Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.23 0 0 62722

Diósdon voltunk, körbenéztük a választékot, és ez volt az, ami méretben, állapotban, árban stb. megfelelőnek tűnt. Alapvetés volt, hogy egyszerre lehessen benne rendes méretű ágy és leülős rész, ne kelljen naponta folyton oda-vissza alakítgatni. Angol kocsit akartam, mert ha nem is gyakran, de én igenis használnám a sütőt, az pedig a németekben elég ritkán van. Azután ez lett belőle. :-)

Mondjuk a zuhanyozó akkora, hogy nem tudok benne megfordulni, de ez nem olyan rettenet, lévén aligha fogom túl gyakran használni. Amikor meg igen, majd kibírom. A család többi tagja meg lényegesen kisebb és, khmm, keskenyebb is nálam. :-)))

Inkább csak 3 felnőtt, 1 gyerek. Elvben a franciaággyá alakítható rész szélességben három embernek elég, de ezzel kapcsolatban csak Woody Allen elhíresült mondását tudom idézni, miszerint a szex egy férfi és egy nő között csodálatos dolog, ha az ember a megfelelő férfi és a megfelelő nő között van. :)

LM

Előzmény: Tarzy52 (62719)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.23 0 0 62721

Ja, 5,3, bocsi. A 416-ot néztem, és abból asszociáltam a méretre. :)

LM

Előzmény: dokeee (62716)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62720

Hol vetted?.......ha nem titok.

Előzmény: Lábasmáz (62711)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62719

Gratulálok, azért majd 1-2 fotót róla megnéznénk....!

Menjünk visszafelé: 

- Gáztartály.......pl. innen: http://szavatol.hu/index.php?oldal=alkatreszek&all=haszn%E1lt&kat=G%E1z 

-Mower...... szerintem a "beépített jobb". Ezzel, vagy hasonlóval csak egyenes, egyenletes területen lehet eredményt elérni. Ugyanis, ha vonófejre nem megy rá megfelelő súly, akkor ennek az "elkaparása" boritékolható! Míg a lakó tengelyéhez szerelt a teljes súllyal terhelt kerekeket hajtva viszi a lakót, ott nincs elkaparás....!

- Elősátor.........egy második élettér a kempingezés során, tulajdonképpen mi a lakóban csak pihenünk, alszunk, Tv-zünk. Napközben az elősátorban "élünk". Főzés, étkezés, beszélgetés, pihizés itt történik.

Lehet kapni "elősátorba a vasalatra beakaszthatós" cipzárosan bezárható hálósátrat. Abban 2-3 személy gumimatracon, esetleg kempingágyon tud aludni!

Pl.: http://szavatol.hu/alkatreszkepek/belssat.JPG

Az elősátor befűzőhosszát a saját lakódon meg kell mérd, hogy jó legyen. elöl a földtől a lakó aljáig, majd körbe a behúzósint, majd a hátulján a földig.

Jó lehet a használt is, de jól meg kell nézni a cipzárakat, az ablakokat, a lekötési helyeket!

- Én vettem egy újat, ráadásul a szokásos 2.4, 2.5 m széles helyett 3 m-t!

- Az elősátor alá "elősátor szőnyeget" szoktunk rakni, könnyebb rendet tartani......

Pl.: http://varadicaravan.unas.hu/spl/985945/Satorszonyeg

- műholdvevő!........  nekem nincs, én yagi antennát használok helyi vételre, illetve médialejátszóra felvett filmeket, sorozatokat nézek!

Külső víztartály, ........ én csináltam beépítettet, 70l + vízszintjelző, így utazás közben is van vizellátásom, + beépített kb 18l-es szenyvíztartályom is van, saját építés!

Pl.: http://varadicaravan.unas.hu/spd/300-025/Fiamma-viztartaly az egyik oldali ágy alá beépítve.......

Avondale Dart 515+4, Mayfair (de nem Golden) kiadás, 2002-es..............szóval 4 felnőtt + 1 gyermek hálóhely!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62718

Köszi!

Gondolom a " Ponyvás rúd opció" -nál kell rendelni pluszban hozzá vaslatot.

Előzmény: Lábasmáz (62710)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62717

Köszi!

Én is igy gondoltam!

Előzmény: BiharyG (62709)
dokeee Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62716

Egy méterrel hosszabb? 6.3m belső hossz? Én gyorsan rákerestem a Google-n, de nem ezt találtam.

Előzmény: Lábasmáz (62715)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62715

Ez egy méterrel hosszabb. 907 ill. 915 cm-es elősátor kell hozzá (forrás szerint eltérőek az adatok).

LM

Előzmény: dokeee (62714)
dokeee Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62714

Nekem van egy elősátram, amit a lakómhoz kaptam, de soha nem használtam, nem is fogom szóval eladó, ha jól sejtem, nagyjából egyforma méretű a bódénk, az enyém Abbey 416 Gts Vogue, 5.3m belső tér. 

Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62713

...és még egy: mi a kötelező szabály, és mi a gyakorlati tapasztalatok alapján az ajánlás az extra visszapillantóra?

Az autó elvileg tükör sarkától sarkáig pár centi híján 2 m, a lakó viszont 2,13 széles.

LM

Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62712

Ebből a szempontból mázli volt, hogy jó kis napsütés és meleg volt. Volt olyan lakó, amiből egy szippantás után fordultam ki, hogy na nem... Olyan dohos volt, mint egy pince.

De a többség azért rendben volt.

LM

Előzmény: Tarzy52 (62691)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62711

Időközben megszületett! :-) Még vagy 2-3 hét, mire megkapom, de már folyamatban a vizsga, átírás stb.

Avondale Dart 515+4, Mayfair (de nem Golden) kiadás, 2002-es. Franciaágy, ill az oldalsó ülő alakítható ággyá + fölötte emeletes ágy.

Külső víztartály, ahogyan írod (azaz hordó), de angol lévén külön zuhanyfülkés fürdő. A gáztűzhely mellett gázsütő + pizzasütő/grill.

További kérdések:

- Ez a műholdvevő antenna mire használható? Milyen beltéri, TV stb. kellhet hozzá? Elsősorban külföld a cél, tehát valóban műholdas vétel kellene, esetleg az ingyen fogható DVB-T-vel kiegészítve.

- Elősátor. Ebből milyet érdemes? Van, mint a kettővel előbb hozzászólásban is, csak árnyékoló, aminek jó, ha oldala van, nem csak teteje. A másik vége a téliesített elősátor. Elősátorba belső sátor, aludni? Honnan, milyet? A méret adott a kocsi alapján, de nem mindegy a minőség és az ár. Használtan, vagy csak újat?

- Mover. A beépített a jobb, vagy lehet játszani olyasmivel is, mint ez?

http://www.mover-technology.com/UK/Products/CamperTrolley-CT1500

- Gáztartályt és gázt honnan lehet szerezni? Amennyire látom, ezek nem a szabvány 11 l-es PB palackok.

LM

Előzmény: Tarzy52 (62697)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.22 0 0 62710

Ez csak egy darab ponyva, plusz a kikötésére szolgáló madzagok. Ennyi...

LM

Előzmény: Tarzy52 (62708)
BiharyG Creative Commons License 2018.04.21 0 0 62709

Egyetlen szó nincs semmiféle kiegészítőről, csak a ponyvát emlegeti. De ennyi pénzért nem is csodálom :)

Előzmény: Tarzy52 (62708)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.21 0 0 62708

Sziasztok!

Valaki aki jobban érti a németet, segítene, mit kapok ezért az árért? ( csak a napellenző ponyva, vagy a felállításához szükséges vasak + a kikötés kötelei....?

Hogy kapcsolódik ez egy elősátorhoz?

https://www.obelink.de/sonnenvordach-lago.html?category_params=s_company%3D2%26category_id%3D2737

BiharyG Creative Commons License 2018.04.19 0 0 62707

Remélem, tetszeni fog, nekünk nagyon bevált. A szezonban minden szombat este látványos tűzijáték a parton, keddenként (?) kisvonat a helyi piacra, és a kihagyhatatlan Velence sincs messze. Oda Punta Sabbioniból érdemes menni hajóval.

Előzmény: Spide2 (62705)
SajtFondue Creative Commons License 2018.04.19 0 0 62706

Jól néz ki. Igen, az olaszok a kék 3 ágút használják.

Előzmény: Spide2 (62705)
Spide2 Creative Commons License 2018.04.19 0 0 62705

Köszönöm az ajánlatot sikerült foglalnunk ide:  (http://www.residencevillage.com/ResidenceVillage/en/) július vége augusztus elején megyünk. Megnézzük milyen, reméljük beválik. Egy kérdésem lenne, a víz csatlakozása milyen lehet? Az áram gondolom az a 3 ágú dugó kell?

Előzmény: BiharyG (62664)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.04.16 -1 0 62704

Itt már hazafelé a húsvéti hosszú hétvégéről a barátainkkal! Nagyon nem örültek nekünk a locsolásból száguldozók!

Előzmény: Tarzy52 (62703)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.16 0 0 62703

Merre tartotok....?

Előzmény: alexxvelorex (62702)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.04.16 0 0 62702

Arra, azért vigyázunk !

Előzmény: Tarzy52 (62701)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 62701

.........HÁT!!!!! ilyen tempónál könnyen kilötyög a fürdővíz....!

Előzmény: alexxvelorex (62700)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.04.14 0 0 62700

Előzmény: Tarzy52 (62699)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 62699

Bocsánat......alexvelorex az pontosan: alexxvelorex.........:))))

Előzmény: Tarzy52 (62698)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 62698

Amúgy épp most olvastam egy lakókocsis fórumtárs írását, melyet idéznék,remélem nem haragszik meg érte!

"alexvelorex" írása: (biztosan ráismer, de mindenben egyetértek vele! )

A "saját vizesblokkok"-kal kapcsolatban kicsit mi is szabadjára engedtük a fantáziánkat, de beláttuk, főleg nyáron nincs értelme a lakóban vizeskedni. Sokkal egyszerűbb elmenni a mosogatóba, ahol nem a te gondod a melegvíz, takarítás, fröcskölés stb. Ugyan ez a helyzet a fürdéssel is, egy törölköző a vállra és nem kell utánam összetörölni semmit, nem kell óvatoskodni a szűk lakóban. A wc-t az használjuk, de azt is inkább éjszaka és "kisdologra"! Ja és főzni sem szoktunk bent, csak kint a szabadba. Nagyon sok ismerősünk van lakókocsis és mindenki hasonlóan csinálja, de ez a mi tapasztalatunk és ne vedd irányadónak! !

Előzmény: Tarzy52 (62697)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62697

Találtam még egy régebbi írást, van benne megfontolandó, átgondolandó gondolat!

" Szia!

- Mire akarod használni? Kempingezés.. néha autópályapihenők stb. távol található célállomás közti pihenők.

Ha kemping akkor alapban a kempingárban benne van az áramdíj, így akkumlátort tölteni / világítani, főzni, vizet melegíteni mosakodni, mosogatni, "sört" hűteni: 220V!

Ha autópálya pihenő, vagy vadkemping: akkor világítani akkumlátor, főzni - gáz, hűttő, melegvíz - gáz!

Itt probléma lehet a szenyvíz "eltüntetése" beépített szenyvíztartály hiányában!        (nem a WC tartály!)

- Hány főre kell, felnőtt / gyermek? 2 felnőtt, 1 gyerek.

Ebben az esetben neked elég lehet egy 3 személyes is! DE! figyelni kell a lakokocsi elejében lévő körülésből hogyan lehet kétszemélyes ágyet csinálni!

Ha a kanapék csak 160 cm-k, akkor csak un. "átmászós" ágy alakítható ki, ami abból áll, hogy a belül alvó, csak a kivül alvót zavarva, vagy rajta átmászva tud a helyéről ki-vagy be menni!

- A fürdőt, Wc-t írtad,de nem mindegy milyen vízrendszere van?

A WC-nek általában külön öblítővíz és szenyvíz tartályuk van! A vizellátás lehet külső tártály( a lakokocsi mellet kívül egy különálló hordó, amiből egy szivattyú nyomja be a vizet, ha valamelyik csapot megnyitod!

Van beépíett viztartályos lakokocsi is! Itt a tartáy vagy a fürdőben, de jó esetben valamelyik kanapé rész alatt van beépítve, és külső feltöltönyílása van!

A zuhanyzó és WC egy helységben az olyan, ahogy Soci is írta: minden zuhanyzás után teljes takarítás...! De van külön zuhanyfülkés lakokocsi is! ( Angol )

- Ki és hogyan fogja mozgatni beállásoknál ( mover )? Csak magamra számíthatok...

A "Mover" az egy a lakokocsik mozgatására kifejlesztett szerkezet, ami áll két nagyáttételes 12V-os villanymotorból, és egy központi egységből, valamint egy távirányítóból! A két motor a lakokocsi kerekei elé, vagy mögé vannak felszerelve! Ez a két motor képes a lakokocsit 15-25%-os lejtőn-emelkedőn, 7-10 cm-es járdaszegélyen minden irányban 9 cm/mp sebességel cm-es pontosságal vezetni!

- És nagyon fontos, mennyit szánsz reá?

Hát ezt a felszereltség, és az évjárat nagy mértékben befolyásolja! Hogy mennyit, és mikor kell javítani, ez eléggé lutri!

Nekem egy Angol ABBEY GT 415 tip 3+2-es ( 3felnőtt + 2 gyermek ) 1994-es évjáratú lakóm van, most már sok extrával, de ebben rengeteg munka van!

Előzmény: Lábasmáz (62689)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62696

ÜDV ! 

Jó szívvel ajánlom a lakókocsimat ! 

Bővebben a K.zult@citromail.hu

hasonló,mint Tarzy-é  

Üdv h2no

Előzmény: Lábasmáz (62682)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62695

Mindenképpen jó lenne egy "hozzáértő" segítségével válogatni, ahogy Soci. is írta.

Előzmény: Törölt nick (62694)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62694

Szia!

Tervezz csak nyugodtan hosszú távra. Nálunk 27 éves a lányom és a párja is. Le se tudjuk magunkról vakarni őket.  Szeretnek velünk jönni és mi is szeretünk velük lenni. Persze mennek külön is, de évi 2-3 hosszabb közös út mindig van. Van külön nagy sátruk, csak akkor alszanak a lakóban ha hosszabb úton vagyunk, vagy nagyon krimi az idő.

Diósdi kereskedéssel nagyon vigyázz. Ha nem értesz a lakókhoz, inkább keress valaki ismerőst aki segíteni tud.

Előzmény: Lábasmáz (62673)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62693

Rendben intézik az műszakit, és az átírást, én is tőlük vettem az angol lakómat, csak akkor még Vácott voltak!

Amúgy az enyém is 5 személyes, de elől max 2 felnőtt, és egy nagyobb gyerek a szülők között, 

Hátul alul egy felnőtt, és az emeletes ágy felső "polcán" egy kis gyerek!

ez a polc, kb az ablak fele magasságában helyezhető fel!

Amúgy arra még figyelj, hogy az elől kialakítható franciaágy alapjául szolgáló két ágy alapban a lakó hosszában elhelyezve 180 cm-s -ek legyenek.

Ha csak 160-as, akkor is lehet belőle franciaágyat csinálni, viszont feküdni rajta csak a lakóban keresztben lehet!

Ebben az esetben  - ha csak 160-as az ágy - minden esetben "ágyat kell csinálni" esténként!

Ezt hívjuk mi " átmászós franciaágynak", mert a belül lévő csak a külsőn "átmászva" tud kijutni, ha dolga akad!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62692

A forgalomba helyezéssel nincs gond, rendben intézik. 

Nekem is angol lakóm van, tőlük vettem, amikor még Ők is Vácott voltak!

Arra azért figyelj, hogy az elejében lévő ágy az igy kinyitás nélkül is alkalmas legyen 1-1 személynek aludni, tehát 180 cm hosszú legyen!

a közöttük kihúzható ágyráccsal lehet 3 személyessé varázsolni!

Ha azonban ezek az "ülőkék" alapban csak 160 cm-ek, akkor nem lehet rajta aludni, csak az ágyrács kihúzása után a lakóban keresztben fekve!

Mi úgy hívjuk ezt az esetet, hogy "átmászós franciaágy"....!

A belül lévő csak a kívül fekvőn "átmászva" tud felkelni, ha dolga akad.....!

Remélem érthető voltam? 

Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62691

Szia!

Ha dohos, penészes szagú............, vagy túlságosan "illatosított"....!

A lakók általában felülről áznak be, különösen veszélyes helyek a sarkoknál vannak.

Bemész a lakóba, kinyitod mind a négy sarokban a felső legszélső szekrényeket, és megnézed, benyúlva megtapogatod a lakó külső oldala felé lévő burkolatot. Nem lehet nedves, puha, göcsörtös, mint az ázott,de megszáradt furnérlemez.

Megnyomogatod a tetőablakok mellett a mennyezetet, elég stabil, sima-e?

Végigtaposod erélyesen a padlót, különös figyelemmel a kerékjáratok környékét, nem lehet süppedős " szivacsos" érzetű!

Előzmény: Lábasmáz (62689)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62690

Szia!

A vontathatóság szabályai !

http://www.vonohorog.hu/Index/vontathatosagiSzabalyok

Vontatás "b" kategóriás jogosítvánnyal

A "B" kategória fogalma:

Nemzetközi kategória. A „B” kategóriába tartozik a (forgalmi engedély bejegyzése alapján) legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi, amely lehet személygépkocsi vagy kistehergépkocsi is.

Az ilyen gépkocsival, "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtokában könnyű (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsit korlátozás nélkül szabad vontatni. Az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege így elérheti a 4250 kg-ot.

Nehéz (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan 750 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsinak "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedéllyel való vontatáshoz két feltételnek kell teljesülnie:

a nehéz pótkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) saját tőmegét, és

az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege (vagyis a két forgalmi engedélyből megállapítható megengedett legnagyobb össztömegek összege) nem haladja meg a 3500 kg-ot.

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

Előzmény: Lábasmáz (62674)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62689

Szinte mindenhol írják, hogy száraz, nincs beázás stb. a hirdetésekben. Mik az áruló jelek, mit kell nézni ezzel kapcsolatban? Érdemes felmászni a kocsi tetejére, vagy belül elég nézni? Olvastam itt, hogy valaki küzdött gombásodással a fürdő környékén.

Alváz, kerék, vonórúd stb. környékén mit érdemes szemügyrevenni?

LM

SajtFondue Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62688

Az klassz :-)

Előzmény: Lábasmáz (62687)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.13 -1 0 62687

Nem mondom, hogy nálunk nincsenek különutak, 22 múlt a nagyobbik gyerek. De attól még elmegyünk együtt kirándulni, és olyankor "fejben" is együtt vagyunk, nem csak fizikailag.

LM

Előzmény: SajtFondue (62686)
SajtFondue Creative Commons License 2018.04.13 0 1 62686

Nálunk 19-20 évesek a fiúk. 1-2-3 éve lekopott mindkettő. :-(

Előzmény: kanapekamred (62685)
kanapekamred Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62685

Örülők! Neked össze jött. Én is így szerettem volna. Nálunk ez nem sikerült. Kívánom tartsd össze a családot, s kiránduljatok lakjózzatok nagyokat.

Előzmény: Lábasmáz (62679)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62684

Igen, 30 kilóval. :-)

De 1300 kg-ig jó vagyok. A Mondeo 2190 kg megengedett legnagyobb tömegű.

LM

Előzmény: dokeee (62683)
dokeee Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62683

Nekünk egy Abbey Vogue Gts 416 2000 van, hivatalosan 5 személyes, de igazán 2 főre nagyon jó, 1340 kg az összsúlya, egy kombi Mondeonak ez már sok B kategóriával.

Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62682

Nagyjából ez az idea. Az 5 fő odabenn az a vészhelyzet, pl. amikor olyan az időjárás, hogy a sátor nem jöhet szóba. Amikor meg ketten vagyunk, akkor benn is elférünk egy 4-5-ösben gond nélkül.

A diósdi cégről tud valaki valamit mondani? Feltűnően jobb árai vannak, mint Vácnak vagy Érdnek. Láthatóan angol kocsikat hoznak be, némelyiken még a rendszám is rajta, és helyezik forgalmoba itthon. Ebből lehet valami gond, mire kell ügyelni a papíroknál?

LM

Előzmény: SajtFondue (62680)
SajtFondue Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62681

http://gorette.it/

Ez is elég jó, négy-öt éve voltunk, kétszer is, szerettük.

http://www.rocchette.com/campeggio/

Ebben is voltunk, de semmilyen emlékem nincs. Nincs rossz emlékem, ez jó jel :-) de jó sincs. Egyszerűen nem emlékszem milyen volt, pedig vagy egy hetet voltunk.

Előzmény: toma66 (62668)
SajtFondue Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62680

Véleményem szerint öt főnek "rohadt nagy" kell. Az biztos, hogy sima Bvel nem vontathatod.

Ha nem egy rohadt nagyot veszel, akkor csak aludni mehettek be, tehát mindig kint vagytok, tehát nyáron használjátok. Ekkor érdemesebb szerintem egy közepes méretűben gondolkozni, és a plusz emberek egy sátorban alszanak a laKó mellett. Öt felnőtt méretű emberrel nagyon zsúfolt belül egy lakó.

Előzmény: Lábasmáz (62679)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62679

Mi eljártunk eddig is együtt kirándulni, még sátorral is voltunk Angliában, meg szállodával is rengeteg helyen, ahol egy nagy szobát kaptunk négyünkre. Ezzel nincs gond. De a leggyakoribb használat a két felnőttes lesz, arra meg pont jó lenne egy ilyen, ami elég nagy, hogy ne kelljen napi szinten átépíteni az ágyat asztallá és vissza.

