mivel nincsennek szerelők budapest ezen kerületében csak oly kényelmesek akik talán majd 2-3 hét mulva megnézem hozzáállásal gondolkodnak,vagy hozd be a kocsit es majd keresek egy villamosságis valakit.aztán nemtudom menyi idő de majd hivlak ha megvan stb .az autó számomra mindennapi munkaezköz ezert köszönöm nekem ez nem kielégitő es nem is tul korrekt hozzáállás.tehát nem kerülnek csak nem biznám rájuk az autómat. ugyhogy sajna ki kell ábranditsalak tévedtél. és elárulom csak azért kerestem segitséget mert nem mehetek haza. évek óta dolgozm egy szerelőmühelyben tehát a saját autóimat mindig én szerelem .de a másét is nyugodt szivvel rámbizzák a haverok.gyakorolj még a neten.nem igazán megy a helyes következtetések levonása mások irásaibol.
ha neked nem sikerül 3 db csavart ki és becscavarni akkor biztos nem téged kereslek. egyébként a burkolat már le van bontva nem tartott két percig sem, és en bontottam a saját két kicsi kezemmel. aztán elmentem a müszerert és lás csodát szinten két perc alatt megtudtam miert nem indul. de mivel szerelő még azóta sem akar dolgozni.igy ugydöntöttem megcsinálom magam. szia
Az utópia, hogy láthatóan 10perces munkáért 10percet fognak számolni. Vannak egyéb állandó költségek is egy-egy munkára, így minimum 0,5órát, de inkább 1-et fognak számolni mindenhol. Utópia az a 10perces gyújtáskapcsoló csere is, annyi idő alatt még az oszlopburkolatot sem lehet le/fel szerelni.
köszönöm a figyelemfelhivást az arak irant.ezzel én is tisztába vagyok épp azert keresnék oly szerelőt akinek fizethetnék ugymond aranyos árat. a szerniz valahol budán van es konkrétan nem kerdeztem tovább. mivel tisztában vagyok a hibalehetőséggel. és azok közt szerepel akár egy gyujtáskapcsolo csere is ami 3000 ft körüli összeg 10 perc a csere és tuti eltart nekik addig hogy ramondhassak minimum az 1 órát. azztán lehet még sok más is.ami persze dragabb mint pl.a generátor .abba 8000 a diódahid majd egy éve cseréltem ki és az kevésbé fer bele egy orába. aztan önönditó de azt paraszzt logikával kizártam bar tévedhetek.az aksi meg szintén jo tehát az is kizárós.
.tehát minel az én szakmám más ezert szerelőt kell keresnem . szembesültem vele. hogy nem egyszerü dolog mivel senkit sem ismerek budapesten. arra gondoltam itt jó fej társaság komunikál egymással és egy válalkozó is akadhat aki vállal javitásokat.
azert kösz hogy irtál.bocs a nagybetűk és irásjelek hibánya miatt,de utálok irni. szia.
Az, hogy egy autónak mennyi a forgalmi értéke, nem befolyásolja az alkatrészárakat és a javítási költségeket. !!! A szocializmusban volt az divat, hogy típusonként szabták meg a munkadíjakat. Ma már mérlegelni kell, hogy egy gyakorlatilag értéktelen autóra érdemes-e költeni, vagy bontóba kell tolni. Ettől függetlenül kicsit túlzónak tűnik az a 25e-res óradíj, ha nem márkaszervizről van szó.
Ez a hibakód áramköri hibát jelent*, ami lehet maga a jeladó, annak a vezetékei/csatlakozói, és az ECU is.
Hogy melyik a "B" jelű jeladó, az kiszűrhető a csatlakozója lehúzásával, hogy melyikre írja be ugyanezt a hibakódot. Mondjuk a gumigyűrűs magyarázat az tényleg marhaság. Ne feltétlenül romlanak el a dolgok úgy, hogy egyből teljesen rosszak, vagy egy hibás érintkezés/vezeték szakadás is lehet időszakos.
* az egy közkeletűen hibás elképzelés, hogy az az alkatrész a hibás aminek a neve szerepel a hibakód leírásában. !!! Ezek a hibakódok mindig áramkörről szólnak, annak bármelyik eleme lehet a hiba okozója.
Vezérműtengely jeladó problémám lenne (P0365) astra h gtc 1.6 xer, de már totál össze vagyok zavarodva. Mond mindenki mindent. Annyit vettem észre hogy néha elmegy a kocsi ereje kb mintha csak 3 henger menne. Opel márkaszervizben lett diagnosztizálva a hiba ahol így mondták (valószínű a tömítőgyűrű van elrohadva és mozog a szenzor mert ők még sosem hallottak olyanról hogy ez tönkremehet, egyszer ad jelet egyszer nem....), ehhez le kell venni a szelepfedelet stb...stb... közben kiderült hogy semmi köze a szelepfedéllevételhez mert a jobb oldalon(okoskerékkel ellentétes oldalon) kívül elhelyezkedő nem is egy hanem 2 db szenzorról van szó... ennyit a hivatalos opelszervizről, a gyűrű persze hibátlan volt benne, így nincs mozgása amiből adódóan hibás jelet adhatna... azt nem értem viszont hogy, ha valami teljesen tönkremegy(ebből kifolyólag nem ad jelet) akkor egyik pillanatban, hogy lehet erős az autó, másik pillanatban gyenge... a szerelő azzal magyarázta hogy valószínű csak az egyik rossz.... de nem értem ha az egyik rossz hogy lehet egyszer tökéletes az autó egyszer meg gyenge... 2-t nem akarok cserélni blinkre, lehet az sem oldaná meg... volt valakinek ilyennel tapasztalata már?
sziaszok. viki vagyok és van egy corsa b autóm. villamossági szerelőre lenne szükségem .megált bp x.ker.-ben 2 hete nem találok senkit aki megjavitaná.van itt esetleg egy szerelő aki beválalná valami emberi árért. mert a 25000 oradij sajnos sok a pénztárcámnak. a kocsi maga kb er 150000et
Történet.: Nem indult a kocsi, az önindító csok forgott. mikor leállítottam(visszafordítottam a kulcsot) az önindító tovább forgott mikor még a kulcsot is kivettem. úgy állt csak meg hogy szétkötöttem az akist. Gyújtáskapcsolót cseréltem benne, de ugyan úgy forog, nincs gyújtás a kocsiban, bármit csinálok semmi. nem a kapcsoló csere miatt nincs, előtte is elment.
Valakinke van ötlete mi okozza ezt? immobiliser van benne, ez nem lett cserélve, nemtudom ez okozhat e ilyen problémát. a kocsi kap áramot, világítás, központi zár működik kulcsal, csak az nem megy amihez gyújtás kell. Az önindítót szétkötöttem, így az aksit összetudtam rakni. találtam egy csatlakozót ami nemtudom hogy be volt e dugva, vagy véletleünl kijött mikor szétkötöttem az önindítót.
Sziasztok. Z14XE motorkódú 1.4 16V corsához milyen gyújtógyertyát javasolnátok. Eddig NGK volt bent. Rákerestem motorkód alapján. Ehhez három féle NGK.t is hoz. Szinte különbség sincs köztük. Mégis melyiket vegyem? Köszönöm.https://www.autodoc.hu/ngk/1043058
Opel Astra H GTC 1.6 xer 115 lóerős autónál a következőket tapasztalom. Hideg indításnál bika a motor, van teljesítmény, gázadásra megfelelően reagál, azonban ha meleg motorral indítom (pl megyek vele 80 km-t gond nélkül, majd leállítom pár percre vagy fél órára és utána indítom) jelentősen veszít a teljesítményeből, gázadásra alig reagál, nem húz. 80-120-ig eljutni egy örökkevalóság, nagyobb gázadásra egy "bőgősebb hang is becsatlakozik" a fogyasztás viszont a pillanatnyi fogyasztásmérőt nézve teljesen normális, nem növekszik a megszokotthoz képest., illetve semmilyen visszajelző lámpa nem gyullad ki a műszerfalon ami bármilyen hibára engedne következtetni..... Hidegen viszont megy.... Az egyedüli hiba amiről tudok, hogy a motortarto bak repedt, gázadásra néha be is rezonál, de az cserélve lesz, ez azonban tudtommal nincs összefüggében a meleg indításnál az erőtlenseggel. Hol lehet a probléma valójában?
Sziasztok! Biztosan volt már hasonló téma a csoportban,,,,,de nem szeretnék most visszakeresgélni!!
Szóval 2009-s 1.9 CDTI Zafira hidegen csak nehezen,vagyis sok sok tekerés után indul!!Télen vettem akkor gondoltam a hideg miatt,de most hogy jó idő van,ugyan úgy sokáig kell indítózni!!
Gondolom van valakinek ebbéli tapasztalata a csoportban. Jó tanácsot,tapasztalatot,hogy mi a bánata mindent szívesen meghallgatok :))
A segítségeteket kérném! Van egy 2004.-es G Astrám, első tulaja vagyok. Nem jártam sokat vele, 90000 Km van benne. Márciusban volt műszakin. Hazajövetelkor menet közben világítani kezdett a kézifék-visszajelző lámpa, menet közben. Természetesen a kézifék rendesen ki volt engedve. Rá is próbáltam párszor, de semmi reakció, továbbra is világít a lámpa. Aztán menet közben holt elaludt, hol megint felvillant, világított egy ideig, aztán megint elaludt. Általában fékezéskor mindig világítani kezdett, aztán amikor elindultam, akkor vagy elaludt, vagy nem. Kátyúsabb, rosszabb minőségű utakon elaludt a lámpa. Olvastam több helyen, miután hazaértem, hogy ez a hiba nem csak a kézifék-oldott állapotátt visszajelentő kapcsoló hibája lehet, hanem hogy a fékolaj-szint a minimum alá csökkent. Nos megnéztem, nekem a fékolaj szintem a minimum felett van 6-7 mm.-el, ha lecsavarom a tartály sapkáját épp, hogy lehet látni az olajat is benne. Műszaki előtt volt nagy szerviz, a bal hátsó keréknél volt egy fékfolyadék-vezeték csere, mert korrodálásnak indult a régi, és egyúttal a fékfolyadékot is cserélték természetesen. Fékhatás rendben lévő volt ezeddig, az autó befékeződve sincs.
Tudja valaki, hol van benne az a hangszóró ami a visszajelzőhangojat adja? Az index hangon kívül minden egyre halkabb. Már alig szól. Ajtó nyitva, üzemagyagszint, izzóhiba, stb...
Sziasztok!Vettem egy 2006.12-havi Zafirát,és sima cd30 egység van benne.Hogy,vagy mivel lehetne okosítani annyira,hogy lehessen pendrive-ról halgatni zenét?Nem olvastam jókat az FM tansmitter-ről,olyat nem szeretnék.Vagy akár a cd rész kiiktatásával..annak funkciót használva...vagy valami.
A zárhengerre rá van tolva az a fekete müa karika a dobozával együtt. A karika az olvasótekercs, a doboz az immo elektronikája. A kulcsban lévő chip-nek pontosan a karika előtt kell lennie ahhoz, hogy le tudja olvasni az elektronika. Ezért nem indul akkor, ha csak valahol a közelében van. Viszont ha lehúzod a zárhengerről és a kulcsot a beledugod a karikába, akkor felimeri, közben a másik kulccsal meg indítani tudod.
De ez már megoldódott, mivel áttetted a chip-pet.
Akkor most a horgászat egyéni sportolásnak minősül és nem vonatkozik rá a kijárási korlátozás?? Mert akkor én is megyek. :))
Néztem ilyen kulcs átlamellázós videókat. Miután azt hittem ez sokkal komolyabb művelet, gondoltam megcsinálom.
Persze.
Csak, hogy ahhoz bele kellene, hogy menjen az új zárba a régi kulcs. Sajnos ez az út sem járható.
Hétfőn visszaviszem a boltba ahol vettem, megkérem mutassák lécci meg, hogyan lehet átrakni az újba az imot. Ha nekik sem sikerül (feltételezem ők sem tudják) akkor egy olyanra megpróbálom kicseréltetni, amibe bele lehet tenni a régi kulcsot.
Aztán marad a zár átlamellázása.
Köszi a segítséget, azért majd megírom hogyan sikerült megoldani.
Sikerült mégiscsak a kulcsot rendesen beletenni. Miután beletoltam teljesen, megütögettem kicsit, hátha az segít. Segített. Most ugyebár az imobi...... szopat. Mondta a boltba a fószer, hogy olyan kulcsot ad, amibe belefér az imobi... akármi. A gyújtás ráadtával villog a szervízlámpa. Gondolom a kódot kérné a védelmi rendszer. Ki lehet-e ezt valahogy játszani? Természetesen a kulcs szétszedhető, de semmi a régiből nem fér bele.
Roppant nagy örömömre szolgál, hogy a régi kapcsolóbetét a leírtak szerint ugrik a helyére. Az új valami miatt, nem megy teljesen be, pedig 0,1 mm-re egyformák. Ha az újat a helyére teszem, az a kis pöcök, amit egy vékony csavarhúzóval benyomva tudnám csak kiszedni, az érződik, hogy nincs is a helyén rendesen. Kitakarítottam a zár belsejét, hátha a letört kulcsból valami benne maradt. De így sem.
Leszedtem a kapcsolóbetétet. Elméletileg a helyén kellene maradnia, miután a leírt és videókon megnézett módon csinálom. De mégsem.
Az álltalad leírt állásába betolom, de nem marad ott. Nem kattan ami azt jelentené, hogy az a valami reteszelné. Csak a kulcsot elfordítva marad a helyén, de ahogy fordítok a kulcson, azonnal ki is jön.
Frankó, mert a kalcsolóbetét, közbe szétogrott. Összeraktam. Kijött a letört végű zárbetét is, viszont az új nem marad benne. Gondolom, valaminek reteszelnie kellene. A régi és az új betét egyforma. Mi tartja a helyén?
Bocs, hogy nem várom meg a válaszokat, de közbe haladnék.
Szerencsémre gyorsan beszereztem egy zárbetétet, mert volt már máskor is ilyen gond, csak akkor nem én javítottam.
A burkolatot lebontottam.
Az index kapcsoló felőli oldalon a zárbetét végét (amerről a kapcsolóbetét van) leszedtem, és a zárbetét végét letörve találtam meg benne. Kiszedtem a darabját, de a zárat, nem bírom kiszedni a kulcs felől.
Új vagyok ebbe a topicba, és remélem nem is jelentkezek viszont egy jó darabig.
Segítséget szeretnék kérni gyújtáskapcsoló hibával kapcsolatba.
A gép egy 2,0 diesel Zafira 2001-es évjárat.
Reggel kiálltam a kocsival az udvarra, semmi gond. Bepakoltam a horgászfelszerelést, mentem volna pecázni, de sajnos újra a kocsit nem tudtam beindítani (az agyam egyből leb@szta az ékszíjat).
A kulcs elfordul a zárba és ki is jön, de érződik rajta, hogy mechanikusan nem igazán fordít semmit. A visszajelző lámpák világítanak rajta akkor is, miután a kulcsot kivettem a gyújtáskapcsolóból. Természetesen az akkumulátorról azonnal levettem a sarut.
Vásároltam a napokban egy CORSA F 2020 évjáratu gépkocsit.Szeretném a telefontükrözés aktiválni,de nem sikerül. A Telefonom Huawei P9 lite Android 8-as. Melyik alkalmazást kell letölteni hogy működjen ??
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék tőletek, mindkét első gumiszőnyeg alatt vizes a kárpit. A hűtővizem úgy néz ki nem folyik. Nem tudom honnan jöhet a víz.
2005-ös Corsa C 1.2 Twinport autómban vezérmű csere után 'virregő' hang kezdett el jönni a motortérből. A probléma orvosolására felújítva lett a generátor, cserélve lett feszítő csapágy és vízpumpa viszont a hang továbbra se szűnt meg. Egyébként az autó tökéletesen működik, viszont a hang nagyon aggaszt.
Sziasztok,valaki tudna egy elérhetőséget lakii nevű szakértőhöz,esetleg ha ő olvassa,próbáltam a megadott tel.számon hívni,de mivel külföldi telszámom van,gondolom ezért nem vette fel..twintoppal kapcsolatosan lenne pár kérdésem..esetleg e-mail,whatsapp,messenger?
