Eladó vagy elcserélendő 2 db ML vevőkészülék (VU21-M20-100 Mc/s-ig, VU32-MA100-500 Mc/s-ig). Mindkét készülékhez tápegység és elektronikus rádióskála tartozik. Csere estén keresek egy ML gyártmányú REV 251 vagy REV 259-es vevőkészüléket üzemképes jó állapotban. Érdeklődni a 06 20 4974-772-es telefonszámon lehet.
Hello! Az Uniden cégnek mániája, hogy kihagy sávrészeket a szkennelésből, főleg 900MHz környékén a amerikai mobiltelefon sávot, és 240MHz környékén a katonai repülős sávot. Kicsikét több pénzért (80) kapsz olyat, ami folyamatosan vesz 2GHz-ig minden üzemmódban, fele ennyi pénzért pedig olyat kapsz, ami közel ugyanezt tudja mint a linkelt tipus. Nekem BC350A van, de a C jelzésű többet tud ... 130$-ért találtam rá ajánlatot a neten. A rendőrség most tér át a TETRA rendszerre, és csak ott lehet venni ilyen szkennerekkel, ahol még a régi hálózat van. 151MHz és 172 környéke. Igencsak hamar meg fogod unni.
Most találtam rá erre a fórumtémára, és rögtön lenne is egy kérdésem.
Rádió-szkennert szeretnék venni. Mi a véleményetek erről: UBC 278 CLT Asztali Szkenner -> Infó: http://href.hu/x/3q4j
Mindenképp olyan típust keresek, ami hálózati áramról működik, állandó jelleggel egy helyen lenne. Ezért szemezgetek inkább az asztali szkennerekkel. Sokfélét ezekből nem is találtam, úgy veszem észre nem túl nagy a választék. Ami még fontos, hogy az ára ne legyen több az általam említett modellétől (55.000 Ft).
Ha van más (hasonló teljesítményű) alternatíva is, vagy tudtok valamit mondani erről a típusról, azt nagyon megköszönném! Miket találna meg ez a típus szerintetek? Úgyértem például a rendőrségi beszélgetéseket is fogná?? Köszönöm előre is a válaszokat!
Természetesen közkinccsé teszem, ha olyan állapotba kerül. Lehet, hogy nem itt, hanem egy szomszédos (PIC-es) topicban, mert a vezérlés inkább oda illik, de majd a linket ide is beteszem. Még hőmérséklet-kalibráció kapcsán lesz egy-két kör, de amúgy minden jól viselkedik a vezérlésben.
Néztem a freeweb-es oldalad nincs benne reklám, gondolom fizetsz érte valamennyit?
-Rendben...amúgy is túlléptem már a közzétételes dolgon. Úgy vagyok vele, hogy több a haszna mint a kár amit okoz valaki(k)nek, akár rövid, akár hosszútávon nézve.
Hoszú életem során néhányszor előfordult, hogy publikáltam a Rádiótechnikában. Volt, hogy több oldalasra sikeredett... Soha egy ganyi vasat se fizettek érte, pedig voltak vele költségeim, a szellemi termékről nem is beszélve...
Szóval kedves petyamuvek, felhatalmazlak rá, hogy minden lelkiismeretfurdalás nélkül nyugodtan közölj minden anyagot, ami csak elérhető!
Szia! De! Megérkezett! Csinos, pöpec kis "műszer". Hát, ha sikeredne egy plussz.....Nagyon örűlnék, bár jelenleg a kézi-készűlék is megteszi, bár, ha szűk helyre kell, bizony jobb volna valami szilikongumi vékony csövecske. :-)) Öreg Csóka
RAGYOGÓ! Gondolom a PIC okán, valami nagyon egyszerű az áramköröd! Amit tud, az szerintem bőven elegendő, mármint az 5 fokon belüli szabályozás. Remélem a véglegesítés után publikussá teszed! Én, egyebek okán leálltam a sajátom készítéséről, mert alkottam egy iljet: Ez egyébbként egy lánchajtású (kézi) antenna-forgató Lada-ablaktőrlő motorral való forgathatóság adoptálása egy Barátnak.
Nekem van valami a harmincas-nagyvenes évekből, most nem tudom konkrétabban, mert nem otthon vagyok. A jövő héten megnézem valamelyik este, ha el nem alszom a gép előtt. Nyugodtan zargassál érte.
No, így áll a páka, a PIC-es vezérlés teljesen jól működik. Hidegről felfűtésnél kicsit túlfut a kívánt hőmérsékleten a hőérzékelő és a fűtés közti hőtehetetlenség miatt, de miután visszahűl, olyan 5 fokon belül tartja a hőt.
Hátra van még némi mechanikai munka, kalibrálás, a program csicsázása (pl. nyomógombok kezelése, és azokkal a hőfok beállíthatósága).
Segítségeteket kérem. Régebbi, 1950 elötti rádiós folyóiratok (Rádió Technika, Amatőr) évfolyamait szeretném letölteni. Régebben találtam ilyet, ahol DjVu formátumban több is volt, de most nem sikerül.
Olvas, olvas, de nem volt ideje... Ma megint ukázt kaptam: költözés. Hétfőn reggel ki kell pakolnom azt a helyiséget, ahol már meglátogattál, mert átalakul: most már négyen ( vagy öten) leszünk bezsúfolva oda. Nem is mondom tovább... Ha vége lesz, összeszedem. Meg kell keresnem a régi leveleim között, idő kell hozzá, ami mostanában nincs... Mostanában összesűrűsödtek a dolgok.
Remélem Sch. Kőrtárs is olvas! Van egy igérete ide a topikba, -amit én is várok még- egy Erdély beli kapcsolatára, kristályügyileg, ahol is reményteljes a ritka "kavicsok" beszerezhetősége. :-) Megjegyzem nekem egyszer már elérhetővé tette, de az elveszett egy wincseszter meghibásodás okán.
Nos, eljutottam odáig, hogy ma megrendeltem a pákát. Csak a jövő héten hozza a futár, mert még rendeltem néhány apróságot, és egy-kettő csak pénteken lesz meg. A többi meg majd alakul, ha több lesz az időm. Majd a hosszú téli esték... ( Bár Hajni szerint ha az északi-sarkra költöznék, akkor se lenne elég a téli estéből. Nem is tudom, rosszindulat ez avagy realitás :-))) )
Azért volt furcsa anno, hogy a régi, sőt nagyon régi lapszámokat archiválási céllal akartuk szkennelni. Annak rendje és módja szerint kértünk rá beleegyezést. Merev elutasítás volt. (1990 körül, mikor még egy jó szkenner ritka volt.) Ha nem, hát nem. Butaság volt részükről szerintem. Azóta kalózkópiák tucatjai keringenek.
De butaságnál is rosszabb, ha valakit arra bíztatnak nyilvánosan, ne vegye meg az aktuális számot, mert lemásolja és feltölti. Ez nem butaság, pofátlanság.
Szakmai folyóiratból, ami keményen fizetős, rendszeresen kiadnak éves gyűjteményt CD formában. Ajándékként. Ebben teljes előző évek anyaga benne van, feldolgozva, kereshető, böngészhető formában. Az aktuális üzleti érdekeit nem sérti a cégnek, sőt. Egyfajta sztenderd lett a kiadvány, sokan úgy hivatkoznak rá, mint referenciára. Mert rengeteg szakmai kérdésre lehet benne kutakodni, mindíg kéznél lesz. Beivódik bármilyen reklámnál jobban a nevük.
Lehetne, de értelme nincs. Nyilvánvaló, hogy szerzői jogokra szükség van! Csak arra kell vigyázni, hogy a fürdővízzel együtt ne öntsük ki a gyereket! A szerzői jog valódi értelme az, hogy TÖBB értékes információhoz jussunk! (Mert ha egyáltalán nincsenek szerzői jogok, akkor a professzionális módon publikálók száma erőteljesen lecsökken.) Lehet gondolkodni róla, hogy egy régi szám lemásolásával vajon több vagy kevesebb infó terjed, és hogy kinek mekkora anyagi kárt okozunk!
Egyik oldalról lehet cikizni a szerzői jogok létét alapjaiban. Mert egy tudás legyen mindenkié, ha már van. Úgy a zenékre, irodalmi művekre, filmekre, mint a technikai eredményekre.
Másik oldalról, akinek a szellemi terméke a saját munkájának az eredménye, őneki kell eldönteni mit ad közre ingyen, mit pénzért és hol.
Sok újság elérhető a neten. Néhány megjelenéskor azonnal, esetleg spec webes kiadásban.
A legtöbb a friss számból étvágycsinálónak feltesz demót és tartalomjegyzéket.
Amikor már az üzleti érdekeit nem sérti, megjelenteti az egészet. Ez így a normális.
De ezt őneki kell eldönteni. Ha nem engedi meg mások általi közzétételét, azt felülbírálni senkinek nincs joga. Lehet vele egyet nem érteni, morogni. De ez nem kis súlyú büntetéssel is fenyegetett.
Az újsában cikket közzétevő szerzők is egy adott célra adták munkájukat. Azért és annyi pénzt kapnak érte. A kiadó és a szerző közötti szerződés is konkrét formát említ.
Egy irodalmi művet sem lehet csak úgy felnyomni a netre, a szerző(k) kihagyásával.
Egy folyóirat is valakinek, valakiknek a szellemi terméke, üzleti terméke.
--- off --- Sajnos igazad van és ezért kezdtem úgy, hogy nem akarok senkit megbántani! Ez a "trend igaz az összes nyomtatott "termékre" (nem mindegyik érdemli meg az ujság nevet). Nagyon nehéz versenyezni az internetes (és többi elektronikus médiával pl TV.). A jövőbemutató kép az lenne, hogy az interneten is megjelenne egy adott információ, ingyenesen, de ehhez kellene az is, hogy gyors olcsó és stabil internet kapcsolattal rendelkezzen a háztartások túlnyomó többsége. (Tudom itt jön az, hogy mi van a kutató cégekkel...) Azt gondolom, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb lenne a kutatás is, ha az információk megosztása "ingyenes" és gyors lenne. (Főleg nem alakulnának ki többszörös szabványok, ..stb Csak azért, mert ha már beleöltünk X miliót akkor ne álljunk rá a konkurencia szabványára ...) Ha ugyanezek az RT/Hobby elektronika cikkek szabadon hozzáférhetőek lennének akkor csak az adott formába rendezett változatra (az ujságra) vonatkozhatna a tiltás (szerzői jog) és a tartalomra a TUDÁSra nem. És én a tudás/a tartalom elzárása ellen próbáltam szót emelni.
