Keresés

Részletes keresés

Belzer Creative Commons License 2007.12.19 0 0 153
Ja. Ember sem ront be falon keresztül a házba, azért van az ajtó. Tehát ki kell nyitni és akkor tuti nem fog a falon keresztül közlekedni a szél! :))))
Előzmény: r0226 (151)
Belzer Creative Commons License 2007.12.19 0 0 152
Azt mondod ha szellőztetve van akkor nem érezhető különbség a különböző falazatok között?
De mi van ha nem szellőztetek eleget?
Ilyenkor a tégla jobb mert felveszi a párát, míg a beton nem vesz el semmit ezért belül feldúsul a páratartalom és kellemetlen lesz a klíma?
Előzmény: r0226 (150)
r0226 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 151
És régen rossz ha egy falon átjön a szél.:-)))
Előzmény: r0226 (150)
r0226 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 150
Nem jól tudod.:-)) Nem a szellőzés 3% hanem a párának a 3% megy át (páradiffúzió). Ha szellöző berendezésed van és az folyamatosan megy akkor nincs érezhető különbség, hogy milyen a ház fala.
Előzmény: peter513 (149)
peter513 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 149

Én a véleményemet írtam le.

Tudom, hogy a téglánál csak 3% a szellőzés, mégis ha erős szél fúj hidegebb van a szél felőli helyiségben, tehát valamennyire átjön rajta a levegő. Szerintem. A panelben a belmagasság is és az alapterület is kisebb, tehát a légköbméter. A panelben hamarabb érezte úgy az ember, hogy kellemetlen a levegő, szellőztetni kell. Lehet, hogy csak herótom volt a panelben, és előítéletem van.

Középen forduló ablakok voltak, nem hőszigeteltek, sőt a konyhaablakot is csak ott tömítettem, hogy a konyhában ülve ne fagyjon le a vállam. Minél hidegebb volt, annál jobban fűtöttek. A leghidegebb szobában volt 23 fok, ahova a nap is sütött, ott 26, néha 28 fok.

Ahol felnőttem, ott időnként felment a hőmérséklet 25-26 fokig, de az más volt. Mikor gázkazán lett és állandósut az addig ingadozó hőmérséklet az is más volt mint a panel.

Belzer Creative Commons License 2007.12.19 0 0 148
"a téglafal más klímát teremt mint a beton"

Miben más?
Milyet teremt a beton és milyet a tégla?
Előzmény: peter513 (147)
peter513 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 147
Most bukkantam erre a topicra, engedjétek meg, hogy régebbi dolgokra is reagáljak:
1. Jó dolog a gépi szellőztetés, (nekem még sajna nincs) egyrész vezérelhető, a por kiszűrhető, valamennyi energia is megtakarítható. Tőlünk nyugatabbra levő országban az "energialosztó helyiségben" azért volt "túlnyomás", hogy ne okozzon gondot a por. (Ezt hallottam, olyantól, aki Édászos volt akkor.)
2. Én nem hiszem, hogy az életkor ezzel kitolható... Családi házban nőttem fel, majd tömbben laktam 4 évig, most ismét családi házban lakom. A jó levegő fontos, mert a téglafal más klímát teremt mint a beton. Szvsz más a levegő, és még a belmagasság is kisebb=> nem jó a levegő. (Mi sem szoktuk becsukni a hálószoba ajtaját.
3. Ha az álmenyezet alatt kevés a hely, akkor az egyetlen megoldás több cső vezetése, bár ha van hely akkor én is inkább vastagabbat vinnék, Y idomos elágazással.
4. Ha kismértékű szellőzés van és a befelé is megy a venti, meg kifelé is húzza a levegőt, akkor nagyon kis légáramlat is elegendő, szinte észrevétlen.
5. Ha lehetséges akkor szerintem jobb, ha nyomja a levegőt a venti, mint szívja.
6. Lehet törekedni a passzív házra, még akkor is, ha nem érjük el a 30-40 éves házunkkal. Hőszigetelés, szuper ablak, akkor már szükséges lehet a szellőztető. Ha közel tökéletes a szigetelés, akkor pedig a légfűtésolcsóbb és könnyen megvalósítható.
7. Én nem terveznék számítógépes vezérlést. Ágyúval verébre?
Szerintem a padláson a legegyszerűbb elvinni a csöveket, és rá a födémszigetelés, ami legalább 30 cm. (Ez fűtésre nem lesz jó, de szellőztetésre igen.)
r0226 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 146
Köszi.
Előzmény: memorix (145)
memorix Creative Commons License 2007.12.16 0 0 145
Előzmény: r0226 (142)
memorix Creative Commons License 2007.12.16 0 0 144