Segítséget szeretnék kérni. Van valakinek budapesti- vagy környéki Opel szervizben ajánlott szerelője, aki átnézné alaposan az Opelemet a garancia lejárta előtti szerviz során? Természetesen tisztességes extra díjazásért cserébe. Nagyon köszönöm előre is.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Van egy 1,2 opel Corsa b-m c12nz motor kóddal 94es évjárat. Nagy nehezen sikerült beindítani járt pár percet és egyszer csak leállt úgy mintha megszűnt volna a gyújtás. Nemrég kapott új gyertyákat gyújtásgl trafó ki lett cserélve. Gyújtás elosztóba van egy jeladó, az esetleg rossz lehet? Köszönöm szépen a segítséget.
Az a visszajelzés több mint ezer lehetőséget takar. Tényleg azt várod, hogy valaki megmondja, hogy pont melyik miatt világít? Ebből ugye világosan látható, hogy azt sem lehet megmondani, meddig fog így működni.
Érdeklődnék van-e itt valaki aki iktatott ki 2.2 dti-ből balansz egységet az olajteknőből? Változott-e valami a motor járással? VW 2.0 dízeleknél előszeretettel szokták kiiktatni, ott nincs észrevehető különbség.
Valamint ugyanez a motor mit szól a mechanikus adagolósításhoz, nem is a motor a lényeg, hanem az ABS, műszerfalbetét működik-e ha eltűnik az adagoló a körből? B Frontera volna az alany, abba kellene egy sallangoktól mentes üzembiztos motort varázsolnom.
Két problémám/kérdésem lenne. Az autó egy Opel Corsa E, 2016-os.
1. Az utastérben kattogó hang hallatszik, de csak miután bemelegedett a motor. A hang olyan mintha egy műanyag ventillátorlapátba valami beleérne. (ez kicsit hülyén fog hangzani, de másodpercenként talán 5-ször hallani)
Az intenzitása állandó - nem gyorsul, ha nő a fordulatszám.
Gyorsításnál, motorféknél megszűnik a hang. Ha az utastér fűtését/ventillátorát lekapcsolom, nem szűnik meg. A motor hűtőventillátora ha áll, akkor is hallani.
2. Csatolok róla két fényképet. A két bekarikázott rész felszíne olajos (olajpárás?). Ebből lehet gond?
Sziasztok, egy olyan problémám lenne az én opel astra f c14nz típusú autommal hogy a folytószelep potenciometer feszültség alacsony. Amit cserélve lett benne lambda szonda, alapjarati motor folytószelep potenciometer, gyújtás kábel, rotor gyújtás előszó, vakumcsövek, központi injektor, hőfok jeladó . De még néha elég magas az alapjarat ha inditaskor rögtön indulok vele, ha hagyom járni akkor nem csinálja. A fogyasztás is nagyon sok meg nem akar menni-olyan nyugdíjas autó
Astra f classic 1.6 benzines cserélve lett termosztát csere elott 90 és 70 fok között volt most csere után 90-95 fok között mozog es nem megy 90 alá ez normalis?
Üdv mindenkinek!Szeretnék egy kis segítséget kérni van egy Opel B vectrám 97 gyártmányú 20.diesel!Olyan gondom lenne hogy hideg indításkor halványan világit a töltés lámpám.Már le vettük a generátort és meg csináltattam(Feszültség szabályzo csere volt csapágy cser meg csúszógyűrű is cseréltünk)Azt mondták ennek jónak kell mostmár lenni.Fel raktuk és akkor sem stimmelt valami mert a töltésem 13v volt!Ismét le szedtük mert aszt mondták hogy diodahíd forrasztási probléma van.El vitték "álitolag"meg csinálták.De a probléma még mindig fent áll.Esetleg valaki valamilyen megoldást tudna nekem javasolni?Előre is köszönöm a válaszokat!!
Köszi az infót! A párosítás menetét ismerem mert évente kétszer eljátszom a téli-nyári gumicserénél, csak a jeladó tökéletes működésére voltam kíváncsi. Most lesz 4 éves az autónk, így elvileg bármikor beköszönhet nálam a jeladók cseréje. Én is Kínából tervezem a beszerzést, mert itthon elrugaszkodott áruk van. Még egyszer köszönöm!
Igen. Párosítás is simán ment: tmps menü-> set gomb nyomás kb 8-10s -> biztosan újra akarja tanítani?-igen ezután bal első-jobbelső-jobbhátsó-balhátsó sorrendben pár másodpercig besugárzás EL-50448 -al, amikor érzékeli egy picit dudál az autó, a végén ha minden OK akkor két rövidet :)
Sziasztok! X20DTL B Vectra tankjából szeretném kiszedni az üzemanyagszivattyú alsó részét lehetőleg úgy, hogy nem töröm el. Az alján le van fogatva és eddig elfordítani se nagyon tudtam. Valaki tudja a megoldást? Köszönöm
Rendben van mind a négy, bár a linkhez képest van némi feliratozási különbség ... de ezt a kínaiaktól már megszoktam :) Jah és most már csak 31 USD a négy szelep, szeptemberben még 42 volt :)
Ha igen és a csövet akarod cserélni, az új csak úgy fog felmenni, ha előtte egy pontosan 20mm-es rudat/csövet akármit beleerőszakolsz, hogy kitáguljon a hibásan gyártott cső.
Új Opelomat 20 évvel ezelőttire cserélném.Ezek az újjak nem is hasonlítanak a régi kitűnő stabil és strapa bíró opelekhez.6 éves Opelnek kilukadt a hűtője felforrt a vize,kiment a hengerfejtömítés.És nem úgy van mint régen volt hogy kicseréltük a hengerfejtömítést és ment tovább.Hanem sík köszörülni kell a hengerfejet meg újra csiszolni az összes szelepet mert olyan szar anyagból vannak hogy a legkissebb melegre is elvetemedik.Basszák meg az új opeljüket.A suzukim 24 év után eredeti motorral ment a bontóba és soha semmi baja nem volt csak alul elrohadt a kasznija.Ha tudom hogy ilyen szarok az új Opelek akkor inkább a Suzukimnak csináltattam volna új alját,és azzal még mindig kijöttem 6 literes fogyasztással.
Vezérléscsere intervallum 60.000 km, vagy öt év, amelyik előbb jön. Minimális alapjárat-ingadozás mit jelent? Ha "elmegy" a vezérlés, az alapjárat fog a legkevésbé idegesíteni. Én először kipucolnám az alapjárati motort (fél óra otthon), a szerelő is azzal fogja kezdeni, max ráír a munkalapra még egy vezérléscserét is.
Sziasztok! Van egy nagy gondom, és nem tudom hogy mit tegyek. A mult héten kiolvastattam a kocsi agyát(g astra1.4 90LE), mert sajnos el kell hogy adjam. Azt monda a szerelő hogy ingadozik az alapjárat, nagyon minimálisan, és ez vezérlés probléma. 2018 szeptember végén vezérlés csere megtörtént 129783km.- nél. Előtte indításkor néha 1-2-3másodperig furcsa bekopogó hangot adott. Most megint, de 50.-ből 1-2 alkalommal. Hozzáteszem gyári vezérlést vettem hozzá. Lehetséges hogy ujra vezérlést kell cseréltetnem? A válaszokat előre is köszönöm. Tisztelettel Pete Roland.
Opel Astra H kombi hátsó lökhárítón van egy kis korong... Kérdésem: mi célt szolgál, hogy van rögzítve a lökhárítóhoz és milyen néven tudok keresni a boltban.
Valszeg valaki leszedte csak most vettem észre hogy hiányzik. Köszönettel.
Sziasztok! Adott egy opel corsa c12nz motorral. Sajnos nincs szikra. A hall jelado; ki lett mérve, az biztos hogy jò. A trafo, illetve a mellette levő kis vezérlő elektronika újra lett cseréve. Esetleg van valakinek valami ötlete hogy mi lehet a hiba ? Miket lenne érdemes megnézni ?
Sziasztok! Adott egy opel corsa c12nz motorral. Sajnos nincs szikra. A hall jelado; ki lett mérve, az biztos hogy jelado A trafo, illetve a mellette levő kis vezérlő elektronika újra lett cseréve. Esetleg van valakinek valami ötlete hogy mi lehet a hiba ? Miket lenne érdemes megnézni ?
Sziasztok! Adott egy opel corsa c12nz motorral. Sajnos nincs szikra. A hall jeladò ki lett mérve, az biztos hogy jò. A trafò, illetve a mellette levő kis vezérlő elektronika újra lett cseréve. Esetleg van valakinek valami ötlete hogy mi lehet a hiba ? Miket lenne érdemes megnézni ?
Ha kiveszem a gyújtáskapcsolóból a kulcsot, akkor tovább sípol, és a kulcsot is nehéz elfordítani (nem a kormányzár miatt). A hiba egyik napról a másikra jelentkezett..
A futómű feszes, nem lóg semmi, a féktárcsák , betétek nemrég cserélve, nincs beállva. Valamiért balra fordítás után az egyenesbe balra húz , de nem mindig. Lehet hogy a kormánymű hiba?
Vettem egy 2007 es 1,7 dizel G Astrát. A jelenség időnként balra húz, rá kell tartani. Voltam műszeres futómű átvizsgáláson, tökéletes . Át lettek cserélve a kerekek is, a hiba nem múlt el . Van valakink konkrét javaslata ?
Szia! Igazad van, elnéztem, helyesen - 1995- s kiadás. A ragasztás engedett el, így az újat nem lenne jó a régire ragasztani. Így marad az a variáció, hogy a régit lefejteni, ( lásd, YouTube, Opel Astra C, tükörlap ragasztása ) és az újat FBS-el felragasztani a régi helyére, ha kapni. Ennek még utánanézek, ha az autós boltban nincs, majd keresek a neten, azt hiszem. Akkor az sem lesz baj, ha eltörik a régi, leválasztása közben.
Nem biztos, de ha '85-ös akkor szerintem A Corsa. Ha az évszám az elírás akkor '95-ben már volt B Corsa. Mindegy amúgy, pár ezresért van tükörlap, legegyszerűbb, ha ráragasztod a régire (úm. 409).
Bocsi, teljesen igazatok van mindkettőtöknek, mert nem írtam az autó nacionéját. Ég a pofám, mint Csikósnak, amikor eladta "Nessy"-t egy pici de valós hibával, amit elfelejtett közölni, de utólag orvosolta. Az autófanok tudják kiről van szó. Szóval: Opel Corsa B Eco, 1985 évj. 1.2 szivó benzines, 3 ajtós, mezei, sima belülről manuálisan állítható külső tükrök, ovális, fekete műanyag házzal. Ahogy nézem, a ragasztás elhagyta magát felül, a belső élnél kezdődően és már a mattulás is beindult. Csak a bal oldali, a jobb OKÉ teljesen. Amit írtam a YouTube-n csak egy Astra C tükrön történő tükör lap ragasztása van fent, ha jól emlékszem. Van ugyan, egy pattintós tükör szét és visszaszerelés is, de az fűthető és nem ez a forma. Az rendben, hogy a pattintós változattal nincs annyi babra, de 1.) a szétszerelésnél nem vagyok képben a munkafolyamatot illően, tartok tőle, hogy elrepesztem a műa. házat a tükörlap leszedésnél, pláne, hogy ha pattintós, (az idő is öregíti/gyengíti a műa.-at). 2.) ha így látatlanban veszek egy pattintósat a boltban, az csereszabatos -e? Tudom, szedjem le és vigyem el, na de ott a bibi, hogy közben napi használatban van, a lányom azzal jár dolgozni. Vagy is, először meg kell vennem, azután amint hazaér , van csak lehetőségem a cserére, de addigra a boltok már zárva. Ezért kérdezem és kérem, itt, a fórum tisztelt hozzáértőit, hogy aki cserélt már ugyanilyen a márkán, ugyanilyen tükröt, ugyanilyen hibával, a beszerzési és szerelési technológiát legyen kedves adja át, mert még is csak egy 24 éves vasról van szó, amihez már csak elvétve van alkatrész. Én pedig, - hiába van a fenekem alatt több évtized volánforgatás,- nem vagyok szerelő és bár van némi barkácsvénám, csak autodidakta módon művelem a kisebb szereléseket, innen- onnan csipegetve a tudást. Meg aztán ezek már nem Trabik és Ladák, amit a sufniban is meg lehetett bütykölni, anno.
Nos igen, ahogy "409" írja, hogy mihez, és melyik típust kell venned, azt neked kell megállapítanod. Azon belül viszont dönthetsz, hogy kerettel együtt veszed (én biztosan olyat vennék, mert az gyáriasan néz ki, és általában jobb minőségű), vagy csak üveget.
Nos, ez nem így működik!! B Corsából volt néhány változat/felszereltség/évjárat...... Hogy a Tiéd milyen, azt csak Te tudod, mivel itt nem árultad el. Akkor meg hogyan lehet segíteni??
Tükörből van kézi és elektromos állítású. Van sík lapos, domború, aszférikus. Van színtelen, füstszínű, zöld.... van fűthető és nem fűthető. Ki tudná megmondani, hogy melyiket vegyed??? Egyébként azt, amelyik ugyanolyan mint a másik oldali. !!! Vagy rögtön párban cseréld. Ha csak öntapadós lapot veszel, akkor ne szedd le a régit, hanem arra ragaszd rá az újat. Ha kerettel együtt lévőt veszel, azon meg látni fogod, hogy hogyan van rögzítve a tükörállítóhoz.
Szia Csaba! Köszi a jelentkezésedet. Az nem tiszta előttem, hogy szerinted, ha a bemattúlt tükröt ki akarom cserélni, hogyan egyszerűbb? Egyáltalán melyik fajtát érdemes megvenni/megrendelni, csak a tükörlapot magában, vagy a bepattintóst? Mert ezidáig a neten vagy komplett külső házzal együtt vagy csak a tükörlapot láttam az alkatrész katalógusban. Amit Te írtál, a bepattintós alátéttel a tükörlapot, még nem találtam. Másik kérdésem, a bepattintóst is ki lehet szedni, anélkül, hogy az egész tükörházat ki keljen szerelni? A YouTub-on csak a tükör leszedését és az új felragasztását, vagy a komplett cserét a házzal láttam. Válaszod várom. Üdvözlettel István.
Sziasztok Urak! Ki tudja, hogy az Opel Corsa B nél a külső tükörlap ragasztott vagy patentos? Bemattúlt és cserélnem kellene. Köszi előre is a segítséget.
Találkozott már valaki olyan hibával F Astránál, hogy a középső kijelző (dátum, idő/rádió) háttérvilágítása csak a világítás felkapcsolásával működik? Akkor szabályozható is a fényerő, ahogy kell. Ha csak gyújtáson van, vagy rádiót kapcsolok, sötét marad. Gyári a rádió is, és nincs semmi idegen dolog beépítve. Már így vettem az autót.
Ha megérkeznek, légy szíves jelezz vissza, hogy beváltak e a TPMS szenzorok. Ha igen, akkor a linkjét is küld el légy szíves, mert akkor már lenne bevált forrás.
Összerendelőt már rendeltem többet is az Aliexpressről (magamnak és barátoknak) és tökéletesen működnek. Kínából rendelt TPMS szenzorral még nincs tapasztalatom.
Sziasztok! Opel mokka X télikerék összeszereléshez vennék aliexpress -ről "olcsó" Opel /Mokka /Antara /GMC/Chevy (Geartronics) TPMS szelepeket, valamit a párosításhoz/tanításhoz egy EL 50448 GM eszközt. Az egész mutatvány kb 50 USD. Valaki próbálkozott már ilyennel? ...vagy felejtős?
Ezekbe már nem gombokkal kell beírni a kódot.
A kijelzővel van összepárosítva, diag géppel kell lekódolni a régi kijelzőről, majd rákódolni az újra.
Kikódolva, vagy kijelzővel együtt érdemes megvenni.
Ismerősi körben és az Interneten utánaolvasva nem túl fényesek a vélemények. Ha motornak is jót akarsz akkor inkább spórolj egy tisztességes chip tuningra tisztességes hozzáértő szakemberre. Én legalábbis így tettem. Én a Rigotech-nél csináltattam meg az enyémnél és nagyon jó lett, és a motor élettartama miatt sem kell izgulnom.
