Gratulálok a műhöz, szép lett, és jól is működik. Én még az első sütés előtt állok, talán a jövő hét végén megejtem. Mennyi fával fűtötted fel? Mérted? Egyszerre raktad rá az összes fát, vagy fokozatosan etetted?
Na, tegnap megtörtént az első, éles kemence próba!
A felfűtés nem kapkodva, nem hebrecskedve, mert hamari felfűtés sosem jó- kb 2 óra időtartamú volt.
Miután a parazsat kihúztam, a sütőtér hőmérséklete 219,6 C fok volt. Ekkor került bele az előkészített fokhagymás-tejfölös-sajtos-hagymás-szalonnás kemencés-lángos. (A kenyér- vagy nagyobb darab egybehúsok sütéséhez magasabb hőfok szükséges!)
7 perc elteltével néztünk rá először és úgy ítéltük meg, 4 percig még benn maradhat.
4 perc elteltével ismét megnéztük és késznek találtatott
az utolsó morzsáig elfogyott! A szakács és a kemence ebben a kategóriában- jelesre vizsgázott!
Na, de nem ért még véget a nap, a szakácsra, kemencére újabb feladat várt
Szia Sütögető!
a két fémlemez között közönséges pozdorja lap van.
A külső lemez és a tévő fém füle így is eléggé felmelegszik. Nem azt mondom, hogy csak bundás verziójú síkesztyűben vagy kohász kesztyűben lehet megfogni, de azért egyéni védőfelszerelésre szükség van. A mellékelt edény- és tévő fogókat a barátainktól kaptuk még akkor, amikor csak beszélgettünk arról, milyen jó is lenne egy kemence a kertünkbe!...
Többször is kezembe akadt ez a két árva, használaton kívüli kesztyű
- Na, jól van, ne szomorkodjatok! Hogy ne érezzétek magatokat mellőzöttnek, építek egy kemencét!
Bemutatkoznek En vagyok a Kinai szakacs (Viktor), Kinaban elek es szakacskent dolgozom, ha minden jol megy a kozeljovoben tudok nyitni egy sajat pizzazot ahol szeretnek kemenceben sult pizzat arulni...............
Kernem a segitsegeteket ebben a kerdesben, szeretnek egy kemencet epiteni, de hogy oszinte legyek a kemenceepites es En ket kulon fogalom......................
Szoval kernem a segitsegeteket...........
Elore is koszonok minden tanacsot, otletet....stb...
Ja es ha barki Kinaba jar keresen meg, barmiben segitek!!!
Nem inném hogy a fák között nagy gyulladáspontbeli különbség van. Én a cserépkályhába simán begyujtók egy kis papírral meg gyújtóssal (ami szintén keményfa, persze száraz). A konyhai edényalátét parafa, és simán ráteszem a tűzhelyről levett edényt, nem gyullad meg. Ha lángba tartom, akkor igen.
Szerintem az egész, mármint hogy a hősugárzás minden irányban terjed ( bár, ha jobban belegondolok, akkor a cos fi-k miatt nem telibe kapja a meleg ( a sugárzott része), mert a léghőmérséklet biztosan éri.)
Talán, ha a hátfal merőleges, annak a legvadabb a sugárzása rá.
Na, jól eltudományoskodtam, de valószínűleg nem abszolút hülyeség a gondolatmenet, mert a marhavér ugyan biztosan jó, de hogy attól nem lesz tűzálló a tévő, az valószínű...:}}
Nameg, gondolom keményfából szokott készülni, azt jobban kell biztatni a meggyulladásra, mint valami puhafát...
Majdnam elfelejtettem: BONTJÁK A VESZPRÉMI BÚTORGYÁRAT!!!! Hegyekben áll jó minőségű tégla. Megnéztem, szerintem jó. 15 forintért a helyszínen magadnak kell kiválogatni. eléd terítenek egy rakat sittes törmelékes kupacot aztán szedd magad! Akinek kell írok tel.számot! Sziasztok.
