Keresés

Részletes keresés

subidi Creative Commons License 2005.10.04 0 0 58

Csupaszabó!

Talán ha mielőtt elovasod az egész Bechterew-kór  topic-ot!  (NE IGYÁL CALCIUM PEZSGŐ tablettát!!!!!) ez csak egy SOS tanács! Hiszen az SPA folyamatos meszesedést visz végbe!!!!!!!!!!!!!!!!!

subidi Creative Commons License 2005.10.04 0 0 57

Bocsika! Nem akarok igy ismeretlenül beledumálni!

De mivel az SPA-at kérdezted, a Bechterew-kór cimü topicot olvasd el, sok mindent megtudsz a kérdésedre.

 Üdvözlettel és jó egészséget kivánok!

Előzmény: csupaszabo (39)
blankacicus Creative Commons License 2005.10.04 0 0 56
Sziasztok!

Édesanyám évek óta szenved reumatid artitiszben. Most sokat romlott az állaopta, és ráadásul tüdőgyulladása ia lett. Kiderült, h mycoplazma fertőzés okozta nála a tüdőgyulladást. Mikor rákérdezett az orvosánál, h ez pontosan mit is jelent, akkor az orvos nem adott pontos választ.
Kérlek titeket, ha valakinek van erről a fertőzésről információja az ossza meg velünk, h mi is pontosabb képet kapjunk.
Előre is köszi:

Blanka
Annmari21 Creative Commons License 2005.08.21 0 0 55
  Kedves Alice! Kérlek küldd el mailben a " gerincgyógyász cimét", mert 2 hete alig birok felkenni, szét akar esni a derekam, mozgásra jaj, aztán kicsit "bejáródik. Doktor felirta a szokásos izomlazitót, kencét stb, de csak kismértékü, szinte semmi javulás. Kösz. Annmari21
Tombolda Creative Commons License 2005.05.07 0 0 54
Nem 0 problémám van ez ügyben sajnos.
Előzmény: Deibler úr (53)
Deibler úr Creative Commons License 2005.05.07 0 0 53
Ebben a topikba célszerű olyan reumatológiai problémákról írni, amelyekre még nem nyílt külön topik.
Olajuwon Creative Commons License 2004.08.22 0 0 52

Köszvény (arthritis urica)

 

A húgysav-anyagcsere betegsége. Emelkedett szérum húgysav-szint miatt kicsapódnak a húgysavkristályok az ízületekben, ízületi gyulladást és heveny fájdalmat okozva (köszvényes roham), idült esetben ízületi deformitásokat okoz. Típusos kezdetbeli megjelenési formája a láb öregujjának (metatarsophalangealis ízület) begyulladása és fájdalma. A magas vér-húgysav szint mindig velejárója a betegségnek, de nem mindenki köszvényes, aki hiperurikémiás. Az emelkedett húgysavszintet okozhatja öröklődött hajlam, illetve túlzott húsfogyasztás általában elhízással (obesitas) kísérve.

Pár cikk a betegségről:

http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0005/4.htm
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/IV/5/310main.htm
http://www.elender.hu/from_bendeguz/doci/ujsag/praxis/gyulreu3.htm
http://www.doki.net/tarsasag/mra/upload/mra/document/KOSZVENY.htm
A betegség kezeléséről. Elsősorban a cél a hiperurikémia kezelése. Erre rendszeresen húgysavürítő gyógyszert kell szedni. Továbbá ún. purindiétát kell tartani, tehát a magas purintartalmú élelmiszerektől (hús) tartózkodni kell. Fontos az esetleg fenálló túlsúly csökkentése, mozgásszegény életmód megváltoztatása. A diétával kapcsolatos pár hasznos cikk:

http://www.elelmezesvezetok.hu/2000-0607-13.htm
http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9935/akoszv/akszvny.htm
http://www.patikatukor.hu/main/pt_news.php?newsid=596

 

Várom azok jelentkezését, akik ugyanezen betegséggel küzködnek. Kíváncsi vagyok ki milyen gyógyszert szed a szérum hiperurikémiára ill. a rohamok kezelésére, mik a tapasztalok, kinek mi vált be. Hasznos volna étrendi tanácsok egymás közti megosztása, kinek vannak jó tippjei, mit is fogyasszunk, hogy a purinszegény diéta mellett a testsúlycsökkentés is elérhetővé váljon (sajnos nem mindig összehangolható). Előre is köszönöm a segítségeket 'rutinosabb' sorstársaimtól.