Ez nagyon a gyújtáshíd meghibásodásra utal. De, mindenképp egy hibakód kiolvasással kéne kezdeni. Ha gyújtáskimaradás van, azt tárolja a rendszer. Eléggé típushiba ez náluk.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következő hibával kapcsolatban: Opel Astra G 1.6-os 2002-es évjáratú, 12 szelepes. Hidegen beindul, megyek vele szépen több tíz kilométert. Megállok vele, teszem a dolgaim. Kis idő múlva újra beindítom, megyek vele kb egy kilométert, és minden előzetes jel nélkül leáll. Újra nem tudom beindítani. Tolásra sem indul. Aztán van úgy, hogy tíz-tizenöt perc múlva beindul, de van úgy, hogy akkor sem. Két hónapja vettem, de csak az elmúlt napokban kezdte el csinálni. A szerelő gépre tette, relé hiba volt, kicserélte. Hazamentem vele:ok. Másnap a fenti hiba ugyanúgy előjött. E sorok írása alatt is pihen a kicsike... Találkozott már valaki ilyen problémával? Idegem őrlődik, hitem kezd elhagyni...
nalam is megjelent ez, igaz crossland x em van 1,2-es. megvan az a fordulat nalam hol el kezd csorogni egy kicsit (en hallom a parom nem). meg nem voltam vele a szervizbe. par hete hallottam. azota mindig figyelem hogy hogy is tudnam megmutatni neki mekkora fordulatnal jon elo jobban. Te hogy allsz vele? megvan hogy mitol van?
Sziasztok lenne egy kérdésem opel vectra c-hez vettem egy rádiót és kéri a kódot de nem tudom elő hívni ahova be kellene írni a kódot ami elvileg 0030 lenne. Radio Safe ír ki. valakinek nincs egy manuálja hozzá .
CD30 MP3 tipusú rádióról lenne szó.
tamas9321@citromail.hu le tudnátok írni vagy manuált eltudnátok küldeni . előre is köszi.-
Sziasztok lenne egy kérdésem opel vectra c-hez vettem egy rádiót és kéri a kódot de nem tudom elő hívni ahova be kellene írni a kódot ami elvileg 0030 lenne. Radio Safe ír ki. valakinek nincs egy manuálja hozzá .
CD30 MP3 tipusú rádióról lenne szó.
tamas9321@citromail.hu le tudnátok írni vagy manuált eltudnátok küldeni . előre is köszi.
Segítséget szeretnék kérni, hogy autó eladásnál a címben szerplő tipusnál milyen fórumot ajánlanátok. A használtauto, jofogast kihagynám. ....Kereskedők, miatt.
Astra F x16xel motorral. Ránéztem a főtengely meg a vezérműtengely jeladókra. Látszólag jók a jelalakok. Csak nem tudom hogy jó helyen metszik-e egymást. Jó lenne ha ránézne valaki hozzáértőbb szaki.
Sziasztok! Kezdő felhasználóként kérdezném, hogy 2014-es Opel Meriva gyári GPS-én be tudom-e állítani, ha igen hogyan, hogy útvonaltervezéskor hagyja ki a fizetős utakat/autópályát. Előre is köszönöm!
Opel astra h z14xep ha inditasnal ha le hűl a motor, 2-3 masodpercig csörög a lánc. Még az olaj nyomás nem áll fel. Ezt már cserélni kell, még 45 ezer km ter van a láncban.
Kb. 1 éve csörgő, fémes hang hallható a motortérből. Márkaszervizben többször voltam vele ezzel a gonddal, de nem tudják mi adja ki ezt a hangot. Az biztos, hogy engem bosszant, mert 2 éves autóról beszélünk, ami 8000 km után kezdte ezt a fura hangot adni. Alapjáraton is és menet közben is csörög.
Valaki találkozott már ilyennel? Van megoldás? Ha igen, akkor mi?
Sziasztok!!
Meg tudnátok mondani, mi lehet a baj?
Van egy 2008-as Opel Astrám, benzin-LPG üzemű. Az utóbbi hetekben ha éjjel áll, és reggel indítani akarom, kivétel nélkül mindig csak 2.ra indul be!
Ha viszont utána leallitom a motort, és 1 vagy 2 óra múlva ujraindutom, elsőre is indul.
Szerelő szerint a gázüzem miatt valami biztonsági szelep nem engedi a gyújtás elsőre, de eddig akkor miért nem csinálta??
2. ra gond nélkül indul amúgy. De reggel mindig csak 2.ra.
Mi az oka??
Köszönöm.
Sziasztok! Van egy 2007-es 1,8-as Zafirám és a pedálos hibakiolvasással az alábbi üzenetet írta ki - ECN 056741. Viszont az OBD-s hibaolvasó semmit sem talált a rendszerben, pedig felismerte az eszközt. Valaki meg tudná mondani, hogy mi lehet ez a hibakód és mit kell csinálni? Előre is köszönöm!
Sziasztok! Van egy 2007-es 1,8-as Zafirám és a pedálos hibakiolvasással az alábbi üzenetet írta ki - ECN 056741. Viszont az OBD-s hibaolvasó semmit sem talált a rendszerben, pedig felismerte az eszközt. Valaki meg tudná mondani, hogy mi lehet ez a hibakód? Előre is köszönöm! Attila
Egy OPEL ASTRA G 1,6 Ecotec 1999 évjárat elkezdte "enni" a hűtővizet. 150km/0,5 liter. Egyéb jelenség, hogy hidegindításkor ingadozik az alapjárat, és gázadáskor nem húz úgy, mint régen. Valamint amikor letekerem a hűtővíz tartályról a kupakot, hirtelen kihabzik a folyadék, olyan mintha nyomás lenne a rendszerben. Nem tudom, hogy a jelenségek összefüggnek-e. Mi a tippetek?
2017.06.07 óta használok egy 1.6-os dízel Astra K Kombit, ami új kora óta nálam van.
Most 94.500 km van benne és göröngyösebb utakon hallok valami cincogást mindkét első futómű felől.
Bementem a helyi szervizbe, akik megvizsgálták, ők is hallották a cincogást, de csak menet közben, álló helyzetben nem tudták reprodukálni akárhogy is rángatták a futóművet.
Most abban egyeztünk meg, hogy - mivel mindkét első lengéscsillapítón el van szakadva a porvédő gumiharmonika, szétszedik pénteken az első futóműveket a harmonikák kicseréléséhez és szétszedett állapotban esetleg napvilágra kerül, hogy mi kopott, mi okozza a cincogást.
Volt esetleg valakinek hasonló tapasztalata? Ha igen, ott mi volt a jelenség oka?
Előre is köszi mindenkinek, aki érdemben segíteni tud!
Köszi a jó tanácsot.Vezérműszíjat is veszek, azon nem spórolok.Amiikor viszem szerelőhöz reménykedek nem fog széthullani a vízpumpa ,KB. 1 km távolságra van,ahhoz a szerelőhöz viszem aki 2011-ben cserélte a vezérlést benne.
Voltam szerelőnél,azt mondta már az utcáról hallotta a vízpumpa hangját.Mondott egy127000ft-os vezérléscserét.Mondtam neki ,hogy volt vezérléscsere 95000km-nél most van benne 132000km,minek csak vízpumpacsere elég.De kell mert túlfeszíthették a szíjat.Időpontot adott július 09 vigyem kocsit akkor ér rá.Elgondolkodtam keresek más szerelőt vagy fogjak neki én hátha olcsóbban kijövök.
Sziasztok az a kérdésem ,hogy menyire bonyolult vízpumpát cserélni Opel astra 1.4 16v ecotek motoros benzines kombi gépkocsin.Zörög és fojik a hűtőviz belőle.
mi volt a baj? van hogy aksi töltés után már indit csak letilt ha gyenge. de csak ugy indit ha a sarukat leveszed negyedórára. mikor felvan töltve akkor teszed vissza ugy indit. ha csak rácsipteted akkor feltöltve sem fog inditani.
Van egy 2010-es Corsa D-m, 1.4 benzin. Eddig mindig egyből indult. Nagy esőzés volt. Reggel mentem volna vele, de nem indult, nem forgatott az indítómotor. Az akkut levettem, töltöttem (kellett neki), és utána sem indult.Próbáltuk betolni, de semmi.
Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. 2002-es Z12xe 75le astrámon nem lehet hibakódot olvasni de azért mert áramot sem kap róla az olvasó. Mi lehet a probléma, merre keressem? Van ennek valami bitosítéka vagy ilyesmi?
Sziasztok!1.7cdti astrám van és azt szeretném kérdezni,amikor ma mentem vele kivilágított a check lámpa és erőtlenül megy az autó 3000-től nem forog többet.Járt már így v.ki?
Előtted van? egy H aminek az egyik oldala 45mm a vastagsága kb 6mm, a másik 50mm és a vastagsága 10mm. Ezeket kellene lehajtani , hogy a csőbe belemenjen, és utána dugó.
Én csak a vékonyabb oldalt szeretném előre nyomorítani és talán akkor bemenne a helyére.
Az , hogy a H közepe 37 a hely ahova be kéne mennie 34, az még elmenne, de az a 6mm-es " gallért előre lehajtani és utána benyomni, na ez eddig nem ment. És nem találok semmi képet/leírást róla még a javítási útmutató is csak " használd a KM 547-1 célszerszámot" .
keresel egy 34es körüli csövet vagy valamit . félbevágod hosszába, bekened belülről, beleteszed a szilentet .összefogod abba bilincsel és egy dugóval átdugod a helyére, pont ugy mint a borosüveg dugózásnál vagy mint a motornál mint a dugót mikor a hüvelybe csusztatják.
A glicerint meg nem probaltam, de nem a kenes a baja, fizikailag egyszerűen bele sem kap, kb 34es a furat, a szilent gallerja kb 46, a test 36. Amikor preselem a galler hatra fekszik es annyival vastagabb lesz , hogy inkabb összdnyomódik a szilent de nem megy bele, es ugyan hogy menne egy 34 ey furatba egy 44 köruli gumi.
Egyreszt nem talaltam arat ra, masreszt nem gondoltam hogy " ilyen " nehezen fog menni. Szilent, majd bepreselem. Hat nem igy törtent. Meg ár érzékeny vagyok.
Nem tudtok véletlenül zafira b-re való tetőcsomagtartót ajánlani olcsón? 3-4 alkalomnál többször nem hiszem, hogy használni fogom... Aliexpressen amit találtam, annak több a szállítási díja, mint maga a léc.
A merevítő rud szilentel probalkozom kb 1 hete, lassan az ujj szilent ugy fog kinezni mint a regi annyiszor probaltam.
Ugyan a javitasi utmutato hoz hozza celszerszamot de nagyon sematikus a kep , nem derul ki belőle hogy is nez ki. Egy "sima"szilent pressel nem lehet belenyomni ,hamarabb deformalodik a gumi mint hogy belemenjen. Volt mar kenve, semmi eredmenye. Gyartottam acelbol bevezető" tolcsert" de a gumi pereme vissza fekszik a szilentre es ugy kizart hogy atferjen.
Opel Kadett D 1.3 S Seb. váltó kellene, vagy ami kompatibilis vele. E Kadett, Vagy Astra? Vagy esetleg javító szakembert tud-e valaki? A Gk-im Füzesabonyban "Pihen"
OFF. sziasztok hátha valakit érdekel megmaradt bontsából: egy irányjelző kapcsoló Opel Astra G, Zafira A nem tempomatos 1800ft illetve egy G Astra 98~04 világítás kapcsoló is, GM09180774 3600ft ért egyben 5000-ért vihető. tel. 30-kettő-694-három-05.ON
Üdv! elkészült a TPMS jeladós kerék. egy astrábol van bontottan a jeladó (25 000 / 4db) ebben is hibátlanul mutat. megtanitottam neki elsőre vette az adást
Van egy alfa romeo-m, Z18XER motorral, P0014 hibakóddal. A motorerő gyakran teljesen eltűnik.
Olvastam, hogy első körben a solenoid-okat kell ellenőrizni, adott esetben a kis műanyag szűrőt eltávolítani róluk, vagy cserélni őket és csak végső esetben kell a vezérlésmódosító kerekekhez nyúlni.
Kérdésem, tudtok ajánlani olyan szerelőt BP-n aki ismeri ezt a motortípust és ellenőrizné nekem a solenoid-okat/adott esetben kicserélné?
Tudom, hogy nem nagy művelet otthon is megcsinálni, de szerszámaim sincsenek, szívesebben bíznám hozzáértőre!
Segítséget kérnék klímával kapcsolatosan. 2018 decemberben vettem egy OPEL ASTRA H 1,4, 2010 évjáratú benzinest.
A napokban beakartam kapcsolni klímát de ez sajnos nem sikerült. Először gondoltam hogy, mielőtt egy klímáshoz rohanok a biztosítékokat és klíma relét megnézem. A kezelési útmutatót hívtam segítségül ami alapján nem sokra mentem. A kezelési szerint az én bizi táblámon hiányoznak biztosítékok és relék. Ebben kérnék segítséget hogy, klíma bizti, netán a kompresszor reléje hiányzik-e? A bizti tábla "B" típusú.?
Kérdésem a következő lenne hátha valaki találkozott már ilyen problémával.
Van egy astra H 1.8 autóm, amibe digitális klíma van, a menüből bekapcsolom, semmi gond hűt rendesen viszont magától nem kapcsol, ki sőt mikor manuálisan kikapcsolom a menüben utána sem áll le, csak ha leveszem a gyújtást.
Na közben megkerestem az olajfolyást forrását. Talán nem kormányszervó. Ezen az alkatrész alatt érzek olajszivárgást. Ez alatt van valami tömítés, amit ki lehet cserélni? Pontosan a váltó melyik része ez?
Úgy tudom, hogy az új Opelekben egységes a jeladó. Az árától függ, hogy megéri e használtat venni. Túl öreget nem szabad venni, mert a benne lévő elem nem cserélhető. Az élettartamuk használattól függően állítólag 3-6 év. Az enyém nem rég múlt 3 éves és még működik. :-) Gumisnál láttam olyat 12eFt-ért (darabját), amit le tudnak klónozni az eredetiről, így cserekor ha megfelelő helyre kerül, nem kell újrapárosítani. Egyébként az újrapárosítás sem egy nagy dolog. Kínából lehet venni hozzá olcsón eszközt.
2002-es Astra-mon olyan problémát vettem észre, amit nem tudok helyretenni. Kerékcserekor vettem észre a bal oldalon, hogy a kormánytartóbak körül csupa olajködfoltos minden. Olvasgattam utána, gyanítható, hogy ez szevóolaj szivárgás. Eddig ebből semmit nem tapasztaltam, szépen lehet kormányozni. Ha ez lenne a baja tömítésekkel fel lehet-e újítani, és, ha igen kb mennyire lesz zsebbe nyúlós?
Ha az autó neked így megfelel, akkor használd így. Kárt nem csinálsz vele, csak az autó menetdinamikája nem lesz olyan mint amilyenre a tervezői kitalálták.
Még annyi hogy nekem kombi h astram van, a fogyasztás gázbol 7.5 benzinböl 6 liter, nem gondoltam volna hogy egy ekkora autó ennyiből kijön, szerintem ha gyári szívósort ha újat is rateszek változna bármi is.
Köszi a választ de olyan valakit kérdeztem erről, aki az opel szervizbe van. Meglepodtem a válasszon, hogy ha bárkinek az autóján lehuznak ennek a szívósornak a vezetéket soha nem jönne rá senki.
A probléma az hogyha nem működik a Twinport szelep, hogy az autó nem fog megfelelően menni. Egy idézet az Opel fórum egyik cikkéből ami a működési elvéről szól:
"Magát a szívósort úgy kell elképzelni, hogy kettő szívócsatorna van bent, ebből az egyiket egy lamellával/zsaluval lezárták, ami a fordulatszám illetve motor terhelés függően nyit vagy zár (értsd.: mennyire tiprod a pedált). A lényege a rendszernek, hogy alacsony fordulaton a lamellák lezárnak ezáltal a szívócsatornába beáramló keverék az égéstérben egyfajta örvényt hoz létre, így a motor alacsonyabb fordulaton sem veszít az erejéből. A kezdeti 16 szelepes motorokról tudni lehet, hogy pörgetni kellett ahhoz, hogy menjen is, ezt volt hivatott kiküszöbölni ez a rendszer."
Ha szeretnéd, hogy jól menjen és normálisan fogyasszon az autó, akkor csináltasd meg. Esetleg itt kérdezz rá, de máshol is csinálnak felújítást. Egyébként szerintem egy nagyon jó kis motor. Ilyen van a 15 éves Merivánkban és nagyon szeretjük! Jól megy és keveset fogyaszt.
Sziasztok z14xep motoron szívósor rudazat nincs rajta, már így vettem az autót, semmi hiba jelenséget nem veszek észre az autón. Nem tudom mit csináljak vele, csináltasam meg vagy járjak így tovább vele. Nem lesz baja az autónak ha így hagyom.
