A húgysav-anyagcsere betegsége. Emelkedett szérum húgysav-szint miatt kicsapódnak a húgysavkristályok az ízületekben, ízületi gyulladást és heveny fájdalmat okozva (köszvényes roham), idült esetben ízületi deformitásokat okoz. Típusos kezdetbeli megjelenési formája a láb öregujjának (metatarsophalangealis ízület) begyulladása és fájdalma. A magas vér-húgysav szint mindig velejárója a betegségnek, de nem mindenki köszvényes, aki hiperurikémiás. Az emelkedett húgysavszintet okozhatja öröklődött hajlam, illetve túlzott húsfogyasztás általában elhízással (obesitas) kísérve.
Várom azok jelentkezését, akik ugyanezen betegséggel küzködnek. Kíváncsi vagyok ki milyen gyógyszert szed a szérum hiperurikémiára ill. a rohamok kezelésére, mik a tapasztalok, kinek mi vált be. Hasznos volna étrendi tanácsok egymás közti megosztása, kinek vannak jó tippjei, mit is fogyasszunk, hogy a purinszegény diéta mellett a testsúlycsökkentés is elérhetővé váljon (sajnos nem mindig összehangolható). Előre is köszönöm a segítségeket 'rutinosabb' sorstársaimtól.
Végezetül egy táblázat néhány élelmiszer purin-tartalmáról:
Bár ha a peteféászkek még megvannak, az jó dolog, mert maga az ösztrogéntermelés megvan, csak éppen a havivérzés nincsen. Szóval a helyzet koránsem annyira vészes, van még pár éved az igazi klímaxig, legalább 6-8.
Hát... viszont vigasztaljon az a tudat, hogy a klímaxszal járó hirtelen tünetek pár év után elmúlnak, és marad a szimpla idő múlása. Én azt ajánlom, élvezd ki minden percét a krodnak, minden kornak megvannak az előnyei is ám!
Ajaj, akkor klimaxolok? Merthogy május eleje óta valamire allerginyás is lettem, hogy pontosan mire még a már eddig ismerteken kívül /nikkel és latex/, azt nem tudom. De Zyrtec nélkül 2 nap alatt olyan kiütéses leszek, ahogy a nagykönyvben megvagyon írva!
Nyugodtan ihatod a pezsgőtablettát, az a kálciummenyiség nem ront semmit - viszont segít abban, hogy ne legyél allergiás mondjuk a parlagfűre vagy ilyesmire. Sajnos a klímax után ilyesmi is jelentkezhet váratlanul. Én pl. soha életemben nem voltam semmire allergiás. Az 50.-ik szülinapomon csináltam egy jó kis ötye klubot, meghívtam az új házunkba minden barátnőmet, mindegyik hatalmas csokorral érkezett, és október lévén csupa liliom meg ilyesmi volt a vázákban, nem akarok morbid lenni, de olyan volt a nappali mint egy ravatalozó... nos másnap nekem folyt a szemem, folyt az orrom és folyt a fülem, ilyen még életemben nem volt velem, elmentem az orvoshoz, az azt mondta inflenza, de valahogy nem akart elmúlni, de főleg a fülem zavart, állandóan valami vízféle folyt belőle, elmentem a fülészetre, akkor mondták, hogy ez bizony allergia, felírtak Zirtec-et vagy mit, el is múlt, azóta mindenkinek megmondom, hogy ha jön hozzám, virágot ne! Inkább egy üveg vörösbort, annak jobban örülök... :-)))
Csak jól tudtam ezt a meszesedést! Azért marha jó: az egyik doktornéni azt javasolja, minden nap igyak meg minimum 1 calciumos pezsgőtablettát, a másik pedig majdhogynem eltiltana tőle.
Most akkor igyak vagy ne? Azt hiszem, azt fogom csinálni, amit eddig is: napi 1 kefír, napi 1 pohár tej, naponta egy kevé túró vagy sajt, de semmi plusz Ca.
Csupaszabo,
sajna az a nagy büdös helyzet, hogy ahogy vénül az ember, (azaz, mikor beáll az az állapot, hogy a régi sejtek elhalása után nem termelődik helyettük új, ez kb a 40-es évekre tehető), onnantól fogva kopik az ember, meszesednek a csontjai, meg még van egy csomó más kellemetlen velejárója a kornak. Az ember lánya lehet fitt, festetheti a haját, meg csinálhat magának pakolást, nincsen az a kozmetikum, ami megakadályozná az idő múlását. A meszesedés mértéke egyéni, általában azok járnak rosszabbul, akik afféle "madárcsontú", kistermetű filigrán lények, míg fiatal korban nekik van előnyük, idősebb korban a drabális nők járnak jobban. Én nem vagyok orvos, csak éppen a családomban már mindenféle betegség volt, ahogy én látom, nálad a csípőizület már intenzíven meszesedik (sclerozis= meszesedés). Azt javallom, minél előbb keress magadnak valami normális reumatológust, vagy ortopéd orvos, és fogadd meg a tanácsait. És ne keseredj el, rajtad kívül még van párszázezer nő aki így él, hol jobban van, hol rosszabbul, de nem ebbe hal bele az biztos.
