Helyesbítek! Most olvasom a web. oldal alján, hogy az egyébként írói pihenőhelynek használt főúri rezidenciát a nyári hónapokban megnyitják a nagyközönség előtt is, pl. egy felnőtt belépőjegy 40 Sk.
Úgy olvasom, hogy a Topiklakók gyermekeinek létszámában nem vagy egészen otthonos, míg én egyelőre maradtam a "magányos szürke farkas" kategóriájában... :-(
De csupa jó hírt írsz! Társadalmi szervezet... van web. oldala?... kerékpáros túrák a Felvidékre? ... az erdélyi várakban igen szűkölködünk, jöhetnek ám csőstül!!!
Itt a kezem, nem disznóláb! Belecsaphatsz!
Zúdítsd ránk majd az élményeket, ha lesz időd és kedved megosztani velünk!
Hogyne, hiszen két csöppsége másnak is van, ha jól tudom Karakonak és Tomatasnak is. Sőt, Karakonak talán 3 is... Neked mikor is lesz? Nemrég majdnem megnősültél... :-)
Idén nem sok várban voltam: Csesznek, Gesztes, a komáromi Igmándi-erőd + 8-10 erdélyi vár.
Jövőre az a társadalmi szervezet, amelynek magam is tagja volnék, a tervek szerint szervezni fog gyerekeknek kirándulásokat Nagy-Magyarországra - főleg a Felvidékre, mert az közel van hozzánk és főleg biciklivel, mert azért nekem is van beleszólásom :-). A tervekben sok-sok történelmi emlék van, természetesen kiharcoltam jópár várat is (na jó, olyan nagyon nem kellett harcolni...:-)). Az éményeket majd megosztom a topikkal is, megegyeztünk? :-)
Most találtam rá egy fotóra a felvidéki Tapolcsány vár öregtornyának belső részletéről! Erről még eddig sohasem láttam, amikor pedig ott jártam, nem volt kiírva, hogy mikor lenne nyitva az amúgy szépen restaurált objektum:
A középkor óta Szlovákia várakban a leggazdagabb országok közé tartozik. (Aprócska történelemhamisítás...) Az ország minden részében magtalálhatók, töténelmi múltunkra és kulturális örökségünkre emlékeztetnek bennünket. Sajnos ami várainkból csak romok maradtak és azok is tovább pusztulnak. A Szlovák Cserkészek most egy prodzsektet indítottak a várak megmentése érdekében. A cserkészcsapatok pártfogásukba veszik a várromokat és a hivatásosokkal (szvsz pl a régészekre gondolnak) összefogva megmentik őket a teljes pusztulástól. Öregcserkészeink különböző természetvédelmi mozgalmakat szerveznek és felhívják a közvélemény figyelmét a saját történelmükre.
Jól emlékszel, elakadtam az ismertetővel Késmárk váránál, amit a lublói erősség 10.00-órás nyitása előtt gyorsan robogva néztem meg a közeli Nagyőr várkastélyával együtt. Bocsánat, ez az én bűnöm, bár az útitársam és sofőröm is legombolyíthatná az emlékei fonalát... :-)
Most még lefoglalnak a felvidéki várak linkjeinek keresése, de valahogy beszúrom a folytatást, becsszó! :-)
Szálláshelyekről nem tudok nyilatkozni, mert az autóban aludtunk, abszolut nomád, de kényelmes körülmények között. Ilyesmikről inkább a szomszédban nézz körbe:
Az árak? Szerintem közelítenek a hazaiakhoz, pl. a színes váras könyvem szép summa volt... de nekem megérte!
Közös vártúra? Ez most elmarad, mivel tavasszal a horvát Várhegyek felé indulok el.
Viszont biztosan olvastad, hogy a Topik lelkes közönsége örökbe fogadta az Aggtelek-hegységben omladozó Szádvárt, ahová március idusában téged is nagy szeretettel várunk! :-)
Lehet, hogy csak én nem figyeltem, de valahogy olyan kurtán ért véget a felvidéki beszámolótok. Ha lehet térjünk vissza rá, és engem érdekelnének a várakon túl a szálláshelyek, árak és benyomásaitok is.
Korábban felvetödött, hogy esetleg közös vártúra, tűrák lehetősége. Ebből még lehet valami, vagy ez az ötlet elhalt?
Nézzétek már meg légyszi, hogy mit is jelent pontosan,
hogy jónéhány várat patronálnak a cserkészek???
Nemrégiben kiadtak egy gyönyörűszép váras füzetet, amiből raktam fel képeket a Topikba is. Abból származnak a várak közelében felállított információs táblák fotói is.
Azon az októberi bozótirtós vasárnap estén egy-két-há... akárhány pohár ital mellett beszélgettünk Halász Ágoston régésszel, hogy is kezdene ő hozzá Szádvárhoz?
Válasza: legfontosabb egy lézeres felmérés lenne, költsége kb. fél millió forint, majd utána megkutatná a középsővár kapuját, mert annak hatalmas élszedett kövei ott hevernek a várudvaron. Beszélgettünk, kortyolgattuk a nedüt, a hatalmas feladatot méregettük jobbról-balról. Mert szép dolog, hogy kiirtjuk a bozótot, de ez sziszifuszi munka, hiszen minden tavasszal megéled a természet... csak kitartás legyen a Szádvárért Baráti Kör tagjaiban továbbra is!
A lényeg: csak egy régészeti feltárás tudná tisztázni a pontos váralaprajzot,
addig bármilyen alaprajz csak spekuláció, feltételezés!!!
Jó reggelt! Fogok feltenni a héten pár párizsi képet, illetve mivel szombaton végigtrappoltam a Bakonyi Mikulás 30-at, ahol tettem némi kitérőt a Cseszneki várba, arról is mellékelek majd pár fotót.