Én nemrég 8900-ért vettem Kivinél egy mezt. Azt kértem, hogy olyat adjon, amiben bőven 100 km fölötti távokon is kényelmesen tudom érezni magamat, és az eddigi tapasztalatok szerint ez sikerült is, pedig eléggé meleg is volt az idő a két hosszú túrán, amikor használtam. Ez alapján nekem túlzásnak tűnik a 15-20 000 Ft. Annyiért már masszírozzon is :-)
Állítsd be a nyeregmagasságot "szabályosan", utána pedig állítgasd, próbálgasd. Arra figyelj, hogy mindig csak picit mondjuk fél milit változtass egszerre.Ez vonatkozik a nyereg pozíciójára is.Ha kitapasztalod jó lesz.
Ne felejsd el, hogy a cipőknek is változó a talpvastagsága, ezt is figyelembe kell venni.
Ha akkora az eltérés a két lábad hossza között, hogy azt laikus meg sem tudja állapítani, akkor nincs gond.Amint azt már az előbb kifejtettem.
Kerekparszerelesi kerdesem volna : kicsereltem a hajtaslancot tegnap. A lancot leroviditettem akkorara, mint ami rajta volt - namost vagy elneztem valamit, vagy csak siman rosszul mertem, de az uj lanc rovidebbnek tunik. Hatul a legkisebb lanckereken eppenhogy kicsit jobban dol hatra a kanal, mint a fuggoleges, a legnagyobbnal meg mar kifejezetten elore all, kb. 45 fokban.
Elvileg jol mukodik, ahogy probalgattam, de okozhat ez valami bajt?
Az elmúlt tíz évben elég sok, és sokféle mezem volt, a legolcsóbb akciós hervises/decathlonos meztől a legdágább, legnevesebbekig és valóban nagy a különbség. Vakon, tapintással is megmondanám, hogy melyik a Louis Garneau és melyik a Benger, és az apró részletekben is nagy a különbség - varrás, a cérna, zippzár ... -, de a gyakorlatban nincs ennek akkora jelentősége.
Garneau mezem azért van, mert a cégünk USA-ban gyártatott csapatmezt, Elastic meg azért mert azt kapni a szomszéd bringaboltban :-)
A röntgen tényleg jónak tűnik, arra legalább is, hogy a két láb közötti különbséget lássuk, meglehetősen pontosan.
(A fél mm pontosságban még így sem hiszek. A filmen természetesen ennél pontosabban is lehet mérni, de abban nem vagyok biztos, hogy tíz felvételből mind a tíz mm-re egyező értéket mutatna. De azt hiszem ez nem is kérdés. Gondolom a bíróságon is inkább fél centikről megy a vita, és az Eddy Merckx lábhosszáról szóló info is torzulhatott a fordítások, félreértések, vagy újságírói pongyolaság miatt.)
Röntgennel egész pontosan, akár fél miliméter pontosan lehet mérni az ember csontjainak hosszát.Tehát csontjainak.
Az izületi folyadék valóban szerepet játszik az ember alsó végtagjának hosszában. Ez viszont nem állandó, mozgás közben termelődik, áramlik...nyugalmi helyzetben, alvás közben kevesebb (mert felszívódik). Ezt meg is figyelheti az az egyén, akinek reggel még fáj a térde (pl.), de "bejáratódás" után már nem. A mozgás hatására termelődik folyadék, ezért jobb lesz a kenése.
Röntgennel egész ponotosan, szintén mérhető az izületet alkotó csontvégek közti távolság(izületi rés).
Érdekesség még, hogy gyakorlatilag minden embernek különböző hosszúságúak a végtagjai, ahogyan az arcunk, mellünk, vesénk, herénk sem egyforma méretű, nem tökéletesen szimetrikus.
Pár miliméter eltérés még nem kóros, abszolút normális és emberi.