A másik, hogy ha együtt megy az egész család, az mindig nyáron, jó időben van. Olyankor ott van az elősátor, ahol szintén lehet aludni. Néha még kellemesebb is lehet, mint benn a kocsiban.

LM

Előzmény: kanapekamred (62678)
kanapekamred Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62678

Az elképzelés az jó. De a gyakorlatban nálunk ez a felállás nem működött. Max egy alkalommal. 10 14 éves korig ment aztán gyorsan vége szakadt. Max ha tengerre mentünk, akkor is nyögve nyelősen. Gyereknek gyerek a társa. Felnőttnek meg felnőtt. Még akkor is ha az a gyerek már felnőtt méretű. Ezek a korosztály differenciák sokáig nem hagyják működni a dolgot.

Ezért ezt gondold át még egyszer. Persze lehet nem baj ha van egy szép nagy lakója az ember fiának.

Előzmény: Lábasmáz (62673)
tec1 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 62677

Szia,

Caorle Pra delle Torri (www.pradelletorri.it)

tec1

Előzmény: Spide2 (62663)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62676

A leggyakoribb használat a kétszemélyes lesz (egyik végében az ágy, másik végében az asztal, napi szintű átalakítgatás nélkül), utána ritkábban a 4 fős, és csak nagyon ritkán az ötös. Ha nem jön össze az 5, hanem csak a 4, mert arra van visszautasíthatatlan ajánlat, igazából nem kritikus.

LM

Előzmény: dokeee (62675)
dokeee Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62675

Necces, ami 5 felnőttnek elviselhető, az simán 1300 kg fölött lehet. 

Előzmény: Lábasmáz (62674)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62674

Mondeo kombi 2.2 TDCi. 1,5t az autó. Egy átlagos 4,5-5 m-es kocsi ritkán több 1100-1200 kg-nál, ez még pont beleférhet. A és B van amúgy, teherautós nincs.

LM

Előzmény: Tarzy52 (62672)
Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62673

Tulajdonképpen 5 felnőtt ember, ahol a lehetséges megoszlás 2 pár (szülők és nagyobbik gyerek a párjával) + 1 gyerek külön, aki méretre már felnőtt, vagy ha négyen megyünk, akkor 1 pár szülő + a két gyerek. Zuhanyozási lehetőség elég, ha néha vadkempingre kerül sor, nem muszáj külön zuhanyfülke. Azt láttam, hogy olyan kevés van, csak a méretesebb jószágokban.

LM

Előzmény: Tarzy52 (62671)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62672

Még a "nagyobbacskára" visszatérve, mivel vontatnád, mekkorát vontathat az a valami, neked mire van jogsid?

Előzmény: Tarzy52 (62671)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62671

Ez a 4-5 személyes ez mit takar nálad?  Mert nagyon nem mindegy, hogy 5 felnőtt, vagy 2 felnőtt és 3 gyerek számára kell hálóhely! 

Általában mindegyikben van zuhanyozási lehetőség, de külön zuhanyfülke csak kevésben!

A jobb kempingekben a zuhanyfülke csak fölösleges luxus a lakódban.....véleményem szerint!

Mire szeretnéd használni.....? Csak kemping, vagy "vadkemping"?

Előzmény: Lábasmáz (62666)
BiharyG Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62670

Ha minden kötél szakad, nézz körül itt:

https://hu.camping.info/olaszorsz%C3%A1g/toszk%C3%A1na/kemping

Előzmény: toma66 (62668)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62669

ÜDV ! 

Eladóvá vált szerettet és nagyra becsült Karavánunk. Opel Zafira és Coachman Mirage lakókocsi . Egyben  vagy külön is.

Műszakival megkímélt  állapot napi használatból.  5 személyes fürdő, wc konyha , hűtő stb. 

Opel Zafira a stabilizátoros vonófejes vontatásra tökéletesen megfelel a lakókocsihoz. Az ára  lakókocsisoknak nagyon baráti. 

Érdeklődni privátban. 

k.zult@citromail.hu

h2no

toma66 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62668

Szia esetleg Tosca A-ban másik kempinget tudsz ajánlani mert ez május 1 teli lesz diákokkal pedig én is úgy látom nem rossz

Előzmény: SajtFondue (62665)
m.árpika Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62667

A facebook Kempingesek és lakókocsisok oldalon az Éedi lakókocsiparkot mindenki dícséri. Segítőkészek,rugalmasok, 

Lábasmáz Creative Commons License 2018.04.12 0 0 62666

Próbáltam kicsit visszaolvasni, de elég reménytelen. Pedig gondolom, éppen elégszer elhangzott a kérdés:

Hol és milyen lakókocsit érdemes venni?

Szavatol (Vác), Érd Lakókocsipark, és egy Diósdon üzemelő vállalkozást találtam hirtelen Budapest környékén. Van jó vagy rossz tapasztalat egyikkel-másikkal?

Németország, Hollandia, esetleg érdemes Angliáig menni? Nem szeretnék lyukra futni, mielőtt ilyen nagy útnak nekivágok, tájékozódni szeretnék. De hogyan, mire kell figyelni egy Netes hirdetés esetében?

Nagyságrend 1,5 millió/5000 Euro/4500 GBP, valami nagyobbacska, 4-5 személyes példányt keresek. A szokásos felszerelésen kívül szeretnék bele zuhanyozót is.

Köszi előre is!

LM

SajtFondue Creative Commons License 2018.04.12 0 1 62665
BiharyG Creative Commons License 2018.04.11 0 0 62664

Nekünk egyik kedvencünk Jesolo környékén a Residenze Village (http://www.residencevillage.com/ResidenceVillage/en/), vagy nem messze az Italy Camping (http://www.campingitaly.it/en/). Vagy ha kicsit messzebb mentek, Rimini környékén a Rubicone (http://www.campingrubicone.com/?language=eng).

Előzmény: Spide2 (62663)
Spide2 Creative Commons License 2018.04.11 0 0 62663

Nyaralással kapcsolatban érdeklődnék. Valami olyan kaliberű kempinget keresünk mint a horvátországi Lanterna kemping. https://www.camping-adriatic.com/lanterna-camp-porec?gclid=Cj0KCQjw5LbWBRDCARIsALAbcOc1j_ChIJOrQALDhiROpti25u3Fxz8ZjrDtoHPnk09Y_yVR3eVk9fwaAoCpEALw_wcB Itt már jártunk és nagyon bejött, de szeretnénk más helyekre is menni.

Görögország vagy Olaszország amiben gondolkozunk. Tudtok ajánlani valami jót ahol már jártatok és meritek ajánlani? 8 és 10 éves gyerekekkel mennénk tenger mellé de azért jó lenne ha a kempingen belül is le tudnák magukat kötni (medencék csúszdák stb).

Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.09 0 0 62662

Sziasztok!

Találkozott valaki ilyennel, vagy esetleg használ is...........?

https://www.obelink.de/airbarrier-dry-camper.html

Vélemény.........?

Előzmény: Tarzy52 (62661)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 62661

Tervezgetünk, takarítunk, pakolgatunk.........

Előzmény: m.árpika (62659)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 0 62660

Nem alszunk, gurultu k. Most èrtūnk haza. :)

Előzmény: m.árpika (62659)
m.árpika Creative Commons License 2018.04.08 0 0 62659

Nálam akadt meg valami,vagy már lassan egy hete nem történt itt semmi? Jön a szezon!!!!! Alszotok?😀

Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.04.02 0 0 62658

Nincs mit. Olvasd el az 59858-as hozzászólásomat. Ott leírtam, hogy kell szétszedni. 

Előzmény: bizgere (62657)
bizgere Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62657

Köszi a válaszod.Remélem könnyű lesz kiszerelni az égőfejet.

Előzmény: Nyakas Jakab (62656)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62656

Szia! Nem lehet, hanem biztos, hogy el van koszolódva. Vidd el szervizbe, vagy írd be a Google-ba a következőt: truma heizung reparieren Vannak képek, videók a tisztításról, javításról.  

Előzmény: bizgere (62652)
Boarhunter Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62655

Én egy száztizenpár lóerős, automata alhambrával ráncigálom a cirka 1200 kilós(megpakolva) Hobby-t.

Eddig nem volt vele probléma, hegyet mászni persze nem annyira szeret, ott néha kettesben abszolválja a problémát és bőg a motor. Ha felül akarom bírálni akkor átlököm a kart kézi üzemmódba. Autópályán tempomattal dögunalom de a fogyasztásnak jót tesz.

Van egy Subaru Legacy-m, 155 lóerő, szintén automata, azzal nem szeretek vontatni. Pont a nyolcvanas tempó környékén jut eszébe váltani, túl sokat kapcsolgat.

Előzmény: Törölt nick (62621)
dr!! Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62654

Kempingvilág Bp, érdemes Őket kérdezni!

Előzmény: bizgere (62652)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62653

Hát elég gyengék ezek a képek, nagyítva meg teljesen homályos lesz!

Egy biztos, ahova az akku be volt kötve, ott vastag kábel, vagy ha az nincs ott akkor erősebb csavaros csatlakozási lehetőségnek kell lennie!

Akkumulátor töltőt találtál benne? 

Ha most átkapcsolsz 220-ról 12 v-ra mi történik bekötött 220v esetén, és 220V hiánya esetén? Alapban az az átkapcsoló mit vezérel?

Az írod,van akkumulátor szintjelző, az jelez valamit bekapcsolt 220, vagy átkapcsolt 12 V esetén?

Hova van bekötve a szintjelző?

Előzmény: tamiya2 (62651)
bizgere Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62652

Sziasztok!

Lakómban egy sl3002 truma fűtés van.Több mint 10 éve nem lett beüzemelve.Hiába állitom a legmagasabbra a fűtési fokozatot alig fűt.Szét lehet ezt szedni?Lehet hogy el van koszolódva.

tamiya2 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62651

tamiya2 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62650

igen 12v megy a víz van benne akkumulátor töltöttség jelző nem találom az akku sarukat

lehet választani kapcsolóval 12v és 230v közötti üzem módot valaki ki szerelte ezért nem

találom van hozzá kapcsolási rajz

Előzmény: Tarzy52 (62649)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62649

Szia! bizgere!

Te megtaláltad az akkumulátort?.........vagy a helyét,........vagy a 220/12 V-s trafót?

Előzmény: Tarzy52 (62616)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62648

Hát ha nem találod, akkor gyárilag nincs benne!

Még egyszer a kérdés: van olyan berendezés ( lámpa, vízszivattyú ) ami 12V-s benne?

Ezek működnek, ha nincs a lakó 220-ra kapcsolva?

Ha nem, akkor valahol kell lennie egy 220 / 12 V transzformátornak!

Ott lehet becsatlakozni akkumulátoros táplálással, persze megfelelő leválasztással /átkapcsolással a 220+trafó, illetve az akkumulátoros üzemmód között!

Ha érdekel próbálok segíteni a megoldásban!

Előzmény: tamiya2 (62647)
tamiya2 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 62647

Szia benéztem már minden hova kinyitottam mindent de nem találom szeretnék tenni bele

de még a vezetékétse találom

Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 62646

Megtaláltad.....?

Előzmény: Tarzy52 (62616)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 62645

Én nem ismerem ezt a típust, de azt javaslom, nézz be az ágyak alá, a szekrény aljába, valamint kívülről nyiss ki minden nyitható kisajtót, az elejét!

Ha van benne meg kell találd. Ha van benne.....?

Jelenleg működik benne 12V-ról valami, úgy, hogy nincs 220V-os hálózatra kapcsolva?

Előzmény: tamiya2 (62643)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 0 62644

ÜDV !

Köszönöm a segítséget az automata váltós lakókocsi vontatáshoz ! 

h2no

tamiya2 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 62643

Előzmény: tamiya2 (62642)
tamiya2 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 62642

Sziasztok szeretném megkérdezni kinek van fendt 620 diamant tipusú lakókocsija

az  akkumulátor hol van elhelyezve benne

válaszok vagy esetleg képet meg köszönném

kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62641
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62640

Én a hátsó vagy első kerekessel vagyok így jobb szeretem a hátsó kerekesekkel a vontatást. Volt párszor hogy nem akart felmenni a dombon mert elpörgött a kerék....

Előzmény: kopiteki (62638)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62639

Amúgy meg lelke rajta, azt vesz a pénzéből, amit akar meg amire fussa.

Előzmény: kopiteki (62638)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62638

Nem kell védenem a mundért, de a dízellel kevésbé fullad le, stabilabb az alapjárat. Tapasznyalatból beszélek. Mostanában nem kell húznom semmit hálisten, de anno párszor megszenvedtem.

Előzmény: Törölt nick (62637)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62637

De én kötekedtem, :) amugy ha neki elég a mindennapi hasznàlatra felesleges nagyobbat vennije. Kivéve ha hegyeken át jár.  nekem van kettő benyâs is és hiába tud 1.5 t vontatni érezni a nyomaték különbbséget egy 1,6 hdi hez képest.

Előzmény: kopiteki (62636)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62636

Ja és a kérdés felvető kolléga is dízel autót említett, nem volt szó benzinről.

Előzmény: Törölt nick (62633)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62635

Elfeledtem írni, hogy dízel autóról beszéltem. Igen.

Az a kisköbcenti turbo az nem az én világom, szóval számomra nem létezik. :o)))

Nem köcöcködésből, csak valahogy egyértelmű volt a dízel, ha már vontatsz és nagyobb távolságokat teszel meg.

Előzmény: Törölt nick (62633)
dokeee Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62634

Nincs is rá szükség, ha nem 60-al akarsz menni. 

Előzmény: BiharyG (62632)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62633

Na várjál mert ő csak 140 lóerőt mondott,Az szívó benzinből  az kb 170nm ter /2 literes/ turbó 1,4 es /200nm/. 2 literes  dizelek 130 140 pacival meg inkább 285 320nm tudnak.

A maximális teljesítményét nem igazán használja ki senki a kocsijának mert az típustól függően 4000rpm től jelentkezik.

Nyomatékot annál inkább.

Előzmény: kopiteki (62631)
BiharyG Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62632

Mivel van nyomatékváltó minden autóban, a lóerő fontosabb, azt nehéz változtatni.

Valóban; de mondjuk hármasban lemenni Görögországig elég macerás lenne... :)

Előzmény: dokeee (62630)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62631

Bocs a közbevauért, de 140 lóerőhöz nagy eséllyel már tartozik 340 Nm is. Van ahol még több is. Az meg már mindenre elég.

Előzmény: Nyakas Jakab (62628)
dokeee Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62630

Mivel van nyomatékváltó minden autóban, a lóerő fontosabb, azt nehéz változtatni.

Előzmény: Nyakas Jakab (62627)
dstr Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62629

Többször szó volt már arról, hogy önmagában a teljesítmény vontatásnál nem nagyon mérvadó. A nyomaték annál inkább.

Egy öreg traktor jóesetben 50-70 le, mégis lehet vele szántani is.

Előzmény: Krisztián Marlok (62625)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62628

minmin=mindig 

Előzmény: Nyakas Jakab (62627)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62627

A vontatáshoz még minmin nyomaték kell. A lóerő másodlagos. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62626

Érdekes, miből gondolod? 110 le 260 nm van a dizelben.

Régi 1,9td ben meg 90 le 210nm azt szerelték a golftol a sharanig mindenbe. Automatával.

Krisztián Marlok Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62625

Szia! Ha automatát akarsz akkor legalább 140LE

Az a 110Le elég kevés

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 62624

Én nem erőltetném, robotizált váltó a szerelők is utálják. Kettöstömegü van benne, de próbáld ki és kérdezd meg a javitási költséget.  Motor 1,6hdi az még jó is lenne. Cmaxot nagyon szépen vitte automatával, jól fogyaszt.

csiburento Creative Commons License 2018.03.29 0 0 62623

Ha mindenképpen automata váltós kocsit keresel vontatáshoz, akkor bolygóművesek közül válassz, AISIN, vagy ZF gyártmányok közül. 

csiburento Creative Commons License 2018.03.29 0 0 62622

Üdv!

Nekem nincs jó véleményem erről a váltóról. Még önmagában is kínlódás vele a közlekedés, lakóval szerintem nagyon gáz lenne. Egy falábú részeg tengerész szebben és gyorsabban kapcsol, mint az...

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.29 0 0 62621

ÜDV ! 

Uj vontatójármű vásárlása előtt állok. Szeretném kérni  a véleményeteket !

Citroen Xsara Grand  Picasso 4 C Dízelmotoros  109 Lóerő és FÉLAUTOMATA váltós húzna egy vonófejstabilizátoros 1000 kg-os angol lakókocsit...

Köszönöm  a sürgős válaszokat  vásárlás  jövő kedden lenne. 

Minden fórumlakónak kellemes ünnepeket kívánok. 

H2no 

facsiga36 Creative Commons License 2018.03.29 0 0 62620

Aha, ez már egész elfogadható ár. Nekem furcsa, hogy mi olyan drága ezekben amúgy, nem tűnnek olyan bonyolult szerkezetnek.

Mover árban már komplett elektromos robogót lehet kapni, ami azért jóval komplexebb szerkezet és még akksi is van benne.

Előzmény: Spide2 (62619)
Spide2 Creative Commons License 2018.03.29 0 0 62619

Igen én is innen vettem annak idején és nagyon meg voltunk vele elégedve. Hibátlan szerkezet és hamar meg is jött rendelés után. Csak ajánlani tudom.

Előzmény: Tarzy52 (62618)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.28 0 0 62618

Szia!

Nincs mit, ez az orkerék"mover" igazán arra készült, hogy egy telephely betonján egy ember tudja mozgatni az utánfutókat, lakókocsikat, stb!

Biztos, hogy egy 20%-os emelkedőn, vagy járdaszegélyen nem viszi át a lakót!

Érdemes külföldön is körülnézni, Én pl. innen rendeltem pár éve akkor 599.-Eu volt, a szállítás még 30 Eu. és 3 nap alatt itt volt. 

https://www.obelink.de/rangiersysteme-prestige.html?sqr=mower&

Előzmény: facsiga36 (62617)
facsiga36 Creative Commons License 2018.03.28 0 0 62617

Köszi a válaszokat, akkor inkább érdemes moverre gyűjtögetni, addig marad a rángatás :)

Előzmény: Tarzy52 (62615)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62616

Ha ennyire nem egyértelmű, akkor kérdéses, van benne 12V-al működő "valami"?

Előzmény: bizgere (62614)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62615

Az orrkeréken általában a megengedett vonófej terhelésnek megfelelő súly van ( 65-75 kg ) ezért kicsi a tapadás, hátha még elindul a lakó, és kicsit hátra is billen.......Nagyon könnyen elkapar ez a fajta " Móver helyettesítő " 

Ahol ez elviszi, ott nem " nehéz " tologatni sem.

Összefoglalva....ahol könnyen elvinné, oda nem kell móver sem, a móver a nehéz, necces helyeken segítség. "Megéri spórolni rá!" 

Előzmény: facsiga36 (62611)
bizgere Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62614

Sziasztok!

Vásároltam egy 1985-ös knaus 4305-ös lakót.

Valaki tudja hogy hol lehet megtáplálni 12 voltal?

SajtFondue Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62613

Ismeros :-DDD

Előzmény: Traktorov (62612)
Traktorov Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62612

Nekem van elektomos mankókerekem. Aszfalton és száraz földön nagy segítség volt, de ha leesett az eső, vagy Cserkeszőlőn a homokon csak kapart. Eladó egyébként, mert befektettem a családi béke érdekében egy moverbe. Kicsit ideges voltam, ahányszor feleségem nem értette, hogy mikor tolja a lakót és merre.

Előzmény: facsiga36 (62611)
facsiga36 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 62611

Sziasztok,

Miközben egy moverről álmodoztam, találtam rá az elektromos orrkerékre, ami egy olcsó mover alternatívának tűnik, de nem tudom, hogy tényleg jól használható-e. Ebben a videóban látható pl:

https://www.youtube.com/watch?v=H4UbSiETL4g

Jóval kevesebbe kerül, és ha nagyjából ellátja funkcióját (pl. az nem baj, ha kicsit néha lökdösni is kell ha nem sima a talaj vagy túl meredek), akkor már lehet van értelme számomra.

Aliexpressen pl kapható 200 dollár körüli áron: https://www.aliexpress.com/item/MOTORISED-TRAILER-JOCKEY-WHEEL-12V-MOVER-ELECTRIC-CARAVAN-BOAT-DOLLY-AUTO-BRAKE/32834697539.html

Valakinek van ilyennel tapasztalata?

sátortábor Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62610

Szia !

A Sellőben 2 vizes blokk van. Az egyiket a tavalyi szezonra felújították, de most is csak zuhanykabin van. Még a törölközőt is csak kívülre tudtuk akasztani. Szóvá tettük, nem tudom lett-e foganatja.

Ami a bejárathoz közel van blokk  azt régebben megnéztem, azt soha használtuk, de ott sem volt fülke.

Amúgy jó a kemping, de nyáron foglalás nélkül nem nagyon van szabad parcella. Ha tudod, hogy mikor akarsz menni, foglalj.

Előzmény: Traktorov (62603)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62609

............ez engem is érdekelne....!

