Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91271

Pontosan. Csak hét ugye ezek a tisztviselők nem ritkán hűséges pártkatonák akiktől el szokás várni, hogy nyilvános hűségesküt tegyenek annak az irányába akinek az állásukat köszönhetik. 

Ugyebár ez az a téma ahol a nemzeti minimumnak lenne funkciója. Röhej, de mondjuk  Finnországban egy kormányváltás során konkrétan semmilyen személyi változás nem történik semelyik minisztériumban. A miniszter és a kabinete változik, a hivatalnok gárda marad és teszi azt amit a miniszter mond. 

Előzmény: altimus (91269)
Hepci Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91270

Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire széles a strómanok köre.

Pl. Jellinek még totál stróman-e, vagyis belőle is kivehetik nagyjából az összes lovettát, ha megbukik a NER, vagy neki már van valami önálló üzletemberi identitása.

Előzmény: altimus (91265)
altimus Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91269

A rendszervaltas ota regnalo partok nagy bune az, hogy 4/8 evente, minden uj ciklusban es valtasnal eldobjak az elozo ciklus eredmenyeit, projektjeit es ujakat kezdenek. Igy nem lehet csinalni semmit. A felso tisztviseloi kart is meg kellene hagyni a helyen es meltanyolni es tisztelettel kezelni, folytatni  azt, amit az elozo ciklus (szeleskoru tarsadalmi kontextussal) elkezdett.

Előzmény: BZoltan (91267)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91268

Ráadásul ilyen "sikerek" mindig is voltak. De hát Báyer Zsolt eddig is oligofrén faszfej volt... Tőle nekem ez a kedvenc tartalmam. Már ha valakit nem zavar, hogy a riporter buzi is meg libsi is és még komcsi is. Egyébként pont a Gulyás Márton az egyike azon embereknek akik miatt szerintem ócska gyökér mindenki aki a "buzi" szót szitokszónak használja.

Előzmény: altimus (91266)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91267

Mondom, ez egy huszonöt éves projekt, több tízezer szociális munkással, pedagógussal, ápolóval, orvossal, védőnővel, óvónővel aminek a szociális bárlakás program csak egy eleme. Egy nagy rendszerből kiemelve bármelyik pontja pusztán önmagában kudarcra van ítélve. Ez nem kérdés.

 

Amúgy én nem hiszek abban, hogy léteznének "antiszociális családok". Ha a kifejezést magát megnézzük akkor abból is látszik, hogy inkább arról van szó, hogy adott embercsoportoknak nem kompatibilisek a közösségi életet illető szabályai. Valószínűleg ha engem ledobnának egy Maori törzsbe akkor én sem tudnék az ő közösségi normáik szerint viselkedni, tehát "antiszociális" lennék. Ahogy ha egy egy gazdag stockholmi negyedbe költöznék a családommal akkor a helyi  szociális környezet fintorogna és tartaná az én családomat antiszociálisnak. Ezért itt nem arról van szó, hogy hú ne tegye ez vagy az a csoport tönkre a "többiek" életét hanem arról, hogy egy iszonyatosan drága, nagyon hosszú ideig tartó edukációs projektet kell indítani minden szociális közösségben. Nem lehet csak úgy döngölt földű putrikból, középkori szinten élő családokat a XXI. századi európai közösségekbe csak úgy bedobni... és nem azért mert jáj tönkreteszik az életüket. Hiszen bőséggel van egyébként mit tanulnia a gazdag közösségeknek a  szegényebbektől.

Előzmény: van_Persil (91261)
altimus Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91266

Nemreg Bayer Zsoti aradozott a musoraban, hogy micsoda siker, iden tobb mint 10 diakot vettek fel mo-rol cambridge-be egyetemre. Ez mutatja a magyar iskolarendszer nagyszeruseget.

 

Hat a nagy lofaszt! Ez azt mutatja, hogy meg van 10-15 jo gimnazium, ahova valogatott gyerekanyag kerul elsobe, valogatott szuloi hatterrel, majd a valoban valogatott es minosegi tanari kar kepes minosegi tudast adni ezeknek.