Nagyjából igazad van, DE: a Rádiótechnika elõállítása pénzbe kerül. Nem csak a nyomdai, terjesztési és papírköltség, jogdíjak, hanem a szerkesztõségi munka is. Látszik, hogy amint megszûnt az állami támogatás, szegényesebb lett a tartalom és rengeteg reklámmal próbálják az elõállítási költség és az eladásokból befolyó összeg közti különbséget elõteremteni. (Hova is lett a néhai "HAM QTC" újság?) Ha csökken az eladott példányszám, akkor a hirdetési kedv is csökkenni fog és egy idõ után már nem lesz pénz a lap elõállítására és akkor nem lesz mit feltenni a netre sem. Aki tehát megveszi vagy elõfizeti a lapot, az a holnapi megjelenés feltételeit is javítja. Nem azzal van tehát bajom, ha régebbi anyagok vagy egyes cikkek felkerülnek a netre, hanem ha a pénz- és munkabefektetéssel elõállított lap netes "koppintása" rontja a fizetõs terjesztés esélyeit.
Nem okoskodni akarok, DE nagyon érzékenyen érint az az alapgondolat, hogy a "tudás" elzárása(elhalgatása, elhalgattatása,...) BŰN.
Én mindent, amit csak tudok GNU/GPL licenceléssel adok közre. Érdemes elolvasni! A licenc lényege, hogy szabadon felhasználható és módosítható, amíg az így keletkezett művek licence is GNU/GPL. Nem lehet zárttá (fizetőssé) tenni.
Nem akatram senkit megbántani, csak a gondolkodásmódot módosítani :)
73 DX Gabi
ui.: (nem is tudom, illik egy bejegyzéshez utóíratot rakni?) Jópár progim savult sokat a mások módosításaitól. Lehet, hogy nem vagyok jó programozó, de a licencet rá lehet rakni akár doksikra is (az is software :) ).
Szia! Nyugi! Vedd a figurát jóindulatunak! Már csak az okán, hogy látni itt is, -mert ejtettünk róla pár szót-, mi lett a vége Béka rendkívűl hasznos tárhelyének. (Persze kíváncsi vagyok, hogy a MRASZ weblapján hívatkoznának-e linkjére, ha a könyvtárában ott volna a RT, és a RTÉK-k archívaja!) Nem tudom miként müxenek szerzői jogok oldaláról az IGAZI könyvtárak, de ott csekély összeg ellenében tag lehetek, kölcsönözhetek könyvet, folyóiratot, amiből aztán azt másolok ki, amit akarok. Már régen kitanálták, hogy akár egy SMS ellenében letölthetek a nett-ről szinte akármi. Aztán ez gyarapítja annak zsebét aki a tárhelyet üzemelteti. Nem beszélve pölö a mobílszolgáltatókról, ahol is az SMS bonyolódik, szépen "kaszál" rajta! Miért nem csinálja ezt a szerzői jogokra hívatkozó kiadó? Mámint a RT.-t kiadó! (Szubj: Lehet, hogy "lusta" :-) ) Lehet, hogy ha volna ilyen lehetőség nem volna szükség olyan fazonokra, mint Béka, vagy Te, akik ÁLDOZNAK is arra, hogy nekem jobb legyen! Én imádlak benneteket, mert könnyebbé teszitek életemet! (Írom ezt azért, mert ha csak ennyi volna a "jogsértés" kishazánkban, hahaha.....!)
Eleve nem indult többnek! Valakinek szüksége volt rá...felraktam, párat tettem még hozzá...és van. Amíg meg nem szünik. De már látom, hogy nem fogom bővíteni. Azért mert az is baj, hogy van meg az is ha nincs.
Egy idő után elszakad a húr nálam is, és lexxxom az egészet. Mindenki azzal főz ami van. Egyébként meg szólásszabadság van, reklámozni is lehet meg lebeszélni is, ezt itt a fórum szabálya korlátozhatja.
Ennek a vitának sem volt értelme itt, ebből adódik: gyakorlatilag mindegy miről van szó, semmi értelmeset nem lehet itt végezni. Nem szeretem az értelmetlen dolgokat: -> Jóidőre OFF :)
Természetesen - valószínűleg biztos :) - szerzői jogokat sért a dolog, és nincs engedély a közzétételhez sem...ebből kifolyólag, amíg elérhető addig töltse le mindenki a számára érdekelt számokat, mert bármikor eltűnhet onnan. Megjegyjegyzem az oldal léte nagyban függ attól, hogy a rádiótechnika szerkesztősége mikor szerez tudomást róla. Ezen sorok után nem jósolok neki sok időt - különösképpen mert feltünt itt potyaművek kedves barátom is, és ez általában nem jelent jót semmilyen tekintetben.
Az autó nem jogsival megy, hanem benzinnel, a rádió nem adóengedéllyel megy, hanem árammal, az FTP feltöltés mellett sincs rendőr ( hacsak nem rendőr tölt fel ).
Valóban vannak újabbak is, csak egyenlőre még nem töltöttem fel. Ugyanis elfogyott a hely az extra-s tárhelyen :) ... de majd lehet csinálok másikat is, és a többi megy oda.
Én is elõfizetõs vagyok, de nekem minden hónap legelején, legkésõbb 3-án megjön. Más kérdés, hogy én is már jobbára csak azért fizetem elõ, hogy továbbra is meglegyen a sorozat (1963-tól van meg "saját jogon", de pár éve sikerült megvennem az 1950-62 közti részt).
Igen, azt jelenti... Gyerekkorom óta, 1964-t?l olvasom. Mostanában én is megbánom gyakran. Az újságosnál már ott van, én meg még nem kaptam meg. Persze, hiszen az én pénzem már régen ott van, nem fontos, hogy én kapjam meg els?nek... Csakhogy ez így nem etikus magatartás a szerkeszt?ségt?l, oda a bizalom. Régebben azért sokkal színvonalasabb volt a tartalom, ebben egyetértünk. Mostanában persze már nincsenek HA5BK-cikkek sem...
A Petyaművek honlap szerint az RT 2006-ig letölthető, de a linkelt oldalom csak 2004-ig látom. Valamit nem jól tudok? Jó lenne a legfrissebb számot is letölteni.
Én közben apró léptekkel haladok a pákával:) A múlt héten vettem egy roncs ATX tápegységet, azt még tán pénteken sikerült megjavítani és átalakítani úgy, hogy a +12V mellett legyen jól terhelhető a -12V is.
A pákával kissé meggyűlt a bajom. Lehet, hogy ez nem pont a JLT02-es típus, bár úgy néz ki, mint az, de ennek 4 pólusú a csatlakozója. Viszont nem sikerült kimérni sehogy sem, hogy melyik lehet a fűtőszál és melyik a termoelem. Multiméterrel mérve mindkét ág kb. 3 ohmot mutatott hidegen, és a pákát másik pákával melegítve mindkét ágon lehetett hőelem-effektust is mérni.
Úgyhogy a végén nekiálltam és szétszedtem a pákát, amiből kiderült, hogy a fűtőtestbe két vastagabb és két vékonyabb ér megy, így a vastagabbat fűtőszálnak feltételezve kialakult a bekötés: 1-4 a fűtőszál, 2-3 az érzékelő.
Először 12V-ról próbáltam felfűteni, működött, a hőelem kivezetésein lehetett mérni a termoelem feszültségét. Aztán megpróbáltam 24V-ról is, közben néztem a műszeren, 16mV-ig fűtöttem, ami 40uV/fok feltételezéssel 400 fokos pákát jelent. Próbából a már hűlő pákához nyomtam egy kis cint, ami azonnal olvadt, valóban jó meleg lett a hegy.
Elektronika még nincs, ellenben elkezdtem egy ilyen rátétet faragni a tápegységre. Az 5 pólusú csatlakozó megy majd az elektronikára, a csatlakozóra a GND, +12V, -12V, PSON és +5VSB van kivezetve. Az elektronikát a kezelőszervekkel a fenti "pult"-ba szeretném beépíteni, a páka csatlakozóaljzatát a függőleges előlapra gondoltam felszerelni, valahova oda, ahol eredetileg a kábelek jöttek ki.
Sziasztok. Találtam egy alkatrészt egy SRH-519-es antennában a tekercs közepén. Mérni igazából nem tudtam mi az. Igaz csak multiméter találtam itthon, de ellenállása nem igazán mérhető, kapacitása pár pF. Mivel tekercs közepén van, így kapacitásra gondolok... Szóval tudja valaki mi ez az alkatrész ? Feri
Ezek szerint ahogy látom rövidhullámra "hajazol", bár manapság már nem nagyon különűl el az ultrások tábora sem. Csak nosztalgikusan: Régen, mi ultrások előszeretettel használtuk az RH-ra a "hangfrekis gerjedés" titulust. :-))
Az viszont szép dolog, hogy a hívójeledben meg akarod örökíteni egy nagynevű cégünk emlékét. Bizonyára engedélyezni fogják!
Ja, azt említettem, hogy én nagyon kíváncsi vagyok a kérdésekre. A mailom publikus.
Én is nagyon örülök és nagyon szépen köszönöm a sok jókívánság...hogy is volt? Jaj igen szóval a sok 73 mellett a sok segítséget is :)
Aki szeretné szívesen elküldöm emailben neki a kérdéssort, kéretik jelezni, ugyanis nem mindig tudok itt olvasgatni főleg mert a munkahelyen le van tiltva maillel egyetemben és este csak mailre van energiám :)
A QTH Budapesten lesz vagyis van, hívójel pedig nincsen még csak kérelmezve, igencsak frappáns, eddig még nincs kiadva remélem elfogadják. Én a HA5BRG-t kérelmeztem.
Gratulálok a "gigantikus" nicknevű topiktársnak! Milyen fokozatú vizsgát tettél? Melyik körzetben lesz a qth? Hátha tudunk majd szimplexen qso-zni! ;-)
(Gyanítom, hogy a hívójel még hetek múlva érkezik, hiszen a vizsga után kérelmezni kell... Nekem - ha jók az emlékeim, nagyjából egy hónappal a vizsga után jött az engedély a hívójellel. Addig maradt a csendes tétlenkedés.)
Thirisztorod már van két döbö, hogy tarcsid is legyen. :-) Talán optocsatolót is tudok adni hozzá. A többit meg kikotrod a fiók aljából. :-) De, ha bé vagy havazva, akkó öszzepöttyölöm Neked. ( Van bizti annyi anyagom. Bár most van kettő projekt, amit barátilag csinálok meg, mert nem mindekinek vagyon oljan műhelye, mint nekem. :-) Egyébbként antenna-forgatóknak motorikus meghajtása. Szóval, kis mechanika.) A pákára koncentrálj csupán.
dolgoztam... szombat-vasárnap, egybefolyóan... már elegem van, de még nem végeztem. Mindenesetre most ezen a hétvégén megyek unokázni, mert már nagyon hiányoznak a kisboszorkák. Lesem ezt a pákagyártást, azt hiszem, nekem is be kéne szállnom, kell szereznem egy hozzávalót. Csak egy kis időm lenne!
aktív sub 22kohm impedenciával ráköthető-e egy olyan erősítőre, ami a rendes hangfalakat illetőleg 6-16 ohm impedencia korláttal rendelkezik?(5.1es házimozi rendszerről van szó)
Az aktív sub onnan kapta a nevét, hogy abban már van egy erősítő, tehát ha a házimozi erősítőd nagyteljesítményű kimenetét erre rákötöd, akkor szerencsés esetben csak irgalmatlanul torzítani fog, rossz esetben leég az egész áramkör.