Holnap délelőtt már a 33-as út melletti Keleti főcsatorna parton leszek pár napig. Kinél szerezhetek vizuálisan is tapasztalatot a már megindul projectemhez? Már készül a terméskő burkolat a leendő kemence köré-mellé. Képket a jövő héten rakunk fel, mert ahhoz a gyerek is kell. Ma este kb 9-ig leszek netközelben, aztán hétfő estig semmi.
A pergola a kocsibeálló fölé kerül 12 m hosszan, de a kemencét is le fogom fedni valami kis tetővel mert én a boltívet bedobozoltam így vízszintes a teteje (máramennyire) és ezért megállhat rajta a víz vagy a hó. Ha elkészül a pergola majd teszek fel róla képeket.
Éetem Laci! Nem okoskodásnak szántam, csupán ötlet volt. Nálunk pedig nemrég került fel a pont az I-re, rendbe lett téve az udvarunk. Némi dísznövényeket majd szeretnék még, de azzal majd ősszel, vagy lehet tavasszal fogok bíbelődni. Köszönöm a szives invitálást, amint mondtam el is fogok menni amint a munkahelyemen lezajlik a szabadságolás és levegőhöz jutok. Tervezünk Tokajba menni a barátommal, teszünk majd egy kis kitérőt és benézünk hozzátok. Az időpontot majd egyeztetjük. Üdv.: Daca
Ez a pergolaépítés engem is érdekelne, ha van valami jó ötleted, vagy fotód megoszthatnád velem. A kemecém lassan kész, valami vendégfogadásra alkalmas helyet kellene építenem föléje.
Nem lett olyan nehéz. Egy 2cm-es tégla nincs 1 kg sem, úgy hogy az a 3 db ami egy ajtóban van (mint ahogy a 1926. hozzászóláson látszik) max 3 kg-mal növelte egy ajtó súlyát. Jól működik nincs vele semmi gond, mikor 300 °C van a kemencében a felfűtés végén akkor sem melegszik 150 °C fölé a külső hőmérséklete az ajtónak.
Egyébbként régebben írtad hogy egyszer ha felénk jársz (Böszörményben) akkor benézel. Akkor ezt vedd meghívásnak, csak egy kis türelmedet kérem mert most a kert teljes átalakítását végzem - térkövezés, pergola építés, stb. no meg egy kis kertészkedés - hogy vendégfogadásra alkalmas legy a kemencém és környéke. Sajnos egy jó hónapja nem férek a kemencéhez mert a földkupacok szinte teljesen eltakarják, no meg nics időm hogy mellé üljek és megadva a módját és a kellő tiszteletet sütögessek. Remélem azért szeptemberre minden elkészül és élvezhetjük még a kertet a kiülős időszakban.
Mifelénk az Alföldön az előtétet (így nevezik a tévőt) törekes agyagból készítették. Feltapasztották a meszelt falra, tettek bele egy gyékényből, vesszőből, vagy nádból készült vázat. Másnap könnyedén letudták választani a falról és már használhatták is Kb. 4cm vastag lehetett és egy téglával támasztották neki a kemence szájának. Gépészlaci! A samottól jó nehéz lesz az ajtód, stabilra kell csinálnod. Véleményem szerint megtette volna szigetelésnek 3-4cm vastag kőzetgyapot 2db 1mm vastag lemez közt.
No jó, ennyire nem igaz. A parafa parketta amit én valamikor néztem, a nehezen éghető kategóriába tartozik (van valami din szabvány szerinti besorolása is ennek). Érdekes hogy régen fából volt a tevő, amit ugyebár speciálisan impregnáltak eleink. De attól az még fa maradt, és nem gyulladt meg...
Ma elbúcsúztunk régi bográcsozóhelyünktől. Beleköltözött egy 6köbös konténerbe az őt körülvevő betontengerrel együtt. Ittunk rá egy mézes szilvát. Holnap kezdjük kialakítani a placcot.
Ez nem kifordítható, mert én a kemence első kéményébe szerelem, Ezzel csak fel le lehet mozgatni a kondért. Még nincs beépítve, majd készítek róla egy fotót így beépítés előtt és felteszem
Ez a "tengelyen tekerő"-t egész közeli képekkel majd légyszíves, elég volt a láncszemekből! Akkor majd ötletet is kérek, hogy még kifordítható is legyen!