Konklúzió: Jó minőségű röntgen felvétel segítségével (ahol a lágyrészek kontúrja is kivehető) elméletileg, egész pontos mérés kivitelezhető. Viszont nincs túl sok értelme túllihegni, mert kis eltérés szinte biztos, hogy lesz ami ráadásul nem is teljesen állandó.
röviden a lényeg, hogy ha az idős embernek bizonyítható a rokkantsága, akkor súlyosabb lehet az ítélet.
namármost 1 és 2 centi hosszon vitatkoztak, valahol ezen belül van a 2 láb közti különbség. és nem mindegy hogy mennyi, mert ha túl kevés akkor foghatják arra, hogy nem tornáztatta a baleset után, ezért rövidebb az egyik.
Nem követem a stólbucipert, de nem azt vitatom, hogy lehet-e mérni, hanem csak azt, hogy ilyen pontossággal lehet-e. Ha fél centiről lenne szó, már azt is neccesnek tartanám, de egy szót sem szóltam volna.
A vitálkapacitásnál liter, a tömegnél kg szerepel. Ha milliliter vagy mikrogramm lenne megadva ugyanúgy hümmögnék, pedig jóval pontosabban is tudunk hosszt, térfogatot, tömeget is mérni, csak nem élő emberen.
Ez mind nagyon érdekes, csak nem válasz a kérdésre.
Elképzelem hogyan mérnék megy a lábaim hosszát és nem igazán látom, hogyan lehet ezt korrekt módon csinálni. Egy icipicit dőlök egyik irányba, egy picit mozdul a csípöm és máris centikben mérhető a különbség, itt pedig fél milliméter pontosságú adat szerepel.
Orvosok keresték az okát miért tud annyira menni. Mellesleg katonai szolgálatra alkalmatlannak találták, még a karrierje előtt… Tüdőkapacitása: 5,9l; 183cm 76kg teljesen átlagos. Felső lábszárcsontja jóval hosszabb az átlagnál, az alsó rövidebb, a pedálozás szöge kevésbé nyitott. Energiát takarít meg.
Jól emlékeztem, de azért megnéztem. Eddy Merckx –nek a bal lába 3,5mm rövidebb ;-) igaz csak 5x nyert Tour –t meg Girot manapság sehol sem lenne ;-) Szóval ne add fel lehet néhány év múlva Te nyered a Tourt ;-)
Egyébként Greg LeMond nagyon szépen tekert, lehet fenn van valahol, persze nem az utolsó szakaszokon.
Elvileg a beállításoknál a „rövidebb” lábad kell figyelembe venni. Ha elől ültél attól is lehet, most a comb izé. Neked rendes ;-) országúti géped van? Ne állítgass lehetőleg 1xrre 5mm nél többet!
Ha országúti géped van, a nyereg orrának 50-70mm kell a középcsapágy mögött lennie, persze lehet neked ideális más beállítás is. De célszerű lenne egy klasszikusból kiindulni. Persze elmehetsz egy biomechanikushoz is, bár kishazánkban lehet nem találsz ilyet. A Taljánoknál biztosan van ;-)
Jó lenne látni hogyan tekersz.
A stoplit kiindulásnak úgy érdemes beállítani, hogy a nagylábujjad „tengelye” nagyságrendileg a pedál tengellyel essen egybe.
Ha a stoplit a cipőn előre tolod, jobban ha hátrébb kevésbé terheli a vádlit. Ha a stoplit elállítod az ülésmagasságot hozzá kell állítani (Feltéve, ha jó volt az ülésmagasság). Ha több cipőd van, és eltér a talpvastagság azt is utána kell állítani. Tekerés közben nem szabad nagyon „spiccelni” és az se jó ha „lóg a bokád”.