Kérdés a következő ! Opel astra f 1.4-es , ha fel van nyitva a motor ház tető, akkor szépen jár a motor, ha lecsukom azonnal leál , mi lehet a gond ? Ha valaki tud segíteni , azt megköszönném
Igen, csere volt közben. vValójában még mindig "agyonüthetetlen" volt, csak egyre nehezebben lehetett hozzá alkatrészeket beszerezni. Így pl. a csomagtértető cseréje megoldhatatlanná vált. :/
Próbáld ki egyszer és megtudod.Nyerges billencsen dolgozom útépitésnél,sokat járunk sárban,azon van egy kapcsoló és kipörgésgátlót kilehet kapcsolni.Ha nem kapcsolod ki már el is akadtál.Nem beszélek hülyeséget.Aki kitalálta a kipörgés gátlót az nem volt normális.Mindig az a baj,hogy bent az irodában lévő mérnökök találnak ki dolgokat,akiknek gyakorlatban finguk nincs a dolgokhoz.
Kiveszed az ABS valamelyik biztosítékát. Igaz, akkor ABS sem lesz.
Mondjuk nem értem, miért jó az, ha kipörög a kerék és elássa magát, ahelyett, hogy mint diffizár működne és a nem kipörgő kerékre adná a nyomatékot. ??
Szevasztok.Van egy opel astra h 1.6 classic iii 2012-es gépkocsim.Hol lehet ezen a kipörgés gátlót kiiktatni vagy kikapcsolni.Horgászni járok vele és van egy kis sár is.Én nyomom a gázt,ő nyomja a féket.Nehogy már a kocsi dirigáljon nekem.Esp lámpája nincs,legalább is nem világít csak az asb .Sem sport gomb,sem különböző menű gombok nincs nekik
Édesapám 2002-es G Astra-ján egy olyan probléma jeletkezett, hogy akkor is villog az utánfutó visszajelzője amikor nincs is utánfutó rákötve s ilyenkor az autón nem is villog a jobb oldali index se elő se hátul csak a visszajelző. Az utánfutó csatlakozót azt hol keressem? Mármint ami az autón belül van, a másik az megvan :-))) Másra nem tudok gondolni, csak, hogy ott lehet bibi.
Na most megnéztem a kapcsolási rajzát, és az szerint van külön MIL lámpa is. A motorvezérlőnél kellene kimérni. Az a kérdés PSG5, vagy PSG16-os vezérlője van?
Lassan gurulna a kicsi zafi honosításra. (Y20DTH 2002 101LE) Olyan bajom van ami miatt biztos megbuktatják. nem világít gyújtás ráadásánál a MIL lámpa. Sem akkor sem máskor. Biztosítékok ellenőrizve, fő relék úgy színt. Óracsoportot is cseréltem hátha, de semmi változás. Tudna valaki segíteni hogy hol keressem a hibát???
Üdv! tanácstalan vagyok. opel corsa E 2018 1.4 ehhez vettem alufelnit . most felraknám de a csavar csak 3.5 menetet fog amit én kevésnek találok. (a gyári lemezfelnin ez kb 6 menet) vennék másik csavarokat de annyi féle van hogy....
a felnit megtaláltam a neten de a csavarról illetve annak adatairól nincs szó. csavar fej hossz, vagy hogy r13 vagy /60% ferde azaz egyenes vagy ferde peremű. stb... mert azt tudom hogy a mostaninak 20 mm a menet hossza és nekem kb 30mm hosszú menetes kéne.
Itt van az ígért videó. Amíg nem melegszik be, halk a motor. Indításnál kb 1-2mp ig csibál hasonló hangot, onnantól a bemelegedésig csendes. Mi okozhatja ezt?
csak logikusan ... ha alapjáraton jobban hallani fordulaton nem, és olaj csere után halkabb(ami normális) akkor nem lehet hogy az olajszivattyú nem ad alapjáraton elég erőt (nyomást) mert ugye a hidrotőkét az olajnyomás működteti és azért nem ugy emel ki amitől csattog. ezen el lehetne gondolkodni. de ha rosszul mondom javítsatok ki.
Segítségre lenne szükségem, egy Opel Combo 1.4-es benzin 2005-ös évjárat a problémás jármű. A probléma pedig az, hogy 80 km/h-ról való lassításkor (kisebb sebességnél még hirtelen fékezéskor sem jelentkezik) remegés tapasztalható. Eddig cserélve lettek a tárcsák a betétek és a féknyergek is fel lettek újítva. Mi okozhat még hasonló a kormányon is érezhető remegést. Válaszokat előre is köszönöm!
Közben találtam egy jó videót, ami "szemlélteti" a problémát. Annyi a különbség, hogy az enyémnél jobban kihallani a csattogást. És csak alapjáraton csinálja, amint egy kis gázt adok neki, vagy menetközben hallgatom, nem csattog.
Egy Opel Corsa-C 1.2 Joy ról lenne szó. Én hidrotőkére gyanakszom, kicsit átolvasgatva a hozzászólásokat is. Hideg indításnál, minden hiba nélkül beindul a kocsi, 2-3 másodpercig kattog a motor, majd abbahagyja addig, míg be nem melegszik. Miután bemelegedett a motor, akkor elég hangosan csattog... Erővesztést nem érzek, teszi a dolgokat a motor. Volt szerelőnél a kocsi, erre azt mondta a szerelő, hogy ezzel nem kell foglalkozni, ezek a motorok ilyenek... Olajcsere után rendre halkabb valamennyivel az autó egy ideig, aztán ugyanilyen hangos lesz, mint amilyen most.
Igazából az lenne a kérdésem, hogy így látatlanban, lehet-e más problémája? Mennyire sürgős kicserélni a hidrotőkét, amennyiben az a hiba? Illetve, tudna valaki nekem ajánlani egy lelkiismeretes, opel szakit? Nagyon meg köszönném! :D Előre is köszönöm!
Az első kérdésre a válasz:bármilyen kereskedelmi forgalomban kapható vezérlőt belehet építeni.
Kell egy kis ügyesség és elektronikai ismeret.
A második válasz:igen lehet kapni külön csapágyat bármelyik csapágy boltban,csak tudni kell az eredeti méretét,ehhez szét kell szedni a görgőt.
Csak görgőt is lehet kapni,nem kell megvenni a feszítőt kompletten.
A harmadik válasz:a szivárgást az olajcsere biztosan nem oldja meg.Természetesen otthon is meglehet szimeringezni egy kormányművet,ha van megfelelő szerszámozottság.
Elvittem autószerelőhöz az Opelt,kitisztították a folytószelepházat ,cseréltek gyertyákat,trafóhidat mégsem sikerült az alapjáratot beállítani.Elküldtek egy másik szerelőhöz az egy perc alatt megcsinálta az EGR szelepet megkocogtatta egy kalapáccsal és lehuzta róla a csatlakozót és lett alapjárata.
Az első: volna-e valakinek egy 1.4 benzin f astrához központizár vezèrlője, vagy valamilyen vezèrlő amivel lehetne helyettesíteni?
A másik: ugyan ez az autó, a hosszbordás szijfeszítőben lehet e csapágyat cserèlni vagy ki kell cserèlni kompletten a feszítő egysèget?
A harmadik: a szervókormány finoman ereszti az olajat a kormány oszlop felè, tehát a pedálok alatti rèszhez a gumiharangba, azt szeretnèm kèrdezni, hogy ott a szimeringet, vagy azt a tömítő elemet ki lehet e cserèlni? Csak kicsit ereszt, nem tudom, egy olajcsere a szervóban megoldaná e ezt a problèmát?
"2014 től kötelező az európai autókba az OBD II szabvány."
Benzineseknek 2001.01.01.-től.
Két külön dologról beszéltek. Ő minden bizonnyal az OP-COM diagról, ami egy teljes körű Opel diagnosztika. Nem fog találni 2014 utánit, miután addig fejlesztette a készítője, mert mindenki a feltört kínai klónokat vette fillérekért. Ingyen meg gondolom Te sem szeretsz dolgozni.
Az OBD2, az egy környezetvédelmi felügyeleti szabvány, amit kötelező a gyártóknak publikussá tenni. Ezért olvasható az erre készült univerzális eszközzel minden ilyen autó. De ez mindössze a motor egy adott részéhez fér hozzá, ami a valódi diagnosztikai eszközökhöz képest csak egy szegényes töredék.
forditva nem? 2014 től kötelező az európai autókba az OBD II szabvány. tól nem ig! nekem 2014es corsa 1.0 van és abba a sima blue-s jó igaz még sosem kellett csak poénbol néztem meg . volt vagy 4e ft vagy 3 éve. alap egyszerű kinai kütyü.
az OBD az lhet hogy csak 2014ig olvas OBD 2 az kell neked.
nekem ugy tünik hogy tipikusan a zár ment tönkre , van ahol van egy kis takaró lemez a bejáratnál mondván ne hulljon bele semmi) az a kis billentyű beszorulhatott és nem engedi a kulcsot bele. ha az amire gondolok. ezt az autósok nagy többsége kiszedi belőle mert igy jár.aztán lehet nem ugyan arról beszélünk.
A nejemnek a W124 után egy OPEL Astra G vettem, mert ő egy igazi kis városi autót akart.
Na ez nem az.
Viszont most előjött egy érdekes hiba, miután beállt délután a garázsba, leállította a motort, és onnantól kezdve nem lehet bedugni a slusszkulcsot, le van zárva a bemenet, viszont a kormányzár nem akadt be, mert a kerekeket simán lehet fordítani, jobbra és balra is.
Ha valaki találkozott már közületek ilyennel, szívesen venném a véleményét.
Nem biztos, hogy annyira olcsó lesz. Ennek az lesz a vége, hogy az alapjárati motorból kijön az erő, füst formájában....... Utoljára karburátoros motorokon lehetett ilyen mókolást csinálni.
ez még bovdenes vagy elektronikus. ha a régi azt mechanikusan egy csavarral a bovden feszességével lehet szabályozni bizonyos határok közt. ha más nincs vele ez egyszerű és gyors,olcsó
B Zafirába fogok vezeték nélküli, rendszámtábla-megvilágításhoz beszerelhető tolatókamerát berakni, nulla ilyen irányú tapasztalattal.
Meg lehet oldani a karosszéria fúrása nélkül? Még nem szedtem szét semmit, csak arra tippelek, hogy ha 12 V-ra van szükségem, ami minden esetben táplál, amikor hátramenetbe vagyok kapcsolva (az nem baj, ha máskor is), akkor legközelebb csak az antennánál találok, tehát minimum odáig el kell vezetni a kábeleket. Jól tippelek, vagy van közelebb is valami?
A B Merivát kb 15 féle motorral szerelték, mindegyik ezer helyen csöröghet. A szerelőd nem szerelő, csak annak nevezi magát. Vidd szakemberhez. Ne a szerelőt, hanem a kocsit.
Sziasztok!
Most vettem egy Meriva b-t, 152 ezer kilométerrel, fura hangra lettem figyelmes.
Kb 1500-as fordulattól felfelé olyan, mintha valami csörögne a motorban terheléskor. Mintha valami csapágy lenne... Vagy lánc?
A szerelő csak annyit mondott, hogy használjam, és kiderül. Szóval egy megbízható szerelőt is keresek... Kösz Nektek!
Üdv!Nekem vadi uj Corsa E-m van. hasonló hangot hallottam az 1000 km ment autóból mondom biztos állítani kéne valamit a szelepeknél. ugye garanciális az autó mentem a márkaszervizbe, szerelő meghallgatta és mondta ha nem hallanám ezt a ketyegő hangot az lenne a baj.(nekem kicsit halkabb ez a hang) Ugyan is a motor mögött egy kis fekete kis hengerből jön ami valami elektromos szelep. ami a benzintank légző rendszeréből vezeti vissza a gázokat a motorba. ha nem hallani hogy ketyeg akkor elromlott ( a szerelő szerint )ha kell videót is teszek fel.
Hello! Vettem egy opel corsa c 1.2 benzin twinport. Láncos. 110.000 km. Indításkor pár másodpercig kerregő hang. Utánna szépen jár a motor. 20-30 km megtételéig semmi szépen jár a motor. Amikor már sokat megyek egyszer csak elkezd a motor " kelepelni" menet közben nagyon hallani. Semmi változás ugyanúgy megy az autó. Alapjáraton erős csattogó hang. Amikor megvettem olajcsere volt 5w40-es azt mondta a szerelő valami lengyel olajat rakott bele amit használ. Nekem ez furcsa! Mi lehet a baj?
Van egy Opel Corsa E autóm, B14XER motorral. Mostanában hallok valami kereplő hangot a motorból. Melegen enyhül kicsit, hidegen gyorsításkor is hallani. Mi okozhatja vajon? Olajszint rendben. Videót is készítettem róla, itt már meleg motornál.
Vettünk egy Opel Astra G-t. Megkapta az olaj-olajszűrő-légszűrő-pollen-vezérlés cserét, gyertyákból NKG-t kapott. Előtte is rángatott, most még jobban rángat alacsony fordulaton. Borzalmas, hogy városban 50 km/h-nál háromba, kicsit 50 alatt már kettőbe vissza kell szúrni, hogy forogjon és ne rángasson.
Mi lehet a probléma?
Egyébként is harmatgyenge a motorja, de azért ezt nem kellene csinálnia...
Van itt esetleg hivatalos opel szervizes kolléga? Sajnos aki eddig segített ilyen kérdésekben, már nem dolgozik az opelnál így nem tud segíteni.
A kérdés: új opel combo life, megvétel alatt van, készletről - ezáltal van benne 2 extra ami nincs benne, de mindez gondolom csak software-es ráprogramozás kérdése: ez az adaptív tempomat (sima tempomat benne van, továbbá a radar is elől ami hardware feltétele lenne még..) továbbá a parkoló asszisztens - amihez szintén minden benne van (kamera, radarok elől, hátul, oldalt).
Régebbi combómnál is voltak ilyenek, amiket csak programozásnál kellett aktiválni és már ott is volt extraként..
Pontosan,egy Astra G sajnos már elment,még egyre ez a sors vár,meg ez az Astra F is.Nem az enyémek de nagyon rossz nézni,h csak úgy össze zúzza őket a markoló mikor emeli fel őket.
igen ilyenkor az ember sajnálja hogy egy szuper állapotban lévő autót kidobnak, vannak akik meg rengeteg időt és még annál is több pénzt ölnek bele hogy ijen állapotra restauráljanak autókat.
Az Astra F tulajdonosokhoz szeretnék szólni.A munkahelyemen van egy 5 ajtós Astra F,automata váltós 50 ezer kilométer van benne,a belseje olyan mintha most jött volna ki a gyárból,az ülések,ajtó kárpitok,műszerfal,kapcsolók...Sajnos bontásra van ítélve,egy az egyben megy a mélytelepre.Az éghető anyagok el lesznek égetve.
A beltérből meg tudok menteni első osztályú cuccokat.
Akit érdekel,jelezze,h mire lenne szüksége.Mondom 50 ezret futott,nagyon szép a belseje.Ha tehetném,megmenteném egyben.
Opel Astra G, 2007-es, 222e km-rel. A futásteljesítményre való tekintettel tavaszra tervezem a lengéscsillapítók cseréjét. Még a gyáriak vannak benne. A hátsókon gyenge olajfolyás is tapasztalható. Elől a kutyacsontok is kotyognak. A kocsi stabilitása sem olyan jó már mint százezer km-rel ezelőtt.
A kérdésem az lenne, hogy az első lengéscsillapítókkal együtt érdemes-e, szokták-e cserélni a toronycsapágyakat is? Ha már egyébként is szét van kapva az eleje, akkor - mivel nem nagy költség - kihajítanánk belőle a ezeket is. Akkor az autó hátralévő életében biztosan nem kellene hozzányúlni ezekhez a részekhez.
Üdv! ha valaki hátsó lengéscsillapitót cserélne D Corsában az ne szedje szét a vezető üléstől hátrafelé az egész autót!!! felesleges! még nem szereltem eddig ijet (10 éves a kocsi 80 e km) de videót nem találtam és egyéb infót sem a neten , csak C Corsához ott meg ugye belül van, itt minden burkolt gondoltam alatta lesz. 1 óra szétszerelés vasig de a lengéscsillapitó vége sehol.
ami a lényeg a hátsó kerék le, alatta dob burkolat leszed és alatta van 2 csavarral egy konzol és ugy már lejön.
nem szikra lesz csak a sötétben villog ahogy adja a szikrát csak máshol gyujt vagy éppen ahol meg van törbelül a szál ,vagy kisebb szakadások lehetnek. végső esetben a blokk és a kábel közt lehet szikra de az már a vége a kábelnek akkor ott már óriási a szakadás. amugy meg ha valahol valameik kábel áthúz (igy mondjuk) akkor az nem jut el a gyertyáig igy az kihagy majd
Sziasztok! Ma nem használtam az autót, mer nagyon sokat fogyaszt mentem motorral, este fél tízkor beindítottam kapásból három henger ment, járattam vagy 5 percig semmi változás. Amúgy kapott ujj 10 w 40 olajat, szikrát még nem néztem majd holnap, de este járó motornál néztem a kábeleket de semmi szikra csóva. Ez még nem sortrafós, holnap cserélek még gyertyákat, meg haverom tud kölcsönbe kérni gyújtástrafót. Az olajat biztos eszi mert nagyon büdösen füstöl, lambda szondát akartunk még cserélni, csak nem tudtuk kiszedni.
