Keresés

Részletes keresés

Nembo Creative Commons License 2006.08.22 0 0 740
Szép lett. Gratula.
Előzmény: domi_nick (730)
domi_nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 739

Pontosítsunk!

Az ablakpárkányra gondolsz vagy az előteraszon lévő "mellvédre"?

Segítene ha betennéd ide a képet:)

A külső ablakpárkány is tégla, este teszek fel róla közelképet ha gondolod.Egyébként a kész vakolaton van rajta, "L" alakban flexelt téglasor, kifelé lejtetve.Fugázva, a szélein purhabozva és a hézagok szilózva átlátszóval vagy festhetővel, erre már nem emlékszem pontosan.

OK, leesett, összetett volt a kérdésed:)

A fehér anyag neve hőpaplan.Kőzetgyapot.Elővigyázatosság okán csupán a gerenda alá, a bemélyítésbe tettem, ki tudja?Elvileg extrém hőhatásnak nincs kitéve, de jobb félni...

Elkészült az alap "U", az alsó ív öntámasztó.A felső részre tettünk samott téglát, a külső téglaburkon belülre.Felültettük a tűzteret.Ami nem látszik az az, hogy az alsó fatartó alatt a hátsó rész alulról nyitott, jobban szellőzik.A tűztér körül 3-4cm hézag maradt, majd alá és oldalra samott került.A tűztér felső részénél betonvasra ültettük a flexelt téglát /lsd Dávid-csillagos középen/, majd rákerült a gerenda, ami szintén belül-alul vágott párkányszerűen.

Az alul látszó betonvasakat pedig 1200 fokig hőálló fekete szilóval tüntettem el.Ez ment egyébként a kéménycsövek illesztésébe is.

Előzmény: kiskori (737)
Fido Dido Creative Commons License 2006.08.22 0 0 738
Köszönöm szépen! Amint ott tartunk a felújítással, mindenképpen keresnlek ezügyben.
Előzmény: domi_nick (736)
kiskori Creative Commons License 2006.08.22 0 0 737

Szia!

Köszi a gyors választ. Szóval a "párkányt" pecsétes tégla mániásoknál feltett egyik képeden "fedeztem" fel. Talán rosszul. Az ablak alatt.

Kérdésem is lenne. A homlokzati téglasor min fekszik? És az a fehér anyag gondolom hőszigetelő. Meddig és hová javasolt. Én is próbálkozomm a képzéssel, már a Kószó féle könyvet is megszereztem, de ezekre nincs válasz. Illetve Te a burkolatra tetted a téglákat?

Egyenlőre ennyi. Még egyszer gartula, és szépen sárgulok:)))

domi_nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 736

Köszönöm, örülök hogy tetszik.

Mint már említettem kiképeztem magam, alapos ember lévén, ha technikai segítség kell kérdezz nyugodtan, ha tudok válaszolok.

Az építés során jött elő csupán pár apró buktató amire az elején nem is gondoltam, de megoldódott.

A lényeg, kell egy stabil tűztér és tied a világ:)

Előzmény: Fido Dido (735)
Fido Dido Creative Commons License 2006.08.22 0 0 735

Szeretnék gratulálni! Nagyon szép munka.

Hasonlót tervezünk mi is, szintén bontott téglából, pecsétessel díszítve. :)

Előzmény: domi_nick (734)
domi_nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 734

A gerenda egy 150 éves ház bontásakor "mentődött meg".

Csiszolva és narancsolajjal lett kezelve, külön tetszettek a repedések rajta, szerintem illik a hangulathoz:)

Előzmény: pacseryk (732)
domi_nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 733
Ha már gáz nincs...:) egyenlőre!
Előzmény: monyesz (731)
pacseryk Creative Commons License 2006.08.22 0 0 732

Szia! A fagerenda milyen fából van? Honnan lehet ilyet szerezni? Mennyibe kerül?