Ha taposós a pedálod van: 1x csúszkálhat a lábad a pedálon, és ettől is függ az ülésmagasság 2x Nem tudod körbehajtani a pedált. Feltételezem ha körbehajtasz (Amihez klipsz v. belépős pedál szükséges.), és percenként min. 80 fordulatot teszel a pedállal. És természetesen bemelegítesz (Ehhez célszerű valamilyen krémet is használni) sokkal kevésbé nyírod a térdedet. A térdet éri talán legjobban a szél főleg télen. Anno nekem a két réteg naci között volt egy kb. 12x18cm gyapjú anyag a térdeimnél, bénán nézett ki, de kímélte a térdemet.
Taposós pedálom van .Az is gond lehet hogy nem csak a bicaj nyírja a térdem hanem raktáros ,futrinkázó vagyok egy gyárban és a napi 20 25 km futkosás a betonon sem használ neki .Km óra van 23-25 szoktam menni amikor csak úgy mendegélek ha üldözök egy társat akko28 -35 ellenszéltől függően .Pedál fordulatot nem mér .Csinálok felvételt és felteszem .Nem versenyre készülök csak haverokkal túrázgatunk.És igazából azért is kérdezgetek hozzáértőket mert nem szeretném ha teljesen behalna a térdem mert munkámhoz fontos hogy menni tudjak .
Hát trekinghez nem igazán tudok hozzászólni, de az évi 15e km –el a lábadban nem nagyon szabadna fájni a térdednek. Van km óra a gépeden? Tud pedálfordulatot mérni? Taposós pedálod van vagy klipszes esetleg belépős?
Visztula kartácsnak: Kérjél meg valakit, aki kocsiból hátulról és ha lehet oldalról akár egy digi géppel felveszi hogyan tekersz, küld el megmondom jól van é beállítva (Ha éppen nem valami komoly igazolt versenyre készülsz, mert kicsit változtak a dolgok azóta, hogy ilyennel foglalkoztam. ;-).
Ha belépős, vagy klipszes pedálod van a vádlid terhelése szempontjából az is számit hova rakod a stoplit.
A nyeregmagasságnál nagyon számít 5mm is, ezért télen kicsit lejjebb kell engedni a nyerget mert vastagabb naci van rajtad (Kivéve ha fakír vagy, és rövid gatyóba nyomod, de akkor meg más sem számít ;-). Ha precíz vagy célszerű olyan nacikat venni, amiknek ugyan olyan vastag a bélésük.
Egy trekking bicajom van Hercules rocco váz deore hajtómű és váltók .Az hogy hogy van beállítva hát azt nem tudom én úgy gondolom nekem kényelmes .Felfelé a hegynek össze vissza tekertem nagyon nem is emlékszek annyira fáradt voltam hogy azt sem vettem észre mikor a haverom tőlem 2m görcsöt kapott .Váltogattam a fokozatokat de igazából egyik sem volt jó .Biztos nem szakszerű volt inkább kínlódás volt az egész .
Elnézést, hogy belevau, de azt lehet tudni milyen géppel tekersz? És magam is azt kérdezném hogyan van béállítva a gép, és milyen fordulaton hajtasz, főleg fölfelé…
hasonló cipőben járok, sajnos nekem volt suliban sport balesetem, kifordult a lábam térdből, akkor hagytam abba a kosarazást. aztán majdnem sikerült normálisan rendbejönnöm, és jött egy autóbaleset, amikor is pont a roszzabb lábam sérült meg ismét, aminek + "rendellenes"porckopás lett az eredménye az évek alatt. semmit nem használtak a gyógyszerek, le is tettem nem kínzom a májam vele. saját magam edzettem a lábam, gyaloglás, csak oda súlyzóztam láb padon....Miután ujra jártam rendesen, nem akartam elhagyni magam és bicajozni kezdtem (és gyalogtúrák, majd teljesítmény túrák).
Jöttek a térd fájdalmak, és vettem ezt a térd"szorítót" hasonlót mint ez. Majd egy komolyabb tépőzárasat. javaslom a gumis megoldást, mert a másik kényelmetlen tud lenni, vagy simán szokatlan-kellemetlen érzés. Igaz még mindig jobb mint a fájdalom.