Azért nem irtam hogy a gyertyák meg a többi mert azt otthon is bár ki megtudja nézni hogy ad-e szikrát a gyertya vagy ad-e rendesen. tisztitás, szemrevételezés nincs-e nagyon elhasználódva , hézag mérés ,, stb... esetleg este sötétbe a motor ha jár a gyertyakábelek nem villognak-e? stb...
ehez nem kell nagy motorgenerál és autószerelőnek sem kell lennie. ezt nem irtam mert gondolom (ahogy én szoktam mikor veszek egy autót) akkor is ha látszólag semi hibát nem mutat. mert abból sok mindenre lehet következtetni. Ezeket ezért nemm irtam bele.
Az, hogy a gyertyák 140 km megtétele után olajosak, az nem a motor kopottságára utal, inkább a gyújtásproblémára. A gyújtórészt át kell nézni. A sortrafó ezeknél egy gyenge pont.
Persze, a nevezett két hengerbe ha "ömlik az olaj" az más.
Véleményem szerint nem tudod megállapítani, hogy olajevés szempontjából milyen az a bontott motor. Egy motor ki-be szerelés munkadíja sem kevés. A lepapírozása is pénzbe kerül.
Nagy reményeket ne fűzz a bontott motorhoz. Hacsak nem vagy különösen szerencsés típus.
" olajjal is lehet variálni , olyat tegyél bele ami kopott öreg motorokhoz való azt kevésbé eszi majd és a gyertya hiba is kevesebb lehet, talán ugy a fogyasztás is elfogadhatóbb lesz."
Szerintem az annyit ér kb. mint a halott hátsójára egy csók.
Meg kell csinálni vagy csináltatni azt a motort úgy ahogy írtam ez előtt. Az a nagy üzemanyag fogyasztás az gyanús. Nekem ez az ecotec motor nagyon ette az olajat, de az üza. fogyasztás nem volt olyan nagy.
Figyeld meg hogy mennyi olaj fogy. 1l/1000km olajfogyasztással még lehet élni. Persze azt is nézd meg hogy valóban "eszi" vagy "szórja" az olajat. A nagy üzemanyag fogyasztás oka elsősorban a gyújtás vagy a befecskendezés körül keresendő.
Helló! A gyújtó kábeleket a tulaj cserélte azok ujjak, csak ahogy néztem a szelep deknibe nem passzol rendesen. A gyertyákra rámegy csak van egy kis rés, nem tudom ez számít e. Amúgy a munkahelyem 5 km oda vissza tíz, a lakhelyemtől 48 km vettem meg, a többi km munkába menet plusz még valahova, így jött ki a 140 km amíg el nem kezdett 2 hengerezni. Kösz a plusz infókat. Ma három hengerrel indult 1.2 km múlva ment a negyedik henger is.
"kiszedtem a gyertyákat az 1 meg a 3 olajos volt ugye ez a 2 henger nem ment."
Mielőtt többet költesz rá mint amennyiért vetted, tedd (tetesd) rendbe a gyújtásrendszert. (gyertyák, kábelek, esetleg trafó. Ha 1.6 16V akkor elosztó nincs benne)
Ha rendben van a gyújtás akkor a túlzott olajfogyasztás csak hideg motornál (1-2 km-es utak) okoz komoly lerakódást a gyertyákon.
Sziasztok! Bontott motoron gondolkodom én is, elvileg olcsóbb mint felújítani csak félek hogy kifogok valami ugyan ilyet. Megnéztem bontott motorra, 8 nap beszerelési garanciát adnak most ennyi idő alatt bármi lehet, akkor inkább jobban megéri felújítani. A fogyasztásom úgy volt 25 liter 140 km-en, hogy ment mind a 4 henger.
Üdv! nekem c corsámban is ecotec motor van és 15éve a világon semmi baj nincs vele,(1.0) igaz ez nem is az a motor.
sok olajat eszik a motorod, a gyertya beköpés az lehet a lerakódott korom darabkák leválnak és az is okozhatja, de az hogy ennyit eszik az nem normális,(kb 17l feletti) fogyasztás . ez akár a 2 hengerezéstől is lehet de ha akkor még ment rendesen akkor ott több baj is van.
vagy ekezded a legfontosabbal hogy gyűrűzés aztán meglátod javul-e? ha nem csináltatod tovább. tényleg könnyen lehet egy pénztemető belőle. de ha szerencséd van ezzel meg állhat a gondok sora(vagy elfogadható tartományba kerül) a vissza vezető furatok megnagyobbitása lehet hogy jó ötlet ha már szét van szedve.
Tudom ez sem minden motorra igaz és nem is ide tartozik de daewoo kalos 1.2es 215 000 km benne de sem gyertya sem egyéb gondjaim nem voltak annak ellenére hogy előtte nem jó gazdája volt (sajnos ez csak később derült ki mikor megnéztem a szelepfedelet belülről és kb majdnem elájultam, azt a félcm vastag korom-kátrány réteget ami a szelepeken és a himbákon meg mindenen ami ott van azt a látványt senkinek nem kivánom, tudtam ha az elkezd onnan az olajjal együtt vissza áramlani az eltömit sok mindent a járatokat a szűrőt a szivatyúnak sem jó stb. nekiáltam a nagyját aprólékosan lekapirgálni, kiszedni majd ahol lehetett drótkefével még a maradékot, akkor már egy szelepállitás is (csavaros utánállitós) és összeraktam a 3 alatt amig nálam volt semmi baja nemm volt utána azon kivül hogy a kompreszió az 9-9.5 környékén poroszkált, nem lehetett ráfogni hogy egy erőmű ,) fogyasztása 1/3ad város 2/3ad autópálya 90-100as tempónál 6.0-6.2 volt)
szoval a sokat futott kopott még nem feltétlen hozza a hibát is.
most az jutott eszembe hogy az olajjal is lehet variálni , olyat tegyél bele ami kopott öreg motorokhoz való azt kevésbé eszi majd és a gyertya hiba is kevesebb lehet, talán ugy a fogyasztás is elfogadhatóbb lesz.
Sziasztok! A motorja 1.6 ecoteh ma beszéltem a főnökömmel, neki van egy jogi ügyvédje azt mondta nem sok mindent tudok csinálni, főleg mert kis értékű az autó amúgy 150000 volt. Azt mondta nem biztos hogy, megérné nekem a pereskedés nem tudom mit csináljak. Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
Jó, de akkor az eladónak el kellett volna mondania, hogy most kipucolta a gyertyákat, ezért működik. De max. 500Km után be fogja köpni a kettőt és rángatni fog a motor. Ráadásul a gyújtáskimaradás vadi újan sem elfogadott. Nem üzemszerű, nem a normális működési körülmények közé tartozik és mivel nyilván nem most kezdődött, ezért rejtett (eltitkolt) hiba.
Viheti mert 1000Km/ 0.6 liter az még elfogadott volt a garanciális időkben ezeknél.
Azóta eltelt 20-év. meg 250000-300000 Km. Vigye vissza, ha visszaveszik akkor jó. De elárulom, hogy a másik ilyen motorral bármikor így járhat. Én is így jártam. Meg nagyon sokan. Csak bele kell olvasni a német fórumokba 2000 -2005 körül. A gyár meg nem foglalkozott az olajfogyasztás miatt
Ja, még csak annyit, hogy azt a szerelőt próbáld leváltani. (a megnyilatkozásából ezt javaslom)
Én megcsináltam az enyémet és tökéletes. A hengeren és a dugón nem is lehetett kopást mérni.
Az olajáteresztő gyűrűk beégtek teljesen (az olajlehúzók is) Na ha megcsináltatod, akkor az olajáteresztő gyűrű nútban fúrjátok meg a dugattyúkat 2.5mm-es fúróval, mert az olajvisszavezetés ezeknél el van cseszve. Ez konstrukciós hiba az ecoteh motoroknál. Akkor nem fogja enni többet.
Hát mikor lesz a gyertya olajos szerinted? Az a motor ha eszi az olajat, az nem fog magától megszűnni. Meg kell gyűrűzni, az a minimum. + a szelepszár szimeringeket kicserélni.
Minél előbb, mert sok problémát okoz a bekerülő olaj. (Katalizátor lambda szonda ERG szelep
gyertyák gyújtótrafósor) Ezek folyton előjövő hibák, ami egy pénztemetővé válik.
Azt, hogy mennyire kopott a motorod azt jó közelítéssel egy kompresszió méréssel ellenőriztetheted. Nem tudom melyik 1,6-os motor van a tiédben (amúgy sem vagyok motorszakértő), de azt tudom, hogy a Z16XEP motorok szelepfedelében van egy gumimembrán ami egy idő után elfárad, kireped, így csipegetni kezdi emiatt az olajat.
Sziasztok! Valaki meg tudja nekem mondani, hogy a 2002-es C Vecrtában a 4 illetve a 3 küllős kormánynak a 2 oldali multimédia vezérlő része csereszabatos? Válaszaitokat előre is köszönöm.
Sziasztok! Most vagyok itt először, kilenc napja vettem 1997-es f asztrát és a kilencedik napon elkezdett két hengerezni, kiszedtem a gyertyákat az 1 meg a 3 olajos volt ugye ez a 2 henger nem ment. Nos olvastam hogy ezek csipegetik az olajat csak ara nem gondoltam, hogy a gyertyákat beköpdösi most ez mitől lehet? Meg azt vettem észre, hogy fél tankkal vettem meg az autott, és 140 km alatt teljesen lement a benzin mutató az az 140 km alatt megevett 25 litert. Termosztátot néztük az jó, a vízhőfok fel megy 80 fokra, a fűtés is jó, hiba kódot nézettem egy maszek szerelővel de se mit nem talált. Meg azt mondta akár menyire eszi az olajat nem köphetné be a gyertyát, vagy ennyire kopott a motor, 251000 km van benn ja és 1.6 16v motoros. Köszönöm a segítséget ha tudtok segíteni.
igy a leirtak alapján én a váltóra tippelnék. azon blül lehet a difi is de akkor már mindegy ha szétkell szedni akkor nmindegy . én lehet nem kisérleteznék a javitással (persze előbb megérdeznék egy szerelőt kb mennyibe lenne. aztán egy bontót egy komplett mennyi és aztán döntenék. de ahogy az árakat ismerem lehet a bontó győzne.
Elnézést lehet nemjól fogalmaztam .ha feltudom gyorsítani .és példa 4 ben tartom a 70 net akor kicsit csendesedik mikor.már ösze szedi magát de 5 be 120 nál ha tartom a tempot ojan mintha ropantana valamit .ropog de minnél.nagyobb sebeségre húzom annál erősebb a hang álandó és gyorsító tempóba is . Én már gondoltam kuplung ra is de annak.meg nincs köze a hőfokhoz meg az visít ha kopott. Sok mindenre gondoltam már .de sajnos csak szétszedésel szürhető ki.
Hogy irjam sebesség és fordulat függő . Mindegy hogy hanyasba van .ha elkezdek gyorsítani erősődik sűrűsődik a recsegő hang.mintha erölködne a motor ha megpadlózom a recsegés maxra gerjed csak ép a gyorsulás nem erőteljes. Ugy értem hogy nem lehet észlelni a sebeség gyorsulást de e közben a zaj erőteljes .sajnos nemtudok hangfelvételt készíteni mert a telefon ahoz süket.de én sajnos halom.
Valószínűleg már többször volt téma, elnézést az ismétlésért. G Astrán hogy lehet 256-os tárcsáról 280-ra váltani? Hol találom ehhez a legjobb leírást, lehetőleg képekkel, hogy lássam is, amiről ír? Magyar vagy angol preferált, esetleg német.
Üdv! opelbe uj vagyok még (bár van corsa c 14 éve de annyira hibátlan hogy szinte gyári még mindig)
de a leirtak alapján nem a motornál keresném a hibát hanem vagy a váltónál vagy a difinél.
menetközben fordulatszám függő a hang vagy sebesség függő?
ugy értem hogy mondjuk 4esben alacsny fordulatnál , vagy ugyan ugy 4esben alacsonyfordulattal haladva (nem gyorsitásnál csak tartva a tempót) ugyan ugy hallani vagy a fordulatszám jobban kihozza?
Kedves tagok segitséget kérek.opel b corzarol lenne szó 1.4 benzin.
Amit tudni kell előre róla mikor meg vetük itta a vizet.Henger fej tőmítést motor öblitest uj olaj és szűrő csere volt.
A probléma menetközben kb 50 fok meg a felett terhelés alatt recsegő hangot ad ki főleg 3-4-5 be ha gyorsítok akor erősödik a hang .120 brutális főként mire el jut odáig.
Ha simán álóhejzetbe van padlóig pörgethetem semi jelenség csak ha haladok és főleg gyorsításnál.
Én gondoltam hajtókar vagy főtengej csapágyra. A váltóba is van bőven olaj .
Sziasztok. Mokka X 1.4t 140le vásárláson gondolkodok, kérdésem az lenne akinek van tapasztalata benne, hogy ez a motor mennyire erős ehhez a kasztnihoz, fogyasztása milyen??? Valamint mivel sokat mennék pályán vele, van nagyobb menetzaj?
Kicseréltem az akkumulátort a gépjárműben (Opel Astra H), de az ajtó nyitás-zárás nem működik. Mi lehet a baj? Újra kell programozni? Hogyan kell csinálni?
tudnátok arról valami infót hogy lehet a legtakarékosabban an vezetni egy E Corsát? (1.4 nem turbó)
mondjuk országuti viszonyok között. mert kicsit fura amit leirtal hozzá. ezt valahogy nem értem. de kipróbáltam és nem jó. szóval valakinek tapasztalat? amit eddig tudtam itt alig működik nem értem miért. az autó vadi uj (600 km van benne) de átlag fogyasztás 1/3ad város 2/3ad országut. és 5.8 átlag eddig amit kicsit még sokallok.
A CVT-t ismerem, azzal nincs gond. A robotizáltnak is világos a felépítése, de a működésével kapcsolatban egymásnak homlokegyenest ellentmondó infókat találtam.
Ez egy hagyományos kéziváltó, automatizált kapcsolással. Ezt hívják robotváltónak. A kuplungja is hagyományos száraz kuplung, csak a működtetése automatikus. Gyakorlatilag, mintha valaki más nyomkodná helyetted a kuplungpedált. Ezekből adódóan nincs kúszása.
Sziasztok! Akkumulátor pár perces lekötésével megoldódott a probléma! A katalizátor utáni O2 szenzor nekem lassúnak tűnik, bár nem vagyok szakember! Csak bemelegedés után küld jelet, de azok is elég ritkán. Van amikor 1 perc is kell neki. Az 1. Szenzor kb. 3 másodpercenként adja a görbét! Lehet hogy elfáradt? Érdemes lenne cserélni? 165000 km van az autóban.
Helyből induláskor (lendületből) balra kanyarodáskor még egyenesbe nem áll az autó BERÁNGAT,de ez a rángatás csak pár másodpercig tart valamikor intenzívebb nyáron sűrűben fordul elő.
Utána mint ha mi sem történt volna megy tovább. Csak kanyarodásnál tűnt fel.
Cserélve lett üzemanyagszivattyú,injektor,trafó komplett,vákum cső.
Ez mellet ingadozik az alapjárat is,de az nem vészes alapjárati motor cserélve EGR kikötve.
Segítségeteket kérném! 2006 twinport 1,4 astra hibajelenség hogy Mil lámpa villog! ELM327 kiolvasva P0300, illetve P0301 kettes nem, p0303 és p0304 tökéletlen égés! Trafó nemrég cserélve! O2 szenzor nem ad jelet! 3000 fölött pörgetve hibakódok után tökéletesen megy! Ahogy lemegy a fordulat ismét hiba! Milyen irányban keresgéljek? Válaszotokat előre is köszi
Ha van egy kis műszaki érzéked és angol, német, francia, atb. tudásod, akkor itt üsd be a VIN számot és keresd ki a szükséges alkatrész cikkszámát (KAT) a második oszlopban. (Ha szerencséd van akkor a GM és KAT szám is megtalálható a hűtőn egy matricán.) A motorkódot nem árt tudni. Elméletileg a VIN beütésével csak az autóhoz tartozó cikkszámok jönnek fel. Utána meg a cikkszám alapján vedd meg itt, ha nem idegen tőled az internetes vásárlás. Már csak egy független szerelőt kell találni aki beszereli az alkatrészeket. Én mindig így szoktam csinálni.