Az enyém 80 cm széles 100 cm hosszú, és 50 cm belmagasságú boltíves. Szerintem (így készen látva), bőven elég. A ramonád (80 x 130) még mindig megvan, elvihető.
igazából már a méretelgondolásból az intelmek hatására visszavettem, nem azt akarom, hogy az enyém legyen a legnagyobb, csak azt hogy jó legyen a céljaimra. És hulladékfára gondoltam, illetve a cserfa is megfelel-e a gőzei miatt. Köszönöm segítő szándékot.
Igen. A rácson ég a tűz. A régi bográcsozómba 3mm -es rostalemez volt, ami eltömődött a pernyétől és nem tudott a parázs szépen izzani, lassan elpangott az akácfa. Ezen a rácson úgygondolom tökéletes lesz az égés, parázslás. Egyébként tudom 5cm -ként álítani a rácsot lentebb-fentebb. Az alsó határ 25 cm a felső pedig 5cm, így akár körégőt is tudok rátenni, ha nagyon-nagyon lusta lennék tüzelni.
Azt írtad, hogy 150cm hosszú és a boltív magasságából adódóan 120cm széles lesz a sütőtered. Az össz 90cm-es magassággal nincs gond, korrekt, ha az ajtó a feléig-kétharmadáig felér akkor marad hely a tűznek "megfordulni", nem lesz gondod a sütéssel se, a régi szép időkben csináltak olyan kemencét is ahol belül fel lehetett állni, és "jól sütött".
Ami a méretezését illeti, egy kicsit soknak tartom a 60 centis boltív magasságot, bőven elég a 45 is, ezzel 90x90-es alapterületű kemencét építenék 45x45ös ajtóval. Így a boltív egy 45 centi körüli magas (kb 6 sor normál kisméretű tégla, vagy samott) falra kerül.
kényelmesen tudsz benne 3 tepsi kaját sütni egyszerre.... 10-12 fő részére 3-4 csülök kell (pékné módra), nagyétkűek esetén több is, ez itt 2db 40x40-es tepsiben kényelmesen elfér körítéssel, a 3. ban pedig sülhet valami süti, vagy egyéb.
A kémény nem baj ha huzatos, az csak a cserépkályhából húzza ki a meleget, mert ott a tűztéren keresztül megy a kémyény összes huzatja, de egy korrekt búboskemence esetében a kémény a tűztértől egy tévő nevezetű eszközzel, vagy ajtóval el van választva, így nincs szerepe a tűz (fűtés) végeztével, esetleg gondolhatsz arra, hogy füstölésre használd.
A fűtőanyag tekintetében akármilyen hulladékot azért nem tennék a kemencémbe, végül is ott kaja fog készülni.... maradjunk a bio jellegű, növényi eredetű dolgoknál (fa, terményszárak, gallyak, szalma stb) a lényeg, hogy az égés tökéletes legyen, ne büdösítse be a kemencét, ne kormoljon, szurkoljon stb...
A hőtárolós kályha béléséből már láttam tűzrakóhelyet építve, kifogástalanul működik a mai napig. Azt mondjuk nem tudom, hogy fogsz belőle boltívet rakni, de elméletileg sok hibája nem lehet, csak épp nem tudjuk, miből készült, és hogyan viselkedik a kemence zárt terében...
A fémrács amit látsz, arra lehet tenni a faszenet és lehet grillezni. Ez cserélhető lesz egy könnyen tisztítható gránitlappal, ami akkor lesz a rács helyén, ha a kemencét használom. Ha nincs benne sem a rács sem a kőlap akkor kb. 25 cm -el lejjebb van egy másik rács, azon be lehet gyújtani, és a kéménybe felakasztott láncon lehet bográcsban főzni. Ez a lánc sem lánc, hanem egy 3 mm-es sodrott acélhuzal egy tengelyen tekerővel ellátva. Ha kész lesz teljesen, teszek fel több fotót a részletekről is. Összefoglalva ez egy előlkéményes kemence, aminek az első kéményét használom a grillezlésre és főzésre is. A méretek olyanok, hogy egy 60 x 40 cm-es grillrács fér be, vagy max. egy 40 cm átmérőjű kondér.