No én is hasonló dolgokat nézek mostanában:

A www.geosolar.hu -n láttam fémből ilyen profilokat amit padlóban,falban, álmenyezetben lehet elvezetni....

Előzmény: r0226 (142)
previa696 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 143
Üdv ! Erre gondoltál :)
Előzmény: Törölt nick (133)
r0226 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 142
Nem tudjátok hol lehetne kapni olyan szellöző csővet ami téglalap alakú. A brico, baum, prakti lehet kapni( müanyag) meg idomokat is hozzá csak nagyon drágának találom. Valami olcsóbb helyet tudtok?
Gyuri
gyökérkezelt Creative Commons License 2007.10.18 0 0 141
Ha komolyan gondolod érdemes lenne ujrarakni a kandallódat és lég-hőcserélót szerelni belé. Ez még csak a kisebbik gond lenne, a nagyobb problémát a légcsatornák jelentenék. Fel kéne túrni mindent. Ha nem eleve úgy tervezed meg a házadat, ez komoly gondot jelenthet.
Én azt tanácsolom, hogy ha ki van építve a melegvizes radiátor rendszered, akkor inkább azt használd. A kandallóba építhető vizes hőcserélők nem vészesen drágák.
Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.09 0 0 140

Köszönöm a tanácsokat.

Igazából léteznek eleve légfűtéses kandallók amiről 2-3 csővel elszállítható a hő más helységekbe is, ezért nem hinném, hogy a dolog olyan nagyon veszélyes lenne. De sajnos amikor az enyém épült, ezt még nem tudtam, ezért sima tűztér került beépítésre. Viszont a gázárak miatt -meg egyébként is jobban szeretjük a tűz melegét-, jobb szeretném, ha nem csak az alsó szintet tudnám vele fűteni.

Ezért agyalok valami utólagos légfűtéses megoldáson.

gyökérkezelt Creative Commons License 2007.10.09 0 0 139
Arra kell odafigyelni, hogy a füstgázhőmérséklet a kémény-kivezetésnél akkor ideális, ha 60˚C körüli. Ha ennél alacsonyabb, akkor a kémény átvizesedik és elrohad, valamint a korom és pernye is jobban rakódik, ha magasabb, az utcát fűtöd fölöslegesen.

Ezzel együtt a füstgáz hőcserélő jó ötlet, de érdemes átállíthatóvá tenni. Begyújtáskor a kémény felfűtéséig közvetlenül mehetne a kéménybe, a megfelelő kéményhuzat kialakulása után pedig a hőcserélőn keresztül.
A füstgázoktól nem nagyon kell félni, a kéményhuzat miatt.
Előzmény: Törölt nick (135)
peterch Creative Commons License 2007.10.08 0 0 138
Szia !

www.hornbach.sk ,majd kattints ra a Teplo domova ablakra, utanna meg a Teplovzdusne rozvody-ra . Ha megvan, akkor kinagyitod a rajzot es ott jol lathato minden reszlet.

Udv, Peter
r0226 Creative Commons License 2007.10.08 0 0 137
Csak így nehéz szabályozni a befujt levegő hőmérsékletét és a füstgáz hőm is figyelni kell.
Gyuri
ÉN nem kisérleteznék vele.
Előzmény: r0226 (136)
r0226 Creative Commons License 2007.10.08 0 0 136
Én ezt talán úgy oldanám meg hogy mindenféleképpen ventivel és az alulról betáplált levegőt összekötném a szobával itt lenne az elszívó oldal és ezt a levegőt keringetném a szobába és a termosztát kapcsolná a venti. CO jelzőt mindenképp raknék a szobákba.
Gyuri
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.08 0 0 135

A kéményt nem bántja az elképzelésem, hiszen az a tűztér és a kéménybekötés közé kerülne felszerelésre, a füstcsőre. Szintén nem bántja a füstgáz áramlását, mert csak a füstcső külső felületéről vonna el hőt.

