A motorola P110 -nél van olyan , hogy a gyári software-rel nem lehet 146 MHz alatti frekiket beállítani , de ha a freki számai beírása közben nyomod a shiftet akkor meg simán elfogadja ....
Nagyon sok olyan gép van, amit szinte bármilyen frekire be lehet tanítani. A vevő és adó részek paraméterei viszont konkrét sávszélességre vannak kitalálva.
Pl. a Maxon PM 100 egyik szoftverével csak 12,5 KHz-el oszthatót lehet már a progiba is beírni. Ugyanennek a másik verziója símán megeszi a 6,25-el oszthatókat is és a rádió is beveszi, ott is müxik. Pedig mindkettő gyári progi.
Az amatőr és a profi rádiók csak kívülről azonosak Yaesuéknál. Jelentős kapcsolási és szoftver különbségek vannak. Az FT-23-ra még a 2006 hasonlít leginkább, de más a rádió, más a procipanel. Más a vevőbementi kör. A 2010 jelentősen más minden áramkörében.
De láttál már olyan ! Nem PMR ! rádiót amit úgy lehet programozni, hogy 12,5kHz-enként lép a csatornával, viszont "eltolva". Vagyis úgy mint a PMR, hát szerintem nem. Ez csak nézőpont kérdése, hogy a beírt program miként lépteti a frekvenciát.
Doky a program által vezérelt állapotot nézte(12,5k), én meg a tényleges belső mechanizmust(6,25k)... ennyi.
a második keverő 47,445 MHz-es kvarcát kicseréljük 47,451.25 -re akkor az összes csatorna elcsúszik 6.25 -el ...
Ez csak RX-ben lesz így jó, nem?
Eljátszottam a gondolattal ( már régen ) , hogy ezt is high-ba teszem ( egy kis forrasztás a PLL panelon ) , így a referencia osztás értéke 2048
Ha dupla referencia osztást csinálsz, fele lenne a lépésköz. De csak akkor működik ez a módszer ha van elegendő osztásarány a másik "fő" számlálóban! Mert ahhoz, hogy kisebb értékre tudja leosztani ugyanazt a frekvenciát, nagyobb osztásarány kell...
Én rosszul írtam , te rosszul látod , de a doky586-nak igaza van :-))
A ref oszcival tényleg csak 1 csatornára lehet "elrontani" a rádiót , de
pl. FTH 7010 esetében :
a második keverő 47,445 MHz-es kvarcát kicseréljük 47,451.25 -re akkor az összes csatorna elcsúszik 6.25 -el ...
illetve csere helyett kondival is elhúzhatjuk a kvarcot ...
a rádió kijelzőjén programozás állásban "hamis" 6,25 kHz-el kisebb ( vagy nagyobb ? :-) ) freki jelenik meg , de a rádió pontos PMR frekin lesz . Egy csatornával feljebb váltva ( 12.5 kHz ) továbbra is korrekt PMR csatin marad a rádió ...és így tobább ...
Az első szűrőbe simán belefér ez a kis "csalás" .
Az más kérdés , hogy ezt így nem gazdaságos megcsinálni a kvarc ára miatt ... többek között ... illetve a kondi beépítése is molyos , nem életszerű ...
De direkt erre a célra gyártott PMR rádiónál el tudom képzelni az ilyen megoldást .
Más : a 7010 pll-je MC 145156DW2 adatlapját ha megnézed akkor ott látszik egy érdekesség : A referencia osztást beállító lábak közül RA 1 , RA2 high -en van , az RA 0 pedig low .... azaz az osztás értéke 1024 . Eljátszottam a gondolattal ( már régen ) , hogy ezt is high-ba teszem ( egy kis forrasztás a PLL panelon ) , így a referencia osztás értéke 2048 ....
Itt jön a neheze : ehhez milyen kvarc kell , illetve a CE 2 -ben mit kell kombinálni ... de ez az igazi kihívás :-))
Más : arra már régen rájöttem , hogy a gyártók "spórolnak" .
Van egy mindenttudó alapjuk , ezt megjelentetik az épp aktuális amatőrmodellnek , valamint ennek a lebutított változatát eladják "ipari" rádiónak
Pl .: FT73 - FT 7010 , FT 23 - FT 2010 , FT10r - VX 10
Azaz amit az amatőr változat tud , azt az ipariból is ki lehet csiholni , csak birkózni kell vele ....
hogy ezt egy berendezés hogy teljesíti (elektronikai kapcsolásttechnikailag) az más kérdés. Abból valóban milliónyiféle megoldás lehet..
Ebből látszik, hogy nem nagyon világos a dolog számodra...mindegyik ugyanúgy működik, úgy hívják, hogy szintézer egyébként, és nem kapcsolástechnika hanem programozás, belső osztók stb.
De olyat nem csinálnak rendes gyártók hogy elcsúsztatják a referencia értékét, hogy meglegyen a 6,25-ös "eltolás", az olyan kontárkodás lenne részükről! Ha meg szélessávú a rádió (több 10MHz) akkor elcsúsznának a névleges frekik is! Ha érted miről beszélek, ha nem érted akkor haggyuk az egészet...:DDDDD
A vevő sávszélessége meg egy dolog, ha már egy gyenge jelet hallgatnál vele nem lenne jó.
"Nincs eltolva semmi! PMR 6,25kHz-el lép csak mindig kettőt!"