Ezek az aktív sub-ok 5.1-es hangkártyákhoz, ill. egyéb olyan eszközökhöz vannak kitalálva, amelyek nem rendelkeznek saját erősítővel.
Én azt csinálnám, hogy a házimozi erősítő "tape out" kimenetét kötném rá az aktív sub-ra.
Sok év óta használok gázpákát. Trafikban kapható öngyújtógázzal töltöm. Ez Ronson, 250 ml és sok-sok töltésre elég egy Weller gázpákához.
Megfizethetetlen segítség, mikor gyorsan kell egy BNC-t forrasztani egy autóban, vagy más "tábori" körülmények közt.
Ettől a gáztól még soha semmi baj nem volt. Ha egy öngyújtóban jó, itt se mások a feltételek. Ez ide tiszta butan-t tartalmaz. A PB-t a konyhai palack tartalmazza.
Volt viszont olyan páka fajta, amit nem lehetett rendesen szabályozni és 10-15 perc után annyira megmelegedett, hogy olvadozni kezdett.
Most egy Weller és egy Portasol dolgozik. Mindkettő Conrad-os és nagyon praktikusak.
Linket nem tudok adni, mert a Praktikerben vettem. Jól lehet pl. használni a tetőn antenna csatlakozást forrasztani, stb. Meg elsősorban ahol nincs delej a közelben.
Tölteni öngyujtó töltövel lehet, fel is töltöttem, kb, egy palack fele ment bele. A palack ára 200Ft. HI.
Gyönyörű kis gázkütyü! Bővebben? (Pölö, ha kiürűl a gáz, hogy, és mennyiért pótólható, undsowajter.... Pl a hagyományos elektromos helyett hól célszerű használni. (Az elektromos hálózat hiánya esetét kivéve.....) Az a kis "terelő-lapátos fej", -ha jól sejdítem- valami kiforrasztó alkalmasság?
Csak 9600.-Ft, van "digitális" változatban is, ez csak a kijelzésre vonatkozik, mert kijelzőn kiirja a hőfokot. Ezen csak led-sor van, nekem ez is tökéletesen megfelel.
A másik változat kb. 5000.- Ft-al drágább egy kijelző miatt.
Hát IGEN! Ez a profi megoldás! És adott "kövér" píztárca esetén a legjobb! És jóval ocsóbb a "kattogós" Wellernél! Mert ha az a "csúcs", -hájtek- akkor ez a "felső kategória"!
Az általad is írt sec. feszültség szintek okán én ezt nem is vettem figyelembe! :-) (24V körűl köll! Bár, ha kombinálok a feszültség-leágazások között matamatikailag tán csinálhatok 22V-ot (?))
A sacperkábé 7W/cm2 vaskeresztmetszet alapján a teljesítménye pedig "határeset".
Az általam javasolt trafó, pedeglen direkt páka-célzatú.
Sziasztok! Előre is elnézést kérek, hogy itt kérdezem meg, de nem találtam jobb topikot, és végül is valamennyire témába vág:) A kérdés az lenne, hogy aktív sub 22kohm impedenciával ráköthető-e egy olyan erősítőre, ami a rendes hangfalakat illetőleg 6-16 ohm impedencia korláttal rendelkezik?(5.1es házimozi rendszerről van szó) Egyáltalán nem értek ezekhez a dolgokhoz, sajnos. Figyelembe kell venni egyáltalán a subwoofer esetén az impedencia értéket? Kösz a válaszokat! I.
Azért ez az olcsó ár nekem kissé "gyanús". Ha arra gondolsz amit én is láttam az RT-ben 790-ért, sajna a 22V-os feszültséget csak 0.3A-os terheléssel tudja!
(A trafóárak szinte "lineálisan" emelkednek, ahogy nő a terhelhetőségük. Hagyományos szilicium-vasas trafókról beszélek.)
Igazad van, ha nem nagy a kimenő teljesítménye a tápegységnek. Egyébként a Rádiótechnika Hambazárban is van 750 Ft-ért a fotón láthatóhoz hasonló kis trafó.
A jég és forrásban lévő víz itt is jó kalibrálásra. Én 39 uV/C érzékenységre emlékszem (bár ez nem biztos, rég volt már), és feltételezem hogy mindegyikben ugyanilyen hőelem van.
Soros trafó nem a segédtápfeszt állítja elő (legalábbis én még nem láttam ilyet), hanem az áramot transzformálja túláramkorlátozáshoz, egy másik pedig a tranyókra visz pozitív visszacsatolást egyrész azért hogy induláskor berezegjenek (ehhez egy nagy ellenállás biztosítja a DC előfeszítést a végtranyók bázisa és kollektora között), másrészt az üzemi gate-áramot is ők adják, a két kis tranyó pedig söntöli ezt, hogy kikapcsolja a nagy tranyókat!
Az átalakítás megvalósítható, de ha mindent úgy oldasz meg, ahogy az eredeti tápban, akkor a negatív ágba is be kell kötni a fojtótekercset, azonos menetszámal!
De ennél többet ne kérdezz, mert csak unalomból foglalkoztam PC tápokkal, nem szervizeltem, és nem terveztem ilyet!
Nem, nem titok. Mivel a Moszkva téren dolgozom, tegnap kiugrottam a Mikrovillbe (Böszörményi út eleje), és rákérdeztem, van-e ilyen pákájuk. Volt, 1980Ft-ért. A múltkor találtam a neten keresve Nagytétényben az Elektro Expressz-t, ott lehet, hogy néhányszáz forinttal olcsóbb lett volna, de oda kijutni nekem mostanában elég reménytelen munkaidőben, ha meg küldetem velük, akkor még ennél is többe jött volna ki, úgyhogy inkább megvettem itt.
Érdekes, hogy volt olyan forrasztóállomás ilyen pákával, amin a fém csatlakozó volt, és volt olyan is, amin valószínűleg az 5 pólusú DIN (fekete, pipa alakú csati, nem húztam ki). A pákák közt hirtelen nem láttam különbséget.
(Azt néztem még este otthon meg, hogy a Weller-es rugós tartókba is tökéletesen passzol a páka.)
Nos, én inkább a gyakorlati dolgot művelem, és inkább "hajazok" a mások által megépített, bevált kapcsolások "klónozás"-ra. Persze, én is "törpölök" ha netán valami retró dologba fogok, és már eredeti alkatrészek nem kaphatók, és egy kapcs.rajzot "adoptálni" kell. Nem nagyon foglalkoztam a szabályozó áramkőr elvi működésével, de a thermo-elemekről azé elméletileg tudok, kábé azt ami a link-ben olvasható. (Ugyanez más elektronikai "kütyü"-k működésével kapcsolatban.) A további része a dolognak már nem nagyon "izgat", vagy ahogy régen mondtuk: "Vagy szól, vagy füstől!!" Ha füstől, ill. elötte "szól a biztosíték" kezd kicsit érdekelni az elméleti része. Akkor is elötte mindig magamat kontrolálom, hogy nem-e tévesztettem-e, mondjuk egy beforrasztás elötti ellenállás kimérésénél. :-)) Vagy nem estem-é a nyomdahiba ördögének csapdájába. :-)
Erről lenne szó? Ha igen, akkor mi célja a 10k-s felhúzó ellenállásnak a bemeneten? Szakadt érzékelőnél a fűtés leállítása?
Ahogy nézem egy termoelem hőmérséklet-feszültség görbéje elméletileg lineáris, de milyen értékekre lehet számolni a konkrét pákánál a számunkra érdekes 200-400 fokos tartományban? A 10k-s ellenállás eltolja-e ezt a feszültséget (ha jól gondolkodom, akkor nem szabadna, mert a termoelem belső ellenállása közel 0)?
Bocs a sok kérdőjelért, most még csak elméletben építem a páka elektronikáját:)
Semmi gond, ugyanaz. Csupán a PÁKA más csatlakozóju. (Bár ahogy a képet nézem a Tied is ötpólusú, -bár csak ott is négy a bekötések száma- semmiképp nem ajánlom a csati cseréjét. (Levágását) Jobban jársz, ha a gyárihoz veszel hozzá illeszkedőt. (Vidd a pákát Magaddal a boltba!)
....Nem igazán értem, ezzel mit akartál mondani.....
Pedig azt hiszem egyértelmű. Ha HŐMÉRŐS változatot -mert mindkettő
HŐFOKSZABÁLYOZÓS- akarsz építeni, (?) akkor nagyon egyszerű a hitelesítés. Ennyi....
Én ugyan a pákának részletes adatlapját nem kerestem, de a szabályozó áramkőr alapján egyértelmüen THERMO-elemről van szó! :-)
Azt hiszem, pont ilyen pákát sikerült vennem, a csatlakozója is ilyennek néz ki, mint ezen a képen a prototípusé. Itt rendes aljzat van neki szerelve a tápdobozra, úgyhogy biztos lehet kapni külön is.
Ezen a pákán egy fémtestű, 4 pólusú csatlakozó van, de majd kiszaladok délben és megkérdem, hogy lehet-e kapni hozzá aljzatot - egészen pontosan a pákán lévő csati egy lengő "aljzat", lukakkal, a talpban lévőnek kellene fixre szerelt, tüskésnek lennie.
Leírásod alapján úgy látom nem hőmérős változatot akarsz építeni, mert ha azt lehitelesíted a víz forrpontján, már kész is vagy.
Nem igazán értem, ezzel mit akartál mondani. Természetesen hőfokszabályozós kivitelt akarok építeni. A vezérlése lehet, hogy nem potival és analóg áramkörökkel, hanem PIC-kel, nyomógombokkal és LCD modullal lesz megoldva, így lenne lehetőség az aktuálisan mért pákahőfok visszajelzésére is.
Tényleg: azt lehet tudni, hogy miféle eszköz van a pákában hőmérsékletmérőként? Meg lehet ennek az alkatrésznek valamiféle adatlapját találni?
NE VÁGD LE A GYÁRI CSATIT! Ez egy egyszerű ötpólusú hangfrekis tuchel. Pár forint egy iljen hozzávaló aljzat.
Ha nem nagyon precíz hőfokot akarsz kalibrálni, akkor azt tapasztalati úton is megcsinálhatod. Ugyi a víz 100 fokcelsiuson forr. Aztán ha van ismert hőfokon olvadó forrasztó ónod (úgy 240-280 fokcelsius körűl) már van is két hiteles pontod. A szabályozó potid meg lineális.