 

Végezetül egy táblázat néhány élelmiszer purin-tartalmáról:

 

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.23 0 0 51
Bár ha a peteféászkek még megvannak, az jó dolog, mert maga az ösztrogéntermelés megvan, csak éppen a havivérzés nincsen. Szóval a helyzet koránsem annyira vészes, van még pár éved az igazi klímaxig, legalább 6-8.
Előzmény: AliceCsodaországban (50)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.23 0 0 50
Hát... viszont vigasztaljon az a tudat, hogy a klímaxszal járó hirtelen tünetek pár év után elmúlnak, és marad a szimpla idő múlása. Én azt ajánlom, élvezd ki minden percét a krodnak, minden kornak megvannak az előnyei is ám!
Előzmény: csupaszabo (49)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.22 0 0 49
Minekutána tavaly kivették a méhemet, így vérzésem mnár nincs. Petefészkek bent maradtak. És sajna elmúltam 2X4, vagyis 44.
Előzmény: AliceCsodaországban (48)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.21 0 0 48
Menyi idős vagy kedves, ha nem titok, és elmaradt már a vérzésed?
Előzmény: csupaszabo (46)
afintha Creative Commons License 2003.09.21 0 0 47
szerintem batra lehet enni-inni a kalciumot. ugyanis a meszesedes nem a kalciumbeviteltol fugg szerintem.
Előzmény: csupaszabo (44)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.21 0 0 46
Ajaj, akkor klimaxolok? Merthogy május eleje óta valamire allerginyás is lettem, hogy pontosan mire még a már eddig ismerteken kívül /nikkel és latex/, azt nem tudom. De Zyrtec nélkül 2 nap alatt olyan kiütéses leszek, ahogy a nagykönyvben megvagyon írva!
Előzmény: AliceCsodaországban (45)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.21 0 0 45
Nyugodtan ihatod a pezsgőtablettát, az a kálciummenyiség nem ront semmit - viszont segít abban, hogy ne legyél allergiás mondjuk a parlagfűre vagy ilyesmire. Sajnos a klímax után ilyesmi is jelentkezhet váratlanul. Én pl. soha életemben nem voltam semmire allergiás. Az 50.-ik szülinapomon csináltam egy jó kis ötye klubot, meghívtam az új házunkba minden barátnőmet, mindegyik hatalmas csokorral érkezett, és október lévén csupa liliom meg ilyesmi volt a vázákban, nem akarok morbid lenni, de olyan volt a nappali mint egy ravatalozó... nos másnap nekem folyt a szemem, folyt az orrom és folyt a fülem, ilyen még életemben nem volt velem, elmentem az orvoshoz, az azt mondta inflenza, de valahogy nem akart elmúlni, de főleg a fülem zavart, állandóan valami vízféle folyt belőle, elmentem a fülészetre, akkor mondták, hogy ez bizony allergia, felírtak Zirtec-et vagy mit, el is múlt, azóta mindenkinek megmondom, hogy ha jön hozzám, virágot ne! Inkább egy üveg vörösbort, annak jobban örülök... :-)))
Előzmény: csupaszabo (44)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.21 0 0 44
Csak jól tudtam ezt a meszesedést! Azért marha jó: az egyik doktornéni azt javasolja, minden nap igyak meg minimum 1 calciumos pezsgőtablettát, a másik pedig majdhogynem eltiltana tőle.
Most akkor igyak vagy ne? Azt hiszem, azt fogom csinálni, amit eddig is: napi 1 kefír, napi 1 pohár tej, naponta egy kevé túró vagy sajt, de semmi plusz Ca.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.19 0 0 43
Csupaszabo,
sajna az a nagy büdös helyzet, hogy ahogy vénül az ember, (azaz, mikor beáll az az állapot, hogy a régi sejtek elhalása után nem termelődik helyettük új, ez kb a 40-es évekre tehető), onnantól fogva kopik az ember, meszesednek a csontjai, meg még van egy csomó más kellemetlen velejárója a kornak. Az ember lánya lehet fitt, festetheti a haját, meg csinálhat magának pakolást, nincsen az a kozmetikum, ami megakadályozná az idő múlását. A meszesedés mértéke egyéni, általában azok járnak rosszabbul, akik afféle "madárcsontú", kistermetű filigrán lények, míg fiatal korban nekik van előnyük, idősebb korban a drabális nők járnak jobban. Én nem vagyok orvos, csak éppen a családomban már mindenféle betegség volt, ahogy én látom, nálad a csípőizület már intenzíven meszesedik (sclerozis= meszesedés). Azt javallom, minél előbb keress magadnak valami normális reumatológust, vagy ortopéd orvos, és fogadd meg a tanácsait. És ne keseredj el, rajtad kívül még van párszázezer nő aki így él, hol jobban van, hol rosszabbul, de nem ebbe hal bele az biztos.
Előzmény: csupaszabo (41)
afintha Creative Commons License 2003.09.19 0 0 42
milyen baratosned mond ilyeneket?
Előzmény: csupaszabo (41)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.19 0 0 41
Akkor ezt jól tudtam. Köszi. Szóval mégsem rohadok, mint a barátosném mondta. A fene egye meg, a frászt hozza az emberre.
Előzmény: nextdoor (40)
nextdoor Creative Commons License 2003.09.19 0 0 40
sclerotikus (szklerotikus): megkeményedett, elmeszesedett
Előzmény: csupaszabo (39)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.19 0 0 39
Alice! Te olyan okos vagy, segíts nekem lefortdítani a leletemet, légy szív!
Szóval voltam csontsűrűségmérésen, ott minden OK.
Aztán voltam a reumatológián, ott csináltatott a doktosnéni egy csípőrtg-t, aminek az eredménye a következő:(nekem óhéber, enyhe kínai akcentussal!)
A symphysis környéke mindkét oldalt intensíven sclerotikus.(Reaktív sclerosis:SPA?)
A csípőízületek minden tekintetben megtartottak. A sacroiliacalis rések környée a caudalis harmadban mésztömörülést mutat. Az ízfelszínek simák, jól felismerhetők. A csontstructura egyébként ép.
Most akkor mi van? Mészlerakódás okozza ezt a rohadt fájdalmat?
Doktor néni szerint nehéz szülésem lehetett. Mondtam, hogy nem éppen, baromi gyorsan tágultam."Akkor az a baj!"
Na, csessze meg! Az is baj, ha az ember lánya 3 napig kínlódik, meg az is, ha 1 órán belül megvan a baba?
És miaz hogy sclerotikus? Rohadok szét belülről.
Be vagyok egy picikét gazolva, no.
Tud valaki segíteni a lefordításban?
Ja, valami porcépítő kapszulát kaptam és gyógytorna-leírást. Úgyhogy lassacskán eljutok odáig, hogy egész nap tornázom. Délelőtt visszér-torna, délután alsó végtagi torna, este fogyókúrás torna. Olyan leszek, mint a Svájcinéger!
Előzmény: AliceCsodaországban (37)
afintha Creative Commons License 2003.09.03 0 0 38
csudaba az ilyen hazirovosokkal!!!!!