Előzmény: Törölt nick (62604)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62608

Póbálj érdeklődni a Váradi Caravánnál ( http://varadicaravan.hu/kapcsolat/ ),

vagy az Érdi bontóban, ( http://lakokocsibonto.hu/contact.html ),

vagy még a Szavatol kft.Vác-nál! ( http://szavatol.hu/index.php?oldal=alkatreszek&all=uj&kat=G%E1z&alkat=G%E1zrendszer%20elemei )

Előzmény: Spide2 (62605)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62607

Révfülöp, Napfény kemping. A vizesblokkokban ott még teltháznál sem nagyon lehet kifogást találni. Modernek és tiszták. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62606

Sajnálom! Idáig azt hittem,mindent tudnak.:(

Előzmény: Spide2 (62605)
Spide2 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62605

Felhívtam őket, nekik fogalmuk nincs típus alapján hogy mennyi a tetővastagság és hogy melyik típus kell bele. Azt a javaslatot kaptam hogy vegyem ki az ablakot. Mondtam neki hogy ezzel csak 2 probléma van, nem fedett helyen áll és kb 50km-re van tőlem... :)

Előzmény: Törölt nick (62601)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62604

Mi az, amit négy nővel nem tudsz megtenni a lakókocsiban csak egy zuhanyfülkében? :))

Traktorov Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62603

Ki tudja, melyik balatoni kempingben van zuhanyfülke, és nem zuhanykabin. Olyan mint a Pelsóban, hogy belül van elég hely felöltözni is. Hattyú, Sellő, Yachtban főleg érdekelne. Négy nővel megyek, azért érdekel.

dr!! Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62602

Gondolom, van valami maradék papírod a TE vételedről, típus, gyártó stb, stb, de az biztosan sokat elárul, hogy sima -jégakkus - léghűtő csak nem kerülhetett 180e Ft-ba, meg az is, hogy kivezető csöve van-e, meg még sokminden - de hogy teraszon használtál egy "szobaklímát", az nekem meredeknek tűnik, legalább képet rakjál fel róla, vagy a hirdetésedet, ámbár nekünk végülis semmi közünk  a dologhoz, nem is tudom, miben tudnánk segíteni.....? Ha klímaként működik, akkor neked semmi dolgod a továbbiakban - ha tovább is polemizálni akarsz, írj a mailomra! Üdv!

Előzmény: céklalé (62583)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 1 62601

Hívd fel a Kempinvilágnál Virág Józsit, ő vágja a tetővastagságot és az ablakokat is.

Előzmény: Spide2 (62600)
Spide2 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62600

Köszönöm. Dometic mini heki-t választottam ki 1 ilyen már van a lakóban és akkor legalább egyforma lesz. Már csak az a kérdés hogy ebből két féle tetővastagsághoz lehet rendelni. Fogalmam nincs milyen vastag lehet a tető, a lakó meg nincs kéznél...

Előzmény: Törölt nick (62598)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62599

Teljesen igazad van. Az hogy belegányol az még elmegy, de amikor olyat csinál ami életveszélyes az a csúcs . Javítottam olyan lakót ahol az Ávk után újra összekötötték a 0 és a védővezetőt mert a 0 valahol szakadt volt .

Előzmény: Törölt nick (62595)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62598

A kempingvilágnak van webshopja is. http://www.kempingvilag.hu/kempingcikk-katalogus

És van a Kempingmániának is. https://www.kempingmotyo.hu/

Előzmény: Spide2 (62596)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62597

Újjat rendelhetsz vagy kapsz a Falle katalógus alapján mindegyik kereskedőnél mint pl. a Kempingvilág Kőbányán. Használtat biztosan találsz az érdi lakókocsi piacon. 

Előzmény: Spide2 (62596)
Spide2 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 62596

Üdv!

Régen jártam már erre, de lassan kezdődik a szezon, legalábbis reméljük hogy jön a meleg. Tetőablakot szeretnék cserélni. Honnan érdemes venni esetleg? Újonnan, esetleg bontottan? Nagyobb is érdekelne ha nem lenne horror áron, de ha nem akkor a normál 40x40 -es méret lesz mert most olyan van benne. Tudtok ajánlani webshopokat? Akár külföldi is szóba jöhet.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.26 0 1 62595

Én bizom a technikában és az azt megtervező szakemberekben, mérnökökben. Joggal feltételezem, hogy minden jármű, lakókocsi elektromos rendszerét hozzáértő szakemberek tervezik és építik meg, ami ezek után, több biztonsági ellenőrzésen is átmegy mielőtt forgalomba kerülnének. Ezek után  nem értem, miért kell belebuherálni, átalakítani? Mennyivel lesz jobb a profi szakemberek megalkotta rendszer egy lelkes amatőr beavatkozása után?

céklalé Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62594

Szia Tarzy !

Légyszíves a dino50@freemail.hu címemre megadni a Te e-mail címedet.Ott bővebben. Köszönöm !

Előzmény: Tarzy52 (62587)
Imiii Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62593

Ez sima jobb nullás, azzal kiegészítve, hogy van egy ellenőrző lámpád, hogy a szekrényhez megy-e egyáltalán 230V. Ez sem egy rossz gondolat...

Köszönöm Neked is!

Előzmény: érdeklődő 49 (62590)
Imiii Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62592

Köszönöm szépen! Ha jól látom, ez egy sima bal nullás ÁVK. Ha gyárilag ezzel tették akkor biztosan jó.

Ezek után visszateszem az én jobb nullás-omat, s próbálom.

Holnap-holnapután tesztelem.

Előzmény: csiburento (62588)
céklalé Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62591

a

Előzmény: céklalé (62585)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62590

Én egy ilyet építettem ,a fórumozó kollégák tanácsai alapján .

Jól működik, mindegy hogyan dugom be a kempingben a dug-villát, de a teszt gombbal minden egyes új helyen ellenőrzöm a működését.

Előzmény: Imiii (62579)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62589

Ez az idióta telefonos szófelismerő.........."veoldalcím" = veboldalcím...!

Előzmény: Tarzy52 (62587)
csiburento Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62588

Íme:

Előzmény: Imiii (62579)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62587

Szia, egy pontos tipusszámot vagy veoldalcímet nem tudsz adni?

Hol adtad , jófogáson?

Szia , 

Előzmény: céklalé (62585)
dokeee Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62586

Egy mobilklimáért teljesen reális az ár. 

céklalé Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62585

Nagyon köszönöm a reagálásod ! Egészen biztos, hogy klimát vettem/ a legmodernebb technológiával készülő helyiségklima /

klima, mobil klima.Ez áll a prospektusában. És ezek szerint adtam el.De nem akarok senkit untatni a gondommal.Valahogy megoldjuk.

dokeee Creative Commons License 2018.03.25 0 1 62584

Erre így nehéz választ adni, ha te se tudod mit adtál el. Ha nem klímát adtál el klímaként, akkor szerintem jogosan követelik vissza a pénzt.

Előzmény: céklalé (62583)
céklalé Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62583

Tisztelt Fórum !

Régen voltam itt, most a tanácsotokat szeretném kérni.Sajnos máshoz nem tudok fordulni egy internetes adás- vételről van szó. Én vagyok az eladó. Kb. három éve vettem egy szoba-klimát /hűt- fűt,ionizál,UV -sterilizálás, stb. /Akkor drágán vettem 

száznyolcvanezer volt.De kertes ház teraszán jó volt. Mivel városi lakó lettem, gondoltam eladom.Sérülésmentes , működik.

El is adtam egy hónapja , ki is fizették.30 e. Ft-ért./nem volt jó üzlet ,de mivel nem kellett, menjen /Most kaptam értesítést, 

hogy ez nem klima csak levegőfuvó semmit !! nem ér. Én klimának vettem /ezt írja a prospektus is /klimának adtam el.

Úgy érzem senkit  nem csaptam be, nem tévesztettem meg.A kompresszort hiányolják belőle .Hogy kell-e bele fogalmam sincs.

Nos ilyenkor mi a pálya.Add vissza a babaruhát ?

Köszönöm a válaszokat !

András1950 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 62582

Igy igaz,ahogy tetszett irni!

Előzmény: Tarzy52 (62581)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62581

Szia András!

Egyet értünk, épp ezért mindegy, hogy hogyan dugjuk be a dugvillát a 220-as dugaljba, a kempingben, a Fi relé működni fog!

Előzmény: András1950 (62580)
András1950 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62580

István,Szia! Lakójármű esetében nem kötjük össze a nullát,és a földet.Sem a Fi felé előtt,sem utánna.

Előzmény: Tarzy52 (62576)
Imiii Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62579

Kössz!

Mert egy gyárilag beépített fi relé pontos típusa, fotója egyértelműsítené a dolgokat.

Előzmény: csiburento (62578)
csiburento Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62578

Sajnos mostanság nem ott lakom, ahol a laki, de megpróbálom nem elfelejteni! 

Előzmény: Imiii (62577)
Imiii Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62577

Értem, és teljesen jogos, hogy valószínűleg felcserélve a 0-t és a fázist is működik. De akkor minek 3 féle a 2fázisúból? Jobb0, bal0, és nem dedikált???

Ja... Neked a 2014-es lakódon írtad, hogy gyárilag van fi relé. Lefotóznád???

Előzmény: csiburento (62574)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62576

.....így igaz......és még egy életbevágóan fontos dolog...:a Fi relé után tilos a "N" nulla és a "F" föld/test összekötése.....!

Értelemszerű, mivel ha mégis a "fáziszál" és a "nulla" fel lesz cserélve a Fi relé ugyan működik, de a fázis rákerül az összes testpontra, ami életveszély.....!

Előzmény: csiburento (62575)
csiburento Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62575

Igazából egy a lényeg. Védőföldelés még véletlenül sem mehet át rajta, mert akkor értelmét veszti! 

Előzmény: csiburento (62574)
csiburento Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62574

Minekután váltakozó áramról beszélünk nem igazán vágom, hogy miért nem mindegy, hogy melyik kábelen megy be-ki és melyiken ki-be az áram.

Én anno még úgy tanultam, hogy az a működési elve, hogy a két kábelen folyó áramot tekercs(ek) és vasmag segítségével össze hasonlítja és akkor old egy relé az indukált feszültség hatására (ami szintén váltakozó), ha különbség lép fel, tehát az áram egésze, vagy egy része nem a kijelölt úton megy vissza, hanem valahol szivárog a föld, vagy más források felé. 

Na, most, hogy a képen is látszik olyan töke mindegy, hogy "L", vagy "N", ha nincs oda írva, akár mi más is lehet. Főleg, minekután nem három fázis, de az is csak a teszt gomb miatt lehetne releváns, de nem az...

Tehát joggal mondta a boltos, hogy tyínye, no, ilyen se volt még... 

Előzmény: Imiii (62573)
Imiii Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62573

Köszönöm a részletes választ!

Így már tisztábban látok. Közben visszavittem a villamossági szaküzletbe, ahol vettem  a jobb nullás ÁVK-t kicserélés céljából. Ott a tulaj azt mondta, hogy ő még nem is hallott, vagy látott nulla pólus nélküli, nem dedikált nullás ÁVK-t. Megkértem, hogy nézzen már utána a jövő héten...

Ha nem lesz, futok még egy kört máshol is.

Kössz még egyszer!

Előzmény: csiburento (62569)
Tib.Csi.hu Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62572

Köszönöm javaslatod a varrást illetően, de inkább cserélnem kell, mert szinte már nem lenne mihez varrnom sajnos.

dr!! Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62571

Üdv!

Én a Kempingvilágban vettem "behúzószálat" és egy sima /NDK!!!) varrógéppel  a régi kéder(behúzószál) mellett bevarrtam - persze a régit kivágtam, nem egy nagy dolog, ha valaha is varrtál már farmernadrágot -tű és jó (60-as DEVLON vagy hasonló) műa. cérna kell hozzá.

Előzmény: Tib.Csi.hu (62570)
Tib.Csi.hu Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62570

Tisztelt Tagok!

Van egy 1986-s évjáratú Pannónia 274 típusú kisméretű lakókocsim. A lakó az év kb. 8 hónapjában a vízpartra van telepítve horgászathoz. A többször javított elősátram teljesen használhatatlanná vált ( a behúzószál mentén is teljesen elérett a ponyva). Kérném akinek van használható vagy szakadt, de hellyel közel ép behúzószálú kb. 590 cm-s behúzószálú elősátor az kérem tájékoztasson a szicsi66@freemail.hu e-mail címemen. Ha ez a lehetőség bezárul elfogadnék akár más javaslatot is mellyel a fennálló probléma más típusú elősátor helyettesítésével, kevés átalakítással is áthidalható lenne. 

csiburento Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62569

Ha eredetileg nem volt benne (és minden eredeti), akkor nem kell ÁVK. 

Viszont, ha már bent van, akkor annak működnie is kell. Sőt működését rendszeresen (havonta) ellenőrizni kell! 

Mint, ahogy a neve sugallja érintésvédelem (tehát a hálózat is) megfelelőségéről, szigetelés vizsgálatról, 0 pont és test pont közötti ellenállás méréséről szól a jkv. 

A helyzet az, hogy - leginkább - kempingekben túl éltem minden féle (akár apró) elektromos incidens nélkül két lakókocsit (BÜRSTNER bj.: 1986, BÜRSTNER bj.: 2004) ÁVK nélkül 2014-ig 10+ éven keresztül. Igaz mindkét laki kóklerektől érintetlen volt.

Minekután a jelenlegi újabb lak (bj.: 2014), így ebben van ÁVK.

Különbséget nem éreztem eddig...

Ezzel viszont korántsem szeretném eltörpíteni a berendezés jóságát, vagy azt sugallni, hogy valaki szakszerűen önszorgalomból be ne építsen ilyet!!! 

Előzmény: Imiii (62566)
csiburento Creative Commons License 2018.03.24 0 0 62568

Nem fogalmaztam kellően körültekintően, mert csak a régi lakikra gondoltam.

Nyilván az újabb építésnél, - ha be lett építve, - akkor viszont vizsgálni kell, hogy bent van-e még, és hogy működik-e!

Illetve még az egy sarokpont, hogy amennyiben a hálózat átépítése történik, akkor viszont már a ma érvényben lévő szabványoknak kell megfelelni! 

Előzmény: csiburento (62565)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62567

A hivatalos műszaki nem a Fi reléről szól ,hanem megfelelő érintésvédelemről ami nem feltétlen Fi relét jelent. De ha akarsz tehetsz be. 

Előzmény: Imiii (62566)
Imiii Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62566

Nem kell Fi relé a "hivatalos" műszakihoz??? Akkor miről szól az érintésvédelmi tanusítvány?  A két biztosítékról? 

Mindegy is. Tetetek oda való Fi relét a családom biztonsága érdekében... Gondolom 90%-otoknak van beépítve...

Előzmény: csiburento (62565)
csiburento Creative Commons License 2018.03.23 0 1 62565

A félreértések elkerülése végett a műszaki vizsgának, illetve azon belül az érintésvédelmi minősítő iratnak semmi köze ahhoz, hogy van-e ÁVK, vagy nincs. A minősítés nem ezt vizsgálja, nem is vizsgálhatja, mert mint minden hasonló kivitelezés esetén, itt is érvényes az, hogy a hálózatnak az építéskori szabványnak kell megfelelnie, nem a közben megváltozottnak!

Jól néznénk ki, ha nem így lenne... Minden panel lakás mehetne a levesbe... 

Előzmény: Imiii (62560)
Imiii Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62564

Kössz, sokat segítettél!

Kicseréltetem egy nem dedikáltra!

:-)

Előzmény: Tarzy52 (62561)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62563

Még egy gondolat......a Fi relé után tilos a "N" nulla és a "F" föld/test összekötése.....!

Előzmény: Tarzy52 (62562)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62562

Itt rákereshetsz s tipusra:

http://www.arportal.hu/kereses/2p_40a_30ma.html

Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62561

Ez Fi-relétől függ....: https://megaohm.hu/index.php/vedokapcsolok/aramvedo-kapcsolo

Pld: 

2 pólusú áram-védőkapcsolók: A két pólusú fi-reléknek három változata van: L+N, N+L és dedikál nulla pólus nélküli. Gyakran lehet találkozni olyan kialakítással is ahol nincs dedikált pólusa a nulla vezetőnek. Az ilyen kialakítású fi-reléknél az üzemi vezetők tetszőleges oldalra köthetőek be. A két pólusú Fi-relék szélessége 35mm, azaz 2 modulnyi helyet foglalnak el a biztosítéktáblában.

Imiii Creative Commons License 2018.03.23 0 0 62560

Sziasztok!

Idáig a lakómon (1997 Hobby) nem volt áramvédő kapcsoló, Fi relé, (Nem tudom így hogy ment át a műszaki vizsgákon???), így gondoltam tetetek be egyet.

Elhívtam a villanyszerelőmet, aki a lakóházam vezetékelte. Hozott is egy Fi relét, egy BDK 2P 40A 30mA-t.

Bekötötte ahogy kell, azonban hozzátette, hogy a relének „az a jó”, ha az általa a dugvillán megjelölt villa megy a fázisba. Egyébként nem tudja, hogy fodítva a hálózatra kötve mi történik…, mert ilyet még csak lakásokba kötött, ott meg mindig ugyanaz a fázis, ugyanaz a nulla.

- Kérdésem, hogy ti minden hálózatra csatlakozáskor szoktatok fázisceruzával, vagy multiméterrel mérni, hogy ugyan melyik a fázis? Én úgy gondolom, hogy biztosan nem.

- Létezik olyan Fi relé amelyiknek mindegy, hogy melyik lábára kerül a fázis, és melyikre a nulla, és amilyet pl hasonló helyekre szerelnek fel?

- Vagy mindegyik Fi relének mindegy melyik lábára megy a fázis, és melyikre a nulla?

SajtFondue Creative Commons License 2018.03.18 0 1 62559

Ez igaz, de ha telepitve van, akkor engem ez kielegitene. :-)

Előzmény: Nyakas Jakab (62558)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.18 0 1 62558

Jó dolod ez sok szempontból, de azért nem helyettesíti a jó szigetelést. :-) 

Előzmény: SajtFondue (62557)
SajtFondue Creative Commons License 2018.03.18 0 0 62557

Nem, nem, ez nem saját, netes kép, illusztráció végett :-)

Azt is írhattam volna, hogy nem kell feltétlenül a tetőt buherálni.

Előzmény: kopiteki (62556)
kopiteki Creative Commons License 2018.03.18 0 0 62556

Ez gyári? Úgy értem gyári kiegészítő, vagy te csináztad?

Előzmény: SajtFondue (62555)
SajtFondue Creative Commons License 2018.03.18 0 1 62555

Ez talan jobb kep...

Előzmény: SajtFondue (62554)
SajtFondue Creative Commons License 2018.03.18 0 0 62554

Előzmény: vargap1976 (62552)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.17 0 1 62553

Szia!

A lakókocsinál nem csak a tető jelenthet problémát beázás szempontjából, Az ablakok, szervizajtók szigetelései, de akár a elöl hátul, vagy körbe a díszlécek, behúzósínek alatt is, de akár egy külső fogantyúnál is beázhat a lakókocsi.

- A tetőnél ki kell szedni a tetőablakokat, szellőzőket, kémény kivezetést, ezeket és a lakókocsi felületét is alaposan le kell tisztítani az eredeti szigetelő anyagtól, utána újra meg kell kenni tömít pasztával és mehetnek vissza a helyükre. 

- A lakókocsi külső lemezborításainak elemei a díszlécek és a sátorbehúzó alatt találkoznak. A sínek csavarokkal vannak rögzítve, amiket a sínben lévő műanyag takarócsík alatt találsz. A síneket le kell szedni, letisztítani a felületeket, paszta aztán mehetnek vissza. Jobb esetben a fa, amiben a csavarok fognak nincs elrohadva, akkor fogni is fognak a csavarok.

- Az nyitható ablakoknál a gimikéder könnyen kiszedhető, a folyamat itt is ugyan az. A fix ablakok a gumi alá be lehet nyomni a szigetelőanyagot. 

A szigeteléshez a sziloplasztot el kell felejteni! Butilkaucsuk, vagy poliuretán alapú anyagok használata célszerű. 

Én például a Sikalastomer 710-et használtam tetőablakhoz, és ablak szigeteléshez.

http://skbolt.hu/spd/sika_1347/Sika-Lastomer-710-310-ml#page_artdet_tabs

Itt is találsz többféle szigetelőanyagot és tanácsot is kaphatsz, hogy melyiket használd.

https://www.kempingshop.hu/kiegeszitok/tisztitoszerek-ragasztok-javito-szettek/15

Üdv: NyJ

Előzmény: vargap1976 (62552)
vargap1976 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 62552

Tisztelt tagok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy fixen telepített lakókocsim, annak a tetejét szeretném leszigetelni (beázás ellen).

Van e valami ötletetek ,vagy aki már csinált ilyet? 

Válaszotokat előre is köszönöm ! 

Varga Péter

Boarhunter Creative Commons License 2018.03.16 0 0 62551
csiburento Creative Commons License 2018.03.14 0 0 62550

Látványos (és talán még érdekes is) segédlet a tengelyek terhelésének számításához. 

http://omnibusz.blog.hu/2018/03/12/_nem_csak_a_csuklos_autobuszok_anatomiaja

dstr Creative Commons License 2018.03.12 0 0 62549

Köszi!

Előzmény: Ruben2017 (62548)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62548

Előzmény: dstr (62544)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62547

Ugye, ugye !!

Előzmény: kanapekamred (62546)
kanapekamred Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62546

Húúúúúúúúúúúúúúú! Ez nagyon nekifutós.

Előzmény: alexxvelorex (62540)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62545

ÜDV !

Ahogy Nyakas Jakab is írja. Csatlakozz egy Lakókocsis klubhoz . A tagdíj valóban nem drága legtöbbször már egy kiránduláskor megtérül . 

Nagyon sok programot is szerveznek, ha érdekel. 

a www. campinform. eu oldalon tudsz érdeklődni 

http://www.campinform.eu/talalkozok.php?y=2018

ezen az oldalon pedig az éves klubtalálkozók vannak. 

