Az ablakpárkányra gondolsz vagy az előteraszon lévő "mellvédre"?
Segítene ha betennéd ide a képet:)
A külső ablakpárkány is tégla, este teszek fel róla közelképet ha gondolod.Egyébként a kész vakolaton van rajta, "L" alakban flexelt téglasor, kifelé lejtetve.Fugázva, a szélein purhabozva és a hézagok szilózva átlátszóval vagy festhetővel, erre már nem emlékszem pontosan.
OK, leesett, összetett volt a kérdésed:)
A fehér anyag neve hőpaplan.Kőzetgyapot.Elővigyázatosság okán csupán a gerenda alá, a bemélyítésbe tettem, ki tudja?Elvileg extrém hőhatásnak nincs kitéve, de jobb félni...
Elkészült az alap "U", az alsó ív öntámasztó.A felső részre tettünk samott téglát, a külső téglaburkon belülre.Felültettük a tűzteret.Ami nem látszik az az, hogy az alsó fatartó alatt a hátsó rész alulról nyitott, jobban szellőzik.A tűztér körül 3-4cm hézag maradt, majd alá és oldalra samott került.A tűztér felső részénél betonvasra ültettük a flexelt téglát /lsd Dávid-csillagos középen/, majd rákerült a gerenda, ami szintén belül-alul vágott párkányszerűen.
Az alul látszó betonvasakat pedig 1200 fokig hőálló fekete szilóval tüntettem el.Ez ment egyébként a kéménycsövek illesztésébe is.
Köszi a gyors választ. Szóval a "párkányt" pecsétes tégla mániásoknál feltett egyik képeden "fedeztem" fel. Talán rosszul. Az ablak alatt.
Kérdésem is lenne. A homlokzati téglasor min fekszik? És az a fehér anyag gondolom hőszigetelő. Meddig és hová javasolt. Én is próbálkozomm a képzéssel, már a Kószó féle könyvet is megszereztem, de ezekre nincs válasz. Illetve Te a burkolatra tetted a téglákat?
Egyenlőre ennyi. Még egyszer gartula, és szépen sárgulok:)))
Csak gratulálni tudok a művedhez. Ha nem vagyok túl tolakodó meg tudnád osztani velem az építés közbeni képeket is? És ha még mindig nem mentem az idegeidre, bár egy másik topickban láttam a többi képet az ablakpárkány megoldás is érdekelne.
Ha az a kémény van még legalább 4 m magas a bekötés felett (90 fokos bekötés esetén 6m), akkor nyugodtan bekötheted, nem lesz gond. A tűztér leírása szerint is beköthető 180 mm átmérőjű, kör keresztmetszetű kéménybe. Szűkíteni közvetlen a bekötés előtt, minél hosszabban legyen meg a füstcsonk eredeti átmérője. Célszerű kialakítani egy külső levegő hozzávezetést, 110 mm átmérőjű PVC cső, vagy 100 cm2 keresztmetszetű csatorna elegendő.
40 m2 fűtésére, normál 3 m körüli belmagasság esetén elég a 67 cm-es tűztér is, a látvány az nyilván ízlés dolga.
Korr. acél bélést ki ne vedd, sokkal jobb így a kémény, mint nélküle. A kör keresztmetszet áramlási ellenállása kisebb, mint a szögletesé, és a sima fal is javítja a huzatot. (Ezért lehet kisebb km-be is bekötni). Ami talán a leglényegesebb, hogy a bélelt kéményben csak a vékony acéllemznek kell átmelegednie, hogy a kémény elérje az üzemi hőmérsékletét, míg a béleltlen kéményben az egész kéménytömbnek.
kinéztünk a kandallótípust a CHEMINÉES PHILIPPE oldalán, a modernek között, aubigne.
találtunk ehhez egy supra betétet, tertial valami.......
aminek a front szélessége 67 cm (180mm kivezettéssel), mivel a kőművesekek elcseszték a 200*200-as kéményt, és csak 180-as csővet tudtak berakni a kéményesek
no de
ez a betét (úgy gondoljuk), hogy kicsi a 40m2-es nappali étkező méretéhez, ezért jobb lenne a 76 cm-es
igen ám, de annak meg 200-as kivezetése van, tehát szűkíteni kellene és erre azt mondta a (tervezett) kandallósunk, hogy füstölni fog, nem vállal garanciát
Ezt tudom, bár szerintem jól használtam a kályhát. De lényegtelen. Megtörtént és kész. És ami velem megtörtént, az mással is megtörténhet. A sc...del kéménnyel ilyen gondom nincs. És így, hogy a kettőt összehasonlíthatom, a huzat és a bemelegedés is sokkal jobb. Úgyhogy csak óvatosan a 14x14-es kémény+cserépkályha kombinációval...