(Leírásod alapján úgy látom nem hőmérős változatot akarsz építeni, mert ha azt lehitelesíted a víz forrpontján, már kész is vagy.)
Tápmegoldást meg a "Guruk" majd adnak. :-)) Én szerencsére rendelkezek egy öreg diavetítő trafóval, ami tudja szec. oldalon a 2A-t 6, 12, és 24V.-on
Azt elfelejtettem megkérdezni a boltban, hogy a talpába való csatlakozóaljzat van-e. Érdemes visszamenni, és esetleg venni ilyen aljzatot, vagy nyessem le a gyárit és tegyek rá sajátot, esetleg kössem be fixen?
Hétvégén lehet, hogy kicsit elmolyolnék a pákával, de nekem nincs otthon hőmérőszondám. Arra gondoltam, hogy egy ismert hőfoktartományú Weller-rel szoros hőkontaktusba hozva és a hőérzékelő jelet mérve nagyjából be lehet lőni, legalábbis azt a hőfokot biztosan, amit a weller is produkál. Több különböző hőfokú Weller-heggyel a különböző hőfokokat lehetne bekalibrálni (talán 6-os és 7-es hegyeim vannak otthon). Vélemény?
Spafi!
Tudom, hogy a kapcsoló üzemű tápokban nagy gyakorlatod van, ezért kérdeznék egyet s mást.
Van otthon egy halom bontott PC táp alkatrészem, arra gondoltam, hogy összeütök egy tápot belőlük a pákának (gyakorlatilag egy AT stílusú táp egyfajta utánépítése lenne). Úgy képzelem, hogy a 12V-os tekercsekre graetz-et építenék Schottkykból (így a közös katódú duál tokokból 3 menne bele, vagy szóló ultrafast diódákkal, itt nem lesz 3A-nél nagyobb terhelés), így kialakítva +12V és -12V kimeneteket, a páka pedig a két táp közé kerülne. Mit szólsz ehhez az elképzeléshez?
Másik kérdésem lenne, hogy a régi, AT-s tápokban van egy kis trafó, ami sorban van a teljesítményátvívő trafóval, és a vezérlésnek állítja elő a tápfeszt. Bekapcsoláskor hogyan indul el az AT táp?
Ha hajlandó lettél volna válaszolni a föltett kérdésekre, akkor utána mintegy mellékesen kioktathattál volna az etikettről, de így, hogy semmi érdemit nem tudtál közölni, te vagy az, aki cseszeget.
Ha nem vetted volna észre, segíteni akartam, csak sajna Qqberci a téveszméivel (és kötekedéssel!) válaszolt az ötleteimre, én meg nem szeretem, amikor a téves információ szabadon terjed, az igazságot meg elnyomják.
Van egy olyan mondás miszerint "A stilus maga az ember".
Meg egy olyan is, hogy "Kibicnek hallgass a neve."
A mondásokról meg annyit, hogy azok az önálló gondolkodásra képtelen ember szamárvezetői.
A problémákat nem elméletben kell megoldani, hanem az életben,a gyakorlatban.
Ez a rádióamatőr fórum,nem a "kifikázokmindenkitmerénvagyokajani" fórum. Van egy olyan mondás miszerint "A stilus maga az ember". Látszik hogy nem tanitanak mindent az egyetemen.... A problémákat nem elméletben kell megoldani, hanem az életben,a gyakorlatban. További jó cseszegetést.....
Ha valaki az általam propagált hőfokszabályozós-pákát betervezte megcsinálni, ajánlok hozzá, egy póstacím ellenében BT138-as triakot. -600V, 12A- (Tanáltam egy tucatot egy zacsiban a renajzliban! :-)) A kapcsolás eredetije BT139, ami 500V.-on 16A-t tud.)
Sajnos, ehhez 64-es villás kellett, úgy köszörültünk kisebbõl... A szabvány 65-ös "lenyalta" az éleket, mert rézbõl volt a tuskó a jobb hõvezetés miatt. Egyébként ez a V43 fõáramköri egyenirányítója, kettõ van belõle a gépben. Be van ültetve a forgóváz fölé és az SW-motor szellõzõje adja a hûtést.
Jó lészen a MSZ, és egyébb (Lajtán túli) szabványokhoz igazodó 65-ös villás, vagy cső kulcs is. :-)) ! (Szubjekt, mint GÉPÉSZ!)
Ez a méret nem valami villanymozdony elektromos szekrényéből vagyon? :-)
(Esetleg még hegesztőgép egyenrángatója? Az első "Ezermester" hegesztő-trafóm egyenirányítója pont egy iljen méretű -ex-szovjet diódanégyes. Igaz ez tud 250V-on 450A-ert. Persze hűtőtönkben, natúr, semmi kényszerhűtés. És azt sem bánja, ha rövidzárba nyomva kisvasuti sint darabolok vele. Szóval a trafó vasa úgy van béállítva, hogy "tartós" rövidzárban sem nyomja le a 25A-os megszakítót. No, ez inkább "hájtek", mint az inverterecském, ami a leesett 210V-os hálózati feszen már nem hajlandó dolgozni. És nálunk a 230V "ritka madár"!)
Nem állitottam hogy tévedsz, csak nem tudod értelmezni amit leirtam. (leirtak)
Hát amit te írtál, azt tényleg nem, ezért is kérdeztem rá, hogy mit kellene elhinnem. Persze ha a kérdésemre nincs válasz, akkor nem jutok sehová.
Amit mások írtak: ezt most megint nem értem: semmit sem értek? Ez nyilván nem igaz. Meghatározott dolgokat nem értek? Akkor írd le, hogy mik azok! Enélkül nincs értelme beleszólnod.
Foglaljuk össze: -A Graetz hidat a max áramerősség duplájára illik méretezni. -A puffert minél nagyobbra.(100-200.000uF) -A vezetékek keresztmetszetére ügyelni a feszültségesés miatt. Gondolom eddig egyetértesz.
Többé-kevésbé. A legfontosabb kiegészítésem, hogy egy Graetz hídnál legalább 3-féle különböző áram-specifikációt lehet megadni (per dióda vagy teljes graetz, RMS, csúcs, sima átlag), többféle körülmények között (tokhőmérséklet, periodikus vagy egyszeri terhelés, stb...), és általában a terhelés sem jellemezhető csupán egyetlen számértékkel, így a "dupla" kifejezés önmagában egész egyszerűen értelmetlen. Már a "max." kifejezés is alapos magyarázatra szorulna, ha valaki valóban méretezni akarna ezen elv alpján.
Köszönöm hogy megtisztelsz kiváló soraiddal.A tekintélyelvben nem hiszek,nem is alkalmazom.Nem állitottam hogy tévedsz, csak nem tudod értelmezni amit leirtam. (leirtak) Egy percig sem állitottam hogy értek a dologhoz, de nem is kell,hiszen itt vagy Te és mindenre kész a válasz. :-) Foglaljuk össze: -A Graetz hidat a max áramerősség duplájára illik méretezni. -A puffert minél nagyobbra.(100-200.000uF) -A vezetékek keresztmetszetére ügyelni a feszültségesés miatt. Gondolom eddig egyetértesz. A graetz hiddal kapcsolatban helyesek amit irtál. A kapcsolóuzemű tápok tapasztalataim szerint nem szeretik az induktiv terheléseket, főleg ilyen áramok mellett.(Kár ajánlanod.) Egy visszirányú tüske nem megfelelő védelem nélkül tönkrevághatja.(szokta is) Egy kibictől,mint én csak ennyire futja.
Szerintem itt a bagoly meg a veréb esete áll fent, és te vagy az, akinek el kellene olvasnia a témát! Én már megtettem! Ha konkrétumokban nem tudod megmondani, hogy szerinted hol tévedek, akkor a "hajnalka te ezt nem tudhatod" érv marad, ami enyhén szólva hiteltelen.
Az sem jobb, hogy "hidd el, mert értek hozzá"! Túl a tekintélyelv tökéletes használhatatlanságán egy fórumon, egyáltalán mit kellene elhinnem? Hogy "az amperek csinálnak félelmetes dolgokat"? Igen, csinálnak. És? Ettől még a specifikáció az specifikáció, a termikus ellenállás az termikus ellenállás, a graetz 1-1 diódája a kimeneti áram felét viszi, és ha egy graetz kimenetén 20 V van, akkor egyik diódáján sincs 40 V! (Egzotikus eseteket kivéve, mint pl. szelénegyenirányító, stb...) Egy kapcsolást lehet méretezni akkor is, ha nagy áramú! Vagy szerinted ez nem így van?
Ha pl. egy komplett, 14 V, 200 A-es, áramkorlátozott, stabilizált, kapcsoló üzemű tápot meg tudtam tervezni és építeni 30*25*10 cm-es méretben, akkor talán van esély rá, hogy képes vagyok egy pufferelt kétutas kétütemű egyenirányító feszültségigénybevételét meghatározni, nem gondolod?
Nézz körül alaposan, mielőtt beleszólsz valamibe, mert a kibic az nem egy kedves madár!
Elolvastad te egyáltalán amit Qqberci írt? És egyetértesz vele???
Ha az a 2*2,5-ös kábel még nem olvadt meg, akkor nem gondolod, hogy talán nem is a közismerten túlméretezett 25 A-es orosz diódák jelentik a szűk keresztmetszetet?
Olvasd vissza a témával kapcsolatos részeket. Szerintem nem látod át pontosan miről van szó.
A nagyáramú berendezések nem egyszerű dolgok, nekem elhiheted.... Rengeteg gépet, berendezést javitottam,karbantartottam, az amperek csinálnak néha félelmetes dolgokat.
Most is van hûtõborda, de a doboz alján-tetején a szellõzést lezárták, úgyhogy azt meg kell nyitni, mert most a nem túl nagy dobozt fûti az egyenirányító.
Na nézd már! Diódát keres a fazon, mikor fúróra meg vezetékre van szüksége! Hát ezért a profi hozzáállásért tényleg az "Isten fizesse meg" a megfelelő ellenszolgáltatás! :-)
Csak aztán el ne rontsa az eredetileg működő szerkezetet!
Nekem annak tűnt a képről, de ha nem az, akkor kötekedés helyett meséld el hogy mi, és mondd meg, hogy miért is érdekelné, hogy periodikusan pár ms-ig 20 V alá csökken a feszültség, ha egyszer te magad mondtad, hogy 15 V a határ, és ha a jelenlegi szűréssel simán 8 V alá is csökkenhet.
Rajzolj le magadnak egy Graetzet, aztán rajzold át egy kicsit egyvonalba az éppen zárt ág alkatrészeit, és rá fogsz jönni, hogy ez sajnos soros kapcsolás...