Az általad írt indulóárnak akár a felére is kijöhetsz a szervíz végén.
A VIN szűrése nélküli Zafira hűtők itt találhatók.
Akkor elfogadom, ha te mondod, de szeretnék látni egy képet az alkatrészről. Mert én keresgéltem, de nem találtam sehol sem. :):) Ha meg nem találni, akkor vélhetően nincs is. Azaz ezt hozza csapnak, de ez nem tudom hogyan zár?
Mondjuk jó lenne tudni milyen motoros és kézi vagy autómata-e....
Szerintem így első blikkre soknak tűnik. Javaslom érdeklődés céljából az Opel Csergőt hivd fel, azok korrekt áron dolgoznak és kérjél onnan is egy ajánlatot, mind az alkatrészre és munkadijra is. http://csergowebshop.hu/
Szia köszönöm szépen. Akkor nincs csap. Megtévesztett hogy árulnak behr rendszerhez is. Akkor alapból átmenős. Csak a magyarázathoz azt írják hogy ez egy kiváltó szett mert az eredeti az folyton elromlott. Mert az ténylegesen elzárta a víz útját. A kiváltó szetten meg mindíg áramlik rajta. 9119164 1618188 a gm száma. De akkor lezongorázom amit javasoltál. Remélem nem kell radiátort cserélni. 😲
Köszönöm szépen, ez a veszteségmérés még nekem új. Le lesz tesztelve a jövő évben minden, el fogom vinni egy "tuti" diagnosztizáló műhelybe és ott megnézik nekem a dolgokat. A vezérműszíj dologhoz nem tudok így érdemben hozzászólni, fogalmam sincs hogy áll, de úgy is pár hónapon belül cserélni akartam a km miatt. Persze még csak 93.000 km van bennük, de én nem fogok 100.000-ig elmenni velük ami az elméletileg javasolt periódus. Évek számában 10-et bírna, de 5 éve van benne csak. A cserét is olyan helyen fogom csináltatni, ahol tuti nem b..szák majd el nekem.
Hát ez a tipikus dolog ezekkel a motorokkal. Több topickban írtam már erről. De, neked most tömören. Mint írtad is , hogy olajfogyasztása van. Ezt kellet volna elsőre orvosolni. Az említett hibák, mind-mind ennek a folyományai. Az az elégetett olaj vág haza mindent. Csak párat a sokból:
Gyertyák kokszosodása-- trafósor hibásodás-- ARG eltömődés--alapjárati rendszer dugulás ( alj.szelep szorulás)--katalizátor szétégés kipufr. dugulás. stb. stb.
Nézz egy olyan szakit, aki meggyűrűzi neked a motort. Megérti azt, hogy ennek a motornak konstrukciós hibája a hengerekről lehúzott olaj visszavezetése. Ezt, orvosolja a gyűrűzés folyamán.
Ez nem egy nagy dolog amúgy és nem külön kiadás. Csináltasd ezt meg és megszűnnek a gondok. Ellenkező esetben ezek rendszeresen előjönnek.
Csap nincs, ha nem megy át a radiátoron, dugulása van valahol. Vagy, jobb esetben levegős valami miatt a rendszer. Először azt nézném meg. De, ha elég ügyes vagy rákötsz a radiátor csöveire fordított irányba azzal amerre kering és megnyomatod. A csapról óvatosan. Ha jó, simán átmegy a teljesen nyitott vízcsap állás is. (ez kinyomja az előzőleg beletöltött hűtésrendszert tömítő anyagot, mert az ott szokott felhalmozódni). Reméljük nem azzal van tele.
Sziasztok. Egy kis segítséget kérnék.2004es g astra fűtéspeobléma nincsen fűtés digitklímás. Van benne fűtéscsap? Behr rendszer. A bemenő cső meleg a kimenő hideg. Tehát nem megy át a radiátoron.
Köszi. Nekem elsősorba az uj Corsa E -ről lennének kérdéseim. a C vel semmi gond nincs 1.0 a miek elő perctől fogva. 120nál többet nem ment még és 78 000 km van benne csak. Fogyasztása jó . garázsban tartott elő naptól fogva. sajnos felszereltség nulla de ezen már változtatni nehéz. (bár ötleteket szivesen veszem)
az E vel kapcsolatban viszont 1000 kérdésem lenne.
pl: miért nem mutat jó értéket a guminyomás ellenőrző?
Üd! mostanság ujra az opel topikot látogatom. sajnos nem találtam hogy pontos tipus vagy általános topic ez? C Corsa és egy E Corsa is van a családban és lenne pár kérdésem róluk..
Esetleg ők, vagy az említett Total Carba írogató szerelő. Nekem még egyikkel sem kellett szerencsére kapcsolatba kerülnöm, de olvastam róluk jókat. Különösen a Total Caros szerelőről.
Én nekem úgy jött le, hogy meleg motornál ami járt. Gondolom nem ment vele, hanem álló helyzetben, de erre már nem emlékszem mert ott is beszéltem vele többször a műhelyénél. Tudsz nekem mondani egy olyan szerelőt aki tuti biztosan k.... jól diagnosztizál?
Igen igazad van valóban kifogtam, ez pedig az 1.6-os motorváltozat. Beszéltem nagyon sok emberrel - akikkel szerelőnél találkoztam - voltam ott jó párszor és kb 7-8 emberről van szó 1.4-es motorral nem nagyon volt gondjuk. A fórum hozzászólásokból is ez tükröződött nekem. Azért is írtam azt a sorrendet amit javasoltam Milunak. Ez a 4000 fordulatos dolog igaz, de csak enyhe esetekben szerintem. Én mentem már emiatt órákat pályán 4000-es fordulat felett, de semmit se segített. Örülj neki, hogy anno 1.4-est vettél!
Jól írja Milu450-en azok pár éves autók és hasonlók, nem olyan korúak mint az enyém. Meg azok már nem is írogatnak ilyenekbe, főleg nem második tulajosok. Nézd az autó összességében max közepes minőség, ha a motoron kívüli dolgokat is vesszük, de az ecotec egy silány minőség. Ezt persze még amikor 2005-ben vettem nem tudhattam és nem gondoltam. Itt is mint az életben fogsz persze találni olyat akár többet is akinek "semmi baja" a motornak szövegeket mondja, hozzátenném ehhez persze azt is, hogy még ezek között is ferdítenek többen. Szóval itt is lesz olyan, mint hogy aki cigizik és még is élt 90 évig aha igen, csak mik az arányok? :D A jó motorok nem itt kezdődnek, hanem ott mint a japánok. Meg lehet nézni a motormeghibásodási statisztikákat. Valamint végszónak egy olyan autó aminek a kezelési könyvében 0,6 l/1000 km van írva olajfogyasztásnak újkorától, az szerinted jó alkotásnak tekinthető? Létezik még ilyen? Lehet, de szívesen látnék róla képeket hivatalos dokumentumokkal.
Az a baj én sokat járok városban, pálya évi 1 alkalom. Az F astrát is városban használtam, annál nem volt gond az EGR-el, 1.6szr. Lánccal, twinport műanyag házzal nem volt gond? Mennyi km van benne?
Nekem egy 2006-os évjáratú 1,4-es G Astrám van 5 ajtós, 5 felnőttnek valóban kicsi. A kopó alkatrészeken felül egyszer volt vele probléma, az EGR szelep nem állt vissza és a motorvezérlő letiltott, de szervizben megoldották. Az eset után több helyen is olvastam, hogy fél évente fel kell menni autópályára 4000 fordulat/perc felett járjon a motor, a lerakodásokat levigye/égesse a magasabb kipufogógáz hómérséklet. Azóta nem is volt ilyen probléma vele.
Szerintem az olvtárs kifogta azt a kivételt ami erősíti a szabályt... De ez szigorúan magán vélemény mindenki maga döntse el mivel akar járni. A munkahelyemen off topik VW Caddyvel járok, nekem az is nagyon bejön abból van 7 személyes is (szerintem a következő az lesz).
Megértelek, de szerintem belőled most a keserűség szól, mert van egy hibája az autódnak, amit a "hozzáértő" szerelők nem tudnak megoldani. Erről egy másik fórumban lévő hozzászóló írása jutott eszembe. Neki is fura hibái voltak, ellentmondó hibakódokkal. Neki is már 400eFt körül cserélgettek jeladókat, szondákat stb. de a hiba mindig visszajött. Végül talált egy hozzáértő szakit, aki fél napi méregetés után megtalálta a hibát. Egy hibás oxidált testelés volt a ludas. Nálad is az a helyzet, hogy egy hozzáértőt kellene találnod, nem alkatrészeket cseréltetni találgató szerelőkkel. Tudom, hogy ma már sajnos nagyon nehéz hozzáértőt találni, de ne add fel. Van pl. egy szaki, aki a Totalcaron szokott cikkezni, neki az egyik legfontosabb eszköze az oszcilloszkóp. Végigméri a szükséges dolgokat, eldönti, hogy mechanikus vagy egyéb dolog okozza a hibajelenséget, aztán cseréli a szükséges alkatrészt. Bizony ez néha nagyon időigényes. Ha más nem vele vedd fel a kapcsolatot. Sajnos a neve nem jut eszembe.) Talán ő volt itthon az első, aki a dióhéjas szívósor tisztítást alkalmazta először.
Nagyon nem javaslom számodra, meg senki számára se a G astrát. Annak idején, ha tudom ezeket a dolgokat nem veszem meg az biztos. Akkor egyébként egy Honda Civic-et is nézegettem az biztosan jobb választás lett volna, de hát késő bánat! Jelen helyzetben nem tudom eladni még, de ha jövőre nem sikerül megoldanom "olcsón" a problémáim áron alul is túl adok rajta. Szóval, ha fakír típus vagy akkor vegyél G astrát főleg 1.6-ost.
Amit javasolnék(szopóroller szerinti csökkenő sorrendben):
Astra G 1.6 (Z16XEP)
Astra G 1.4 (Z14XEP)
Astra J 1.6 Astra J 1.6 (Z16XER)
Astra F 1.4 8V (X14XE)
Szerintem az egész ECOTEC motor egy rossz konstrukció, ha teheted kerüld el. Inkább ugyanannyi pénzből, feltételezem 1 millió körüli összeget költenél rá. Vegyél egy Honda Civicet, elképesztően jó a motorja(i), a váltója és megbízhatóbb. Mutatok is egy példát:
Ilyet vett most nem régen egy haverom, más dimenzió mint az én G astrám az biztos, és az alkatrész árak sem sokban különböznek amit néztem és találsz ezekhez is már bontott alkatrészt bőven. Az meg, hogy nem 2009-es - tudtommal eddig gyártották a G astrákat, a használtautón sincs frissebb hanem 2005 ne igazán zavarjon. Motorikusan szerintem bármennyi idős honda civic jobb, mint egy új ecotec motoros astra G :D Szóval alaposan fontold meg, hosszú próbaút és még szakszervizes bevizsgálástól se riadnék vissza. Én csak így fogok már autót venni, ha ezekbe nem megy bele számomra azt fogja jelenteni valamit titkolni akar és át akar verni. Inkább akkor rohadjon rám ez, mint hogy újra belemenjek egy így szívás sorozatba.
Most visszahallgattam, mert telefonon mondta el nekem akkor a szerelő ezt a kompressziómérést és mindkét állapotban mérte. Melegen mindig jó volt a kompresszió és csak hideg motornál volt az az hiba amiről beszéltem, hogy az egyes hengerbe később épült fel. Feltételezem ez nem normális jelenség hidegen se. Meg kellett volna mérni 0 napos korában és akkor most okosabb lennék. :D
A befecskendező tesztet lehet már az idén megcsináltatom, ha kapok időpontot. A többit pedig jövőre. Mivel úgy látom nagyon érted a témát mit mondasz a "kopogó" "csörgő" hangra? Nem mindig ugyanolyan erősségű és nem minden gázadásnál jelentkezik alacsony fordulaton. Valamint még az is érdekelne, hogy gázpedál állás megtartásánál sípoló ciripelő hang van. Teljesen mindegy a fordulatszám a gázállástól függ, ha megtartom egy pozícióban. Ezekre van ötleted?
Sziasztok. G astrát szeretnék vásárolni, lehetőleg minél fiatalabbat, elsősorban 1.6-ost, de úgy látom nem túl sok van belőle. Ezért kezdek barátkozni az 1.4-el, jók ezek a láncos motorok, van valami típushibalyuk, mire érdemes figyelni vásárláskor? Vagy maradjak az 1.6-nál, melyik motor a jobb konstrukció, melyikkel lenne a kevesebb probléma?
A kompressziómérés ezt nem fogja kimutatni, hiszen csak üzemelő motornál jelentkezik a hiba. (lehet kompressziót mérni járó motornál is, megfelelő eszközzel)
Falslevegő: tömítetlen szívórendszer. (éghető anyaggal /féktisztító/ körbe kell fújkálni, hogy változik-e a motor fordulata)
"Befecskendezők: Ezek az injektorok? Hogy jössz rá, hogy melyik az a négyből? Mindet cserélni 100 rongy vagy felette. Egyesével meg senki nem vállalná itt az tuti. A szerelő azt mondta, ha baja lenne akkor látott volna a külsején benzint, de semmit nem látott."
Igen, az injektorok. Vannak cégek, akik bevizsgálják, tisztítják ezeket. Ezt a külsején benzint nem is értem mi akar lenni. Találkoztam már nem egy hibás befecskendezővel, de még egyiknek sem volt a külsején benzin.
"EVAP - erről még sosem hallottam, de utána nézek"
Erről már írtam a 67274 számú hozzászólásban, a szelepfedél membrán ki lett cserélve és valóban ki volt szakadva. Semmilyen pozitív változást nem észleltem. Ez még a szondák cseréje és gyűrűk trükközése előtt volt. A kompressziót is írtam, csak egyszerűen nyomásként hivatkoztam rá. Az egyes hengerben később épült fel, mint a többiben. Utána azonban ott is meglett a normális érték. (ha jól emlékszem 14 bar??). Szelepfedéllel kapcsolatban megjegyezték, hogy nagyon nehéz úgy levenni és kicserélni a membránt, hogy tökéletesen legyen visszatéve a fedél. De beszéltem szakemberrel aki csak ezzel foglalkozik az országban és megcsinálja, ha kérem. Kicseréli a szelepfedelet és a twinport egységet is és meg is erősíti. Majd rászánom magam erre valamikor szerintem a jövő évben csak az is 100 rongy kb huss! :D www.szivosor.hu
A Z16XEP-nél van egy általános probléma. A szelepfedélben található egy membrán, ami ha megreped vagy átszakad, az alapjárat szabálytalan lesz, ezen kívül erősen kezdi csipegetni az olajat. Ennek itthoni megoldása a szelepfedél csere ami nem olcsó dolog, de lehet külföldről (pl. Ebay vagy magyar jófogás) venni külön membránt 5-7eFt-ért. Ezt kis kézügyességgel ki lehet cserélni. Ez a hiba egyébként érdekes jelenségeket tud produkálni fura hibakódokkal. Mivel az autódban 240.000km van, ezért erősen esélyes lehet nálad is a membrán átszakadás. Ezenkívül érdemes lenne egy kompressziómérést megejteni (nem drága és nem bonyolult), ez sok hibalehetőséget kizár (szelep, dugattyú stb.)
Értelek. De attól még bármelyik hengeremben lehet mechanikai probléma ugye? Nézte egy szerelő a nyomást és felépült mindegyik hengerben, az egyesben kicsit később. Ez persze még nem jelenti azt, hogy mechanikai hiba kizárható lenne. Beszéltem ugyanilyen opel tulajdonossal és totálisan hasonló volt a hibája, ráadásul neki minden hengerben ugyanúgy felépült a nyomás és még ennek ellenére is a hengerfej vizsgálatnál kiderült, hogy a szeleptányérok égetek meg. Ezt hengerfej feljavítással megoldották neki. Persze nem állítom, hogy ez a hiba. A P300 egyébként megszűnt párszor előjött, de megszűnt. Biztos,hogy valamelyik alkatrész cseréje oldotta meg.