Én pont olyan cipőben jártam, mint most te: hagyományos kémény, 14x14-es, régen használva volt. Cserépkályhás jött, megnézte: huzat ok. Elkészítette a kályhát. Háááát nem volt az igazi, néha kicsit visszafüstölt. Hogy csak fa? Az is elképesztő büdös tud lenni a lakásban.
Aztán egyszercsak (1-2év használat után talán) kijött egy kis barna folt a falon, pont a kéménynél. Aztán nőtt, egészen kb. egy méter szélességig, a kémény vonalában. És irtó büdös volt. Kiderült, hogy a gyenge huzatú és szigetelésű kéményt "megette" a cserépkályha hideg füstje. A cserépkályhának az a lényege, hogy keringteti magában a füstöt, az leadja a hője nagy részét. Így a kéményben könnyebben csapódik ki. És szépen átrágja magát a kémény falán ez a savas "víz". Baromi büdös a vakolat azon a részen.
Úgyhogy februárban, a fűtésszezon közepén kémény lebont, új felhúz. Schiedelt vettem, 18cm átmérőjűt. Azóta hiba nélkül üzemel a kályhám és aggódnom sem kell a visszafüstölés miatt.
Amúgy ha nem tökéletes az égés, felszabadulhat szénmonoxid is...
Én a helyedben megbizonyosodnék arról, hogy jó lesz e a kéményed. Hogy az kéményseprő vagy kályhás vagy valaki más, te tudod...
Már a kéményes topikban is feltettem az alábbi kérdést, talán ti is tudtok válaszolni.
Van egy 14*14-es normál kéményem egy 6 éve épült házban, eredetieg csak tartaléknak épült. Most szeretném cserépkályha kéménynek felhasználni, de úgy építettük, talán spórolásból, hogy egy belső válaszfal részét képezi ezért több helyen meg lett vésve elektromos vezetékezés miatt. A földszinten egy kisebb doboz is került igaz csak a sarkához az emeleten meg egy kapcsoló került a falába.
Van-e esély ezt üzembe helyezni valamilyen bélési technikával, furan vagy egyéb, illetve van-e esély arra, hogy engedélyt is kapjak rá a fentiek fényében.
Egyéb megoldás is érdekel, ha van olyan. Köszönettel.
Köszi az eddigi segítséget,most akkor kérdeznék egy pár konkrét dolgot.
Ide kerülne a kandalló az ajtó és a fal közé:
a kéménycsatlakozás helyét gondolom a kandalló építése előtt kell kialakítani, mert utána nem nagyon férek majd hozzá. milyen magasan kell becsatlakozni a kéménybe, el kell valamennyit hagyni a plafontól?
Ilyennek kellene lennie a végén
Ez a leírása
Ezt a tűzteret adták hozzá:
a kasírozott kőzetgyapot szigetelést a kandalló mögött a földig meg kell csinálni vagy csak a tűztértől? jó ehhez a csőhéjak szigetelésére szolgáló kasírozott kőzetgyapot aminek be van irdalva a hátoldala (ez 4500ft/2,5négyzetméter) vagy lépésálló kell hozzá?
még egy lényeges kérdés: igaz hogy a köveket flexibilis csemperagasztóval össze lehet ragasztani a tűztér mellett is vagy ez nem állja meg a helyét?
Az anyag kb. 40ezer a többi a munkadíj. Kasírozott 5cm vastag kőzetgyapotot kell felrögzíteni a falra is, illetve a toldásokat alu ragasztószallaggal kell öszeragasztani. tűzzálló gipszkarton nem létezik, csak tűzgátló, ami nem bírja a hőt ezért ha úgy döntesz hogy, ezt is gipszkartonból készíted akkor a gipszkarton elé is kell gyapot.
A mellékelt kép talán segítségedre lesz. Ha még kérdésed van akkor inkább ide írj mint mailben, hátha másnak is szüksége van ezekre az infókra.
köszi a választ, azt hittem már senki sem válaszol.
az építési leírás rendelkezésre áll.
én megkérdeztem egy kályhást, akit a Bricos eladó ajánlott, de ő 120-at mondott a megépítésre és azt mondta hogy 80000 az anyag hozzá, pedig a kő és a tűztérbetét már megvan. nekem ez az anyagár nagyon soknak tűnik.
azt látom a rajzomon hogy a tűztérbetét mellé kőzetgyapot lap kell. az nem világos, hogy a kandalló mögötti falra milyen vastag hőtükröt kell rakni és hogy az is kőzetgyapot-e. nekem a felső részre tűzálló gipszkartont ajánlottak.
valószínüleg fogok neked írni még. nekem nem a kő összeállítása a kérdés, hanem hogy a szigetelés hova kell, milyen vastagon, lehet-e flex ragasztóval összeragasztani a köveket stb. ha összeállt a kandalló mindenképpen hívok egy kályhást vagy kéményest, hogy a füstcsővet rakja be rendesen és tömítse le. de a többi munkát szívesen megcsinálnám.