Ja, hát ha még azt sem tudod, hogy mi a soros kapcsolás, akkor nincs miről vitáznunk! Ha nem tudnád, soros kapcsolásban a két (vagy több) elem árama az összekapcsolás topológiája miatt képtelen különbözni.
Persze ha nem minden áron bele akarnál kötni a mondandómba, akkor ilyen marhaságok kitalálása helyett értelmes gondolkodásra is használhatnád a fejedet, és belátnád, hogy 35 V-nál nagyobb feszültségű diódára semmi szükség. Ezzel a saját életedet is megkönnyítenéd.
És ki mondta, hogy a terhelés felõl nem jöhet tüske?
Tényleg, ki mondta?!? Én nem! Viszont akkora, és olyan meredekségű tüskéhez, ami tönkre tudná tenni a diódát, direkt el kell szúrni valamit.
A terhelés viszont már csak olyan, hogy nagyon hirtelen szakad meg...
Igen? A Lenz törvényt nektek nem tanították? Egy induktív kör árama képtelen azonnal megszakadni, mivel a csökkenő fluxus olyan feszültséget indukál, ami az áramot fönntartani igyekszik. Pl. egy levegőben megszakító mechanikus kapcsoló nagyobb áramoknál (pár A) 30...100 V-nál nagyobb feszültséget nem ejt nyitott állapotban, amíg az áram le nem csökken. Az áramváltozási meredekség max. -du/dt=(Ukapcsoló-Ut)/L, ami az elkó ESL-jén (ekvivalens soros induktivátásán) dUelkó=du/dt*ESL értékű feszültségugrást kelt, ami még akkor is 10 V alatt van, ha a terhelés induktivitása csupán a vezetékek induktivitásából áll. Ha pedig a terhelés maga induktív jellegű (akár motor akár elektromágnes), akkor elhanyagolhatóan kicsi. Ha valami elmebaj folytán valaki vákuummegszakítót használna itt, akkor talán kialakulhatna veszélyes áramváltozási sebesség.
A trafó egybéként tényleg méterekre van az egyenirányítótól,
Már megint nem sikerült megértened. A diódák és a puffer közti távolságról írtam. A tarfó ebből a szempontból bárhol lehet. Persze ha értenél a témához, akkor ezt magadtól is tudnod kellene.
A "puffer induktivitása" kitételt nem tudom értelmezni.
Ha nem értesz a témához, akkor talán nem kellene kötözködni!
"Annyiért én is"???
Hogy te ilyen kapcsoló üzemű tápot építenél??? Aki a graetz működését sem érti??? Na neee!
Most sajnos vannak kimaradó hangok, és egyértelmûen abból, hogy bizonyos regisztrációkban "elfogy" a tápfesz...
Tudtommal azt regiszternek hívják.
Az, hogy "kipróbáltam, és egyszer sikerült", nem lehet tervezési szempont.
Éppen ezért nem is alapozok erre! Ha képes lennél fölfogni amit írtam, akkor te is észrevennéd.
Azt hiszem, "találtam" még pár száz mV-ot, mert kiderült, hogy a trafó és az egyenirányítószekrény között egy 2*2.5-ös MKT kábel van és legalább négy méter
Ezt nem igazán értem, hogy miért menne tönkre egy 200V/20A-esi dioda max. 20V-on?
Valóban. Nem biztos hogy 200 V-os, de akkor sem fog tönkremenni. Feltételezem, hogy a trafó áttekerése nélkül, csak a visszacsatolást változtatva szeretnéd megnövelni a feszültséget. Hogy kijön-e így a 16 V, 15 A terhelésen, az nem 100 %, de hogy a diódára nem kerül túl nagy feszültség, az biztos! Pont ugyanakkora csúcsfeszültség lesz így is, mint eredetileg.
megtaláltam az SKN 240-et, valóban nagyon kellemes darab, ezzel biztosan nem lenne gond, 50 A környékén a maradékfeszültsége is kellemesen kicsi. Azt hiszem, "találtam" még pár száz mV-ot, mert kiderült, hogy a trafó és az egyenirányítószekrény között egy 2*2.5-ös MKT kábel van és legalább négy méter, tehát ezt ki fogom dobni és beteszek két 40 mm2-es szimpla kábelt. Az egyenirányító után már normális, 60 mm2 rézsodrat van, nem tudom, ez az MTK hogy került oda...
Eddig csak lakatfogóval meg kézimûszerrel mértem, de kedden viszek szkópot és kicsit pontosítom a dolgokat. Mindenesetre a 100.000 mikró a jelenlegi ismereteim szerint azt jelentené, hogy nem kellene 3 fázisúra cserélni a trafót (ami azért komoly kiadás lenne és hát leginkábbis "vatikáni valutája" van az ekklézsiának :-))) ). Találtam elérhetõ helyen 47.000 mikrós 105 Co hõmérséklettûrésû kondikat elérhetõ helyen. Állítólag elõvadásszák keddre az orgona elektromos terveit is, hogy milyen tûréssel mehetnek a mágnesek és akkor a szükséges szürés mértékét is pontosítani lehet. Az is egy rémálom, hogy a fúvóval, ami egy 3 kW-os indukciós motor, egy légtében van az egyenirányító, viszont legalább szellõzés sincs, mikor ott voltam, legalább 35 fok volt a helyiségben.
Most sajnos vannak kimaradó hangok, és egyértelmûen abból, hogy bizonyos regisztrációkban "elfogy" a tápfesz...
Elküldöm mélben, amit múlt héten leírtam nekik, aztán kedd után meglátjuk a többit, mindenesetre köszönöm a tippet.
Régebben a vasutról kaptam pár darab Semikron SKN 240-es diódákat. Assszem ezek tudnak vagy 200 ampert. Ha valami hasonló kaliberű diódából összeraksz egy graetz hidat, és megtámogatod 100.000 uF-dal(vagy többel),akkor szerintem nem lehet gond a feszültségeséssel.Persze megfelelő átmérőjú kábelek is kellenek a továbbitáshoz. Ilyen célra a kapcsolóüzemű tápot nem ajánlanám.
Szia! Én azon agyalok, hogy a PC-tápját átalakítom úgy, hogy 9 és 16V között lehessen szabályozni, 15A terheléssel, persze a 12V-os ágáról venném le a feszt. Az egyik ismerősöm azt mondja, hogy nem lessz jó mert a schottky dioda felrobban. Ezt nem igazán értem, hogy miért menne tönkre egy 200V/20A-esi dioda max. 20V-on? Mi a véleményed,véleményetek? Köszönettel!
Ez egy jó tipp lehet, utánanézek. Most is van hûtõborda, de a doboz alján-tetején a szellõzést lezárták, úgyhogy azt meg kell nyitni, mert most a nem túl nagy dobozt fûti az egyenirányító.
Egy motort miért érdekelne, hogy egy pár ms-ra 20V alá megy a feszültség?
És ki beszélt motorról?
Hát ez meg hogy jött ide? Ki beszélt itt egyenletes megosztásról? Egy graetzben sehol sem alakul ki a bemeneti feszültségnél nagyobb feszültség! Az pedig puffer+2 dióda nyitó. Worst case 22 V! Semmi megoszlás! Ez nem soros kapcsolás!
Rajzolj le magadnak egy Graetzet, aztán rajzold át egy kicsit egyvonalba az éppen zárt ág alkatrészeit, és rá fogsz jönni, hogy ez sajnos soros kapcsolás...
A diódák és puffer közti induktivitás simán lehet a trafó induktivitásánál két nagyságrenddel kisebb (hacsak nem teszed őket több méterre egymástól, jó nagy hurkot közrefogó vezetékekkel), és a puffer induktivitása még ennél is kisebb. Ennyivel (vagyis kb. a 1/100-adára) oszlik le a tranziens, így a trafó felől nem kaphat számottevő impulzust. Még a terhelés nagyon hirtelen (pár us-on belüli) megszakadása lehetne a legveszélyesebb, de ahhoz is direkt el kell szúrni a rendszert.
És ki mondta, hogy a terhelés felõl nem jöhet tüske? A trafó egybéként tényleg méterekre van az egyenirányítótól, de ez konstrukciós adottság, nem lehet rajta változtatni. A "puffer induktivitása" kitételt nem tudom értelmezni. A terhelés viszont már csak olyan, hogy nagyon hirtelen szakad meg...
100 A-t is el lehet vezetni egy TO247-es tok lábáról kétoldalas nyákon.
Egy darabig biztos. De itt ennek mûködnie kell hiba nélkül évekig, és még csak nyák sincs, nem is lesz, kábelsaruk vannak. Az, hogy "kipróbáltam, és egyszer sikerült", nem lehet tervezési szempont.
Azóta már pontosította, hogy SWR mérő kellene neki UHF-re.
De kinek érné ez meg?
Ha kifizetné, amennyit dolgozni kellene vele, neki nem érné meg.
Aki meg meg tud egy ilyet csinálni és van műszere bekalibrálni, annak meg nem éri meg sok órát rátölteni. Annyi munkával egy új árát meg tudja keresni.
Kivéve, ha nyugdíjas és ingyen hozzáfér műszerhez, anyaghoz.
Keresek Alfaset/Letraset betűkészletet. Lehet hiányos is, de ki lehessen belőle rakni az U R H S W R M e t e r D C t o 5 0 0 M H z 1 m W t o 2 k W szöveget. Jelige: 'smirglim van'.
Ha valaki elég ügyes, akkor itt egy feladat, mely a pannondxc-n tegnap jelent meg:
vari.tata@freemail.hu
Keresek egy olyan rádiós vagy müszerész kolegát aki CB SWR mérőböl tudcsinálni URH freki mérőt (400-470Mhz-ig). Köszönöm előre is a jelenkezésed. Elérhető vagyok e-mail cimemen.
Valószínűleg az is jó lenne, de én nem is gondolkozom ilyeneken, annyi félvezető van még mindig a pincében. Pedig tavasszal adtam el 30 kiló tirisztort és diódát. (Ketten cipeltük ki a kocsiba :-) ) Már csak a kisebbek, modernebbek maradtak, de abból is van vagy 4 kg.
Használt Weller pákákat egész jó áron lehet venni néha. (Persze ha rászánsz egy kis pénzt vehetsz újat is.) Ajánlom a WS-50 állomást, esetleg a WS-80-ast. Megbizható cuccok, mindent kapni hozzá,(hegy tart. alkatrész) A kinai vackokkal ne foglalkozz, csak a gond van velük, gyenge a minőségük, nem jók a hegyek stb. Esetleg még az ERSA szóba jöhet...
Egyébként IFA stb. generátor diódákra nem gondoltatok még, olcsón be lehet szerezni, 6db, és vagy 60A biztosan tudhat...ha a generátorra 80A van ráírva, de ezeknek is kell hűtőborda, bár elég "tűrőképes" mert a motornál meleg szokott lenni...
