Nem tudom, hogy mi lehet az oka de újabban a petyaművektől a djvu fájlokat megnyitni sem tudom és letölteni meg abszolút nem. Ha tudja valaki mi az oka kérem, hogy írja meg!
Mi azért ezt arra is használtuk,hogy a Z-bemenetre különböző jelalakokat vezetve hülye vicceket csináltunk egymással-de a tanároknak is tetszett,mert mindjárt látványosan meg is lehetett a gyakorlatban magyarázni a lényeget.
Viccelődni volt még egy kis hangszórómágnesünk is( "Zs-tengely") megfelelő helyre csempészve a tapasztalatlan kolléga boldogítására változatos jelalakok készültek.
Nekünk még az iskolában azt tanították, hogy a szkópcső Wehnel- hengere(Z) azért van kivezetve, mert oda pontos időmarker jelet adva pontosabb időmérést lehet végezni, mint az eltérítés pontossága, és a rasztrer az ernyő előtt. Ennek főleg még az egy eltérítőrendszerrel működő szkópoknál volt jelentősége. A mai legalább két eltérítőrendszerrel felszerelt szkópoknál (A és B) ezt a problémát egyszerűbben megoldják a két eltérítő rendszer különböző variációival. Sőt a digitális tárolós szkópoknál csak a kurzort, vagy kurzorokat kell a jel megfelelő pontjára mozgatni a pontos időméréshez.
Igy én is tudnám hogy miröl van szó. De egy estleges nyomdai(szerkesztési) hibáért tanuljak meg egy uj szakszót?Egy távolkeletitől meg ell kellene várni hogy értelmezhetően forditson le valamit?
Arról van szó,hogy a működési tartományon belül 10MHz-es sávok vannak,amin belül kell lennie a kívánt csatornáknak. Ezt a felhasználó,vagy a gyártó tudja egyszerű művelettel-a VCO frekitartománynak kívánt helyre való húzásával-behangolni.
Házilag a meghámozott készülék kis bádogdobozában levő egyetlen trimmerkondival történik-megfelelő körültekintéssel.
Hoppla. A Google segített és megtalálta egy szkóp lefutott árverési tételénél "fényerő nem szabályozható(kivilágosító erősítő hiba)" mondatban. Néhai kollégám, Csepregi Horváth Kázmér"Korszerű oszcilloszkópok" c. kitünő könyvében ezt, a fényerőt vezérlő áramkört "kivilágító áramkör"-nek nevezi, így a közel hsonló elnevezést elfogadhatónak tartom.
Akkor viszont a "kivilágosító erôsítô" az az áramkör, ami a fûrész deriváltját (ami egy nem túl nagy négyszögjel) a képcsô nyitásához (kivilágosítás) szökséges szintre erôsíti. A kivilágosító/kivilágító jel azonnak a Wehnelt-hengerre kerül, a fûrész pedig késleltetô mûvonalon át megy az eltérítô végfokra, hogy a futás eleje is látsszon. A függôleges erôsítôben a végfok elôtt ugyanakkora késleltetés van.
Szkópnál elôfordulhat. Az indított üzemmódnál nem visszafutáskioltás van, hanem alaphelyzetben le van zárva a KS-csô, és a vízszintes eltérítés elindulásakor nyitja meg a "kivilágosító jel", ez általában ki is van vezetve a szkóp hátulján.
Még mindíg türelemmel várom az általad kimásolt rajzokat, adatokat brg yagi 0,7/2m szélessávú antennákról felújítás céljából (költségtérítés ellenében ahogy ígértem).Hogy mióta, azt csak ketten tudjuk.Mivel nem reflektálsz leveleimre csak arra tudok gondolni hogy mailt váltottál.
Így van! Már létezik/nek olyan kapcsoló üzemű tápok, amelyeket kimondotten rádiók üzemeltetésére terveztek.
Két fő szempont (az általános, tápokkal szemben támasztott követelményeken túl): - ne adjon ki zavarjelet(ket) az üzemi frekvencia-tartományban; - a kisugárzott nagyfrekvenciás jel ne bolondítsa meg a tápot.
Lásd: SAMLEX, ASTRON (sok évtizede!), TELECOM, stb. gyártók.
Mi évekig kerestünk ilyen tápokat, eleinte sokat "szívtunk", csalódtunk, aztán megtaláltuk a nekünk "tetszőt"...
Egyet bizton állíthatok: a számítógépekhez készítettek teljességgel alkalmatlanok rádiós célokra.....
Véleményem szeint ez nyugodtan írható külön, mert kettőnél több tagú szóösszetétel. A pontos nyelvtani szabályt nem tudom, de szerintem a "három hullámsávos rádió" ebben a formában leírva teljesen jó arra a rádióra, amelyiket három hullámsáv vételére gyártották. Azt hiszem, téged a "kétsávos rádió" kifejezés zavar meg, de az csak kéttagú szóösszetétel de ha már azt mondom: két hullámsávos rádió, akkor az már más helyzet.