Jó pihenést és jó szórakozást kívánok ! 

h2no

Előzmény: Imiii (62541)
dstr Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62544

És mi ez? Hátha érdekel olyanokat is, akiknek nincs facebook profiljuk.

Előzmény: Ruben2017 (62542)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62543

Szerintem kempingezési szokás kérdése. (is) Azzal jársz a legjobban, amelyik azokban a kempingekben jogosít kedvezményekre, amelyekbe járok. Mi például sok-sok éve MHKK tagok vagyunk, a tagdíj nem drága és sok olyan helyen van kedvezmény, ahova szeretünk visszajárni. Pl: Cserkeszőlő, Agárd, Tiszakécske, Révfülöp, de olyan helyeken is kaptunk már kedvezményt, ami nincs is feltüntetve az MHKK honlapján. Egyébként mi is kb 25-30 éjszakát lakózunk egy évben és nem járunk rendezvényekre sem. Az általad is említett MCCC-n kívül van még a Kempingmánia klubkártya is. http://kempingmania.hu/filter.php?s[f]=&s[206]=1&s[1]=1?id_menu=429

Az ACSI, szerintem itthon nem sokat ér. Úgy tudom, hogy kedvezményt csak elő és utószezonban adnak rá, és a magyar partnerkempingjei sem azok, ahova mi járunk.  A többi külföldit kártyát nem nagyon ismerem

Előzmény: Imiii (62541)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62542
Imiii Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62541

Bocs, hogy megszakítom ezt a futós diskurzust, de :-)

Tavaly kb 22-24 napot töltöttünk itthoni kempingekben. Összefoglalná valaki, hogy melyik kempingszövetséggel járnék a legjobban, ha én csak a kempinges kedvezményeket venném figyelembe? Csak az érdekel, hogy itthoni 6-8kempingben eltöltött 25-30 nappal melyikkel jövök kia a legjobban?

Gondolok itt a magyar MHKK, MCCC, FICC, ACSI, ADAC, DCC tagságokra!

Esetleg keverem a szezont a fazonnal???

Tudom, hogy az első kettő magyar, a többi holland és német, de itthon is sok helyen elfogadják.

Ha összehasonlítom a két magyart akkor rendre  44, illetve 14 kempingre ad kedvezményt...

Segítsetek eligazodni!

Ui.: Semmiféle rendezvény nem érdekel egyelőre, csak a kedvezmény és a helyszám...

Kössz!

alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.11 0 2 62540

Ne fussunk neki még egyszer!

Előzmény: kanapekamred (62539)
kanapekamred Creative Commons License 2018.03.11 0 0 62539
Előzmény: alexxvelorex (62527)
bonyART Creative Commons License 2018.03.10 0 0 62538

Sziasztok,

remek linóleum a lakóautókba.

https://www.facebook.com/DesignLinoleum/ 

Eygedi méret és designra is lehetőség van. 

Érdemes megnézni!

alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.10 0 0 62537

Ok! Csak kicsi az esély a 60 mm-es csatlakoztatású "stabis" fejre, meg egyébként anno kicsit túl is méretezték ezt a vonórudat, de azzal együtt nem egy űrhajó bonyolultságú ez a téma műszakilag, mivel nem nekem fáj én is befejeztem!

Előzmény: csiburento (62536)
csiburento Creative Commons License 2018.03.10 -1 0 62536

Nálad a pont! 

Másik fejet kell választani, ennyi. Nincs alakítgatás. 

Előzmény: Nyakas Jakab (62530)
csiburento Creative Commons License 2018.03.10 0 0 62535

Hát ez az, hogy elvileg és gyakorlatilag bele fér, de arra már kicsi az esély, hogy teljes felületén illeszkedjen, így esélyes lenne, hogy csak a csavarok vinnék át a terhelést. De ott a fék vezérlő résznél is variálni kellene a kialakitást. Ilyen megoldást nem gondoltam, persze járható út, de pontossága és kivitelezhetősége tömör rúdból esztergálva sem biztos. 

Ezért kéne a 60-asra rá gyártani egy idomot, és ahhoz hegeszteni egy 50es rudat. Ezért kell az átfedés.

De minekután ez okafogyott és csak elméleti eszmefuttatás, be is fejeztem. 

Előzmény: Kempingez (62532)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62534

A QEK Junior-al kevertem össze én is! A stabilizátoros vonófejről csak annyit, én simán feltenném egy 20 cm hosszú, átmérő 50 mm-es vastagfalú csőtoldattal, ami a 60 mm-es vonórúdba passzosan belemegy. Egy ekkora súlyú lakókocsinál az, hogy a kapcsolási pont a tengelyhez képest 60-80 mm-el távolabbra kerül, jelentéktelen eltérés. Az összeszerelésnél 8,8 vagy ennél nagyobb szakítószilárdságú csavarokat kell használni.

Előzmény: Manac ;-) (62533)
Manac ;-) Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62533

Mindenkinek köszönöm a választ!

A cserében azért gondolkodtam, mert még az eredeti; 28 éves kapcsolószerkezet van a lakón, ami jó állapotú ugyan, de ha már felújítom a bódét, megfoltolnám a kapcsolószerkezet cseréjét.

A cső a csőben megoldásban gondolkodtam én is, de biztos, hogy méretezni kellene. Valószínűleg nem két átmenő csavarnak kellene a terhelést viselnie, hanem illeszteni a két cső keresztmetszetét. Talán melegített külső csőbe kellene betolni egy előhűtött másik csövet, és persze a cső anyaga, vastagsága sem mindegy.

Nem vagyok gépész, tehát egymagam nem is kezdenék rajta mókolni, csak szakértővel végeztetném el a feladatot, ha van ilyen. Opció lehetne még (elméletben) a teljes vonóháromszögre szerelt vonószerkezet cseréje, de ez a fék miatt már irreálisan költséges móka lenne. A papirozásba meg bele sem merek gondolni.

Tudok élni stabilizátoros vonófej nélkül is, ha a mostani kapcsolófej megfárad, legfeljebb teszek rá egy másik, súlyban a lakókocsihoz passzoló hagyományos kapcsolófejet.

A QEK 325 és Aero mindegyik változata ráfutófékes volt tudtommal, az enyém sima bowdenes szerkezet. A QEK juniornak volt fékes és fékezetlen változata, ahogy aPredom/Newiadow 125-nek is.

Előzmény: Kempingez (62532)
Kempingez Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62532

Nekem is  AL-KO AKS 1300- as van fent, megmértem a vonófej, a rúdra 7 cm- en fekszik fel. Tehát ennyi 50 mm es, csőfelületre volna szükséged a fej felszereléséhez.  a 60-as csőbe kellene beletolni egy 50-es csövet,  elvileg és gyakorlatilag is kivitelezhető, és még a 7 cm-es vonórúd hossz növelés is kiküszöbölhető. Nincs itt semmiféle 20-25 cm növelés. 

A vonófej terhelésed, a vonórúd hosszának a növekedésével, nem növekszik hanem csökken. A befeszülés növekedése elméletileg már helytállóbb, viszont ha az a 10 cm miatt, befeszülne akkor ott már nagy baj volna. Ugyanis többszörösen túlméretezet vonószerkezetek ezek, ráadásul menetközben dinamikus erőhatások is érik, amelyek sokkal komolyabbak lehetnek, mint a statikus vonófej terhelés. 

De ennek ellenére sem ajánlom a módosítást, nem csak az előírás, és biztonság miatt, alap szakismereteket igényelne, és némileg felszerelt műhelyt.

Előzmény: csiburento (62526)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62531

Bocs, alábecsültem, van rajta. Nekem Bastei 350 volt '90-ben, azon már volt, ezzel együtt nem egy stabil szerkezet fényében tetszelgett. Wartburg kerékagyak és fék. Tolatásnál egy embernek ott kellett lenni mindig a reteszt beakasztani, mert minden előre korrigálásnál kipattant. De jó volt, mert fiatalok voltunk és akkor sem mindenki Bastei-el kempingezett!

Előzmény: csiburento (62529)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62530

Szia!

Átalakító ehhez szerintem nem létezi. Ha AL-KO AKS 1300-as stabilizátort szeretnél rátenni, akkor lehet, hogy le kell cserélni az egész szerkezetet olyanra, aminek a rúdja max 50mm. Az AL-KO AKS 3504-es vonófej jó a 60mm-es rúdra, de ez max 3500 kg-os súlyig jó. Azt nem tudom, hogy van-e alsó súlyhatár, ami alatt nem ajánlott. Én a helyedben utána érdeklődnék, például a Szavatolnál, hogy milyen lehetőséget ajánlatának, bontott alkatrészekből ki lehet-e hozni a dolgot. Egyébként miért szeretnél stabilizátort erre a lakókocsira? Nekem volt ilyen lakóm, nem nagyon volt problémám a stabilitásával.

Előzmény: Manac ;-) (62523)
csiburento Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62529

Ha ez az, akkor a képen úgy latszik... 

Előzmény: alexxvelorex (62527)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62528

Üdv !                                                                                                           Jól gonfold meg ,ilyen áron  többnyire leharcolt lakot tudsz venni .Ha komolyan gondogon a vételt és használni is szeretnéd kb 1 milla körül gondolkodj. ( Persze lehet jó vétel is legyen hozzá szerencséd !)

Előzmény: Rita Vadászné Karácsony (62522)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62527

Mielőtt megírnátok a "kisdoktorikat" a témából, szerintem ez a típus nem is fékes!

csiburento Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62526

Az a 10 cm inkább 20-25cm, átfedés is kell a vastagabb és a vékonyabb felület között, mégiscsak primer biztonsági berendezés, és egy anyagból megcsinálni igen mókás, de különösen gazdaságos lenne.

Mesélj, szerinted hogyan van felépítve a fejszerkezet?

Lebegnek belül a dolgok? Nem visznek át terhelést?

Nagyobb terhelés, kisebb kopás?

Egyátalán milyen fogalmak vannak ezügyben? 

Ne vicceljünk már, hogy a nagyobb erőkar okozta terhelés nem okoz nagyobb kopást?! Az egész becsúszó szerkezet feszül (alapból is kopik, nem véletlenül kell zsírozni), amit nyilván el lehet kerülni úgy, hogy akkor a vonófej terhelést erősen visszább veszi, de ismerve a kollégák terhelési szokásait ez nem opció, ráadásul itt nem elég maximumra tervezni, ez elsődleges biztonsági berendezés, amúgy sem ajánlott átalakítani. Ez amúgy is tervezéshez és átalakítási engedélyhez kötött munka lenne, mert fő szerkezeti elem változás. 

A nyomaték fizikai levezetését itt nem kívánom megtenni, fizika könyvekben már előttem okosok leírták, azt vagy érted, vagy nem.

Előzmény: Kempingez (62525)
Kempingez Creative Commons License 2018.03.09 0 0 62525

Azzal egyetértek hogy ne toldjunk, hosszabbítsunk, ne barkácsoljunk! De a többi ? 

"hiszen az olyan erőkar növekedést okozna, ami miatt kialakuló forgatónyomaték totál megváltoztatná, vagy adott esetben meg is szüntethetné a ráfutófék működését, valamint olyan kopást okozna, ami totál káros., " 

Egy esetleges "toldásnál"  nagyjából 10 centivel, hátrébb kerülne a bódé, a vonógömbtől.  Ez nem befolyásolna semmiféle erőkart és forgatónyomatékot, a ráfutófék működése szempontjából nincsennek ilyen fogalmak, és mértékek. Mi okozna, és miben káros kopást? 

Előzmény: csiburento (62524)
csiburento Creative Commons License 2018.03.08 0 0 62524

Toldó, hosszabbító biztos nem lehet megoldás, hiszen az olyan erőkar növekedést okozna, ami miatt kialakuló forgatónyomaték totál megváltoztatná, vagy adott esetben meg is szüntethetné a ráfutófék működését, valamint olyan kopást okozna, ami totál káros. 

Előzmény: Manac ;-) (62523)
Manac ;-) Creative Commons License 2018.03.08 0 0 62523

Sziasztok!

60mm-es kör keresztmetszetű vonórúdra szeretnék AL-KO AKS 1300 stabilizátoros vonófejet szerelni.

Ha jól tudom, a AL-KO AKS 1300 csak 50mm-ig van. Létezik olyan szűkítő (toldó) megoldás, amivel ez a probléma áthidalható?

QEK325 lakókocsira szeretnék stabilizátoros vonófejet.

Köszi a választ.

Rita Vadászné Karácsony Creative Commons License 2018.03.07 0 0 62522

Szeretnék vásárolni 4 személyes,műszakis ,egytengelyes,max 900-1000 kg összsúlyú,magyar papírokkal rendelkező ,jó állapotú lakókocsit 600000 ft körül.Kérem aki tud ilyet,keressen meg a kararita@citromail.hu e-mail címen vagy a 06706328479-es telefonszámon.Köszönöm szépen előre is

Kempingez Creative Commons License 2018.03.07 0 0 62521

Hát nem XXXL méretű embereknek találták ki, de az előnye éppen a kicsinységében rejlik. Bár az újabbaknak már igen megnőtt a tömegük, nekem egy 74-es gyártású volt, 280 kg önsúly, és 330 kg összsúly volt a forgalmiba jegyezve. Azt tényleg könnyű volt vontatni, ketten könnyedén lehett tologatni is. 

Nagyjából ennyi is az előnye, már nem sátor, de még nem is igazi lakókocsi. 

Előzmény: BiharyG (62520)
BiharyG Creative Commons License 2018.03.06 0 0 62520

Nem olcsó, de nekem a belsejéről más emlékeim voltak...  :)

https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/wohnwagen-wohnmobile/wohnwagen-n126-d-238840715/

Gizusss Creative Commons License 2018.03.06 0 0 62519

Sziasztok! Valaki megtudná nekem mondani,hogy hol cserélnek gázpalackon szelepet,és nyomás próbázni? Szolnok közelében érdekelne.

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.03.06 0 0 62518

Na-na! :-)

Hétvégén itt van.

Előzmény: Tarzy52 (62517)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.05 0 0 62517

Kivárjuk.......mesze még a tavasz.....!

Előzmény: Törölt nick (62515)
csiburento Creative Commons License 2018.03.05 0 0 62516

Én ezt használom ide teloról (android), mert bejött:

Photo&Picture Resizer

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.simplemobilephotoresizer

Előzmény: Törölt nick (62515)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.05 0 0 62515

Tegnap fènykèpeztem, ma meghalt a laptopom. Ide csak kicsi formàtumù kèpet lehet feltenni, azt meg nem tudom összehozni a telòval. :(

Előzmény: Tarzy52 (62514)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.03.03 0 0 62514

Mi is megnéznénk néhány képet róla...........!

Előzmény: Törölt nick (62513)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.03 0 0 62513

Sziasztok!

Megvettem a ledsint, vettem bele vékony kétoldalas ragasztót is. Kb másfél óra alatt felugrott a helyére a 4 méter. Szilóval felragasztottam és tettem pár csavart is, biztos ami biztos. A sin két végét is szilóval zártam. Nagyon pöpec lett,amolyan gyárilag készült látvány.  Nem is értem, hogy gondoltam az elején, hogy csak úgy felragasztom a ledcsikot. Már csak a sötétet várom, hogy rendesen  lássam a fényét.

Mégegyszer köszönöm a segítséget mindenkinek.:)

TFranki Creative Commons License 2018.03.01 0 0 62512

Ő északi állat ezért öltöztetik. :D

Előzmény: Tarzy52 (62509)
bizgere Creative Commons License 2018.03.01 0 0 62511

Sziasztok!

Sajnos a homecar lakót végül nem adta el a tulaj.

találtam viszon egyet ami jól néz ki:

https://www.hasznaltauto.hu/lakokocsi/knaus/knaus_440_k12-9058946

https://drive.google.com/drive/folders/1FMpDanBOIMkms5bFa-ztA9wmBDlYSUbl?usp=sharing

csiburento Creative Commons License 2018.03.01 0 0 62510

Na, nehogy már ne... 

Előzmény: alexxvelorex (62506)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62509

A "Volvo" is trópusi állat, hogy fázik.....?

Előzmény: TFranki (62508)
TFranki Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62508

Nem csak a Jaguárt oltöztetik. ;)

BiharyG Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62507

Naná... a Jaguar melegebb éghajlaton honos :)

alexxvelorex Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62506

De jó! Ennyire hideg van, hogy az autókat is felöltöztetik !! ☺

Előzmény: BiharyG (62505)
BiharyG Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62505

"én ippeg tegnap jöttem egy autószállító mögött, emeletes fajta volt, hát annál talán nem szélesebb egyik lakó sem"

Hmmm.... Olyanban ülök munkaidőben :) 2,55m széles, de a pót vége lengedezik rendesen minden gödörben, nyomvályúban. Ő az:

Előzmény: dr!! (62499)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62504

:) , de legalább nincs kátyú!

Erről beszélek, itthon még út sincs és a balkánon meg vígan haladunk ugye, Montenegró felé....

Előzmény: alexxvelorex (62503)
alexxvelorex Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62503

Itt  a 230 cm is necces  volt. Ez egy tenger-parti kempinghez vezető út!

Előzmény: Tikky XTS (62502)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62502

Köszönöm a linket, én az utak minőségére, illetve a ramaty, kátyus állagára tekintettel írtam,

hogy aki nekivág egy 250 széles lakóval a másod, harmadrendű utakon felfedezni Magyarországot

az előtt le a kalappal!

Nekem 230-as van, igen sok helyen voltam már, 20 kilométert tettem már meg másfél óra alatt!!!

Regéc vára és a 37 út közöt, de a Bükki utak sem kivétel...

Sajnos...

Előzmény: dr!! (62500)
-papirbolt- Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62501
Előzmény: GyDomotor (62498)
dr!! Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62500
Előzmény: dr!! (62499)
dr!! Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62499

Szia, itt egy alapos leírás az utak szélességéről, én ippeg tegnap jöttem egy autószállító mögött, emeletes fajta volt, hát annál talán nem szélesebb egyik lakó sem, de azért érdemes óvatosnak lenni....

Előzmény: Tikky XTS (62483)
GyDomotor Creative Commons License 2018.02.28 0 1 62498

Kedves Mindenki!

Továbbra is keresem a következőket elérhető áron, akár bontva is. Egy Predom lakókocsi felújításán dolgozom. Ehhez keresek hűtőszekrény szellőző rácsokat és fűst kivezetőt, alumíniumot.

A képen látható fajtát. Aki tud valami fellelhetőséget, kérem, jelezzen!

Továbbá az lenne a kérdésem, hogy ennél a típusnál, utólag beépített hűtőszekrénynél, ilyen alu külső rács esetén, kell e valami belülre is? Vagy ez kívül és egy háló elég.

Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.28 0 0 62497

Üdv! Keves szó esik a Karaván exporól . Budapest.Valaki jön ? 

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62496

Hát ezek nem itt vannak........a közelben!

Amúgy köszi!

Előzmény: BiharyG (62495)
BiharyG Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62495
Előzmény: Tarzy52 (62494)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62494

Hol vannak ezek?

Előzmény: BiharyG (62493)
BiharyG Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62493

Mit láttam tegnap... :)

Kempingez Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62492

Az elektromos tüzek, ezért nem is a rövidzárlat miatt keletkeznek, hanem a megnövekedett átmeneti ellenállás miatt.  A rossz érintkezések miatt, dugaszokban, kapcsolókban, sorkapcsokon jöhet létre, ez nagy hőtermeléssel jár, amely okozhat tüzet, ez ellen nom fog védeni a kismegszakító. Mert az áramfelvétel nem fog olyan mértékű lenni. 

A konvektor is biztonsági égős, ha kialszik a láng, a gáz elzáródik, de kialudni sem igen tud, mert a  biztonsági izzószál újragyújtaná egy esetleges pillanatnyi kialvás után. Természetesen odafigyelést igényel, mint minden gázkészülék, de ha nem terítjük rá száradni a törölközőt nem fog az tüzet okozni. Független üzemmódban, aligha van más fűtési lehetőség. 

Előzmény: Törölt nick (62491)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62491

Kétségkívül a rendszeresen karbantartott fűtőberendezésekre gondoltam  A gázos fűtést mégis veszélyesebbnek tartom.

Az égéstermék mindenképpen veszélyes arar nagyon kell figyelni ez avillanyfűtésnél nincs . Túáramnál zárlatnál a biztosíték még "dolgozik " ez a gázfűtésnél nincs meg.

Előzmény: Kempingez (62490)
Kempingez Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62490

Ha minden renben van, szabályos, ellenőrzött, karbantartott a lakokocsiban a konvektor, semmivel sem kockázatosabb, mint a villanyfűtés, ott is előfordulhat elektromos tűz, ha nincs rendben a hálózat. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.27 0 0 62489

ÜDV !

Mindenki nagyon vigyázzon a téli fűtéssel !

Kigyulladt egy lakókocsi Balatonfenyvesen a gázpalack is  felrobbant .

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kigyulladt-egy-lakokocsi-eg-csaladi-haz-976807/

Én biztonágosabbnak tartom a villanyfűtést . Folyamatos villamos üzemnél még a gápalckot is kiveszem télen a lakómból.

A benti használatára nincs szükségem. A bojler a kávéfőző egy kerámia főzőlap meg áramról is .

h2no

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.25 0 1 62488

Lehet....de megeshet, hogy azzal több munkád lenne, mint ezt beépíteni saját ízlés szerint!

Előzmény: CsA (62480)
csiburento Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62487

Gratulálok a szereléshez.

A pozitív oldalt kapcsolja. 

Ez a kapcsoló terhelés alatt 10A körül tud kapcsolni. Így nekem elég relé nélkül is, minekután minden LEDes nálam. A korábbi lakómban nem volt mindenütt LED, így ott több kapcsoló volt bekötve, ráadásul a tápegység utáni váltogatós rendszerben.