Ha azt akarom, hogy a következõ félhullám 20 V-os pontjáig is maradjon 20 V-nyi tápfeszültség, akkor bizony fölé kell mennem a csúcsfeszültséggel (hagy ne számoljam most ki, hogy mennyivel)
Miért akarnád? Egy motort miért érdekelne, hogy egy pár ms-ra 20V alá megy a feszültség? Hiszen most még sokkal durvábban lecsökken, és működik! Te magad is úgy számoltál, hogy 20 V alá csökken! Ne találj már ki utólag követelményeket, csak azért, hogy nekem ellentmondhass!
A Graetz-nél semmi nem garantálja, hogy a két lezárt dióda között egyenletesen oszlik meg a feszültség.
Hát ez meg hogy jött ide? Ki beszélt itt egyenletes megosztásról? Egy graetzben sehol sem alakul ki a bemeneti feszültségnél nagyobb feszültség! Az pedig puffer+2 dióda nyitó. Worst case 22 V! Semmi megoszlás! Ez nem soros kapcsolás!
Hogy a tüskébõl mennyit fog meg a puffer, az függ a tüske meredekségétõl és a puffer és az egyenirányító körének induktivitásától. Ezen persze sokat segít a diódák átblokkolása néhány nF-dal, ezt lehet, hogy érdemes megcsinálni.
A diódák és puffer közti induktivitás simán lehet a trafó induktivitásánál két nagyságrenddel kisebb (hacsak nem teszed őket több méterre egymástól, jó nagy hurkot közrefogó vezetékekkel), és a puffer induktivitása még ennél is kisebb. Ennyivel (vagyis kb. a 1/100-adára) oszlik le a tranziens, így a trafó felől nem kaphat számottevő impulzust. Még a terhelés nagyon hirtelen (pár us-on belüli) megszakadása lehetne a legveszélyesebb, de ahhoz is direkt el kell szúrni a rendszert. Pár nF viszont annyi, mint halottnak a csók. Amit pár nF képes elvezetni, azt a diódák eleve simán kibírják.
Azt is megsaccoltad, hogy az STPS 0.4 mm2 keresztmetszetû lábán biztonsággal lehet vezetni tartósan 30 A-t...
Látom, megpróbálsz gondolatot olvasni, de nem talált a tipped! Egyrészt 0,6 mm2, másrészt az adatlapon van specifikálva, harmadrészt kipróbáltam, negyedrészt ennél sokkal nagyobb áramot is el lehet vezetni ugyanilyen lábon. 100 A-es folyamatos terhelésre is specifikálnak félvezetőket TO247-es tokban. TO220-as tokban 70 A a határ a lábak miatt. Természetesen nem 1 centis lábbal kell beforrasztani, hanem a lehető legrövidebbel, és 70 um-es vastagságú, mondjuk 300 mil csíkszélességű vezetővel. Pl. így: http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/12V50A_bottom.jpg
100 A-t is el lehet vezetni egy TO247-es tok lábáról kétoldalas nyákon.
A Graetz maradékfeszültségét tényleg csökkenteni kellene, de úgy tûnik, van megfelelõ tipus.
Valóban úgy tűnik. Sőt biztos, hogy van! Csak az a kérdés, hogy melyik. És milyen hűtéssel. Na mindegy, te vagy a user, majd választasz a címsorok alapján.
Ha egy tisztességes pufferről veszed a DC-t, akkor a csúcsnak kell 20V (plusz 2*dióda nyitófesz plusz búgófesz csúcs) értékűnek lennie!
Nem. A pufferben tárolt töltés C*U, a csúcs után ebbõl kell fedezni a rendszer áramfelvételét, ami I*t töltésmennyiséget visz el. Ha azt akarom, hogy a következõ félhullám 20 V-os pontjáig is maradjon 20 V-nyi tápfeszültség, akkor bizony fölé kell mennem a csúcsfeszültséggel (hagy ne számoljam most ki, hogy mennyivel)
A Graetz-nél semmi nem garantálja, hogy a két lezárt dióda között egyenletesen oszlik meg a feszültség. Ez erõsen függ a diódát záróirányú ellenállásától, ezek arányában fog megoszlani a feszültség. Elvileg lehetõség volna a diódákat besöntölni néhány kOhm-mal és így szimmetrizálnia terhelést, de jelen esetben ennél sokkal egyszerûbb megfelelõ diódát választani.
Hogy a tüskébõl mennyit fog meg a puffer, az függ a tüske meredekségétõl és a puffer és az egyenirányító körének induktivitásától. Ezen persze sokat segít a diódák átblokkolása néhány nF-dal, ezt lehet, hogy érdemes megcsinálni.
a szükségtelen túlméretezés nem bölcsesség, hanem pazarlás.
A biztonság és a szükségtelen túlméretezés nem azonos.
Qq:Az elkó megengedett áramát nem tudom, honnan veszed SP:Tapasztalatból. Persze nem tudom a pontos típust, ezért csak saccoltam,
Azt is megsaccoltad, hogy az STPS 0.4 mm2 keresztmetszetû lábán biztonsággal lehet vezetni tartósan 30 A-t...
A Graetz maradékfeszültségét tényleg csökkenteni kellene, de úgy tûnik, van megfelelõ tipus.
Én ilyenkor a fogyasztó mellé tenném a tápot...
Sorry, ez nem megy...
Most kezdjem el magyarázni az ide vonatkozó növekedési törvényeket?
Ha 20 V effektív feszültségem van, akkor az 28 V körüli csúcs.
Ha egy tisztességes pufferről veszed a DC-t, akkor a csúcsnak kell 20V (plusz 2*dióda nyitófesz plusz búgófesz csúcs) értékűnek lennie!
Viszont neked nincs is 20 V effektíved! Te magad írtad:
Jelenleg az egyfázisú trafó 2500 VA-es, 17 V-os.
Ez a záróirányú félperiódusban annyi, mint 56 V.
Eddig nem graetzről beszéltél? Ott nincs kétszeres fesz! Sosem haladhatja meg egyik feszültség sem a puffer+2*nyitófesz értéket! Ha viszont egyutas kétütemű egyenirányítást akarsz, akkor nagyon rossz lesz a formatényező a szekundereken (iszonyú pici folyási szög)! Egyáltalán honnét veszel két tekercset, ha most csak 1*17 V -os a trafó? Csak nem egyutas együtemű egyenirányításon gondolkodsz?!? Ugye nem?
jöhetnek még tüskék is,
Ha puffer van, az lenyeli. Ha nincs puffer, akkor még a 100 V-os diódát is külön meg kell védeni (pl. varisztorral).
Akkor a katalógusadatból kell kiindulni és legalább 30 % rátartással.
És meg is van 60 %. Neked 22 V kell, ezek pedig 35 illetve 40 V-os diódák.
Szerintem a szükségtelen túlméretezés nem bölcsesség, hanem pazarlás. Pláne ha helyette más szempontból alulméretezett eszközt építesz be (50 A-es graetz, de 50 fokos tokhőmérsékletnél, ami nagyon nehezen tartható követelmény egy ekkora veszteségű koncentrált hőtermelőnél!)
Az elkó megengedett áramát nem tudom, honnan veszed
Tapasztalatból. Persze nem tudom a pontos típust, ezért csak saccoltam, de volt már pár mázsa különböző elkóm, és 10000 uF-ban (40...100V) 4-6 A(eff) körüli specifikációkkal találkoztam.
az egyenirányító hûtõbordája mellett van és az meg fûti rendesen...
Ez is egy érv a kisebb feszültségű schottky mellett. Jóval kisebb hőtermelés.
Az áramellátó rendszerben végig 80 mm2-es réz kábelek vannak, mert messzire kell menni és nem volna szerencsés, ha a kábelen Voltok esnének...
És ez ellen hogy segít az, ha nagy belső ellenállású graetzet, stabilizálatlan tápot használsz? Vagy mit akarsz ezzel mondani? Én ilyenkor a fogyasztó mellé tenném a tápot...
SP:A nagy trafóké sokkal nagyobb. Q:Ez azért egy merész kijelentés :-)))
Ugyanennyi erővel az "1+1=2"-re is mondhatnád, hogy merész kijelentés. Most kezdjem el magyarázni az ide vonatkozó növekedési törvényeket?
ha neked 20 V kell, akkor fölösleges a 100 V-os dióda
Ha 20 V effektív feszültségem van, akkor az 28 V körüli csúcs. Ez a záróirányú félperiódusban annyi, mint 56 V. Ehhez mindenképp kell a 100 V-os dióda, mert jöhetnek még tüskék is, és megbízhatóan kell mûködnie. A "mért letörési feszültség" nem érdekel, ha itthon össze kell dobni valamit egy-két napra, akkor lehet ilyen megoldásokat csinálni, de amikor arról van szó, hogy valaminek évtizedekig mûködnie kell hozzányúlás nélkül, akkor kicsit mások az elvárások. Akkor a katalógusadatból kell kiindulni és legalább 30 % rátartással. Ez a "terhelés" vagy harminc évig üzemelt megbízhatóan, csak aztán nemrég bõvítették és nem vették figyelembe, hogy ezzel a traktúra áramfelvétele is megnõ. Aztán jöttek a védelem leoldások, meg az alacsony tápfesz miatt kimaradozó hangok...
Az elkó megengedett áramát nem tudom, honnan veszed, ez egy nagyáramú felhasználásra szánt tipus, és csak két bajom van vele: egyrészt kevés, másrészt meg közvetlenül az egyenirányító hûtõbordája mellett van és az meg fûti rendesen...
Az áramellátó rendszerben végig 80 mm2-es réz kábelek vannak, mert messzire kell menni és nem volna szerencsés, ha a kábelen Voltok esnének...
A teljesítménytényezõ nem függ a tekercselés módjától...
Egyrészt: én fázistényezőt írtam. (Ami a teljesítménytényezőt adó szorzat egyik tagja. A másik meg a formatényező.)
Másrészt: nem-e? Hát a szórási induktivitással mi van? És ha ez független lenne a tekercselés módjától, akkor mitől lenne cos(fi)=0,8? 60 % mágnesezési áram? Nem lenne ez kicsit brutális? Persze egy normális trafónál ebben a teljesítmény és frekvenciatartományban a szórási induktivitás is általában nagyon kicsi, épp ezért írtam, hogy a fázistényező ritkán ilyen rossz, de léteznek kivételek.
A szórási induktivitást (és ezen keresztül a fázistényezőt) a tekercselrendezés befolyásolja. Koncentrikus (primer tekercs a szekunder belsejében) elrendezésnél az ebből eredő reaktancia csak % nagyságrendű, de ha pl. az oszlop tetején van a primer, és az alján a szekunder, akkor pár 10 % is lehet, és ha közben még betesznek egy mágneses söntöt, akkor akár 100 %-ra is fölmehet az értéke (=zárlattűrő trafó). Persze ilyet energiaátviteli célra soha nem csinálnak (ahogy légréssel szerelt magot sem), ezért nincs realitása a cos(fi)=0,8-nak.