Nagyon tetszik.

monyesz Creative Commons License 2006.08.22 0 0 731
Szép munka ! Gratula ! :)
domi_nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 730
Az ablakpárkányt nem értem, de találtam még pár képet.
Ha kérdés van kérdezz nyugodtan, kiképeztem magam:)
q
d
ffj
Előzmény: kiskori (729)
kiskori Creative Commons License 2006.08.21 0 0 729

Szia!

Csak gratulálni tudok a művedhez. Ha nem vagyok túl tolakodó meg tudnád osztani velem az építés közbeni képeket is? És ha még mindig nem mentem az idegeidre, bár egy másik topickban láttam a többi képet az ablakpárkány megoldás is érdekelne.

Ezer köszönet érte: kiskori

Előzmény: domi_nick (728)
domi_nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 728
Holnap mutatok készet is, egyenlőre egy félkész kép az álmomról:
12
Illetve kettő:)
tűz_tér Creative Commons License 2006.08.18 0 0 727
A tűztér a SUPRA TERTIO 67 és 76 lesz.

Ha az a kémény van még legalább 4 m magas a bekötés felett (90 fokos bekötés esetén 6m), akkor nyugodtan bekötheted, nem lesz gond. A tűztér leírása szerint is beköthető 180 mm átmérőjű, kör keresztmetszetű kéménybe.
Szűkíteni közvetlen a bekötés előtt, minél hosszabban legyen meg a füstcsonk eredeti átmérője.
Célszerű kialakítani egy külső levegő hozzávezetést, 110 mm átmérőjű PVC cső, vagy 100 cm2 keresztmetszetű csatorna elegendő.

40 m2 fűtésére, normál 3 m körüli belmagasság esetén elég a 67 cm-es tűztér is, a látvány az nyilván ízlés dolga.

Korr. acél bélést ki ne vedd, sokkal jobb így a kémény, mint nélküle. A kör keresztmetszet áramlási ellenállása kisebb, mint a szögletesé, és a sima fal is javítja a huzatot. (Ezért lehet kisebb km-be is bekötni). Ami talán a leglényegesebb, hogy a bélelt kéményben csak a vékony acéllemznek kell átmelegednie, hogy a kémény elérje az üzemi hőmérsékletét, míg a béleltlen kéményben az egész kéménytömbnek.
Előzmény: FotexZoli (724)
Fido Dido Creative Commons License 2006.08.16 0 0 726
Alulról betáplálást nem vállal a kandallós? Az is megoldás szűk kémény esetén.
Előzmény: FotexZoli (724)
fakeco Creative Commons License 2006.08.16 0 0 725

hali

kalyha  topikosok  figyelmebe-   bullerjan  nevre halgato  futo  eszkoz

www.bullerjan.de

FotexZoli Creative Commons License 2006.08.16 0 0 724

help tűz-tér, de más is válaszolhat

helyzet

kinéztünk a kandallótípust a CHEMINÉES PHILIPPE oldalán, a modernek között, aubigne.

találtunk ehhez egy supra betétet, tertial valami.......

aminek a front szélessége 67 cm (180mm kivezettéssel), mivel a kőművesekek elcseszték a 200*200-as kéményt, és csak 180-as csővet tudtak berakni a kéményesek

no de

ez a betét (úgy gondoljuk), hogy kicsi a 40m2-es nappali étkező méretéhez, ezért jobb lenne a 76 cm-es

igen ám, de annak meg 200-as kivezetése van, tehát szűkíteni kellene és erre azt mondta a (tervezett) kandallósunk, hogy füstölni fog, nem vállal garanciát

mit csináljunk szerintetek?

most jutott eszembe: kivegyük a koracél bélést?

válaszoljatok válaszoljatok

DiabloCorsa Creative Commons License 2006.08.11 0 0 723
tűz_tér!

Mivel nem tudom hol talállak ide írok: 1 kandalló építés szeptemberben, Budán.
Klikk a nevemre és megtudsz rólam mindent. Ha lehet hívj fel.

szenyor Lopez Creative Commons License 2006.08.11 0 0 722

Itt találsz róla infot: http://www.schiedel.hu/kemeny_gondok.htm

Lehet, hogy nálad nem lenne gond, de célszerű utánanézni rendesen.