Ettől függetlenül mindig oda figyelek, hogy NE terhelés alatt (bekapcsolt fogyasztók) kapcsoljam át. 

Előzmény: Imiii (62486)
Imiii Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62486

A három állású kapcsoló, ami a 12V-ot kapcsolja, ott a pozitívot, a negatívot, vagy esetleg mindkettőt oldja a kapcsoló, és gondolom nem relével kapcsolgat, ugye???

Én is szeretnék valami hasonlót, lehet ugyan ilyet kialakítani...

A mover beszerelve, valamivel el kell ütni az időt... :-)

Előzmény: csiburento (62476)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62485

Köszönöm. :-)

Előzmény: csiburento (62476)
kopiteki Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62484

:o))

Vagy telekre kényelmesen...

Előzmény: Tikky XTS (62483)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62483

Úgymond itthon ritkaság.

A gyártók honlapján rá tudsz keresni elrendezés és méret alapján a szélességre is.

Itthon aki bevállalja a 250-es lakót az a mellékutakat felejtse el, autópálya és külföld. 😬😬😬

Előzmény: kopiteki (62481)
dokeee Creative Commons License 2018.02.25 0 0 62482

Az már tényleg baszott nagy lehet, az enyém elég nagy darab, 5.3 méter hosszú, de csak 2.16 széles.

Előzmény: kopiteki (62481)
kopiteki Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62481

A két és fél méter széles lakó tényleg ritkaság, vagy csak a hírdetésben fárasztanak?

CsA Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62480

Nem ennyire olcsóra gondoltam... papíros és lakható állapotút keresek... :-)

Előzmény: Tarzy52 (62477)
Blászló76 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62479

Lecseréljük egy nagyobbra ha sikerül eladni a régit :-)

Előzmény: csiburento (62478)
csiburento Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62478

Hogyhogy? Laki ugrik? 

Előzmény: Blászló76 (62468)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62477
Előzmény: CsA (62471)
csiburento Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62476

Szia PEGI! 

A cucc 2014 október óta van meg.

A 0/1 kapcsoló a töltőt kapcsolja ki/be 230V oldalról.

A I/0/II kapcsoló hivatott üzemmódot váltani 12V oldalon.

0 állapotban az akku le van választva mindenhonnan. Így nem kell ülést, dobozt nyitni és akkusarut bontani.

I állásban a töltő van rá kapcsolva, II állapotban pedig a lakó fogyasztói vannak rá kapcsolva az akkura, a gyári tápegység akku bemeneti pontján. Így csak akkor van veszteség (nálam 4mA a gyári tápegységen), ha szükséges.

Erről próbáltam írni múltkor. Így nem alakul ki visszáram, sem a töltő, sem a gyári táp felé. És a töltő is leállítható.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62473)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62475

Az első képen mi az a két kapcsoló? Milyen célt szolgál?

Előzmény: csiburento (62472)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62474

Van benne valami... :-)

De ne is gondoljunk rá... 

Előzmény: Törölt nick (62470)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62473

Szia Csibu! :-)

Jól látom, hogy te is indítóakkuval nyomod?

Nekem is ez volt eddig, ugyanez a típus.

Hány éve van meg? Mármint az akku.

Előzmény: csiburento (62472)
csiburento Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62472

Kicsit megkésve, de íme a szettem:

Mp

CsA Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62471

Kedves Gábor!

Korábbi hozzászólásaidban láttam, hogy Lengyelországból hoztál be Predom N126 lakókocsit. Én is ezt a típust nézegetem, mert egy könnyű és olcsó lakókocsira lenne szükségem. Ha esetleg még szoktad olvasni a fórumot érdeklődnék, hogy mennyibe került a honosítás és mi volt a menete?

Üdv:

CsA

Előzmény: T.Gábor76 (54385)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62470

Mikor az első lakòkocsiat megvetem, pont annyi idős volt mint èn. (30)

Nem tudom hogy nèzne ki ez az aràny 140 èvesen de gyanìtom, egyik szarabb àllapotban lesz  mint a màsik.:))

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62469)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62469

Most mondták a híradóban, hogy akár 140 évig is elélhetünk.

Mi lesz a lakómból addig? Hogy óvjam meg? :-D

Blászló76 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62468

A mover-hez rendelnék pár alkatrészt. Négy éves, most lekerült a lakóról és kicsit rendbe akarom rakni. Vagy felkerül a következő lakóra vagy megy a "piacra".

Előzmény: Tarzy52 (62467)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62467

Mit tervezel....?

Előzmény: Blászló76 (62466)
Blászló76 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 62466

Üdv Mindenkinek!

Érdeklődnék rendel valaki a közeljövőben az Obelink áruházból?

Laci

kanapekamred Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62465

Ha nem kell, akkor nem kell.

Előzmény: Kapitány Tenkes (62463)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62464

Így igaz ahogy a " százados " írja . Csak nem tető alatt hanem a szabad ég alatt alszik a lakó. 

Előzmény: Kapitány Tenkes (62463)
Kapitány Tenkes Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62463

A lakó alszik a tető alatt akksi a garázsban fogyasztás az = 0 . Október óta 13,5 voltról 12,6 voltra esett vissza . Ez munka akksi aminek az őnkisülése szinte minimális . Nem kell állandóan tőltön lennie .

Előzmény: kanapekamred (62462)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62462

Folyamatosan kellene rajta lennie. Még akkor is ha kivetted. Azért csepp töltő. A kocsiban hagyva egy csomó minden nyuzgálja az aksit. A panel, riasztó, nyest riasztó, meg amid még van, mind vesz fel. Igaz nem sokat, de pont elég, 2-3 hét alatt lemerítse. Októbertől, az közel 4 hónap.

Előzmény: Ruben2017 (62460)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62461

Kép lemaradt , túl nagy a mérete ,de a 4.fokozazban 14,7 V  .

Előzmény: Ruben2017 (62460)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 62460

Most hogy szóba került . 

Töltés elött 12,6 V .

Október elején töltöttem utoljára.

Előzmény: kanapekamred (62459)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62459

Ne izgulj az a CTEK töltő a leg profibb cucc. 14.7 Voltot csak a program egy periódusa alatt van és rövid ideig tart. Aztán vissza veszi magát, pulzálva szinten tartja a festzkót az aksiban.

Nyilván az aksi is jó lesz. Lemerítés után amint teheted, azonnal tedd rá a töltőt.

Jó játékot.

Előzmény: Imiii (62455)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62458

Pontosan.

Előzmény: kanapekamred (62451)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62457

Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot.

Sokat segítettél.

Nekem nem Ctek töltőm van.

Van egy Lidl-s a műhelyben (ezt akkor használom-használtam) mikor ki van véve a lakóból az akku. (pl. télen)

Van egy másik, nevét meg nem tudom mondani. Azt a mover beszerelésekor építették be. Tökéletesen tette a dolgát mindkettő. (Erre bizonyíték, hogy a sima indítóakksim kihúzott 5 évet)

A Ctek töltőtől nem kell tartanod. Profi minőség.

Így, hogy lehet pótolni az esetlegesen elpárolgott folyadékot, szerintem nem lesz gond a ZAP-al.

Rendelem is meg én is. Csak én 80 Ah-t, mert elég lesz nekem az is sztem. (Meg GPS szerint is)

Időközben sikerült megszerezni a moverem adatait, miszerint:

Consumption  (Single Axle)

Min – 15 A

Max - 60 A

Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62456

Az akksihoz nem tudok hozzászólni ,de nekem ugyanilyen töltőm van . A Jenox 100 Ah munka akksit ( ha nem a napelem+ töltésvezérlő tőlti) meg az autó 72 Ah akksiját sőt a robogóm kicsi akksiját tökéletesen rendben tartja . Egyikbe sem töltöttem még vizet pedig én is hasonló értékeket mértem . Csak halkan   22 ezerért már jó lehet . 

Imiii Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62455

Megérkezett a CTEK MXS 5.0 töltőm, és a ZAP TAxi, Marine 100 Ah-s (c5:75Ah, c100:110Ah) munkaakkum. Ez karbantartásmentes kivitel, de van lehetőség víz utántöltésre a matrica eltávolításával hozzáférhetőek a kupakok. Labirint rendszer van benne, a két végén hosszában található 1-1 dugó.

Amúgy vegyesek az érzelmeim a töltővel és az akkuvel kapcsolatban is. Az akkunak igényesnek tűnik a kivitelezése, de zártabbat akartam.

Rátettem töltőre és multiméterrel mértem a feszültséget közben.

Felment egészen 14,7V-ig sima autóakkura állítva 3-4. fázisban is. Tehát téved 0,2V-ot a töltő, mert csak 14,4-ig engedné elvileg. Ez pont ahhoz elég, hogy meginduljon a gázképződés, ami természetesen meg is indul, buborékol, rendesen hallani. Érezni még nem éreztem a szagát, de....hát....na....

Mai fejjel egy AGM-es akkut vennék, valószínűleg.

Hétfőn lesz nálam egy akkuteszter, azzal mindenképp ellenőrzöm az új akkut terhelés alatt is.

Előzmény: Imiii (62445)
-papirbolt- Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62454

Köszi.

dstr Creative Commons License 2018.02.22 -2 0 62453

Figyelmeztetni nem így kell.

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62452

Én is igy gondolom, Papirbolt rendes fickó!

kanapekamred Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62451

Szerintem nem terjeszti, éppen felhívja a figyelmet, ne dőljön be senki. Ne utaljon semmit előre.

Előzmény: dstr (62450)
dstr Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62450

Ugyan az, mint a múltkor. Fordító programmal megíratott szöveg, netről lopott képek... de valakik biztos megint okosabbak lesznek.

Csak azt nem értem, hogy miért kell még terjeszteni is ezeket a csaló hirdetéseket? Részesedést kapsz?

Előzmény: -papirbolt- (62449)
-papirbolt- Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62449
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62448

Nekem is villog, vibrál. Eléggé zavaró tud lenni.

Addig nem volt gond vele, ameddig vadba nyomtuk, de betévedtünk egy kemp - be és ott áramra dugva felmegy a feszkó 14 voltra. Na ezt nem szerette. Azóta villog. Szerencsére gyárilag sok lámpa van szerelve s azóta csak akkor kapcsolom a ledes fényt, ha nem vagyok rádugva a 220-ra. Különben csak halogének világítanak.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62412)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.22 0 0 62447

Lehet, kellett volna de nincs hol pótolni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62409)
kopiteki Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62446

Odamentem nyitásra, elmondtam mit akarok, de se forrasztani, se xarakodni nem tudok és nem is akarok. Tud-e segíteni? Persze, mondta az ember, kérdezett, aztán összerakta, tápegység csati stb, forrasztott, aztán fizettem. Adott sínt is hozzá, azt méretre kellett vágni. Azóta működik itt a pult alatt.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62419)
Imiii Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62445

Természetesen!

Holnap érkezik, s megnézem, hogy van-e lehetőség desztvíz pótlására!

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62410)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62444

A ledszalagok minősége sokat javult az elmúlt években.

Ami meg nem Kínai, az nem is eredeti :). Az tény hogy a led érzékeny a feszültségre.

A ledet kösd közvetlenül az akku sarujára és ne a tápba,

így egyenletesebb feszkót kap a led.

Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62443

Nem karok sok lenni! De!

Kültérre nem jó a normál vékony kétoldalas ragasztó szalad, mert rideg.

Akkor inkább egy rugalmas, PUR-ost kell választani, például egy ilyet:

https://www.conrad.hu/hu/ketoldalas-ragasztoszalag-kuelterre-15m-x-19mm-tesa-541098.html

Előzmény: Ruben2017 (62432)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62442

http://s-lightled.hu/

Ők közel vannak hozzád, Szentmihályi út végénél, itt mindent megtalálsz, illetve rendelni is tudsz

ha kell segítek, csörögj rám!

Előzmény: Törölt nick (62435)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62441

Ragasztás közben is lehet egyenesen tartani!

Vegyél papír festő ragasztószalagot, 10-15 centinként előre odakészíted a teljes hosszban

és ahogy haladsz előre a kis újjacskáddal átveted a felragasztandó szalagon, vagy sínen.

Menni fog! :)

Előzmény: Törölt nick (62437)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62440

Ha már Led!

Felszereléshez nem véletlen az alu sín.

Az alu sín a hőelvezetést szolgálja, így valós lesz a led élettartama.

Kívülre a rücsis lemez miatt nem tudtad felragasztani,

ha rugalmas ragasztóval teszed fel "bármely neutrális sziló és társai"

nem lesz hőelvezetésed és még a szél is alá kaphat.

Leszedéskor meg nyomot hagy bármely ragasztó, ráöregszik a felületre.

Csavarozd fel az alu sint ( tömítsd a kis csavaroknál) abba ragaszd a szalagot, eladhatod evvel is! :)

Előzmény: Törölt nick (62428)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62439

Szia!

De itt figyelj oda, ez is"ragasztani" kell, nem "rahasztani."  :)))

Örülünk ha segíthettünk!

Előzmény: Törölt nick (62438)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62438

Ez lett a befutò. Köszönöm mindenkinek.

Előzmény: Tarzy52 (62436)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62437

Gondoltam rà de 5 mètert nem lehet egyenesen megtartani mig köt a ragasztò. Lehùzza a sùly.

Előzmény: csiburento (62434)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62436

Esetleg ilyen LED-sint feltenni, ez jól ragad, esetleg csavarozni, és ebben már könnyebb cserélni................

http://www.anrodiszlec.hu/index.php/cPath/68_150

Előzmény: Törölt nick (62430)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62435

Ledsin jò ötlet, nem ismertem. Köszi!

Előzmény: Ruben2017 (62432)
csiburento Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62434

Takony pisztoly a legjobb. 

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62433

Feszültséget tudsz mérni......áramot.......?

Fogsz egy ellenállást, pár száz Ohm-ost, beteszed a kérdéses áramkörbe a kapcsoló és a Led szalag közé a + ágba.

Megméred mennyi fesz jut a ledekre! ( a led szalag két ágán )

Megméred mennyi jut az ellenállásra!

Ha még sok növeled az ellenállást! Ha úgy 10 V körül van akkor már jó!

Megméred mekkora áram folyik a körben, az ellenállás és s kapcsoló közé kötöd a műszert a led szalag világít!

Az ellenálláson mért feszültséget, és a körben mért áramot összeszorzod! Pl.: 2 V X 0.03 A = 0.06W  ekkora teljesítményű ellenállás kell! 

De ha csak simán megfogod az ellenállást felkapcsolt a hozzá tartozó led világítás mellett, érzed, hogy melegszik-e! Ha igen nagyobb Watt számút kell választani! 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62426)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62432

Leddel foglalkozó boltban lehet kapni ledsint amibe be lehet húzni , így lehet cserélni is . Annak elvileg jó a ragasztó ja. Ha nem akkor kétoldalas ragasztó szalag.

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62431

Szóval nem egyszerű eset, a vásárlás helyén már nem lehet reklamálni?

Jól gondolom nem teljesen sima a lakó azon felülete ahova ragasztanád...... ( golyónyomott lemez ...?)

Előzmény: Törölt nick (62430)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62430

Jovanmàna! :))

Persze, hogy vìzàllò. Most egy fiòkban vàrja a szikràt ragasztò ūgyben. :(

Előzmény: Tarzy52 (62429)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62429

Kültérre valót vettél? ( vízállót ? )

Ahogy írod " sin alà akartam rahasztani. " , lehet, ha ragasztani próbálod az megy..!   BOCSIKA!

Hát nem egyszerű eset!

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62428

Ha màr led.....

Èn is vettem led szalavot 5m kìvūl a behùzò sin alà akartam rahasztani. Öntapadòs de egy kalap kakit sem èr a ragacs rajta.

Mivel tudnàm felragasztani, hogy bìrja az  időjàràsi viszontaksàgokat ès ha cserèlni5 kell ne vèsőgèppel kelljen leszedni?

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62427

Igen, hasonló.

Gyárilag nem volt benne akku.

Akkor került bele, mikor be lett szerelve a mover.

Akkor raktak bele egy "okos" töltőt, ami tölti az akkut ha szükséges. (Hasonló a Ctek töltőhöz, de nem LIDL-s)

Előzmény: Tarzy52 (62425)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62426

13,... volt amit a tápegység kiad.

Erre az ellenállás dologra meg keresek valami hozzáért, mert nekem lövésem sincs hozzá.

Víz-fűtésszerelő vagyok. :-)

Előzmény: Tarzy52 (62424)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62425

Ez van a lakódban tápegységként, ami akkutöltésre nem alkalmas.....?

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62423)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62424

Mérted már, hogy az eredeti 12V a lakóban igazából mennyi?

Ha sok akkor az egyedi szalagjaid elé tegyél be sorbakötve ellenállást, ami lecsökkenti a ledekre jutó feszültséget!

Ha tudsz mérni, megméred az adott szalagdarab áramfelvételét, és az R=U / I képletből kiszámolod az előtét ellenállást az adott ledcsík darabhoz!

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62423)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62423

A külön tápegységen én is gondolkoztam. 

Meg is vettem egy kimondottan LED szalagokhoz való stabilizált, állítható tápegységet, gondolván, hogy erről táplálom meg a lakó 12 voltos rendszerét.

Tegnap akartuk bekötni. Hál' isten a villanyszerelő nem nagyon ért rá, csak megnézte miről is van szó.

A gyári dobozból gondoltam lekötni a 12 voltos csatlakozót és rákötni erre a tápegységre.

Pont ma jött meg a falle a katalógus, amibe ezt találtam:

Ezek után elgondolkozok, hogy be merjem-e egyáltalán építeni, mert a gyári tápegységben azért vannak egyéb dolgok is.

A gond ott van, hogy annak idején raktam ledszalagokat a ruhásszekrénybe, a mosogató alatti szekrénybe, a szerszámosba, a szervízajtóhoz is. És ezek mind - mind más ágról vannak megtáplálva. A legközelebb lévő ponton ahol találtam 12 voltot, onnét tápláltam meg a LED szalagokat.

Namármost ezeknek külön egy központi tápegységről a megtáplálása elég problémás lenne.

Előzmény: Tarzy52 (62418)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62422
Előzmény: Tarzy52 (62421)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62421

Én innen rendelem a Led cuccokat!

http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/1009

Előzmény: Tarzy52 (62420)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62420

Benne van a garin a leírásban, meg kell nézni......meg lehet!

Előzmény: Ruben2017 (62415)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62419

Köszönöm, de igazából a gyakorlati tapasztalok érdekelnének.

Ettől függetlenül felhívom őket, hátha ők is tudnak tanácsot adni.

Előzmény: kopiteki (62413)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62418

Nekem van beszerelve Led szalag, de én egy külön kis tápegységről járatom egy időzítővel! Napi pár órát megy minden este, de a képen látható valós dátum óta nincs vele gond!

Simán az ablak gumiszegélyre ragasztva!

Ha túl sok áramot / feszültséget kap, melegedhet, és azt nem szereti! Egy kisebb táp is elég, 12 V-nál  ( 8 - 10 V )alacsonyabb feszültséggel, és akkor sokáig jó, vagy kell alá tenni fémszalagot hűtőfelületnek, és azzal felrakni!

Alacsonyabb fesznél is jól mutat!

Az enyém kb 5 W összesen! 

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62417

Jászakku 100 Ah-s volt.

Nagyjából 5 évet bírt. Főként moverhez használtuk.

1-2 alkalommal vadkempingen is, de mindig figyeltem a feszültségre és a karbantartásra.

Előzmény: Ruben2017 (62416)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62416

Indító akksit használtál ? és mennyit bírt , milyen igénybevétellel? nekem a mostani munka akksi előtt Exide prémium indító volt 96 AH s de csak 2 évet bírt ugyanolyan igénybevétel mellett. 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62411)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62415

Szia ! 

4 éves, már nem garanciális . Le van zárva !

Előzmény: Tarzy52 (62408)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62414

Néhány részlet a Jenox jótállási jegyből:.............

JÓTÁLLÁSI FELTÉTELEK

Az akkumulátor eladási napjától kezdve 12 hónapos jótállást biztosítunk. A garancia csak a gyártási hibákra vonatkozik. Panaszát azonnal be kell nyújtani a hiba észrevételekor, azon a helyen, ahol az akkumulátort vásárolta. A panaszban szükségszerű a megfelelően kitöltött szavatossági igazolást benyújtani. A jótállás érvényét veszti, ha nincs betartva a megfelelő töltési, tárolási és karbantartási előírás. ..................

AKKUMULÁTOR KARBANTARTÁSA

Alapvető szabály az akkumulátor karbantartásánál, hogy ellenőrizze az elektrolitot. Az akkumulátor egységeknek mindig elektrolitban kell lenniük. Szükség esetén töltse fel desztillált vízzel. A terminálokat tartsa tisztán és ügyeljen, hogy a bilincsek jól be legyenek húzva és be legyenek kenve vazelinnel. Az akkumulátor állapotát ellenőrizze minden 2 hónapban, ill. tartsa az akkumulátor feszültségét 12,5V-12,7V között (A 6V-os akkumulátoroknál fél értékek érvényesek), úgy az elektrolit szintjét is. Az akkumulátor teljes lemerülését az elektrolit sűrűsége határozza meg, 1,12 kg/l. Az autógyártó alapján ajánlott feltöltési egység 13,8V-14,4V,(A 6V-os akkumulátoroknál fél értékek érvényesek). ELSŐSEGÉLY BALESETBEN, (ELEKTROLITTEL VALÓ MANIPULÁ

Előzmény: Tarzy52 (62408)
kopiteki Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62413

Itt pesten a bécsi út elején, majdnem szemben a praktikerrel van egy kis led bolt. Ott a pali eléggé ért hozzá, keress rá, biztosan segit.

http://ledbutik.shop.hu

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62412

Ha már itt vagyok, kérdeznék még egyet: LED szalagot gondolom épített már be több társunk is.