Ha nézem a te kemencédet és a mellékelt képet, nem tudom eldönteni hogy a fémrácsnak mi a szerepe, a tüztér vagy a rostély? Ha mindkét képen a rostély, akkor hol van a tüztér és miből készült ?
Krakkpert kell megszólítanod! Rég volt itt, de a kemencebencén megtalálod az albumát az építésről. Az újaknak mindig be kellene mutatni a társoldalunkat!
Azért óvatosan kell vele bánni mert mikor csak résnyire van nyitva az ajtó akkor a láng elég jól odacsap az ajtó belsejének. Minden féle képpen szilárd anyagból akartam elkészíteni és csak a samott téglában találtam elfogadható méretet. Különben ezen kívül csak az ajtó felett használtam ezenkívül samott téglát mert ott van a legnagyobb hőterhelés
Hát nagy ! Illetve hosszú. Minek ekkora, mit akarsz benne sütni ? Mert ugye egy tepsi legyen 40 centi hosszú, akkor is belefér három hosszában, de ha keresztbe rakod, akkor... A magas kemence szerintem azért nem célszerű, mert a felső sugárzó felület messze van a sütnivalótól. A magasságnak is biztos van egy optimuma, ami függhet az építési anyagtól, de ez csak egy elméleti síkról indított gondolat.
A topicot végigolvastam, a hőmérő elhelyezés le van írva, az is honnan lehet és milyet (illetve milyet jó). A kémény az 15x15-nél nem lehet kisebb de a 15x20 vagy 20x20 inkább, persze ez tűztér méret függő is. Nagy huzatú kémény sem jó, mert akkor az kiszívja a kéményen át a meleget. Kéménymagasság min 2 méter (ez ugye nem a talajtól érttendő), de ennek is van hatása a huzatra, hosszabb kémény-nagyobb huzat. A jó huzat adott, mert a két ajtó között felfűtéskor nyitva van a hamuzó és az generál elég jó huzatot. Én ennyit tudok segíteni nagyjából...
Mostmár kezdem látni, hogy át kell gondolnom az elképzeléseimet kemencével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a méretekből talán vissza kell vennem. Lehet, hogy nagy a kb 150 x 60 cm-es tűztér??? Milyen magas az optimális kémény? Hogyan lesz jó huzata? Hőmérő beszerzés-elhelyezés, kell-e füstjárat stb. Fűthetem-e mindenféle fahulladékkal esetleg szalmával? Egyébként 4 db cserépkályhát fűtök cserrel.
Szeretnék csatlakozni a hozzászólásodhoz, illetve megerősíteni azt, valóban így van. Én alföldi vagyok és erre szinte csak búbosok vannak, persze van néhány kivétel.......
Úgy tudom a dunántúlra inkább a boltíves, míg az alföldre a búbos volt a jellemző hajdanán. Én is dunántúli vagyok ezért raktam boltívest. Ez volt a döntő, szerintem mindegyik jó megoldás.
Nem úgy gondoltam, hogy a lábazat lesz magasan ! :) Az ajtónak sok a 60 centi magassága (boltív magasságnak írtad) illetve a kemence belső 90 centis magassága.
Nektek már van tapasztalatotok. Egy 10-12 fős állandó tásaságra mi az optimális méret? Inkább búbos, vagy boltíves? Melyik gazdaságosabb? Bár a Bakonyban van fa Van Boeven.
