Keresés

Részletes keresés

nicko Creative Commons License 2005.11.29 0 0 426
Jó párszor leadták..és a vhs készenlétbe volt mindig :)
Előzmény: Dydand (424)
OldDirty Creative Commons License 2005.11.29 0 0 425
Megvettem a tabasco-t. Ez volt az amit kerestem!!! Ajánlom mindenkinek akinek szintén csipősségi hiánya van.
Előzmény: OldDirty (395)
Dydand Creative Commons License 2005.10.24 0 0 424
Sziasztok!

Pár éve a Spektrumon ment egy nagyon jó sorozat, a címe Ken Hom's Hot Wok volt, magyarul Kínai falatok címen futott. Nem tudjátok, hozzá lehet jutni valahol ennek az anyagához, akár filmen akár könyv alakban, vagy bármilyen más formában? Köszi.
Üdv: dy
Almond Creative Commons License 2005.10.21 0 0 423

Jé, van ilyen topics! Bár az utolsó hozzászólás elég régi. Van itt még valaki?

 

Nekem nagy kedvencem a kínai konyha, és a család is szereti (bár ők azért nem tudnák naponta ezt enni). Vagy 15 éve találkoztam vele először, de mivel itthon az éttermek sajnos elég gyérek voltak, önvédelemből elkezdtem magam is főzni. 10 évig erőlködtem vele, de amit a Dr. Oetker féle könyvből csinál az ember az nem is emlékeztet a valódira.

 

Azután szerencsére be tudtam szerezni néhány eredetinek mondható szakácskönyvet, és (szintén nem itthon) meglestem néhány kompetens szakácsot is. Azóta egyre jobban alakul. Persze, az igazi nagyok szintjét nem tudtam még elérni, de próbálkozik az ember.

 

Mindenesetre enni legalább annyira szeretek mint főzni, de itthon sajnos hiába keresem, nem találok igazi jó kínai éttermet.

 

Van ennek valami mély, elvi oka, vagy csak én nem találom meg az igazit?

totyazo Creative Commons License 2005.10.10 0 0 422
Hálás köszönetem
valszeg erre gondoltam de majd kiderül
köszönöm
Előzmény: Wooden2002 (421)
Wooden2002 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 421
Ha a szezámmagos, mézes-chilis jellegűre gondolsz, akkor ld. 351 hsz.
Előzmény: totyazo (420)
totyazo Creative Commons License 2005.10.07 0 0 420
Hali
Az egzotikus csirkének keresném a receptjét , de seholsem találom.
Kis édes csirkemell valami bundában.
Ha valki tud léccci segítsen
köszi
nocica!! Creative Commons License 2005.10.03 0 0 419
köszi szépen a segítséget!
Zitka Creative Commons License 2005.09.29 0 0 418

Én így csinálom: csirkemellet nagyon pici, vékony csíkokra vágom, pici olajban megpirítom. Kiveszem, félreteszem. Ugyanabban az olajban - forró legyen!! - tetszőleges zöldségeket pirítok. Mostanában szoktam venni (lustaság...) mirelit kínai zöldségkeveréket.  Nem a Findust, hanem van vmi olcsó magyar is. Abban van bambuszrügy, gomba, cukorborsó (hüvelyes), póré, és egyéb finomságok. A tésztát (spagetti, vagy még vékonyabb pl. fidellini) közben kifőzöm. A zöldség ne puhuljon, csak piruljon, maradjon "harapós". Fűszerezem sóval, friss gyömbért reszelek bele, jócskán fokhagymát, és sötét szójaszószt öntök rá. Visszakeverem bele a húscsíkokat, majd legvégül beleforgatom a kifőtt (lecsepegtetett) tésztát, és még egy kicsit együtt sütöm a serpenyőben. Ennyi.

Ha nem mirelit zöldségkeveréket veszel, akkor mindenképpen legyen benne újhagyma, vagy póré. A többi ízlés kérdése.

Előzmény: nocica!! (416)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.29 0 0 417
lásd 360-as hsz, és a kapcsolódó válaszok:)
Előzmény: nocica!! (416)
nocica!! Creative Commons License 2005.09.29 0 0 416

sziasztok, megköszönném ha vki elmondaná nekem hogyan kell olyan pirított vagy sült tésztát csinálni...nagyon szeretem de nem igazán tudom h álljak neki.köszike

 

H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 415
Lemaradt: ...de az sem olcsóbb hely az Ázsiánál, sőt!
Előzmény: H_G (414)
H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 414
Interspar. A Fény utcai (piac földszintje) "1000 fűszer"-ben is szokott lenni.
Előzmény: Zitka (413)
Zitka Creative Commons License 2005.09.28 0 0 413

Persze, tudom, hogy nagymértékben ízlés kérdése is. :-) Bár olyan embert még nem láttam, akinek a repce szaga tetszett volna. :-DD 

Igen, ezt az Olitaliat láttam én is, de újabban a hiperekben csak szójaolajat látok. Múlt héten hoztam Bécsből Estermann márkájú mogyoróolajat, talán egy picivel olcsóbb volt, mint itthon. Milyen közértben veszed? Az Ázsiában múltkor elég drágán láttam, de ott minden drágább, mint máshol.