Egyébként összesen 5 szerelő látta a környéken az autót - Borsod megye - de mindeni csak találgat, senki nem tudja. Nagyon azt veszem észre, hogy senki nem ért hozzá igazán. Akit még a legnagyobb szakinak gondoltam is elfogytak az ötletei. Valamint akárhol olvastam utána, hihetetlen mennyiségű időt pocsékoltam erre fórumokon - itt is - de sehol nem láttam erről senkitől se megoldást. Mindenki csak beírja a problémát párszor kérdez még talán és aztán eltűnik! :D Vagy bárki akinek írtam és ez volt a baja az autóján vagy nem válaszolt, vagy azt írta "eladtam az autót"! Mondjuk, ha ezt úgy tette, hogy kiütötte a hibakódot annyi időre és az új tulajnak előjött pár száz km múlva az elég nagy rohadékság az biztos. Simán el tudom képzelni.
Falslevegő - Ez pontosan mi? Valahol el lenne egy repedésem? Megnézettem ezt is, de nem láttak rajta semmit. Van erre mód, vagy csak szemmel vizsgálás?
Üzemanyagnyomás: Ezt megmérték és teljesen jó volt, volt opel szervízes ember, szerintem ért hozzá. Az értékeket is láttam.
Befecskendezők: Ezek az injektorok? Hogy jössz rá, hogy melyik az a négyből? Mindet cserélni 100 rongy vagy felette. Egyesével meg senki nem vállalná itt az tuti. A szerelő azt mondta, ha baja lenne akkor látott volna a külsején benzint, de semmit nem látott. (ettől függetlenül nem mondom, hogy lehetetlen)
EVAP - erről még sosem hallottam, de utána nézek
Lambdaszonda: Mindkettőt cseréltem rövid idő alatt nem is régen(1 éven belül), ennyi idő alatt is elromlana, Vagy valami elrontaná?
ECU - ezt mondta az egyik szerelő esetleges verziónak
Úgy látom akkor nincs más választásom megint sakkozhatok, és kezdem mondjuk a legolcsóbb alkatrésszel és haladok sorba. Vaaaaagy megbontatom a motort nézzenek bele. Igazából akárhonnan nézem csak azt látom, megint kínlódás lesz az egész. Természetesen mivel megy nagy baját nem érzem most, nem eszik többet (7,9 volt a múltkor 100 km autópály és 500 km város mellett) járhatok vele így is, csak az a lámpa nagyon bosszant.
Előre is szólnék hosszú lesz, csak mazochistáknak! :D
Típus: Astra G Motortípus: Z16XEP Évjárat: 2005 Km: 240.000
A problémám kb 3-4 évvel ezelőtt kezdődött, nagyságrendileg 170.000-180.000 km-nél. Elsősorban rángatott és elég kellemetlen szag is jött a kipufogóból. Mostanra odáig jutottam, hogy már csak minimálisat rángat viszont akármit csinálok a motorhiba jelző lámpa pár száz km után kigyullad. Az elmúlt időszakban ezeket cseréltem benne, illetve a hibakódjaim:
Gyújtógyertya: Már gyári van sokáig NGK volt, semmit nem segített a rángatáson)
Gyújtótrafó: Néha úgy éreztem javított, de igazából semmit, jelenleg Delphi van benne.
Első lambdaszonda: Még a gyári volt benne, a hibakódok alapján erre lehetett gyanakodni ki is lett cserélve NGK-ra, de nem oldotta meg a rángatást.
Hátsó lambdaszonda: Szintén hibakód alapján gondoltam, gyári volt benne még. NGK ment bele szintén és lecsökkentette a rángatást minimálisra.
Injektorokon a gyűrűk ki lettek cserélve újra GM gyárira. Továbbá megcseréltem az 1-est az 4-sel. Az elmélet az volt, hogy mivel az 1-es hengerbe jelzet hibakódot ezért, ha áttesszük azt az injektort egy másikba, jelen esetben az utolsóba 4-b és utána a 4-es hengerben fog jelezni akkor a hiba vándorol és injektorprobléma. Amennyiben nem, akkor mechanikait mondott a szerelő. Nos a hibakód megmaradt az 1-es hengerben. P0170 Tüzelıanyag-korrekció (Bank 1) funkció-rendellenesség. Igaz ez ilyen netes hivatalos megfogalmazás, de azon a szerelő hibakód olvasó programjában 1. henger szerepelt a P0170nél A Bank1 mit jelent akkor pontosan?
Szelepfedélben lévő szelepfedél gumimembrán lett cserélve, az gyári már szét volt szakadva. Olajfogyasztás csökkentése reményében történt, nem jött be!
P0170 Tüzelıanyag-korrekció (Bank 1) funkció-rendellenesség (folyamatos hiba 3 éve, ahogy megjelenik elkezd rángatni, hátsó lambdaszonda és gyűrű csere óta alig)
P0300 Különböző hengerekben felismert gyújtáskimaradás
P0301 1. henger felismert gyújtáskimaradás (ez és a 300-as hiba megszűntek az első lambdaszonda csere után, hogy ki lettek törölve)
Olajat persze eszi, 1l/1000 km, a gyári könyvében 0,6 L normális még. :D Nagyságrendileg 150.000 km-től zabálja, előtte nem igazán vettem észre és nem is nagyon figyeltem. Olajlámpa egyszer nem gyulladt ki, de mint megtudtam ezek csak olajnyomást mérnek és nem szintet, király... :D GM LL-A-025/B-025 minősítésű 5W30-at GM minősítésűt kap és kapott mindig is, a periódusok 10.000 és 15.000 km között változtak. A probléma óta szigorú 10.000 km. Nagy jelentősége már nincs, mert gyakorlatilag egy kör alatt ráöntök 10 litert! :))) Fáradt olaj a motorban nincs sose az tuti. Tünet még, ha nem 100-as (OMV) benzint tankolok, hanem kisebb oktánszámút kopogó hang jön a motorból, néha még ezzel a benzinnel is. Főleg amikor kicsit alacsonyabb fordulatszámból "erőlködne" a motor. Jellemzően 2000 alatti, de néha felette is előfordul. Most áttértem 95-re (OMV, SHELL)újra kíváncsiságból és felerősödött és gyakoribb lett a hang.
A kérdésem az, hogy mi f.... baja lehet még? kb. 800 ezret költöttem rá ebben a 3 évben. Más alkatrészek is meghibásodtak és cserélni kéne. Úgy érezem a szopóroller végére értem már, és tényleg csak ez maradt meg. Így eladni se tudom az autót, ha akarnám. Ki veszi meg hibakóddal? Hozzátenném, hogy a hátsó lambdaszonda csere óta érezhetően visszajött a gyári ereje az autónak, mert előtte szerintem a rendszer visszavette. Az viszont fura, hogy visszajött a kódom, de az erő meg megmaradt, pedig eddig mindig el is ment azzal... Ti is mechanikus hibára gyanakodtok? Esetleg a szeleptányérok megégése okozhat ilyet? (valakitől hallottam) Vagy a hengerem kopott?
Valóban ott van, persze csak akkor, ha korábban esetleg nem szakadt le. Nem kell leszedni a lökhárítót. Az érzékelő a lökhárító "belsejében" van, aknáról simán elérhető.
Segítségetek szeretném kérni. Pár napja valami oknál fogva a legnagyobb fokozatra állítva a fűtést, csak langyos levegőt fúj. A gépjármű típusa Vectra C (2004 - Benzin) digit klímás. A pollenszűrő mellett találtam egy kábelt ami nincs sehová sem csatlakoztatva. Ha valakinek van ötlete, hogy mi lehet a kábel vagy mi miatt nem működhet a fűtésem azt megköszönném!
Egy ismerősöm úgy szedte ki az ilyen csavarokat, hogy a csavar tetején található egyik profilba beillesztett egy erősebb csavarhúzót és kalapáccsal kocogtatva szépen elindította őket.
Igazad van, ez egy felnikupak, azt rögzíti az a speciális fejű csavar. Teszek föl képeket is, talán látható rajta. A szervizben kérték hozzá a kulcsot, de azt nem kaptunk hozzá, amikor megvettük. Lehet egyáltalán ilyent kapni valahol?
Gyári az, csak nem dísztárcsa, hanem felnikupak. A gyári alufelniken volt ilyen csavartakaró fedél amit egy 3 kicsi furatú csavar tartott. Ezekbe a furatokba illeszkedett a hozzá adott szerszám. Kvázi kerékőr, bár egy mezei zégerfogóval könnyen leszedhető, ha nincs berohadva.
Azok a dísztárcsák szerintem nem gyáriak. A gyáriakat nem rögzíti semmi, azok lophatóak. Egyébként ilyenkor egy kép sokat segítene, hogy milyen csavarokra is gondoljunk.
Való igaz, hogy többet kéne benzinnel autózni, csak amikor gázzal 15-18 Ft/km járok (volt májusban amikor 11 Ft/km) akkor igen nehezemre esik benzinen használni, ami 24-27 Ft/kilométerenként. Látható a különbség. :-) Panaszra még így sem lehet okom, hogy most egy "kicsit" zsebbe kellett nyúlnom. Bőven megtérült már a gázüzemű használat. Annak a nyereségéből pedig néha áldozni is kell.
"Ebből 110 ezer gázüzemben." Ez itt a gond mert az injektorokat a benzin keni. A gázból kicsapódó nedvesség belejutott az injektorokba és ott korróziót okozott. Többet kéne járni benzinnel. Gondolom.
OPEL G ASTRA 1999, 1,6 , 16V Ecotec autón a kerék dísztárcsák valami speciális kis csavarokkal vannak rögzítve, gondolom ez egyfajta lopásgátló lehet. Tavaly vettem az autót, de nem adtak hozzá olyan kulcsot, amivel ezt ki lehet csavarozni. Hol lehet ilyent venni, mert én a neten nem találtam, bár igazság az, hogy még a pontos nevét sem ismerem?
Egy hibát és annak megoldását szeretném megosztani, hátha valakinek még a hasznára válik:
Az alany egy benzin-gázüzemű Opel Astra G. Motorkódja: Z14XEP , 214 ezer km-rel. Ebből 110 ezer gázüzemben.
A szimptómák: az autó valamikor nyáron elkezdett hibalámpát gyújtani. A hibakódok kivillogtatás után P0300, P0303 és nagy ritkán P0304. Lefordítva égéskimaradás a 3-as, néha a 4-es hengerben.
Mint írtam a hiba nyáron jelentkezett. Az autó azt kezdte el produkálni, hogy amikor a gázrendszer benzin-gáz üzemmód váltó gombját megnyomtam és visszaváltottam benzinre (vagy az autó üzem meleg állapotban lett indítva, de még nem váltott át gázra,) akkor az autó háromhengerezni kezdett. Viszont ha azonnal visszaváltottam gázra, akkor a háromhengerezés megszűnt. Reggeli első hidegindításnál nem volt semmilyen probléma azon kívül, hogy benzinszag terjengett és az autó egy kis ideig terhelés hatására fulladozott.
Mivel gázon az autó jól működött és a fogyasztása is jó volt, a szelepszorulást vagy a trafóhíd hibáját elvetettem és inkább injektor hibára gondoltam, miután az internetet is feltúrtam a megoldásért. Ezt mondtam is a szerelőnek, amikor elvittem hozzá a kocsit és kértem, hogy egy ultrahangos injektor tisztítást meg egy teljes ellenőrzést csináljon meg mert arra gyanakszom, hogy a gázüzem teljesen lekoszolta az injektorokat. Sajnos az injektortisztítás nem igazán oldotta meg a problémát. Viszont ezután a melegen történő indítás során ha háromhengerezést tapasztaltam, akkor egy-két gázfröccsel azt meg lehetett szüntetni.
Szeptember folyamán aztán elkezdett a még eredeti vízpumpa is csepegni, valamint megmakacsolta magát a motor is. Az egyik meleg indítás után már gázon is elkezdett háromhengerezni. Félórányi állás után abbahagyta, de pár nap múlva megint csak előjött a hiba és onnantól kezdve nem is múlt el. Közben beszéltem egy autóvillamossági szerelővel is, aki motorvezérlőket újít fel. Kíváncsi voltam, hogy mit mond a fenti hibára. Ő eddigi tapasztalatai alapján mind a trafóhíd mind a motorvezérlő meghibásodását kizárta. Ennek ellenére kész volt fogadni.
Nem hagyott nyugodni a dolog. Még mielőtt a szerelőhöz visszavittem volna az autót, tettem egy próbát. Egy ismerősömön keresztül kaptam kölcsön egy gyári új Bosch trafóhidat. Az autó ezzel sem ment. Nem volt mit tenni, a kocsi szerelőhöz újból el. Kértem, hogy még egyszer nézzenek rá az injektorokra. Az autó leadása után pár óra múlva kaptam a telefont, hogy a hármas henger injektora szinte egyáltalán nem zár, folyamatosan engedi a benzint, ami miatt valószínűleg nincs szikraképződés a gyújtógyertyánál.
Az injektor cseréje megoldotta a problémát. Mivel az új Bosch-ok darabja 18 ezer forinttól indul, ezért egyelőre csak ez az egy lett kicserélve. A szerelő szerint számítani lehet rá, hogy a többi is hamarosan megadhatja magát. Apró jelek már vannak is rá.
Summa summarum, mint ahogy itt is leírták már sokszor: az égéskimaradás hibakódokat többféle meghibásodás is okozhatja. A fenti volt az egyik.
Üdv.! Az a sérülés mértékétől függ. Inkább az új felni ára határolja be a dolgot. Ami jobban sérült,
azt nem érdemes. Inkább ezért nem foglalkoznak vele. Olyan a kínálat, hogy minden további nélkül kapni darabonként is. Míg az alufelniből ugyanolyan mintájúból beszerezni egy darabot szinte lehetetlen. Ezért álltak rá a javítására, mert van rá kereslet. Azaz, nemigen van más mód csak a javítás. Vagy másik 4 db. vétele. Az meg más árkategóriába esik.:):)
Igazad lehet, mert ott is látszik az olajosság és te vagy benne jobban gyakorlatban. Én is gondolkodtam ezen, csak az olajteknő körben olajos eléggé. Gondoltam, ha fentről jön, akkor keresi a legrövidebb utat lefelé és nem veszi körbe a teknőt annyira. De lehet úgy van, ahogy írtad.
Legjobb lenne lemosni, és megnézni "frissen" hol ereszt. az a tuti.
Köszönöm az eddigieket! Engem az zavart meg, hogy melegen jól indult egy ideig, ezért nem gondoltam a tömítettségre. De belegondolva, lehet olyan, hogy meglágyulnak kicsit a tömítések és jobban tömít. Persze ez nem végleges, mert most már melegen is csinálta. Minden esettre igencsak problémás az adagoló ház tömítettsége. A meghatótengely szimering is ludas lehet, mert ott nem látni, ha levegőt szív. Vagy a résolaj cső visszatérő tagjára átlátszó csövet tenni rá ideiglenesen? Ott látni a buborékokat esetleg?
"Csak akkor néz ki így, ha ott megbontották és a tömítést nem cserélték ki ."
Nem lehetetlen, de azért erősen valószínűtlen. Sokkal inkább ezeknek a motoroknak a nyűgje lehet ez, hogy engedi az olajat az olajszivattyúház tömítése.
Az ami a képen látszik az az olajteknő. Csak akkor néz ki így, ha ott megbontották és a tömítést nem cserélték ki . A tömítés nem nagy tétel 800-1500 Ft ig. A munkadíjat azt a szerelője válogatja.
Nem értek túlzottan az autókhoz, de tudni szeretném, hogy mi ez az olajosnak tűnő alkatrész a motoron (Astra F 1.4 8V), és mekkora probléma? Kb. mennyibe kerül a javítása?
Üdv. Az 5 1/2 " tér el a másiktól egy kicsit szélesebb a felni az ET szám azt mutatja, hogy a kerék beljebb van 4mm-rel, ezért a nyomtáv is szűkebb annyival. Nyugodtan elmegy. Én hátra tenném, amíg nincs más.
Nem én voltam vele a gumisnál, hanem a párom. De ő is persze megkérdezte, hogy ez így biztonságos lesz-e, nem-e gond a 3 egyforma s 1 eltérő lemezfelni. Azt mondta nem lesz gond.
Én csak meg szeretnék bizonyosodni, hogy ez valóban így van, ezért érdekelnek a vélemények.
A 3 db felni az a ROVER márkájú 4x100 5Jx14H2 ET45
Amit adtak az gyári Opel felni 4x100 5 1/2 x14 H2 ET49
Gondolom, hogy a gumis is megmondta, hogy jó e rá az amit vettél. Azt nem tudtam kihámozni, hogy milyen felni az a másik 3 ami jó. A lényeg, hogy 14"-os és az ET szám ugyanolyan legyen.