Szóval emlegettem én a minap a bográcsozó tüzhelyemet....... Jelentem elkészült! Elkészült az a "mű" ami egyedi a saját ízlésem és terveim szerint készült. Most már kemencézhetek, grillezhetek, süthetek-főzhetek. Úgy is mondhatnám, hogy az álmom a vágyam teljesült. Nem mondom, hogy tökéletes, vannak rajta apró hibák de nekem a ez a legszebb amit idáig láttam! Bocsánat az önelégültségért, de így szokott az lenni, hogy "minden szülőnek a saját gyereke a legszebb"! Pont így vagyok vele! Büszke vagyok rá nagyon és a barátomra is Szőnyi Csabira aki vasas munkán kívűl mindent Ő csinált. Íme:
Krakper kemencés-társammal veséztük ki egyszer a Te általad felvetett hőtárolós hályhából kiszedett téglát. Arra következtetésre jutottunk, hogy nem raknánk be a kemencénkbe! Úgyanis az nem samott! A samott kétszer égetett ásványi anyagból (kvarchomokból) készült termék ha jól tudom. Az viszont barnás-vöröses színű anyag ami vasat és még ki tudja mit tartalmaz. Mikor felmelegszik a kemencébe akár 300°C-ra és az étel, sőt a kenyér közvetlen érintkezik vele. Hát a fene tudja, mi inkább kihagynánk! Most vásároltam 25x12x2cm-es samottot a szalonnasütőmhöz, 204.- Ft volt darabja. A kemencébe 3cm, max. 4cm vastag bőven elegendő, tehát duplája körül lehet az ára, de ha a 40cm-es táblákat veszi az ember akkor még gazdaságosabb.
Szerintem nem lenne rossz ötlet alufóli helyett "hőtüktöt" használni, amit a radiátorok hátamögé szoktak rakni. 1m szélességben kapható és szerintem nem lenne drágább mint a háztartási alufólia. Nem megbántásként mondom akik a háztartási fóliát használták, de jóval erősebb, könnyebben kezelhetőbb és olcsóbb a hőtükör, ráadásul ezt erre találták ki.
Kedves kemencések! Egy kedves ismerősöm kemencéje, Miskolcon a Diósgyőri várnál.A kemence 250 eft ,a kocsi 500 eft ért készült. Anyaga:Putnoki tégla.samott habarcs, üveg, homok,samott tégla az alján. És végül én és a kemence:
Halihó KEMENCÉSEK! Tegnap találtam a fórumot, tehát új vagyok. Nem is tudtam leszállni rólatok éjjel 1-ig. Az ok: végre az asszonypajtás engedélyezte kemenceépítést. Ezzel régi vágyam fog megvalósulni, mivel - hozzátok hasonlóan - én is imádok a szabad levegőn sütni-főzni. Egy mindensütős kemencét szeretnénk építeni, ami még az idén kell, hogy üzemeljen. Egy jó csomó ügyes és jól használható tippet, ötletet találtam nálatok, amit igy szeretnék megköszönni nektek. Terveim szerint egy előlkéményes, 60 cm boltívmagasságú kemence fog épülni, 90 cm sütőtérmagassággal, önhordó tetőszerkezettel. Szerintetek a hőtárolós kályha samottbélése alkalmas-e beépítésre, mivel ebből van vagy 100 darabom. Üdv mindenkinek!
Ja és még egy ötlet a hőszigetelésre. Az ajtó lemezének hőszigetelését 2 cm vastag samott téglával oldottam meg. Célszerű ezt is megoldani hiszen itt is sok hő távozhat el feleslegesen "az ajtók záródnak" stádiumban.
Konyhai alufóliáról van szó, mint hőtükörről. Fényes felével a meleg oldal felé rakd majd, és az egymás mellet levőket némi rátakarással. Talán van szélesebb is mint a konyhai de nem érdemes utána szaladgálni.
Mi az, hogy "alufólia"? Már több helyen is olvastam. Értem is a technológiát. Milyen a vastagsága, milyen a szélessége, hol lehet azt kapni? Nagyon érdekel a dolog, mert már lassan én is ott tartok az építésben, s minden információ érdekel. Szeretném a tapasztalatokat hasznosítani. Üdv.
Na erre vagyok én is a legjobban kíváncsi, hogy az első felfűtés után hogy alakul a kihülés, meddig tartja a sütési hőmérsékletet. Én 30 cm tört üvegre 3 cm homok, majd 2 cm agyagba, lapjára fektetett nagyszilárdságú téglával csináltam az alját a boltív pedig 15 cm vastag tégla, majd alufólia, 4 cm kőzetgyapot, 5 cm ytong, üveszövet, vakolat. Az ajtó dupla lemez közte 4 cm kőzetgyapottal. Hát kíváncsi leszek! Majd beszámolok róla, hogy milyen lett.