Láttam nagyon szuper megoldásokat, talán hődobnak hívják, pl. ezek: http://www.profikrby.cz/inshop/krby-krbove-vlozky/teplovzdusne-vymeniky-krbu/

De itt az a gond, hogy ezekhez sztem külön méretezés kell, talán még újabb kéményseprő szakvélemény is mivel ezek a füstgázok útját is megváltoztatják.

Előzmény: gyökérkezelt (134)
gyökérkezelt Creative Commons License 2007.10.08 0 0 134
A kémény megbolygatásával vigyázni kell, mert a kéményhozat láthatja kárát.

Van jobb megoldás is mint amit leírtál, de tudnom kéne, hogy milyen kandallód van.
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.07 0 0 133

Sziasztok,

Nekem csak egy nagyon egyszerű elképzelésem van, de még ezt sem tudom, hogyan lehetne megvalósítani.

Adott egy kandalló, aminek a füstcsövén (illetve a kéményen) keresztül köztudottan rengeteg hő távozik a szabadba. Annyit szeretnék elérni, hogy a füstcsőről tudjak levenni egy kis hőt 2 távolabbi helység számára, persze anélkül, hogy ez a füstgáz túlhűlését okozná.

Egyszerű levegős, gravitációs megoldásra gondoltam. Egy hőcserélő jellegű szerkezetből 2csövet vinnék fel az emeletre. Mivel ez gravitációs elven is működhet, talán ventillátor sem kell. Mondjuk így a levegő befúvás a helységben nem felül lenne, hanem alul, de ez nem zavar.

Tudna-e valaki tanácsot adni, hogyan/milyen technikával valósítható meg az elképzelés?

Volt olyan ötletem, hogy a 150-es füstcsőre teszek egy 200-ast (cső a csőben elv). A 200-as felső részén 2 oldalt kivezetnék 1-1 80-as, vagy 110-es csőcsonkot, ide csatlakoznának az elmenő légcsövek. A 200-as felső végét lezárnám, az alsó végét pedig szabadon hagynám. Így elvileg alul menne be a hidegebb levegő, felül pedig csak a 2db csonkon keresztül tudna távozni a meleglevegő, egészen az emeleti szobákig.

Ha nem elég a gravitációs cirkuláció, akkor a két légcsőbe be lehetne tenni 1-1 ventit is.

Vélemény?

gyökérkezelt Creative Commons License 2007.10.04 0 0 132
A legelterjedtebb szilárd hőtároló az egyszerű cserépkályha. A cserépkályhát mint tudod füstgázok fűtik fel, ahogy azok a kályha füstjárataiban cirkulálnak.
Egy 1 tonnás viszonylag nagy mértű kályha kb 500l víz hőkapacitásával rendelkezik.
Tavasszal-ősszel a cserépkályhát elegendő 1-2 órát fűteni reggel-este, hogy egész nap kellmes meleg legyen a szobában/lakásban.
Hátránya, hogy a hőingadozás gyengíti és évek alatt tönkreteszi a cserépillesztéseknél használt habarcsot, így minél többet használod hőtárolóként, annál hamarabb kell felújítanod.

Másik lehetőség, amit főleg a tengerentúlon a légfűtés és a legkollektorok kiegészítésére használnak, az a hőtároló fal. Olyan szobák közötti közfalakról van szó, melyek belseje üreges. Miután a helységek felvették a termosztát által megadott hőmérsékletet, a ventilátorok a hőtároló falakba kezdik fújatni a meleg levegőt, amelyek így akár 50-60C-os hőmérsékletet is felvehetnek, amit mint falfűtés sugároznak le.
Előnye, hogy közfalból meglehetősen könnyű 2-3 tonnányit beépíteni egy házba, és a falfűtés kellemes hőérzetet ad.
Hátránya, hogy a felfűtott fal hőleadása nem változtatható, és utólag nem igen építhető be.