A terhelésed viszont nagyon tetszik! Nem jönne jól nekik egy kis függetlenség?
Ha 0.8-as cos(fi)-vel szálolunk, akkor a trafónak kb 1300 VA-s nak kell lennie.
... viszont ha a formatényezőt is figyelembe veszük, akkor lehet, hogy még több kell. Szerencsére a fázistényező viszont nagyon ritkán ilyen rossz (koncentrikus tekercselésű trafónál).
Amúgy publikus, hogy mi lesz a terhelés, és mi ez az egész?
Még szerencse, hogy van! :-) Meg hogy lehet párhuzamosan kötni!
nincs hely, a trafó máshol van, mint az egyenirányító
És az miért baj, hogy máshol van? Ahol egy 1400 VA-es 3f trafó elfér, ott elfér egy kapcsitáp is! És ha így is úgy is át kell vezetni az áramot, akkor már mindegy, hogy 3*16V, vagy 1*20, nem?
Mondjuk ha neked 20 V kell, akkor fölösleges a 100 V-os dióda. Pláne hogy pufferre dolgozik!
További ajánlataim: MBR8035 (Schottky, 80 A, 35 V, csavaros, mért letörési feszültség 45...55 V), vagy S60SC4 (60 A, 40 V, mért letörés: 60 V fölött). Ezek röhögve kibírnák a terhelést, kb. harmadakkora bordával, mint a KBPC.
Nekem tulajdonképp az a 10.000 mikrós elkó sem tetszik ami a szekrényben van,
Hát ezt meg tudom érteni, 10000 uF az 44 A 20 V mellett kb. olyan, mint ha ott sem lenne, viszont kb. 4-szer akkora áram folyik rajta, mint a megengedett.
Egyébként maradt még pár 47000uF 40V, és hasonló elkóm is (1000 Ft alatt), bár már eléggé kifosztottak.
Annyiért én is, bár ahhoz is kellene az 50 A-es dióda... :-))) de egyrészt ide luxus lenne, másrészt nincs hely, a trafó máshol van, mint az egyenirányító (az erõsáramú szekrényben), elektronika jelenleg nincs, de nem is kellene, hogy legyen, mert felesleges hibalehetõség. Nekem tulajdonképp az a 10.000 mikrós elkó sem tetszik ami a szekrényben van, de attól csak akkor lehet megszabadulni, ha háromfázisú trafó lesz, addig meg legfeljebb ki lehet cserélni egy 105 Co-ig jó darabra, de legalább 47.000 mikróra. Már elõhalásztam a Hall-szondás mérõfejet, aztán jövõ hét elején majd elviszem a televiziót és megnézem, hogy ténylegesen mekkora áramcsúcsok vannak.
De van egy másik is: kapcsoló üzemű táp. Igaz, stabilizált, de talán ez nem olyan nagy tragédia. :-) Egy 20V 70A-es, zárlatvédett, túlmelegedés ellen védett, kb. 90 %-os hatásfokú kapcsoló üzemű tápot elkészítek 35000 Ft-ért. (Csak az áramkör, hűtőbordával, hőfokfüggően szabályzott ventillátorral, doboz nélkül.) Sacc/kb. a trafó újonnan valamivel drágább lenne.
Akkó jó!! Én mán mengyá magyarosra vettem. Regisztrált vagyok náluk, már bótoltam is vélük. Korrektek, ahogy írva vagyon. Ha kell a kapcsolat: Plíz....és állok vigyázzba!
20 V körüli egyenfesz kell, de a fogyasztó nem elektronikus, hanem sima elektromos rendszer, tehát a brumm nem zavaró, viszont nincs sem igény sem lehetõség stabilizálásra és a fesz nem csökkenhet 15 V alá. 3x16-os trafó esetén a csúcsfesz 22.56 V, a minimális fesz 22.56*cos(30o)=19.4 V. Itt kell produkálni legalább 50 A-t, ami valamivel több, mint 1 kW. Ha 0.8-as cos(fi)-vel szálolunk, akkor a trafónak kb 1300 VA-s nak kell lennie. Jelenleg az egyfázisú trafó 2500 VA-es, 17 V-os.
Az áramcsúcsokat még pontosítanom kell, mert tegnapelõtt este csak egy gyors analóg lakatfogós mérést csináltam a Graetz elõtt (44 A volt a maximum, amit láttam), de meg kell nézni szkóppal Hall-szondás mérõfejjel is, mert lehetnek olyan csúcsok, amiket a lakatfogó csillapítása miatt nem láttam.
Ha már a nyák gyártásos kérdésemre nem érkezett válasz, akkor újabb dologban kérném a segítségeteket! keresek 82S129 PROM-ot illetve BRG FM10-160 kvarcpanelt (tx és rx) valamint FM10-160 antennaváltót.
Hát igen, a tisztességes hûtést meg kell oldani...
Sajnos, más, eléggé alapvetõ problémák is vannak a szerkezet körül, úgyhogy ezt csak átmeneti megoldásnak tartom, a végleges egy háromfázisú trafó és háromfázisú Graetz lesz.
A 2*15 A a típuscsaládra vonatkozik, de a TO247-es verzió 2*30 A-t bír. Használtam is 50 A-es tápban (1 db-ot), és tűzforró borda mellett 66 A-nél ment tönkre.
STPS30150CW. 2*30 A-es, vagyis párhuzamosan kötve egy tokban két diódát, 60 A-t bír átlagban, 155 fokos tokhőmérséklet mellett. Graetzben a diódánkénti átlag áram csak fele a kimenetinek, szóval nagyon bőven bírnák.
Kevés a 30 A, 44 A-es egyenáramú csúcsot mértem. A Schottky egyébként vonzó volna, mert ami most benn van (orosz csoda), annak a maradékfeszültsége 1.35 V, tehát Graetz-en 2.7 V marad, 44 A terhelés mellett, egy zárt, kicsi áramellátó szekrényben...
Uraim, némi segítségre lenne szükségem (pontosabban diódára):
Keresek 4 db 100V min 60 A-es diódát, de nem ló nagyot, hanem valami olyat, ami az orosz B25-5 helyére be tud férni (az 100V 25 A-es), és az sem baj, ha a maradékfeszültsége kisebb, mint az orosz csoda 1.35 V-ja...
Én onnan rendeltem kompletten, egy sorozat pákahegyyel. Led soros kijelzőjűt vettem, mert ami úgymond digitális az drágább és csak a hőfok kijelzése a digitális (hétszegmenses kijelzőn).
Maga az egész szerkezet kb 10e forint körül van kompletten, plusz a különböző hegyek...
A honlapjukon mindennek ott van az ára. Postai utánvéttel küldte, semmi gond nem volt és nincs vele azóta sem.
Köszönöm a bíztatást! Akkor valszeg valamikor a jövő héten, ha megjön a fizu, nekifutok egy ilyen pákát beszerezni. Úgy látom, hogy Nagytétényben, az Elektro express-ben is lehet venni JLT02 tartalékpákát. Esetleg valaki ismeri azt a helyet?
Igazából a PWM-en még gondolkodom, de lehet, hogy megpróbálok építeni hozzá egy PIC-es vezérlést, esetleg extraluxus kivitelnél akár LCD-s hőfokkijelzéssel és nyomógombos hőfokbeállítással.
A PWM jellel talán folyamatosabb szabályozást és nem ki/be kapcsolgatósat lehetne csinálni, ami talán szűkebb tartományban tartaná a pákahegy hőfokát. Bár, ahogy nézem a hőfokgrafikont a lentebbi oldalon, lehet, hogy tényleg szükségtelen.
A fûtõbetét elég messze van a hegytõl, nem hiszem, hogy bajt csinálna. A szabályozás talán körülményesebb, de még ott sem kell PWM, mert egyszerûen egy kapcsoló VFET és elõtte a már korábban kivesézett komparátor valószínûleg megteszi.
Az nem lehetséges, hogy esetleg az állandó, azonos irányú gerjesztéstől felmágneseződik a páka, vagy valamelyik része, és esetleg ez a munka közben kellemetlen lehet?
Az a kérdés merült fel bennem ezekkel a pákákkal kapcsolatban, hogy vajon nagy baj-e, és ha igen, akkor az miben nyílvánul meg, ha egy ilyen pákát egyenfeszről fűtök? Ugyanis támadt egy hülye ötletem, hogy esetleg egy PWM jelet előállító szabályozókört építenék egy ilyen, hőmérős pákához. Vajon ez zsákutca lenne?
"előre ráteszel egy csepp ónt, hagyod lehülni, és utána forrasztasz,"
Igen, és jól kiég belőle a gyanta, és nem fog megfutni a forrasztási helyen. A Weller család tényleg fölösleges, ez a Solomon és társai, amik különböző trafókkal, és különböző hőfokszabályzókkal a fotón látható pákával kaphatók, minden professzionális igényt kielégítenek, amíg nem SMD-ről és hőlégfúvós forrasztásról van szó.
Egyébként a Weller alapmodellje, amit egyszerűen csak "Weller páka" néven emlegetünk, csak Curie-pontos hőfokszabályzással bír, tehát a forrasztási hőmérsékletet csak a pákahegy cseréjével tudod befolyásolni, ebben a Solomon pákában pedig van egy vas-konstantán hőelem, ami mindig a hegy hőmérsékletével arányos jelet ad ki a szabályzó elektronika számára.
Arról nem is beszélve, hogy a Weller kapcsolója, amit a Curie-pont miatt behúzott vagy elengedett mágnes mozgat, hajlamos beégésre, tönkremenetelre, és bizony ez az egész páka legdrágább pontja. Aennyibe egy ilyen kapcsoló kerül, annyiért -kis jóindulattal- kapsz egy Solomont, valami egyszerűbb hőfokszabályzóval.
Bocs, csak szubjektív véleményem, de én utálom a "drótos" pákát (pillanatpáka, pisztolypáka) ezért, ha valahova helyszínre javítani megyek, és kell a páka, akkor is inkább a trafós Solomon pákámat, vagy az ERSA-t cipelem magammal.
Igazából jól ls pontosan szeretnék dolgozni, ezért a hagyományos rézdrótos pálkát szeretném elfelejteni.
Pedig hát tökéletesen lehet forrasztani azzal is, csak tudni kell, hogy hogyan! 1.: nem szabad folyamatosan nyomni a gombot, hanem csak addig, amíg el nem éri a kellő hőfokot. 2.: ha elfogyott a hegye, nem szabad összecsavarva tovább használni, hanem ki kell cserélni!