+ az evidens, hogy a lyukkör és a lyukszám stimmeljen.
Amit írtál az: 5Jx14H2 ET45 -----5 afelni szélesség hüvelykben a J az a pántszarv magasságát jelző kód ( a J az általánosan használt a személyautóra) a 14 a felni átmérő hüvelykben a H2 a perem kialakításának kódja, ami a felni szilárdságát mutatja. ET szám a felni középvonalától való eltolás mértéke mm-ben. (a tiéd az 45mm-re van eltolva kifelé.)
A 4x100-as felirat fontos: 4 lyukú és a lyukak 100-as osztókörön vannak. Kb. ennyi
Hát, ha a tanksapit levetted, akkor egy ideig jó lehet, de megint előjön, ha ott a baj a vákuum miatt.
Figyeld meg, hogy szisszen e a tanksapka levételkor. Ha igen, az produkálhatja azt a hibát, amit írtál. Legtöbbször szétmegy az aktívszén szűrő ős a szénszemcsék eltömődést okozhatnak a csövecskékben.
Nem volt eldugulva, csak megrepedve. Miután ki lett cserélve, már nem produkálta a nehezen indulást. Nem tudni, hogy volt-e köze a repedésnek a hibához, én nem vagyok benne szakember.
Hát, az a kis cső ha elreped, max. a fülkében benzinszag lehet. Viszont, ha el van dugulva, akkor produkálhat olyan tünetet, mint amit írtál. Akkor a tanksapka levételekor szisszen a vákuum miatt.
(rosszabb esetben képes összehorpasztani a tankot )
Megnéztem a hét végén, a kipufogó nincs eldugulva, gyönyörűen lehet érezni a motor járását.
Viszont kaptam egy tippet egy Opelos ügyfelemtől, nézzem meg a tanksapkánál lévő kis darab csövet, ami vákumot csinál. Ez el volt repedve, kicseréltem. Most egyenlőre úgy indul, mint előtte, remélem, csak ennyi volt.
Akkor jól sejtettem, hogy 1,6 16V ecotec. Olajfogyasztása mekkora? Mindenképp nézd meg a kipufogógáz kiáramlást. Ha gyanús, akkor le kell venni a dobokat és visszafelé kirázni belőle a dolgokat. A katalizátor kerámiarész széttöredezik és olyan diónyi darabokban belepotyog a csőbe és a dobba, ami eltömíti azt.
Üdv.! Nem ártana leírni, hogy milyen motor van az autóban. A gázfröccs leírásból gyanítom, hogy benzines motorról van szó. Bocs le is van írva hátrább, hogy benzines. Akkor is valamit le lehet szűrni, a hibából, ha tudható a motor pontos típusa. A gázfröccs amíg nem indul be, csak tekertetve van, nem hinném, hogy sokat segítene egy befecskendezős autón. Az a karbisoknál volt "divat", mert a gyorsítószivattyú bespriccelt + anyagot. Amúgy lehet sok minden. Pl. az 1.6 16v ecotec motor eléggé fogyasztja az olajat, ami a gyertyákat is megviseli. Az ilyen idős autónál a katalizátor szétég és eldugítja a kipufogó rendszert. Ez lefojtja a motort. A kipufogó gáz kiáramlását ellenőrizd.
(alapjáraton is kell érezni a kipufogócső végénél a tenyered odatéve a kiáramlás lüktetését.)
Nemrég vettem a nejemnek egy OPEL ASTRA G 1999 évjáratú nagyon tip-top autót, még egy rozsdafolt sincs rajta. Németországból lett behozva. Némi fék javítással a műszakin is simán átment. Most egy olyan kis bosszantó hibajelenséget produkál, hogy hidegen kicsit nehezen indul (eddig 1 pöccre ment). Most hidegindításnál egy pár gázfröccsöt kell adni, és vagy kétszer-háromszor köszörültetni, hogy induljon. Melegen továbbra is pöccre indul, tehát valószínűleg nem gyújtás probléma, hanem üzemanyag ellátás.
A nejem azt mondta hogy gyorsításnál sem húz úgy mint előtte. Nekünk eddig mindig dizel autóink voltak, ezért a benzinesekben járatlan vagyok, ezért kérném a segítségeteket, hogy a leírt hibajelenség alapján mire lehet gondolni. Az üzemanyag szűrő már ki lett cserélve. Esetleg egy diag segíthet?
Üdv.! Az astra F classic felnije gyárilag ET49-es. Amit kinéztél az ET45-ös. Ez azt jelenti, hogy 4mm-errel kifelé tolódik a kerék, azaz a nyomtávod szélesebb lesz 2x4 azaz 8 mm-rel. Simán elfér szerintem és még stabilabbá válik az autód. :)
Segítséget szeretnék kérni Tőletek hátha jártak már így mások is. Reggel tönkrement az indítózáram a Zafira-ban, ki is cserélték szinte azonnal a szakik. Egy nagy bajom lett ezzel, hogy most már két kulcsos lett a kicsike (egy indít és egy zár - eredeti). Van valami megoldás, hogy visszatérjek az egy kulcsos, távirányítos használatra? A szakszervízről van tapasztalat, itt főleg az árra gondolnék?
Adott egy z19dth motor. Reggel indítás után dadog, mintha az egyik henger nem menne rendesen olyan jelenség. Kis kékes füst is van hozzá. Menet közben nem csinálja, csak alapjáraton. Amint melegszik kb 60 foknál már nem csinálja egyenletesen jár a motor.
EGR, fojtószelep, nyomásszenzor tisztítása megtörtént, a szívósor eléggé tele van korommal.
Üzemmeleg motornál a résolaj mennyiségek: 25, 30, 23, 20 ml volt 2 perc alapjárat után.
Mit kellene megnézni, vagy mi okozhatja ezt a hibát? Hibakód nincs, tárolt sem.
Bemásolom ide is a másik fórumon éppen most ez ügyben írtakat.
" Először azt kell/ene/ megérteni, hogy mit jelent ez a hibakód, és erre mi módon következtet a vezérlő.
Ha ez megvan, akkor már tudható, hogy miket kell ellenőrizni az EGR szelep cseréje előtt. Az, hogy a hibakód leírásában szerepel az EGR szelep kifejezés, távolról sem jelenti azt, hogy maga a szelep a rossz."
Mint mondtam, hogy nem vagyok az, aki feltétel nélkül elfogadja amit állítanak a gyártók! Sőt!
Elhiszem neked azt amit leírtál, csak a chip tuning nem szokott motoroptimalizálás lenni, de ha azt is idesoroljuk, akkor rendben. Ha optimalizálásnak mondjuk azt például, hogy a környezetvédelmi előírást a káros anyag kibocsátás tekintetében úgy optimalizálják, hogy a határértékeket visszatolják
egy 15 évvel ezelőtti szintre a teljesítménynövekedés érdekében, akkor érthető. Azt nem vitattam, hogy jobb menettulajdonsága lett az autódnak. Viszont, azt fenntartom, hogy valamit valamiért.
Amikor, egy adott motor be van állítva gyárilag egy optimális értékre. (tisztában vagyok azzal, hogy
itt nem minden összetevő van a "csúcson", hanem a kompromisszumok eredménye ez a beállítás) Valamelyik tulajdonság javára történő elállítást valahol meg kell fizetni. Persze a mérték nem mindegy. A finomhangolás az más. Az nekem is oké! A személyre szabása egy kocsinak az is egy dolog. Ha jobban érzi valaki magát benne, akkor csináltassa meg. :)
Kiegészítem, mert lemaradt. Mint ahogy olvashattad, egy régi 1,4-es benzines Merivából ültem át egy új 1,4-es benzines Merivába, ami papír szerint 10LE-vel erősebb mint a régi. Valóságban sokkal rosszabb volt és jóval többet evett. Én mást nem csináltattam vele, mint az új fejlettebb és modernebb autómat felhozattam a régi elavult - egyébként gyári beállítású - autóm tudásszintjére. Remélem ettől nem fog tönkremenni. :-)
A gyártósorról nem jön le két teljesen egyforma motor. Ha csak a szenzorok tűréshatárait, szórásait figyelembe vesszük már nem létezik két egyforma. A gyártó nem optimalizálja minden egyes autóra a beállításokat, hanem csinál egy olyan beállítást, amit az összes motorra rá lehet húzni, odafigyelve arra, hogy a legrosszabb esetben is bőven teljesítse az előírt környezetvédelmi normát. Már itt oriási lehetőségek vannak a finomhangolásban. Akkor még nem beszéltünk arról, hogy sok autónál szoftveresen van korlátozva a teljesítmény, hogy a következő telkesítmény lépcsős autót drágábban el lehessen adni. Sok esetben a két különböző teljesítményű autó az utolsó csavarig megegyezik, csak a vezérlő beállításai mások. (Erről állítólag különösen a VW csoport híres.) Ezek csak alap példák a tuning lehetőségekre. (Ez utóbbi megoldást nem csak az autóipar alkalmazza, hanem sok más terület és gyártó is. Pl. a kollégám AEG mosogatógépe 24eFt-tal volt olcsóbb mint az eggyel nagyobb verzió. A különbség az volt, hogy az előlapon nem volt kivezetve a plusz két kapcsoló. Új előlappal már teljesértékű lett. De volt ilyen tapasztalatom videomagnóval is.) Az biztos, hogy én nem kívánom vissza a régi beállítást, mert attól most már biztosan gutaütést kapnék :-)
Sok mindenen nem csodálkozom az autógyártók ténykedését figyelve az utóbbi 10-15 évben.
Nem hiszem, hogy nem igazolódna be pár összeesküvésnek titulált dolog. De, soha nem szerettem az ecu chip tuning-ot. Mindenkinek persze szíve joga eldönteni a dolgot, de azért ezek a módosítások úgy szoktak kinézni, hogy a pozitív "nyereség"-et a másik oldalon egy negatív "veszteség" tart egyensúlyban. Azaz még olyannal nem találkoztam, hogy egy gyári program átkalibrálása + erőt, jobb gyorsulást, nagyobb nyomatékot, kevesebb fogyasztással párosít. (És még a motor élettartama is nő). Ez, azért nem kissé hihetetlen. Ezek a mérnökök itt fecsérlik a tudásukat, amikor neves autógyárak sorban állnának a kegyeikért. Főleg az Opel , mert gazdát is cserélt nemrégen. Persze, ha te így érzed, azt tiszteletben tartom, csak úgy kifejtettem, hogy én hogy gondolom.
Gondolom az árajánlat nem kerül semmibe így meglépem az elsőt. Majd a matek függvényében ugye továbbgondolom. Az autó nem fiatal de ez a típus elpusztíthatatlan na meg a kevéske km a javára szól. Én szeretem mert nincs tele minden hókamókával. Köszönöm a segítséget és a tapasztalatokat
Egy 11 éves 1,4-es 90 lovas Meriva A-ról váltottam egy új 1,4-es 100 lovas Meriva B-re. (Mindkettő benzines és mindkettőnek első tulaja vagyok.) Hét az új meg sem közelítette menettulajdonságokba a régit. Sokáig reménykedtem, hogy az újnak meg fog jönni az ereje, és legalább úgy fog menni mint a korábbi A, amit egyébként odaadtam a lányomnak. A kezdetekhez képest valamicskét javult is bejáratás után, de a dinamikája meg sem közelítette a korábbiét. Olyan volt mintha nem 10 lóerővel erősebb, hanem 20-30-cal gyengébb lenne. Amikor odaléptem a gázra olyan volt, mintha egy sosem múló turbó-lyuk lenne a rendszerben. A lányom is szokta vezetni az újat, és néha én is beleülök az övébe. Ég és föld volt a kettő menettulajdonsága a régi autó javára. A lányom mindig azzal cukkolt, hogy ez a B egy nyugdíjas autó. Elegem lett, így kezdtem el kutakodni a témában ami majd egy évig húzódott. Fáztam tőle nagyon, ezért minden oldalról körbejártam a témát. Egy új (nekem nem olcsó) autót nem szerettem volna tönkre tetetni. Ahogy nyomoztam a témába szép lassan a Rigotech maradt fenn a rostán. Végül kértem tőlük ajánlatot.
A fullos motorvezérlő átprogramozása nem olcsó (először el is bizonytalanodtam emiatt), mert nekem 140eFt-ba került, de minden autótípusra és motortípusra más. A beállítással a motorteljesítmény és a dinamika javulása mellett azt is garantálták, hogy az autó továbbra is megfelel a környezetvédelmi besorolásának, valamint a márkaszervizben nem lehet kimutatni a "külső" manipulációt. Olyan protokollon keresztül programozzák, ami megkerüli az (állítólag) törölhetetlen előzmény listát ahol látszana, hogy belenyúltak. Minden autóra a saját programját letöltve egyedi programot írnak (módosítanak) az adott motorra és igényekre testre szabva.
Átbeszéltük, hogy én mit is szeretnék. Én nem teljesítménynövelést akartam (biztos ami biztos mert hosszú távra vettem és nem szerettem volna esetleges fogyasztás növekedést sem), csak annyit szerettem volna, hogy sokkal dinamikusabb legyen, vagyis a motor karakterisztikája olyan legyen mint a korábbinak. Csináltak egy komplett motordiagnosztikát, majd letöltötték a motorvezérlőből a teljes beállítást. Ezután neki álltak az új program összeállításához. Az egyik mérnök sráccal elmentünk egy próbakörre (ő vezetett) és a vezetési észrevételeit online elküldte a programozónak. Visszaérkezésünk után egy pizza mellett átbeszéltük a tapasztaltakat és lehetőségeket. Amikor elkészült az új program, rátöltötték a vezérlőre, végigcsináltak egy hitelesítési-beállítási procedúrát, majd egy újabb motordiagnosztikát. Miután minden rendben találtak, következett a próba út. Először a mérnök srác vezetett, és miután mindent rendben talált megkaptam a volánt. Bátran állítom, hogy sikerült a "tuning"!!! Végre lehetett vele menni! Végre lett kapcsolat a gázpedál és a motor között! Furcsa érzés volt, hogy pl. a városban mehetek úgy ötödikben ötvennel, hogyha szükséges még gyorsítani is lehet belőle. Vagy pl. a hegyre ahová felmentem a Rigotechhez, a tuning előtt 2-esbe vissza kellett kapcsolni a kanyarok miatt, most meg vígan harmadikban felment. Mellékhatásként a fogyasztás 4-5 decivel csökkent. Ennyi a történet.
Hasonló cipőben jártam mint Te, mert az új autóm nagyon lomha volt. Közel egy évig olvasgattam a neten a fórumokat, tapasztalatokat. Arra jutottam, hogy a tuningboxok nem igazán jó megoldások. Ezek zömében úgy működnek, hogy a különböző jeladók paramétereit meghamisítják a motorvezérlő számára. Ez sokszor a motor kárára is válhat!
Igazán jó megoldást csak úgy lehet elérni, ha a gyári szoftvert letöltik a motorvezérlőből, és egy hozzáértő szakember a gyári paraméterek részletes ismerete alapján ezeket módosítja bizonyos ésszerű korlátok között. Így lehet javítani a motorkarakterisztikán ami kihat a teljesítményre, nyomatékra, fogyasztásra, stb. de nem káros a motor számára és nem lépi át a környezetvédelmi paraméterek határértékeit. Persze ez nem jön ki egy kétes minőségű tuningbox árából. Mégis inkább ezt a megoldást javaslom. Szörnyű dolgokat olvastam ilyen-olyan tuningbox és chiptuning megoldásokkal kapcsolatban. És most jön a reklám helye. Én a Rigotech-nél csináltattam meg az autót. Nem volt olcsó, de nagyon jól megcsinálták, és valódi garanciát vállaltak a munkájukra. Számos referenciájuk van, de az oldalukon más tuning "szakemberek" által elkövetett hihetetlen kártékony megoldásokat is bemutatnak.
Opel Combo B (1,7 D, Isuzu, 1996. 06. hó) esetén hová rejtették a km óra jeladót? A km órám nem mutat semmit, néha fel-ugrik, de ennyi. Vagy nem biztos, hogy jeladó gond van? Igazából csak a számláló hiányzik (bosszantó, hogy 490 ezernél megáll, az 500-ra átfordulást meg akartam nézni ), a sebességet a motor hangjából már tudom (fordulatszám-mérő nincs).
Ha esetleg van valakinek szerelési kézikönyv, azt is szívesen (meg)veszem. B Corsa könyve is jó lehet, ha csak a lökettérfogatban van különbség (azokba nemigen került az 1,7-es, csak 1,5-ös).