Előzmény: H_G (412)
H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 412
Szerintem a szójaolajnak nincs kellemetlen mellékíze és a kukoricának igen, de ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A földimogyorónak viszont kellemes mellékíze van, azt csak kifizetni nem kellemes :) (A közértünkben szója- és a földimogyoróolajból egyformán Olitalia márkájút lehet kapni.)
Előzmény: Zitka (407)
nicko Creative Commons License 2005.09.27 0 0 411
szerintem a burgerking jobb a mekitől...:)
Előzmény: H_G (405)
nicko Creative Commons License 2005.09.27 0 0 410

nekem speciel nem vált be a szója olaj...de régebben a kukorica olaj igen. Azt lehetett kapni mogyoró olajat akkor még nem :)

 

 

Előzmény: H_G (406)
kitty72 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 409
Sziasztok... Ha a szójaszószról van szó szerintem a kína kajáknak elengedhetetlen kelléke :)
KukacAV Creative Commons License 2005.09.27 0 0 408
A szójaolaj semleges ízű (a teszkóban néha meglepően olcsón lehet kapni). Egyébként kukorica- és napraforgóolaj is használható, a már forró vokba kell tenni és pár másodperc múlva (mielőtt égni kezdene) mehet hozzá a sütnivaló.
Előzmény: Zitka (407)
Zitka Creative Commons License 2005.09.27 0 0 407
A szójaolajnak nincs semmi kellemetlen íze? (mint pl. a repcének)  Mert azt több helyen is láttam, viszonylag nem mérgezett :-) áron. A mogyoróolaj egyébként nagyon ízlik, süteményekbe is azt használok.
Előzmény: H_G (406)
H_G Creative Commons License 2005.09.27 0 0 406
A szójaolaj majdnem olyan jó hőálló, mint a földimogyoró, és jelentősen olcsóbb, Kínában is azt használják a legtöbben. (Meg a gyapotmag-olajat, de az rosszabb, csak a helyszínen nagyon olcsó.)
Előzmény: nicko (402)
H_G Creative Commons License 2005.09.27 0 0 405
Plázákban egyszerűen *minden* rossz (és drága), a nem-kínaiak is. Ha muszáj ilyen helyen enned, maradnak a KFC, Subway, legrosszabb esetben McDonalds, azok ott is csak olyanok, mint akárhol.
Előzmény: OldDirty (401)
nicko Creative Commons License 2005.09.26 0 0 404

mogyoró olaj azért is jó mert nem vizezik mint a vénuszt és társait ;)

 

de pl. az oliva olaj abszolút nem jó ehhez a főzési eljáráshoz hiába vizmentes az is!

Előzmény: OldDirty (403)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.26 0 0 403

Ma voltam piacon, 300 forintért vettem VIFON chiliszószt, azért ez már beüt. Most ezt fogom használni egy kicsit. Sajnos az eladó egyáltalán nem volt készséges, én meg siettem, szójaszószt, olajat meg se mertem kérdezni hogy tart-e, majd legközelebb:)

Láttam szárított gombát, rák darabokat, meg mindenfélét, és gondolom elég olcsó.

A következő akkor a mogyoróolaj lesz.

Előzmény: nicko (402)
nicko Creative Commons License 2005.09.26 0 0 402

én sem használok erős pistát :) meg az igazság az, hogy csak én eszek csipős, erős kajákat így kénytelen vagyok lemondani az otthini "kicit cipősz" kinai kajákról :)

 

sütéssel viszont az a gond, h a wok-om teflon, nem merem nagyon felmelegíteni, valamit az olaj is elég benne. Érdemes mogyoró olajat is venni? Állítólag azt nagyobb hőfokra lehet melegíteni.

 

öntött vas, vagy lemez wokot biza 5-10 percig (főleg előbbit 10 percig) hevíteni kell! Ne sajnáld :)

az olajat csak ezután rakd bele. Annak nem kell fél percnél több ezután és fűstől.

és kizárólag csak mogyoró olajat használok!

 

a teflont azért írtam mert hallottam már olyanról, hogy valaki azt is 10 percig hevítette olaj nélkül és csodálta miért ment tönkre :)

Előzmény: OldDirty (395)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.26 0 0 401
Nem kell az összes kínai büfét elkerülnöd, elég azokat amelyek bevásárlóközpontokban vannak:)) Tapasztalatok alapján kivétel nélkül rosszak, és drágák.
Előzmény: Amerigo61 (400)
Amerigo61 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 400

Ez itt egy kicsit OFF, de a budaörsi Auchan-ban van egy kínai büfé, érdemes nagy ívben elkerülni: valami hihetetlenül ocsmány kajájuk van. Én alapvetően szeretem a kínai ételeket, és válogatós sem vagyok, de attól lehidaltam: valami zsíros, ragacsos, hideg és ízetlen moslékot sóztak rám. A múltkor a törökbálinti Cora-ban levő kínai büféval próbálkoztam, de az sem volt jobb. Azt hiszem, hogy egy ideig elkerülöm a kínai büféket ... 

Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 399
Off: persze ne itt vedd meg, mert a szállítási költség (most nézem) meg 2500...:-)))
Előzmény: Wooden2002 (398)
Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 398
Előzmény: OldDirty (395)
KukacAV Creative Commons License 2005.09.20 0 0 397
A Sriracha márkájú chiliszósz a legerősebb, amivel találkoztam. Egyáltalán nem édes (vagy csak nem érezni, hehe), kicsit fokhagymás.
A csirkéhez, mártogatáshoz ajánlott chiliszószok annyira "csípősek", hogy simán lehet őket kanalazni, csak úgy magukban.
Előzmény: OldDirty (395)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!