Utóbbinak kellene történnie: PLL Phase Locked Loop, vagyis fáziszárt hurok. Hogy ebből hogyan lett fázisos kapcsológyűrű, annak megmagyarázásához bölcsész agy szükséges.
Csak a legnagyobb ökörséget jelölted ki, pedig van még:
- a "három hullámsávos rádió", a háromhullámsávos rádió" helyett, pedig ez csak egy készülék és nem három;
- többször "hangzás"-nak fordítja a hangszínt;
és akkor még nem másoltad be az egész remekművet. No, hiába, a szakfordítás külön szakma, nem elég az igeidők jó ismerete, ahogy ezt a nyelvtanárok gondolják.
Ja, nem mondtam a következtetést: szóval még csak nem is a márka számít - bár sok esetben jó támpont, hogy ha drágább valami -, hanem csakis az adott típus. Sosem elfeledve az ökölszabályt: először mindent meg kell tudni róla a Hálón, amit csak lehet.
Hivatalos review, teszt, értékelés nagy szájton, nagy optimizmus, "jó, jó, de akadnak nem jelentős, apró hibái": nem információ. Sokféle ember által összehordott review, fórumhozzászólások stb.: információ, csak rohadt nehéz összeállítani valami összegzést, mert mindig kap minden termék hideget és meleget is; szakértelmet kíván. Konkrét (kapcsolási) rajz, hosszútávú tapasztalatok, mérési adatok: még talán a legjobb, ha van, de nem lehet mindig olyat venni, amihez megtalálható, és ez is szakértelmet kíván. Mindenhez meg nem lehet érteni. :-)
Egyetértek veled . Nekem is , meg több RH-n aktívan foglalkozó ismerősömnek is egyik fő gondja a rádió + tápegysége .
De ugyanakkor a mai korszerű rádiózáshoz ( versenyzéshez mindenképpen ) használni , kell számítógépet is . Nekem a mostani gépem ebből a szempontból kultúrált de az előző számítógépemben 3 tápot is kipróbáltam mire kellően RF zaj nélkülit találtam ...
Igen én is láttam az alkatrészek "hűlt helyét " :-))
A "márkásabbak" valszeg jobbak .
Persze más RF zajok forrása is a számítógép emiatt a gondos árnyékolásra ügyelni kell ... nem csak a táp a zavarforrás , hanem akár a monitor stb..
Hadd meséljem el, egyszer mekkorát csalódtam szintén PC-tápban. Márkásat vettem - ez egyébként máskor is gyakran bizonyul rossz lépésnek -, viszonylag drágát, de már nem emlékszem a típusára. Nem gyakran teszek ilyet, de kitaláltam, hogy ez kell nekem, legyen ilyenem egyszer az életben, mert hatásfokban, zavarokban, megbízhatóságban jobb, meg, ugye, garantáltan túláramvédett, hővédett, akármivédett - gépkönyv szerint, nem csak mendemonda alapján.
A legnagyobb vicc, hogy sikerült a gép összerakásánál egy olyan 1,44-es FDD-t előásnom, ami zárlatos volt, illetve nem teljesen, csak rohadt nagy áram folyt át rajta, de az stabilan. Nos, a frissen vett, drága tápom ettől füstölni kezdett és rendkívül durva szaga volt... Mindez már jó néhány évvel ezelőtt - dühömben benne hagytam a gépen, azóta is működik, csak semmivel sem látom kisebbnek az esélyét, hogy felgyújtsa a lakást, mint bármelyik noname társa... legalábbis az én esetemben ez a helyzet.
Most lehet, hogy butaságot mondok, mert rádiós környezetben sosem próbáltam még, de a PC-s tápok is nagyon korrektek tervezés szempontjából. Ha! Ha rendesen benne vannak az alkatrészek és ha normális alkatrészek vannak benne.
Rossz PC tápok javításánál láttam, hogy egy csomóból egyszerűen ki van spórolva a hálózati oldalon a zavarszűrő: a helye megvan a panelen, de egyszerűen át van kötve. Továbbá rengeteg tápnál a kimeneti oldalon a második LC kör tekercse is rövidzárral van "helyettesítve". Nem csoda, ha ezek ontják a rádiófrekis zavarokat magukból. Én a javítás során a teljesen reménytelen tápok szétbontott alkatrészeit felhasználva mindenhová beépítettem a zavarszűrést, ahol az gyárilag nem volt.
Egy normálisan összerakott, nem szétspórolt PC táp kimenetén még sok A terhelésnél is csak a néhnytíz mV p-p háromszög alakú "zaj" látható a szkópon.
Nekem van egy szimpatikus táp amit nagyon egyszerűen meg lehet csinálni és kb. 300W - ig elmegyeget, ami ha jól számolom kb. elég Neked. A magas kapcsolófrekvencia miatt pici trafó és kevés az alkatrész, összehasonlítva azzal az áteresztővel, amit táp és szobafűtés céljából belinkeltél :-))))))