Kicsit érdekes felfogás. Persze ezeket is értelmezhetjük:
4,166kHz-et lép, csak mindig hármat..
2,5kHz-et lép, csak mindig ötöt..
stb.. stb.. :-) ez így túl szubjektív lenne..
A csatornaraszter objektív dolog. A két lehetséges csatorna vivője közti távolság ami PMR-en is 12,5kHz, de a kerek frekikhez képest 6,25kHz-el el van tolva..
hogy ezt egy berendezés hogy teljesíti (elektronikai kapcsolásttechnikailag) az más kérdés. Abból valóban milliónyiféle megoldás lehet..
Az amatőrrádiók ezen eltolt kiosztást 1,25kHz-el tudják megközelíteni. Mivel a vevőjük 20kHz sávszélességű (a PMR rádiók ~12kHz sávszélességével szemben), így gyakorlatilag torzítás nélkül tudják venni a pmr-t, de csak akkor ha a szomszéd csatornán nem beszél senki..
5 kHz-el mellé állva a csatinak , vagy profibb módon a ref. oszcival "csalva" lehet 6.25 -özni , sőt a PMR sem 6.25 , hanem 12.5-ös , csak el van tolva egy fél csatornányit ..
Az persze más kérdés , hogy a rádiók lökete , vevőszűrője milyen csatornaosztáshoz készült , igy akár több csatornát is le lehet takarni ... Vagy lehet venni ...
AMp
Petyaművek : Köszönöm az oldaljavítást , sikerültek a letöltéseim ..
Rádióamatőr frekvencián talán nincs hátránya ennek a dolognak...XANTI is ezért mondotta, hogy más kezekbe meg nem való...
De ha például az említett ipari sávban akarsz hallgatózni, mondjuk a 70cm-es sávban akkor szinte minden frekvencia 6,25k-s lépéssel van kiosztva, és azt így már csak torzan szokta venni a rádió - legtöbbször, de nem minden esetben!
De mint tudjuk rendes rádióamatőrők nem mennek ki, még hallgatózni sem az Ő sávjukból...:D
Egy hátrányáról tudok a kézirádióiknak : a 6,25 rasztert nem használják , de az 5 , 12.5 , 10 , 15 , 20 , 25 igen , ugye így nem lehet velük PMR-ezni , de talán nem is erre valók ...
Lehet, hogy nem erre valók és az is lehet, hogy ez meg eretnekség, de én PMR-3 frekin régóta használok párban:
Én amatőrként ( RH-n , URH-n ) most is , valamikor versenyállomáson is Yaesu-t használtam .
FT 990 , FT 897 , FT 51 , VX7 ....sőt FT 757-el amit többen kicsúfolnak , 1.8 Mhz-en több versenyen volt 1 helyezésem ...
Munkahelyemen is főleg Yaesu rádiók vannak ( meg sok Motorola is ) Semmi gondom velük .
Lehet vitatkozni mindenféle IP3 , stb. értékeken , de megveheti valaki a legdrágább ICOM csodát is , meg a leggagyibb szemetet is , igazán az antenna fog számítani ....
A többszörös világbajnok , sok világversenyt megnyert győri versenyállomáson is "csak" Yaesuk vannak .
Miért hátrány a Yaesu ?
Egy hátrányáról tudok a kézirádióiknak : a 6,25 rasztert nem használják , de az 5 , 12.5 , 10 , 15 , 20 , 25 igen , ugye így nem lehet velük PMR-ezni , de talán nem is erre valók ...
144 megán a 12.5 kHz bőven elég , aki meg komolyabban URH-zik az vegyen folyamatos hangolású rádiót ( cw , ssb-hez úgyis csak az a jó )
Sosem foglalkoztam még ilyen kábelekkel ezért van ilyen hülye kérdésem egy rakat :) Vaterán nézegettem ilyen kábeleket, de így ránélzésre egyikről sem tudtam megmondani melyik milyen. Bürzékre járni nincs időm, dolgozok éjjel is nappal is....marad neten fellelhető dolgok listája, pedig élőben turizni, matatni :) Az a jó :) Pl PC bontók :)
Keresek kondenzátor jelöléssel foglalkozó táblázatot, leírást. Csak a feszültség jelölési kódja (szintaktikája) érdekel (a kapac, anyag és a tűrés kódtáblája megvan)
pl. 2J332K adatból megállapítható, hogy mekkora az üzemi fesz???
Ha mész az Elnök u.-ba, keresd Kovácsi URAT. Végtelenül segítőkész, rendes ÚRIEMBER. Szívesen segít úgy a választásban, mind gyakorlati tanácsokkal. De mivel nyugdíjas, nem mindíg van bent.
Bocsi, neked csőlátásod van? Mindenről egy dolog jut az eszedbe...
Én nem erről beszélek, hanem például az ipari sávban sehol nem találni olyat, hogy 5kHz-es raszterhez igazodik a freki! Ha mégis akkor annak valami rendhagyó oka van. Normális hely alatt, én ezt a sávot értettem, gyengébbek kedvéért: mentő, tűzoltó,police,orvosi ügyelet,taxi,vízügy,áramszolgáltató,security szolgálatok...
Azért ez így nem igaz. Egy bukóba való beszerelő készlet 5 ezer körüli. Egy pár egyszerű PMR rádió 12 ezer. Meg 2xfélóra munka. Ha csak kis távra kell, ennyi a minimum, de ez nem 80.