keress masikat mindenkeppen!!!!

Előzmény: csupaszabo (36)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.03 0 0 37
Bocs, de lehet hogy nem jól értettem.
Elmentél a háziorvosodhoz, isiászra utaló panaszokkal és ő nem tett semmit.
Megmutattad a csomódat és nem tett semmit.

Kérd ki a tb kártyádat és jelentkezz be SÜRGŐSEN egy másik orvoshoz!!!!

(Ne haragudj, de szvsz. neked most arra van a legnagyobb szükséged, hogy bármi áron - akár szimulálás révén is - de minél előbb kivizsgáljanak cakkumpakk! )

Előzmény: csupaszabo (36)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.03 0 0 36
Persze hogy mutattam! Nem foglalkozik vele. Úgyhogy bejelentkeztem a kedvenc sebészemhez a jövő hétre, mert nagyon gyanús ez a csomó. Nem állítom, hogy biztos, hogy ettől vannak a lábfájásaim, de nem kizárható. Mindegy, a csoontsűrűségmérés nem árthat szerintem, legalább azt is megtudom, kell-e kalciumot szedjek pluszba. Merthogy kb 1 éve napi 1 pezsgőtablettával iszogatok önhatalmúlag.
Előzmény: AliceCsodaországban (35)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.03 0 0 35
És ezt megmutattad a háziorvosnak? Mert ez mintha nem reuma lenne vagy isiász... persze lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, mindenesetre valami konkrét megfogható dolog, ha szerencséd van beutalnak kivizsgálásra valamelyik kórházba és ott mindenedet átvizsgálják sorbanállás nálkül, fogd fel úgy, hogy ez szerencse...
Előzmény: csupaszabo (34)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.03 0 0 34
Tuti hogy nem az, mert nem visszanyomható.
Előzmény: AliceCsodaországban (33)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.03 0 0 33
Lágyéksérv?????
Előzmény: csupaszabo (32)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.03 0 0 32
Hát nekem nem használt semmit. Ugyanúgy kaparom a falat, ha belehasít. Ez van. Viszont tegnap találtam a lágyékomban egy ölég nagy csomót, ami nem sérv, mert nem visszanyomható. Olyan jércetojásnyi. Lehet, hogy ez a valami nyom egy ideget?
Előzmény: afintha (31)
afintha Creative Commons License 2003.09.03 0 0 31
Ja, a Cataflam segiteni szokott ilyen fajdalmak eseten
Előzmény: afintha (30)
afintha Creative Commons License 2003.09.03 0 0 30
?????

Ha igaz, amit elmondtal, es mindez vizsgalattasl is bizonyithato ----- akkor szerintem a haziorvososd kisse mellenyult.... reumatologus :((((((((((( en nem oda kuldtelek volna elmondasod alapjan

Előzmény: csupaszabo (29)
csupaszabo Creative Commons License 2003.09.03 0 0 29
Diagnózis még nincs, csak beutáló a reumára és a csontsűrűségmérésre. Lábfájdalomra meg valami bogyó, valami Cataflam. Nem ismerem, állítólag segíteni fog.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!