Előzmény: BZoltan (91259)
altimus Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91265

Nem igy kell azt nezni! A hubereseket a kiraly feltokesiti. a 4 milliard az 400 Ft allampolgaronkent, mondjuk 100 Ft csaladonkent. Ennyit tettel be a kalapba, hogy meglegyen ez a szep hotel. Ott aztan mar minden egyes kimert deci bor haszna az uj tulajdonos zsebebe kerul.

Előzmény: Daeril (91263)
altimus Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91264

Erdemes megismerni az Andrassy hotel tortenetet, ami TBRCZ STVN es b. neje tulajdonaban van. A tulajdonszerzes par lepesben tortent, eloszor egy irtozatos osszegu allami fejlesztesi penzt kapott a kornyek, majd a hotel ... es a vo uram gyakorlatilag fillerekert (mnb hitel) jutott a sokmilliardos hotelhez. A kiralyi par vizitje elott szigoruan meghagytak az alkalmazottaknak, hogy ne letesitsenek veluk szemkontaktust a latogatas soran, mert azt nem szeretik.

Előzmény: lazaridi (91260)
Daeril Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91263

Sok nagy szám szerepel a cikkben, de ha jól követtem terprendezéssel együtt 8 Milliárd a hotel. Ebből kb. 4 Milliárdot dob bele különféle csatornákon az állam. Ki tudja nekem valaki számolni hány palack tokaji bort kellene a jövőben a vendégeknek elfogyasztani, hogy ez a szereplőknek megérje...

Előzmény: lazaridi (91260)
Hepci Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91262

Folyik ilyesmi program aránylag nagy költségvetéssel, de nem propagálják intenzíven:

https://www.valaszonline.hu/2021/09/29/gettofalvak-jelenlet-program-nyomor-szocialis-maltai-szeretetszolgalat-matraverebely-ciganytelep/

 

Két volt osztálytársam koordinálja, tehát ebből egyelőre nem lopnak a neresek ipari mértékben...

Előzmény: BZoltan (91259)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.07 -35 1 91261

A szociális bérlakások tömegével csak az a gond, hogy ha beraksz oda pár antiszociális családot, azok tönkretehetik a többiek éleét, az egész területet negatív spirálba rántva, elgettósítva a környéket. L. pl. Miskolc Avas lakótelep.

Előzmény: BZoltan (91259)
lazaridi Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91260
BZoltan Creative Commons License 2021.11.07 0 0 91259

Létezik még egyáltalán ez a mítosz? Szerintem ezen már a mi korunkban is csak röhögött mindenki aki nem szatyorban élt.

 

Bokros óta kiderült, hogy az a koncepció amit ő képviselt az egyáltalán nem működik. Abban igazad van, hogy már nem vidék specifikus ez a probléma, de vidéken sokkal jellemzőbb. Arról, hogy miért nem jó ötlet a kiemelés és kollégiumba kényszerítés az egy hosszú téma, de manapság már bármelyik szociológus el tudja ezt nálam sokkal jobban magyarázni. Nekem is ilyen szakember mondta el, hogy miért nem ez a megoldás.

A megoldás egyébként a szociális bérlakások tömeges építése és a szociális munkások ezreinek (tízezreinek) fókuszált alkalmazása. Ezen túl pedig iskolaépítés, tanárképzés, a pedagógus bérek emelése,  infrastrukturális fejlesztések és a közegészségügyi ellátás fejlesztése a kulcs... meg idő, sok, sok idő. Ja és természetesen a többségi társadalom folyamatos edukálása és pozitív propaganda

Előzmény: altimus (91256)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91258

A Lauder egy zsido iskola, zsido gyerekeknek. Fo tamogatoja az alapito Lauder alapitvany. Hogy lasd milyen kulturalt egy orszagban elunk, itt errol a preciz irat: https://www.lauder.hu/hu/sites/default/files/files/2017/kulfoldrol_tamogatott.pdf A Lauderben van tandij, az iskola a magyar adofizetoknek egy fillerrel se kerul tobbe, mint egy allami iskola. Az nyilvanvalo, hogy lenyegesen tobbet fordit a Lauder egy gyerek oktatasara, mint az allami norma, de ezt a penzt nem allami forrasbol fedezi.

