Tudom, hogy nem így van a nagykönyvben megírva, de mennyire lehet gáz, ha a födémen befújt cellulóz szigetelésre ráterítek 10cm gyapotot?
Kezdem unni, hogy folyamatosan vándorol a cellulóz, kicsit össze is esett az évek során és nem is egyszerű manapság kivitelezőt találni, hogy ráfújjanak, ezért sk leterítenék egy réteg gyapotot a tetejére.
Elméletileg 10cm gyapotnak nincs akkora súlya, hogy jelentősen összenyomja a cellulózt, páratechnikailag meg csak átereszt annyi párát a gyapot, amennyi minimum kell. Szerintetek?
Ja az kimaradt hogy alul a beton födémhez akril tömítővel rögzíteném, oldalt pedig bevésnék a vakolatba egy csíkot és oda nyomnám be/szintén akril tömítővel kinyomnám.
Nekem ez a fajta táblás anyag ismeretlen volt, ezért is kérdeztem rá. Igazából keresem a lehetőség szerinti legjobb hőszigetelésű anyagot adott vastagságban. Van egy erkélyteraszunk, alatta a nappali, és az adott kb 8 (esetleg 9) cm-be kellene belepakolnom valami minél jobb hőszigetelő anyagot, keresgélés közben szembe jött velem. Az ár másodlagos, mert kb 6--8 m2 az egész, de máshol a házon meg 22 cm lesz szokványos anyagokból, így jó lenne a maxot kihozni ebből a vastagságból.
Én a párazáró fóliát felraktam rendesen csak azért hogy ha felmegyek valamikor akkor oda akkor ne viszkessek utána. ..és az úgy is lett. Igaz mi Rockwool kőzetgyapotot használtunk.
Ha nem lakótér lesz és nem keletkezik ott több pára, mint a fólia másik oldalán, akkor nem sok értelmét látom ott párazárni. Sem a ferde síkon, sem a függőleges síkon. Én hagynám így, hadd szellőzzön.
Szerintem Elek erről is dumál, amikor azt mondja, hogy szinte senki sem csinálja meg rendesen...magyarán párazárás szempontjából a szartsemér kategória lesz.Lesz egy cirka 1m-es sávod, ahol közlekedik a pára, ahogy akar.
Én úgy csináltam a tetőszigetelést hogy a gyapotot túltoltam a talpszelemenen, és letoltam a "dobozba" a fallal párhuzamosan a koszorúra ameddig leértem.
Az volna a kérdésem hogy a kérdőjellel jelölt részt ha nem töltöm fel teljesen szigeteléssel akkor probléma-e hogy a párazárófólia és a szigetelés között marad egy levegősáv?
Lesz egy csomó szigetelésem amit beraknék ide a "fák (dúc?) mögé", de nem biztos hogy teljesen kitölti majd a részt. A párazárót viszont a fán (dúcon?) hoznám le a födémre. Jó lehet így?
tavaly tél elején szigeteltem a szarufák között a szintén nem lakott padlásomat (tárolónak meg ruhaszárítónak van használva)
a padláson utána a 6 fokból 16 fok lett
nagyon nem mindegy hogy a lakott szobák mennyezetének a túloldalán 6 fok vagy 16 fok van
jelentősen csökkent a gázfogyasztásom, de persze az még jobb megoldás ha közvetlenül a födémet szigeteled
...pár szőnyeggel meg használt padló alátét szigeteléssel pár héten belül picit tervezek még javítani a padlásra feljutó hő mennyiségén de csodát nem várok tőle
"a fűtött tér hője - mivel nincs szigetelés se az oldalfalon, se a födémen - könnyebben jut át a másik oldalra"
Eddig valahogy azt hittem, azzal, hogy a ferdetetőt is leszigetelem, kevésbé fognak hűlni a szobák, de ha jól sejtem, ezt pont nem igaz. Csak az utcát fogom kevésbé fűteni, a "különbség" a padlástérben marad. Mivel a padlástér és a lakótér közötti hővezetési tényező változatlan marad. Jól látom?
Nincs igazán okom "fűteni" a beépítetlen padlásteret. Amit ott tárolok (pl. teleltetett növények, barkács dolgok) pont jól bírják, hogy legalább nem fagynak meg...
Ha jól veszem ki, eddig nem ezt mondtad. Hanem hogy a szarufa (ferde gerenda) végéig menne a szigetelés. Emiatt is érdemes ábrát fűzni a kérdéshez, mert érthetőbb általa a sztori.
"Műszakilag hátrány, ha a két szigetelés között ott a beépítetlen tetőtér nagy légtere?"
Igen. Mert a fűtött tér hője - mivel nincs szigetelés se az oldalfalon, se a födémen - könnyebben jut át a másik oldalra. De ha az a szempont, hogy ott se legyen hideg, akkor az a megoldás jó, hogy a tetősíkban szigetelsz és a lakóhelyiségből átadódó hő melegíti ezt a légteret. Ha ezt választod, akkor viszont arra törekedni kell, hogy kívülről, akár a dobozolás irányából ne jusson be levegő. Különben olyan lesz kb, mintha egy arasznyira nyitot ablakú szobát fűtenél.