Szerintem is a jó kemencét alapvetően meghatározza a falvastagság és a hőszigetelés. Ha kisebb a falvastagság (12cm), akkor gyorsabban, és kevesebb fával felfűthető. Az enyém kéttéglányi, 25cm-es falú, a belső boltív samott, a külső tömör tégla. Ami még szerintem fontos, az a kémény átmérő. Mivel az én kéményem 14cm-es átmérőjű rövid egyszerű acélcső (ha más is ezt választja, beépítés előtt tekerje mindenhol körbe hőtágulást engedő kőzetgyapottal, mert különben szétfeszíti a téglaboltozatot!), ezért nem óriási a huzata, ezért nálam egy alapos befűtés eltart 3-3 1/2 óráig. Vagy ha egyik oldalra tolom a tüzet, akkor már előbb is süthetek. Valószínűleg ha elhagytam volna a második téglaréteget, hamarabb fel lehetne fűteni.
Meg akkor is, ha nagyobb kéményátmérője lenne, vagy az magasabb lenne, de szerintem akkor a nagyobb huzat miatt több fát fogyasztana. Azért szerintem 14cm-nél senki ne csináljon kisebb kéményt. Nekem van a kémény aljánál egy huzatszabályozó/elzáró tekerő. Amikor már nem ég lánggal, csak parázslik, akkor óvatosan még tovább csökkentem a huzatot.
Eredetileg nem volt hőszigetelve (mint a Pangeás kemence), de az úgy nem volt nekem jó. Egyrészt hiába kentem be víztaszítóval a külső tégla felszínt, a kis repedéseken esőben csak átnedvesedett a tégla. (nincs fölötte tető) Ez nehezebb és rosszabbul tervezhető felfűtést jelentett. Meg hamar ki is hűlt. Ezért én bepaplanoztam a boltívemet kívülről 5+5cm (így könnyebben hajlott) rockwool kőzetgyapottal, és azóta nagyon jó. Kb. 20 kg (száraz!) fával felmegy jó sütési hőmérsékletre, és marad 5-6 órán át. 24 óra múlva nekem 60 fokos volt. Most ideiglenesen egyszerű kátránypapír védi a hőszigetelést az esőtől kívülről, de ezt le fogom cserélni egy fémlemezre. Szerintem a Dacagaby búbosánál is az a több rátapasztott szövetréteg is a közte levő levegőréteg miatt hőszigetelési funkciót lát el.
Mit szólnál egy olyan megoldáshoz hogy a tárcsát úgy függesztenéd fel mint a mérleg serpenyőjét, tehát 3 lánccal ami utána egy lánccal folytatódik, így tudod állítani a magasságát és az egészet egy kifordítható karra szerelnéd.
Mindig mocorgott bennem valami megfogalmazhatatlan, ami nem is a samottal fügött össze! Végül is ez az életmódunk különbözőségétől függ! Szerencsére nem élünk egyformán! Tehát valami olyasmiról van itt szó, hogy ki hogyan használja a kemencéjét! Ti olyan szerencsések vagytok a nagy baráti körrel, rokonsággal, hogy nem is képzelitek! Nekem óriási erőfeszítéseket kell tennem,hogy össze tudjam szedni őket. Pechemre ráadásul nem akarnak 3 tányérnál--2 féle kajánál többet enni! Sőt volt aki pl. csak Töki pompost kért! Ez gúnyosan, viccesen hangozhat, de nem így van! Tehát igen sokszor a szűk család:optimális esetben 6-8 emberrel számolva eszi a szintén legfeljebb 2 fogást! Mostmár bevallhatom nagytöbbségében családi ebédre használjuk a kemencét, nincs értelme egész napi üzemnek.A férjem pedig mindig átrakja a parazsat a grillre--ezt is ki kell használni! A kemence tehát sűrűn üzemben van. Arról nem is beszélve-mit kapnék ,ha csak estére lennék készen! Ettől függetlenül mindig várom az újabb tudósításokat a nagy bulikról--mindig van mit tanulni belőle!