További lehetőség a szigetelt kazánház. Ebben az esetben az alaposan leszigetelt kazánházba helyezel a falaktól kb 10 cm távolságra hőtároló téglafalakat egy vagy több sorban. A falak mögé fönt hatol be a levegő és lent jön ki a gravitáció következtében. A kazánház így felforrósodik a belső téglafalakkal együtt a bent működő légfűtőkazántól abban az esetben, ha a lakótérbe haladó légcsatornákat zárolja a termosztát. E megoldás hátránya, ha a kazánfűtés csak szaunakedvelő embertársainknak ajánlható :)

Számos megoldás van még, főként a fentiek hibridjei, de neked, úgy látom vizes rendszerű kazánod van, ahhoz jobb a vizes hőtároló.
Előzmény: SoToS (131)
SoToS Creative Commons License 2007.09.11 0 0 131
Szia!

Már kész a rendszer, össze van csövezve, már csak a kazán beüzemelésére várok. De érdekel hogy képzeled a hő betáplálását, illetve a kivételét egy 2m3-es beton vagy tégla tömbbe/ból?

Esetleg később fel lehetne használni valamire....

Üdv: SoToS
Előzmény: gyökérkezelt (129)
gyökérkezelt Creative Commons License 2007.09.10 0 0 130
Ma már több mindent másképp csinálnék.
Ha komolyan bele akarsz vágni: ozsu@citromail.hu

Mostanában azon töprengek, hogy venni kéne egy turbinás gázkazánt, és annak a föstgázát kifújatni a rendszeren. Ebben az esetben a hőcserélőben létrejöhetne a kazánfüst kondenzáció is, így az eszköz megközelíthetné, sőt meg is haladhatná egy kondenzációs kazán teljesítményét is.
A kazán kompresszora ráadásul gondoskodna a légkeringetésről is.

A másik amin agyalgatok, hogy egy faelgázosító kazán esetén miféle füstgázhőcserélő rendszert kéne építeni. Ott ugye bejátszik a kondenzvíz mellé a korom és pernye is.
Előzmény: SoToS (123)
gyökérkezelt Creative Commons License 2007.09.10 0 0 129
Szia!
Én a helyedben meggondolnám, hogy légfűtéshez vizes puffert használjak-e.
1köbm víz hőtároló képessége megegyezik 2 köbm betonéval, vagy téglájéval.
Nem lyukad ki, nem folyik el, és nem is vízkövesedik.
Előzmény: SoToS (126)
previa696 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 128
Üdv ! Egyszer betöltöm és kb 3-4 óra múlva rátöltök így lesz a puffer tele, kb 60-70c vízzel.
Előzmény: SoToS (127)
SoToS Creative Commons License 2007.09.07 0 0 127
Szia!

Még azt szeretném megkérdezni, hogy azalatt az 5-8 óra felfűtés alatt
kb mennyiszer kell bepakolni fát a kazánba?

Előzmény: previa696 (125)
SoToS Creative Commons License 2007.09.04 0 0 126
Szia!

Közben már én is beszereztem egy 22 KW-os ATMOS-t, de még nem lett beüzemelve. Nekem 1000l es pufferem van, remélem pár hét és üzemel (mert eléggé hideg lett), de jól hangzik hogy 2-5 napig tartja a meleget, remélem nálam is, főleg hogy légfűtés lesz.

Előzmény: previa696 (125)
previa696 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 125
Üdv ! Úgy látom még nem kaptál választ erre. Nálunk egy atmos22-es van 1300l puffertartályal. Kb 5-8 óra feltölteni a puffert és 2-5napig elegendő fütésre. A kazán ára 300e ft. Én bonyhádi vagyok akár meg is nézheted nálunk.
Előzmény: SoToS (17)
r0226 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 124
Itt androhead.
Gyuri

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!