Nekem az a gondom, hogy egy idő után elkezdtek villogni, majd 1-2 led "kiégett"

Ez vajon mitől lehet? Első körben arra gondoltam, hogy a lakó sima tápegysége több mint 12 V-t ad ki.

Vagy esetleg a minőséggel lehet a gond? "Természetesen" kínából lett rendelve, ha jól emlékszem 5032-es.

De láttam itt már több lakósnak van LED szalagja. 

Ti hogy oldottátok meg? 

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62411

Nekem az eddigi indító akksin amit a lakóba használtunk, volt egy csonk amire egy szilikoncső volt rácsatlakozva. Ez ki volt vezetve a lakó alján a szabadba és ezen keresztül tudott távozni az esetlegesen képződő gáz.

Távozott is, mert kellett utántöltenem (főleg nyáron)

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62410

Megtennéd, hogy megnézed és közzéteszed, hogy az esetleges deszt. víz pótlására van-e lehetőség?

Előzmény: Imiii (62404)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62409

És 7 éve nem is kellett deszt. vizet utántölteni?

Előzmény: kanapekamred (62405)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62408

Ha nem voltak "extra használataid " úgymint túl meleg, vagy mélykisütés miatt  intenzív töltés, akkor nem igen lehet gond!

A két vége le van zárva? 

Itt:  Így:   ????

Amúgy garis lenne még?

Előzmény: Ruben2017 (62407)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62407

Köszönöm ! 

Megnézem ( ha eláll a hóesés) erre nem is gondoltam ill. nem mertem babrálni.

Előzmény: Tarzy52 (62406)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62406

A tetején a papírborítás alatt ott vannak a cella záró csavarok. Körbevágod egy szikével és kihajtod egy pénzérmével!

Erre írták nekem a Jenoxtól, hogy ettől nem lesz garanciavesztés!!!!

Ezen a képen amit beraktál ott látszik a tetején lévő papírborítás alatt csavar helye!

Előzmény: Ruben2017 (62403)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62405

Ez van: Banner Akkumulátor benne nekem. Ezen semmilyen luk nincs. Nem is éreztem soha durranó gázt. 7 éve van meg. Meg vagyok vele elégedve.

Előzmény: Tarzy52 (62401)
Imiii Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62404

Végülis 100Ah ZAP munkaaksi lett rendelve. Bízom benne, hogy jó lesz.

Előzmény: Imiii (62398)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62403

Szia ! 

Nem tudom milyen Jenox akksira gondolsz ,mert az enyémen nincs semmilyen csavar amin utána lehetne tölteni a deszt. vizet.

Előzmény: Tarzy52 (62401)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62402

Ezt sajnos nem tudom, nekem Tv, rádió,laptop,telefon töltő és világítás megy róla.

Előzmény: Imiii (62398)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62401

Na most a Jenox az ellenőrizhető, mert 1, a cellák tetején a csavar garanciavesztés nélkül kicsavarható, ezáltal a folyadék - a ( desztillált víz ) pótolható!

2, az akkumulátor végében lévő szelepek kiengedik a túlnyomást, ha a kis csövecskét beteszed, akkor látod, láthatod, ha megemelkedett a nyomás miatt a savszint! 

Előzmény: kanapekamred (62399)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62400
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62399

Köszi, olvasom köszönöm.

Ezt olvastam:

A töltőfeszültség eléri a 14.4 voltot, esetleg meg is haladja, fokozott buborékképződés lép fel. Ez károsítja a cellákat, tehát kapacitásvesztést eredményez. Emellett olyan túlnyomás léphet fel, amely a fedélen keresztül már nem tud eltávozni. Ilyenkor a ház szép lassan gömbölyödni kezd, extrém esetben a ház egyszerűen ledobja a fedelet. Talán nem kell ecsetelnem, mennyire kevéssé praktikus ez egy akku esetében.

Nem lettem nyugodt. Én pont az aksin ülök. az ülésem alatt van elhelyezve. Az áram erőről meg nem ír semmit. Az biztos, hogy álló helyzetben a CETEK töltővel nem lesz baj.  Mert az max 5 Ampert tölt. De melegedés esetén azt is visszább veszi. De nem is akkor ülök ott. Hanem akkor amikor elindulok. Teszem azt pont jól le merítettem. A jó képességű generátor 14.4 Voltjához párosulhat akár 100 Amper is. Na akkor miket dudorodik ott a sej haj-om alatt?

Előzmény: Tarzy52 (62397)
Imiii Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62398

Elég lehet a Jenoxból egy 80 Ah-s moverre?

Előzmény: Ruben2017 (62395)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62397

Ezt één értem, de az autó aksia nem gondozásmentes így természetes hogy figyelsz reá, gondozod.

Előzmény: Straniero..71 (62393)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62396

Szia ! 

Ha nem látsz rajta szuszogót akkor gondozásmentes. Nem kell utána tölteni mert nem tud elpárologni a víz  mivel páravisszavezetős kivitel. 

Itt olvashatsz róla;

https://www.google.hu/amp/s/totalcar.hu/tanacsok/autodoktor/2010/01/25/gondozasmentes_akku_toltese/amp

Előzmény: kanapekamred (62394)
Ruben2017 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62395

Nekem Jenox 100 Ah munka akksim van ,4 éve teszi a dolgát nyaranta ,télen alszik a garázsban .

Előzmény: Imiii (62378)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.20 0 0 62394

Pótolnám én de zárt. Nincs hol pótolni. Még azt a szuszogó lukat sem látom sehol, pedig felvettem a szemüvegemet. Ha megtalálnám, ott egy fecskendővel lehetne benyomatni egy kis aksi vizet.

Előzmény: Straniero..71 (62393)
Straniero..71 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62393

Bocsi, hogy megint belevau, de a 40-50 fokkal nincs semmi gond, hiszen az autók motorterében ennél gyakran van melegebb, az akksi meg legtöbbször ott van. Gondolj bele, hány típusnál van úgy elhelyezve, hogy a hűtőn átáramló levegő az akksira megy...

Persze az elpárolgott folyadékot pótolni kell.

Előzmény: Tarzy52 (62390)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62392

62359 hsz-t olvasd el!!!!!!

Előzmény: kanapekamred (62387)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 -1 0 62391

Az enyèm gondozàs mentes.

Mert soha  nem gondozom. :))

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62390

Alább, már írtam ( még tegnap....), hogy vigyázzunk ezzel a "gondozásmentességgel"!!!!!!!

Ezt csak "normál körülményekre" garantálja a gyártó! Nem burogatod,döntögeted, nincs extra meleg, extra igénybevétel....!

Ezekből is elpárolog a víz.....és igenis figyelni kell rájuk, olvasd el én hogy jártam..........extra 45-50 fokban.......

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 -2 0 62389

Győri illetősègű a manyus. Csak nem a mi Gyulànk àrulja? :))))))

Előzmény: Tarzy52 (62386)
Imiii Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62388

Agm-ből is van indító, munka, vegyes. Meg zárt, gondozásmentesből is ugyanezek. :-)

kanapekamred Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62387

Az gáz. Mármint nekem. Mert én azt hittem az AGM, vagy ciklikus, vagy munka aksi az egy és ugyan az. Ezen belül van zárt, gondozás mentes. És van gondozós, amibe önteni kell a vizet és párolog.

Előzmény: Imiii (62384)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.19 0 1 62386

Lakókocsi.....ÓCSÓN................különcöknek:))

https://auto.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Egytengelyes_Lakokocsi_EladO__76527085.htm

Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62385
Előzmény: Imiii (62384)
Imiii Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62384

Természetesen nem indítóakksit vennék, hanem munkaakksit, csak nem agm-et, hanem sima zárt munkaakksit.

Tikky XTS: Várom a fotót!

Tudom, hogy Tarzy52 és Soci a lengyel Hobbyt használja. Nekik bevált, a többi márkát használja még valaki? 75-ös elég lehet csak moverra?

Előzmény: kanapekamred (62381)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 -1 0 62383

De legalàbb a szöveg olyan primitív, hogy veri az összes eddigit. Kìvàncsi lennèk ennek is bedől-e valami idiòta? :))

Előzmény: Nyakas Jakab (62377)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62382

Bocsika!:))

Annyi felé leveleztem, hogy eltévesztetem!

Előzmény: csiburento (62374)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62381

Ha nem veszel AGM - es aksit, na az lesz a drága.

Immáron nekünk 7 éve ketyereg, kiválóan. Az indító aksit 4 X 5 lemeríted és megadja magát. Akkor számolj, melyik a drága.

Előzmény: Imiii (62378)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62380
Előzmény: Tikky XTS (62379)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62379

holnap tudom lefotózni! :)

Előzmény: Imiii (62376)
Imiii Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62378

Eldöntöttem, nem kell nekem AGM-es, így szűkül a kör. Milyen márkát ajánlanátok az alábbiak közül:

ZAP, Jenox, Rocket, Varta

Az árak is így kúsznak felfelé.

Előzmény: Imiii (62376)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62377

Újabb remek, kamuhirdetés. 30 000€-os lakóautó, most csak 2 900 000ft.

https://auto.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Hymer_Classic_B_544_legkondicionalas_6m_Fiat__2_8_ltr__JTD_Lakokocsi_76511927.htm

Imiii Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62376

Pontosan milyen típusú Varta akkud van a lakóban, ja és mekkora?

Előzmény: Tikky XTS (62375)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.19 0 0 62375

Ciklusálló! Ez amiről én még nem hallottam!

De ott ciklusállóság van írva, ami a szövegben, 600-700 ciklusállóság-ot bír, írja a szövegben

Vagyis egy normál akkut fel tudsz tölteni x szer, ezt a drágát meg 6-7 száz szor.

Vagyis megnövelték a ciklusállóságát.

Egy kis nyelvészet. :)

Én meg nem mondom, hogy a saját úgymond normál munka akkumat hányszor de hányszor töltöttem már fel, de gyanítom, hogy 2-300 szor már biztos. + ha levegőztetem, használom a lakót akkor a napelem egyből adja a töltést. 2 -3 éve biztos meg van a mostani

Varta akkum van.

Előzmény: Tarzy52 (62347)
csiburento Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62374

Szia!

Az nem én vagyok... 

Előzmény: Tarzy52 (62373)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62373

Szia!

Sikerült visszakötni az új dugót a kábelre? Működik minden?

Előzmény: csiburento (62357)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62372

Remélem leszek még ilyen "extrém melegben" ....akár több hónapig.....!

Előzmény: Tarzy52 (62371)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62371

Így igaz, az előbb még ezt hozzá akartam írni, csak a kutyusom kikéretőzőtt, és most jöttünk be. Gondolom neked is "okos töltőd van" ami ilyen fokú túltöltést nem csinál, hogy gázképződés legyen!

A csövecske nálam azért van, mert az extrém meleg környezetben az aksisav kitágul, és ha még melegebb lesz akkor a víztartalma elpárolog, és ott ki tud menni, nem feszíti le az aksi tetejét.

a vízgőz az nem robban,,, a bableves....hát.......?

Előzmény: Imiii (62364)
csiburento Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62370

Biztos, ami biztos, kerüld a bablevest az akkumulátoron. 

Előzmény: Törölt nick (62368)
dokeee Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62369

Ahogy érzed:)

Előzmény: Törölt nick (62368)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62368

Teljesen összezavartatok. Akkor most az akksim vagy a bablevesem miatt aggòdjak? :))

Előzmény: dokeee (62367)
dokeee Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62367

Azt kell mondjam, egy bableves több robbanásveszélyes gázt fejleszt egy lakókocsiban, mint egy akkumulátor :)

Előzmény: Törölt nick (62362)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62366

Nem èreztem mèg hasonlót sem.

Előzmény: Imiii (62364)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62365

Szènmonoxid èrzèkelőm van, de szerintem az nem èrzi az akksibűzt.

Előzmény: Tarzy52 (62363)
Imiii Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62364

Nekem is ilyen szellőzőcsövem van az ágy alatt. Idáig nem éreztél szúrós szagot, moverezés után töltéskor?

Ctek mxs5.0-d van, ugye?

Olvasgattam közben. Cellánként 2,4V fölött keletkezik főleg gáz, nagyjából 14,4voltos töltőáram felett. A töltő elivleg annál nem tölt jobban...

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62363

Szia!

Szerintem semmi gond nem lehet, nincs olyan intenzív töltés/gázfejlődés, és a szellőzőkön úgyis kimegy, meg higul!

Ez olyan mint a PB gáz. A PB nehezebb a levegőnél, a lakó alján lévő szellőzőkön kimegy!

Azt sajna nem tudom, hogy ezek a gázérzékelők jelzik-e ezt a fajta gázt...?

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62362

Nekem is Jenox van, 80-as. 1 szezont hasznàltam, idàig nem volt gond. Viszont nàlam bent van az àgy alatt.

Akkor most kezdjek aggòdni a gàzok miatt?

Az àgy alatt egy padlòba èpìtett szellőző cső van ami a padlò fölött 10 centit jön fel. Töltèsem lassù, csepptöltő.

Előzmény: Tarzy52 (62359)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62361

Most hirtelen nem találom, de lehet kapni speciálisan lakóba, csónakba való zárt akkumulátor dobozt is!

Előzmény: Imiii (62352)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62360

Nekem ez az aksi két évet bírt. de ha "tudtam volna, mire kell figyelni" a "gondozásmentessége" mellett, még ma is üzemelne!

Dacára annak, hogy nálam nincs belső trafó,  tehát minden az aksiról megy ( világítás - vízellátás - laptop - TV...) 220V csa a hűtő, és a villanysütő, meg az akkutöltő,  és nem három hetet nyaraltunk 2015- és 2016 nyarán, hanem 2x3 hónapot! ( kb 6 x 4 = 24 hetet ), és a lakó itthon is hálózatra van kapcsolva!

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62354)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62359

Nekem ilyen aksim volt- és van újra!

http://www.jenox.hu/akkumulatorok/HOBBY/Hobby_1007-MutatAlap.html

Ezt ugyan gondozás mentesnek írják, de ez csak a szigorúan vett "normál körülményekre " igaz!  Az akkumulátorban megvan az a felső cirkulációs rész ahova a töltéskor táguló sav fel tud menni, majd vissza is folyik a cellákba, és elméletileg zárt ez a rendszer!

Amit én először vettem az két szezon bírt nálam....de nem volt ledugózva, és az extrém körülmények ( árnyékban 50 C fok) miatt a cellákból a folyadék elpárolgott. Mire észrevettem addigra már 2 liter desztvizet kellett beletölteni!

Ennek ellenére kibírta a hátralévő 1,5 hónapot abban a forróságban, a hazafelé induláskor a kocsira álláskori  mowerezést, és az itthoni beállást is! Azt hittem megúszom a cserét, de sajnos egy cellája zárlatos lett, már 10 V-nál nem lehetett többre tölreni, és szép lassan lemerült!

A fent megadott címről rendeltem egy másikat, mert árban ez volt a legjobb, de beszéltem a küldővel, megbeszéltem kifolyás problémát, mert ajánlatban 15%-os dőléskor is garantálták a kifolyás mentességet!

Kaptam a két végébe záródugót, illetve egy csövecskét, ha állok egy helyben, otthon - kempingben, akkor azt tegyem bele, és ott a gázok el tudnak távozni!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62358

Szia!

Hát akkor nem sokat  ment a lakó! Nálam innen: először előre balra fordulva 3 méter, amikor a hátulja kiért a korlát mellett akkor jobbra fordulás helyben, majd indulás hátrafelé ki az udvarról kb 15 méter az utcáig.

Az utca hátrafelé menetben jobbra lejt, az udvar vízszintes, először jön a járda, majd az úttest, közben forduló jobbra, majd előre balra fel a járdamellé! Ugyan ez befelé is!  Ezért nálam feltétlen kell a menet közbeni akkumulátor töltés!

csiburento Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62357

A fogalmazzunk úgy, hogy kevésbé zárt akkuk is rendelkeznek az akku felső részén egy kis levegőző csöccsel. Namost, hogy, ha ezt egy darab müpolán csővel alul kivezeted a lakin kívülre, akkor egy problémával kevesebb, viszont nagyobbá vált a választék.

Egyébként a márkáról azt gondolom, hogy mindegy. Egy soron készülnek.

A töltésről annyit, hogy nem az áram miatt pezseg, hanem a feszültség miatt. Ettől függetlenül én arra szoktam törekedni, hogy minél kisebb legyen a töltő áram (persze, ha rendelkezésre áll megfelelő idő), van, hogy még egy 21W-os izzót is bekötök sorban az akkuval, mert az izzó és az akku együtt rendkívül jó töltés szabályozó. És így egy régi trafós-diódás fix töltő intelligens töltőként működik, beleértve a csepptöltést is.

Az egy külön téma, hogy olyan nem létezik, hogy gondozás mentes, olyan van, hogy nem, vagy nehezen gondozható, de azok sem zártak, csak szelepesek, így azok is képesek gázokat eregetni. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62356

Volt spirálcellás is nekem de az csak motorba az inditókkumulátorokról meg vegyes a kép.

Volt olcsó kalciumos noname 6 évet bírt de volt olyan neves ami hamar kidőlt.

Varta, Yuasa/meglepöen tartós/ Bull egész jók

Meg a dizelből kikerülő akku még simán elmegy pár évet egy kisebb benzinesben.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62355)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62355

ot is = ott is. Bocsi' :-)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62354)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62354

Szerintem is jó választás lehet.

Nekem eddig egy sima 100 Ah-s "Jászakku" indítóakku volt a lakóban.

Újonnan került bele, kb. 5 évet bírt.

A moveren kívül másra nem nagyon használtuk.

1-2 alkalommal voltunk vadkempingen és ot is probléma nélkül bírta.

Igaz mindenem ledes...

Most kisebbet fogunk venni bele. 

Előzmény: Törölt nick (62353)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62353

E nex dél koreai termék, én nem félnék az olcsót venni. Viszont ha nem akarsz később új akkut venni akkor varta.

Imiii Creative Commons License 2018.02.18 0 0 62352

A mai rossz, nyálkás idő ellenére megtörtént a GO2 mover első próbája, mivel tegnap befejeztem az elektromos rendszer telepítését is. Gondoltam ami itthon van akksikkal próbálgatom.

Hááát, 3-4 méter után besípolt a távvezérlő, hogy gyenge az akksi. Ez egy sima, gondozásmentes, zárt kivitelű savas ólomakksi volt. Ezután próbából rátettem az ősszel „levetett” AGM-es, gyári 7 éves VW akksit, amit azóta talán egyszer töltöttem még ősszel. Azzal ment-mendegélt vagy 6-8 méter után visszaálltam a helyére a lakóval, de már ez sem volt akkor ereje teljében, egy kb 4cm-es akadályon csak kis kézi segítséggel tudott átlibbenni.

Tehát, akkumulátor vásárlás előtt állok.

Nekem nincs külső akkutároló dobozom, mint egyeseknek, :-) így az akku az ágy alá kerül beépítésre a lakótérben. Tehát, fontos volna, hogy töltés közben ne keletkezzenek gázok, illetve azok ne szabaduljanak fel az akkumulátorból. Elméletileg, ha 4-5A-rel töltök (CTEK MXS 5.0) egy kb 70-80AH-s akksit, akkor jó lehet egy zárt kivitelű, gondozásmentes akku is, mert ilyen áramerősségű töltés esetén nem távozik a szabadba (lakótér) durranógáz.

Szemezgettem:

http://www.akkumulatorbolt.com/Akkumulator-12V-80Ah-500A-I-XDC24MF-E-NEX vagy

Varta: https://www.auto-motor-akkumulator.hu/Varta-munka-akkumulator-75Ah-jobb#page_artdet_tabs

Esetleg ZAP: https://www.auto-motor-akkumulator.hu/Zap-Energy-Plus-80Ah-munka-akkumulator#page_artdet_tabs

Másik variáció az AGM-es akku. Itt tuti nem kerül a lakótérbe semmi, de nyilván jóval drágább.

https://www.auto-motor-akkumulator.hu/varta-agm-dual-purpose-munka-akkumulator-12V-70Ah/

28eFt, 42eFt vs. 58eFt

Ti milyen típusút, és konkrétan melyiket ajánlanátok? Sok verziót meghallgatok, tanácsokat szívesen veszek, még vásárlás előtt állok, s nem szeretnék mellényúlni!

Ja, és a legfontosabb, jól gondolom a gázképződést?

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62351

Hánypólusúd van.....7 vagy 13-rom?

Előzmény: Tarzy52 (62346)
csiburento Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62350
Előzmény: Tarzy52 (62346)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62349

Szia!

Elvileg mindegy, hogy milyen típusú lakókocsid van, mert a vonóhorog csatlakozó bekötése szabvány szerinti, szabvány kábellel. Itt a képen látod, hogy a dugó melyik érintkezőjére melyik színű kábel eret kell kötni. 

Tarzy hozzászólásában ugyan úgy láthatod a 13 pólusú esetében, a táblázat 1-es pontjától a 8-as pontjáig. 

Előzmény: gyalográdiós (62340)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62348

"sárga négyzetben lévő írába"  = "irásba"

Előzmény: Tarzy52 (62347)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62347

Szia!

Itt olvass bele a "sárga négyzetben lévő írába"

https://www.auto-motor-akkumulator.hu/varta_munka_akkumulator

Előzmény: Tikky XTS (62345)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62346

Ezek annak a dugónak - dugaljnak a bekötési beosztásai!