Előzmény: kifli (91257)
kifli Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91257

Miért?

Előzmény: altimus (91250)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91256

A Bokros Lajos irt par cikket jonehany evvel ezelott ebben a temaban. O a kollegiumi rendszerben latta a megoldast. Minden igenyt kielegito bentlakasos kollegiumokat letesiteni es kiemelni a gyerekeket a kornyezetukbol. Ez nyilvan sokkal olcsobban megteheto, ha nem is hangzik tul humanusnak.

 

Amugy nem videki problema ez. A nagyvarosokban, Budapesten ugyanigy tetten erheto.

 

Van egy mitosz mo-on a prima oktatasugyrol, iskolakrol. Ezt ma mar leginkabb csak arra alapozzak, hogy van ket tucat szinvonalas gimnazium es pl. a Fazekasosok nyerik a diakolimpiakat matekbol ... Ez azert nagy atveres mert ezek az iskolak eleve szurt es valogatott gyerek anyaggal, es foleg szulo anyaggal, dolgoznak. Erdemuk ezeknek az iskolaknak annyi, hogy nem rontjak el a beerkezett gyerek anyagot es a szulokkel egyuttmukodve tanitjak oket.

 

De, hogy a magyar oktatasugy eselyegyenloseget, szegregaciomentes oktatast, felzarkoztatast, korszeru tudast adna, na az egy vicc.

Előzmény: BZoltan (91255)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91255

Ez a probléma már odáig nőtt, hogy cirka 5-10 ezer milliárd forintos és alaphangon tíz éves fókuszált projektre lenne szükség egyáltalán ahhoz, hogy a problémának egyáltalán neki lehessen fogni. Egyszer rászántam az időt és kiszámoltam hellyel-közzel.

 

Az volt a motivációm, hogy leültem a Tornai Tamással kettesben beszélgetni erről a Somló mint teljesen organikus borvidék és levezettem neki, hogy milyen humán erőforrás igénye van ennek és ahhoz, hogy ez a humán erőforrás a rendelkezésünkre álljon milyen fejlesztéseket nem lehet megúszni a környékbeli falvakvan. Ezek elég jól beárazható és számolható dolgok.

 

Na ez az amire sem EU sem magyar költségvetési szinten nem lesz sem pénz sem politikai akarat soha a büdös életben. Ezt a sztorit szerintem simán elengedték mint magyar kormányzati mind EU vezetési szinten. Mert ez nem magyar probléma. Ugyanez a probléma létezik Romániában és Szlovákiában is. Giga csilliárdos költséggel és szakemberek tízezreinek mozgósításával lehetne ezt a problémát megoldani úgy 25 év alatt. 

Előzmény: altimus (91252)
Hepci Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91254

Mi lenne? Szeretnének ilyen keresztény meg nemzethy érzelmű ifjú embereket nevelni, akik majd megtalálják maguknak a nemzethy oldal legcsodálatosabb pártját a szavazólapon.

Ott van egyébként a bibi, hogy én eleve ilyen körökben forgolódom, mivel konzervatív vagyok kb. azóta, hogy először felállt a farkam. No most, a környezetemben lévő és nem egyszer valami rendszerkompatibilis munkahelyen tevékenykedő ismerőseim gyerekei szabályosan öklendeznek a Fidesztől. Mi lehet máshol, ha már itt a XII. kerületben is ez van?

Előzmény: BZoltan (91242)
Hepci Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91253

Az Aldiban vettem pár Telekit úgy 3-4 éve, a mamámnak. Lehet, hogy azóta javult a helyzet, de akkor ezek fajtától függetlenül egyforma ízű, olyan 3-4 pontos vörösborok voltak, még az 1000 Ft körüli árakon sem éreztem őket nagy vásárnak.

Előzmény: joskabacsi (91233)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91252

Igen, ez vilagos, csak ez ugyebar a tyuk-tojas problema. Igen sajnalatos a szegregacio, de azt a szulot se tudom hibaztatni, aki kiemeli ebbol a gyereket. Az viszont vitathatatlan, hogy az allamnak mindent meg kellene tennie az eselyegyenlosegert, es a szegregacio csokkenteseert.