Előzmény: nagykari (721)
nagykari Creative Commons License 2006.08.10 0 0 721

Akkor mégsem vagyok nyugodt...

Tanulságos az eset, próbálom még jobban körbejárni.

Előzmény: szenyor Lopez (718)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.08.10 0 0 720
Ezt tudom, bár szerintem jól használtam a kályhát. De lényegtelen. Megtörtént és kész. És ami velem megtörtént, az mással is megtörténhet. A sc...del kéménnyel ilyen gondom nincs. És így, hogy a kettőt összehasonlíthatom, a huzat és a bemelegedés is sokkal jobb. Úgyhogy csak óvatosan a 14x14-es kémény+cserépkályha kombinációval...
Előzmény: Törölt nick (719)
szenyor Lopez Creative Commons License 2006.08.09 0 0 718

Na hogy annyira azért ne nyugodj meg;)

Én pont olyan cipőben jártam, mint most te: hagyományos kémény, 14x14-es, régen használva volt. Cserépkályhás jött, megnézte: huzat ok. Elkészítette a kályhát. Háááát nem volt az igazi, néha kicsit visszafüstölt. Hogy csak fa? Az is elképesztő büdös tud lenni a lakásban.

Aztán egyszercsak (1-2év használat után talán) kijött egy kis barna folt a falon, pont a kéménynél. Aztán nőtt, egészen kb. egy méter szélességig, a kémény vonalában. És irtó büdös volt. Kiderült, hogy a gyenge huzatú és szigetelésű kéményt "megette" a cserépkályha hideg füstje. A cserépkályhának az a lényege, hogy keringteti magában a füstöt, az leadja a hője nagy részét. Így a kéményben könnyebben csapódik ki. És szépen átrágja magát a kémény falán ez a savas "víz". Baromi büdös a vakolat azon a részen.

Úgyhogy februárban, a fűtésszezon közepén kémény lebont, új felhúz. Schiedelt vettem, 18cm átmérőjűt. Azóta hiba nélkül üzemel a kályhám és aggódnom sem kell a visszafüstölés miatt.

Amúgy ha nem tökéletes az égés, felszabadulhat szénmonoxid is...

Én a helyedben megbizonyosodnék arról, hogy jó lesz e a kéményed. Hogy az kéményseprő vagy kályhás vagy valaki más, te tudod...

Előzmény: nagykari (717)
nagykari Creative Commons License 2006.08.08 0 0 717

Normál kisméretű téglából készűlt szabályos kémény, de engedély az nincs rá mert nem kértem, csak tartaléknak szántam. 

Csak azért kezdtem el gondolkodni mert tartok a szénmonoxidtól, de igazad van cserépkályhában csak fával fűt az ember.

Köszönöm a válaszod nagyon megnyugtattál.

Előzmény: Törölt nick (716)
nagykari Creative Commons License 2006.08.08 0 0 715
Üdvözlet a szakértőknek!

Már a kéményes topikban is feltettem az alábbi kérdést, talán ti is tudtok válaszolni.

Van egy 14*14-es normál kéményem egy 6 éve épült házban, eredetieg csak tartaléknak épült. Most szeretném cserépkályha kéménynek felhasználni, de úgy építettük, talán spórolásból, hogy egy belső válaszfal részét képezi ezért több helyen meg lett vésve elektromos vezetékezés miatt. A földszinten egy kisebb doboz is került igaz csak a sarkához az emeleten meg egy kapcsoló került a falába.

Van-e esély ezt üzembe helyezni valamilyen bélési technikával, furan vagy egyéb, illetve van-e esély arra, hogy engedélyt is kapjak rá a fentiek fényében.