Nézd meg hány pólusú az aljzat a kocsidon ( 7 - vagy 13 ), olyan dugvilla kell ( amit levágtak ) és annak megfelelően kösd be az új dugvillát. 

A lakó vázához képest keresd ki a testet ( negatívot ) a kábelkötegböl, azt kösd be a 3-ra mindkettőnél ( 7-es, 13-as) az a negatív. majd egy pozitív szállal keresd ki a helyzetjelző, a jobb és baloldali irányjelző, és a fék szálait, majd így tovább ha többpólusú a csati.......

Előzmény: gyalográdiós (62344)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62345

Ezt a ciklusálló szót még nem hallottam.

A ciklus szerintem a feltöltését, használatot és lemerítest jelenti.

Nekem folyamatos töltésen cspptoltésen van.

Tudtommal a hideg nem árt neki, a kémiai folyamatok is lelassultak ilyenkor.

Télen a kinyerhető energia is kevesebb.

Előzmény: Tarzy52 (62339)
gyalográdiós Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62344

Nem.

A lakókocsiba menő kábel végéről vágta le a dugót. Amit a vonóhorog melletti dugaljba  kell csatlakoztatni.

Előzmény: Tarzy52 (62342)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62343

"Egy ciklus = egy lemerítés és egy feltöltés."

Ez teljes lemerítés - feltöltés?.....vagy minden használat, pár volt csökkenés - majd feltöltés?

Előzmény: kanapekamred (62341)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62342

A lakó és a vonójármú közötti csatira gondolsz?

Hány pólusu a dugvillád?

Előzmény: gyalográdiós (62340)
kanapekamred Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62341

Egy ciklus = egy lemerítés és egy feltöltés.

Az aksin legyen folyamatosan a csepptöltő.

Ha beviszed a garázsba azt sem fogja bánni.

Előzmény: Tarzy52 (62339)
gyalográdiós Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62340

Sziasztok

Van valakinek a Tabbert Commtesse 460 ról elektromos bekötési rajza  a kábel csatlakozó érpár kiosztásáról?

Valami mocskos állat az éjjel levágta a dugót a csati kábelről és nem tudom hogy melyik ér micsoda a kábelban. 

Köszi

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.17 0 0 62339

Sziasztok!

Akkumulátor témában egy-két kérdés....: mit jelent az, hogy egy akkumulátor "ciklusálló" ?

-egyáltalán, mi az a "ciklus" egy akkumulátor életében?

-jó megoldás-e az, hogy most a télen az akkumulátor bent van a nem használt lakóban, és az automata töltő folyamatosan, ahogy csökken a töltés után tölt, vagy időzítőre rakva naponta - hetente utántölt?

- vagy egyszer feltöltve, pihen a garázsban tavaszig?

Előzmény: Tikky XTS (62338)
Tikky XTS Creative Commons License 2018.02.14 -1 0 62338

Szia!

Mint írod, hogy telepítenéd is meg használnád is.

Ha veszel napelemet és töltésvezérlőt, akkut akkor

megérkezéskor nincs semmi gondod, csak élvezni a szabadságot mert töltött akkura érkezel. :)

Ha csak akku van, azt haza kell vinned, tölteni, visszavinni beszerelni, macera.

Ezt azért írtam, mert egy 100 Ah akku kibírná neccesen a 3 napot, de lemerül a 3.nap végére.

(sok tv használattal, esti órákban, nappal szinte a napelem szolgáltatja az energiát).

És  mi van ha mégis maradnátok még egy napot, vagy hosszú hétvége lesz!

A hűtőt mindenképpen éleszd fel, hogy menjen gázról és még a kályha is legyen üzemképes, mert 

lesznek hűvösebb esték reggelek is! :) 

Telefon töltéshez vegyél USB csatlakozós ajzatot 12 Voltról, így ahhoz nem kell az inverter,

mert az inverter is fogyaszt egy keveset.

A tv-hez meg vegyél egy kisebb vagy az igényeidnek megfelelő invertert

(ha nagyobb fogyasztot is szeretnél használni).

Kellemes kamperolást! :)

Ati

Előzmény: bizgere (62335)
BiharyG Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62337

Esetleg érdemes innen ötleteket meríteni: https://totalcar.hu/belsoseg/2017/06/25/megprobaljuk_napelemmel/

Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62336

Hogy őszinte legyek ebben nem nagyon tudok tanácsokat adni. Persze lehetne számolgatni, hogy hány ampert használsz, hány órát fog menni a TV,  stb.... Szerimtem,  ha ilyesmiben gondolkozol, akkor érdemesebb egy napelemes rendszert kiépíteni, akkuval, töltővel. Kollégák csináltak ilyeneket, ők jobb tanácsokat tudnak adni ebben a témában. 

bizgere Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62335

Szeretnénk majd a lakóba egy kissebb tv-t venni a gyerekeknek mesére+telefontöltésre is használnánk a feszt.mekkora akku-t vegyek hogy áthidaljon kb. három napot?

Előzmény: Nyakas Jakab (62334)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62334

Szívesen! Sok sikert hozzá. Majd azért írd meg a fejleményeket. :)

Előzmény: bizgere (62333)
bizgere Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62333

Köszönöm a segitséget.Holnap megyünk lebeszélni.Egyébként horgászatra fogjuk használni.Le akarjuk telepiteni de a tiszára is szeretnénk vele menni,tehát vizsgáztatva lesz.2 gyerek 2 felnőtt részére.

Előzmény: Nyakas Jakab (62332)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62332

Ott az a hűtő füstgáz kivezetője.

Előzmény: bizgere (62330)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62331

Na látod ez az, amiről beszéltem. Tele van a piac tyúkólakkal. Egy másfél tonnás targonca akkuval meg lehet oldani. :) A hűtő akkuról felejtős. Ha a gyári hűtő van benne, akkor üzemelnie kell 230/12V és gáz üzemről is. A lakókocsiról küldött képen ott van a hűtő füstgáz kivezetője. Kérj egy képet a hűtőről amin látszik az eleje a gombjaival együtt!

Előzmény: bizgere (62330)
bizgere Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62330

Na voltunk a szavatolnál.Jézus milyen szarok vannak 800.000 forintért.Az eureka azokhoz képest újnak számit.Viszont lenne egy kérdésem.Van benne hütő,a tulaj szerint 12 voltról üzemel.Mekkora aksit kell szereznem hogy nyáron 3 napon keresztül hütsön?Egyebként ezeket nem mindegyiket lehet gázról üzemeltetni?

Előzmény: Nyakas Jakab (62329)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62329

Neked telepítésre, kell a lakókocsi vagy rendszámosat szeretnél?

-          Ha rendszámosat, akkor minek az útvonalengedély? Ha van műszaki, akkor haza tudod húzni, ha nincs, akkor csináltassa meg az eladó. Ha nincs magyar forgalmija, akkor intézze el az eladó a forgalomba helyezést, írassa a nevedre a lakót.

-           Ha telepítésre veszed Vácon, akkor szerintem bele tudod alkudni az árba, hogy leszállítják neked. 

Ha Vác alatt a Szavatol Kft-t érted, akkor szerintem ezeket a dolgokat elintézik neked.

Előzmény: bizgere (62328)
bizgere Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62328

Ma megyünk vácra szétnézni.Útvonal engedélyt csak magyar papirokkal rendelkező lakókocsi kaphat.Mert ha veszünk egyet vácon azt valahogy le is kell húzni hatvan mellé.

Előzmény: Nyakas Jakab (62327)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62327

Én azt javasolnám, nézz körül mit kapsz ennyiért. Nézz be Vácra, ha nincs messze. Legyen viszonyítási alapod, ami megkönnyíti a döntést. Nézd át rajta a kritikus pontokat kívül, belül, azután dönts. Egyébként a képek alapján, a korához képest, kívülről elég jól néz ki, nem szívta szét a nap. Én még annyit javasolnék, hogy ha nem tudod fedél alatt tárolni, akkor egy ilyen korú lakóra mondénképpen vegyél egy jó takaróponyvát.  Gondolom van magyar forgalmija, műszaki vizsgája.

Előzmény: bizgere (62325)
dstr Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62326

Üdv!

Szerintem szép darab, megérhet 650-et, bár a belsejéről nem sokat lehet látni ezekből a képekből. De mintha korábban azt írtad volna, hogy belül nagyon megkímélt.

Viszonyításként itt a mi lakónk. Ez egy '98-as 450-es Cahateau. Egy év keresgélés után ősszel vettük kerek 1 MFt-ért. Az eleje törve volt - ezt a vak is látja - és az oldalát is megnyomorgatta egy valamikori omnisztor, de nem ázik be sehol sem.

Előzmény: bizgere (62325)
bizgere Creative Commons License 2018.02.13 0 0 62325

Pár kép róla:

http://indafoto.hu/zsidel

Előzmény: Nyakas Jakab (62324)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62324

Hát az a baj, hogy 650-ért jóformán csak hulladék van a piacon. Soknak tűnhet az ár, de ha tényleg nagyon egyben van, akkor elgondolkodtató lehet. Az ablak azért lehet még alku tárgya, mert nem olcsó mulatság. Egyébként az enyém is 88-as, de annyira egyben van, hogy egy darabig még marad a háznál. :)

Előzmény: bizgere (62316)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62323

Elég érzékenyek általában, nekem a központi egységben van a vevő, beépítve a szekrény aljában ( irtad, olvastad a beszerelés leírásomat.....)

Előzmény: Imiii (62322)
Imiii Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62322

Mennyire érzékeny ennek a vevője, tehetem egy oldalsó szekrénybe is vagy a nagy ágy alá is, nagyjából a lakó közepére? Csak az a lényeg, hogy ne legyen felette futó vezeték, illetve fém?

Függőlegesen szokták ezeket elhelyezni, ugye?

Előzmény: Imiii (62321)
Imiii Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62321

Tökéletesen elfér az alváz és az oldalsó burkolat között..., nem lóg le nagyon.

Pontosan ilyennek képzeltem el, diszkrét, nekem így nagyon tetszik.

Előzmény: Tarzy52 (62317)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62320

Szia!

Egyet értek veled, a víz nagy Úr!

Ezt így akartad írni:   Ezért nem hiszem hogy bezár mentek.

Inkább így..... nem?  Ezért nem hiszem, hogy beázás mentes ......mentesek.

Előzmény: Dacia 21 (62318)
Dacia 21 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62319

Beázás mentes.Nagy az ujjam,kicsi a telefon.

Dacia 21 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62318

Az is a baj mikor felállitsák az elősátort,hogy minél feszesebb legyen.Akkor meglazulnak a vékony facsavarok és már,be is ázik.Nekem egy régi lakóm van, ezt tapasztaltam.Erre oda kell figyelni.Ezért nem hiszem hogy bezár mentek.Bisztos vannak kivételek.A víz minden kis rést megtalál 

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62317

Szia!

Látom alakul......de ezt magyarázd el nekem : ......méret tökéletes a lakómhoz, jól el is tudtam rejteni, alig látszik ki valami. .......!

Mit rejtettél el...... és miért is kell elrejteni azt a valamit........?

Előzmény: Imiii (62309)
bizgere Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62316

1986-os a lakó és egy idősebb ismerőstől lenne.Sehol egy beázás,rohadás,padlósüppedés.Lehet hogy szétnézek vácon mielőtt megvenném.

Előzmény: Nyakas Jakab (62315)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62315

Szia!

Az Eureka a lakókocsi típusa. Márkáját tekintve Home-Car. Nem egy elterjedt márka, szerintem túl sok véleményt nem fogsz róla hallani. Az ilyen öreg lakókhoz nem igazán kapsz ablakot, de ha lenne az is olyan árban volna, hogy sírva fakadnál tőle. Előbb találsz tűt a szénakazalban, mint bontott ablakot. Nekem tavaly kellett a TEC-hez egy nagy első, nyitható ablak, bontott sehol sem volt, úgy kellett legyártatnom Vácon. 100 000 jó magyar forint volt. A többi alkatrésszel (víz, villany, zárak, hűtő, fűtés, alváz, vonófej, futómű, stb..) nem nagyon lehet gond, mert azok standard alkatrészek, nem márka függők. Egyébként mikori a lakó? Alja rendben, sarkok nincsenek felázva, rohadva? Padló stabil, nem süpped? Ablakok, tetőablakok körül ázás, rohadás?

Előzmény: bizgere (62312)
-papirbolt- Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62314
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62313

Üdv!

Náluk próbálkoztál: http://lakokocsibonto.hu/

bizgere Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62312

Alkatrész ellátás szempontjából nem nagyon van eleresztve.be van törve az egyik ablaka és nem nagyon találtam a neten hozzá.

bizgere Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62311

Sziasztok!

Véleményt szeretnék kérni egy eureka 50 lakókocsiról.Az eladó 650.000-ért árulja.Belülről tip-top,nagyon megkimélt állapotban van.Hűtővel fűtéssel.Van valakinek tapasztalata róla?

Imiii Creative Commons License 2018.02.12 0 1 62310

Előzmény: Imiii (62309)
Imiii Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62309

Hétvégén csak volt szabad 5 órám, így feltettem a mechanikus részt. Kellett sokat póckolgatnom, vagy 15-ször biztos megkerültem a lakót..., de élveztem, és nagyon kigondolt rögzítési rendszere van. Előzetes méréseknek (Soci) hála, a méret tökéletes a lakómhoz, jól el is tudtam rejteni, alig látszik ki valami. Még az elektromos rész szerelése van hátra, de az már gyerekjáték lesz. Gépről felteszek pár képet nemsoká.

Előzmény: Tarzy52 (62294)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62308

Itthon sajnos kell a mover mind be mind kijárásnál.

A kezelési utasításában annyit írnak, hogy ajánlott a 75 Ah-s akksi minimum.

Eddig 100 Ah-s indító akksi volt bent, de soha nem merítettem le számottevően, bármennyit is használtam.

Ezért gondoltam arra, hogy elég lenne talán a kisebb is.

Na meg az ára ahhoz hogy zselés munkaakku, nagyon barátinak mondható.

Előzmény: Törölt nick (62307)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.12 0 0 62307

Én ezt a fajtát nem ismerem de, ha abból indulok ki, hogy az enyém 80 Ah és fél órát bír, akkor a 46-os legfeljebb akkor elég, ha otthon kiállásnál nem kell használnod a móvert. Merthogy ugyebár mindig kell egy kis biztonsági tartaléknak maradni az akksiban, nemszabad csontra lemeríteni.

Egyébként nyolcvanast 27 pénzért, százast már 32-ért lehet kapni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (62305)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62306

Öregebb lakókocsit szerintem akkor kell venni, ha találsz egy jót, ami meg is felel az elképzeléseidnek, mert nem sok jót találsz ezekből. Tavasszal még nehezebb lesz, mert sokan gondolkoznak hasonlóan mint Te és, ha előbújnak a tavaszi első meleg napsugarak, akkor egy pillanat alatt elkelnek a jobb darabok. :)

Előzmény: BiharyG (62304)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62305

Sziasztok.

Lehetőségem volna egy ilyen akksit beszerezni jó áron, újonnan.
Kérdezném a hozzáértőktől: Elég lehet ez a lakóhoz mover mozgatáshoz?
Akinek van azt mondja 30 librás csónakmotort üzemeltet róla és megvan vele elégedve.
Kérdés, hogy mire elég ez a 46 Ah-s akksi.
Íme a fotó: http://keptarhely.eu/view.php?file=20180211v01nntks9.jpeg

BiharyG Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62304

Egy kicsit korai vagy, május körül tervezek venni valami hasonlót...

Előzmény: akos7999 (62300)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62303

Akkor kényelmesen ellesznek benne...........!

Előzmény: Gizusss (62299)
dokeee Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62302

Szerintem írj bele egy önsúlyt/összsúlyt, ami a forgalmiban van.

Előzmény: akos7999 (62301)
akos7999 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62301
Előzmény: akos7999 (62300)
akos7999 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62300

Üdv Mindenkinek

eladásra kínálom lakókocsimat.

Hobby 400

1996-os évjárat

3-4 személyes

Moverral!

Ha valakit érdekel írjon.

jövő héten felteszem a hahu-ra is.

Gizusss Creative Commons License 2018.02.11 0 0 62299

Szia! Csak ketten! Köszönik szépen!

Előzmény: Tarzy52 (62297)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 62298

Akit érdekel:

Mo.-i speedcam, és tengelysúlymérőhelyek adatbázisa iGo, és Primo navigációhoz! ( használati segédlet az "olvasd el mappában")

https://data.hu/get/11034284/PLajos_kamera_kollekcio_180209.rar

Köszönet PLajos barátomnak!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 62297
Előzmény: Gizusss (62295)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 62296

Szép.......legyen benne sok örömük!

Jó camperolást!

Előzmény: Gizusss (62295)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62295

Szia! Weinsberg CaraOne440 FD 2013-as model 

Előzmény: Tarzy52 (62285)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62294

Kivárjuk.......ráérünk!

Jó hétvégét!

Előzmény: Imiii (62293)
Imiii Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62293

Természetesen lesznek képek, viszont eldőlt, hogy hétvégén nem tudok vele foglalkozni, nem lesz időm szerelni.... :-(

Előzmény: Tarzy52 (62292)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62292

Akkor így értem....!

Jó szerelést, majd kérünk képeket, hogy mások is tanulhassanak belőle!

Előzmény: Imiii (62291)
Imiii Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62291

Laposalváz készlet a lakó alacsony 8 cm-es alvázmagassága miatt kellett. Gyári Truma 31eFt lett volna... Azt tökéletesen lemásolta egy barátom kinek esztergályos cége van+le lett horganyozva. Áramtalanítót nem adtak, igazából az kellett még hozzá, meg két akkusaru, meg két lyukas csatlakozó(nem tudom mi a neve). Biztosíték, annak háza, vezetékek voltak vele.

Tegnap csak a földön összetettem az elektromos részt, kipróbáltam...minden tökéletesen működik. :-)

Előzmény: Tarzy52 (62290)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62290

Ezeket nem kaptad hozzá.......ennyi pénzért?

Nekem a Hypercamp kompletten jött, ilyeneket nem kellett csinálni, venni....?

Előzmény: Imiii (62286)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62289

Szia! Igazad van. Az egyik lakókocsi, a másik egy helység. Bocs az elírásért!!!!!!!!!!!

Előzmény: Nyakas Jakab (62287)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62288

Bocsánat akart lenni.  :) 

Előzmény: Nyakas Jakab (62287)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62287

BoBocsán, de nem Weinsberg lesz? Weissberger-ről még nem hallottam. 

Előzmény: Gizusss (62284)
Imiii Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62286

Ma lett legyártva a lapos-alváz készlet, ha lesz időm akkor holnap elkezdem összeállítani, betenni alá, jelölgetni, esetleg feltenni a mechanikus részt.

Időfüggő, de már elvileg minden meg van hozzá. Ma vettem áramtalanítót, akkusarukat...

Előzmény: Tarzy52 (62283)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62285

Köszi......pontosabb tipus jelölést nem tudsz? ........hogy mi is rákeresessünk!

Előzmény: Gizusss (62284)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.09 0 0 62284

Szia! Egy Weissbergert. Kiállítási darab volt. Ja és Érden. 

Előzmény: Tarzy52 (62282)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62283

Üdv!

Hogy állsz a szereléssel?

Előzmény: Imiii (62274)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62282

Ha már így felcsigáztál bennünket, elárulnád, hogy milyet foglalóztak le?

Előzmény: Gizusss (62281)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62281

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a segítséget,de most hívtak,hogy lefoglalóztak egy újat! Még egyszer nagyon köszönöm! Így együtt indulunk nyáron Lefkadára!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62280

Miért......?

Előzmény: Gizusss (62276)
Dolmar__fan Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62279
Előzmény: Gizusss (62271)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62278

zabumafu@citromail.hu 

Előzmény: Gizusss (62277)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62277

Szia! Érdekelné őket,de nem igazán tudom az mail címedet. 

Előzmény: Nyakas Jakab (62275)
Gizusss Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62276

Szia! Diósdot megnézik,de nem igazán érdeklődnek 

Angol lakó után.

Előzmény: Tarzy52 (62273)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62275

Szia!

Én tudnék egy 2002-es Hobby De Luxe 460 UFE lakókocsit. Magyar forgalmis, Tavaly tavasszal hozta be a kollégám Hollandiából. Jó állapotú, szép lakó, nagy elősátorral. Egy kicsit felette lenne a 2 milliónak, de szerintem érdemes lenne megnézni. Ha érdekel, írj egy mailt!

Ugyan ez a típus: https://www.marktplaats.nl/a/caravans-en-kamperen/caravans/m1249717727-hobby-de-luxe-460-ufe-winter-actie.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr 

Imiii Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62274

Bocs, hogy csak most.

Caravanmovershop.eu-ról rendeltem, s ma meg is jött minden tartozékával rendben. A kipróbálás még hátra van.

Előzmény: csiburento (62268)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62273

Üdv!

Pl.: https://www.hasznaltauto.hu/partner/diosd-lakokocsik-11871

Amúgy, mi az elképzelésük, hányan vannak, mekkorát szeretnének...........tetszet-e már valamelyik a látottak közül?

Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62272

Szia! 

Szavatol Kft. Vác

Lakókocsipark Érd

Ezeken a helyeken tudsz venni bontott alkatrészeket. Ezek standard alkatrészek, nem kimondottan egy típushoz valók. 

Gizusss Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62271

Jó reggelt,mindenkinek! A barátainkat megfertőztük a lakózás szépségeivel. Úgy döntöttek,hogy vesznek egy lakót. Ebben kérném a segítségeteket. Tud-e valaki kb. két mill.-ig eladót! Érden,és Budaörsön már nézték! Hátha van ismerősötök ki eladná! Köszönöm a segítségeteket előre is!