Alice! Te olyan okos vagy, segíts nekem lefortdítani a leletemet, légy szív!
Szóval voltam csontsűrűségmérésen, ott minden OK.
Aztán voltam a reumatológián, ott csináltatott a doktosnéni egy csípőrtg-t, aminek az eredménye a következő:(nekem óhéber, enyhe kínai akcentussal!)
A symphysis környéke mindkét oldalt intensíven sclerotikus.(Reaktív sclerosis:SPA?)
A csípőízületek minden tekintetben megtartottak. A sacroiliacalis rések környée a caudalis harmadban mésztömörülést mutat. Az ízfelszínek simák, jól felismerhetők. A csontstructura egyébként ép.
Most akkor mi van? Mészlerakódás okozza ezt a rohadt fájdalmat?
Doktor néni szerint nehéz szülésem lehetett. Mondtam, hogy nem éppen, baromi gyorsan tágultam."Akkor az a baj!"
Na, csessze meg! Az is baj, ha az ember lánya 3 napig kínlódik, meg az is, ha 1 órán belül megvan a baba?
És miaz hogy sclerotikus? Rohadok szét belülről.
Be vagyok egy picikét gazolva, no.
Tud valaki segíteni a lefordításban?
Ja, valami porcépítő kapszulát kaptam és gyógytorna-leírást. Úgyhogy lassacskán eljutok odáig, hogy egész nap tornázom. Délelőtt visszér-torna, délután alsó végtagi torna, este fogyókúrás torna. Olyan leszek, mint a Svájcinéger!
Bocs, de lehet hogy nem jól értettem.
Elmentél a háziorvosodhoz, isiászra utaló panaszokkal és ő nem tett semmit.
Megmutattad a csomódat és nem tett semmit.
Kérd ki a tb kártyádat és jelentkezz be SÜRGŐSEN egy másik orvoshoz!!!!
(Ne haragudj, de szvsz. neked most arra van a legnagyobb szükséged, hogy bármi áron - akár szimulálás révén is - de minél előbb kivizsgáljanak cakkumpakk! )
Persze hogy mutattam! Nem foglalkozik vele. Úgyhogy bejelentkeztem a kedvenc sebészemhez a jövő hétre, mert nagyon gyanús ez a csomó. Nem állítom, hogy biztos, hogy ettől vannak a lábfájásaim, de nem kizárható. Mindegy, a csoontsűrűségmérés nem árthat szerintem, legalább azt is megtudom, kell-e kalciumot szedjek pluszba. Merthogy kb 1 éve napi 1 pezsgőtablettával iszogatok önhatalmúlag.
És ezt megmutattad a háziorvosnak? Mert ez mintha nem reuma lenne vagy isiász... persze lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, mindenesetre valami konkrét megfogható dolog, ha szerencséd van beutalnak kivizsgálásra valamelyik kórházba és ott mindenedet átvizsgálják sorbanállás nálkül, fogd fel úgy, hogy ez szerencse...
Hát nekem nem használt semmit. Ugyanúgy kaparom a falat, ha belehasít. Ez van. Viszont tegnap találtam a lágyékomban egy ölég nagy csomót, ami nem sérv, mert nem visszanyomható. Olyan jércetojásnyi. Lehet, hogy ez a valami nyom egy ideget?
Ha igaz, amit elmondtal, es mindez vizsgalattasl is bizonyithato ----- akkor szerintem a haziorvososd kisse mellenyult.... reumatologus :((((((((((( en nem oda kuldtelek volna elmondasod alapjan
Diagnózis még nincs, csak beutáló a reumára és a csontsűrűségmérésre. Lábfájdalomra meg valami bogyó, valami Cataflam. Nem ismerem, állítólag segíteni fog.
Igennagyon ajanlatos elmenni a neurologushoz, a haziorvosnak pedig KOTELEZO lenne teged megvizsgalni, ahol KELL (!!!!) hogy eszlelje a te fajdalmaidat. Tehat elveileg neked nem hogy az asztalt nem kellene radontened a haziorvosodra, hanem meg szolnod sem kellene, mert ugy is meg kell hogy allapitsa, hogy kb. mi a bajod (elmondasod alapjan)