Egyéb megoldás is érdekel, ha van olyan. Köszönettel.
fischnek Creative Commons License 2006.08.06 0 0 714

hello mzoli,

hogy álltok a második kandalló építésével? sikerült képekkel dokumentálni? Roppant mód érdekelne

Előzmény: mzoli1975 (600)
saumur Creative Commons License 2006.08.02 0 0 713

Köszi az eddigi segítséget,most akkor kérdeznék egy pár konkrét dolgot.

Ide kerülne a kandalló az ajtó és a fal közé:

a kéménycsatlakozás helyét gondolom a kandalló építése előtt kell kialakítani, mert utána nem nagyon férek majd hozzá. milyen magasan kell becsatlakozni a kéménybe, el kell valamennyit hagyni a plafontól?

Ilyennek kellene lennie a végén

Ez a leírása

Ezt a tűzteret adták hozzá:

a kasírozott kőzetgyapot szigetelést a kandalló mögött a földig meg kell csinálni vagy csak a tűztértől? jó ehhez a csőhéjak szigetelésére szolgáló kasírozott kőzetgyapot aminek be van irdalva a hátoldala (ez 4500ft/2,5négyzetméter) vagy lépésálló kell hozzá?

még egy lényeges kérdés: igaz hogy a köveket flexibilis csemperagasztóval össze lehet ragasztani a tűztér mellett is vagy ez nem állja meg a helyét?

Válaszodat előre is köszönöm

Előzmény: www.mihaczi.hu (711)
JTD24 Creative Commons License 2006.08.02 0 0 712

Üdv, engem a képen is látható füsthő-visszanyerő érdekelne !

Forgalmaztok ilyesmit ? A honlapon nem akadtam rá...

Köszi, JTD24

Előzmény: www.mihaczi.hu (711)
www.mihaczi.hu Creative Commons License 2006.08.01 0 0 711

Az anyag kb. 40ezer a többi a munkadíj. Kasírozott 5cm vastag kőzetgyapotot kell felrögzíteni a falra is, illetve a toldásokat alu ragasztószallaggal kell öszeragasztani. tűzzálló gipszkarton nem létezik, csak tűzgátló, ami nem bírja a hőt ezért ha úgy döntesz hogy, ezt is gipszkartonból készíted akkor a gipszkarton elé is kell gyapot.

A mellékelt kép talán segítségedre lesz. Ha még kérdésed van akkor inkább ide írj mint mailben, hátha másnak is szüksége van ezekre az infókra.

kép
Előzmény: saumur (710)
saumur Creative Commons License 2006.07.28 0 0 710

köszi a választ, azt hittem már senki sem válaszol.

az építési leírás rendelkezésre áll.

én megkérdeztem egy kályhást, akit a Bricos eladó ajánlott, de ő 120-at mondott a megépítésre és azt mondta hogy 80000 az anyag hozzá, pedig a kő és a tűztérbetét már megvan. nekem ez az anyagár nagyon soknak tűnik.

azt látom a rajzomon hogy a tűztérbetét mellé kőzetgyapot lap kell. az nem világos, hogy a kandalló mögötti falra milyen vastag hőtükröt kell rakni és hogy az is kőzetgyapot-e. nekem a felső részre tűzálló gipszkartont ajánlottak.

valószínüleg fogok neked írni még. nekem nem a kő összeállítása a kérdés, hanem hogy a szigetelés hova kell, milyen vastagon, lehet-e flex ragasztóval összeragasztani a köveket stb. ha összeállt a kandalló mindenképpen hívok egy kályhást vagy kéményest, hogy a füstcsővet rakja be rendesen és tömítse le. de a többi munkát szívesen megcsinálnám.

Előzmény: www.mihaczi.hu (709)
www.mihaczi.hu Creative Commons License 2006.07.27 0 0 709

Elvileg adnak hozzá egy összeépítési útmutatót, az alapján még egy gyerek is össze tudja építeni. A süveg nem tartozik hozzá az neked kell megépíteni.

Lehetőleg ne gipszkartonból és ne ytongból építsd, mert ezek az anyagok nem alkalmassk rá.

Jó építést!

Ha gondod van írj szivesen segítek!

kép
Előzmény: saumur (708)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!