A bográcsozó pedig érdekel: valami olyat szeretnék látni ami valami "kurblifélével" emeli és kifordítja a dögnehéz eketárcsát!Lássuk!
Szerintem a kemence hőtartása két dologtól függ. Az egyik a falvastagság a másik a szigetelés. Ezért én 25 cm-es falat raktam és a boltív szigetelésére perlitet használtam. Ezzel elértem hogy kívül a kemence hőmérséklete épp hogy langyos volt, tehát a betáplált energia szinte mind a falzatban maradt. Mikor a sajátomat tervezgettem figyelembe vettem azt is hogy egy felfűtéssel hosszabb ideig használhassam a kemencét. Kb. 30 kg akácfa elégetése után a kemencében kb. 300 °C volt. Ez másfél óra alatt égett el. Inne számolva 1 óra elteltével hült vissza 250 °C-ra és 5 óra múlva is még 180 °C volt bent a hőmérséklet. 24 óra elteltévet is kb. 100 °C-ot mértem. Tehát 5 óra hosszat alkalmas a sütögetésre. Először a kenyeret sütöm amihez kb. másfél óra kell utána valami húst amihez szintén ennyi idő szükséges majd végül a sütemény pl. pogácsa. Így teljes menüsort tudok készíteni egy felfűtéssel.
Én több mint másfél éve vagyok hol aktív, hol passzív böngészője a fórumnak. Az biztos, hogy nagyon szuper! Bár én nem ennek segítségével építettem a kemencémet, de sok érdekes infót gyűjtöttem innen. Higgyétek el, ahány kemence annyi fajta. Mindegyik más és mást tulajdonsággal bír, más technikákat kell alkalmazni használata során és ezért mindegyiknek meg van a maga varázsa, érdekessége. Az én búbosomat lassan és fokozatosan kell fűteni, de soha nem jelentett még problémát. Télen borzasztóan jó érzés ott ücsörögni a kemence szájánál és nézni a tüzet, egy jó kis bor társaságában. Nagy igazságot mondtok a samott tényleg lassan melegszik fel, de az is biztos, hogy 20kg csülök megsütése után gyönyörűen megsül még 3 nagy tepsi túrós-béles, vagy bukta és 5-6 óra elteltével még mindig hamar megsül egy piskóta, vagy sült banán. Na persze ami nagyon fontos, hogy sütés közben nem ég a kemencében tűz, max. a parazsat tolom föl ha valami nagyobb darab kaja sül. A kicsit türelmetlenebb embereknek érdemesebb olyan kemencét építeni amit hamar fel lehet fűteni, csak ha több mindent, vagy nagyobb valamit süt benne, akkor menetközbe is fűtögetni kell. Ha jól tudom.....! Lehet nem ide tartozik , de azért elújságolom, hogy a kemencém közelébe készítettünk egy (számomra) csodálatos bográcsozó - szalonnasütő tűzhelyet. Annyi híja van hogy a bográcstartót és a tűz-teret kell lefestenem hőálló matt fekete festékkel. Érdekességképen majd teszek fel róla pár képet ha teljesen elkészül. Kemencehasználatban gazdag jó hétvégét kívánok minden kemencés-társamnak!
Nem semmi projekt a Tiéd az biztos. Ebben nagyon sok munka van az látszik, és igényesen csináltad meg. A téli képnek külön örültem, nem szeretem a meleget, és nagyon várom a telet. Gondolom ezt a nevemből egyedül is kitaláltad. Annál jobban már csak az első sütést várom a kemencébe.
Érdemes! érdemes! Sokszor alig állom meg, hogy ne szóljak rá arra aki itt a fórumra kivág szép kész kemencéről képet, hogy hol vannak az előzmények!A kemenceépítés oldal is a kedvencem--és szerintem sokan nézik!--tedd csak rá! És rögtön szavazok rá!
Most pedig, hogy borzongjunk egy kicsit teszek fel téli képet ------ a többiek úgyis nyaralnak!