GyDomotor Creative Commons License 2018.02.08 0 0 62270

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Egy Predom lakókocsi felújításán dolgozom. Ehhez keresek hűtőszekrény szellőző rácsokat és fűst kivezetőt, alumíniumot.

A képen látható fajtát. Aki tud valami fellelhetőséget, kérem, jelezzen!

Előre is köszönöm!

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.07 0 0 62269
csiburento Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62268

Bocsi, ha már írtad, de melyik honlapról lett? 

Előzmény: Imiii (62267)
Imiii Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62267

Már korábban eldöntöttem, hogy GO2 lesz. Itthon szerettem volna megvenni, de a fájdalomküszöböm felett alakult az ára a Kempingvilágnál......sajnos,.... így rendeltem meg kintről.

Ott az Obelinkről rendeltem volna, de szállítási díjra ennél az egy movernél nem az előírt 40-nel, hanem 200 Euroval számoltak... Felhívtam őket, amit a nagyobb csomagmérettel, többletsúllyal magyaráztak... Érdekes, hogy bármelyik másik movert 40 Euroért szállították volna... Így kezdtem más felé keresgélni.

Lehetne vagy 6-7 helyről rendelni, de vagy az ára a movernak, vagy a megjelölt szállítási díj, vagy a kettő összege nem volt megfelelő...

Így lehetett volna egy GO2-t(RH1) régebbi távval, vagy GO2-t(RH2) az újabb távirányítóval rendelni 20 Euro különbséggel, Németországból, illetve Hollandiából.

Bár a fájdalomküszöböm alatt, de nem sokkal rendeltem meg az újabbat, remélhetőleg egyben, sérülésektől mentesen kapom meg...Hollandiából.

Értesítést már kaptam, hogy a futárszolgálatnak átadták, és 4-5 napon belül megkapom. Tapasztalatomat megírom, amint megkaptam.

Köszönöm a segítséget, tippeket a moverral és a bekötéssel kapcsolatban is!

Előzmény: Tarzy52 (62266)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62266

A te döntésed...........a te mowered.....!

Előzmény: Imiii (62264)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62265

Én anno akcióssan rendeltem 599.- Eu-ért!

Előzmény: Törölt nick (62263)
Imiii Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62264

Végülis GO2 lett kintről rendelve, de nem az Obelinkről. Tegnap estefelé rendeltem, fizettem, ma adják föl.

Remélem rendben megérkezik.

Előzmény: Tarzy52 (62260)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.06 0 0 62263

Ahogy elnézem Tarzy linkjét, szépen felment a Hypercamp ára. Ha csak egy százas a különbség a GO 2-höz képest, érdemes konzultálnod Virág Józsival a Kemingvilágnál. 1 nap alatt be is szerelik és elég kedvezményes az áruk.

Előzmény: Tarzy52 (62259)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62262

Szia!

Ez ugyan gyári, de ötletet meríthetsz belőle. Semmi fúrás.

https://www.youtube.com/watch?v=n9N4vS8p8N0

Előzmény: lsvktr (62261)
lsvktr Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62261

Sziasztok! Tudnátok ötletet adni póttető rögzítéséhez a lakókocsira? Kép is jó lenne. Fúrás nélküli rögzítési technika érdekelne. Köszi

Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62260

Egy gondolat, ez helyett: https://www.obelink.de/hypercamp-excellent-automatic.html?category_params=s_company%3D2%26category_id%3D2864

vedd inkább ezt: https://www.obelink.de/technisches-zubehoer/rangierhilfen.html, azért a közel 200 Eu-ért rá tudod te is tekerni a kerékre , helyette rendelj hozzá egy ilyen csomagot : https://www.obelink.de/mover-light-pakket.html                   egy hozzávaló  aksi, meg egy töltő! egy szállítással!

Előzmény: Tarzy52 (62259)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62259

Üdv!

Hollandiából, innen:   https://www.outdoorwinkels.nl/listing/obelink-vrijetijdsmarkt/  , erről a netes oldalról. de ez ugyan az:

https://www.obelink.de/

Szállítani a DPD szállított, semmi gond nem volt velük, olyat, hogy kibontás.....én még nem tapasztaltam.....! Sőt, a sátorom cseréjénél háztól-házig szállítottak........

Ezt ajánlom figyelmedbe: https://www.obelink.de/technisches-zubehoer/rangierhilfen.html

Előzmény: Imiii (62258)
Imiii Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62258

Köszönöm válaszod! A de-ről rendeltél, vagy a hollandról?

Melyik futárszolgálat szállítja házhoz? Nem volt gond, nem bontogatták föl...?

Előzmény: Tarzy52 (62257)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62257

Ez mobil......mowet =mower!

Továbbá kempingbútort-konnyhát is!

Ajánlom őket!

Előzmény: Tarzy52 (62256)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62256

Szia!

Én már többször rendeltem, a mowet is, meg elősátrat is, amit aztán még cseréltettem velük, mert nem volt megfelelő a behúzóméret. Korrektek a szállítmány 5 nap alatt itt volt!

Bátran rendelj tőlük.

Előzmény: Imiii (62255)
Imiii Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62255

Sajnos úgy tűnik rendelős lesz a mover, nem sokon múlott, de annyira nem mentek le árban amennyi még nem fájdalmas a lelkemnek...:-(

Az obelinkről rendelt már valaki? Megbízható volt?

Előzmény: Imiii (62249)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62254

Ha egyszer kivàlasztom, utàna minddig azzal az opcióval indul amkor is ha akàrhànyszor szakítom meg az àramot.

Előzmény: csiburento (62253)
csiburento Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62253

Mondjuk aki tud grafikont értelmezni a hozzá tartozó adatokkal, az kicsit értetlenül áll a CTEK magyarázata előtt, különösen az áram görbét figyelve. 

Ettől függetlenül szerintem is jó töltő, de ez is olyan nem, hogy töltés indításkor ki kell választani a töltési üzemmódot? Nekem a régebbi verzió van kocsihoz, azon a "MODE" gombbal kell indítani a töltést, tehát nem csak megkapja a 230-at és go... Lakiban egyfunkciós van, fluxus jön, töltés indul, nincs nyomkodás. 

Előzmény: Tarzy52 (62250)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.05 0 0 62252

Nekem is ez a tipus van. Nem olcsó de jó. 1 ève bekötöttèk, azóta nem nyùltam hozzà.

Előzmény: Tarzy52 (62250)
Straniero..71 Creative Commons License 2018.02.04 0 1 62251

Bocs, hogy belevau, de az is megér egy kis számolást, hogy mekkora a generátor teljesítménye, mert ugye világítás+klíma + hátravitt terhelések +egyéb fogyasztók????

A fesszab elkezdi égbe emelni a gerjesztést, hogy kiszolgáljon mindent, szépen leolvad a szénkefekosár... Sajna láttam már ilyet, egy sárgán villogó fényhíd volt felberhelve 4db 50w-os izzóval, forgótükör motorokkal, hátul két nagy szivargyujtós hűtűőtáska, telefon és laptop táp, URH,...

Túlméretes kísérésnek indult, de hamar mentés lett.

Előzmény: Tarzy52 (62248)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62250

"Mindenképpen okostöltő lesz! Jó a Lidlis is?"

Hát nem igazán......már más is írt egy okot amiért nem......

Én innen javasolnák választani :http://www.akkumulator.net/ctek_multiXS_4003_tech.html 

Előzmény: Imiii (62231)
Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62249

A hátramenő 12+ -om gyújtásvezérelt, csak akkor megy, ha a gyújtás rajta van.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, meglátjuk mit hoz a holnap, és ez most szó szerint értendő! :-) A fejleményekről beszámolok!

Előzmény: Tarzy52 (62248)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62248

Szia András!

Én is így gondolom: "......... A hűtőt nem kellene akkumulátorról üzemeltetni,még rövid távon sem. "

Ezért javasoltam  Imiii topik társnak a "gyújtásvezérelt" 12V hátravezetését a lakóba, a 62245 hsz-ben!

Előzmény: András1950 (62242)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62247

Ez egy apró, de fontos részlet az akku életének szempontjából!

Előzmény: Törölt nick (62246)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62246

Mi havonta egyszer megyünk. Érkezéstől indulásig folyamatosan töltök ha kell. Mikor hazaérünk mindig leveszem az akkusarut. oldható! Csak egy mozdulat.

Előzmény: csiburento (62244)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 1 62245

Ha nem akarsz "nagyobb" átalakítást, akkor ez első körbe jó! A hűtő az autóról menet közben kap 12V-ot, a mowert pedig az automata, csepptöltésre alkalmas töltővel a 220-as üzem alatt feltöltött munkaaksi hajtja!

Annyit még had kérdezzek: az autóra rádugva gyújtás ráadás nélkül is jön a 12V? Ha igen, ezt meg kell úgy változtatni, hogy csak ráadott gyújtás....járó motor...esetén jöjjön ki a 12 V,. Be kell kötni egy jelfogót a gyújtás utáni +-ra ami kapcsolja a hátramenő 12 V-ot!

Ez azért célszerű, mert így a bekapcsolt hűtő nem tudja lemeríteni az akut egy hosszabb pihenő alatt, és akkor nincs tovább utazás.........  

Előzmény: Imiii (62230)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62244

Igen, de a régebbi állomások úgy működnek többségében, hogy az oda kötött feszültség működtet egy relét, ami vesz fel áramot, ami hosszú távon meríti az akkut és a relének sem jó a folytonos üzem.

Az enyém elektronikus már, de így is felvesz kb.: 5 mA-t, ami persze nem sok, viszont hosszú távon nem jó. És különben se szeretem a pocsékolást. 

Előzmény: Törölt nick (62241)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62243

Igen, annyi, hogy az okos töltő is tud lopogatni az aksiból áramot, így nekem ott van egy kapcsoló. 

A másik, hogy a LIDLis, ALDIs töltők általában annyiból nem a legjobbak, hogy mindig be kell kapcsolni, azaz el kell indítani a töltést.

Vannak olyan töltők, amik automatikusan indulnak 230V esetén. Ide ilyet érdemes tenni. 

Előzmény: Imiii (62238)
András1950 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62242

Szia István! A hűtőt nem kellene akkumulátorról üzemeltetni,még rövid távon sem.

Előzmény: Tarzy52 (62229)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62241

Általában mindegyik trafón van egy bekötési pont, amire rákötheted az akkut, innentől pedig működik minden úgy ahogy előbb írtam.

Dolmar__fan Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62240

Közben te is összeszedted gyakorlatilag ugyan azt. (közben vendégek jöttek félbehagytam a beírást ezért nem láttam a tiedet

Dolmar__fan Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62239

Maradjon meg minden eredetiben (ha megfogadod a tanácsom)  valahol helyezd el a moover akkut, hogy ne kelljen kiszerelni, Mellé 220-at hogy tudjad tölteni. A lakó gyári 12 voltos trafója egyenirányítója úgy van méretezve hogy az pont elég .

Előzmény: Imiii (62230)
Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62238

Maradok az egyszerűbb verziónál.

Csak a mover lesz a munkaakksin, amit okostöltővel töltök ha 230-on vagyok, illetve vadulásra lesz egy kapcsolóm amivel a munkaakksira tudom kapcsolni a 12V-os a fogyasztókat.

Menet közben ahogy eddig is volt, a kocsi akksiról megy minden 12-es fogyasztó, azzal kiegészítve, hogy hozok az autóról 12- -t, hogy ne terheljem annyira a közös 12- -t.

Ennyi szerintem jó lesz...egyelőre...

Előzmény: csiburento (62234)
Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62237

Nekem 24 cm, tehát épp elfér, de jóóóó!!!!!

Előzmény: Törölt nick (62233)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62236

Már megint lassabban írok, mint, ahogy az események pörögnek. Persze telefonról ez is jó tempó, legalábbis nekem... 

Igen, elég a 88Ah csak mover céljából, mert a mover egyébként nem vesz fel állandóan maximális áramot, hacsak nem folyton emelkedőnek vontatsz vele...

Sík terepen sokkal kevesebb az áram igénye. Én durván 50 métert szoktam parádézni egy kiállással, plusz a kemping, és ugyanazt vissza. Ebben még nem merült le az akkum. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62235

Nem olyan nagy ügy ez az áram dolog.

Nekem 80 A munka akkum van, autómata töltővel. Ez annyit jelent, hogy ha 220-ra vagyok csatlakozva, magátol ki, be kapcsol. A móver fél órát bír az akkuról. Az akku rá van kötve a lakó trafójára, de az autó is össze van kötve a lakóval. Magától működik minden. Ha gyújtás van, megy minden az autóról. Ha nincs gyújtás az akku lép működésbe.  Ha pedig rá vagyok kötve a 220-ra akkor arról üzemelek.

Induláskor feltöltöm az akkut. Ha vadulunk nem kell móver, tehát az akksi kibír pár napot. Ha kempingben vagyunk, töltött állapotban jövök haza. Nálam az autó nem tölti a munka akksit, tehát nincs keveredési lehetőség, nem kell semmiféle leválasztás.

csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62234

1, a hűtő elég jó sok áramot fesz fel. Kb.: 10A., így annak működtetése önállóan akkuról nem javallott. 

2, azt hiszem, de ennek neked konkrétan utánna kell mérni, hogy a leírtak szerint nem lesz jó. Ugyanis ezek a rendszerek egy leválasztó relével vannak ellátva, így, amikor az autó felől kapja a feszültséget, akkor behúz egy relét, ami a 230V-os rendszer 12V-os betáplálását lekapcsolja.

3, ha a fenti nem így lenne, akkor sem jó csak úgy rá kötni, mert van annak a doboznak is áram felvétele, ami szépen csöndben meríti az aksit, így egy pár hét alatt kifingatva azt.

Tehát azt javaslom (ha nem akarsz komolyabb rendszert):

1. Ha a hűtő kell menet közben, akkor azt az autó felől közvetlen kösd be, de figyelj arra, hogy az autó aksiját védd, tehát kell egy leválasztó relé, ami csak járó motornál húz be, vagy egy kézi kapcsoló, de akkor arra figyelni kell.

Javaslom a 7 pólusú csatlakozót kicserélni 13 pólusúra, az autón is, ugyanis egy kábelen átvinni a világítás 0-áját és a hűtő 10A-nyi 0-ját, plusz az egyéb fogyasztókét durva! A világításnak és a fogyasztóknak külön kell biztosítani a 0-t. A hűtőnek különösen! 10A sok ám!

2. Az akku és a fogyasztók közé építs be három állású váltó kapcsolókat, így magad ki tudod majd választani, hogy miről akarsz menni. Fontos, hogy a tápegység után legyenek a kapcsolók!

Ez a legegyszerűbb rendszer, ami elengedhetetlen.

Viszont, minekután itt össze van kötve a világítás és a fogyasztók 0 vezetéke, ami vélhetőleg rá van kötve a karosszériára, így esélyes némi probléma... 

Előzmény: Imiii (62227)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62233

Szia!

A GO 2 szélessége: 22 cm.

Az alváz és a felépítmény széle között 30 cm a távolság, tehát kényelmesen elfér.

Előzmény: Imiii (62209)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62232

Ilyen kapcsolóra gondolok.........bár ha nálad alapból nincs aksi a lakóban..........? 

Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62231

Nincs olyan kapcsoló amivel váltani lehet, hogy a 12V-os rendszer az autóról vagy a 230-ról menjen.

Valóban, vagy nagy akku kell(100Ah felett), vagy a töltését kell megoldanom menet közben, vagy még egy verzió: a hűtőt kell az autóra kötnöm, hogy az onnan üzemeljen...talán ez a legegyszerűbb...

Sőt, marad minden ahogy eddig volt, és a movert kötöm csak rá a munkaakksira, ami egy okos töltővel töltök itthon, és a kempingben.

Mindenképpen okostöltő lesz. Jó a Lidlis is? :-)

Jó a számolásom, hogy min. 44 percet tud üzemelni egy 88 Ah-s akkuról a max.120A áramerősség-igényű GO2 mover hozzávetőlegesen? Ennyi idő alatt ki lehet venni a garázsból és be lehet állni vele a helyére a kempingben?

Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62230

Bocs, ha félreérthető voltam!

Ha rá van dugva az autóra a 7 pólusú csatlakozó akkor a lakó teljes 12V-os rendszere működik (hűtő, 12V-os lámpák, vízpumpák, körfűtés ventilátora).

Ha nincs rádugva a kocsira, mert 230V-ra van kötve, akkor természetesen működik ugyanúgy az összes 12V-os rendszer+230-os rendszer (230V-os lámpák, hűtő, konnektorok) is.

Ez a fenti rendszer még most él, mert kicsi átalakítást tervezek a mover miatt, amit holnap-holnapután veszek.

Előzmény: Tarzy52 (62228)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62229

Nincs olyan választó kapcsoló a lakóban, amivel válaszható, hogy a 12V-rendszer az autóról, vagy a belső trafóról üzemeljen?

Ha csak rövid utakat mész akkor elég lehet, a hűtő üzemelésére és a mowerre az előzőleg otthon feltöltött aksi. Ehhez persze az is kell, hogy az otthoni induláskori mower használat ne vegyen ki túl sokat az aksiból, mert mivel menet közben nincs utántöltés, és a hűttő meg még fogyaszt, lehet, megérkezve a kempingbe a mower nem lesz működő képes és így saját erőböl kell a lakót helyre tenni! Ugyan ez fent állhat hazafelé is!

Ha nincs most még töltő a lakódban csakis "okos töltőt vegyél" amit rajta lehet hagyni az aksin cseptöltésként! 

Előzmény: Imiii (62227)
Tarzy52 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62228

Tehát ha rádogod a, feltételezem 13 pólusú csatit az autóra akkor van a lakóban 12 V......? csak akkor....?

Ha nincs összedugva akkor is működnek a 12V.os dolgok?.........miről? Rá kell dugni a lakóra a 220-at?

Előzmény: Imiii (62220)
Imiii Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62227

Kössz mindekettőtöknek!

Valamennyire sikerült feltérképezgetni a rendszert:

Ha 230-ra kötöm a rendszert (pl. itthon, vagy kempingben), akkor az említett fogyasztóknál van(hűtő, vízszivattyúk, lámpákban. körfűtés ventillátora) 12V, de vissza az autó felé nem engedi a központi trafós rendszer (MIKO MK120).

Így én azt a rendszert gondoltam, hogy az autós áttáplálást megszűntetem, és magában a lakóban az akkumulátort arra a rendszerre kötöm, mintha  az az autóból jönne. Így a lakó trafója nem táplálja az akksit, amit így egy okos töltővel itthon vagy a kempingben tölteni tudok.

Út közben így nem lenne töltve a munkaakku, viszont az úton ha szükséges tud a hűtő üzemelni, a világítás funkcionálni… Gondolom egy sima savas ólom munkaakksiból elég lenne 80-100Ah-s.

Az új mover annyiban függene ettől a rendszertől, hogy a munkaakkuról egy külön körön, kapcsolóval, természetesen biztosítékkal volna leágaztatva a vezérlő felé.

Ezzel az igen pindurka átalakítással szerintem jó rendszer érhető el, ráadásul a 230V-os rendszerhez nem kellene nyúlni.

Vélemények?

Soci!! Várom a képet, adatot a GO2 szélességről!

Előzmény: Dolmar__fan (62221)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62226

És még egy apróság! 

Arra külön figyelni kell, hogy mi mehet egy "földre", vagy nevezett "0" pontra, nehogy veszélyes föld hurok alakuljon ki.

A gyári megoldások szerint:

A jármű alváz és a közlekedési fényjelző verendezések nincsenek összekötve. Ez amikor össze van kötve az autó a lakival akkor módosul. 

A jármű alváz és a beépített tápegység nincs összekötve.

A védőföldelés viszont kapcsolatban van a laki fémoldalával.

Előzmény: csiburento (62222)
Dolmar__fan Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62225

Volt szerencsém hozzá. Volt régebben egy kis 4.2 Hobbym abban ki volt építve a dupla akku (dupla töltővel) + napelem csatlakozás, fesz szabályzóval. Komoly fedélzeti kijelző rendszer volt benne. belebarmolt az előző gazdája  órákat agyaltam mi hogyan működhetett, aztán valami fedélben (tán az akku töltö) benne volt a rajza. komoly feszültség és túláram szabályzó áramkör volt kiépítve :

Előzmény: csiburento (62224)
csiburento Creative Commons License 2018.02.04 0 1 62224

Na, most van az, hogy nem a Te válaszodra írtam, minekután amikor megkezdtem az írást a Te írásod még ott sem volt. 

Fedélzeti elektromos ellátás vonatkozásában egyébként az a megoldás is járható, hogy a gyári egységet kiiktatod és mindent akku lát el, csak azzal az a baj, hogy bizonyos esetekben sokkal több a kivett energia, mint a betöltött (ez akár 400W is lehet), így az megint egy-egy töltési ciklus....

Az meg nem kérdés, hogy a mover külön áramkör, külön főkapcsoló (és nem árt külön biztosíték) beépítésével jár. 

Előzmény: Dolmar__fan (62223)
Dolmar__fan Creative Commons License 2018.02.04 0 0 62223

Senki nem mondta hogy egyszerű. Egyrészt az alapelvet próbáltam felvázolni, másrészt arra szerettem volna felhívni a figyelmet hogy képzettség nélkül senki ne álljon neki. Ezért írtam hogy a legtisztább a moover akkut külön áramkörként kezelni és tölteni. (de ha nem jól fogalmaztam egészítsd ki)

Előzmény: csiburento (62222)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!