Előzmény: BZoltan (91249)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91251

Áltisibe én 1989 előtt jártam, utána pedig olyan egyházi iskolába ami egy fillérrel sem kapott az államtól többet mint bármelyik másik gimnázium. Annyi előnye volt annak az iskolának, hogy a tanárok egy része (a szerzetesek) 7/24 elérhetőek voltak, ingyen bármilyen extra órára, szakkörre, korepetálásra és ezek a tanárok ritkán voltak három diplománál kevésbé képzettebb arcok. Nem kevés közülük tudományos fokozattal. Ennek persze hamar vége lett, de én még elkaptam a végét a jó időszaknak.

Előzmény: kifli (91247)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91250

A Laudert azert ne soroljuk ide.

Előzmény: kifli (91248)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91249

A különbség egyik fő oka pont a szabad iskolaválasztásból eredő szegregáció. Persze az, hogy az önkormányzatoktól elvették az iskolákat adta a legnagyobb lökést ezen a lejtőn.

Előzmény: altimus (91245)
kifli Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91248

én max a Lauderba...

Előzmény: altimus (91243)
kifli Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91247

úgylátszik te a holdon jártál iskolába:)

Előzmény: BZoltan (91237)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91246

A kenyszerites azt jelenti, hogy pl. ha egy faluban, egy kis tersegben csak egyhazi iskola van, akkor aranytalan terhet jelentene a szuloknek az ha ehelyett egy 20 km-el arrebb levo iskolaba jaratnak a gyerekuket. Az is igaz amit irsz. Ha az egyik iskola szemmel lathatoan szinvonalasabb mint a masik, akkor a szulok nyilvan a jobb iskolat prefereljak, meg ha az egyhazi fenntartasu is.

Előzmény: BZoltan (91244)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91245

> a szabad iskolaválasztás és az egyházi iskolák finanszírozása a magyar közoktatás két jelentős problémája

 

sok oldala van ennek a kerdesnek. amig egyes iskolak kozott akkora a kulonbseg mint amekkora addig en mint szulo abszolut igenyt tartok arra, hogy megvalaszthassam azt, hogy a gyerekem hol tanul. ha az allami rendszer ezt nem teszi lehetove, akkor persze marad a maganiskola. ha azt is ellehetetlenitik, akkor meg lehet koltozni.

Előzmény: BZoltan (91244)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91244

Ez a kényszerítés gondolom annyi, hogy van az állami iskola ahol málik a vakolat és a tesitanár tartja a matekórát is és a tanulók nagy része súlyos szociális háttérből jön meg van a frankón kistafírungolt, hófehér bőrű igaz áriamagyar gyerekekkel teli egyházi iskola ahol bőségesen van szaktanár és eszközök.

Sokan nem értenek egyet velem, de szerintem a szabad iskolaválasztás és az egyházi iskolák finanszírozása a magyar közoktatás két jelentős problémája... sok más egyéb probléma mellet. 

Előzmény: altimus (91243)
altimus Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91243

Eszmeletlen penzt nyomnak az egyhazaknak. Szamolatlanul. Ehhez jon templomok szazainak a felujitasa ... Az iskolak egyhazi kezelesbe adasat is az allam ambicionalta eleinte, de azota az egyhazak is verszemet kaptak. Koztuk olyan (allamilag elfogadott) egyhazak is, amelyek hiveinek szama a zerohoz konvergal mo-on. Elmeletileg a szulonek biztositjak a valasztasi lehetoseget, de a gyakorlatban ez egyatalan nem igy van. En pl. nagyon nem szeretnem a gyerekem egyhazi intezmenyben jaratni. Ha erre kenyszeritenenek az lenne az a pont ahol gondolkodas nelkul csomagolnek es elkoltoznek az orszagbol.

Előzmény: BZoltan (91242)
BZoltan Creative Commons License 2021.11.06 0 0 91242

Nem az egyháztól kapott plusz zsenga a baj. Az állam eleve sokkal, de sokkal több forrást biztosít az egyházi iskoláknak.

 

Engem kimondottan érdekelne, hogy miért. Mi a politikai cél ezzel?

Előzmény: van_Persil (91241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!