Van hőfokszabályzós Solomon, és drótos pákám is, és nem mondanék le a drótosról sem! Bizonyos dolgokhoz még a Wellernél is jobb, és pont csatlakozóhoz nagyon jól tud jönni, ugyanis ezzel megoldható, hogy előre ráteszel egy csepp ónt, hagyod lehülni, és utána forrasztasz, így nem kell egyik kezeddel a pákát, másikkal a vezetéket, harmadikkal az ónt (és esetleg a negyedikkel a csatlakozót) tartani! Mondjuk egy minden irányban forgatható műszerész satu is sokat könnyíthet a dolgon.
Hobby hangosításhoz a Weller fölösleges (nagyon dága).
Nos, ahogy olvaslak, forrasztani tudsz... Igaz hobbi szinten nyomatod....
Volt életemnek egy viszonylag rövid szakasza, amikor egyik fiúnknak a munkájában ezirányú segedelmet tudtam volna nyújtani, de az szerencsére hamar elmúlt, mivel már a kezdetekkor kiderűlt ez lészen a szakmája. Vagyis hangmérnök és most hadd ne soroljam mik azok a minden "vájtfülü" számára ismert, és nagysikerű zenés művek, aminek hangosítása nevéhez fűződik. (Akár nemzetközileg is.)
No, de forrasztás:
Olvass vissza ebben a topikban, (Nem is kell sokat) és láthatod, hogy pár hsz.-el ezelőtt épp a "hájtek" Weller spórolása okán mi mindent tárgyaltunk ki.
De, ha "lusta" vagy, -:-)) - vehetsz akár Wellert is! Itt a topik, ahol is mindent megtudsz, és majdnem "hájtek" pákád lészen. Igaz ehhez némi "kézi-munka" szükségeltetik! :-)
Egy kis segítségre lenne szükségem. Hobbi szinten hangosítással foglalkozok és ehhez a munkához elengedethetetlen feltétel a kébelek. Szeretném magam forrasztani azokat és a véleményeteket kérném, hogy milyen típusú gépet vegyek. Igazából jól ls pontosan szeretnék dolgozni, ezért a hagyományos rézdrótos pálkát szeretném elfelejteni. Azt hallottam, hogy a Weller cég igen megbízhatóakat gyárt. Egy otthoni felhasználásra, milyen típust javasolnátok?
Segítségeteket előre is megköszönöm!
Ja és az esetleges válaszokat megköszönném, ha a ofmh1411@freemail.hu -s címre küldenétek.
Nem, a bombák hidegen hagynak, én rakétákban utazom - persze az is illegális :)
Na szóval: a rakéta törzsbe kellene beférni egy vevőnek (átm. 30-40mm hossz: max 100mm) ami a földi adó jelét veszi és nyitja az ejtőernyőt (ha a fedélzeti elektronika esetleg becsődöl). Ez egy tartalék rendszer lenne, mert olyan fajta magasságmérős elektronikát fogok használni, ami a tervező amerikai fószernek sem működött elsőre (sajnos a légnyomást sok minden befolyásolja fent nagy sebességnél). Lenne egy hangjelző lent nálam, ami beállított idő után jelez és ha nincs ernyőnyitás, akkor nyomom a gombot.
Másik alkalmazás, hogy egy mikrofon lesz a fedélzeten, amin lehet hallgatni a fedélzeti zajokat (ernyő nyitás, magasságmérő jelei), így pl. ha össze is törik a r., tudom milyen magasra ment fel (a magasságmérő sípolással kódolva adja vissza az elért magasságot).
Hát ennyi. Ezért nem mindegy mekkora és milyen tömegű. A szuperheterodynek jónak tűnnek - bizonyos távolságon belül. Ezeket akartam felspécizni kissé...
Szia! Az első mutatja ha zárlatos a kondi, mig a második nem. A zárlatnál és a jó kondinál ugyanazt mutatja, legalábis az enyém így működik. Minden jót!
Elnézést, hogy ismét az ESR-el foglalkozok! Az általad írtat belinkeltem. Én megépítettem két tipusú műszert. Ezt: http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/15_lab/06_esr/fig03.gif meg ezt: http://members.shaw.ca/swstuff/esrschematic.png Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy az első többet tud. Végignéztem az összes régi és új elkókat, hát volt egy-néhány amit ki kellett dobni. Nagyon hasznos kis eszköz, különösen a kapcs.ü. tápok vizsgálatánál. Felmerűlt egy olyan kérdés, hogy meg lehet-e állapitani műszerrel egy kondiról, hogy kicsi vagy nagy ESR-értékű? Az új kondik között is volt eltérés, de rendkívűl kicsi, volt köztük világoskék színű, aranyszinű csikkal jelzett is. Minden jót!
"A második fokozatnál viszont akkor a felhúzó ellenálláson kereszülfolyó áram kapcsolná a LED-et, azaz elég kis értékűre kellene venni a felhúzást, szóval valahogy sehogy sem akar tetszeni nekem ott egy ilyen megoldás. "
Igen, de az optocsatóló azért is praktikus eszköz, hogy többféle módon is be lehet kötni, függetlenül a mögötte lévő dolgoktól.. :)
Keresek olyan vállalkozó kedvű amatőrt, építgetőt aki vállalna nekem NYÁK gyártást. 1 max 2 darab panelről lenne szó! Természetesen a felhasznált anyagokat, munkadíjat megfizetem közös megegyezés alapján :) Kis leírás a panelről: fizikai mérete nagyjából 3 x 8 cm, üvegszálas nyákra kellene, egy oldalasra. Nem SMD, hagyományos alkatrészekből kellene építeni. Tartalmaz 2 IC-t, 3 tranzisztort, kb 4 diódát, pár ellenállást és pár kondit, egy D25 (PC LPT) és egy D9 csatit (PC RS232/COM) valamint a csatik és a panel között 10-10 centi többeres kábelt. Nyák tervem van féligmeddig készen (Eagle-ben készített) illetve van egy komplett Nyák tervem JPG-ben, jó kiindulási alap ha nem Eagle-t használsz. Kérem aki tudna időt szakítani a panel megépítésére, az írjon nekem a drydenstar@freemail.hu címre.
De az LM324 kétszer annyiba kerül, az egyik 15Ft, a másik 30:)
Egyébként valóban, azt nem is figyeltem, hogy ennyire a negatív táp környékén dolgoznak a bemenetek (illetve gondoltam rá, de figyelmetlenül néztem az első fokozatot és az R19/R3 osztóra pillantottam, azt meg nem tartottam olyan vészesnek). Az LM324 ilyen helyekre nagyon jó kis tok, már csak a kis tápfeszigénye és a jól terhelhető kimenetei miatt is.
Az LM393-ban nem vagyok biztos, hogy ne működne normálisan az aktív tartományban, ha a kimenetet kiegészítjük felhúzó ellenállással (mintha az adatlapján is lenne ilyen jellegű felhasználása). A második fokozatnál viszont akkor a felhúzó ellenálláson kereszülfolyó áram kapcsolná a LED-et, azaz elég kis értékűre kellene venni a felhúzást, szóval valahogy sehogy sem akar tetszeni nekem ott egy ilyen megoldás. (Esetleg invertáló komparátornak átalakítani a második fokozatot és a piros LED katódját kapcsolni a 393 kimenetével, az R12-t meg a tápra kötni, de ez meg megintcsak elég nagy átalakítás.)
Arról nem is beszélve, hogy van a vezérléshez NYÁK-rajz is megadva, ha azt valaki legyártja, akkor külön macera a más bekötésű tokot belegyógyítani.
Mindegyik boltban lehet kapni LM393-at, 2db komparátor lakik benne! Ennek a bemenetei, hajlandók "földközelben" működni. De ha mégsem akkor a mérőelemnek kell adni egy kis offsetet, és avval együtt beállítani a hőfok tartományokat. Ezenkívül nagyon egyszerűen lehet csinálni a biztos kapcsoláshoz egy kis "hiszterézist", csak a komparátort pozitívan vissza kell csatolni a kellő mértékben...
Nem kell, mindig kötni az ebet a karóhoz, a saját áramkörben nagyobb a sikerélmény :-)
Azt írod, hogy Azért LM324, mert annak a bemenete hajlanó a negatív tápfesz környékén működni. Tehát, ha a két bemenet közti feszültséget maximálom kb 600 mV-ra, akkor az sosem kerül a negatív tápfesz közelébe.
Üdvözletem a témaolvasóknak! A hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem: mégpedig, a bakelit mint nagyfrekvenciás szigetelő anyag 30MHz-en használható-e? Egy antenna építésénél használnám. Köszönettel: NaNo
Nem "majdnem", hanem teljesen:-) Ha pedig "teljesen", akkor úgyis minden mindegy, és egy börzén veszel vadonatúj MAROS-B adóvevőt 1000 Ft-ért, amiben van egy adó (400mW) és egy vevő is (külön panelokon!), csak a vezérlést kell hozzá rakni. Vödörszámra árulják az ilyesmit és kis szerencsével DTMF vezérlést is lehet kapni fillérekért ... csak némi konstrukciós szellem kell hozzá. De lehet legálisan is távvezérelni pl a CB sávon CEPT-es rádiókkal, csak megfelelő zavarvédelmet nyujtó kódolással. (a vevő oldalnál nem is muszáj CEPT-es készülék!)
A hatótávot kb. 800-1000m-ig szeretném növelni, lakott területen kívül használnám és igazából teljesen mindegy nekem, hogy milyen frekin adna. Tudom ez már majdnem a kalózkodás kategóriája, de nem akarom a fenti határokat túllépni.
Fog ez menni. Az elektronika már egy dzsoli-panelen müxik, de van némi nemteccő: A kockatáp igencsak melegszik! (Nem csoda: 24V-ot dolgoz le 8V-ra!)
Nékem volt itthon egy majdnem elegendő nagyságú 220/24V-os trafóm, de csak sacc/kábé 42VA-s. (Qcm2x7= W) Mégha a szabályozás okán a kitöltési tényező kisebb is mint 1.0, és csak 0.75-re veszem, hát ez így kevés. Ezért nagyobb trafó kell!
Ha mán "hájtek" akkó légyen kövér. Kell egy iljen trafó:
Természetesen innen, és ez a trafó megkíméli a kockastabot is, mert ha a 12V-os lehetőségére kapcsolom nem kell akkorát disszipáljon a kockatáp, vagyis várom hogy ne melegedjen nagyon. Nem beszélve, innen a 12V-os részről a "feltámasztott MINIFOR"-omat is járatni tudom adott esetben, mert "feltámasztom". (Annyira tökély a belseje, hogy csak a cekaszt kell "repróznom"! Megérdemli, megcsinálom! :-) A trafoja meg valami másra lészen. Muzeális, gyári dobozos, valaha egy diavetítő tápja volt.)